Maak je keuze:

Spoornieuws
Somda nieuws

Direct inloggenBekijk het archief van spoorse nieuwsberichten

Recent spoornieuws

NU.nl Verdachte opgepakt voor dreigen met explosief op Amsterdam Sloterdijk
Vrijdag 13 dec 2019 13:51
De politie arresteerde vrijdagmiddag op station Amsterdam Sloterdijk een 21-jarige man uit Amsterdam die had gedreigd met een explosief.
Lees verder...
 
RTV Oost Geen treinen tussen Deventer en Zwolle door defecte bovenleiding
Donderdag 12 dec 2019 20:49
Tussen Zwolle en Deventer reden geen treinen door een defecte bovenleiding. Zo'n tachtig reizigers zijn bij Wijhe uit een gestrande trein gehaald. 
Lees verder...
 
Nederlandse Spoorwegen Koren zingen kerstklassiekers op stations
Donderdag 12 dec 2019 13:57
All I want for Christmas is you, Stille Nacht, Last Christmas… grote kans dat deze kersthits binnenkort live op het station te horen zijn. Tot en met 22 december zingen verschillende koren kerstliedjes op 19 stations door heel het land. De koren pakken uit met klassieke kerstknallers en eigen werk. Iedereen is uiteraard van harte welkom om mee te zingen. Stationsmanager Hans Klaassen: “Ik kijk altijd erg uit naar deze tijd van het jaar. Zelf zing ik samen met mijn vrouw bij het koor Sing@Sea. We treden vlak voor de feestdagen op meerdere stations in Zeeland op. Zingen in een koor vind ik ontzettend leuk om te doen en zo zorgen we meteen voor een fijne kerstsfeer op de Zeeuwse stations.”Het koor Anna Capella zingt op station Zutphen. Dirigent Marrion Dijkman vertelt: “We zingen onbekende kerstliederen, maar ook herkenbare zoals Stille Nacht. We hebben gekozen voor verschillende talen en de nummers komen uit allerlei windstreken. Dat past ook mooi Kerst.” Het is de derde keer dat het koor vlak voor de feestdagen zingt op station Zutphen. “Op dit station is een geweldige akoestiek. Ook is het laagdrempelig. Als je wil kan je blijven luisteren en lekker meezingen en anders loop je door. Vorig jaar stond er een gigantische boog mensen om ons heen. Dat was heel bijzonder, ik hoop dat we dat dit jaar weer meemaken”, zegt Marrion Dijkman.StationKoorDatumTijdDen Haag CentraalLunds akademiska kör12 dec14.00VenloMannenkoor Venlona12 dec19.00Den Haag CentraalMontekori13 dec16.30Arnhem CentraalDe Vroolijkheid13 dec16.30Utrecht CentraalDe Vroolijkheid13 dec15.15HengeloDe Vroolijkheid13 dec10.30RoermondKoninklijke Roermondsezang- en muziekvereniging13 dec17.30HeerlenKoninklijk KerkraadsMannenkoor St. Lambertus13 dec18.00Utrecht CentraalNS Orkest14 dec14.00GroningenDrenthe Kwartet14 dec14.30MaastrichtKoninklijk KerkraadsMannenkoor St. Lambertus20 dec18.30ZutphenAnna Capella en Gioia20 dec20.30VlissingenSing@Sea21 dec10.45MiddelburgSing@Sea21 dec11.45GoesSing@Sea21 dec13.00RoosendaalSing@Sea21 dec14.40BredaSing@Sea21 dec16.00Rotterdam CentraalBigBand Oud Beijerland21 dec14.00GroningenA Capelli21 dec13.00GroningenFluitenkruid21 dec10.00Eindhoven CentraalKamerkoor Notabene21 dec15.00 
Lees verder...
 
Nederlandse Spoorwegen Video: NS Weekly
Donderdag 12 dec 2019 12:00
NS Weekly 12 december 2019: 0:18 Schermtijd - giga-veel reisinfo  0:42 Open Kaart - OV-chip als sleutel 1:11 Historisch - machinist in de cockpit 2:22 Beregoed - gevonden spoorwerpen  3:04 Afgelopen week 3:24 Arjen en Arjan - Zondag met NS Weekly 3:55 Dienstregeling - zondag start 2020  4:23 Jaaroverzicht - NS Weekly blikt terug Bekijk eerdere afleveringen van NS Weekly:
Lees verder...
 
