Alle forumcategorieën bekijken en reageren in het forum? Registreer een gratis account of log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Voeg discussie toe aan je favorieten

Testweek hoogfrequent rijden

Zondag 24 mei 2009 - 19:52:32
keesje
keesje
Heb maar even een apart draadje aangemaakt als vervolg hierop:
www.somda.nl

Maandag 25 mei 2009 - 12:26:05
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Als vervend 6000 reiziger zie ik de reistijd Tl - Ut verlengd worden vanwege de langere stop te Gdm maar wat opvalt is de langere reisduur Tl - Gdm (15 minuten i.p.v. 12 minuten) en de krappere overstap in Gdm van Tl naar Ht (3 minuten i.p.v. 6 minuten)...omgekeerd is en blijft ie 4 minuten!

De extra 26000 kan de stroom reizigers voor de (1)6000 mooi verlichten.

Overigens zal de 'bottleneck' Gdma - Gdm verlicht kunnen worden door de aanleg van een derde spoor, hier is er sprake van alleen wanneer aangelegd is nog een ?

Gérard

Maandag 25 mei 2009 - 14:37:22
keesje
keesje
Voor week 36 in ieder geval niet!

Maandag 25 mei 2009 - 14:40:24
raymond16
raymond16
Wat ik op een ander forum tegenkwam als onderdeel van de proef: zodra een trein meer dan +8 heeft, wordt ie even op het eerst volgende station helemaal opgeheven in het kader van er zit een trein vlak achter. Leuk is dat als het dan de trein richting Mt/Hrl is die dan opgeheven wordt. Heb je gelijk +30 aan je broek..

Op deze manier gaan de nadelen véél te groot worden. Hou het dan lekker bij die 4x per uur en ga wat perrons verlengen zodat er bijvoorbeeld eens met 14 bakken VIRM gereden kan worden..

Tevreden over Somda? Overweeg dan eens een vrijwillige donatie, alvast bedankt!


Maandag 25 mei 2009 - 14:59:45
mren
mren
Op zich is de reiziger meer gebaat bij frequentie dan bij snelheid, die effecten zijn overal te zien.

Nadeel van hogere frequenties zijn inderdaad de gevolgen van vertragingen en het bijbehorende opstroopeffect. De gebruikelijke oplossing in hoogfrequente netwerken is doorrijden op haltes om op tijd aan de retourrit te kunnen beginnen. Reizigers hebben geen extra last omdat ze ipv +8 door verlaat voertuig X nu +10 krijgen door reizen met voertui X+1.
Wat dit nu compliceert zijn een paar factoren, waaronder de kleine tijdwinst door het voorbijrijden van een paar stations en hereogeniteit van de lijnvoering, dus niet alle voertuigen van A naar B.

Maandag 25 mei 2009 - 15:58:29
jorgo
jorgo
Quote
raymond16: Leuk is dat als het dan de trein richting Mt/Hrl is die dan opgeheven wordt. Heb je gelijk +30 aan je broek..
Consequenterwijzetechnisch zou men dan met die volgende trein, waar de mensen voor Ehv ook in moeten stappen, van Ehv nog naar Mt/Hrl moeten doorrijden - maar dat levert dan ongetwijfeld allerhande problemen op als het gaat om materieel- en personeelplanning, die grotere reserves zouden vereisen.

Dat opheffen kun je m.i. beter laten. 2 mogelijke alternatieven:
- rij gewoon door met vertraging. In een "metro dienst zonder dienstregeling" zou het niemand een hol moeten schelen of de trein op tijd is of niet. Het ergste wat kan gebeuren is dat iemand bijv. 17 minuten ipv 10 minuten op een tussenstation op zijn trein moet wachten, of dat de keertijden en personeelplanningen te krap zijn waardoor je nooit meer van de vertraging afkomt.
- snij Mt/Hrl-Ehv (en al die andere uiteindjes) maar van de 800 af, dan kun je echt consequent pendelen.
[moppermodus] Het wordt allemaal maar langzamer; de nu voorgestelde spitsdienstregeling tussen Mt en Ut is weer een paar minuten langzamer dan in pakweg 1970, en overstappen in Ehv laten ze je met dat gehannes met treinstellen op de zwakke uren nu al (wat de langeafstandreiziger die in Mt een mooie plaats kon zoeken alsnog achteraan in de rij bij de deur van het voorste treindeel laat aansluiten in Ehv, en in forenzenmodus richting Ut verder laat rijden). Concurrerend op snelheid is die verbinding voor Limburgers inmiddels toch al niet meer en nieuwe lijnen worden alleen naar het noorden aangelegd). [/moppermodus]

Waar laat je trouwens een trein naar Ehv. die bijv. in Ht met +7 wordt opgeheven? Dat materieel is eigenlijk pas de zesde of zo die na aankomst van dat mat in Ht richting Ut vertrekt (want normaal is hij nog een uur onderweg van Ht naar Ehv en terug). Die mag dus richting het opstelterrein worden teruggebonjourd tussen al die (extra) stoptreinen en IC's door, en 3 kwartier later worden teruggevist om weer in zijn oorspronkelijke plan noordwaarts te gaan rijden.

Maandag 25 mei 2009 - 17:01:38
rudolfph
rudolfph
Lekker handig, dan vervalt de retourtrein ook op Ehv-Ht. Beter is om dan een reservestel met -personeel vanaf een tussenstation de dienst over te laten nemen en het oorspronkelijke materieel op hetzelfde station op reserve te zetten. Het oorspronkelijke personeel kan dan later de retourrit overnemen op hetzelfde station waarna het reservepersoneel weer op reserve kan staan. Dit kost alleen wel veel reservematerieel en -personeel, en er moet iets gevonden worden tegen het moedwillig veroorzaken van vertragingen om langer pauze te hebben.

Voor treinen die verder gaan dan het "pendeltraject" zou dan moeten gelden: altijd doorrijden, ook als de vertraging meer dan de grenswaarde is (of het moet +25 zijn, dat je alweer bijna de volgende doorrijdende trein kan nemen). Eventueel kan ervoor gekozen worden om de daaropvolgende trein te laten vervallen en in het pad van die trein te gaan rijden. Maar ook dat kost veel reservematerieel en -personeel, omdat er op de keerstations wel voldoende vervangend materieel en personeel moet zijn.

Maandag 25 mei 2009 - 19:35:27
keesje
keesje
Extra materieel en personeel kan men wel vergeten in die week: je hebt al extra personeel (vooral machinisten) nodig en ook meer composities materieel. Komt bij dat week 36 ook nog (zomer)verlof verstrekt wordt, dus nog meer (reserve)diensten stellen zal wel lastig worden.

Laatst bewerkt door keesje op Maandag 25 mei 2009 om 19:35:47

Dinsdag 26 mei 2009 - 07:55:36
mdeen
mdeen
Quote
mren:
De gebruikelijke oplossing in hoogfrequente netwerken is doorrijden op haltes om op tijd aan de retourrit te kunnen beginnen. Reizigers hebben geen extra last omdat ze ipv +8 door verlaat voertuig X nu +10 krijgen door reizen met voertui X+1.
Hoe doe je het dan met de mensen in de trein? Het is niet zo dat een trein een zwart gat is waar alleen reizigers in gaan maar nooit uit komen.
En je praat hier nog altijd over een IC-netwerk met halteafstanden van 20-30 minuten en niet over een metronetwerk met elke 2-3 minuten een stop. Voor reizigers in de trein betekent doorrijden direkt een extra reistijd van 40-60 minuten, en ik denk niet dat de NS dat zijn reizigers aan wil doen.

Vrijdag 29 mei 2009 - 12:37:40
jorgo
jorgo
Reizigers in de trein stappen uit (éen keer moet er na dit besluit nog gestopt worden natuurlijk) en nemen de volgende, die daar (als de vertraging niet chronisch op de lijnen zit) als het goed is bij +8 maar 2 minuten achteraan rijdt. Dit geldt zowel bij het overslaan van haltes als bij het opheffen van de trein. Hoewel zoals al aangegeven in het laatste geval de aansluiting naar de periferie (Maastricht en Den Helder) een issue is.

Er hoeft dus niet terug gereisd te worden.

Vrijdag 29 mei 2009 - 17:36:17
davidov08
davidov08
Je redenering klopt niet, het klopt wel alleen voor instappers op het station X dat door de trein voorbij wordt gereden. Deze instappers hebben al +8 door de vertraagde 'oorspronkelijke' trein, welke doorrijd. Nu moeten ze wachten op de volgende trein, die daar idd maar 2 minuten achter zit. Vertraging uiteindelijk maar +10 dus.

Echter, zoals mdeen al zegt, wanneer je in de trein zit er ERUIT wilt bij station X, zal je moeten wachten tot de volgende stop van de trein; op station Y.
Je kan immers niet uit een rijdende trein springen Die volgende stop kan bij IC netwerk (daar gaat het hier om) wel zo'n 20-30 minuten duren. Op dat station Y moet je dan ook nog eens ca. 5 minuten wachten op een trein die je terugbrengt naar X, wat dan weer 20-30 min duurt, al met al dus: 20~30 + 5 + 20~30 = +45 tot 65 min vertraging! Dat gaat dus echt niet werken.

Vrijdag 29 mei 2009 - 18:11:27
rick
rick
Maar klopt dat wel? Het gaat om IC treinen, deze zullen geen geplande stations voorbij rijden omdat de enige stations waar ze ook netjes aan de kant gezet kunnen worden IC stations zijn. Met een stoptrein zou je dit probleem wel hebben.

Vrijdag 29 mei 2009 - 18:47:42
davidov08
davidov08
Waarom zullen ICs geen geplande stations voorbij rijden? Dat levert tijdswinst, zodat mensen hun aansluiting halen en de trein optijd kan keren voor de retourrit.

Waarom zou een IC überhaupt stoppen op een niet-IC station? Dat is niet aan de orde. De IC stopt bij passage van zijn IC-stopstation X pas weer op het eerstvolgende IC station, onder het argument dat dit tijdwinst oplevert.

[ bijv. na passage Ehv stopt de 800 weer op Ht. Dan moeten alle mensen die in Ehv uit wouden stappen wachten tot ze in Ht zijn en dan de trein terug naar Ehv nemen; dat kost bijna een uur. Dit is dus niet een goede methode voor IC trajecten ]

Vrijdag 29 mei 2009 - 18:55:53
rick
rick
Waarom zouden ze de IC met vertraging meteen doorsturen naar Ht en daar opheffen? De tijdwinst die dat oplevert is minimaal en je kan die net zo goed in Ehv al opheffen, de reizgers nemen dan de achteropkomende IC en iedereen komt uit waar hij/zij wil zijn.
Of mis ik nu een reden waarom de vertraagde IC Ehv toch moet overslaan?

Vrijdag 29 mei 2009 - 21:23:52
lamote_ban
lamote_ban
Quote
raymond16:
Op deze manier gaan de nadelen véél te groot worden. Hou het dan lekker bij die 4x per uur en ga wat perrons verlengen zodat er bijvoorbeeld eens met 14 bakken VIRM gereden kan worden..
In de treinen die nu met 12 bakken worden gereden zijn zelfs tussen Ut en Ht nog altijd een hoop zitplaatsen over. Anders gezegd, het lijkt erop dat hier een niet-bestaand probleem wordt opgelost.

Vrijdag 29 mei 2009 - 21:33:06
robbertc
robbertc
Lijkt er inderdaad op dat er meer iets nieuws 'moet' worden gedaan, dan een probleem opgelost hoeft te worden. Meer treinen, aantrekkelijkere frequentie, aanbod creëert vraag en van die redenaties

Laatst bewerkt door robbertc op Vrijdag 29 mei 2009 om 21:33:52

Zaterdag 30 mei 2009 - 18:30:46
fastguy84
fastguy84
Volgens mij wordt hier behoorlijk langs elkaar heen gepraat. Volgens mij helpt een voorbeeld om dit te verduidelijken.

Bij vertrek uit Ut heeft een bepaalde IC (laten we zeggen een 800) +8. Daarom wordt vlak voor aankomst in Ht omgeroepen dat deze trein NIET zal stoppen te Ehv, dit wordt ook op station Ht omgeroepen. Na de stop in Ht (nog steeds +8) rijdt de trein non-stop naar Wt. De vertraging is inmiddels teruggebracht tot +5, vanwege het overslaan van de stop. De trein rijdt nu als normale 800 verder naar Hrl/Mt.
-> Reizigers in de trein die naar Ehv willen stappen in Ht uit en wachten op de achteropkomende IC. In een 10-minutendienst wachten ze dus maar 2 minuten in dit voorbeeld.
-> Datzelfde geldt voor de reizigers die op Ht staan te wachten, zij krijgen ook een extra +2
-> Reizigers naar Wt en verder blijven zitten (cq. stappen in Ht in) en gaan van +8 naar +5 (dus -3 door de oversla-actie)
-> Reizigers van Ehv naar Wt en verder hebben wel een (groter) probleem. Zij kunnen namelijk niet instappen en krijgen nog eens een extra +22 (+8 = +30).

Conclusie:
-> voordeel voor lange-afstand, kans om mat+personeel in omloop te houden.
-> Nadeel voor reizigers naar, en vooral van het 'overgeslagen' station.

Daarbij geldt: Het nadeel wordt groter naarmate de frequentie op het bewuste deeltraject lager wordt, maar kleiner wanneer de vertraging groter is. Maatwerk lijkt me dus nodig, als je dit al zou willen.

Zaterdag 30 mei 2009 - 19:43:21
lamote_ban
lamote_ban
Ik denk dat het overslaan van stations gewoon tot grote boosheid en agressie gaat leiden. Hier komt niets van terecht.

Zaterdag 30 mei 2009 - 20:11:33
zugführer
zugführer
Zeker bij toch wel redelijk belangrijke overstapstations als Ht, Ehv en Rm bijvoorbeeld lijkt het me niet echt praktisch om die zomaar even over te slaan; je zadelt een hoop overstappende reizigers met nóg een extra overstap op.
Wt zou je dan juist wel over kunnen slaan omdat dat helaas nog steeds geen overstapstation is
Bij een stukje als Nm-Ah werkt zoiets veel beter; bij vertraging slaat de 3600 gewoon de tussenliggende stations over en je hebt je vertraging weer ingehaald. wat dat betreft werkt zo'n stopintercity wel ideaal

Zaterdag 30 mei 2009 - 20:45:03
lamote_ban
lamote_ban
Ik denk dat sommige mensen (ook bij NSR) vergeten dat het doel van reizigerstreinen is om mensen die daar voor betalen naar hun bestemming te brengen en niet om personeel en hobbyisten met grote treintjes te laten spelen.

