Maak je keuze:

Spoornieuws
Somda nieuws

Direct inloggenBekijk het archief van spoorse nieuwsberichten

Recent spoornieuws

Nederlandse Spoorwegen NS en Dunea openen nieuwe watertappunten in de regio Den Haag / Leiden
Vrijdag 18 okt 2019 14:46
Reizigers in de regio Den Haag en Leiden kunnen binnenkort op elk moment van de dag hun eigen flesje met gratis drinkwater vullen op NS Stations. Om dat te vieren hebben NS en Dunea zojuist samen met de reizigers het eerste gratis kraanwater getapt op NS Station Den Haag Hollands Spoor. Het tappunt staat aan de voorkant van het station, aan het Stationsplein. Dit jaar opent NS in totaal 200 nieuwe watertappunten bij stations, in samenwerking met gemeenten en de drinkwaterbedrijven. 90% van alle treinreizigers heeft uiteindelijk toegang tot gratis drinkwater voor onderweg. NS en haar partners bieden de watertappunten als service aan reizigers en willen hiermee bijdragen aan het verminderen van plastic afval. “Reizigers en voorbijgangers hoeven geen wegwerpflesjes meer te gebruiken en dat draagt bij aan het verminderen van plastic afval”, zegt NS Regiodirecteur Magdalena Piotrowska. “En we merken dat onze reizigers het enorm waarderen.“ Algemeen directeur Wim Drossaert van Dunea vult aan: “Bij het maken van kraanwater wordt ook nog eens veel minder CO2 geproduceerd dan bij plastic flesjes. Dankzij de tappunten op NS Stations kunnen reizigers in heel ons leveringsgebied nu genieten van lekker fris kraanwater. Een duurzaam product, dat past bij een gezonde leefstijl.” Regio Den Haag en LeidenNiet alleen op Den Haag Hollands Spoor staat een watertappunt. Op veertien andere NS stations in de regio kunnen reizigers binnenkort water tappen: Den Haag Centraal, Den Haag Laan van NOI, Den Haag Mariahove, Den Haag Moerwijk, Hillegom, Leiden Centraal, Leiden De Vink, Leiden Lammerschans, Nieuwerkerk aan den IJssel, Rijswijk, Sassenheim, Voorburg, Voorhout en Zoetermeer Oost. NS werkt hiervoor samen met Dunea.Aan het einde van dit jaar is het streven dat er bij ruim 200 stations in heel Nederland nieuwe watertappunten staan. Daarmee hebben reizigers op 240 stations toegang tot gratis drinkwater.
Lees verder...
 
Treinreiziger.nl Wilde spoorstaking Parijs na ongeluk
Vrijdag 18 okt 2019 09:55
Door een wilde staking van machinisten en conducteurs in de regio Parijs zijn veel stadstreinen uitgevallen. Het gaat om het lees meer...
Lees verder...
 
Het Parool Treinen Hoofddorp-Leiden rijden weer
Donderdag 17 okt 2019 22:32
Het treinverkeer heeft last van de bovenleiding die in de ochtenduren kapot ging.
Lees verder...
 
