Alle forumcategorieën bekijken en reageren in het forum? Registreer een gratis account of log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Voeg discussie toe aan je favorieten

Vertrekprocedure

Zondag 21 nov 2010 - 19:33:52
daniel81
daniel81
Quote
dvdhoven: In Zp baalden twee jonge mannen stevig. De hc van trein 3644 zette om 14:03 +30 seconden de vertrekprocedure in en deze heren kwamen hijg, hijg om 14:03 +45 seconden de trap op hollen en vonden de deuren al gesloten. Blijft natuurlijk een punt van discussie, is de gepubliceerde vertrektijd, de echte vertrektijd of de tijd waarop de hc begint met deuren sluiten.
Blijft natuurlijk een punt van discussie, is de gepubliceerde vertrektijd, de echte vertrektijd of de tijd waarop de hc begint met deuren sluiten.
Dit lijkt mij een mooie plek om die discussie te voeren (is voorzover ik weet ook nog niet eerder een topic aan gewijd).
Meteen maar mijn mening: dat zou helemaal geen punt van discussie moete zijn, maar van nadenken waar de reiziger behoefte aan heeft. Die hoeft niet te weten wanneer de trein zich in beweging zet, maar tot wanneer hij kan instappen. Dát moet je publiceren. De huidige gang van zaken is natuurlijk ingegeven doordat de vertrekprocedure nogal tijdrovend is geworden, op deze manier lijkt er dan wat tijd teruggewonnen te kunnen worden. Maar 't lijkt weer typisch een geval van niet vanuit de reiziger, maar vanuit het systeem denken.
Overigens vind ik die vertrekprocedure als geheel discutabel: zeker door de komst van stop-doorschakelingen zijn stops bij haltes soms lange tijdrovende halteringen geworden. Als ik b.v kijk naar Apdo, daar staat een trein nu zo ongeveer een minuut stil langs het perron, wat op rustige tijdstippen (dus bijna altijd ) niet meer dan 15 seconden zou hoeven te zijn.
Maar de trein komt nu met een slakkengang binnen (vanwege die stop-doorschakeling moet-ie vroeg afremmen), vervolgens mag de hc pas fluiten als het sein op groen staat, dan wachten tot de deuren dicht zijn, dan z'n eigen deur sluiten en pas als díe dicht is, kan de trein gaan rijden.
Volgens mij een gang van zaken waar niemand blij van wordt: de reis duurt langer, het vreet capaciteit op je baanvak en het wegverkeer staat ook lang te wachten zonder dat er iets gebeurt.

Laatst bewerkt door daniel81 op Zondag 21 nov 2010 om 19:34:10

Zondag 21 nov 2010 - 19:53:12
eix
eix
Quote
het wegverkeer staat ook lang te wachten zonder dat er iets gebeurt.
Leg uit. Mij lijkt dat een stop-door schakeling juist voordelig is voor het wegverkeer. Op de enkele plaatsen waar geen stop-door schakeling wordt gebruikt maar nog een 'echte' klassiek sein-gestuurde overweg staat het verkeer lang te wachten. Denk aan Roermond. Een stop-door schakeling zorgt er juist voor dat de overweg pas dicht gaat op het moment dat de trein (vrijwel) klaar voor vertrek is.

Laatst bewerkt door eix op Zondag 21 nov 2010 om 19:53:33

Zondag 21 nov 2010 - 20:04:20
mich
mich
Flickr 77593728@N08
Helaas, dat is niet altijd zo. Bijvoorbeeld Rv: dit station werkt met stop-doorschakeling om het wegverkeer minder lang te hinderen maar dat werkt averechts.
Voorbeeld overweg aan de zuidzijde van Rv:
Stop-door: trein uit zowel Vl als Rm naderen Rv, bomen gaan dicht. De trein uit Vl is normaalgesproken al gereed voor vertrek als de trein uit Rm stilstaat, maar zogouw de trein uit Rm stilstaan gaan eerst de bomen van de overweg weer open. Dit duurt 30 sec. Vervolgens nog voordat er legaal een auto langs kan gaan de bellen weer rinkelen en gaat de overweg dicht. Duurt 30 sec. Dan duurt het nog 1 minuut totdat de trein naar Rm veilig krijgt. Dan pas kan die de vertrekprocedure inzetten, en vertrekken. Al met al heeft de overweg nu 4-5 minuten dichtgelegen.
Door: trein uit Rm komt binnen, die naar Rm staat al klaar en krijgt veilig 30sec nadat het spoor vrij is. Kan gelijk vertrekken overweg heeft nu maar 2-3 min dichtgelegen.

Dit is pure praktijk. In theorie is het misschien anders, maar ik vind stop-door in deze situatie echt niet handig. Het is wel handig als je bv. in Vry aankomt om .15 en om .17 pas mag vertrekken. Dan heeft de stop-door een kleine winst behaald.

Laatst bewerkt door mich op Zondag 21 nov 2010 om 20:07:13

Zondag 21 nov 2010 - 20:04:51
daniel81
daniel81
Het wegverkeer is wel gebaat bij de stop-doorschakeling, zonder dat is het nog erger (de praktijk daarvan is in de herfst te zien als-ie uitgeschakeld wordt uit angst voor doorglijden de overweg op).
Maar de gang van zaken bij de stopdoorschakeling is:
1) overweg sluit
2) sein springt op groen als overweg bijna gesloten is
3) HC fluit
4) deuren gaan dicht
5) HC sluit z'n eigen deur
6) trein gaat rijden als HC-deur dichtzit.
Tussen het moment dat het sein op groen springt en de trein zich in beweging zet, zit ongeveer een halve minuut. Daarvoor zit dan al een aantal seconden waarop bellen gaan rinkelen en bomen gaan sluiten, en daarna duurt het nog weer even voordat de trein op de overweg is (zeker bij b.v. Apdo waar tussen perron en overweg nog een redelijke afstand ligt)
Het wegverkeer staat ongeveer 1,5 minuut te wachten voordat er een trein op de overweg te zien is.

Tevreden over Somda? Overweeg dan eens een vrijwillige donatie, alvast bedankt!


Zondag 21 nov 2010 - 20:09:19
mich
mich
Flickr 77593728@N08
Dat gaat dus niet in alle situaties op. Zie bovenstaand bericht.

Zondag 21 nov 2010 - 20:25:39
daniel81
daniel81
Ik was al aan het typen voordat ik jouw post las In de situaties die ik ken levert het wel voordeel op, maar is dat voordeel minder groot dan je zou verwachten. Jouw voorbeeld van Rv vind ik echter wel een heel beroerde situatie, daar zouden Veolia, Prorail en de gemeente gewoon eens over moeten gaan praten.

Maandag 22 nov 2010 - 00:11:18
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
Zou het misschien een idee zijn dat tijdens het sluiten van de overweg de vertreklamp begint te knipperen? Dat zou voor de HC een teken kunnen zijn om de deuren te sluiten en zodra de overweg dicht ligt en het sein veilig is, kan de trein gelijk vertrekken. Bespaart je toch weer wat tijd.

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Maandag 22 nov 2010 - 09:50:31
jacokran
jacokran
Er zijn ook genoeg situaties dat de de overweg al sluit voordat de trein vertrekgereed is, een stop door schakelinbg weet niet of het druk is, of een rolstoeler in/uit cde trein geholpen moet worden. Op vertrektijd aankomen op een druk station zorgt er namelijk ook voor dat de overweg al dicht gaat, vaak voor de trein stil staat. Dan moeten de passagiers nog uit en instappen voordat de trein weer vertrekt. Dit heb ik regelmatig gezien in Apn toen daar nog bomen waren.
Stations met een stop-door schakeling zouden voorzien moeten worden van een sleutelkastje. Als de passagiers (bijna) ingestapt zijn sleutelt de HC de schakeling en vervolgens sluit hij de deuren.

Maandag 22 nov 2010 - 10:15:13
john2
john2
Waar geen overweg in het geding is, fluit de conducteur 20 seconden voor de geplande vertrek tijd. Omdat zoals in dit topic al is aangegeven de vertrek proceduren tijd rovend is. In Roermond, richting zuidkant, Sittard, staan er blauwe sleutelkastjes. Ook in Maastricht staan zijn er sleutelkastjes richting zuidkant, Maastricht Randwyck - Eijsden en Visé. Op station Maastricht Randwyck zijn ook sleutelkastjes voor richting Maastricht.

Laatst bewerkt door john2 op Maandag 22 nov 2010 om 10:18:12, reden: Meer erbij gezet

Maandag 22 nov 2010 - 11:06:22
ZJ37
ZJ37
Quote
daniel81: Blijft natuurlijk een punt van discussie, is de gepubliceerde vertrektijd, de echte vertrektijd of de tijd waarop de hc begint met deuren sluiten
Denk dat het gewoon ook niet zo handig is om je reis tot op de laatste seconde te plannen, dat vooropgesteld. Je zegt het al: "gepubliceerde vertrektijd" is dus het tijdstip waarop de trein vertrekken moet.

De gate op de luchthaven gaat ook veel eerder dicht dan de gepubliceerde vertrektijd van het vliegtuig en je zult bij het maken van een cruise waarschijnlijk ook niet één minuut voor de gepubliceerde vertrektijd met je koffers eens rustig de steiger op gaan lopen.

Maandag 22 nov 2010 - 12:08:57
daniel81
daniel81
Ware het niet dat je te maken hebt met overstappen. Als je volgens de reisplanner x minuten overstaptijd hebt, betekent dat dus in feite dat het een halve minuut minder is? Dan moet je de minimale overstaptijd van 2 minuten dus eigenlijk al oprekken naar 3. En bij cross-platforms gaan dat soort zaken vaak nog wel goed, maar bij aansluitingen van het ene perron naar het andere (nu minimaal 4 minuten) is dat dan dus feitelijk maar 3,5. En dan gaat het wel tellen.

Maandag 22 nov 2010 - 12:28:14
robbertc
robbertc
Stel je nu een langzamere dienstregeling voor om dit soort situaties te voorkomen? Volgens mij wordt "het probleem" groter gemaakt dan het is..

Maandag 22 nov 2010 - 14:57:52
daniel81
daniel81
Nee, wat ik voorstel is gewoon om zodanig te fluiten dat instappen niet meer mag na het tijdstip dat de vertrekstaat aangeeft. Dus fluiten op '00.'

Maandag 22 nov 2010 - 15:01:56
ZJ37
ZJ37
En je denkt werkelijk dat iedereen na het fluitsignaal braaf voor de nog te sluiten deuren blijft wachten?

Maandag 22 nov 2010 - 15:03:51
daniel81
daniel81
Nee natuurlijk niet. Maar je bent dan in elk geval duidelijk naar je reizigers toe. Die hebben nu het idee dat de deuren te vroeg dichtgaan.
Trouwens, zoals ik het voorstel is het jaren geweest dus zo gek is het echt niet

Maandag 22 nov 2010 - 18:48:26
dh3201
dh3201
Het is ook jaren geweest dat de reiziger een kwartier voor vertrek van de trein aanwezig diende te zijn, misschien is dat ook zo gek nog niet

Shqiperise-lopers?

Maandag 22 nov 2010 - 18:54:27
TheKnitter
TheKnitter
Twitter Du_Knitter
En hoe wil je dat controleren?
Overal toegangscontrole en dergelijke neerkakken?

Maandag 22 nov 2010 - 19:02:39
kevinevers
kevinevers
Quote
john2:...In Roermond, richting zuidkant, Sittard, staan er blauwe sleutelkastjes. ...
Oh ja waar staan die in Std dan? Voor welke overweg?


Maandag 22 nov 2010 - 19:24:34
AlbertP
AlbertP
Ze staan niet in Sittard, maar richting zuidkant/Sittard (in Rm dus).
De dichtstbijzijnde overweg in Std (in de lijn naar Hrl) is zo'n eind weg, dat daar niet gesleuteld voor hoeft te worden.

Laatst bewerkt door AlbertP op Maandag 22 nov 2010 om 19:29:39

Maandag 22 nov 2010 - 20:46:11
Pim530
Pim530
Facebook profile.php?id=100000577754741&ref=tn_tnmn
Hoezo langzamere dienstregeling? Als de vertrekprocedure pak hem beet twintig seconden in beslag neemt, dan wordt de DRGL van geheel Nederland gewoon twintig seconden later uitgevoerd dan waarneer de trein zou wegrijden op vertrektijd, is niks langzamer aan...


Maandag 22 nov 2010 - 21:05:49
gummbahla
gummbahla
Er vanuit gaande dat je 20 seconden later vertrekt, zul je toch ook 20 seconden later aankomen? Met dezelfde stoptijden krijg je dus een langzamere dienstregeling.

Maandag 22 nov 2010 - 21:22:13
bogger
bogger
Zoals ik het begrijp zou de DRGL per saldo niet veranderen, alleen 20 seconden opschuiven

Maandag 22 nov 2010 - 21:24:07
broek53
broek53
Ja, en dat is slecht als je de aankomstpunctualiteit meet. Die is overigens ook de oorzaak van de gekke gewoonte om voor tijd de vertrekprocedure in te zetten.

Maandag 22 nov 2010 - 21:28:02
ZJ37
ZJ37
Hoe ging de vertrekprocedure voordat de punctualiteit werd gemeten? Pas fluiten en sluiten van de deuren na het springen van de klok?

Maandag 22 nov 2010 - 21:59:36
Pim530
Pim530
Facebook profile.php?id=100000577754741&ref=tn_tnmn
Jaajaa, aankomstpunctualiteit meten. Laatst kwam ik met +8 in Ledn aan, waar ik de laatste bus naar Sassenheim moest hebben. Helaas bedroeg die overstap slechts 5 minuten. Planmatig zou mijn trein te Ledn 5 minuten stilstaan, waardoor deze met +4 weer kon vertrekken.