Laatst bewerkt door lamote_ban op Zaterdag 30 mei 2009 om 20:50:24

Zaterdag 30 mei 2009 - 23:02:32
mren
mren
Quote
zugführer: wat dat betreft werkt zo'n stopintercity wel ideaal
Zoals gisteravond toen de 7500 (uit Zp) eerder in Ah aankwam, gevolgd door de 3600 met +18. Mag je één keer raden welke eerder ri Nm vertrok. Bonusvraag: hoeveel stations sloeg de 3600 vervolgens over?

Zondag 31 mei 2009 - 10:08:03
kleine_man
kleine_man
Ik weet het (hoop ik)

De 7600 ging als eerste en de 3600 ging er als non-stop-IC achteraan.

Zondag 31 mei 2009 - 10:11:19
zugführer
zugführer
Tja... er is helaas nog een verschil tussen wat er kan en wat er gebeurt

Zondag 31 mei 2009 - 16:59:49
mren
mren
Hoewel beetje offtopic: nadat 7500 en 3600 binnen waren te Ah, bleef eea zo'n 5 minuten staan waarna de 7500 inderdaad eerst mocht en de 3600 vervolgens alsnog netjes overal stopte op blokafstand achter de 7500...

Zondag 31 mei 2009 - 18:41:20
mdj
mdj
Ik mag hopen dat de 3600 niet op blokafstand achter de 7500 mocht...

Zondag 31 mei 2009 - 19:04:05
zugführer
zugführer
Dan krijg je een ic Zl-Ed ofzo

Zondag 31 mei 2009 - 21:45:44
Dre
Dre
mren zit natuurlijk nog met de oude 7500 (Zp-Ed) in z'n hoofd. Tegenwoordig hebben we echter 7500 Ed-Ah en 7600 Nm-Zp.

Maandag 13 jul 2009 - 15:55:10
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
In week 36 zal een proef worden gehouden met hoogfrequent spoorvervoer tussen Asd en Ehv.
Dan rijden in de brede spits 6 IC`s en 6 stoptreinen per uur.
Ook zal het materieelinzet gewijzigd worden, de 6000/16000 en 26000 zal met SGMm worden gereden!

Het schema zit als volgt uit:

- 2x per uur Intercity Maastricht-Amsterdam.
- 2x per uur Intercity Eindhoven-Alkmaar (extra serie 10800).
- 2x per uur Intercity Eindhoven-Schiphol,
De bestaande Intercity’s 2x per uur Nijmegen-Schiphol
en 2x per uur Nijmegen-Amsterdam blijven ook nog rijden!
- 2x per uur Sprinter Eindhoven-Den Bosch v.v.
- 2x per uur Sprinter Den Bosch-Utrecht.
- 2x per uur Sprinter Tiel-Utrecht,
- 2x per uur Sprinter Geldermalsen-Utrecht (extra serie 26000).
- 2x per uur Sprinter Utrecht-Amsterdam.
- 2x per uur Sprinter Utrecht-Breukelen.
- 2x per uur Sprinter (Rotterdam-Woerden-) Breukelen-Amsterdam,
- 2x per uur mogelijkheid voor goederentreinen tussen Amsterdam en Geldermalsen.
- 2x per uur mogelijkheid voor goederentreinen tussen
Geldermalsen en Eindhoven.

Gérard

Maandag 13 jul 2009 - 17:03:46
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Kijk aan zeg, eindelijk een mogelijkheid om SGMm in Geldermalsen te fotograferen! Ik vraag me alleen af: waar komen al die SGMm's vandaan (het lijkt me dat er een behoorlijke tros nodig is...) en zijn ze echt zoveel sneller dan bijvoorbeeld een losse DDAR?

Laatst bewerkt door WesselE op Maandag 13 jul 2009 om 17:06:31

'Okeh'

Maandag 13 jul 2009 - 17:08:18
ruysdael
ruysdael
Misschien gaan ze er van uit dat SLT weer actief is. Dan kan e.e.a. uit de (1)7400 en (1)9800 komen.


Maandag 13 jul 2009 - 17:19:36
nielske90
nielske90
Facebook profile.php?id=100000795150858 Flickr nielske1990
Wat wordt er gedaan met de 13600 (Bd-Ht), welke aan de 16000 vastzit. Wordt dat dan ook SGMm?


Maandag 13 jul 2009 - 17:20:42
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Dat lijkt me logisch als die wordt losgekoppeld. Je voorkomt er vertragingen mee (OK, dan moet je wel lang keren in Ht) en je hebt minder SGM nodig.

'Okeh'

Maandag 13 jul 2009 - 17:35:36
keesje
keesje
De 13600 rijdt ook met SGMm die week. Als je iets niet wilt in die week dan zijn het wel kerende treinen in Ht. De DDAR-en en Mat.'64 verhuizen naar de 5700/5000/4900 en ook naar de 12100 om extra VIRM vrij te maken.

Maandag 13 jul 2009 - 17:59:01
vinny004
vinny004
Quote
WesselE: Kijk aan zeg, eindelijk een mogelijkheid om SGMm in Geldermalsen te fotograferen! Ik vraag me alleen af: waar komen al die SGMm's vandaan (het lijkt me dat er een behoorlijke tros nodig is...) en zijn ze echt zoveel sneller dan bijvoorbeeld een losse DDAR?
Eindelijk? Een aantal jaar geleden reed SGMm regelmatig door Geldermalsen. Ik heb er toch een aantal keer ingezeten, toen ik nog voor mijn werk wel eens naar Gorinchem moest.

On topic:
Ik hoop dat alles goed gaat....

Maandag 13 jul 2009 - 18:06:46
keesje
keesje
SGMm is zowieso elke dag in Gdm te 'zien' met de personeelstrein 's morgens heel vroeg.

Maar in de 13600 tussen Bd en Ht is het natuurlijk volledig nieuw, behalve rondom Tb waar die dingen in een geel verleden in de 5200 reden.

Overigens gaat alles in de serie 800/10800/3500 met VIRM rijden, behalve de nu ook al geplande treinen met ICR, dus 3521/28/57/66 als ik me niet vergis.

Laatst bewerkt door keesje op Maandag 13 jul 2009 om 18:07:46

Dinsdag 14 jul 2009 - 06:42:12
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Leuk die personeelstrein, maar 04.00 is mij nét iets te vroeg . Het ICRm wordt tegen VIRM geruild uit de 1900 neem ik aan?

'Okeh'

Dinsdag 14 jul 2009 - 07:45:32
keesje
keesje
Nee, dat zit er nu ook al zo in. Dat verandert in die week ook niet.

Dinsdag 14 jul 2009 - 09:17:43
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Toeval of niet, ik hoor nu net ICRm passeren als trein 3528.

'Okeh'

Dinsdag 14 jul 2009 - 11:37:21
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Quote
keesje: Overigens gaat alles in de serie 800/10800/3500 met VIRM rijden, behalve de nu ook al geplande treinen met ICR, dus 3521/28/57/66 als ik me niet vergis.
idd de 3521, 3528, 3557 en 3566 met afwijkend mat omdat deze voor uitwisseling met onderhoudsbedrijf Mt dienen.
De (1)7400 zal met een mengpark van DDAR, mat`64, sprinter en misschien SLT rijden.
Gérard

Laatst bewerkt door admin op Dinsdag 14 jul 2009 om 20:00:20, reden: Quote hersteld

Dinsdag 14 jul 2009 - 11:38:42
SleutelMan
Moderator
SleutelMan
Twitter Blostrupmoen Youtube SleutelMan Flickr sleutelman
nice, DD-AR (en SLT) hier. Maar gezien de huidige perikelen met SLT gok ik dr niet op.


Dinsdag 14 jul 2009 - 18:10:36
ruysdael
ruysdael
SLT zou nu ook al in de (1)7400 moeten rijden, dus wat dat betreft...


Dinsdag 04 aug 2009 - 21:26:29
bjornl
bjornl
De campagne is van start: ns.nl

Dinsdag 04 aug 2009 - 21:29:51
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Opzich goed dat de site er is, maar waardeloos dat de wijzigingen voor deze week nog altijd niet in de reisplanner staan.

'Okeh'

Dinsdag 04 aug 2009 - 21:35:02
MDDM
MDDM
Gaat pas beginnen in week 36.dus nog 4 weken geduld.En tegen die tijd zal de reisplanner wel aangepast zijn.

Gr Joop mcn Lls

Dinsdag 04 aug 2009 - 22:44:52
woepje
woepje
Twitter Woepje Facebook profile.php?id=100003823340869
Klopt, vanaf 7 augustus volgens de site.


Dinsdag 04 aug 2009 - 22:56:43
keesje
keesje
Mooi streven, maar het zal een weekje later worden. Of het beperkt zich nog tot latere updates met spoorwijzigingen en dergelijke.

Woensdag 05 aug 2009 - 13:48:41
daniel81
daniel81
Quote
WesselE: Kijk aan zeg, eindelijk een mogelijkheid om SGMm in Geldermalsen te fotograferen! Ik vraag me alleen af: waar komen al die SGMm's vandaan (het lijkt me dat er een behoorlijke tros nodig is...) en zijn ze echt zoveel sneller dan bijvoorbeeld een losse DDAR?
Mijn ervaringen met de introductie van SGMm in de 7000 was dat de treinen de eerste weken structureel een paar minuten te laat waren, puur vanwege onwennigheid van de machinisten. Inmiddels rijdt SGMm ook hier keurig op tijd.
Hoewel de mcn's uit de regio Ut natuurlijk meer SGM gewend zijn dan die in Twente, betwijfel ik het of het een handige zet is om nú een materieelwissel door te voeren. Het heeft m.i. even tijd nodig voor een mcn doorheeft per station waar hij het beste de remming in kan zetten en hoe snel hij moet remmen, en voor-ie dat doorheeft is de testweek alweer voorbij
In theorie is SGMm ongetwijfeld sneller, maar ik vrees dat de praktijk veel weerbastiger gaat zijn

Woensdag 05 aug 2009 - 15:00:55
keesje
keesje
SGM is in die week in ieder geval nodig omdat het qua rijtijd simpelweg het snelst is tussen Gdm en Ut.

Donderdag 06 aug 2009 - 14:01:24
nostra
nostra
Uit betrouwbare bron heb ik gehoord dat alle stoptreinseries tussen geldermalsen en utrecht met SLT gerdeen gaan worden.

Donderdag 06 aug 2009 - 14:05:32
train85
train85
Denk niet dat de SLT in dit tempo week 36 gaat halen om daar te rijden, ze zijn allen ingelegd met SGMm door NSR.


Donderdag 06 aug 2009 - 14:13:21
Mcn-Ut
Mcn-Ut
Het lijkt me inderdaad niet waarschijnlijk dat men nota bene in een testweek met materieel gaat rijden wat bepaald niet betrouwbaar te noemen is.

Donderdag 06 aug 2009 - 14:22:08
keesje
keesje
Quote
nostra: Uit betrouwbare bron heb ik gehoord dat alle stoptreinseries tussen geldermalsen en utrecht met SLT gerdeen gaan worden.
Dat is dan geen betrouwbare bron maar dom gezwets. Het is al maanden klip en klaar dat het SGM wordt.

Donderdag 06 aug 2009 - 21:18:49
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
dit gaat dus denk ik niet goed werken, stel je is eens voor wat er gebeurd als Ut er weer uit knalt dan heb je me toch een lading treinen vast staan op het spoor!

o.t.: Waarom komt me nu in ene het idee binnen van een combinatie van een koploper en "vliegend ontkoppelen"?
Voorbeeldje, trein asd-ehv krijgt +7, om winst te maken word vlak voor Ht het achterste treinstel vliegend ontkoppeld, IC gaat zonder stop door, achterligger pikt reizigers Ht op en zet andere af die door de kop naar dit treinstel zijn gelopen. De achterligger wacht op eerst volgende (passeerende) IC en gaat weer daar achter hangen. ergens klinkt dit wel goed...

Al hoewel: leuk als een vliegende ontkoppeling mislukt, zie je alsnog Ht voorbij schieten

Laatst bewerkt door dlm4yjp op Donderdag 06 aug 2009 om 21:20:15

Donderdag 06 aug 2009 - 21:25:58
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
We zullen het gaan zien die week. Ik ben zelf ook bang dat het helemaal de mist in gaat lopen, met name door de Arriva trein die eventuele vertraging inlopen onmogelijk maakt.

'Okeh'

Tevreden over Somda? Overweeg dan eens een vrijwillige donatie, alvast bedankt!


Donderdag 06 aug 2009 - 21:28:55
thtc
thtc
Is er überhaupt al enig vermoeden wanneer er weer SLT in de reizigersdienst aangetroffen kan worden.

Vrijdag 07 aug 2009 - 07:33:11
mdeen
mdeen
Quote
dlm4yjp: Voorbeeldje, trein asd-ehv krijgt +7, om winst te maken word vlak voor Ht het achterste treinstel vliegend ontkoppeld, IC gaat zonder stop door, achterligger pikt reizigers Ht op en zet andere af die door de kop naar dit treinstel zijn gelopen. De achterligger wacht op eerst volgende (passeerende) IC en gaat weer daar achter hangen. ergens klinkt dit wel goed...
Vooral voor de mensen die op dat station willen uitstappen is dat een heel goed plan. Bijkomende problemen: je hebt maar de helft van de capaciteit beschikbaar voor instappers, dus het kan sneller krap worden, en wat te doen als de volgende trein op volle lengte is?

Laatst bewerkt door admin op Vrijdag 07 aug 2009 om 19:42:01, reden: Quote ingekort

Vrijdag 07 aug 2009 - 09:12:23
keesje
keesje
Quote
dlm4yjp: De achterligger wacht op eerst volgende (passeerende) IC en gaat weer daar achter hangen. ergens klinkt dit wel goed...

Al hoewel: leuk als een vliegende ontkoppeling mislukt, zie je alsnog Ht voorbij schieten
Ja leuk, stel je ook even wat extra rangeerpersoneel?

