broek53

| De achterliggende gedachte(n) van Robuust Spoor, waarin een aantal van de mogelijke wisselsaneringen zijn opgenomen, is inderdaad/daadwerkelijk om verbeteringen door te voeren die vanwege de aanwezigheid van bepaalde wissels nu niet kunnen. Naarden=Bussum is het meest simpele voorbeeld. Daar wordt de 80 km/h in de boog van het station tot het Naardermeer niet afgedwongen door de boog zelf - die hoeft maar relatief weinig aangepast te worden - maar doordat in die boog op diverse plaatsen wissels liggen. (Toelichting: ook als ze rechtuit bereden worden, vragen wissels aanpassingen in de spoorligging, zoals geen verkanting en liefst een stuk rechtstand.) Verwijderen van de wissels maakt de verhoging van de snelheid mogelijk.
Ook zijn wissels nogal bepalend voor de seinplaatsing. In combinatie met noodzakelijke remwegafstanden kan dat ongunstig uitpakken voor (korte) treinopvolging - ook dat speelt in Naarden=Bussum. Bij afwezigheid van de dwangpunten van wissels kan daar ook de sein- en daarmee de treinopvolging verbeterd worden (los van de vraag of dat daar nodig is, maar het gaat om het
voorbeeld). (Let wel: er zijn veel meer dwangpunten, zoals overwegen en spaninrichtingen van de bovenleiding, dus wissels zijn bepaald niet alleen de oorzaak.) Blijft uiteraard de afweging of je het belang van de wissels en de functie die ze (kunnen) hebben, hoger of lager inschat dan de verbetering die je kunt aanbrengen als ze er niet zijn.
Over dat laatste gaat de hele discussie hiero voornamelijk. ProRail heeft als beleid dat de hoofdfuncties optimaal gediend moeten worden en alles wat niet tot de hoofdfunctie behoort, daarbij niet in de weg mag zitten. Nu is de kern van het probleem (ik vind het althans een probleem) dat tot de hoofdfunctie alleen gerekend wordt de treindienst volgens een basis-uurpatroon van een of twee dienstregelingmodellen zoals men die zich op dit moment kan voorstellen. Dat sluit dus uit: BUP's van een ander mogelijk dienstregelingmodel, de 24-uursuitwerking van een dienstregeling (dal, spits, superdal, onderhoud overdag etc.) en bijsturing op kleine schaal.
Om bij het geval Naarden=Bussum te blijven (hypothetisch nu): het verwijderen van de inhaalmogelijkheden maakt het onmogelijk om een dienstregelingmodel in te voeren waarin je nog structureel kunt inhalen, om in de 24-uursuitwerking van een dienstregeling een voorbijrijding te plannen en om bij vertragingen een voorbijrijding te plegen. Dat is een keuze. Voor Ndb is dat wel te overzien, maar voor Utrecht C (naar mijn stellige overtuiging) is dat niet te overzien en heeft men het ook niet (willen) overzien. |