Alle forumcategorieën bekijken en reageren in het forum? Registreer een gratis account of log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Voeg discussie toe aan je favorieten

Monsteroperatie rond station Ede-Wageningen

Dinsdag 29 jun 2010 - 15:36:29
Pietpiraat
Pietpiraat
EDE - De plannen voor het gebruik van station Ede-Wageningen als kopstation zijn bekend. Van 25 juli tot 23 augustus is geen treinverkeer mogelijk tussen de stations Ede-Wageningen en Arnhem Centraal en gaan meer dan honderd bussen per dag extra rijden tussen de twee stations.
door: Jolyn van der Garde
,,In de spits zitten in een intercity ongeveer 400 mensen", rekent wethouder Breunis van de Weerd. ,,Dat betekent dat er tijdens de spits rond de tweeduizend mensen aankomen die vier weken lang allemaal uit moeten stappen op station Ede-Wageningen. We willen niet voor verrassingen komen te staan en pakken de situatie aan als een evenement."

Iedere tien minuten zullen pendelbussen vertrekken vanaf de gebruikelijke uitstaphalte op het bestaande busstation aan de noordkant van Ede-Wageningen. Connexxion en Veolia maken tijdelijk geen gebruik van de lange strook bij de uitstaphaltes en zullen de passagiers uit laten stappen bij de instaphaltes. Taxi's verhuizen tijdelijk naar de parkeercirkel aan de andere kant van de fietsenrekken. Op de vrijgekomen strook passen ongeveer vijf bussen. Mocht dat niet voldoende zijn, dan heeft de NS binnen drie minuten afstand nog meer bussen geparkeerd die direct ingezet kunnen worden als het nodig is

De NS-bussen rijden richting Arnhem via de N224. Om daar te komen gaan de bussen via de Keetmolenweg de Klinkenbergerweg op om vervolgens af te slaan op de Eikenlaan en daar via de Nieuwe Kazernelaan de N224 op te draaien. Dit zorgt bij de T-splitsing van de Keetmolen- en de Klinkenbergerweg wel voor een ongebruikelijke situatie. Bussen rijden namelijk nooit in noordelijke richting de Klinkenbergerweg op, en om dat tijdelijk mogelijk te maken worden extra stoplichten geplaatst met in de spits zelfs verkeersleiders om de veiligheid te waarborgen
.
De bussen gaan niet naar Oosterbeek en Wolfheze omdat de stoptrein richting die stations wel blijft rijden.

Bij station Ede-Wageningen komen co├Ârdinators om bus en passagier zo goed mogelijk te begeleiden. De treinen kunnen tussen de stations Ede-Wageningen en Arnhem niet rijden door werkzaamheden van ProRail. Voor een snellere verbinding wordt op het traject Arnhem/Utrecht een ongelijkvloerse kruising gemaakt. ,,De werkzaamheden zijn noodzakelijk en we hopen hiermee te hebben gekozen voor de beste optie", vertelt wethouder Van de Weerd. ,,Het was dit, ├│f ongeveer twintig weken lang ieder weekend geen treinverkeer tussen Arnhem en Ede. Omdat er toch minder gebruik wordt gemaakt van treinverkeer in de zomermaanden hopen we dat dit het meest pijnloos is."

De gemeente maakt voor meer werkzaamheden gebruik van de komkommertijd. ,,In de routeopties voor de NS-pendelbussen kwam het rijden via de Jan Tooroplaan niet aan bod omdat die straat eruit ligt voor onderhoud in dezelfde periode. Daar hebben we bewust voor gekozen omdat de vele studenten die gebruik maken van de bussen die via de Tooroplaan rijden, vakantie hebben tot eind augustus."

Dat is wel iets om rekening mee te houden voor mensen die hun auto straks bij station Ede-Wageningen willen parkeren in plaats van Arnhem. ,,Hoeveel meer mensen hun auto gaan parkeren bij station Ede-Wageningen is niet in te schatten", zegt de wethouder daarover. ,,Maar we kunnen gebied vrijmaken aan de noordkant van het station, mocht het nodig zijn." De gemeente adviseert tijdens de operatie niet te parkeren bij station Ede-Wageningen.

Dinsdag 29 jun 2010 - 15:41:15
bloober
bloober
Twitter mattlinssen
Interessant stukje. Ken de situatie daar goed en heb er wel vertrouwen in dat de operatie goed gaat vanuit Ede. Via de N224 rij je langs het station van Arnhem. Ook de trolleylijn 1 voor de stoptreinreizigers uit Oosterbeek is snel in Ah. Minder vertrouwen heb ik in de busdiensten vanuit Ahz en Est. Deze moeten immers de drukke bruggen over de Rijn over en zeker in piektijden, die er ook in de vakanties wel zijn, kan dat wel eens voor de nodige vertraging gaan zorgen.

Ben trouwens wel benieuwd bij welke touringcar- secu OV-bedrijven er bussen ingehuurd worden. Iemand die daar inzicht in heeft?

Laatst bewerkt door bloober op Dinsdag 29 jun 2010 om 15:42:08

Groetjes, Bloober

Dinsdag 29 jun 2010 - 15:46:28
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
Over het algemeen is dat de dichtstbijzijnde bussenboer (touringcarverhuur)

Iedere dag sportdag: De hordes met vertragingen en verstoringen ontlopen.

Dinsdag 29 jun 2010 - 15:47:36
bloober
bloober
Twitter mattlinssen
Ik denk niet dat de dichtsbijzijnde bussenboer zomaar ruim 100 bussen ter beschikking stelt/heeft.

Groetjes, Bloober

Tevreden over Somda? Overweeg dan eens een vrijwillige donatie, alvast bedankt!


Dinsdag 29 jun 2010 - 15:50:15
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
ehm, excuus: de dichtstbijzijnde bussenboeren

Iedere dag sportdag: De hordes met vertragingen en verstoringen ontlopen.

Dinsdag 29 jun 2010 - 15:56:19
spiketrain
Moderator
spiketrain
Twitter Spiketrain Facebook frank.rijsdijk.5 Flickr spiketrain2008/
E.e.a. houdt verband met de werkzaamheden te Ah. Dit wordt besproken in www.somda.nl Deze gaat op slot.

Groet, Spiketrain