Vrijdag 07 aug 2009 - 09:29:41
mdeen
mdeen
Oh en vooral niet te vergeten: dus altijd een extra machinist in het achterste stel?

Vrijdag 07 aug 2009 - 10:43:03
lucky
lucky
Het zal aan mij liggen, maar ik zie niet in waarom we door discussiëren over een droom van iemand uit Hoorn wat verre van realistisch is..

Vrijdag 07 aug 2009 - 16:09:42
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Men houdt toch belofte, de reisplanner is bijgewerkt!

'Okeh'

Vrijdag 07 aug 2009 - 16:23:00
mdj
mdj
6000 keert op 16000, 16000 keert op 6000 afwisselend 18B-19B, 26000 keert op zichzelf afwisselend 19B/18B. (en 3A te Gdm).

Bij twijfel: gebruik beton.

Vrijdag 07 aug 2009 - 16:31:22
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Oftewel, bij grote vertraging kan de 26000 er zo uit worden gegooid.

'Okeh'

Vrijdag 07 aug 2009 - 16:54:26
keesje
keesje
Dat is een voordeel inderdaad, maar komt in het dienstregelingsontwerp toevallig zo uit. Verder blijft de doorkoppeling 16000-13600 te Ht gewoon intakt, zodat er ook een weekje SGM tussen Ht, Tb en Bd te zien is. Daarna mag het van mij direct retour richting de Randstad.

Vrijdag 07 aug 2009 - 16:56:59
raymond16
raymond16
In Ehv moet men nog even gaan spoorwisselen, want dit schiet niet op: 800 richting Ht vertrekt om .07/.37 van spoor 5. Echter moet de 10800 om .06/.36 vanuit Ht aankomen op hetzelfde spoor.

Overigens is de overstap 9600-3500 ook vanuit Hm nu verknald: in de meeste gevallen vertrekt juist de 3500 van spoor 4. 800 en 10800 richting Ht vertrekken van spoor 5.
In de meeste gevallen is er een kering 3500 op 10800 van 8 minuten. Omgekeerd komt minder vaak voor.

Laatst bewerkt door raymond16 op Vrijdag 07 aug 2009 om 16:58:35

Vrijdag 07 aug 2009 - 17:25:30
keesje
keesje
Als de 10800 kort keert op de 3500, dan zou dat op spoor 4 moeten gebeuren. Een uitlopende 10800/3500 gaat naar spoor 2 en de 3526/28 uit Mt gewoon naar spoor 5 als het goed is.

Vrijdag 07 aug 2009 - 18:13:26
ruysdael
ruysdael
Waar komen de SGM's overigens vandaan? Ik las hier iets over de 5000/5700 en de (1)7400? Maar wat is hier van waar, en komt er in die week helemaal geen SGM meer te rijden in die series?


Vrijdag 07 aug 2009 - 22:43:11
rudolfph
rudolfph
Over de (1)7400 staat een vrij duidelijk antwoord van Gvttreinen.

Donderdag 13 aug 2009 - 23:02:41
SleutelMan
Moderator
SleutelMan
Twitter Blostrupmoen Youtube SleutelMan Flickr sleutelman
Quote
maccerr: Waar komen de SGM's overigens vandaan? Ik las hier iets over de 5000/5700 en de (1)7400? Maar wat is hier van waar, en komt er in die week helemaal geen SGM meer te rijden in die series?
het SGM kan daarna direct verhuizen naar de 5700/4900 (was toch de bedoeling dat er gewisseld werd daar?), want die week erop gaat immers het wijzigingsblad 7 september in en verdwijnt SGMm uit de (1)7400.

Laatst bewerkt door SleutelMan op Donderdag 13 aug 2009 om 23:03:14


Vrijdag 14 aug 2009 - 07:56:06
mdeen
mdeen
Het valt me op dat de 3500 3 minuten meer rijtijd van Ht naar Ut heeft dan normaal (en de (10)800). Daardoor komt hij aan als de 3000 naar Asd vertrekt en dat is dus geen overstap. Als het dezelfde rijtijd was gebleven dan had je die overstap wel gehad.

Weet iemand waarom dat zo is? 4x overstapvrij van Ehv naar Asd is natuurlijk ook een verbetering, maar het is een beetje jammer dat zo die 6 niet vol gemaakt wordt.

Vrijdag 14 aug 2009 - 12:43:19
keesje
keesje
Uitgebogen vanwege goederenpaden en/of overkruissituaties aan Utrecht zuidzijde.

Vrijdag 14 aug 2009 - 14:12:41
stephan90
stephan90
En onderstaand schema van NSHiSpeed heeft ongetwijfeld ook iets met de proefweek te maken:

Door een tijdelijke aanpassing in de dienstregeling zijn de vertrek- en aankomsttijden van enkele ICE-treinen in Amsterdam Centraal aangepast:
- ICE 121 vertrekt om 07.00 uur (in plaats van 07.04 uur);
- ICE 105 vertrekt om 08.00 uur (in plaats van 08.04 uur);
- ICE 129 vertrekt om 16.30 uur (in plaats van 16.34 uur);
- ICE 124 komt aan om 17.31 uur (in plaats van 17.25 uur).

Stephan

Laatst bewerkt door stephan90 op Vrijdag 14 aug 2009 om 14:13:08

Woensdag 19 aug 2009 - 12:14:38
woepje
woepje
Twitter Woepje Facebook profile.php?id=100003823340869
Ik las hier dat de 800, 10800 en de 3500 allen met VIRM gaan rijden? Ik mag aannemen niet allemaal met 12 bakken VIRM of komen er voor deze week even snel 100 VIRM's extra naar NL?. Maar in welke samenstellingen gaan de meeste treintjes rijden? 6, 8, 10 bakken VIRM? Bedenk eens iets


Woensdag 19 aug 2009 - 12:20:10
mren
mren
Dat is toch niet zo moeilijk? Als je normaal in een uur met bv. 44 bakken rijdt (2*800 met VI+IV, 2*3500 met VI+VI), doe je dat nu ook, maar dan verdeeld over 6 treinen ipv 4. Dus iets als 800 met IV+IV. 10800 met solo VI en 3500 zelfde als anders.

Woensdag 19 aug 2009 - 12:24:46
woepje
woepje
Twitter Woepje Facebook profile.php?id=100003823340869
Bv met 44 bakken? Dus jij weet het ook niet zeker? Ik ook niet en daarom ben ik benieuwd wat men dan van plan is. Ik heb geen idee hoeveel bakken er per uur nu rijden tussen Asd en Ehv en om nu wat te gaan gokken zodat ik kan uitrekenen hoe het bij 6 treinen per uur zal zijn vind ik minder geslaagd dan gewoon een reactie af te wachten van iemand die het wellicht meer weet

En dat er bv nu 44 bakken rijden in een uur, wil niet zeggen dat dat ook in wk 36 zo zal zijn. De boel netjes omrekenen van 4 naar 6 treinen per uur heeft dan ook geen zin in het geval NSR de materieelinzet heeft uitgebreid of ingekort.

Laatst bewerkt door woepje op Woensdag 19 aug 2009 om 12:31:17


Woensdag 19 aug 2009 - 12:46:47
mdj
mdj
Gezien dat de hele serie 12100 met Mat'64/DDAR gaat rijden in die week om een hele vloot (3 stellen..) vrij te maken, zullen ze er nog 3 stellen hebben om in te plannen

Bij twijfel: gebruik beton.

Woensdag 19 aug 2009 - 12:56:24
mren
mren
Quote
woepje: Bv met 44 bakken? Dus jij weet het ook niet zeker?
Nee, dat beweer ik ook nergens? Je zei 'bedenk eens iets', nou dan geef ik je een richtlijn. Buiten het feit dat de lengte van de treinen natuurlijk wordt beperkt doordat er alleen viertjes en zesjes zijn (en vast nog wel een paar stammen ICR), kan je er redelijk van uit gaan dat het totaal aantal bakken per uur niet veel zal toe- of afnemen omdat bij een proef van een week niet echt sprake zal zijn van reizigersgroei, die komt pas als de verbetering structureel is (zoals Geldermalsen-Utrecht dat van 2 naar 4 treinen per uur ging).

Woensdag 19 aug 2009 - 13:08:56
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Nadat enkele weken geleden kleine kaartjes met de a.s. proef werden uitgedeeld, worden deze week grote folders met de drgl`n uitgedeeld, aan voorlichting geen gebrek.
Hier in Ut worden ze o.m. bij de trappen/liften spoor 14/15 en 18b/19b uitgedeeld
Gérard

Woensdag 19 aug 2009 - 14:24:19
keesje
keesje
Het gros van de treinen in de 800 wordt gereden met 2x VIRM IV. Enkele zeer drukke treinen met 3x IV. In de 10800 en 3500 een mix van 2x IV, 1x VI en 2x VI. Dit komt ook doordat de 10800 en 3500 enkele keren op elkaar keren in Ehv en ook treinen uit de 10800 aan het eind van de spits te Amr weer keren op een 'dal'-800 en dus al twee stellen bij zich moeten hebben omdat deze 800-en dan doorrijden naar Hrl/Mt.

Donderdag 27 aug 2009 - 19:21:37
bjornl
bjornl
Toen ik vanmiddag langs Wolfheze reed bedacht ik me dat NSR een tijdje terug ook al eens extra IC's tussen Ede-Wageningen en het Amsterdamse heeft gereden die op Wolfheze kopmaakten; ik kon me alleen niet meer herinneren wanneer dat was en ter gelegenheid waarvan. Zijn er hier nog mensen die mijn geheugen kunnen opfrissen?

Donderdag 27 aug 2009 - 19:31:34
willy84
willy84
Gokje: had dat niet te maken met die zogenaamde filevrije dag oid? Dacht dat de ANWB dat toen organiseerde.

Donderdag 27 aug 2009 - 19:34:19
bjornl
bjornl
Een snelle google en inderdaad, dat was hem! 9 oktober 2008, in mijn gedachten was het langer terug, en ze reden in de spitsen tussen Ed en Asdz. Dank!

Donderdag 27 aug 2009 - 22:00:48
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
Quote
lucky: Het zal aan mij liggen, maar ik zie niet in waarom we door discussiëren over een droom van iemand uit Hoorn wat verre van realistisch is..
Ik weet het, oude quote maar toch alsnog een reactie: Wat deze meneer zegt slaat namelijk werkelijk nergens op... Alsof iemand uit Hoorn persee alles uit de regio moet weten en daar buiten van niets weet?!?
En wie zegt dat het van verre realistisch is? Ik bedoel, zoals het nu is reizen er standaard al 2 MCN's mee i.v.m. splitsing te Sittard (in de treinen richting Heerlen en Maastricht dan ) Dan kun je die meereizende MCN die trein laten besturen Maargoed, we mogen allang blij zijn dat we nog MCN's hebben... Zal me niets verbazen dat we over ongeveer 30 jaar geen MCN's meer hebben maar een computertje als vervangen... *dwaalt nog verder af*

Donderdag 27 aug 2009 - 22:05:03
bjornl
bjornl
Het lijkt me dat die mcn in Sittard uit de trein komt uit Heerlen die aan de trein uit Mt gekoppeld wordt en niet "loos" meelift naar Amr of Schagen...

Donderdag 27 aug 2009 - 22:16:40
MDDM
MDDM
Die machinist lift mee tot Eindhoven.Daar neemt ie de trein over tot Utrecht,om vervolgens de trein weer aan een andere collega machinist over te dragen.

Gr Joop mcn Lls

Donderdag 27 aug 2009 - 22:23:48
keesje
keesje
Quote
bjornl: Het lijkt me dat die mcn in Sittard uit de trein komt uit Heerlen die aan de trein uit Mt gekoppeld wordt en niet "loos" meelift naar Amr of Schagen...
Ben al een Nijmeegse mcn-dienst tegen gekomen die aan het begin van de middagspits met een 9600 aankomt in Ehv en dan met een 10800 helemaal naar Amr passagiert! Inmiddels is de spits wel zo'n beetje voorbij en gaat deze weer verder in een 3000.

Maandag 31 aug 2009 - 12:54:28
abcde
abcde
Is al bekend wat de ervaringen van vanmorgen zijn ?
Ben benieuwd hoe het ging, vooral in combinatie met 6 stoptreinen tussen Ut en Geldermalsen.

Maandag 31 aug 2009 - 12:57:45
visscher
visscher
Ja, er zijn al ervaringen hiermee, zie ook somda.nl

Maandag 31 aug 2009 - 15:48:04
MDDM
MDDM
Die staan daar dan mooi verkeerd.Die zouden hier beter tot hun recht komen

Laatst bewerkt door MDDM op Maandag 31 aug 2009 om 15:50:25

Gr Joop mcn Lls

Maandag 31 aug 2009 - 16:33:32
keesje
keesje
Een snelle blik op de AV-staten van Ehv, Ht, Gdm en Ut leert dat het vanmiddag kennelijk ook goed gaat. Geen enkele trein staat met vertraging aangekondigd; wel in Ht het nodige gegoochel met spoorafwijkingen, maar dat kan ook alleen maar daar.

Maandag 31 aug 2009 - 16:41:25
bjornl
bjornl
Ook in het Journaal werd het een succes genoemd (tegen een achtergrondfoto van ICM ).

Maandag 31 aug 2009 - 17:24:53
keesje
keesje
Het is maar net wat een afdeling communicatie naar buiten brengt natuurlijk. Het probleem met de te korte treinen tussen Asd en Amr is nog niet genoemd...