Nederlandse Spoorwegen NS past berichtgeving over aanrijdingen aan
Donderdag 12 dec 2019 11:30
Waarom past NS dit bericht aan De omroeptekst ‘aanrijding met een persoon’  is geregeld onderwerp van reacties richting NS. Bij zorgverleners, professionals op het gebied van suïcidepreventie en mensen die betrokken zijn bij dit onderwerp bestaat al langer de wens dat de omroeptekst wordt aangepast. Recent heeft Trimbos Instituut hier onderzoek naar gedaan. De omroeptekst ‘aanrijding met een persoon’, kan het bij reizigers associaties oproepen met suïcides op het spoor en daarbij emoties losmaken. Trimbos adviseert daarom, in een onderzoek dat binnenkort gepubliceerd wordt, de omroeptekst aan te passen. De berichttekst ‘aanrijding met een persoon’ is bepaald om reizigers zo duidelijk mogelijk te informeren over het oponthoud. Omdat we onze reisinformatie continu willen verbeteren doen we nu deze aanpassing. Daarbij blijft NS monitoren hoe de nieuwe omroeptekst wordt ontvangen door reizigers. Alternatieve omroepteksten Op zoek naar alternatieven is gekeken naar de wijze waarop hier in andere landen mee wordt omgegaan. Dit blijkt per land te verschillen. Variërend van ‘aanrijding met een persoon’, ‘aanrijding’ en ‘inzet van hulpdiensten’. Engeland heeft onlangs de keuze voor de omroeptekst ‘inzet van hulpdiensten’ weer veranderd, omdat dit reizigers te veel deed denken aan de grootschalige inzet na aanslagen. NS heeft na overleg met deskundigen daarom gekozen voor de omroeptekst ‘Aanrijding’. Vragen of gedachten over zelfdoding Bel 0900-0113 of ga naar www.113.nl. Als professional vragen over suïcide en media In deze handreiking van het Trimbos-instituut en 113 Zelfmoordpreventie lees je meer.
Lees verder...
 
Treinreiziger.nl Nachttrein Rotterdam – Groningen blijft rijden
Donderdag 12 dec 2019 09:52
Noorderlingen die op vrijdagavond in de Randstad zijn, hoeven niet bang te zijn dat ze via het spoor niet meer lees meer...
Lees verder...
 
Treinreiziger.nl Spoorboekje van de drukker
Donderdag 12 dec 2019 09:15
Vanaf vandaag kunnen treinreizigers bij de AKO het papieren spoorboekje van 2020 kopen. De nieuwe dienstregeling gaat in op zondag lees meer...
Lees verder...
 
Leeuwarder Courant Watersporter vaker voor dichte spoorbrug
Donderdag 12 dec 2019 07:02
De NS rijdt op doordeweekse dagen met twee intercity’s tussen Leeuwarden en Zwolle en twee sprinters tussen de provinciehoofdstad en Meppel. Ongeveer ieder halfuur vertrekken de stoptreinen een paar minuten na de sneltreinen vanaf de stations van Leeuwarden en Meppel.
Lees verder...
 
RTV Oost Voorlopig geen toilet in de trein tussen Almelo en Hardenberg
Woensdag 11 dec 2019 22:10
Er komen geen wc's in de trein tussen Almelo en Hardenberg. Dit kost te veel geld voor de korte periode die de treinen nog rijden, namelijk tot 2027. Dat lichtte gedeputeerde Bert Boerman vanavond toe in een debat in de Provinciale Staten.
Lees verder...
 
RTV Oost Boa's gewond bij vechtpartij in trein bij station Goor
Woensdag 11 dec 2019 21:41
Twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) zijn in de nacht van zondag op maandag in een vechtpartij beland met een zwartrijder bij station Goor. Dat vertelt één van de slachtoffers. Eerder dit jaar luidden verontruste personeelsleden de noodklok over agressie in treinen. Er werd zelfs gedreigd met een staking.
Lees verder...
 
RTV Drenthe Nedersaksenlijn wordt twee keer zo duur, maar veel meer potentiële reizigers
Woensdag 11 dec 2019 17:05
De Nedersaksenlijn van Groningen, via Emmen, naar Twente kost geen 250 maar 500 miljoen euro. Er gaan wel veel meer potentiële reizigers dan gedacht gebruik maken van de lijn. Dat zijn twee conclusies van een onderzoek van de provincies Drenthe, Groningen en Overijssel naar de voorgestelde spoorlijn.
Lees verder...
 
Treinreiziger.nl NS tevreden met test Automatische treinpiloot (video)
Woensdag 11 dec 2019 10:59
De Nederlandse Spoorwegen heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Hanzelijn voor het eerst een test met lees meer...
Lees verder...
 
RTV Oost Nachttrein Rotterdam-Zwolle-Groningen blijft komende twee jaar rijden
Woensdag 11 dec 2019 10:57
De nachttrein van Rotterdam via Zwolle naar Groningen blijft voorlopig rijden. Dat meldt RTV Noord. De afgelopen vier jaar reed de trein al en de provincies Groningen en Drenthe willen graag verder met het project.
Lees verder...
 