Ik bij de infopaal in de hal een taxi eisen vanwege de +8 ( vervoersplicht etc. ), maar de paal-o-niste bleef volhouden dat de trein slechts +4 had gehad, ook na mijn uitleg over het verschil tussen aankomst en vertrek. Die punctualiteit wordt kennelijk gemeten waar 't het beste uit komt

Laatst bewerkt door Pim530 op Maandag 22 nov 2010 om 21:59:55


Maandag 22 nov 2010 - 22:08:38
joahn93
joahn93
Twitter joahn93
maar hoe zit het met de procedures op Ztmo ri. Ztm? want daar gaan eerst de bomen dicht, dan groen sein + vertrek lamp....

FR1908

Maandag 22 nov 2010 - 22:16:08
gertjan
gertjan
De HC mag de vertrekprocedure pas starten als het vertreklicht gaat branden.

- - - Hierlangs afscheuren - - -

Maandag 22 nov 2010 - 22:36:26
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
@Pim: met +4 had je die bus toch ook wel gemist en bleef de situatie dus hetzelfde, of niet soms.

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Maandag 22 nov 2010 - 22:42:36
Pim530
Pim530
Facebook profile.php?id=100000577754741&ref=tn_tnmn
Jazeker, maar de paal-o-niste verweet mij dat ik de situatie erger beschreef dan 'ie in werkelijkheid was en dus loog. Bovendien had ik hem met een stevige sprint aan de LUMC kant eventueel nog net kunnen halen. Dit alles even buiten het feit dat het gewoon belachelijk is dat chauffeurs op geen enkele manier geïnformeerd worden over de vertragingen van treinen, vooral bij laatste aansluitingen.


Dinsdag 23 nov 2010 - 01:12:47
broek53
broek53
Quote
ZJ37: Hoe ging de vertrekprocedure voordat de punctualiteit werd gemeten? Pas fluiten en sluiten van de deuren na het springen van de klok?
Ja, destijds had je met enige regelmaat de actie 0 - 10, dwz springen van de klok vertrekprocedure beginnen en binnen 10 seconden weg.
Dat laatste kon nog eenvoudig omdat er vertrokken werd met de deur van de hc nog open - dus gee dubbelde sluitingstijd. Fluiten mocht dan wel vóór het springen van de klok.

Dinsdag 23 nov 2010 - 01:18:08
broek53
broek53
Quote
Pim530: Jaajaa, aankomstpunctualiteit meten. Laatst kwam ik met +8 in Ledn aan, waar ik de laatste bus naar Sassenheim moest hebben. Helaas bedroeg die overstap slechts 5 minuten. Planmatig zou mijn trein te Ledn 5 minuten stilstaan, waardoor deze met +4 weer kon vertrekken.

Ik bij de infopaal in de hal een taxi eisen vanwege de +8 ( vervoersplicht etc. ), maar de paal-o-niste bleef volhouden dat de trein slechts +4 had gehad, ook na mijn uitleg over het verschil tussen aankomst en vertrek. Die punctualiteit wordt kennelijk gemeten waar 't het beste uit komt
Het is hier volslagen of-topic, maar om het niet in de lucht te laten hangen: er is een verschil tussen wat men on-line aan actuele situatie kan zien en de registratie. M.a.w. de +8 is vastgelegd voor het nageslacht, maar iemand die naar actuele schermen kijkt, ziet alleen dat een trein +4 vertrokken is (dat sleept hij op dat moment mee in de hele reisinfoketen), maar niet de geschiedenis dat hij +8 is aangekomen.
Ik weet overigens niet of dat niet op de een of andere manier oproepbaar is, zeg ik erbij.

Dinsdag 23 nov 2010 - 09:52:12
john2
john2
Quote
AlbertPool: Ze staan niet in Sittard, maar richting zuidkant/Sittard (in Rm dus).
De dichtstbijzijnde overweg in Std (in de lijn naar Hrl) is zo'n eind weg, dat daar niet gesleuteld voor hoeft te worden.
AlbertPool, je heb het goed begrepen wat ik bedoelde. Het is de overweg ten zuiden van Roermond, de Kapellerlaan. Dus richting Sittard. Waar gesleuteld voor moet worden.

Laatst bewerkt door john2 op Dinsdag 23 nov 2010 om 09:53:13, reden: Info er bij gezet

Vrijdag 17 jul 2015 - 19:27:36
michaben
michaben
Quote
umbusko (do 16 jul 2015 22:04:15 somda.nl): Daar ging het wat beter: ondanks dat er eigenlijk al gefloten was, kon er toch nog snel een enkeling uit de vroeg aankomende 3666 met de 3566 mee.
En dat terwijl de NS juist overal de posters met de huisregels aan het uitbreiden is met het uitdrukkelijke verbod om na het fluitsignaal nog in te stappen... Ben benieuwd of conducteurs ook strikt geïnstrueerd worden niet het fluitje te gebruiken om reizigers aan te sporen sneller door te lopen, wat nu nog wel eens gebeurt.

Laatst bewerkt door michaben op Vrijdag 17 jul 2015 om 19:28:23

Zaterdag 18 jul 2015 - 09:18:25
b2py
b2py
Oei, regeltjes. Er is natuurlijk een verschil tussen snel in sluitende deuren springen en een HC die wacht op overstappers ondanks dat hij al floot.

Zaterdag 18 jul 2015 - 12:38:49
umbusko
umbusko
En in dit geval was er sprake van het laatste...

En met alle respect, maar een fluitje als signaal dat je niet meer mag instappen is al net zo waardeloos als die GTWs van Veolia waar je op het moment dat je de treeplanken ziet inschuiven weet dat je te laat bent. Een fluitje als "oranje stoplicht" (als je niet binnen 8 seconden in die trein zit, heb je pech) is voor iedereen veel prettiger dan een fluitje als "rood stoplicht" (jammer, maar je mag eerst eens kijken hoe de deuren dichtgaan en deze trein wegrijdt en dan een half uur wachten).

Zaterdag 18 jul 2015 - 13:17:22
Bert13
Bert13
Flickr berthollander
Nou, eigenlijk niet. Je hebt namelijk én dat er vaker wordt gefloten voor de deuren worden gesloten én je hebt mensen die erg slecht met die 8 seconden om kunnen gaan (lees: door sluitende deuren heen glippen), en die mag men wat mij betreft ook tegen zichzelf in bescherming nemen door de regels toe te passen zoals ze toentertijd opgesteld zijn.

Zaterdag 18 jul 2015 - 15:04:32
umbusko
umbusko
Nou ja, het is natuurlijk in ieder geval anders, maar ik zou zeggen: het beste is als een HC goed kijkt wie er mee wil en vervolgens zo veel mogelijk mensen die met die trein meewillen laat instappen (en soms, vooral op stations als Ut waar nog mensen van de trappen komen rennen, zul je een grens moeten trekken; bij een cross-platformoverstap ligt dat anders). Wanneer hij dan precies wel of niet fluit, maakt mij dan niet eens zo gek veel uit.
Het systeem waarbij zonder HC de trein er op een bepaald moment maar vandoor gaat (zonder dat je dus als reiziger je kunt focussen op een HC om te zien of die de deuren al gaat sluiten) vind ik in ieder geval niet goed.

Dus: theorie: na fluiten niet meer instappen; praktijk: na fluiten oogcontact maken met HC en met wederzijds begrip tóch instappen, vind ik niet eens zo verkeerd. Of "oranje fluitje" kijken "rode fluitje": als het werkt, prima. En uiteraard ben ik niet voor het door sluitende deuren heen glippen.

Zaterdag 18 jul 2015 - 16:15:36
ZJ37
ZJ37
Op een groot station als Ut wordt er wat afgefloten, dus het is niet eens altijd duidelijk bij welke trein het fluitsignaal hoort.

Zaterdag 18 jul 2015 - 18:29:03
john2
john2
In de jaren tachtig van de vorige eeuw in Köln HBF meegemaakt dat de HC vlak voor het vertrek aan een kastje sleutelde en gelijk hierna een omroep kwam, zal wel automatisch geweest zijn, dat de trein op het betreffende spoor, het perron nummer werd er bij genoemd, moesten oppassen dat de trein gelijk ging vertrekken. Ik weet niet of dit systeem nu nog wordt gebruik. Iets voor de grotere stations in Nederland?

Zaterdag 18 jul 2015 - 19:49:14
j.jager
j.jager
Quote
john2 (za 18 jul 2015 18:29:03 somda.nl): In de jaren tachtig van de vorige eeuw in Köln HBF meegemaakt dat de HC vlak voor het vertrek aan een kastje sleutelde en gelijk hierna een omroep kwam, zal wel automatisch geweest zijn, dat de trein op het betreffende spoor, het perron nummer werd er bij genoemd, moesten oppassen dat de trein gelijk ging vertrekken. Ik weet niet of dit systeem nu nog wordt gebruik. Iets voor de grotere stations in Nederland?
Dat word bij mij weten nog steeds gedaan op diverse stations. Dat doet trouwens niet de HC maar een medewerker die op het perron dienst heeft.

Zaterdag 18 jul 2015 - 23:32:13
thom
thom
Quote
umbusko (za 18 jul 2015 12:38:49 somda.nl):
En met alle respect, maar een fluitje als signaal dat je niet meer mag instappen is al net zo waardeloos als die GTWs van Veolia waar je op het moment dat je de treeplanken ziet inschuiven weet dat je te laat bent. Een fluitje als "oranje stoplicht" (als je niet binnen 8 seconden in die trein zit, heb je pech) is voor iedereen veel prettiger dan een fluitje als "rood stoplicht" (jammer, maar je mag eerst eens kijken hoe de deuren dichtgaan en deze trein wegrijdt en dan een half uur wachten).
Dat een fluitsignaal betekend dat je niet meer mag instappen en de trein vertrekt is nog nooit anders geweest volgens mij.

En hoe wilde je het moment dat het verboden is om nog in te stappen dan duidelijk maken als je dat niet dmv van fluiten wilt doen?
Als je te laat bent om tussen een sluitende deur door te springen en je beland tussen trein en perron was je te laat? Lijkt me niet de bedoeling...

Het is lullig dat je voor je neus een deur ziet sluiten hoor maar dat ligt dan aan je eigen timing of het niet fatsoenlijk over nemen van een aansluiting, maar daar kun je in het drukke Nederland geen rekening mee gaan houden in een vertrekprocedure...

Laatst bewerkt door thom op Zaterdag 18 jul 2015 om 23:33:06

Zondag 19 jul 2015 - 01:23:27
umbusko
umbusko
Nee nee, tussen sluitende deuren doorspringen moedig ik ook niet aan. Zoals ik al zei, als er al een fluitje heeft geklonken, moet je (oog)contact zoeken met de HC en moet die je ook nog echt "laten" instappen, dat is het enige wat dan nog kan (en ook zou moeten kunnen - in de praktijk).

En daarom is het dus handig als je ook daadwerkelijk een fluitende HC hebt (zoals bij NS), zodat je van een afstandje ook een idee hebt of die echt al op het punt staat te gaan vertrekken. Bij die GTWs waarvan de deuren vanzelf na 5 seconden dichtgaan en je het vertrekken alleen (te laat) aan de inschuivende treeplank kunt zien, is dat echt een gemis. De deuren zijn standaard al dicht, dus moet je als reiziger eigenlijk altijd gaan rennen. Maar misschien denk ik nu teveel uit het belang van de reiziger.

En het overnemen van aansluitingen, soms kan het wel, soms kan het niet. In mijn ervaring wordt te vaak een cross-platformaansluiting niet goed overgenomen (terwijl dat soms maar een halve minuut scheelt), dat vind ik schandalig. Maar dat te Asd een van spoor 1 vertrekkende 5400 nergens op kan wachten, ja, dat snap ik wel. En met ieder kwartier/half uur een trein is dat vaak zo'n ramp nog niet.
Maar soms zou een trein wél 5 of 10 minuten moeten kunnen wachten: een 20800 Std-Hrl in de late avonduren bijvoorbeeld zou gewoon op de 800 uit Asd moeten wachten. Net zoals in Tsjechië: daar heb ik midden op de dag ook wel eens een boemel (die een traject van een uur of twee voor de boeg had) op het beginstation 25 minuten op een half uur vertraagde sneltrein zien wachten.

Zondag 19 jul 2015 - 02:35:03
Sietse
Sietse
Quote
umbusko (zo 19 jul 2015 01:23:27 www.somda.nl):
En daarom is het dus handig als je ook daadwerkelijk een fluitende HC hebt (zoals bij NS), zodat je van een afstandje ook een idee hebt of die echt al op het punt staat te gaan vertrekken. Bij die GTWs waarvan de deuren vanzelf na 5 seconden dichtgaan en je het vertrekken alleen (te laat) aan de inschuivende treeplank kunt zien, is dat echt een gemis. De deuren zijn standaard al dicht, dus moet je als reiziger eigenlijk altijd gaan rennen. Maar misschien denk ik nu teveel uit het belang van de reiziger.

Fluiten de machinisten van Veolia dan niet meer? Machinisten van Arriva/Breng fluiten hier in het oosten al hangend uit het raam. Alleen heeft dat vaak ook weinig in. Bij 8/9 bakken op Ahp (geen zicht) wordt er vaak al gefloten wanneer er nog mensen aan het uitstappen zijn.
Neemt niet weg dat een HC op het perron wat meer autoriteit uitstraalt dan een mcn die 100 meter verderop uit een raam hangt. Mensen schieten dan toch net wat meer op.

Zondag 19 jul 2015 - 09:26:30
michaben
michaben
Het fluitje van de conducteur aanhouden kan alleen als de HC verplicht binnen 5 seconden na het fluiten daadwerkelijk de deuren sluit, anders heb je de situatie dat reizigers die net het perron opkwamen het fluitje niet gehoord hebben, of niet hebben kunnen vaststellen voor welke trein het was, en werkt je regel niet. Daarom lijkt het me met treinen die een automatisch fluitsignaal hebben (en dat hebben ze bijna allemaal) dit signaal aan te houden, aangezien dit continu klinkt tot het daadwerkelijk sluiten van de deuren. Dan is de regel een stuk duidelijker: niet meer instappen bij een continu klinkend fluitsignaal bij de deur.