Maandag 31 aug 2009 - 17:37:05
evangoor
evangoor
Mijn proefweek eindigt gelijk op de eerste middag: zojuist 16.55 uur als sneltrein van Utrecht naar Geldermalsen (en verder naar Tiel). Natuurlijk de omroep pas toen ik om 16.48 op spoor 19 stond en zonder duidelijke reden. Volgende stoptrein om 17.05 uur; juist op een moment dat de vorige IC met tien minuten vertraging en de volgende IC (16.51 en natuurlijk 17.01 uur) langs zouden gaan komen. Ook niet vertrouwenwekkend dus. Gelukkig stond mijn fiets vanwege het slechte weer nog in de stalling. Even lang wachten op de spoorboekloze trein als de hele fietstocht duurt, is mij zelfs in spoorboekloze tijdperk te veel van het goede.
(op AV trouwens niets te zien van deze maatregel)

Laatst bewerkt door evangoor op Maandag 31 aug 2009 om 17:38:21

Maandag 31 aug 2009 - 17:44:41
raymond16
raymond16
- In de middagspits ging het eigenlijk allemaal wel prima. Kwam met de 3555 bij Cl wel achter de stoptrein terecht, maar dat leek ingecalculeerd gezien de aankomsttijd in Ht. In Ht rond 16:30 inderdaad veel spoorwijzigingen, die over het algemeen juist zorgden voor een snellere afhandeling van het treinverkeer. Toch m'n complimenten dat het daar goed ging!
- Toch ging niet alles helemaal goed: het is geen goed idee om een unimatje even heen en weer te slingeren bij Beto, waardoor enkel het rechterspoor te gebruiken was in de richting Btl. Dit past niet, waardoor de 858 bij Bet al achter de 5260 zat te kleven en daardoor de vertraging indook. Daarna vertrok in Ehv ook de 3560 met bijna +5, dus ik ben benieuwd hoe het met die treinen is gegaan tussen Gdm en Ut.

- 857 met 2x VIRM IV, leverde al staanplaatsen op de balkons op, voordat de 1957 al gearriveerd was. Die aankomst heb ik niet meer afgewacht. In combinatie met de berichten rond Asd-Amr kan wel geconcludeerd worden denk ik dat de materieelinzet op Ehv-Ut-Asd zelf in orde is, maar men vergeten lijkt dat die proef niet op de uitlopers naar Amr en Hrl/Mt geldt en dan de materieelinzet gewoon echt te krap is.
- Had al gelezen elders dat er bij de overwegen bij Vg en Btl BOA's van Prorail zouden staan, vanwege het vele sluiten van de overwegen. Bij een boerenlandweggetje stonden er al twee en bij de drukste overwegen zoals bij Btl liep dit op tot 5-6 mensen.

Maandag 31 aug 2009 - 17:46:31
keesje
keesje
@evangoor: Wat bedoel je met sneltrein van Ut naar Gdm? Dat zijn gewoon allemaal stoptreinen of hebben ze er een sneltrein van gemaakt?

@raymond16: Dat geslinger bij Beto is in ieder geval niet planmatig. Sterker nog: op het buitenspoor vanaf Lpe naar Ehv zou alleen de 5200 moeten rijden plus het zuidwaartse cargo. De rest allemaal over het binnenspoor in zuidwaartse richting.

Laatst bewerkt door keesje op Maandag 31 aug 2009 om 17:49:40

Maandag 31 aug 2009 - 17:58:36
raymond16
raymond16
De Unimat kwam van spoor 423 af en ging naar CB. Het was zoals ik al schreef dan ook het verkeer vanuit Ehv richting Btl wat hinder opliep hierdoor.
Verkeer richting Ehv had gewoon twee sporen beschikbaar

Laatst bewerkt door raymond16 op Maandag 31 aug 2009 om 17:59:23

Maandag 31 aug 2009 - 18:06:20
robbertc
robbertc
Uit het OD-topic:
Quote
daniël_ddr: Een losse ICM-IV i.p.v. een IRM-VI middenin de ochtendspits in de 2000 wil ik nou niet bepaald een vooruitgang aan capaciteit noemen. Net als dat (vast niet toevallig, het SGMm moet ergens vandaan komen) vanmorgen de helft van de 9700'en niet reed.
Tja, de grote vraag is natuurlijk of dat te wijten is aan deze proef, of dat het andere oorzaken heeft. Denk al helemaal niet dat de 9700 'maar is opgeofferd' om deze proef te kunnen rijden. Dubieuse doem-theorie

Maandag 31 aug 2009 - 18:08:59
keesje
keesje
Er is in ieder geval wel elders op minder 'dubieuse' wijzen aan meer VIRM gekomen, zoals de inzet van DDAR in de 12100 i.p.v. VIRM IV. Dat zijn weer drie stelletjes!

Maandag 31 aug 2009 - 18:34:54
mvd
mvd
Twitter MarcvD84 Facebook marcvandijk84
Zoals gezegd vertrokken alle 800'en vanmorgen met een VIRM-IV uit Mt (volgens mij lopen die treinen tussen Mt en Ehv ook al vol) en ook de 3526 reed met een los zesje (hier is dus ook een viertje "verwijderd").

Iech kom gelökkig oet Mestreech!

Maandag 31 aug 2009 - 19:06:22
montrose
montrose
Toch nog een verdwaalde SGM (2975) in de 17452(Asa).

Verder reed 3054 met +13, zodat in Asa 10856 voorging met de solo 8667 ( die had toch niet vanwege de "proef" voorrang gekregen in Ut?) met als gevolg reeds in Asa staanplaatsen , terwijl 3054 reed met 9572(V) en 8744(A) en dus duidelijk meer capaciteit had.
Verder lijkt mij het volgende beter:
Amr-Mt/Hrl met IRM(6)/IRM(4) 2xper uur.
Asd-Ehv met IRM(4) 4xper uur.

Verder is hinderlijk dat bv.10823 tov.het origineel(823)standaard +5 krijgt in Asd.

Laatst bewerkt door montrose op Maandag 31 aug 2009 om 19:08:55

Maandag 31 aug 2009 - 19:17:33
evangoor
evangoor
Quote
keesje: @evangoor: Wat bedoel je met sneltrein van Ut naar Gdm? Dat zijn gewoon allemaal stoptreinen of hebben ze er een sneltrein van gemaakt?
Helemaal goed. Was de Sprinter naar Tiel. Per omroep werd gedeclameerd dat "de stoptrein naar Geldermalsen van 16.55 uur" zonder stops onderweg zou rijden. De volgende gaat immers alweer om 17.05 uur. Op deze manier heb ik dus niets aan dat spoorboekloos rijden. AV van Ut en Utl bleven gewoon deze trein als de originele Sprinter melden.

Laatst bewerkt door mark op Maandag 31 aug 2009 om 19:47:03, reden: Quote hersteld.

Maandag 31 aug 2009 - 19:19:46
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Quote
robbertc: Tja, de grote vraag is natuurlijk of dat te wijten is aan deze proef, of dat het andere oorzaken heeft. Denk al helemaal niet dat de 9700 'maar is opgeofferd' om deze proef te kunnen rijden. Dubieuse doem-theorie
Feit is wel dat ik toch heel wat 2000'en langs heb zien komen in 8 maanden forensen van Ddr naar Ut en terug, waarvan dit de enige was met zo weinig materieel Er stonden wel twee IRM'en op Utoz, maar die bevonden zich niet bepaald op een spoortje dat doet vermoeden dat het afgerangeerd defect materieel uit de 2000 was.

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Maandag 31 aug 2009 - 19:41:03
raymond16
raymond16
Wat ik trouwens vergeten ben: in Ht hingen in de hal wel aangepaste vertrekstaten (overigens weer inclusief sporen), op spoor 6-7 is men echter vergeten ze te vervangen. Heb niet gezien of ze ook op andere sporen het vergeten is. Op andere stations leek het wel allemaal in orde.

En nog wat: men had omgeroepen van te voren dat de vertrektijden op Ehv-Ut-Asd zouden zijn aangepast. Vanmorgen zag ik echter opeens dat de 5200 in Ehv opeens 2 minuten eerder vertrekt (dus tegelijk met de 1900 het station uit mag).

(En ja: zal de bevindingen netjes doorgeven op www.arachnea.nl)

Laatst bewerkt door raymond16 op Maandag 31 aug 2009 om 19:42:11

Maandag 31 aug 2009 - 20:23:42
keesje
keesje
Ja klopt, de 5200 gaat twee minuten eerder uit Ehv via het binnenspoor om zo nog op tijd voor de hier achter zittende 800 af te kunnen buigen bij Lpe.

Dinsdag 01 sep 2009 - 08:24:15
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Quote
evangoor:
Quote
keesje: @evangoor: Wat bedoel je met sneltrein van Ut naar Gdm? Dat zijn gewoon allemaal stoptreinen of hebben ze er een sneltrein van gemaakt?
Helemaal goed. Was de Sprinter naar Tiel. Per omroep werd gedeclameerd dat "de stoptrein naar Geldermalsen van 16.55 uur" zonder stops onderweg zou rijden. De volgende gaat immers alweer om 17.05 uur. Op deze manier heb ik dus niets aan dat spoorboekloos rijden. AV van Ut en Utl bleven gewoon deze trein als de originele Sprinter melden.
Ah, vandaar die ongelofelijk vroege aankomsttijd in Gdm, al om 17.13 (met -4 dus!) liep de 6061 Gdm binnen maar mocht gezellig wachten tot 17.24 omdat kruisende 3560 pas om 17.23 passeerde.
Bij de weg, waarom mochten de reizigers niet met de 6061 van Utl, Htn en Cl naar Tl reizen?
Gérard

Dinsdag 01 sep 2009 - 09:37:11
jacokran
jacokran
Vanmorgen enige tijd staan observeren in Ut bij spoor 18/19B. De sprinters zitten goed vol bij aankomst in Ut! Over het algemeen reden er 5 of 6 bakken SGM. Op basis van mijn (niet representatieve) observaties denk ik dat je minimaal 6 bakken SGM moet inzetten. Ook vanochtend werd een stoptrein zonder verklaring versneld. Vertrek om 8.35 naar Gdm reed als sneltrein zonder stops. Ik heb in 1,5 uur in Ut geen cargo's gezien.

Dinsdag 01 sep 2009 - 09:56:08
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Rond 7.56 uur zag ik ook 'n los SGMm-drietje op spoor 19B staan, dat lijkt wel wat aan de korte kant...

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Dinsdag 01 sep 2009 - 10:26:16
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Alle treinen 26000 rijden met een losse drie, past allemaal net. Vooral ook omdat er nog weinig mensen gebruik van maken omdat ze simpelweg niet van het bestaan ervan afweten.

Wat me vandaag opviel was dat op de blauwe vertrekstaten in Gdm de 6000, 16000 en 26000 als "Sprinter" aangeven. Bij één trein is dit echter niet het geval, namelijk trein 16034 (V:11.24 uit Gdm), deze staat namelijk aangekondigd als stoptrein. Ik dacht dit een foutje was, maar ook de reisplanner geeft deze trein als stoptrein aan. Weet iemand hier meer van?

Laatst bewerkt door WesselE op Dinsdag 01 sep 2009 om 10:28:32

'Okeh'

Dinsdag 01 sep 2009 - 10:56:30
keesje
keesje
Hoe ging het vanmorgen qua dienstregeling? Alles een beetje op tijd? Zo te lezen nog wat treinen aan de korte kant.

Dinsdag 01 sep 2009 - 11:03:10
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
De 800/10800 reed vrijwel volledig met 2x VIRM-IV of 1x VIRM-VI, de (1)6000 reed met 5 en 6 bakken SGM (wel netjes, de 6020 en 16020, dus met 6 bakken) en de 26000 met losse drietjes. De treinen reden weer prima op tijd, ietsje minder dan gisteren doordat Arriva steeds in de plus zat, maar nog altijd een prima te halen dienstregeling.

'Okeh'

Dinsdag 01 sep 2009 - 11:05:01
jacokran
jacokran
Ik heb in elk geval één uitgevallen IC ri Schagen gemerkt. De sprinters reden aardig op tijd. De IC's vanuit Amsterdam leken wat minder op tijd te rijden.

Dinsdag 01 sep 2009 - 11:24:05
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Quote
keesje: Hoe ging het vanmorgen qua dienstregeling? Alles een beetje op tijd? Zo te lezen nog wat treinen aan de korte kant.
10819 reed met 2x IRM VI Aardig aan de lengte dus.

Dick van den Hoven

Dinsdag 01 sep 2009 - 11:46:03
keesje
keesje
Waarschijnlijk keert die 10819 in Ehv op een wat drukkere 3500 waar die 2x IV meer dan welkom zijn.

Dinsdag 01 sep 2009 - 12:04:32
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Ja, klopt, volgens omloop keren op trein 3524.

Dick van den Hoven

Dinsdag 01 sep 2009 - 16:19:07
salieri
salieri
Rijdt er ook nog wat mat'64 in de 600/16000? Of is het deze week vrijwel SGMm?
En rijden de SGMm's ook buiten de spits rond of worden ze dan vervangen?
Ik zit er namelijk over te denken om morgen naar Ut te gaan, maar als er meerendeel SGMm rijdt, ga ik waarschijnlijk niet zo lang op 18/19B staan.


Dinsdag 01 sep 2009 - 16:20:57
robbertc
robbertc
Gedurende de hele dag (bijna) volledig SGMm

Laatst bewerkt door robbertc op Dinsdag 01 sep 2009 om 16:21:11

Dinsdag 01 sep 2009 - 16:27:40
salieri
salieri
Oke. Dan blijf ik waarschijnlijk maar op de A zijde van Ut.
SGMm boeit mij niet zo namelijk.

Bedankt voor het snelle antwoord Robbert!


Dinsdag 01 sep 2009 - 17:13:38
keesje
keesje
SGM tussen Ut-Tl/Ht en vooral Ht-Bd is wel heel zeldzaam natuurlijk.

Dinsdag 01 sep 2009 - 17:31:31
Duitje
Duitje
Tussen Amr en Asd waren de treinen nog steeds aan de korte kant, maar gelukkig was het niet zo erg als gisteren!
Er werd trouwens op Hlo omgeroepen dat de treinen korter zijn dan normaal

Dinsdag 01 sep 2009 - 18:09:39
bjornl
bjornl
Zojuist tussen 15:30 en 16:00 op Gdm gestaan en daarna met de 260xx naar Ut. Alle stoppers die ik gezien heb met SGMm, vooral II+III maar ook een III+III en twee losse drietjes gezien. Alle IC's met 2xIV of losse VI.