Treinenweb.nl NS neemt zondag afscheid van DDM dubbeldekker
Woensdag 11 dec 2019 10:20
Na ruim 34 jaar neemt de NS afscheid van de allereerste dubbeldekkertrein, van het type DDM-1. Bij de introductie was deze trein nog een echte publiekstrekker, voor het eerst konden reizigers boven zitten. Op zondag 15 december rijdt de laatste DDM voor een speciale afscheidsrit. De NS organiseert deze rit samen met de NVBS.
Lees verder...
 
RTV Drenthe Nachttrein van Randstad naar Noorden blijft rijden op vrijdagnacht
Woensdag 11 dec 2019 06:38
De nachttrein vanuit de Randstad richting Groningen blijft rijden op de vrijdagnacht.
Lees verder...
 
Nederlandse Spoorwegen Eerste experiment automatische treinpiloot geslaagd
Woensdag 11 dec 2019 06:30
Het experiment vond plaats onder automatiseringsniveau 2 (GoA 2) waarbij de machinist in de cabine aanwezig is om bij te sturen en in te grijpen als dat nodig is. NS kijkt tevreden terug op het eerste experiment dat waardevolle inzichten en data opleverde. DE trein vertrok op tijd en kwam op tijd aan in Dronten op de vooraf ingesteld plek langs het perron. Marjan Rintel, directeur NS Operatie: “Dit is de eerste en belangrijke stap. We leren hiervan en doen ervaring op voor wat een automatische treinpiloot voor NS kan betekenen.” De komende maanden volgen meer experimenten waarin we verschillende testscenario’s uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het anticiperen op ander treinverkeer en het rij- en remgedrag bij gladde sporen.
Lees verder...
 
Nederlandse Spoorwegen Een voorproefje van het Dickens Festijn op station Deventer
Dinsdag 10 dec 2019 16:51
Zo hangt er in het station sfeervolle winterverlichting en zorgen Christmas Carols Singers voor vrolijke klanken. In stijl geklede gastheren en- vrouwen geven reizigers een warm welkom en op het stationsplein kan er, geheel in oude stijl, een foto gemaakt worden die direct wordt geprint en op een mooie Dickens fotokaart wordt geplakt. NS zet tijdens het Dickens Festijn langere treinen in van en naar Deventer. De sprinters vanaf Apeldoorn en Almelo rijden twee keer per uur in plaats van één keer per uur. Vanaf het station loopt u zo de binnenstad in. De toegang tot het Dickens Festijn is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd die kan oplopen tot 1,5 uur. Plan uw reis met de NS Reisplanner op ns.nl of met de NS-app.
Lees verder...
 
RTV Oost Onderzoek naar directe treinverbinding tussen Zwolle en Münster
Dinsdag 10 dec 2019 14:10
Grensoverschrijdend samenwerkingsverband  EUREGIO start een onderzoek naar een directe treinverbinding tussen Zwolle en Münster. Het onderzoek richt zich op het verduurzamen, versnellen en comfortabeler maken van de treinverbinding. De eerste resultaten zijn eind 2020 beschikbaar.
Lees verder...
 
Treinreiziger.nl Reclameborden op stations leeg na uitspraak rechter
Dinsdag 10 dec 2019 09:04
Treinreizigers zijn tijdelijk verlost van reclameborden op stations. De borden blijven de komende weken leeg. Dat is het gevolg van lees meer...
Lees verder...
 
Nederlandse Spoorwegen NS test OV-chipkaart als fietssleutel
Dinsdag 10 dec 2019 06:00
NS start een test met honderden OV-fietsen waarbij de OV-chipkaart ook als fietssleutel voor een OV-fiets te gebruiken is. Dat versnelt het lenen van de fiets en voorkomt gehannes met sleuteltjes. Bij succes zal de OV-chipkaart in de loop van 2020 in heel Nederland de ouderwetse fietssleutel bij de OV-fiets vervangen. Momenteel verliest NS jaarlijks zo’n 2000 fietssleutels, omdat reizigers uit gewenning hun fiets op slot zetten en de sleutel daarna per ongeluk mee naar huis te nemen. NS test het slimme slot met 350 OV-fietsen een aantal maanden op station Apeldoorn. Reizigers die zo’n fiets willen huren, houden hun OV-chipkaart bij het slot. Met een geldig abonnement voor de OV-fiets springt het slot automatisch open.   Fiets en trein ideale combinatieNu al komt gemiddeld 44 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station en dat percentage groeit. Na de treinreis nemen veel mensen een OV-fiets om het laatste stukje tot bestemming af te leggen. Op bijna 300 locaties zijn 20.500 OV-fietsen beschikbaar en in 2019 worden daar naar verwachting 5 miljoen mee ritten gemaakt. Het aantal abonnementhouders steeg in 2019 naar meer dan 890.000. NS heeft de OV-fiets sinds 2008 onder haar hoede en test en experimenteert samen met reizigers allerlei ideeën voor de fiets. Al dat proberen noemen we het NS Fiets InnovatieLab.
Lees verder...