Nederlandse Spoorwegen Verbouwing van station Gouda van start
Donderdag 17 okt 2019 16:49
Het station van Gouda wordt flink verbouwd. NS heeft vanochtend samen met ProRail, de gemeente Gouda en de provincie Zuid-Holland het startsein gegeven voor de werkzaamheden aan de zuidkant van het station. Er komen twee fietsenstallingen, een nieuw busstation en het station wordt gerenoveerd. "Gouda heeft niet zomaar een station", zegt regiodirecteur Magdalena Piotrowska van NS. "In de spits vertrekt er iedere twee minuten een trein naar grote steden zoals Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Er wordt 24.000 keer per dag in- en uitgecheckt. Het station is een visitekaartje en de toegangspoort tot de stad. Dus wij vinden het heel belangrijk dat het station verbeterd wordt." FietsenzeeWie het station van Gouda aan de centrumkant uitloopt ziet een zee aan fietsen die daar gestald staan. Daarom worden er twee nieuwe fietsenstallingen gebouwd, afgestemd op de verschillende fietsroutes van en naar het station. Samen met de bestaande kelderstalling is er ruimte voor in totaal 3150 fietsen.StationshalDe stationshal van Gouda krijgt een flinke upgrade. De gevel wordt geschilderd en er komt een dak van zink. In de hal worden winkels opnieuw ingedeeld en er komt een tweede toilet. De historische beelden in de stationsbogen worden mooi uitgelicht.De zelfservice fietsenstalling krijgt een nieuwe entree, waardoor er ruimte komt aan de westzijde voor een nieuwe fietsenstalling. Aan de Oostzijde komt parallel aan het spoor ook een nieuwe fietsenstalling. De kelderstalling zal worden vergroot.Het station wordt ook duurzamer. Zo wordt het station gasarm en gaan we gebruik maken van warmtepompen.Eerste werkzaamhedenDeze eerste werkzaamheden bestaan uit de aanleg van tijdelijke bushaltes voor de Goudse verzekeringen en voor het station. Dat betekent dat de taxistandplaatsen voor het station worden verplaatst naar de Burgemeester Jamessingel, bij de bioscoop. Binnenkort wordt in overleg met NS ook de NS Zonetaxi verplaatst. De bebording in de stationstunnel wordt aangepast.Naar verwachting zijn de werkzaamheden medio 2022 klaar.
Lees verder...
 
Blik op Nieuws Man op tijd uit auto ontsnapt voor aanstormende trein Boxtel
Donderdag 17 okt 2019 16:13
Woensdagavond heeft een trein in Boxtel een auto geramd die door een navigatiefout op het spoor was terechtgekomen. De hevig geschrokken bestuurder wist op tijd de auto te verlaten en raakte alleen lichtgewond.
Lees verder...
 
Nederlandse Spoorwegen Vier dagen vervangend vervoer op verschillende trajecten in regio Twente
Donderdag 17 okt 2019 13:37
Alle werkzaamheden zijn bewust in de herfstvakantie gepland zodat zo min mogelijk reizigers hinder ondervinden. Via verschillende kanalen zijn reizigers afgelopen tijd geïnformeerd over de werkzaamheden: naast omroepberichten op de stations hebben vaste klanten informatie thuis ontvangen en worden reizigers in de trein geïnformeerd. Van maandag 21 t/m donderdag 24 oktober Zet Blauwnet stopbussen in op het traject Hengelo - Oldenzaal Zet Blauwnet een bus in voor de eerste trein van Goor naar Hengelo Zet Blauwnet een bus in voor de laatste trein van Hengelo naar Goor Zet Eurobahn stopbussen in op het traject Hengelo - Bad Bentheim Op dinsdag 22 oktober Zet NS stopbussen in op het traject Almelo - Deventer. Zet NS snelbussen in op het traject Hengelo - Deventer (met een stop te Almelo). Maken de Intercity’s tussen Enschede en Hengelo een extra stop op Enschede Kennispark. Zet Blauwnet stopbussen in het op het traject Hengelo - Almelo. Rijdt de intercity Enschede – Zwolle niet. Reizigers maken tussen Enschede en Hengelo en tussen Almelo en Zwolle gebruik van de Sprinter. De vertrektijden kunnen licht afwijken (check de reisplanner). Zet Blauwnet een bus in voor de laatste trein van Raalte naar Almelo. Op woensdag 23 en donderdag 24 oktober Zet NS snelbussen in op het traject Hengelo – Almelo. Zet NS stopbussen in op het traject Almelo – Rijssen (zonder stop te Wierden). Zet NS taxibusjes in op het traject Rijssen – Wierden. Zet Blauwnet stopbussen in op het traject Hengelo – Wierden. Rijdt de intercity Enschede – Zwolle niet. Reizigers maken tussen Enschede en Hengelo en tussen Wierden en Zwolle gebruik van de Sprinter. De vertrektijden kunnen licht afwijken (check de reisplanner).
Lees verder...
 