Zondag 19 jul 2015 - 10:33:23
5431
5431
Quote
j.jager (za 18 jul 2015 19:49:14 www.somda.nl):
Quote
john2 (za 18 jul 2015 18:29:03 somda.nl): In de jaren tachtig van de vorige eeuw in Köln HBF meegemaakt dat de HC vlak voor het vertrek aan een kastje sleutelde en gelijk hierna een omroep kwam, zal wel automatisch geweest zijn, dat de trein op het betreffende spoor, het perron nummer werd er bij genoemd, moesten oppassen dat de trein gelijk ging vertrekken. Ik weet niet of dit systeem nu nog wordt gebruik. Iets voor de grotere stations in Nederland?
Dat word bij mij weten nog steeds gedaan op diverse stations. Dat doet trouwens niet de HC maar een medewerker die op het perron dienst heeft.
In Köln Hbf is het een automatische omroep ("Blechelse"), er zijn inderdaad ook stations die nog gewoon handmatige omroep hebben.

Zondag 19 jul 2015 - 11:22:30
NSR-fan
NSR-fan
Quote
umbusko (zo 19 jul 2015 01:23:27 www.somda.nl):

En het overnemen van aansluitingen, soms kan het wel, soms kan het niet. In mijn ervaring wordt te vaak een cross-platformaansluiting niet goed overgenomen.
De regelgeving is hier duidelijk over: op tijd vertrekken.
Treinpersoneel mag nooit aansluitingen op eigen initiatief overnemen als een andere trein te laat is. Slechts als de Prorail Treindienstleider aangeeft aan het treinpersoneel dat een aansluiting moet worden overgenomen, mag de vertrekprocedure worden uitgesteld.
Conducteurs worden hierop ook aangesproken en op beoordeelt door hun leidinggevende.
Verder is het simpel, op dusdanig moment de vertrekprocedure starten dat er op de seconden vertrokken kan worden.
Overigens eisen de consumenten organisaties dit ook van de vervoerders.

Zondag 19 jul 2015 - 11:23:27
kleine_man
kleine_man
Wat doe je dan op het moment dat een HC zijn eigen fluitje of de treinfluit gebruikt om reizigers aan te sporen om in te stappen? Feitelijk mag je dan dus niet meer in stappen en is de trein "vertrokken".

Voor kleinere stations zal dit wel gaan, maar voor stations als Utrecht, Amsterdam, Den Haag HS en Rotterdam (persoonlijk denk ik ook nog aan Zwolle en Arnhem) zou het handig zijn om vertrekhulp te hebben.

Hier is al eerder Köln Hbf aangehaald met het vertrek systeem. Op de drukke momenten wordt dit systeem bediend door een perronopzichter. Hij/zij ziet via camera's of alle deuren goed gesloten zijn en geeft ook het vertrekbevel aan de Machinist. Dit systeem is op vele grotere stations in Duitsland geïnstalleerd.

Voor ICE's is het gebruikelijk dat de conducteurs zicht over de trein verspreiden en daarmee het vertrekproces ondersteunen. Heel soms zie ik dit principe ook bij de Nederlandse conducteurs terug bij lange treinen.

Het vervelende vind ik wel dat de NS dit al regel oplegt aan de reiziger zonder te onderzoeken wat nu het achterliggende probleem is. Net alsof het de schuld van de reiziger is.........

Je kan beter crimineel zijn dan arts................ Voorkomen is beter dan genezen

Zondag 19 jul 2015 - 12:26:25
NSR-fan
NSR-fan
Quote
kleine_man (zo 19 jul 2015 11:23:27 www.somda.nl): Wat doe je dan op het moment dat een HC zijn eigen fluitje of de treinfluit gebruikt om reizigers aan te sporen om in te stappen? Feitelijk mag je dan dus niet meer in stappen en is de trein vertrokken.
Dat is geheel juist. HC fluit dan ook niet om reizigers aan te sporen om op te schieten, maar om duidelijk aan te geven dat vertrekprocedure is gestart.

Zondag 19 jul 2015 - 12:27:40
rogier
rogier
Flickr rogierp
Merkwaardig dat er dan zo vaak gefloten wordt terwijl er nog hele volksstammen aan het instappen zijn.

Reiziger met hoofdletter R......

Zondag 19 jul 2015 - 12:35:36
NSR-fan
NSR-fan
Duidelijk, die reizigers zijn dan al te laat. De HC zal Hoe dan ook op tijd met de vertrekprocedure moeten starten om op tijd te kunnen vertrekken.
Dat er nog vele reizigers mee willen is dan jammer. Ongeveer 40 seconden voor vertrek komt sein veilig (op grote stations) en mag (moet !) er met vertrekprocedure gestart worden.
Zo wordt het ook opgedragen aan de HC. Vertrekken op de seconde en niet wachten op te late reizigers en / of zogenaamde aansluitingen. Dit mag gewoon niet.
Quote
kleine_man (zo 19 jul 2015 11:23:27 www.somda.nl):

Het vervelende vind ik wel dat de NS dit al regel oplegt aan de reiziger zonder te onderzoeken wat nu het achterliggende probleem is. Net alsof het de schuld van de reiziger is.........
Welke regel en welk probleem ?

Laatst bewerkt door moderator op Zondag 19 jul 2015 om 21:27:18, reden: Quoot voorgaande bericht verwijderd.

Zondag 19 jul 2015 - 12:38:50
mich
mich
Flickr 77593728@N08
Met zo'n regel laat je toch duidelijk merken dat niet de reiziger op de 1e plaats staat maar de cijfers/prestaties? Het wordt tijd voor de reizigerspunctualiteit. Veel treinen hebben genoeg rijtijd om een paar keer eventjes te wachten.

Zondag 19 jul 2015 - 12:44:23
rogier
rogier
Flickr rogierp
Quote
NSR-fan (zo 19 jul 2015 12:35:36 www.somda.nl):
Quote
rogier (zo 19 jul 2015 12:27:40 www.somda.nl): Merkwaardig dat er dan zo vaak gefloten wordt terwijl er nog hele volksstammen aan het instappen zijn.
Duidelijk, die reizigers zijn dan al te laat. De HC zal Hoe dan ook op tijd met de vertrekprocedure moeten starten om op tijd te kunnen vertrekken.
Dat er nog vele reizigers mee willen is dan jammer. Ongeveer 40 seconden voor vertrek komt sein veilig (op grote stations) en mag (moet !) er met vertrekprocedure gestart worden.
Huh????? Regelmatig meegemaakt dat reizigers ruim op tijd op perron zijn, maar tijdens het instappen al gefloten wordt. Maar als ik het goed begrijp kun je dan lekker op de volgende trein wachten?

Reiziger met hoofdletter R......

Zondag 19 jul 2015 - 12:44:51
michaben
michaben
Quote
NSR-fan (zo 19 jul 2015 12:35:36 somda.nl): Duidelijk, die reizigers zijn dan al te laat. De HC zal Hoe dan ook op tijd met de vertrekprocedure moeten starten om op tijd te kunnen vertrekken.
Vaak genoeg zijn het niet de reizigers die te laat zijn, maar de trein. Of, zoals op bijvoorbeeld Rta zo vaak gebeurt, is de machinist weer eens niet tot het blauwe cijferbord doorgereden maar heeft zijn trein ergens willekeurig langs het perron neergezet, waardoor de reizigers die zich over de eerste drie deuren verspreid hadden opeens allemaal bij de voorste deur staan. Vaak genoeg fluit de HC dan gewoon zodra hij het wachten op het instappen zat is, niet door hebbende dat zijn eigen meester de trein niet goed neergezet heeft, en soms krijgen de reizigers nog de schuld ook van de vertraging.

Zondag 19 jul 2015 - 12:45:08
NSR-fan
NSR-fan
Nee, klokslag op tijd vertrekken. Eventuele ruimte in rijtijd moet worden gebruikt om EZR te rijden. Dit wordt ook gemeten. Resultaten worden met het personeel (op groepsnivo) besproken.
Officieel moet de machinist ook voor vertrek de HC inlichten dat er EZR gereden moet worden: taak van HC hierin: op de seconde vertrekken / vertrekbevel geven.

Tevreden over Somda? Overweeg dan eens een vrijwillige donatie, alvast bedankt!


Zondag 19 jul 2015 - 12:52:37
marciekemp
marciekemp
Dat we dat als MCN door moeten geven aan de HC is mij nooit geleerd, en kan het ook nergens terug vinden. Lijkt me ook een taak van de HC zelf om daar rekening mee te houden, want ook die heeft instructie gehad over dat we graag aan EZR willen doen

Zondag 19 jul 2015 - 13:09:38
sjoerd
sjoerd
Het is weer duidelijk geworden dat het systeem de baas is, want zo staat het in de wetboeken. En zelf nadenken en beslissingen nemen durven we niet, want dan worden we er door de leidinggevende op aangesproken, met datzelfde wetboek in de hand. Behalve de constatering dat ik beslist niet zo'n leidinggevende en ook beslist niet zo'n werknemer zou willen zijn, moet ik ook weer de conclusie trekken dat de reiziger diep geminacht wordt. Ik doe er niet aan mee en probeer, ook in mijn werk, naar soepele oplossingen toe te werken. En daar heb ik geen wetboeken voor nodig, sterker nog: die staan bij ons niet eens op de plank.

Zondag 19 jul 2015 - 13:09:53
john2
john2
Misschien een optie bij treinen waar bij geen HC is zoals Veolia om de perron opzichter de vertrek procedure te laten doen. Op fluitje blazen en spiegelei omhoog. In bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk is dit toch gebruikelijk.

Zondag 19 jul 2015 - 13:12:23
rogier
rogier
Flickr rogierp
Quote
sjoerd (zo 19 jul 2015 13:09:38 www.somda.nl): Het is weer duidelijk geworden dat het systeem de baas is, want zo staat het in de wetboeken. En zelf nadenken en beslissingen nemen durven we niet, want dan worden we er door de leidinggevende op aangesproken, met datzelfde wetboek in de hand. Behalve de constatering dat ik beslist niet zo'n leidinggevende en ook beslist niet zo'n werknemer zou willen zijn, moet ik ook weer de conclusie trekken dat de reiziger diep geminacht wordt. Ik doe er niet aan mee en probeer, ook in mijn werk, naar soepele oplossingen toe te werken. En daar heb ik geen wetboeken voor nodig, sterker nog: die staan bij ons niet eens op de plank.
Er is geen enkel wetboek dat stelt "gij zult op tijd op het perron staande reizigers achterlaten opdat er energiezuinig gereden kan worden".
Dat zijn eerder interne bedrijfsregels die bedacht worden binnen een 1:1 modelbaan waar de 1:1 Preiserpoppetjes op de plaatsen 1, 2 en 3 op het perron mogen blijven staan.

Reiziger met hoofdletter R......

Zondag 19 jul 2015 - 13:54:32
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Quote
rogier (zo 19 jul 2015 12:44:23 www.somda.nl): Huh????? Regelmatig meegemaakt dat reizigers ruim op tijd op perron zijn, maar tijdens het instappen al gefloten wordt. Maar als ik het goed begrijp kun je dan lekker op de volgende trein wachten?
Ik heb zelfs meer dan eens gehad dat er al gefloten werd terwijl de reizigers zelfs nog aan het uitstappen waren (en nee, dan heb ik het niet over reizigers die laat bedenken dat ze eruit willen maar gewoon over een constante stroom uitstappers).

Dan kan NSR-fan wel zeggen dat de reizigersorganisaties dat ook eisen van NS. Maar hij vergeet daarbij wel dat die organisaties graag zien dat de trein op tijd is met de reizigers er ook in. Perfect op tijd rijdende treinen zonder passagiers kan iedereen immers. En in geval van bovenstaande situatie kan je het ook niet op iedereen die bij één deur staat gooien, want hoe moet je als instapper weten waar je het snelst kan instappen: precies, dat weet je dus niet.

Overigens is het ook een verkeerd begrepen punt door NSR-fan. De reizigers(organisaties) willen niet dat de trein tot op de seconde nauwkeurig vertrekt, maar juist dat 'ie op tijd aankomt. Als dat nog het geval is dan maakt het mij als reiziger geen bal uit of 'ie nu 2 of 5 minuten te laat vertrokken is. Het is voor mij veel relevanter om juist tijdig op de bestemming te arriveren. En met de extreme marge die er tegenwoordig in de dienstregeling zit kan dat zelfs nog in combinatie met EZR.

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Zondag 19 jul 2015 - 13:57:44
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Quote
john2 (zo 19 jul 2015 13:09:53 www.somda.nl): Misschien een optie bij treinen waar bij geen HC is zoals Veolia om de perron opzichter de vertrek procedure te laten doen. Op fluitje blazen en spiegelei omhoog. In bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk is dit toch gebruikelijk.
Ja hoor, zet op elk station maar weer een mannetje neer. Kom op zeg, het is toch duidelijk?

Na de fluit is het vertrek aangekondigd en loop je de kans de trein te missen, omdat de deuren sluiten. Even oogcontact met de HC kan je nog de trein in helpen, en anders heb je mooi pech. Gaat in Nederland nooit fout.