Dinsdag 01 sep 2009 - 19:07:39
raymond16
raymond16
- Los drietje als 13660 in Bd, wat al met enkele staanplaatsen vertrok. Ben benieuwd hoe dat tussen Tb en Ht is geweest..
- Gezien het een gevolg is van het HFR rijden dit vreemde staaltje planningswerk maar in dit topic: Het is weer dinsdag dus onderhoudsmorgen in het zuiden en dat betekent vanuit Ehv richting Btl slechts 1 spoor tussen Ehv en At. 5230 vertrek om 9.02, 1928 was daarachter gepland met vertrek om 9.04. (en 828 zoals deze week gewoon om 9.07). In eerste instantie dacht ik dat het de bedoeling was om de 1928 tussen Bet en Lpe de 5230 al rijdend in te halen. Helaas volgden we precies dezelfde route en zaten dus achter de stoptrein. Hier achterhangend passerde de 828 ondertussen ook al. Aankomst in Tb voor de 1928 bedroeg +8. De gevolgen waren volgens mij een heel stuk kleiner geweest als de 1928 gewoon om 9.02 uur was vertrokken, de 5230 daarachteraan om 9.04 uur en dat de 5230 bij At weer naar het buitenspoor gaat, zodat de 830 deze kan inhalen.

Dinsdag 01 sep 2009 - 19:25:44
salieri
salieri
Quote
keesje: SGM tussen Ut-Tl/Ht en vooral Ht-Bd is wel heel zeldzaam natuurlijk.
Dat klopt. Maar ik heb zelf vrij weinig feeling met SGMm


Dinsdag 01 sep 2009 - 19:53:37
keesje
keesje
@raymond16: Niet verkeerd gepland maar een zeer falend Prorail (what's new). Tijdens de proefweek zouden er in de spits geen onderhoudsroosters zijn, maar deze nogal bedroevend slecht opererende organisatie heeft het op dit vlak weer eens volledig af laten weten.

Dinsdag 01 sep 2009 - 20:14:59
mren
mren
Een goede test sluit zoveel mogelijk aan bij de normale gang van zaken

Dinsdag 01 sep 2009 - 20:50:10
keesje
keesje
Ja, een test voor een groot deel geregiseerd door Prorail en daarbij was maanden geleden de geldende spitsdienstregeling alleen mogelijk onder voorwaarde dat er geen onderhoudsroosters zijn tijdens de spits. Als zo'n lamme club er vervolgens niks aan doet... tsja!

Dinsdag 01 sep 2009 - 21:39:56
AlbertP
AlbertP
Typisch Prorail...


Woensdag 02 sep 2009 - 12:41:41
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
En vanmorgen ging het weer prima wat betreft punctualiteit. Alle treinen hebben gereden en van vertragingen was niet of nauwelijks sprake. Wel was men wat kansloos bezig in de materieelinzet van treinen 6018 en 6020 (1x SGM-II resp. 1x SGM-III), dit paste natuurlijk nooit...

'Okeh'

Woensdag 02 sep 2009 - 12:44:46
keesje
keesje
Heb zelf een kijkje genomen in Gdm tussen 8.15 en 9.45 uur en gedurende deze tijd ging niets, maar dan ook niets verkeerd. Behalve dat er een slag van Arriva uitviel (32527/32526), dus die hebben van een halfuursdienst maar gelijk een uurdienst gemaakt.

Inderdaad ook hier wat losse loc's in beide richtingen in de cargopaden die goederentreinen simuleerden.

Woensdag 02 sep 2009 - 19:16:01
raymond16
raymond16
Als de losse loc die ik passeerde bij At ook een goederentrein moest voorstellen dan past het niet op Ehv-Btl(-Ht). Haalde tussen Ehb en At met de 1924 namelijk een losse loc in die ervoor zorgde dat 5226 niet om 8.02 uur het station uit kon rijden en dus vertraging kreeg. Als het geen goederenpad/trein voorstelde dan reed het ding ook in de weg (in dat geval moet dit maar naar de OD)

Laatst bewerkt door raymond16 op Woensdag 02 sep 2009 om 19:17:00

Woensdag 02 sep 2009 - 19:20:15
keesje
keesje
Die losse locs rijden soms wel soms niet in de goederenpaden, is me opgevallen. Waar het vanmiddag in Ht wel mis ging (waar anders) was dat om 16.10 uur een goederentrein richting Gdm werd weggestuurd, terwijl 3556 om 16.08 uur al vertrekgereed stond maar desondanks achter de cargokwam te zitten. Waarschijnlijk glipte die cargo erdoor dankzij ARI.

Overigens waren er ook genoeg goede zaken te melden in Ht. Zo werd geregeld optimaal gebruik gemaakt van het middenspoor tussen Ht en Vga door treinen naast elkaar te laten uitrijden, bijvoorbeeld met 9661 van spoor 6 naar het middenspoor en tegelijkertijd een cargo richting Tb die er via spoor 710 omheen werd gestuurd en via het rechterspoor tegelijk met die stopper opreed richting Vga.

Woensdag 02 sep 2009 - 19:48:09
Iceman
Iceman
Uit het OD van vandaag blijkt dat de 10854 en 10856 te kort waren. De 10800 kan in het dal makkelijk met een solo VIRM 4/6 tussen Asd en Amr, maar in de spits heb je echt dubbele stellen nodig.
Is het probleem niet dat dat de 800 dubbel moet (ivm splitsen in Sittard) en de 10800 in de spits eigenlijk ook dubbel moet ivm de de drukte op de Zaanlijn. En is daar dan wel genoeg VIRM voor?
Als de 10800'en in de spits planmatig dubbel horen rijden heb ik niks gezegd, maar anders is het echt veel te kort voor de Zaanlijn. Daar heb je in de spits meer dan 6 bakken nodig.

Herman rekent af en staat dan op, hij heeft eindelijk de wind weer in z'n kop.

Woensdag 02 sep 2009 - 19:56:03
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
En weer een update van afgelopen avondspits:
Nauwelijks opvallend, maar ook nu ging alles weer prima. Net als vanmorgen reden er weer simulatie-goederen in de vorm van losse locs. Wat me ook opviel, en dat vind ik echt helemaal top, is dat men nu ook met 3 gekoppelde SGM's reed. Treinen 6061/6062/6067 en 16069 reden allemaal met 8 bakken SGM.

'Okeh'

Woensdag 02 sep 2009 - 20:04:12
robbertc
robbertc
Vind ik heel opvallend, en moet toch wel een beetje overdreven zijn. M'n eigen waarnemingen van gister zijn dat de treinen (zowel IC's als Sprinters) rond 17.00/17.15 uit Ut richting zuiden wel op maat waren. Vraag me ook af waar dat SGMm vandaan komt? Groeit toch ook niet bij bosjes..

Woensdag 02 sep 2009 - 20:31:56
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Nou, de 6061 kan toch echt wel 3 stellen gebruiken lijkt me. Overigens was ik nog vergeten te zeggen dat het spreiden over de drie treinseries alsmaar beter gaat. Was de 26000 maandag nog vrijwel leeg bij aankomst in Gdm, vandaag was het maar goed dat ze met dubbele stellen reden, dat wordt weer wennen volgende week!

'Okeh'

Woensdag 02 sep 2009 - 20:31:57
rogier
rogier
Flickr rogierp
Quote
WesselE: En weer een update van afgelopen avondspits:
Nauwelijks opvallend, maar ook nu ging alles weer prima. Net als vanmorgen reden er weer simulatie-goederen in de vorm van losse locs.
Dat is wel een beetje valsspelen. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als je beladen kolentreinen als 'simulatiegoederen' er tussendoor stuurt.

Laatst bewerkt door rogier op Woensdag 02 sep 2009 om 20:32:16

Woensdag 02 sep 2009 - 20:34:30
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Dat dacht ik ook in eerste instantie, maar nadat ik de losse locs goed gevolgd het (en het vervolgens even navraagt heb ) blijkt dat de machinisten van deze treinen de opdracht hebben gekregen om zich te 'gedragen' als goederentrein. Ze trokken steeds zeer langzaam op en ik hoorde via het nog altijd trouw trein-tellende personeel in Gdm dat ze maximaal 100 hebben gereden, op een uitzondering na dan.

'Okeh'

Woensdag 02 sep 2009 - 20:46:03
robbertc
robbertc
Goederentreinen morgen gedurende deze test toch gewoon rijden op dit traject?
Bij gebrek aan aanbod lijkt me dit juist een goede manier om te testen (beter iets dan niets). Ik kan me voorstellen dat je, door dit zo te organiseren, juist goede testresultaten kunt meten.
Scherp bedacht juist, door deze locs te laten rijden.

Woensdag 02 sep 2009 - 21:21:13
salieri
salieri
Quote
WesselE: Net als vanmorgen reden er weer simulatie-goederen in de vorm van losse locs.
Ah, vandaar dat ik de 1773 en 1756 als LLT zag aankomen in Ut vanmorgen. Vroeg me al af waarom ze niet samen konden rijden (1 in opzending en de ander als tractiegevert)


Woensdag 02 sep 2009 - 21:30:51
rogier
rogier
Flickr rogierp
Ik vind overigens ook dat het tijd wordt voor de volgende stap: een ongeplande simulatie van een middelgrote storing ergens halverwege de route. Eens zien of het logistieke kaartenhuis dat overleeft en wat er dan overblijft van de show.

Laatst bewerkt door rogier op Woensdag 02 sep 2009 om 21:31:16

Woensdag 02 sep 2009 - 21:42:41
lucky
lucky
Toen ik van Ht -> Ut ging om 16.48 passeerde mij halverwege een echte goederentrein, dus die reden ook. Te weinig schijnbaar om echt te kunnen testen waardoor er maar test locjes reden?

Woensdag 02 sep 2009 - 21:44:17
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Die trein die je zag was Volvotrein 46259, een van de weinige goederentreinen die hier rijden. In totaal rijden er ongeveer maar 5 goederentrein overdag, de rest rijdt 's avonds of buiten de proef.

'Okeh'

Woensdag 02 sep 2009 - 22:10:55
broek53
broek53
Quote
Iceman: Uit het OD van vandaag blijkt dat de 10854 en 10856 te kort waren. De 10800 kan in het dal makkelijk met een solo VIRM 4/6 tussen Asd en Amr, maar in de spits heb je echt dubbele stellen nodig.
Is het probleem niet dat dat de 800 dubbel moet (ivm splitsen in Sittard) en de 10800 in de spits eigenlijk ook dubbel moet ivm de de drukte op de Zaanlijn. En is daar dan wel genoeg VIRM voor?
Als de 10800'en in de spits planmatig dubbel horen rijden heb ik niks gezegd, maar anders is het echt veel te kort voor de Zaanlijn. Daar heb je in de spits meer dan 6 bakken nodig.
Hoe het op papier geregeld is tijdens deze proef, weet ik niet, maar uiteraard heb je gelijk. Al sinds onheugelijke tijden rijden er spitstreinen naar Alkmaar en zelfs Den Helder en niet voor niets is DDM-1 destijds "uitgevonden" omdat men met name in Noord-Holland de treinen niet langer meer kon maken. Er werd destijds zelfs met een (oude) beneluxtrekduw en met het Duitse spul voor trein 417 een extra slag in de ochtendspits gemaakt om het volk maar aan te kunnen slepen. Tijden veranderen, maar het is op die as zeker niet stiller geworden en kale vieren is dus veel te weinig.

Nu gaat deze proef over de uitvoering van een hoogfrequente dienst op de baanvakken. Ik hoop dat men in de evaluatie de planning ook meeneemt en dan constateert dat dergelijke grappen en grollen killing zijn voor de knooppuntstations waar je van een 10-10-10-ritme moet overgaan op een kwartierdienst, en dat het helemaal rampzalig wordt als je dan ook nog alleen in de spits hoogfrequent gaat rijden en in het dal niet. Voor een station als Amsterdam C (in dit opzicht gelegen aan een corridor van doorgaande treinen) de-sas-treus. Wil je deze (in mijn ogen absolute) flauwekul doorzetten, dan zou je voorbij Sloterdijk een paar keersporen moeten maken, zodat dit herstelproces zich in ieder geval buiten het knooppunt kan afspelen (zoiets als wat Hoofddorp Opstel betekent voor Schiphol).

Woensdag 02 sep 2009 - 22:38:23
robbertc
robbertc
Quote
rogier: Ik vind overigens ook dat het tijd wordt voor de volgende stap: een ongeplande simulatie van een middelgrote storing ergens halverwege de route. Eens zien of het logistieke kaartenhuis dat overleeft en wat er dan overblijft van de show.
Wil je je punt maken?

Woensdag 02 sep 2009 - 22:59:04
keesje
keesje
@broek53: Het keren in Asd komt in de 7/24 al bijna niet voor. Het grootste deel van de treinen start op aan het begin van de spits of loopt daarna al weer uit. De paar treintjes die midden in de spits nog wel keren te Asd worden leeg omgehaald in Hw, een soort tweede Ass in dit geval.

Het invlechten een tienminutendienst in kruisende corridors met een 15/15 dienst is geen eenvoudige klus. In Ehv heb je veelal halfuurdiensten op de corridor Vl-Tb, geen probleem dus; Te Ht heb je te maken met Tb-Nm en hier liggen bijvoorbeeld de 3600/13600 al in een 20/10 ligging waar de A2 mooi tussendoor past.

Problematischer is Ut, vooral de zuidzijde. En daarnaast ook Ut-Asd, waar de functie van 3500 als één van 3 treinseries uit de A2 corridor, ineens wordt overgenomen door de 3000 van een andere corridor. Dit omdat de 3500 afbuigt naar Shl en de 3000 dán weer samen met de A2-series 800 en 10800 verder de 10-minutendienst vormt tussen Ut en Asd.

Maar goed, voor een weekje wil je ook niet het halve land ondersteboven gooien en ik vind het 100% meevallen hoe goed e.e.a. tot nu loopt. Niet verwacht!

Donderdag 03 sep 2009 - 00:49:41
Rolffiej19
Rolffiej19
Heb je zeker Awspl niet in de gaten gehouden deze week ? daar staan nu s`middags en s`avonds extra Virm`en IV over terbehoeve van deze proef ongeveer zo`n kleine 6 a 8 stellen die komen keren voor 1 a 2 uur of blijven staan voor meerdere uren en dan s`ochtents aankomen en s`midags weer vertrekken

Donderdag 03 sep 2009 - 08:22:10
broek53
broek53
Precies, en dat zijn zo ongeveer de stellen die je in de spitsuren mist tussen Amsterdam en Alkmaar.

Donderdag 03 sep 2009 - 11:17:56
keesje
keesje
Volgens planning staan op Asd overdag stil: 1x een VIRM IV van 2216 voor 2257 en dan later ook nog eentje die uit 2254 komt t.b.v. 2287. Op de Zaanstraat nog tussen 10.30 tot de middagspits die afkomt van 826 en in 855 gaat, de andere die uit 2622 komt en in 14554 gaat. Dus hier heb je het over één stelletje dat t.b.v. de proef in Asd e.o. staat.