NU.nl 1.400 reizigers uit gestrande treinen tussen Leiden en Hoofddorp gehaald
Donderdag 17 okt 2019 13:36
Zo\'n veertienhonderd reizigers zijn donderdagochtend uit drie gestrande treinen op het traject tussen Hoofddorp en Leiden geëvacueerd. Op het spoor tussen de twee stations is de bovenleiding door een nog onbekende reden beschadigd.
Lees verder...
 
Dagblad van het Noorden Hoera! Danser Valerio krijgt een OV-abonnement voor z'n twaalfde verjaardag (met dank aan donateurs
Donderdag 17 okt 2019 13:05
GRONINGEN - Valerio Elisa uit Groningen kan voorlopig balletles blijven volgen in Amsterdam. Dankzij crowdfunding kan zijn moeder Marzena een treinabonnement voor hem betalen. De NS werkt, naar aanleiding van Valerio’s verhaal, aan een beter betaalbare oplossing voor kinderen vanaf 12 jaar.
Lees verder...
 
Nederlandse Spoorwegen Video: NS Weekly
Donderdag 17 okt 2019 12:01
NS Weekly 17 oktober 2019 (#24): 0.18 Het is een nacht - slapend naar Wenen  0.46 Een ons wegen - groente scheppen  1.12 Passport please - kijkje in de terminal  2.39 Stations-Picasso - verborgen wandschildering  3.01 Afgelopen week - spoedreparatie 3.29 Werkzaamheden - Eindhoven 3.49 Trip naar huis - dans en detox  Bekijk eerdere aflevering van NS Weekly:
Lees verder...
 
Nederlandse Spoorwegen NS laat reis van de toekomst zien op Dutch Design Week
Donderdag 17 okt 2019 11:55
NS neemt bezoekers van de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven mee in de reis van de toekomst. Van 19 tot en met 27 oktober is NS op meerdere plekken aanwezig op het DDW-terrein bij NS Station Strijp-S. Onder meer in de Mobiliteits Ambassade en op het Gloeilampplantsoen waar iedereen nieuwe vormen van vervoer na de treinreis kan ervaren. Hoe houden we Nederland leefbaar en welke rol speelt mobiliteit daarin Dat zijn de vragen die centraal staan voor NS. Daarom wordt gekeken hoe een reis van deur tot deur in 2040 eruit zou kunnen zien en gaan we het gesprek aan met bezoekers van DDW. Mobiliteits Ambassade NS is samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG en Rijkswaterstaat partner van de Mobiliteits Ambassade. Daarin kun je de negen fases in de reis van de toekomst beleven. Via een interactieve maquette is te zien hoe een reis van deur tot deur in 2040 mogelijk zal gaan. Zo kun je met een VR-bril zien hoe een stationsomgeving er in de toekomst uit zou kunnen gaan zien. De kans is groot dat de omgeving van het station radicaal gaat veranderen door de nieuwe vormen van vervoer van en naar het station. Tijdens de hele week zijn er workshops, seminars en debatten te volgen over de mogelijkheden die er voor de toekomst liggen. NS Mobility Experience Op het nieuwe Gloeilampplantsoen zijn diverse vormen van vervoer te vinden die aansluiten op de treinreis. Op een special parcours kan iedereen zelf de voor- en nadelen van nieuwe vormen van vervoer ervaren. En meepraten over welke rol is weggelegd voor deze vormen van vervoer in de toekomst. De NS heeft een voorkeur voor vervoer dat elektrisch is en gedeeld kan worden. Zo kan de omgeving van een station veel efficiënter benut. Zo is de Monowheel te testen. Een lichtgewicht unicycle die milieuvriendelijk, snel oplaadbaar en handzaam is. Maar er zijn ook elektrische skateboards en stepjes uit te proberen. Deze vervoermiddelen zijn nu nog toegelaten op de openbare weg. Ambassade van Sustainable Design Met het thema ‘If not now, then when’ benadrukt deze ambassade de urgentie van de gewenste transitie naar duurzaamheid, een meer circulaire economie en manier van leven. In de tentoonstelling wordt duidelijk dat dit alleen kan slagen door een transparante en open samenwerking. NS toont haar visie op duurzaam reizen en laat haar samenwerking zien met diverse circulaire ondernemers. NS Huiskamer Op het Gloeilampplantsoen is ook de NS Huiskamer te vinden. Een plek om even uit te rusten met een kop koffie, maar ook een plek om vragen te stellen over NS. Je wordt omringd door een volledig circulaire inrichting. Vorig jaar Tijdens de Dutch Design Week van 2018 liet NS een visie zien voor het treininterieur van de toekomst De feedback die we toen hebben gekregen hebben we verwerkt en toegepast in een update op deze visie. Dit jaar is in het Veemgebouw te zien hoe deze nieuwe visie eruit ziet. Met de nieuwste VR technieken loop je door de trein van de toekomst heen. Daarnaast zijn er twee prototypes van nieuw treininterieur te zien en te ervaren. NS Lab App Via de NS Lab app is vanaf nu het programma en de plattegrond van DDW beschikbaar. In de Lab App test NS samen met de reizigers de reis van de toekomst. De app begeleidt reizigers bij de treinreis met reisinformatie op het juiste moment en ook met entertainment. NS Station Eindhoven Op NS Station Eindhoven begint DDW al met informatieborden. Op 19 en 20 oktober is er geen treinverkeer mogelijk naar Strijp-S wegens werkzaamheden van ProRail. NS raadt aan altijd de reisplanner op NS.nl en via de app te checken voor vertrek.
Lees verder...
 