Zondag 19 jul 2015 - 14:02:36
umbusko
umbusko
Quote
michaben (zo 19 jul 2015 09:26:30 somda.nl): Het fluitje van de conducteur aanhouden kan alleen als de HC verplicht binnen 5 seconden na het fluiten daadwerkelijk de deuren sluit, anders heb je de situatie dat reizigers die net het perron opkwamen het fluitje niet gehoord hebben, of niet hebben kunnen vaststellen voor welke trein het was, en werkt je regel niet. Daarom lijkt het me met treinen die een automatisch fluitsignaal hebben (en dat hebben ze bijna allemaal) dit signaal aan te houden, aangezien dit continu klinkt tot het daadwerkelijk sluiten van de deuren. Dan is de regel een stuk duidelijker: niet meer instappen bij een continu klinkend fluitsignaal bij de deur.
Ja, dat werkt inderdaad prima (en is volgens mij ook wat vaak in de praktijk gebeurt; eigenlijk precies wat ik zocht ): dan heb je dus het fluitje van de HC als een soort "oranje fluitje" en op het moment dat de deur zelf begint te fluiten is dat echt het "rode fluitje" en stap je niet meer in (dan sluit die deur immers en je wil niet tussen een sluitende deur terechtkomen).
En wat ik inderdaad ook zie is dat als er na het fluitje van de HC opeens toch nog een paar mensen meemoeten, dat hij of zij dan daarna nóg een keer fluit en daarna pas de deuren gaan fluiten. Dat werkt in de praktijk dus toch prima.

En @NSR-fan: ik snap dat het systeem heel streng in elkaar zit, maar dat kan dus een stuk beter en klantvriendelijker. En natuurlijk kun je als rijdend personeel maar beperkt in de praktijk goede dienstverlening geven met belabberde regels, maar twee minuten wachten op een cross-platformoverstap moet gewoon kunnen. En dat sommige aansluitende treinen zouden moeten wachten (ook 5 of 10 minuten), ja, dat moet ergens van bovenaf vastgelegd worden (en kan rijdend personeel maar beperkt op eigen houtje beslissen). In Tsjechië staat in het spoorboekje bij sommige treinen een apart tekentje: wacht op geen enkele aansluiting (of op de hele route; of op een specifiek station); en bij de drukkere stations: aansluiting wordt alleen gegarandeerd bij een overstaptijd van minstens x minuten. Of in het Slowaakse spoorboekje zie ik ook wel vaker: trein xxxx sluit niet aan op trein xxxx; in gevallen dat daar een minuut of 2 tussen zit en er dus twijfel over kan bestaan. Dan is het tenminste duidelijk: probeer je zo'n overstap toch te halen, dan is dat op eigen risico.

Bij Veolia fluit er helemaal niemand: deuren piepen voortdurend, op een bepaald moment is alles dicht, sluit de treeplank en dan gaat hij. Wel kijken de meeste machinisten volgens mij even.

Zondag 19 jul 2015 - 14:13:09
john2
john2
Quote
AgentX (zo 19 jul 2015 13:57:44 www.somda.nl):
Quote
john2 (zo 19 jul 2015 13:09:53 www.somda.nl): Misschien een optie bij treinen waar bij geen HC is zoals Veolia om de perron opzichter de vertrek procedure te laten doen. Op fluitje blazen en spiegelei omhoog. In bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk is dit toch gebruikelijk.
Ja hoor, zet op elk station maar weer een mannetje neer. Kom op zeg, het is toch duidelijk?

Na de fluit is het vertrek aangekondigd en loop je de kans de trein te missen, omdat de deuren sluiten. Even oogcontact met de HC kan je nog de trein in helpen, en anders heb je mooi pech. Gaat in Nederland nooit fout.
Had daarom ook neer gezet misschien een optie. Dat het in Nederland nooit fout gaat durf ik niet te beweren. Je heb altijd van die halve gare types die nog gauw naar binnen willen glippen. Is al in dit topic al eens neer gezet. Zoals het ook al eens weergegeven oogcontact met de HC en desnoods even aanroepen of je nog mee mag.

Zondag 19 jul 2015 - 15:02:27
NSR-fan
NSR-fan
Opzich interessante discussie. Ik heb slechts aangegeven hoe het geregeld is in de voorschriften. Misschien net geen wet, maar rijdend personeel heeft zich er aan te houden.
Het is misschien rechtlijnige regelgeving, maar zonder regelgeving kom je er gewoon niet. En zonder gegelgeving rijdt er geen trein.
Treinpersoneel wat eigenhandig afwijkt van die regelgeving verstoord het proces en hoort eigenlijk niet op de trein.
Daar kan ik topics over vol schrijven......

Als je slechts met twee treinen rijdt zou je makkelijk op elkaar kunnen wachten. Echter aansluitingen overnemen en dan bv 2 minuten later vertrekken is gewoon not-done. Deze 2 minuten gaan snel als olievlek werken op grotere station, en dat is nu net wat vervoerders en consumenten organisaties niet willen. Immers andere treinen kunnen niet binnenkomen, kruisen en / of vertrekken.
Dat een trein dan eventueel toch op tijd elders weer aankomt is mooi.
Dat dit toch ten koste gaat van EZR moge duidelijk zijn.
Meer kan ik er niet over schrijven.

Zondag 19 jul 2015 - 15:07:43
sjoerd
sjoerd
Wel, voor alle duidelijkheid, @Rogier, niet ik stel dat die wetboeken er zijn. Ik werk niet bij NSR. Maar er zijn kennelijk personeelsleden bij NSR die het proces niet wensen te laten verstoren door soepel met richtlijnen om te gaan en de reiziger een plezier te doen.

Zondag 19 jul 2015 - 15:12:36
mren
mren
EZR toch enkel als het kan? Het lijkt me sterk dat men bewust reizigers achterlaat om energiezuinig te kunnen uitrollen bij het volgende station. Zo diep is men zelfs bij NS niet gezonken.

Zondag 19 jul 2015 - 16:24:39
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
Het lijkt me dat EZR inderdaad een leuke toevoeging is voor treinen die hun dienstregelingsreserve nog niet gebruikt hebben.

In de hele discussie heeft het fluiten door de conducteur een dubbele betekenis, zowel het aanmoedigen van reizigers om in te stappen, als het signaal dat je niet meer mag instappen.

Nu (vrijwel) al het materieel voorzien is van deursluitingssignalen, lijkt me beter daar een onderscheid in te maken:
- Fluiten door de conducteur: Let op, vertrek aanstaande, u wordt verzocht onmiddellijk in te stappen.
- Sluitfluit/piepsignaal van de deur (evt icm knipperende rode lamp): Deuren sluiten, instappen niet meer toegestaan.

En voor wat betreft de Sprinters, daar kun je beter werken met het intrekken van de deurvrijgave zoals bij veel regionale vervoerders al gebeurd. De toestand bij NS waarbij een HC een deur van SLT apart opent en het vertrekbevel geeft terwijl alle deuren al dicht zijn, komt op mij nogal traag over. Daar zou je pas puntualiteitswinst kunnen halen .

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Zondag 19 jul 2015 - 16:28:15
dh3201
dh3201
Het is hier toch nog niet zover doorgeslagen dat het personeel kans loopt ontslagen te worden als men ook maar een millimeter van de regelgeving afwijkt?
Of krijgen we die Japanse taferelen hier straks ook?

Shqiperise-lopers?

Zondag 19 jul 2015 - 16:38:13
sjoerd
sjoerd
Ik moet constateren dat er personen zijn die dit fatale regime lijken goed te keuren en we hoeven niet helemaal naar Japan om ons te herinneren dat we hiervan met zijn allen niet beter worden.

Zondag 19 jul 2015 - 16:39:36
maigoda
maigoda
Om de discussie nog even wat verder op het scherpst van de snede te drijven: ik heb nergens in mijn handboek staan dat ik optijd MOET rijden. Ik neem regelmatig geheel op eigen initiatief en in overleg met de Hc overstappen over en er is geen een leidinggevende die me daar ooit voor heeft "bestraft" (laat staan dat er eentje het ooit in z'n hoofd hoeft te halen om het te doen).

Mijn taak op de bok bestaat hoofdzakelijk uit "het veilig rijden van treinen met reizigers". Dan volgt ergens daar onder het "reizigersgemak" (iets met comfort e.d.), en als er dan nog tijd over is, volgt pas de punctualiteit. En pas bij nummer vier komt EZR eens om de hoek kijken. Maar dat kun je in de spits op de drukste baanvakken doorgaans achterwege laten.
Groetjes,
Emiel

Zondag 19 jul 2015 - 16:44:59
sjoerd
sjoerd
Ah, nu zijn we weer waar we wezen willen. Gelukkig zijn er velen met het hart op de juiste plaats en die hun verantwoordelijkheid voor hun werk nemen. Daarin heb ik een rotsvast vertrouwen.

Zondag 19 jul 2015 - 16:55:32
maigoda
maigoda
En bedank dan meteen ook maar: ik ben niet de enige die dat zo doet. Naast diverse machinisten weet ik ook zat Hc's die "het overleg met de mcn niet schuwen ten gunste van de reizigers".
Groetjes,
Emiel

Zondag 19 jul 2015 - 18:40:39
reisthijs
reisthijs
Youtube reisthijsnl Flickr ReisThijs
Quote
maurits (zo 19 jul 2015 16:24:39 www.somda.nl): In de hele discussie heeft het fluiten door de conducteur een dubbele betekenis, zowel het aanmoedigen van reizigers om in te stappen, als het signaal dat je niet meer mag instappen.

Nu (vrijwel) al het materieel voorzien is van deursluitingssignalen, lijkt me beter daar een onderscheid in te maken:
- Fluiten door de conducteur: Let op, vertrek aanstaande, u wordt verzocht onmiddellijk in te stappen.
- Sluitfluit/piepsignaal van de deur (evt icm knipperende rode lamp): Deuren sluiten, instappen niet meer toegestaan.
Dat onderscheid wordt toch al vaak zo gemaakt in de praktijk?

Zondag 19 jul 2015 - 18:47:12
himym
himym
Menig HC draait kort de sleutel waarbij de automatische sluitfluit zich even laat horen (oa VIRM) maar de deuren nog niet sluiten, dus ja in praktijk gebeurt het genoeg, ook zonder de traditionele fluit.

Zondag 19 jul 2015 - 18:50:00
treinfan
treinfan
Door een deel van het personeel wel, door een ander deel niet

Ik vond het overigens bij een groot deel van de discussie jammer dat ik geen popcorn bij de hand had

Zondag 19 jul 2015 - 18:56:03
NSR-fan
NSR-fan
Er worden natuurlijk geen reizigers bewust achter gelaten, maaaar er wordt op tijd vertrokken zoals door vervoerder opgedragen aan personeel.
En dat is iets anders.

Zondag 19 jul 2015 - 19:00:46
michaben
michaben
Quote
treinfan (zo 19 jul 2015 18:50:00 somda.nl): Door een deel van het personeel wel, door een ander deel nie
En daar zit het probleem dus: volgens de nieuwe posters met huisregels mag je dus na de fluit niet meer instappen. Dan is het niet de bedoeling dat bij de ene HC je een boete krijgt hiervoor, terwijl de andere HC juist wil dat je snel instapt na zijn eerste fluitsignaal.

Zondag 19 jul 2015 - 19:15:07
sjoerd
sjoerd
Quote
NSR-fan (zo 19 jul 2015 18:56:03 www.somda.nl): Er worden natuurlijk geen reizigers bewust achter gelaten, maaaar er wordt op tijd vertrokken zoals door vervoerder opgedragen aan personeel.
En dat is iets anders.
Ja, en tussen op tijd en op tijd zit nu net dat verschil dat het grootste deel van het treinpersoneel wel begrijpt en anderen kennelijk niet.

Zondag 19 jul 2015 - 19:16:00
john2
john2
Heb al vaker meegemaakt dat als een HC nog reizigers met spoed naar zijn trein ziet komen en dat alleen zijn deur open is waar gesleutel wordt, de betreffende reizigers aanroep dat zij naar zijn deur kunnen komen voor in te stappen.

Zondag 19 jul 2015 - 19:37:15
SchuurB
SchuurB
Quote
NSR-fan (zo 19 jul 2015 11:22:30 somda.nl):
Quote
umbusko (zo 19 jul 2015 01:23:27 www.somda.nl):

En het overnemen van aansluitingen, soms kan het wel, soms kan het niet. In mijn ervaring wordt te vaak een cross-platformaansluiting niet goed overgenomen.
De regelgeving is hier duidelijk over: op tijd vertrekken.
(...)
Verder is het simpel, op dusdanig moment de vertrekprocedure starten dat er op de seconden vertrokken kan worden.
Overigens eisen de consumenten organisaties dit ook van de vervoerders.
Tot mijn vreugde staat in de concessie van Zwenzwoka (die Syntus nu dus binnengehaald heeft) dat de vertrekprocedure niet gestart mag worden voordat de vertrekminuut aangebroken is (EDIT: www.tenderned.nl Bladzijde 8, C.3.1), en terecht. De naar de reizigers gecommuniceerde vertrektijd moet die zijn waarin de vertrekprocedure gestart wordt, daar moeten aansluitingen ook op vastgesteld worden. Wil je op de seconde precies vertrekken, prima, maar communiceer dan een vertrektijd van een minuut eerder naar de reizigers, dan krijg je als reiziger 30s cadeau i.p.v. dat je eerder dan de gepubliceerde vertrektijd de trein al niet meer inkomt.

Laatst bewerkt door SchuurB op Zondag 19 jul 2015 om 20:02:19

Zondag 19 jul 2015 - 20:48:55
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
@NSR-fan; Prorail bepaald niet het overnemen van aansluitingen, dat staat in het TAD en da's een document die ProRail samen met NSR hebben opgesteld.

Bij de weg, een HC vertelde me een keer dat bij vertraging veroorzaakt door NSR er een bedrag aan Prorail betaald moet worden en aks het ProRail de vertraging organiseert het aan NSR moet betalen.

Bij de weg, wanneer PHS (brrrr.....) wordt ingevoerd dan dienen de treinen op de seconde te rijden en worden vertrekprocedures strak gehanteerd, echt een verbetering!