Volgens mij mis je er meer in de 3000/(10)800, deze staan verstopt in Hlm: niet minder dan 6 viertjes staan daar tussen de ochtend- en middagspits. En dan kom je wel aardig in de buurt van datgene dat je mist.

Ben het er ook volledig mee eens dat de te korte treinen tussen Asd en Amr niet baggataliseerd moeten worden. Maar zelfs op de A2-corridor is het met tijd en wijle bedroevend qua samenstelling. Zo reed vandaag 3526 en ook 3530 met maar één VIRM IV; daar tussenin bijvoorbeeld 10828 weer met IV+VI en dat is zware overkill.

Laatst bewerkt door keesje op Donderdag 03 sep 2009 om 11:18:45

Donderdag 03 sep 2009 - 14:54:12
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Inidien de 800 en/of 3500 in zuidelijke richting te laat (tussen 7 en 11 minuten) uit Ut vertrekt dan zal de erna rijdende 6000, 16000 of 26000 als sneltrein rijden met alleen een stop te Htn!
Gérard

Donderdag 03 sep 2009 - 14:58:12
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
De 6024 reed vanmorgen ook als sneltrein.

'Okeh'

Donderdag 03 sep 2009 - 15:13:41
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Euh, inderdaad...vanaf Gdm geldt dat ook voor de noordelijke richting, bij 4 tot 6 minuten vertraging van de 800,10800 en 3500.
Gérard

Donderdag 03 sep 2009 - 15:41:52
nielsie21
nielsie21
Trein 6021 reed ook als Sneltrein

Laatst bewerkt door nielsie21 op Donderdag 03 sep 2009 om 15:42:41

Donderdag 03 sep 2009 - 16:05:28
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
6021 als sneltrein kwam doordat 10819 met +12 uit Utrecht vertrok.

Dick van den Hoven

Donderdag 03 sep 2009 - 18:34:03
keesje
keesje
Vanmiddag geen sneltreinen gespot. Het ging tussen 15.30 en 16.30 uur in ieder geval goed in Gdm. Alleen 16059 werd daar niet ingehaald door 3557, deze bleek in Ht +10 te hebben.

Donderdag 03 sep 2009 - 18:51:37
raymond16
raymond16
Vandaag bleek de dag dat langere combinaties eindelijk weer mogelijk bleken: 10824 met 10 bakken VIRM, 824 met 10 bakken VIRM, 13623 met 7 bakken SGMm en de klapper 862 met 12 bakken VIRM. Waar komen al die VIRM VI's opeens vandaan?
Jammer dat de reizigers van de 824 het niet helemaal doorhadden: in Ehv stond men in de voorste VIRM IV opgepropt op het balkon, terwijl in de achterste bakken van de VIRM VI er nog complete vierzitters vrijwaren..

Donderdag 03 sep 2009 - 18:54:32
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Inderdaad jammer dat men nu pas begint met de langere treinen. Treinen 6056, 6058, 16063 en 16065 reden ook allemaal met 7 bakken, dat zijn overigens wel weer andere treinen als die ik gisteren zag rijden met 7 of 8 bakken, logica zit er dus kennelijk niet achter. Net als gisteren reed de 26000 weer volledig met setjes van 2*3. Overigens heb ik vandaag maar één simulatie-loc gezien.

'Okeh'

Donderdag 03 sep 2009 - 19:18:37
keesje
keesje
Zoals al eerder vermeld: 3526 uit Mt en de 3530 met slechts 1x VIRM IV. Vanmiddag heb ik geen losse vieren gezien, tenminste van datgene dát ik zag.

Donderdag 03 sep 2009 - 20:53:35
treinfan
treinfan
Quote
gvttreinen: Inidien de 800 en/of 3500 in zuidelijke richting te laat (tussen 7 en 11 minuten) uit Ut vertrekt dan zal de erna rijdende 6000, 16000 of 26000 als sneltrein rijden met alleen een stop te Htn!
Quote
keesje: Alleen 16059 werd daar niet ingehaald door 3557, deze bleek in Ht +10 te hebben.
Als ik dit zo lees begin ik te denken dat niet alles bij deze proef goed gaat: Trein 3557 vertrok namelijk met +4 uit Utrecht en de eerstvolgende trein naar Geldermalsen (van 16:25) mocht met z'n vertraging van +2 te Utrecht volgens de omroep Utl en Cl overslaan. Ik denk dat van alle treinen de vertraging ingehaald had kunnen worden zonder enige wijziging, waarbij de 16059 met iets van +2 uit Gdm zou moeten vertrekken


Donderdag 03 sep 2009 - 22:16:46
ns1700
ns1700
valt me op dat deze proef niet zal slagen.
korte treinen, korte vertraging? maken we even een Sneltrein van.
en de rest van nederland zit hierdoor ook met korte treinen.
dus echt een groot succes is het nou ook helaas niet.

Donderdag 03 sep 2009 - 22:22:40
ruysdael
ruysdael
Ik maak regelmatig gebruik van de 854/856 en met 8 bakken gaat dat met staanplaatsen t/m Zd (856 is zelfs 12). 6 bakken is echt schan-da-lig. Echt belachelijk dat dit fijne proefweekje ten koste gaat van de normale spitsdienst-treinen!


Donderdag 03 sep 2009 - 22:23:39
keesje
keesje
Dat 'even' een sneltrein ervan maken gaat ook niet zomaar. Zowieso geldt het maximaal 1x per half mag gebeuren, maar mijn inziens is dat al te vaak om naar zo'n noodgreep te kunnen grijpen waar teveel stoptreinreizigers last van hebben.

Ten aanzien van vanmiddag. Als die 3557 met maar +4 is vertrokken, dan had die 6059 nog makkelijk kunnen gaan stopperen. Als er geen cargo tussen die 3500 en 6000 zit dan heeft de 6000 te Utl al 2 minuten ingehaald.
Bovendien heeft de 16000 een vracht aan tijd over in Ht, een vertraging van ongeveer 4 minuten is bij vertrek als 13600 naar Bd allang ingehaald.

Maar goed, de bijsturing moet dat ook maar allemaal even weten natuurlijk.

Over het materieelplaatje kan ik alleen maar blijven herhalen dat NS met deze proef de elders veel te kortere treinen beslist moet evalueren en niet alleen de loftrompet te gaan opsteken over de dingen die alleen binnen het proefgebied zijn goedgegaan. Zeker niet als je dit in de toekomst vaker of misschien structureel wilt gaan doen.

Laatst bewerkt door keesje op Donderdag 03 sep 2009 om 22:26:55

Donderdag 03 sep 2009 - 22:27:51
kleine_man
kleine_man
Omgekeerd denk dat deze proef WEL geslaagd is!!!

Er hebben zich geen grote problemen voorgedaan, in de zin van grote vertragingen of (langdurig) treinuitval. Dat er in detail verbeteringen nodig zijn is evident. Maar volgens mij was deze proef om te testen of de infra het aankon. Dat is volgens mij wel gelukt.

Donderdag 03 sep 2009 - 22:30:54
ns1700
ns1700
leuk inderdaad ja maar de rest van nederland is de dupe omdat dit materieel niet van b naar c kan en later via punt d weer naar b of a kan.
dus wij zitten met korte tot vertraagde treinen.
de proef overigens gaat wel maar het materieel wat overblijft is helaas min

Donderdag 03 sep 2009 - 22:31:52
keesje
keesje
Dat lijkt me juist samengevat!

Edit: Overigens maakt de 3000 ook deel uit van de proef om samen met de 800 en 10800 de 10-minutendienst tussen Ut en Asd compleet te maken. Nu hoor, zie en lees ik veel over Ut-Ht-Ehv, maar over de extra IC's tussen Ut en Asd heb ik nog niks gelezen of gehoord. Is er qua dienstregeling iets merkbaars opvallends gebeurd tussen Ut en Asd (en eventueel naar Amr?). Los van de te korte treinen dan.

Laatst bewerkt door keesje op Donderdag 03 sep 2009 om 22:34:45

Donderdag 03 sep 2009 - 22:32:04
broek53
broek53
Tsja, ik wil het feestje niet verstoren, maar ik vind het nogal beschamend dat Het Spoor als geheel zo diep is gezonken dat het live moet uitproberen of treinen die volgens alle normen gepland zijn, ook werkelijk zo kunnen rijden. Alsof er Iets Bijzonders aan de hand is !

Donderdag 03 sep 2009 - 22:36:51
keesje
keesje
Dat is nou juist niet gebeurd tussen bijvoorbeeld Ut en Gdm. En ook niet tussen Asb en Asd.

Opvolgingen van 2 minuten (Utva-Htn), inhalen te Gdm in 1 minuut, vertrek na vertrek in dezelfde richting te Ht in 2 minuten... Tot voor kort een doodzonde in plannormenland.

Helaas wordt er wel in algemene zin aan plannormen getornd zodra ergens een prachtig plannetje is bedacht om de punctualiteitswaanzin op knoop A ergens 0,1% te verhogen. Dat die wijzigingen dan op knoop B niet meer passen wordt domweg gebaggataliseerd en het wachten is dan op de slechtere cijfers op knoop B en vervolgens de problemen doorgeschoven naar knoop C...

Laatst bewerkt door keesje op Donderdag 03 sep 2009 om 22:41:09

Donderdag 03 sep 2009 - 22:47:18
robbertc
robbertc
Quote
ns1700: dus wij zitten met korte tot vertraagde treinen.
Amr-Asd is jammerlijk het kind van de rekening en in mindere mate ook bezuiden Ehv (hoewel 8 bakken Ehv-Mt/Hrl op een uitzondering na toch wel haast voldoende moet zijn). Maar zoveel kortere/vertraagde treinen zie ik helemaal niet. Niet binnen het proefgebied, en ook niet daarbuiten. Of zie ik het niet goed? Waar rijden nu treinen te kort / vertraagder door deze proef?

Donderdag 03 sep 2009 - 22:54:47
ns1700
ns1700
Quote
robbertc:
Quote
ns1700: dus wij zitten met korte tot vertraagde treinen.
Amr-Asd is jammerlijk het kind van de rekening en in mindere mate ook bezuiden Ehv (hoewel 8 bakken Ehv-Mt/Hrl op een uitzondering na toch wel haast voldoende moet zijn). Maar zoveel kortere/vertraagde treinen zie ik helemaal niet. Niet binnen het proefgebied, en ook niet daarbuiten. Of zie ik het niet goed? Waar rijden nu treinen te kort / vertraagder door deze proef?
gister nog een ICM IV gezien die bomvol was en dat was alleen al buiten de spits.
ik praat niet uit vertragingen maar ook uit capaciteit die door deze proef over blijft

Donderdag 03 sep 2009 - 22:56:19
nielske90
nielske90
Facebook profile.php?id=100000795150858 Flickr nielske1990
Quote
robbertc: (...) en in mindere mate ook bezuiden Ehv (hoewel 8 bakken Ehv-Mt/Hrl op een uitzondering na toch wel haast voldoende moet zijn).
Zeker weten? Ik herinner me nog van vorig jaar dat de bijvoorbeeld 857 met 12 bakken VIRM ook ten zuiden van Ehv een stevig tekort aan zitplaatsen had. En zo waren meer treinen overbevolkt, ook met 10 of 12 bakken VIRM.


Donderdag 03 sep 2009 - 23:06:36
berkel73
berkel73
Quote
keesje: Is er qua dienstregeling iets merkbaars opvallends gebeurd tussen Ut en Asd (en eventueel naar Amr?).
Ze noemen het 'om de tien minuten', maar de vertrektijden van de intercity's op Asa richting Asd zijn .14/.21/.29/.44/.51/.59. Het is daar kennelijk toch wat te druk om zomaar even een tienminutendienstje in te plannen . Alledrie de treinseries hebben ook een andere rijtijd Ut-Asa... Over de uitvoering kan ik niet heel veel zeggen, dat wát ik woensdag gezien heb was in ieder geval net als normaal. 's Ochtends om 8 uur stonden er geen vertragingen op het AV-bord op Asa. Trein 3025 reed gewoon met 12 bakken, de aansluiting op 3525 (was zoals altijd een zesje) in Utrecht ging goed, maar is wel wat krapper geworden omdat die een minuut eerder vertrekt dan normaal. 's Middags zag ik trein 3056 op tijd en met 12 bakken door Dvd komen. Morgen eens kijken of alles weer zo netjes gaat.

Donderdag 03 sep 2009 - 23:06:38
keesje
keesje
Op de corridor rijden ook treinen te kort. Een losse IV voor ieder willekeurige IC in de spitsrichting is per definitie te kort. Wil daarbij ook opmerken dat het buiten ook korter rijdt dan gepland, maar dat er ook treinen deze week korter zijn gepland dan normaal. Dus dan zijn de verschillen snel zichtbaar...

Voorbeeldje: 3526 is normaal VIRM VI+IV, deze week solo VIRM VI en reed buiten vandaag met VIRM IV... Per saldo dus eventjes een zesje minder. Dit geldt ook voor enkele treinen tussen Amr en Asd die normaal met 12 bakken VIRM rijden en nu gepland met een solo VI staan. Dat is natuurlijk vragen om problemen...

Donderdag 03 sep 2009 - 23:09:29
ns1700
ns1700
zo zie je maar weer dat dit soort dingen eerst grondig moeten worden nagekeken en goed gerekend moet worden met hoeveel ze nodig hebben voordat ze het in de praktijk brengen.

Donderdag 03 sep 2009 - 23:16:30
lucky
lucky
Quote
ns1700:
Quote
robbertc:
Quote
ns1700: dus wij zitten met korte tot vertraagde treinen.
Amr-Asd is jammerlijk het kind van de rekening en in mindere mate ook bezuiden Ehv (hoewel 8 bakken Ehv-Mt/Hrl op een uitzondering na toch wel haast voldoende moet zijn). Maar zoveel kortere/vertraagde treinen zie ik helemaal niet. Niet binnen het proefgebied, en ook niet daarbuiten. Of zie ik het niet goed? Waar rijden nu treinen te kort / vertraagder door deze proef?
gister nog een ICM IV gezien die bomvol was en dat was alleen al buiten de spits.
ik praat niet uit vertragingen maar ook uit capaciteit die door deze proef over blijft
Je punt is wel duidelijk...
Overigens heeft die losse ICM bijster weinig met de proef te maken. De ICM reed daar niet de hele dag dus is hoogstwaarschijnlijk in gezet als vervangend materieel. Dat gebeurt in elke serie wel eens, en dan is de capaciteit wel eens minder dan het zou moeten zijn. Je kunt niet alles onder de proef stoppen..