Treinreiziger.nl Groei brengt Eurostar naar nieuw record
Donderdag 17 okt 2019 11:07
Eurostar, de hogesnelheidslijn tussen het Verenigd Koninkrijk en het vasteland van Europa, vervoerde in augustus meer dan een miljoen reizigers. lees meer...
Lees verder...
 
Treinreiziger.nl Miljoen voor beter wifi in de trein. Is dat wel nodig?
Donderdag 17 okt 2019 09:40
Wifi in de trein moet een stuk sneller en beter. Regeringspartijen CDA en ChristenUnie willen een miljoen euro steken in lees meer...
Lees verder...
 
Leeuwarder Courant Opnieuw werkzaamheden aan spoor Leeuwarden-Groningen, geen sneltreinen
Woensdag 16 okt 2019 09:59
LEEUWARDEN - Tussen Leeuwarden en Zuidhorn rijden tot en met 27 oktober (grotendeels de herfstvakantie in regio Noord), geen sneltreinen. De stoptreinen rijden wel op het traject.
Lees verder...
 
RTV Drenthe Minder treinen tussen Hoogeveen en Assen door defecte bovenleiding
Woensdag 16 okt 2019 08:14
Tussen Hoogeveen en Assen rijden vandaag minder treinen. De problemen op het spoor worden veroorzaakt door een defecte bovenleiding.
Lees verder...
 
Leeuwarder Courant Arriva discrimineert blinden en slechtzienden, zegt College van de Rechten van de Mens
Dinsdag 15 okt 2019 19:30
SNEEK - Blinde en slechtziende reizigers kunnen niet op elk station zelfstandig losse anonieme treinkaarten kopen bij Arriva. De noordelijke vervoerder maakt daarmee verboden onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte.
Lees verder...
 
