sjoerd

| Door een juk rijden wordt niet gezien als STS-passage. Dat kan ook niet, want niet elk stootjuk staat aan het einde van een veiligheids-kopspoor. Je kunt gemakkelijk met een ingestelde rijweg (en dus met een sein uit de stand stop) op een spoor belanden aan het einde waarvan de trein door het stootjuk schiet.
Dit incident maakt weer eens duidelijk dat veiligheidskopjes nut hebben. Naar een veiligheidskopje kun je geen rijweg instellen. Dus was er geen rijweg ingesteld en is er waarschijnlijk wel sprake van STS-passage. Waarschijnlijk, maar niet zeker, want sein 1096 dat, zoals op een van de foto's is te zien, aan het einde van het perron staat kan uit de stand stop zijn gebracht, waarbij het wissel niet helemaal aansloot en de trein toch rechtdoor reed. Dat is wel vaker gebeurd. De eindstand wordt normaal wel gecontroleerd, en bij een defect behoort de rijweg dan niet vrij te komen.
Dan komt om de hoek kijken dat het sein 1096 heel erg kort na het perron hangt aan een hoog portaal, heel kort ook achter het blauwe ruitbord, waar de mcn behoort te stoppen. Het wissel ligt daar weer meteen achter. Kon de mcn het sein wel goed waarnemen? Die vraag is voor het onderzoek. Ik ben benieuwd.
De wisselverbinding ligt in verband met de boog erg kort op het perron en dus kort achter het sein. Het dubbelspoor doortrekken tot aan de Wantijbrug kon niet, want dan zouden de wissels ook in de boog komen te liggen. De viaducten in de boog zijn wel geschikt voor dubbelspoor, maar de Wantijbrug niet.
Overigens gaat het enkelspoor van de Wantijbrug uit gezien juist voor Stadspolders van de linkerkant naar de rechterkant (noordzijde) van de as. |