Zondag 19 jul 2015 - 20:54:57
sjoerd
sjoerd
Hopelijk wordt het alleen heel strak als de reiziger er van op aan kan dat er inderdaad heel snel weer een trein komt.
En... heel strak lukt alleen als we aan de andere kant leren / blijven toepassen dat er dan juist speling op moet zitten. Als een vliegtuig zo strak was gebouwd dat het niet kon wrikken, zou het bij de eerste start uiteen vallen. Dat kan je mooi zien als het landt: alles geeft mee. Nu de mensen nog die daarmee om moeten gaan.

Zondag 19 jul 2015 - 23:20:55
SchuurB
SchuurB
Quote
gvttreinen (zo 19 jul 2015 20:48:55 somda.nl):
Bij de weg, wanneer PHS (brrrr.....) wordt ingevoerd dan dienen de treinen op de seconde te rijden en worden vertrekprocedures strak gehanteerd, echt een verbetering!
En wat denkt men daarmee te bereiken? Als dat nodig is, zit er ofwel te weinig speling in de dienstregeling of je hebt te weinig spoor om die dienstregeling te rijden.
Wat nu als er een trein 40 seconden te laat vertrekt? Stort het kaartenhuis dan in elkaar?

Maandag 20 jul 2015 - 00:30:04
thom
thom
Quote
mich (zo 19 jul 2015 12:38:50 somda.nl): Met zo'n regel laat je toch duidelijk merken dat niet de reiziger op de 1e plaats staat maar de cijfers/prestaties? Het wordt tijd voor de reizigerspunctualiteit. Veel treinen hebben genoeg rijtijd om een paar keer eventjes te wachten.
Officieel wordt NS ingehuurd door de overheid om treinen te rijden, en daarbij is de overeenkomst dat een zoveel procent van de treinen op tijd dient te zijn.

Dat is het geen waar NSR op afgerekend wordt, dus kun je het ook niet gek vinden dat ze daarop sturen, aangezien ze daar dus ook op afgerekend worden.

Maandag 20 jul 2015 - 01:13:06
broek53
broek53
Daarom wordt het dus hoog, meer dan hoog tijd dat NSR op reizigerspunctualiteit wordt afgerekend. Als het bedrijf zelf inmiddels geen normaal spoors fatsoen meer in zijn donder heeft en niet beter weet dan het personeel te bedreigen met "bevel is bevel", zal het uit dit moreel failliete bedrijf zelf niet meer komen, blijkbaar. Dan maar een andere hoepel ophouden waar het doorheen moet springen.

Maandag 20 jul 2015 - 01:26:37
thom
thom
Maar dat balletje ligt dan ook bij de opdrachtgever, en niet alleen bij de uitvoerder...

Maandag 20 jul 2015 - 02:14:24
Frontier
Frontier
Quote
thom (ma 20 jul 2015 00:30:04 www.somda.nl): Dat is het geen waar NSR op afgerekend wordt, dus kun je het ook niet gek vinden dat ze daarop sturen, aangezien ze daar dus ook op afgerekend worden.
Maar dan moeten ze vervolgens niet zelf met droge ogen gaan beweren dat de reiziger op 1 (en 2 en 3) staat, zeg dan gewoon waar het op staat en dat ten alle tijde de punctualiteit de hoogste prioriteit heeft.

'Every year donkeys and mules kill more people than plane crashes'

Maandag 20 jul 2015 - 04:02:06
mren
mren
NS wordt afgerekend op aankomstpunctualiteit. Dat hebben ze zelf vertaald in vertrekpunctualiteit, met alle ellende van dien.

Maandag 20 jul 2015 - 10:07:05
NSR-fan
NSR-fan
Vertrekpunctualiteit en aankomstpunctualiteit zijn dan ook niet los van elkaar te zien.
Immers treinpersoneel welke "even" wacht op late reizigers, verstoord het proces, zorgt voor bezette perron capaciteit, vast liggende rijwegen en vertraagde kruisingen met overig treinverkeer.
En dat allemaal om een paar verlate reizigers te plezieren.
Dat andere reizigers dan elders een krappe aansluiting hebben, of zelfs missen en er minder EZR gereden kan worden, wordt hier makkelijk over het hoofd gezien.

@-gvttreinen: staat inderdaad in het TAD, maar rijdend personeel mag alleen afwijken van de vertrektijd (aansluiting overnemen) nadat de Trdl (Prorail) hiervoor expleciet toestemming heeft gegeven.

Laatst bewerkt door NSR-fan op Maandag 20 jul 2015 om 10:08:53

Maandag 20 jul 2015 - 10:36:48
john2
john2
Als een HC wacht voor een of meerdere reizigers te plezieren zoals NSR-fan het verwoordt en dat andere reizigers hun aansluiting kunnen missen kan als een domino effect resulteren. Dat de HC's van aansluitende treinen ook weer gaan wachten voor overstappers en dit weer voor volgende aansluitingen.

Maandag 20 jul 2015 - 10:44:01
Bert13
Bert13
Flickr berthollander
@NSR-fan: Met de huidige normen is 30-60 seconden wachten op een cross-platformaansluiting (of sluitseinaansluiting, hoe je wilt) erg goed mogelijk. En zoals anderen al zeggen: dan maar een ritje wat minder lang EZR om die 30 seconden vertraging er weer uit te rijden. In bv. Amersfoort is er op de omliggende lijnen genoeg speling. Natuurlijk is 3 minuten wachten al heel anders, in datzelfde Amf kun je dan inderdaad andere treinen alweer in de weg zitten.
We mogen van geluk spreken dat een deel van het personeel net doet alsof ze mensen zijn die hun Reizigers van dienst willen zijn.

Laatst bewerkt door Bert13 op Maandag 20 jul 2015 om 10:44:56

He fought bravely, but lost the battle against technology - 07-06-2015

Maandag 20 jul 2015 - 10:45:09
kleine_man
kleine_man
Zolang de 3032, 3040, 3048, 3056 en 3068 2 minuten later uit Arnhem kan vertrekken en toch om dezelfde tijd kan aankomen in Utrecht als alle andere 3000'en is er rijtijd genoeg in de 3000 om in Arnhem even op overstappers te wachten. De 3000 geeft nergens anders aansluiting op. De bussen in Ede en Veenendaal zijn georienteerd op Utrecht. De 7400 schuift 1 minuut op en heeft vanaf Driebergen weer zijn dienstregeling.

In het kader van een horizontale dienstregeling zou dus elke 3000 richting Ut 2 minuten later vanuit Ah moeten vertrekken, wat gelijk met zich meebrengt dat de overstap vanuit de Achterhoek naar Utrecht significant verbeterd.

Verder heb ik regelmatig treinen te laat zien (met +3) vertrekken omdat de conducteur deze te vroeg sloot (met -1) en vervolgens nog reizigers door zijn deur nog naar binnen te laten. Had deze conducteur 30 seconde gewacht was de trein in de vertrek minuut vertrokken.

Een andere NS-mentaliteit die ik nog niet langs heb zien komen is "de volgende trein gaat een kwartiertje later". Gelukkig geldt dat voor alle treinen dus is er geen noodzaak om te wachten........

In mijn optiek zijn de 3 grootste vertragingsbronnen treinen die te laat voorgebracht worden, treinen die tekort zijn en in alle systemen doorgevoerde wijzigingen.

Je kan beter crimineel zijn dan arts................ Voorkomen is beter dan genezen

Maandag 20 jul 2015 - 10:47:26
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Quote
john2 (ma 20 jul 2015 10:36:48 www.somda.nl): Als een HC wacht voor een of meerdere reizigers te plezieren zoals NSR-fan het verwoordt en dat andere reizigers hun aansluiting kunnen missen kan als een domino effect resulteren. Dat de HC's van aansluitende treinen ook weer gaan wachten voor overstappers en dit weer voor volgende aansluitingen.
dan is er iets mis met aansluitingen, die zijn te krap.

Maandag 20 jul 2015 - 10:49:37
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Quote
SchuurB (zo 19 jul 2015 23:20:55 www.somda.nl):
Quote
gvttreinen (zo 19 jul 2015 20:48:55 somda.nl):
Bij de weg, wanneer PHS (brrrr.....) wordt ingevoerd dan dienen de treinen op de seconde te rijden en worden vertrekprocedures strak gehanteerd, echt een verbetering!
En wat denkt men daarmee te bereiken? Als dat nodig is, zit er ofwel te weinig speling in de dienstregeling of je hebt te weinig spoor om die dienstregeling te rijden.
Wat nu als er een trein 40 seconden te laat vertrekt? Stort het kaartenhuis dan in elkaar?
Als je 6 IC`s, 6 Spr`s en goedertreinen in dubbelspoor wil proppen wel ja.

Maandag 20 jul 2015 - 10:55:40
sjoerd
sjoerd
Quote
NSR-fan (ma 20 jul 2015 10:07:05 www.somda.nl): Vertrekpunctualiteit en aankomstpunctualiteit zijn dan ook niet los van elkaar te zien.
Immers treinpersoneel welke "even" wacht op late reizigers, verstoord het proces, zorgt voor bezette perron capaciteit, vast liggende rijwegen en vertraagde kruisingen met overig treinverkeer.
En dat allemaal om een paar verlate reizigers te plezieren.
Dat andere reizigers dan elders een krappe aansluiting hebben, of zelfs missen en er minder EZR gereden kan worden, wordt hier makkelijk over het hoofd gezien.

@-gvttreinen: staat inderdaad in het TAD, maar rijdend personeel mag alleen afwijken van de vertrektijd (aansluiting overnemen) nadat de Trdl (Prorail) hiervoor expleciet toestemming heeft gegeven.
Ik zal het maar rechtuit zeggen: als EZR een hoger doel is dan de reiziger aan boord houden, dan mis je je doel volledig. Dan gaat de klant namelijk liever met de auto en zijn we zeker niet EZ aan het rijden. Het zwaaien met wetboeken en regels zou moeten worden verboden . Doe gewoon je werk. Voor de medemens, zo was het toch? Blijf zelf nadenken.
De afrekencultuur maakt slachtoffers: scholen en zelfs wetenschappers worden bijna gedwongen te frauderen, al willen zij dit niet. U wordt met levensmiddelen gefopt: zo gezond zijn ze niet. En nu is het EZR de maat geworden bij de treinreis. En wat nog erger is: eenmaal besmet maakt kennelijk ongeneeslijk.

Maandag 20 jul 2015 - 11:25:04
daniel81
daniel81
Het lijkt erop dat allerlei afdelinkjes binnen NSR hun eigen plannetjes over het personeel uitstrooien en het personeel zelf door de bomen het bos c.q. de reiziger niet meer ziet.
Er komen een paar klachten over reizigers die te laat de trein in springen en vervolgens wordt er meteen maar een campagne op los gelaten. Er is een manager die constateert dat er teveel energie verbruikt wordt dus het personeel krijgt de opdracht tot EZR. De prioritering gaat dan niet meer in hoofd- en bijzaken, maar in 'waar is het meest recent aandacht voor gevraagd'. Dat is eventjes de reiziger geweest die op 1,2 en 3 stond, maar in de meest recente golf dus kennelijk weer verdrongen door EZR of één of andere theoreticus die een campagne bedenkt vanuit de ivoren toren.

Maandag 20 jul 2015 - 11:29:25
MasterE
MasterE
We kunnen het er hier nog lang over hebben. Maar zolang de concessie wordt afgerekend op de aankomstpunctualiteit is dit de realiteit. Ik ben het er ook niet mee eens, maar de concessie-eisen zijn wat mij betreft niet juist opgesteld. Je kunt vervolgens niet van een vervoerder verwachten dat hij zich niet aan de concessie-eisen houdt.

Dat zelfde geldt voor prorail die weer worden afgerekend op vertrekpunctualiteit (sein op tijd veilig).

Ook vwb het EZR zijn er afspraken met het rijk waar men zich aan dient te houden!

Laatst bewerkt door MasterE op Maandag 20 jul 2015 om 11:30:25

Mcn Asd

Maandag 20 jul 2015 - 13:24:00
NSR-fan
NSR-fan
Juist MasterE, zo is het maar net

Maandag 20 jul 2015 - 14:34:54
daniel81
daniel81
Zo is het maar net níet. Althans volgens de factsheet HRN-concessie 2015-2025 en volgens het NS vervoerplan
Beide zijn te vinden op www.ns.nl
Daarin is niet aankomst- of vertrekpunctualiteit de norm, maar reizigerspunctualiteit.

Maandag 20 jul 2015 - 15:17:14
bloemkool
bloemkool
Die reizigerspunctualiteit is een "nieuw item" getuige de zin ...'voortaan is de reizigerspunctualiteit' leidend. Dat zal toch moeten landen in de organisatie lijkt me.

Maandag 20 jul 2015 - 15:42:53
maigoda
maigoda
Wat ERZ betreft, die is inmiddels wel wat afgezwakt. Toen het middels de landelijke herinsturctiedagen in Amf werd gepresenteerd, was het nog de bedoeling dat ERZ werd aangehouden tot 2 minuten vertraging. Inmiddels is het al zo dat EZR "bij vertraging" losgelaten kan worden, aldus het laatste taakgerichte werkoverleg.

Ik denk dat degene die al flink wat jaren meelopen, ook wel in de gaten hebben dat men van hoger hand "elke keer wel weer wat nieuws hebben", wat na verloop van tijd weer weg-ebt. Alleen de beruchte pinctualiteit blijft het volhouden. Wel weer typisch dat ik dan hier moet lezen dat reizigerspunctualiteit nu de leidende factor is geworden i.p.v. in m'n railpocket lees, danwel via andere interne kanalen.
Groetjes,
Emiel

Laatst bewerkt door maigoda op Maandag 20 jul 2015 om 15:43:48

Maandag 20 jul 2015 - 16:02:11
NSR-fan
NSR-fan
Het is nog niet doorgedrongen tot je organisatie / NSR, komt nog wel.
Maar welke naam de punctualiteit ook heeft, het blijft hetzelfde.
Slechts een nieuwe naam voor alle vormen van punctualiteit en misschien daarom niet gecommuniceerd.