Nederlandse Spoorwegen Geen treinen Eindhoven-Boxtel van 17 t/m 20 oktober
Dinsdag 15 okt 2019 17:03
Uitgebreide werkzaamheden bij Boxtel ProRail gaat van 17 tot en met 20 oktober bij Boxtel een aantal wissels verwijderen die in de praktijk niet worden gebruikt. Dat scheelt vernieuwings- en onderhoudskosten en bovendien worden zo onnodige wisselstoringen voorkomen. Ook worden enkele wissels vernieuwd en vinden daarnaast in het weekend tussen Eindhoven en Den Bosch / Tilburg ook reguliere onderhoudswerkzaamheden plaats. Verder past ProRail op station Strijp S de perronhoogte aan, zodat er op alle perrons een gelijkvloerse instap is. Door al deze werkzaamheden met elkaar te combineren wordt de treinvrije periode optimaal benut. Gevolgen treinverkeer Van donderdag 17 tot en met zondag 20 oktober rijden er daarom bussen in plaats van treinen tussen Eindhoven en Boxtel. De inzet van bussen wordt uitgebreid op zaterdag 19 en zondag 20 oktober. Dan is er geen treinverkeer mogelijk tussen Eindhoven en ’s-Hertogenbosch en Eindhoven en Tilburg Universiteit. Treinreizigers moeten rekening houden met extra reistijd door vervangend busvervoer. Reizigers kunnen via www.ns.nl of de NS-app zien wat dit betekent voor hun reis.   PlanningDe werkzaamheden zijn in de herfstvakantie gepland om zo min mogelijk treinreizigers hinder te laten ondervinden. Het is wel vervelend dat het werk samenvalt met het openingsweekend van Dutch Design Week, maar in de ingewikkelde puzzel van het plannen van deze werkzaamheden was dit onvermijdelijk. Bezoekers aan Dutch Design Week kunnen gebruik maken van bussen naar Strijp S.
Lees verder...
 
Nederlandse Spoorwegen Wegdromen bij Golfbrekers op station Leeuwarden
Dinsdag 15 okt 2019 10:50
Stations en hun omgeving zitten vol bijzondere kunst. Golfbrekers is daar niet alleen in. In mei 2019 is het boek Kunst op Nederlandse Stations uitgebracht op initiatief van NS, ProRail en Bureau Spoorbouwmeester met daarin 300 kunstwerken. De kunstwerken op stations versterken de ervaring van onze reizigers en bezoekers. De kunstwerken zijn er om het reisplezier te verstreken, om het wachten te veraangenamen of om bepaalde plekken in en rond het station bijzonder te maken. Het schilderij Golfbrekers is gemaakt door Arjan van Helmond winnaar van de Jeanne Oosting prijs voor schilderkunst. In samenwerking met Pieter Kemink van Koloriet en tegelzetter Andries Planting, is de wand bij de zij-ingang en de wand bij de wachtruimte van het station omgetoverd tot een prachtig schilderij gemaakt op keramische tegels. Het kunstwerk kwam mede tot stand door steun van het Mondriaanfonds. De betekenis achter Golfbrekers Op station Leeuwarden spoelen dagelijks duizenden reizigers uit alle windstreken aan, en anderen meren weer af op weg naar Groningen, Harlingen of het zuiden. Dit komen en gaan, tussen de intimiteit van thuis en het avontuur van de einder, was één van de inspiratiebronnen van Arjan van Helmond voor het kunstwerk “Golfbrekers”. Het werk bestaat uit twee grote panorama’s van een dromerige zee. De titel verwijst naar de bloemvormen, die je hier in de branding en op het strand ziet; een aangespoelde herinnering aan een andere plek of moment, die zich plotseling aandient. Waar je bij weg kunt dromen net zoals je dat bij een treinreis kunt doen. Waar de tijd tussen droom en werkelijkheid even verdwijnt. Hier staat het symbool voor de plek waar de reis juist begint of, soms met energiek geraas, dan weer in een rustige golf, eindigt op het strand.
Lees verder...
 
Leeuwarder Courant Provinsje: batterijtrein op Friese spoorlijnen gaat niet lukken, blijft diesel
Dinsdag 15 okt 2019 10:28
Het lukt de Provinsje Fryslân niet om zero-emissie treinvervoer op te nemen in de nieuwe treinconcessie op de Friese spoorlijnen. De treinen blijven de komende jaren op diesel rijden.
Lees verder...
 
Treinreiziger.nl ProRail wil Europese treinen naar Songfestival
Dinsdag 15 okt 2019 09:49
ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doen een oproep aan de gehele Europese spoorsector om mee te denken lees meer...
Lees verder...
 
Leeuwarder Courant Splinternieuwe stoomloods Sneek verpaupert in rap tempo
Dinsdag 15 okt 2019 00:00
SNEEK - De splinternieuwe remise van het mislukte stoomtreinproject in Sneek staat al jaren leeg en verpaupert in rap tempo. Eigenaar Friso Bouwgroep ziet daar niet gauw verandering in komen.
Lees verder...