Donderdag 03 sep 2009 - 23:20:14
keesje
keesje
Het alternatief was wellicht geweest: opheffen. Daar hoor je mensen minder over klagen dan dat er een ultra-korte trein komt aankakken.

Donderdag 03 sep 2009 - 23:24:04
ns1700
ns1700
ben ik het wel mee eens ja.
hoewel de volgende trein dan wel meer capaciteit zou moeten hebben om de extra mensen van de opgeheven trein te kunnen vervoeren.

Donderdag 03 sep 2009 - 23:26:47
thom
thom
Ja, en die capaciteit komt uit de lucht vallen...

Donderdag 03 sep 2009 - 23:30:02
ns1700
ns1700
maar om terug te komen op de proef.
is het eigenlijk door dit niet druk geworden bij Htda?
want de treinen uit Nm moeten er ook nog tussen.

Vrijdag 04 sep 2009 - 20:25:14
fastguy84
fastguy84
En zoals verwacht, direct na afloop een ronkend persbericht, dat uiteraard vrijwel integraal op de telex wordt gegooid, zie: www.nu.nl
Quote
NS en ProRail kregen 1500 reacties binnen. Driekwart van de reizigers die reageerden, vond het volgens de spoorbedrijven prettig dat er om de tien minuten een trein kwam.
Vind ik knap om dat te concluderen aan de hand van de enquête op: www.arachnea.nl waar de enige relevante vraag was:
Quote
2. Wat vindt u ervan als er in de toekomst elke 10 minuten een trein op uw traject vertrekt?

een goed idee
dat maakt mij niet uit
een slecht idee
Vond deze vraag al verdacht, en de vraag wordt dus inderdaad misbruikt...

De enige relevante vraag voor deze 'proef' is namelijk of er hinder is ontstaan, waarop bijna de helft ja zegt. Waarbij je er realistisch gezien van uit mag gaan dat niet iedereen op de 'niet-deelnemende-maar-wel-beïnvloede-trajecten' (denk Amr-Asd, Ehv-Mt/Hrl, maar ook andere trajecten waar de matbalans werd beïnvloed) op de hoogte was van deze enquête; wat de uitkomsten 'positief' zal hebben beïnvloed. Met andere woorden: ik vermoed dat het aantal mensen dat hinder heeft ondervonden veel meer dan de genoemde 45% is.

Dat hierop alleen de opmerking volgt dat er gekeken wordt hoe een en ander wordt ingepast is redelijk lomp naar je klanten toe. De verwerking hiervan is statisch brandhout - maar PR-technisch natuurlijk goed gedaan. De hele proef trouwens is m.i. alleen maar een stukje marketing/speeltje voor HGB IV.

Vrijdag 04 sep 2009 - 20:55:40
broek53
broek53
.. en HGB III niet minder. Maar ik ben het helemaal met je eens.

Vrijdag 04 sep 2009 - 21:09:44
pmichiels
pmichiels
Zou de proef ook niet geslaagd zijn omdat - naar ik aanneem - door alle partijen alles op alles gezet is om tijdig bij te sturen e.d. en dus bij de aansluitende trajecten, de treinen dan maar even moesten wachten

Laatst bewerkt door pmichiels op Vrijdag 04 sep 2009 om 21:11:20

Zaterdag 05 sep 2009 - 00:50:29
keesje
keesje
Zowieso is de proef totaal niet representatief voor een eventueel vervolg. Nu is een 10-minutendienst gemaakt voor één week met allerlei kruisende corridors met kwartiersdiensten, waardoor bijna alle oorspronkelijke aansluitingen waren vervallen. Slechts een enkele aansluiting werd sneller.

Hierdoor ontstaat bij reizigers het beeld dat dit een toekomstplaatje wordt en dat zien ze terecht niet zitten. Uiteraard zal bij een structurele 10-minutendienst de dienstregeling wel rekening houden met belangrijke aansluitingen en dan wordt zoiets ook veel positiever beleefd door reizigers.

Volgens mij kun je alleen concluderen dat de deze proef interessant was voor niet-overstappende reizigers die reisden tussen Ehv, Ht, Ut en Asd. Daarnaast is gebleken dat extra kraptes in de dienstregeling in de praktijk haalbaar waren en daar kun je in de toekomst voordeel uit halen.

Al met al denk ik dat de nadelen van afgelopen week (vele verbroken verbindingen/aansluitingen + ingekorte treinen) niet echt opwegen tegen de hoger frequentere verbindingen tussen Ehv en Ut, en tussen Ut en Asd.

Zaterdag 05 sep 2009 - 01:01:55
robbertc
robbertc
De proef is verkocht met de vraag om te kijken hoe een 10-minuten-dienst zich houdt tussen Asd en Ehv (waar je dus al je vraagtekens bij kunt zetten; immers, dat moet toch zonder een proef te bepalen zijn). En juist dát is met de aangehaalde enquete nu bekeken en beoordeelt.
Mocht zoiets definitief gaan rijden, dan zijn bijvoorbeeld ondercapaciteit buiten dit traject zaken die écht niet kunnen. Die twee zaken worden naar buiten toe nu (natuurlijk ) strikt gescheiden.

Zaterdag 05 sep 2009 - 01:40:29
keesje
keesje
Ja, de bekende censuur. Alleen de hosanna komt op de fax!

Zaterdag 05 sep 2009 - 20:17:46
diesels
diesels
Wie kritiek heeft moet ook zijn mond open doen als iets juist hele goed gaat. Als - inderdaad niet overstappende - reiziger op Ut-Ht ben ik zeer tevreden over de proef: elke dag een paar minuten eerder thuis. Het leek ook wel of de treinen allemaal op inhaalsnelheid reden.

In mijn optiek toont het vooral aan hoe goed een product kan zijn als er eens met aandacht en inzet gewerkt wordt, of er nu elke 10 of 15 minuten ene trein rijdt

groeten Sicco

Zaterdag 05 sep 2009 - 22:36:14
keesje
keesje
Je hoort mij als dagelijkse reiziger vanuit Tb naar Ut v.v. ook niet klagen de afgelopen week, met die - voor mij - juist kortere overstaptijden te Ht!

Maandag 07 sep 2009 - 08:52:34
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Opmerkelijk, tijdens de proef constateerde men dat de stoptreinen Gdm - Ut vooral voorin goed bezet waren ondanks dat de treinen langer zijn gemaakt, dit is vanwege de kortere weg naar de trappen (18b/19b)...goh, dat is al heel lang zo...hopelijk gaat men er nu echt iets aan doen?

Mijn ervaring van de proef, tja....als Tl - Ut reizigers zijn we er niet op vooruit gegaan, verlengde reistijd en de frequentie is gelijk gebleven, ook de drukte (achterin) is gelijk gebleven.
Opmerkelijk is dat (ondanks de lagere max. snelheid) de Sprinters hun rijtijden zeer goed kunnen houden, zelfs sneller zijn tussen Gdm en Tl dan plan V en consorten!

Gérard

Vrijdag 18 sep 2009 - 10:40:32
fastguy84
fastguy84
Ik krijg net deze mail (nav het invullen van de enquête), ik heb een deel vetgedrukt:
Quote
Geachte heer / mevrouw,

Van maandag 31 augustus t/m vrijdag 4 september hebben NS en ProRail op het traject Eindhoven – Amsterdam beproefd wat er nodig is om tijdens de spitsuren elke 10 minuten een Intercity te kunnen laten rijden. Op het traject Utrecht – Geldermalsen zijn elke 10 minuten Sprinters ingezet. Doel van de proef was: leren. Op onze website hebben we reacties van onze klanten verzameld. U heeft aangegeven dat u graag de resultaten van de proef wilt ontvangen. Hierbij een korte weergave van de bevindingen.
-> Reacties van onze klanten
In totaal hebben circa 1.500 reizigers hun ervaringen met ons gedeeld. 75% van de reizigers vindt “Elke 10 minuten een trein” een goed idee. 77% van de reizigers was van te voren op de hoogte over de proef en 45% geeft aan dat zij enigszins hinder hebben ondervonden van de proef. Daarbij gaat het onder andere om gewijzigde vertrektijden, andere aansluitingen en een ander vertrekperron.

Reizigers op het betreffende traject zijn erg tevreden, maar sommige reizigers die over moeten stappen, ervaren de proef als nadelig, omdat de aansluitingen (op een andere trein, maar ook op aansluitend openbaar vervoer) niet zijn meegewijzigd tijdens de proef. Op het moment dat structureel elke 10 minuten een trein gaat rijden, worden uiteraard ook de aansluitingen op andere trajecten aangepast, zodat ook voor die reizen de reistijd niet langer wordt.

Verder geven sommige reizigers aan dat er de eerste dagen soms te weinig materieel is ingezet, waardoor de trein als (over)vol werd ervaren. Daarnaast vonden sommige reizigers op het traject Utrecht-Geldermalsen de tijdens de proef ingezette treinen minder comfortabel dan de treinen waar ze normaal gebruik van maken. Omgekeerd gold dit overigens ook.

-> Hoe nu verder?
NS en ProRail zullen de komende maand alle (meet)resultaten van de proef uitgebreid analyseren. Op basis van de uitkomsten daarvan, wordt bepaald hoe het vervolgtraject eruit zal zien. De huidige verwachting is dat in het najaar van 2010 een tweede proef gehouden zal worden op het traject Amsterdam-Eindhoven. Die proef zal waarschijnlijk over een langere periode en ook buiten de spitsuren plaatsvinden. Tot die periode zullen er nog enkele kleinere proeven worden gehouden, in de praktijk buiten en via computersimulaties.
Mijn eerdere kritiek dat er wel heel makkelijk over de hinder van bijna de helft van de reizigers (klanten!) wordt heengestapt blijft verder staan overigens...

Vrijdag 18 sep 2009 - 11:33:01
BJB83
BJB83
Niet weer toch?
Het was echt niet te doen op Alkmaar-Amsterdam tijdens de spits. En dan mag ik nog blij zijn dan ik niet in Heiloo of Castricum woon....

Ik vraag me bovendien ook af of de NS met deze test niet enorme concessies aan de veiligheid heeft gedaan door zoveel volle treinen te creeëren.

Vrijdag 18 sep 2009 - 11:35:07
train85
train85
Het gaat in 2010 een heel wijzigingsblad duren in september tot begin oktober, dat is wat ze graag willen.


Vrijdag 18 sep 2009 - 11:41:55
broek53
broek53
Er staat niet dat de proef een kopie zal zijn van dit jaar, en het lijkt mij ook tamelijk sterk dat dat zo zal zijn - met name op het gebied van het uitkleden van Asd - Amr. Nu staan de 800-en en 3000-en volgend jaar wat langer in Amsterdam C stil (in de gewone dienst al), dus dat zou de mogelijkheid kunnen creeeren om daar te combineren en te splitsen, bijvoorbeeld.

Vrijdag 18 sep 2009 - 12:17:00
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
In iedere geval heeft de proef ook wat opgeleverd want nu meet men bij tijdens de spitsuren de drukte op 18b/19b (Ut, trappen en liften), ook de drukte voorin de treinen van de serie (1)6000 wordt gemeten.
Gérard

Vrijdag 18 sep 2009 - 14:12:33
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Ik ben trouwens vooral benieuwd hoe ze de aansluitingen op andere trajecten bij latere proeven willen gaan aanpassen om ze te handhaven. Want stel dat je op Ut met de NoordOost gaat schuiven, die elders ook weer aansluitingen biedt, dan ben je zo ongeveer bezig de hele dienstregeling opnieuw op te zetten...

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Vrijdag 18 sep 2009 - 14:17:52
lucky
lucky
De NoordOost was zo'n beetje de basis van de Drgl in het hele land... dus daar wil je niet aan beginnen. Ik denk meer aan aansluitingen in de richting Ah/Nm en verschillende aansluitingen in Asd.

Vrijdag 04 dec 2009 - 17:13:08
keesje
keesje
[schop]
Volgend jaar nieuwe ronde die langer duurt: www.treinreiziger.nl

Deze proef duurt waarschijnlijk 4 weken vanaf kalenderweek 36.

Vrijdag 04 dec 2009 - 17:30:42
BJB83
BJB83
Ik hoop dat ik dan weer in de gelegenheid ben om de spits te mijden, maar ik hoop nog meer dat de NS er ook aan denkt om het buiten die testtrajecten het veilig te houden. Dat was het namelijk tussen Alkmaar en Amsterdam in de spits niet...

Laatst bewerkt door BJB83 op Vrijdag 04 dec 2009 om 17:31:20

Vrijdag 04 dec 2009 - 19:03:10
keesje
keesje
Je doelt waarschijnlijk op de materieelinzet in met name de 800 tussen Asd en Amr denk ik?

Vrijdag 04 dec 2009 - 19:18:41
raymond16
raymond16
Laten we Ehv-Mt/Hrl dan ook maar gelijk noemen, waar hetzelfde probleem speelde met 8 bakken ipv 12. Ik hoop wel dat dat probleem bij NS bekend is, want hier wordt over gezwegen. (in het kader: valt buiten het proeftraject zeker?)
Met vier weken staan in de gangpaden iedere dag in een IC raakt NS meer reizigers kwijt als dat het oplevert waarschijnlijk.

Laatst bewerkt door raymond16 op Vrijdag 04 dec 2009 om 19:20:10

Vrijdag 04 dec 2009 - 20:23:38
keesje
keesje
Dat ben ik wel met je eens. Alles wat goed gaat of waarmee gescoord moet worden moet op de voorpagina en de rest verdwijnt met de censuur.