Laatst bewerkt door NSR-fan op Maandag 20 jul 2015 om 17:01:17

Maandag 20 jul 2015 - 16:26:47
daniel81
daniel81
Als het goed is blijft het niet hetzelfde. Maar dat hangt vooral af van de manier waarop het gemeten gaat worden.
En dat was natuurlijk altijd het euvel: treinpunctualiteit is veel gemakkelijker te meten dan reizigerspunctualiteit (hoe tel je hoeveel mensen hun aansluiting hebben gemist?)
Nu met de OV-chipkaart zou dat moeten kunnen, waarbij je dan alsnog een aanname moet doen hoeveel reizigers hun reis bewust onderbreken.

Maandag 20 jul 2015 - 18:21:51
NSR-fan
NSR-fan
Iets wat off-topic:
Precies, Dat valt nooit te meten op een betrouwbare manier via de OV chipkaart gegevens. De fout marge wordt zo groot dat dit nooit betrouwbaar is.

Immers de ene kiest voor een wat latere verbinding maar zonder overstap, de ander rent hard en haalt nog net een vertraagde trein en weer een ander gaat op zijn/haar gemak achter de poortjes eten of shoppen.
Verder zijn er nog mensen welke eerder inchecken tegen daltarief (in de lunchpakket !) en pas veel later reizen, ook al mag dit niet.

Maandag 20 jul 2015 - 18:23:59
john2
john2
Als een reiziger haar of zijn reis onderbreekt dan is het nog niet zeker of er ook uitgecheckt wordt om later na weer in te checken. Als dit uit en weer in checken niet gebeurd dan is hier ook geen overzicht van.

Maandag 20 jul 2015 - 19:24:41
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Quote
john2 (ma 20 jul 2015 10:36:48 www.somda.nl): Als een HC wacht voor een of meerdere reizigers te plezieren zoals NSR-fan het verwoordt en dat andere reizigers hun aansluiting kunnen missen kan als een domino effect resulteren. Dat de HC's van aansluitende treinen ook weer gaan wachten voor overstappers en dit weer voor volgende aansluitingen.
... en dus mist niemand zijn aansluiting...


Maandag 20 jul 2015 - 19:37:02
thom
thom
Totdat men treinen moet gaan opheffen omdat de zaak gaat conflicteren met wel op tijd rijdende treinen...

Dat er vanuit hogerhand meerdere attentie punten uitgezet worden is niet zo gek en gebeurd bij zoveel bedrijven.
Het lijkt me niet meer dan gebruikelijk dat het rijdend personeel ook wijs genoeg geacht wordt om daar een afweging in te maken wat wanneer toe te passen...

Laatst bewerkt door thom op Maandag 20 jul 2015 om 19:38:19

Maandag 20 jul 2015 - 19:55:13
treinfan
treinfan
@NSR-fan: met de OV-chipkaartgegevens valt dat juist wel goed te meten (kwestie van iets uitgebreidere analyse dan waar jij aan denkt), zeker als je het combineert met reisinformatielogs.

Maandag 20 jul 2015 - 20:27:08
NSR-fan
NSR-fan
Ok, hoe meet je dan de gegevens van reizigers welke helemaal niet kunnen reizen omdat er een stremming is. Die checken al helemaal niet in. Of reizen anders dan eerst voorgenomen.

En reizigers welke onderweg stranden door een stremming. Wie bepaald dan of je net wel op je eindbestemming bent of eigenlijk verder wilde reizen.

En dan hebben we nog de groep reizigers op eenmalige OV chipkaarten. Checken wel in maar zeer vaak niet uit. Zeker niet op stations zonder poortjes.
Zou graag weten hoe men dit dan denkt te meten in bovenstaande gevallen.

Maandag 20 jul 2015 - 20:32:25
michaben
michaben
Door naast de in- en uitcheckgegevens ook de controlegegevens te gebruiken zou al een hoop uitmaken. Zodra de conducteur de kaartjes controleert weet je in welke trein iemand zit, en vergroot je nauwkeurigheid. Het zal nooit 100% worden, maar dat wordt het met geen enkel systeem. Maar door slimme technieken in te zetten kan je een hoop van de grensgevallen eruit filteren. En uiteraard kan dat allemaal anoniem, want voor deze doelen is het niet noodzakelijk om de reisgegevens aan een persoon te koppelen.

Maandag 20 jul 2015 - 20:49:29
jor[D]1
jor[D]1
Flickr jorD1
Wat er überhaupt wel iets met OV-chipkaart gegevens gedaan. Volgens mij zijn de "reizigers onderzoeken" van ipsos dan ook overbodig, de conducteur controleert tenslotte ook de Ov-chipkaart en e-tickets.
Net als dat men in de bus ook nog handmitg reizigers telt. Dat zou ook via chipkaart kunnen. Zou mij niks verbazen als er (privacy) wetgeving dit verhindert.

Maandag 20 jul 2015 - 22:45:24
NSR-fan
NSR-fan
Quote
michaben (ma 20 jul 2015 20:32:25 www.somda.nl): Door naast de in- en uitcheckgegevens ook de controlegegevens te gebruiken zou al een hoop uitmaken. Zodra de conducteur de kaartjes controleert weet je in welke trein iemand zit
Bij gemiddeld 8 op de 10 trein reisjes wordt mijn OV chipkaart niet in de trein gecontroleerd.
Controleren zal dus in de consessie voorwaarden moeten worden opgenomen.

Maar dan nog krijg je de gegevens uit mijn voorbeelden hierboven niet boven water.

Maandag 20 jul 2015 - 23:41:01
treinfan
treinfan
Reizigers die niet in- of uitchecken tellen niet mee in de reizigerspunctualiteit en 'reizigers' die niet reizen, zijn geen reizigers. Dat is dus beide totaal geen issue.
Gestrande reizigers is wat dat betreft een interessanter item, maar over het algemeen strandt een reiziger niet voordat er vetraging is voorgekomen. Meestal is een gestrande reiziger dus ook een vertraagde reiziger. Als je dit anders wenst mee te tellen, moet je simpelweg de storingsinfo gebruiken om een nauwkeurige schatting te maken van het aantal gestrande reizigers.

Daarnaast mis je het punt waarom men juist de reizigerspunctualiteit wil gebruiken: het gaat niet erom dat er een meetmethode is met een absoluut getal als uitkomst, maar een relatief getal met een directer verband heeft met de vertraging die reizigers oplopen. Zolang je de meetmethode duidelijk oplegt, kan het getal een prima maatstaf worden.

Dinsdag 21 jul 2015 - 02:22:40
NSR-fan
NSR-fan
Quote
treinfan (ma 20 jul 2015 23:41:01 www.somda.nl): .....'reizigers' die niet reizen, zijn geen reizigers...
Ja, als je hele groepen gaat uitsluiten kom je wel aan mooie resultaten.

Voorbeeldje: Ik wil per trein van Rotterdam naar Den Haag Centraal. Stap te Rotterdam in maar strand op station Schiedam Centrum. Stap uit, check uit en later weer in. Reis terug naar Rotterdam en check uit bij NS.
Loop naar RandstadRail, check in en reis naar Den Haag centraal en check uit bij RandstadRail. Ben ong 45 minuten later op mijn bestemming.
Hoe wil men dit meten ?
Niemand weet waarom ik naar Schiedam vv. ben geweest per NS en was toen notabene wel op tijd. Toch door trein stremming te laat......
En juist dit soort dingen maken reizigers regelmatig mee.
En dan zou je dus niet meetellen ?

Dinsdag 21 jul 2015 - 05:50:00
moderator
Moderator
moderator
En nu graag weer terug naar de vertrekprocedure.

Met vriendelijke groet, Het moderator team

Maandag 16 mei 2016 - 16:43:19
NSR-fan
NSR-fan
Quote
dennistd (ma 16 mei 2016 14:36:10 www.somda.nl): De HC van de 845 vond het nodig om in Rm een volle minuut voor vertrek (de klok sprong net op .31) de deuren al te sluiten. Dat in combinatie met de trein uit Vl die een minuutje te laat was leidde tot veel boze blikken bij de mensen die de overstap hierdoor net misten...
Met de nieuwe dienstkaartjes met "vertrekken op de seconden" is dit mogelijk. Daarop komt het voor dat er minimaal eerder vertrokken moet worden dan de officiële vertrektijd.
Even wachten, al zijn het seconden, is hierbij al helemaal niet toegestaan.
Juist nu loopt hierover een instructie ronde voor het rijdende personeel met klemmend advies dit seconden werk juist op te volgen.

Maandag 16 mei 2016 - 16:58:13
fred67nl
fred67nl
Lijkt mij niet bevorderlijk voor de verhouding tussen conducteur en reiziger. Vreemd dat men aan de ene kant maatregelen neemt om agressie van de reiziger tegen te gaan, terwijl dit soort acties dit nu juist weer agressie veroorzaakt.

http://mijnmodelspoor-entreinwereld.blogspot.com/

Maandag 16 mei 2016 - 17:20:36
michaben
michaben
Je zou toch zeggen dat als de dienstregeling intern in seconden maakt, je de publieke afgeronde vertrektijden naar beneden afrond en aankomsttijden naar boven.

Maandag 16 mei 2016 - 17:38:35
umbusko
umbusko
Exact. Bovendien kan ik me ook niet voorstellen dat het hier nodig is, de 800 rijdt geregeld Std binnen met -2.
En dat nog los van het feit dat je geen treintjes aan het rijden bent, maar klanten aan het vervoeren. In dit geval kun je het ook niet op de klanten afwentelen door te zeggen "dan hadden ze maar op tijd op het perron moeten zijn" want bij een overstap heb je dat dus niet zelf in de hand.
Totaal belachelijk. Je kunt "Het Systeem" wel verdedigen, maar daar heeft helemaal niemand in dit geval iets aan gehad (en de klant is koning, toch? ).

Maandag 16 mei 2016 - 18:07:19
MasterE
MasterE
Bij het dienstkaartje met seconde ligt de vertrektijd altijd na de hele minuut die wordt getoond aan de reizger! Deze 800 is dus gewoon te vroeg vertrokken, dat is op elk station natuurlijk ongewenst maar op een overstapstation helemaal uit den boze.

Laatst bewerkt door MasterE op Maandag 16 mei 2016 om 18:08:31

Mcn Asd

Maandag 16 mei 2016 - 19:25:50
broek53
broek53
Quote
umbusko (ma 16 mei 2016 17:38:35 www.somda.nl): Exact. Bovendien kan ik me ook niet voorstellen dat het hier nodig is, de 800 rijdt geregeld Std binnen met -2.
En dat nog los van het feit dat je geen treintjes aan het rijden bent, maar klanten aan het vervoeren. In dit geval kun je het ook niet op de klanten afwentelen door te zeggen "dan hadden ze maar op tijd op het perron moeten zijn" want bij een overstap heb je dat dus niet zelf in de hand.
Totaal belachelijk. Je kunt "Het Systeem" wel verdedigen, maar daar heeft helemaal niemand in dit geval iets aan gehad (en de klant is koning, toch? ).
Wat zou de volgende stap in deze gang naar het gekkenhuis zijn? 5 minuten voor de gepubliceerde tijd vertrekken, voor de zekerheid?

Maandag 16 mei 2016 - 19:48:28
kiekkiek
kiekkiek
Quote
NSR-fan (ma 16 mei 2016 16:43:19 www.somda.nl):
Quote
dennistd (ma 16 mei 2016 14:36:10 www.somda.nl): De HC van de 845 vond het nodig om in Rm een volle minuut voor vertrek (de klok sprong net op .31) de deuren al te sluiten. Dat in combinatie met de trein uit Vl die een minuutje te laat was leidde tot veel boze blikken bij de mensen die de overstap hierdoor net misten...
Met de nieuwe dienstkaartjes met "vertrekken op de seconden" is dit mogelijk. Daarop komt het voor dat er minimaal eerder vertrokken moet worden dan de officiële vertrektijd.
Even wachten, al zijn het seconden, is hierbij al helemaal niet toegestaan.
Juist nu loopt hierover een instructie ronde voor het rijdende personeel met klemmend advies dit seconden werk juist op te volgen.
Flauwekul. Je vertrekt nooit voor de gepubliceerde vertrektijd. Erna kan wel volgens de 'nieuwe' dienstkaartjes.

Maandag 16 mei 2016 - 20:24:15
jordy94
jordy94
Ah, gaan ze eindelijk België na doen. Die vertrekken ook altijd op de seconde en zo hoort het..

Maandag 16 mei 2016 - 21:13:57
rob_ehv
rob_ehv
Quote
kiekkiek (ma 16 mei 2016 19:48:28 www.somda.nl):
Quote
NSR-fan (ma 16 mei 2016 16:43:19 www.somda.nl):
Quote
dennistd (ma 16 mei 2016 14:36:10 www.somda.nl): De HC van de 845 vond het nodig om in Rm een volle minuut voor vertrek (de klok sprong net op .31) de deuren al te sluiten. Dat in combinatie met de trein uit Vl die een minuutje te laat was leidde tot veel boze blikken bij de mensen die de overstap hierdoor net misten...
Met de nieuwe dienstkaartjes met "vertrekken op de seconden" is dit mogelijk. Daarop komt het voor dat er minimaal eerder vertrokken moet worden dan de officiële vertrektijd.
Even wachten, al zijn het seconden, is hierbij al helemaal niet toegestaan.
Juist nu loopt hierover een instructie ronde voor het rijdende personeel met klemmend advies dit seconden werk juist op te volgen.
Flauwekul. Je vertrekt nooit voor de gepubliceerde vertrektijd. Erna kan wel volgens de 'nieuwe' dienstkaartjes.
kan zeker wel, als er op het dienstkaartje staat 13:02:00 vertrekken moet er om 13:01:20 begonnen worden met de sluitprocedure.

robq

Maandag 16 mei 2016 - 21:25:53
thom
thom
Ja, en wat toont de CTA dan, want dat is juist de crux van het verhaal...

Maandag 16 mei 2016 - 21:28:14
mren
mren
Quote
rob_ehv (ma 16 mei 2016 21:13:57 www.somda.nl):
Quote
kiekkiek (ma 16 mei 2016 19:48:28 www.somda.nl):
Quote
NSR-fan (ma 16 mei 2016 16:43:19 www.somda.nl):
Quote
dennistd (ma 16 mei 2016 14:36:10 www.somda.nl): De HC van de 845 vond het nodig om in Rm een volle minuut voor vertrek (de klok sprong net op .31) de deuren al te sluiten. Dat in combinatie met de trein uit Vl die een minuutje te laat was leidde tot veel boze blikken bij de mensen die de overstap hierdoor net misten...
Met de nieuwe dienstkaartjes met "vertrekken op de seconden" is dit mogelijk. Daarop komt het voor dat er minimaal eerder vertrokken moet worden dan de officiële vertrektijd.
Even wachten, al zijn het seconden, is hierbij al helemaal niet toegestaan.
Juist nu loopt hierover een instructie ronde voor het rijdende personeel met klemmend advies dit seconden werk juist op te volgen.
Flauwekul. Je vertrekt nooit voor de gepubliceerde vertrektijd. Erna kan wel volgens de 'nieuwe' dienstkaartjes.
kan zeker wel, als er op het dienstkaartje staat 13:02:00 vertrekken moet er om 13:01:20 begonnen worden met de sluitprocedure.
Als het fluitsignaal heeft geklonken -en er dus niet meer ingestapt mag worden- is de trein voor de klant 'vetrokken'.

Maandag 16 mei 2016 - 21:31:20
rob_ehv
rob_ehv
Quote
thom (ma 16 mei 2016 21:25:53 www.somda.nl): Ja, en wat toont de CTA dan, want dat is juist de crux van het verhaal...
Dan kan er gewoon 13:02 op de CTA staan. Bijvoorbeeld in Eindhoven vertrekken alle treinen precies op de minuut. Dus op 13:02:00 moeten de remmen gelost zijn en de trein gaan rijden.

robq

Maandag 16 mei 2016 - 21:41:47
ZJ37
ZJ37
In Engeland zoals op London Euston staat voordat je het perron op gaat zeer duidelijk aangekondigd dat 2 minuten voor de geplande vertrektijd van de trein de toegang tot de trein niet meer mogelijk is. Lijkt me voor de NS ook een kwestie van goed communiceren naar de klant.

Het is alleen we jammer dat die 40 seconden wel eventjes worden afgesnoept van de 2 minuten cross-plattform overstapnorm. Daar blijft niet bepaald veel meer van over zo.

Maandag 16 mei 2016 - 21:58:58
NSR-fan
NSR-fan
Quote
rob_ehv (ma 16 mei 2016 21:13:57 www.somda.nl): kan zeker wel, als er op het dienstkaartje staat 13:02:00 vertrekken moet er om 13:01:20 begonnen worden met de sluitprocedure.
Juist, dat bedoelde ik .
Overigens geldt dat nu ook al. Bij op de seconde rijden kan (en mag) een trein ook niet meer 2 minuten te vroeg aankomen. De machinist moet dusdanig met dienstkaartje en vakmanschap omgaan dat er op de seconde wordt gestopt langs perron. Tevens is de speling in de dienstregeling bekend, bv 12 seconden, waarop de machinisten kunnen anticiperen.

Maandag 16 mei 2016 - 22:03:01
evangoor
evangoor
In vredesnaam, waarom is die al discutabele 20 seconden nu weer 40 seconden geworden. Het wordt inderdaad een gekkenhuis zo.

Maandag 16 mei 2016 - 22:09:00
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Quote
rob_ehv (ma 16 mei 2016 21:13:57 www.somda.nl):
Quote
kiekkiek (ma 16 mei 2016 19:48:28 www.somda.nl):
Quote
NSR-fan (ma 16 mei 2016 16:43:19 www.somda.nl):
Quote
dennistd (ma 16 mei 2016 14:36:10 www.somda.nl): De HC van de 845 vond het nodig om in Rm een volle minuut voor vertrek (de klok sprong net op .31) de deuren al te sluiten. Dat in combinatie met de trein uit Vl die een minuutje te laat was leidde tot veel boze blikken bij de mensen die de overstap hierdoor net misten...
Met de nieuwe dienstkaartjes met "vertrekken op de seconden" is dit mogelijk. Daarop komt het voor dat er minimaal eerder vertrokken moet worden dan de officiële vertrektijd.
Even wachten, al zijn het seconden, is hierbij al helemaal niet toegestaan.
Juist nu loopt hierover een instructie ronde voor het rijdende personeel met klemmend advies dit seconden werk juist op te volgen.
Flauwekul. Je vertrekt nooit voor de gepubliceerde vertrektijd. Erna kan wel volgens de 'nieuwe' dienstkaartjes.
kan zeker wel, als er op het dienstkaartje staat 13:02:00 vertrekken moet er om 13:01:20 begonnen worden met de sluitprocedure.
Ja, en dus niet dat om 13:01:00 de deuren al sluiten. Dat is gewoon zeker een halve minuut te vroeg beginnen met de procedure...


Maandag 16 mei 2016 - 22:09:53
mdj
mdj
Naast de 7-10 jarige cyclus van materieeltekort en overschot bij de NS, is dit -het op de seconde vertrekken- er toch ook een cyclus van de punctualiteit vs. Energie Zuinig Rijden.

(en dan hebben we nog een andere cyclus: bakkenbesparing vs. besparen op de rangeerdienst)

Laatst bewerkt door moderator op Maandag 16 mei 2016 om 22:23:52, reden: Berichten zijn verplaatst.

Bij twijfel: gebruik beton.

Maandag 16 mei 2016 - 22:40:20
broek53
broek53
Quote
NSR-fan (ma 16 mei 2016 21:58:58 www.somda.nl):
Quote
rob_ehv (ma 16 mei 2016 21:13:57 www.somda.nl): kan zeker wel, als er op het dienstkaartje staat 13:02:00 vertrekken moet er om 13:01:20 begonnen worden met de sluitprocedure.
Juist, dat bedoelde ik .
Overigens geldt dat nu ook al. Bij op de seconde rijden kan (en mag) een trein ook niet meer 2 minuten te vroeg aankomen. De machinist moet dusdanig met dienstkaartje en vakmanschap omgaan dat er op de seconde wordt gestopt langs perron. Tevens is de speling in de dienstregeling bekend, bv 12 seconden, waarop de machinisten kunnen anticiperen.
Er is definitief iets misgegaan in de bovenkamers van oud-hgb IV of van de mensen die er werken. De veronderstelling dat de rijtijden enerzijds zodanig nauwkeurig zijn dat je er op de seconde op kunt rijden, is al onjuist (rijtijden zijn als een schot hagel: je raakt ongeveer het doel) en daarnaast wordt met de dienstregeling zoveel gemanipuleerd aan speling en afronding dat het een vergelijkbare illusie is met dat je de hoofdprijs in de Staatsloterij kunt winnen dat een trein op de seconde te rijden valt.

Daarnaast is 40 seconden tevoren de vertrekprocedure inzetten echt volkomen zot. Een korte stop van een sprinter is 42 seconden. Zou NS dus werkelijk geloven dat er 40 seconden nodig is voor de vertrekprocedure, dan zou een korte stop ongeveer een minuut moeten worden. Tenzij men denkt dat de reizigers er in 2 seconden in en uit kunnen
40 seconden leidt dus bij treinen met een langer stationnement tot structureel te vroeg vertrekken en alle eerder geschetste gevolgen voor bijvoorbeeld de aansluitingen vandien; daar mag dan ook wel een minuut bij.

Daarnaast is een bedrijf dat klanthaat tot beleid verheft en liegt over het in de gaten houden van de reizigerspunctualiteit boven de treinpunctualiteit het waard per ommegaande de concessie te verliezen, het is zonde dat ik het zeg.

Overigens is dit alles dermate absurd dat ik de indruk krijg dat we hier in de maling worden genomen. In dat geval ben ik er voluit in getrapt.

Laatst bewerkt door broek53 op Maandag 16 mei 2016 om 22:41:49

Maandag 16 mei 2016 - 22:48:54
PimTH
PimTH
Flickr 124886297@N02
Gisteren op Ndb werd de vertrekprocedure zelfs ingezet voor het sein op groen stond: er kon wel meteen vertrokken worden bij groen.

Maandag 16 mei 2016 - 22:51:46
treinfan
treinfan
Quote
NSR-fan (ma 16 mei 2016 21:58:58 www.somda.nl): Overigens geldt dat nu ook al. Bij op de seconde rijden kan (en mag) een trein ook niet meer 2 minuten te vroeg aankomen. De machinist moet dusdanig met dienstkaartje en vakmanschap omgaan dat er op de seconde wordt gestopt langs perron. Tevens is de speling in de dienstregeling bekend, bv 12 seconden, waarop de machinisten kunnen anticiperen.
Dus een machinist mag niet meer baanvaksnelheid rijden, omdat er anders tijd is om reizigers niet onnodig te laten wachten op de volgende trein?

[Bezig met laden...]

Maandag 16 mei 2016 - 22:55:43
NSR-fan
NSR-fan
Quote
broek53 (ma 16 mei 2016 22:40:20 www.somda.nl):

Overigens is dit alles dermate absurd dat ik de indruk krijg dat we hier in de maling worden genomen. In dat geval ben ik er voluit in getrapt.
Broek53, er is vast wel iemand in je kennis kring behorende tot het rijdende personeel welke even kan bevestigen of er op dit moment een instructie ronde loopt over op de seconde rijden, en alle in- en outsider even kan uitleggen.

Kortweg is het op de seconde aankomen, op de seconde vertrekken en op de seconde rijden. Dit staat ook zo tot op de seconde op de dienstkaartjes.
Samen met het opnieuw onder de aandacht brengen van na fluiten niet instappen, de instap LEDS en instap borden met zon eindeling het nieuwe streven om op tijd te rijden.
Als eerste op de A2 corridor in de praktijk. Op de seconde rijden zo gauw betreffend personeel instructie heeft gehad.

We nemen elkaar hier niet in de maling

Maandag 16 mei 2016 - 23:00:34
NSR-fan
NSR-fan
Quote
treinfan (ma 16 mei 2016 22:51:46 www.somda.nl): Dus een machinist mag niet meer baanvaksnelheid rijden
Dat is juist. Maar dat werd toch al niet gedaan ivm EZR.
Bij op de seconde natuurlijk niet vroeger rijden dan in de dienstregeling staat, tot op de seconde nauwkeurig dus.
Dat is het nieuwe werken voor het rijdende personeel.
En nee, ik heb het niet bedacht !

Maandag 16 mei 2016 - 23:11:30
b2py
b2py
Quote
PimTH (ma 16 mei 2016 22:48:54 www.somda.nl): Gisteren op Ndb werd de vertrekprocedure zelfs ingezet voor het sein op groen stond: er kon wel meteen vertrokken worden bij groen.
Ze hebben daar toch van die aftelklokjes?

Maandag 16 mei 2016 - 23:15:19
ZJ37
ZJ37
Er zijn ook ideeën geweest om de dienstregeling tot op de seconde te plannen en dit te vertalen naar een afgeronde hele minuut die gepubliceerd wordt aan de reizigers.

Op zich leuk en aardig, maar zodra dit gebeurt op basis van gerealiseerde rijtijden dan raak ik het spoor ook bijster. Een dienstregeling ontwerpen op basis van seconden uit een andere dienstregelingsconstructie én een andere infrastructuur is naar mijn mening compleet verkeerd.

Dinsdag 17 mei 2016 - 00:56:30
thom
thom
Quote
treinfan (ma 16 mei 2016 22:51:46 www.somda.nl):
Quote
NSR-fan (ma 16 mei 2016 21:58:58 www.somda.nl): Overigens geldt dat nu ook al. Bij op de seconde rijden kan (en mag) een trein ook niet meer 2 minuten te vroeg aankomen. De machinist moet dusdanig met dienstkaartje en vakmanschap omgaan dat er op de seconde wordt gestopt langs perron. Tevens is de speling in de dienstregeling bekend, bv 12 seconden, waarop de machinisten kunnen anticiperen.
Dus een machinist mag niet meer baanvaksnelheid rijden, omdat er anders tijd is om reizigers niet onnodig te laten wachten op de volgende trein?
Op de dienstkaartjes van de Mcn staat altijd een geplande dienstregelingsnelheid vermeld, en die kan lager zijn dan de baanvaksnelheid. Als er bv een langzamere trein voor je zit of je niet te vroeg op een bepaald punt mag zijn waar een andere trein voor je moet invoegen...

Als je dan baanvaksnelheid gaat rijden zul je alleen maar nutteloos gele en rode seinen tegenkomen.

Hebben ze in Ndb nu dan inderdaad die displays werkend en de regelgeving daarop aangepast? Anders mag je als Hc niet "door rood" sleutelen...

Laatst bewerkt door thom op Dinsdag 17 mei 2016 om 01:01:24

Dinsdag 17 mei 2016 - 08:41:55
dh3201
dh3201
Quote
broek53 (ma 16 mei 2016 19:25:50 www.somda.nl): Wat zou de volgende stap in deze gang naar het gekkenhuis zijn? 5 minuten voor de gepubliceerde tijd vertrekken, voor de zekerheid?
Een kwartier voor vertrek van de trein aanwezig zijn, aangekondigd door een man met een trompet?

Shqiperise-lopers?