Vrijdag 04 dec 2009 - 20:31:51
robbertc
robbertc
... terwijl vandaag het SLT-probleem uitgebreid in de media is

Vrijdag 04 dec 2009 - 20:36:55
ns1700
ns1700
dit word weer een groot succes als je reizigers de trein uit wil jagen. in de rest van het land kamp je met capaciteitsproblemen door dit soort dure en capaciteitvretende grappen. als de treinen van A naar B kunnen en buiten de spits van B/C naar D en dan in de middagspits weer naar A of B, geen probleem maar nee hoor. zie hier weer een failure in komen

Vrijdag 04 dec 2009 - 23:04:12
robbertc
robbertc
Laten we nou eerst eens afwachten wat de plannen gaan worden voor deze periode... Of is het al bekend dat het precies hetzelfde wordt? Of is de test afgelopen keer geëvalueerd en wordt het komende periode beter gedaan?

Laatst bewerkt door robbertc op Vrijdag 04 dec 2009 om 23:04:25

Vrijdag 04 dec 2009 - 23:21:42
keesje
keesje
Och jee inderdaad, nog 38 weken wachten voor het zover is. En met een klein beetje mazzel, geluk en wijsheid, heeft NS geleerd van de dingetjes die minder goed gingen met de eerste proefweek. Zoals de te kort geplande treinen op de Zaanlijn.

Vrijdag 04 dec 2009 - 23:33:23
broek53
broek53
Gaan we daar nu 38 weken over doorzeiken? ik verheug mij er nu al op.

Vrijdag 04 dec 2009 - 23:34:35
keesje
keesje
Nee, het was al begonnen volgens mij.

Vrijdag 04 dec 2009 - 23:57:42
mren
mren
Maar dat lijkt me vooralsnog niet nodig, in de diverse berichten staat duidelijk dat NS de diverse problemen (waaronder slechtere aansluitingen) heeft opgevangen. Lijkt me dat men daar dan ook naar handelt.

Zaterdag 05 dec 2009 - 07:12:24
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Ik neem aan dat NS wel degelijk iets heeft geleerd van de eerste proef, anders zou een tweede overbodig zijn. Daarnaast is het bij een proef als deze belangrijker om de zaakjes goed op orde te hebben, omdat bij dit soort "evenementen" de hele pers op je dak zit. Ik heb er wel vertrouwen in dat de vervolgproef het beter zal doen als de eerste.

'Okeh'

Vrijdag 29 jan 2010 - 19:49:10
raymond16
raymond16
Het evaluatiedocument van NS/Prorail is ondertussen beschikbaar geworden via het ministerie: www.verkeerenwaterstaat.nl
Over het algemeen een positief verhaal wat geschreven wordt. Opvallend is dat wel de klachten rond de capaciteitsproblemen op Asd-Amr in het verslag terecht zijn gekomen, maar niet die van Ehv-Mt/Hrl.

Vrijdag 29 jan 2010 - 21:25:00
arge_ban
arge_ban
Zoals altijd wordt Limburg dus toch weer als achterstandsgebied beoordeeld, verbaast me dus weer niets ... Hoe heb ik me geergerd destijds altijd maar 2xVIRM-IV zelfs in de spits om 16.32, 17.02 en 17.32. Te triest voor woorden !

Maar vermelding in dat dossier, NEE tuurlijk niet. Het is toch de trein maar naar dat mongolengebied. Dat de trein van 17.32 afgeladen volstonden in de gangen en op de balkons zodat er in Wt nog niemand meer in of uitkomt is natuurlijk geen vermelding in dat dossier waard. Tuurlijk niet.

Er waren zelfs collega's die na 1 dag proberen de rest van de week zich ziek of vrij genomen hebben van de ellende.

Laatst bewerkt door arge_ban op Vrijdag 29 jan 2010 om 21:28:05

Hoe meer complete 800s naar Maastricht, hoe beter !

Vrijdag 29 jan 2010 - 21:35:55
salieri
salieri
Uhm, het Noorden wordt ook nog steeds als achterstandsgebied beoordeeld door de politiek, dus niet doen alsof Limburg steeds het slachtoffer is...


Vrijdag 29 jan 2010 - 21:36:36
mdj
mdj
Die tijden zijn vertrek uit Eindhoven, neem ik aan?

Raar eigenlijk, de 3557 en 3559 (17.18 en 17.48 uit Ehv) rijden ook nog, met 10 bakken ICRm. En wat ik zo van de verhalen hoor is daar redelijk ruimte over. (Je moet dan niet met 9 bak ICL gaan rijden, dan is het druk, maar destijds was het ICRm)

Daarnaast: Het mag door bijna de rest van Nederland Limburg een mongolengebied genoemd worden, als rasechte Limburger moet je daar dan niet aan meedoen, dunkt mij.

En ja, 2xVIRM-IV is aan de korte kant, maar een 3de stel, zou dat niet "teveel" zijn? Ik vraag me het af namelijk. Ook als je nog die 3557/3559 erbij hebt rijden, die -volgens mij- niet naar Mt rijden om alleen maar materieel over te brengen.

Daarnaast: de eerste dagen is dat even inkomen, wat ook in het verslag staat, vanaf woensdag is dat aangepast. Blijkbaar is er uit Limburg niet genoeg geklaagd. Of zijn dit de eerste stappen om een hek om Limburg te zetten en terug te geven aan België, maar lijkt mij onwaarschijnlijk.

Bij twijfel: gebruik beton.

Vrijdag 29 jan 2010 - 22:51:58
giuseppe
giuseppe
Nou de 3557 en 3559 zijn in mijn ervaring heel erg op Maastricht gericht, in de andere stations tussen Eindhoven en Maastricht zijn er niet heel veel in- en uitstappers. Ik denk dat de verklaring in de aansluitende bus en stoptreindiensten zit, die zijn er namelijk niet met halfuurfrequenties die helemaal op de 800 gericht zijn.

Zaterdag 30 jan 2010 - 01:34:12
mren
mren
Hebben ze in die 'grote dorpen' als Rm en Std niet minimaal een kwartierdienst met aansluitend busvervoer dan?

Zaterdag 30 jan 2010 - 10:25:03
keesje
keesje
Nieuwe proefweek is dit jaar wederom in september, gedurende het gehele wijzingsblad (4 weken).

Hierin wordt (wederom) gepoogd om de 800 wel van Mt/Hrl naar Amr te blijven rijden in de spits, in tegenstelling tot afgelopen jaar waarbij vanwege een versprongen patroon de 800 Mt/Hrl-Asd reed en de 10800 Ehv-Amr. Dit veroorzaakte ook grootdeels het probleem van de te korte treinen ten zuiden van Ehv en de te korte treinen tussen Asd en Amr.

Wordt vervolgd!

Zaterdag 30 jan 2010 - 12:15:17
maxje
maxje
Nou heeft men dit keer ook nog eens het voordeel dat de IC's uit de 3500 niet meer in Best stoppen. Waardoor NS de rij tijden van de 800 3500 en 10800? In de testweek netjes gelijk heeft liggen. Of iniedergeval probeert te krijgen zal het wel worden.

Zaterdag 30 jan 2010 - 14:55:36
raymond16
raymond16
Quote
mdj:
En ja, 2xVIRM-IV is aan de korte kant, maar een 3de stel, zou dat niet "teveel" zijn? Ik vraag me het af namelijk. Ook als je nog die 3557/3559 erbij hebt rijden, die -volgens mij- niet naar Mt rijden om alleen maar materieel over te brengen.
Het is ook haast verbazingwekkend om te zien dat als er twaalf bakken rijden dat die trein dan nog steeds bijna alle zitplaatsen gevuld heeft. Alleen al aan het feit dat NS in de spits daar niet bespaard op bakkilometers en met 3*IV in een hoop treinen rijdt wordt eigenlijk al aangegeven dat het echt nodig is. Anders had men allang 10 bakken VIRM ingezet.
Hopelijk krijgt men het inderdaad voor elkaar om bij de volgende proef Mt/Hrl-Sgn gewoon aan elkaar te houden met 12 bakken VIRM (of desnoods 8 bakken VIRM op Asd-Ehv) en bij gaan plaatsen in Asd en Ehv al kan ik me voorstellen dat men er in Asd niet zo happig op is).

Laatst bewerkt door raymond16 op Zaterdag 30 jan 2010 om 14:57:45

Zaterdag 30 jan 2010 - 14:59:20
fastguy84
fastguy84
Quote
mren: Hebben ze in die 'grote dorpen' als Rm en Std niet minimaal een kwartierdienst met aansluitend busvervoer dan?
Dat ligt er maar net aan waar je heen wilt. Blijf je binnen Roermond resp. Sittard of Geleen dan heb je bijna altijd wel een kwartiersdienst, wil je naar een kleiner dorp in de regio heb je vaak maar 1 of 2 pogingen per uur. Houdt er daarnaast rekening mee dat de 'proef' niet zo breed was aangekondigd buiten Ehv-Asd, dus je kunt het mensen niet kwalijk nemen dat ze hun oude (iets verschoven) patroon aanhouden.
Quote
keesje: Hierin wordt (wederom) gepoogd om de 800 wel van Mt/Hrl naar Amr te blijven rijden in de spits, in tegenstelling tot afgelopen jaar waarbij vanwege een versprongen patroon de 800 Mt/Hrl-Asd reed en de 10800 Ehv-Amr.
Betekent dit dan ook dat de tijden van de 800 gelijk blijven (m.n. de stop in Ehv)? Is namelijk lastig te verkopen dat je doorgaande reizigers zo'n acht minuten laat wachten in Ehv, terwijl de hele proef gaat om frequenter reizen (dus minder wachten op het station). Ga maar na: gemiddelde wachttijd kwartiersdienst is 7 1/2 minuut. Gemiddelde wachttijd tien-minutendienst is 5 minuten. Dus voor 2 1/2 minuut (puur mathematische*) wachttijdverkorting laat je doorgaande reizigers 8 minuten staan.

Maar goed, ik heb al eerder aangegeven wat er m.i. mis was met de proef van vorig jaar, laten we hopen dat het bij de proef van dit jaar beter gaat! In die zin dus blij als de huidige 800 gewoon als 'basis' wordt aangehouden.

*ik laat andere factoren, als feederlijnen en de kunst om klok te kijken, bewust buiten beschouwing. Het is m.i. namelijk onzin om te veronderstellen dat reizigers exact willekeurig en gelijk verdeeld over het uur aankomen op het station.
Quote
raymond16: Hopelijk krijgt men het inderdaad voor elkaar om bij de volgende proef Mt/Hrl-Sgn gewoon aan elkaar te houden met 12 bakken VIRM (of desnoods 8 bakken VIRM op Asd-Ehv) en bij gaan plaatsen in Asd en Ehv al kan ik me voorstellen dat men er in Asd niet zo happig op is).
Volgens mij ben je dan het paard wel achter de wagen aan het spannen. Was niet een van de redenen van de proef ook de (te verwachten) drukte. Dan zou je óf op Ehv-Asd weer terug moeten naar 4 treinen pupr - of ook op Mt/Hrl-Ehv resp. Asd-Sgn met 6 treinen pupr moeten rijden.

Laatst bewerkt door fastguy84 op Zaterdag 30 jan 2010 om 15:03:56, reden: reactie op raymond16 toegevoegd

Zaterdag 30 jan 2010 - 15:11:18
raymond16
raymond16
Je begrijpt niet helemaal wat ik bedoel denk ik: Als je de 800 als basis aanhoudt en in de spits zorgt dat er op Sgn-Asd met 12 bakken wordt gereden, op Asd-Ehv met 8 bakken en op Ehv-Mt weer met 12 bakken heb je buiten het proefgebied sowieso genoeg capaciteit. Omdat op Ehv-Asd ook de 3500 en 10800 rijden die in de vorige proef ook met 8 bakken reden heb je evenveel capaciteit als tijdens de vorige proef, (alle IC's op Ehv-Asd met 8 bakken) waaruit bleek dat op het proeftraject zelf geen problemen waren met de capaciteit in de IC's.

Zaterdag 30 jan 2010 - 17:07:13
ruysdael
ruysdael
Quote
keesje: Nieuwe proefweek is dit jaar wederom in september, gedurende het gehele wijzingsblad (4 weken).

Hierin wordt (wederom) gepoogd om de 800 wel van Mt/Hrl naar Amr te blijven rijden in de spits, in tegenstelling tot afgelopen jaar waarbij vanwege een versprongen patroon de 800 Mt/Hrl-Asd reed en de 10800 Ehv-Amr. Dit veroorzaakte ook grootdeels het probleem van de te korte treinen ten zuiden van Ehv en de te korte treinen tussen Asd en Amr.

Wordt vervolgd!
Dat is goed nieuws! Want dit vond ik één van de grootste ergernissen van het hele gebeuren.
Quote
mren: Hebben ze in die 'grote dorpen' als Rm en Std niet minimaal een kwartierdienst met aansluitend busvervoer dan?
www.veolia-transport.nl & www.9292ov.nl


Zondag 31 jan 2010 - 00:43:18
fastguy84
fastguy84
Quote
raymond16: Je begrijpt niet helemaal wat ik bedoel denk ik: Als je de 800 als basis aanhoudt en in de spits zorgt dat er op Sgn-Asd met 12 bakken wordt gereden, op Asd-Ehv met 8 bakken en op Ehv-Mt weer met 12 bakken heb je buiten het proefgebied sowieso genoeg capaciteit. Omdat op Ehv-Asd ook de 3500 en 10800 rijden die in de vorige proef ook met 8 bakken reden heb je evenveel capaciteit als tijdens de vorige proef, (alle IC's op Ehv-Asd met 8 bakken) waaruit bleek dat op het proeftraject zelf geen problemen waren met de capaciteit in de IC's.
Ik snap wel wat je bedoelt, maar jouw oplossing impliceert ofwel 1) dat de 6 treinen pupr overkill zijn, immers 4 treinen x 12 bakken = 48, maar 6 treinen x 8 bakken = ook 48, ofwel 2) dat ook op de trajecten benoorden Asd en bezuiden Ehv er een behoefte is aan meer treinen per uur, immers als met 12 bakken rijden op Asd-Ehv aanleiding is om het aantal treinen te verhogen, geldt dat ook voor Amr-Asd en Ehv-Mt/Hrl. Dat laatste lijkt me eigenlijk nog logischer op Ehv-Mt/Hrl, waar je van 2 naar 4 gaat, een (wederom mathematische) wachttijdverkorting van 7 1/2 minuut.

Los daarvan is jouw voorstel killing voor de capaciteit (dat gaf je zelf ook al aan) en ook niet echt vriendelijk voor de doorreizende reizigers. Het doel zou moeten zijn klanten vlug, veilig en voordelig te vervoeren, niet treintjes te rijden.