Dinsdag 17 mei 2016 - 08:52:00
mtlx
mtlx
Ja, er wordt vanaf volgend jaar op de tiende minuut gepland. Vanaf dit jaar hebben de machinisten en conducteurs al een dienstkaartje in tienden. Maar 40 seconden voor tijd sleutelen is onzin. Voor een sprinterstop is 48 seconden gepland. Daarvan is 30 seconde voor in en uitstappen en afhankelijk van materieel, treinsamenstelling en station heb je dan nog tussen de 18 en 10 seconden voor de vertrekprocedure. Dat is niet anders dan dat het daarvoor ook al ging.
Officieel was het bij een stop op een halte bijvoorbeeld:
11:30 vertrektijd, dan moest je om 11:29:30 aankomen en had je 15 à 20 seconden voor het in en uitstappen en 10 à 15 seconden voor het vertrekproces.
Gecommuniceerde vertrektijd is altijd vroeger dan volgens het dienstkaartje. Bijvoorbeeld 11:30:54 volgens dienstkaartje wordt 11:30 voor de reiziger.
Overigens staan op grote stations meerdere minuten gepland voor het in en uitstappen. Dus je kan nog altijd gepland minutenlang wachten op een station.

Laatst bewerkt door mtlx op Dinsdag 17 mei 2016 om 08:53:39

Dinsdag 17 mei 2016 - 09:40:38
SchuurB
SchuurB
Het rare in dit verhaal vind ik (en dat is al jaren zo) dat de vertrekprocedure gestart kan worden als de vertrekminuut nog niet is aangebroken. Waarom niet gewoon de vertrekprocedure meerekenen als rijtijd? De overgang van stationnement naar rijtijd vindt dan plaats bij het inzetten van de vertrekprocedure; zo wordt de vertrekprocedure in ieder geval niet ingezet voordat de naar de reizigers geïnformeerde vertrekminuut is aangebroken.

Laatst bewerkt door SchuurB op Dinsdag 17 mei 2016 om 09:47:29

Dinsdag 17 mei 2016 - 10:49:02
NSR-fan
NSR-fan
Naarden Bussum heeft volgens mij geen aftellers.
De regelgeving is wel aangepast, tegen het veiligheids denken in.

Deuren sluiten mag dus, vertrek bevel geven niet. Dat is en blijft een veiligheidsincident met alle gevolgen.

Dinsdag 17 mei 2016 - 12:00:57
thom
thom
Dat kun je dan alleen doen door de rest te sluiten en je eigen deur open te houden, immers als je die ook laat sluiten krijgt de Mcn een groene lamp en geef je dus vertrekbevel...

Dinsdag 17 mei 2016 - 13:33:54
daniel81
daniel81
En dat is de meest logische situatie. Gek genoeg is het sluiten van de deuren onderdeel geworden van het veiligheidsprotocol van de vertrekprocedure terwijl het daar feitelijk niks mee te maken heeft.
Je ziet dat heel leuk bij GTW's, met een automatisch piepje bij de deuren en éénmansbediening.

Daar is sprake van een 'dubbele fluit': eerst een piepje dat de deuren dichtgaan, en dan een fluitje van de machinist dat er nu echt weggereden gaat worden.
Dat onderscheid zou je bij traditioneel materieel en 'tweemansbediening' ook kunnen hebben. Het eerste fluitje kan dan voor de veiligheidsprocedure uit (NB niet voor de aan de reiziger opgegeven vertrektijd uit!) en het tweede fluitje is het daadwerkelijke vertreksein voor de machinist.

Dinsdag 17 mei 2016 - 13:42:12
NSR-fan
NSR-fan
Dat is al meer dan 40 jaren zo. Dus niets nieuws aan. Het fluitje is overigens niet het vertrek bevel voor de machinist, maar de lamp "deuren dicht".

Dat een reizigers deur automatisch sluit, zonder handeling van conduteur of machinist heeft bij bv. GTW en SLT niets met de vertrekprocedure te maken.

Dinsdag 17 mei 2016 - 13:47:54
daniel81
daniel81
Toch zie ik in de praktijk dat in 99,999% van de gevallen de HC pas op z'n fluitje blaast als het sein uit de stand stop komt.
Dat heb ik ook beschreven in de eerste post van dit topic, waarop ook de reactie van rijdend personeel kwam dat dát de manier is die voorgeschreven is.

Dinsdag 17 mei 2016 - 14:04:46
sjoerd
sjoerd
Uit het onderzoek naar de treinramp bij Schiedam kwam juist dat het fluitje, het sluiten van de deuren en de groene lamp hebben geleid tot vertrek van Sprinter 2008 door stoptonend sein, terwijl begrijpelijkerwijze het vertreksein ook niet brandde. Alle handelingen voor vertrek voor er vertrokken kan worden zijn niet fantasie-gevaarlijk maar echt gevaarlijk.

Laatst bewerkt door sjoerd op Dinsdag 17 mei 2016 om 14:09:05

Dinsdag 17 mei 2016 - 14:22:39
sjoerd
sjoerd
Nu ik erover nadenk zou je als treinpersoneel dit soort vertrekprocedures dus behoren te weigeren. Eén verkeerde handeling van de hc, leidend tot een groene lamp in de cabine, kan leiden tot Schiedam II.

Dinsdag 17 mei 2016 - 14:25:22
NSR-fan
NSR-fan
Quote
daniel81 (di 17 mei 2016 13:47:54 www.somda.nl): Toch zie ik in de praktijk dat in 99,999% van de gevallen de HC pas op z'n fluitje blaast als het sein uit de stand stop komt.
Dat heb ik ook beschreven in de eerste post van dit topic, waarop ook de reactie van rijdend personeel kwam dat dát de manier is die voorgeschreven is.
Echter regelgeving veranderd (veel). Het topic loopt al weer even.
Indien er een afteller aanwezig is, mag de vertrekprocedure gestart worden, maar het vertrek bevel mag niet gegeven worden voordat vertreklicht brand of sein uit stand stop is.

Dinsdag 17 mei 2016 - 14:44:42
umbusko
umbusko
Misschien denk ik weer veel te logisch, maar een machinist mag toch pas vertrekken als de deuren dicht zijn én het sein niet meer rood is? Het branden van een groene lamp is dan maar één deel van de voorwaarde en nog geen signaal om meteen te gaan rijden. (Dat zou het tenminste niet moeten zijn.)
In het dagelijks leven maken we toch ook tig van die situaties mee? Als je bij een zebrapad staat en iemand zegt "loop maar" controleer je ook eerst of het licht groen is en of er toch niets door rood rijdt. Ik snap best dat het praktisch is om de deuren pas te sluiten als je ook meteen kunt vertrekken, maar "de groene lamp mag niet branden als het sein nog rood is, want dat is Zeer Gevaarlijk" gaat volgens mij een stap te ver.

Dinsdag 17 mei 2016 - 14:56:34
Frontier
Frontier
Dat komt omdat men machinisten tegenwoordig steeds meer als zwakzinnigen beschouwd. Niet sleutelen als het sein nog rood is, niet plannen met een rood sein onderweg, niet plannen met baanvaksnelheid als er iets traags voor zit, etc... Vroeger ging men er vanuit dat een machinist correct handelde bij een rood sein, tegenwoordig gaat men er bij voorbaat alvast vanuit dat dat mogelijk niet gebeurt met allerlei dwaze regels als deze als gevolg.

'Every year donkeys and mules kill more people than plane crashes'

Dinsdag 17 mei 2016 - 15:15:36
NSR-fan
NSR-fan
@-umbusko: Dat kan niet, sein rood maar wel deuren dicht, lamp deuren dicht: vertrekbevel.

En conducteur welke dat doet heeft een groot probleem en ondergaat een veiligheids onderzoek. Meestal voor verklaring ook meteen van de trein af.
Immers dit is een veiligheidsincident.

Dinsdag 17 mei 2016 - 15:30:36
sjoerd
sjoerd
Niet dat het van mij allemaal niet mag, maar om nu een tot nu toe opgevolgde raad naar aanleiding van Schiedam kortweg aan de kant te vegen als niet relevant, en de vertrekprocedure al in de Schiedamse richting op te schuiven, gaat wel heel snel.
Zoals bekend heb ik veel vertrouwen in het treinpersoneel.
Als ik NSR-fan goed begrijp mag de hc alleen gaan sleutelen als hij gezien heeft dat het sein uit de stand stop is gekomen, en dat sleutelen dan al 40 sec voor de vertrektijd. Oke, dat is niet Schiedams.

Laatst bewerkt door sjoerd op Dinsdag 17 mei 2016 om 15:53:15

Dinsdag 17 mei 2016 - 16:28:05
NSR-fan
NSR-fan
Is er een vertreklicht, dan kijkt de conducteur naar het vertreklicht.
Het kan in deze situatie zelfs zo zijn dat sein niet stoptonend is, bv geel, en dat vertreklicht toch niet brand. Er mag dan geen vertrekbevel gegeven worden.

Is er geen vertreklicht dan kijkt conducteur naar het voor de trein geldende sein.

Weet de conducteur het niet, immers geen wegbekendheid, dan vraag deze aan machinist.

Alleen bij geen vertreklicht en geen zichtbaar sein voor machinist mag er vertrokken worden.

Dinsdag 17 mei 2016 - 17:17:17
thom
thom
Quote
NSR-fan (di 17 mei 2016 16:28:05 www.somda.nl): Is er een vertreklicht, dan kijkt de conducteur naar het vertreklicht.
Het kan in deze situatie zelfs zo zijn dat sein niet stoptonend is, bv geel, en dat vertreklicht toch niet brand. Er mag dan geen vertrekbevel gegeven worden.
Volgens mij is een vertreklicht altijd gekoppeld aan het uit de stand stop komen van het uitrijd sein.

Laatst bewerkt door thom op Dinsdag 17 mei 2016 om 17:17:45

Dinsdag 17 mei 2016 - 17:26:05
thom
thom
Quote
daniel81 (di 17 mei 2016 13:33:54 www.somda.nl): Gek genoeg is het sluiten van de deuren onderdeel geworden van het veiligheidsprotocol van de vertrekprocedure terwijl het daar feitelijk niks mee te maken heeft.
Volgens mij is het best essentieel dat bij vertrek de deuren gesloten zijn en er niemand tussen klem zit terwijl de trein vertrekt...
De vertrek procedure begint op het moment dat de het toegestaan word om te vertrekken en omvat alles tot de trein daadwerkelijk vertrokken is.

Dinsdag 17 mei 2016 - 17:44:48
PimTH
PimTH
Flickr 124886297@N02
Quote
thom (di 17 mei 2016 17:17:17 www.somda.nl):
Quote
NSR-fan (di 17 mei 2016 16:28:05 www.somda.nl): Is er een vertreklicht, dan kijkt de conducteur naar het vertreklicht.
Het kan in deze situatie zelfs zo zijn dat sein niet stoptonend is, bv geel, en dat vertreklicht toch niet brand. Er mag dan geen vertrekbevel gegeven worden.
Volgens mij is een vertreklicht altijd gekoppeld aan het uit de stand stop komen van het uitrijd sein.
Hoe moet dat dan bij geel knipperend? Dan gaat het vertreklicht ook niet branden.

Dinsdag 17 mei 2016 - 17:59:42
joahn93
joahn93
Twitter joahn93
Bij geel knipper zal een vertreklicht niet gaan branden inderdaad.

FR1908

Dinsdag 17 mei 2016 - 18:02:32
NSR-fan
NSR-fan
@-Thom : Ja, dit kan. Hoofdsein geel vertreklicht uit. Er mag geen vertrekbevel gegeven worden.

@-Tim : Bij geel knipper geeft machinist de Conducteur opdracht om vetrekprocedure te starten.

Dinsdag 17 mei 2016 - 22:00:29
thom
thom
Dan ben ik benieuwd naar een voorbeeld en het doel van die situatie.

Seinen boek NSR zegt overigens duidelijk;
"Aanduiding dat het bijbehorende sein geen rood of geel
knipperend licht uitstraalt. Voor NS geldt dit sein als toestemming
tot het geven van het vertrekbevel. "

Dinsdag 17 mei 2016 - 22:18:25
michaben
michaben
Het seinenboek is duidelijk dat een wit vertreksein betekent dat het sein niet rood of geel knipper is ja. Maar die stelling kun je niet zomaar omdraaien als in dat bij een geel of beter lichtsein het vertreksein altijd wit zal zijn. En een situatie die ik me zo snel kan voorstellen is deze: youtu.be Oftewel een geel lichtsein tussen de b- en a-fase van het perron, waarbij vanwege de boog ook een vertreksein op de b-fase staat.

Dinsdag 17 mei 2016 - 22:29:48
NSR-fan
NSR-fan
Overigens het seinenboek NSR bestaat niet meer.
Dus niet meer gebruiken, niet up to date en kan dus weg.

Dinsdag 17 mei 2016 - 22:41:49
thom
thom
Ja OK, maar nu een inhoudelijk antwoord op mijn vraag ?

@Michaben,
Inderdaad heb je gelijk Al zou je het met deze omschrijving als storing op kunnen vatten dat het vertreklicht niet brand als het sein wel geel toont.

Maar je filmpje is wel duidelijk, ik was in de veronderstelling dat een vertreklicht altijd direct aan het roodrelais van het bijhorende sein gekoppeld was.

Dinsdag 17 mei 2016 - 23:05:55
NSR-fan
NSR-fan
Het niet laten branden van het vertreklicht bij een geel sein wordt toegepast als men wil voorkomen dat een trein vertrekt op een geel seinbeeld.
Dit bijvoorbeeld als geel en volgende rode sein relatief dicht op elkaar staan, waarbij het dan rode sein een gevaarssetting af dekt. Bijvoorbeeld een kruisende trein beweging.
Daarom ook de volgorde voor de conducteur, eerst kijken naar het evt. vertreklicht, dan naar het sein.

Woensdag 18 mei 2016 - 09:36:04
Klaasje
Klaasje
Dat is in de praktijk ook alleen als het gele sein nog niet de uitrijder is en dus niet het laatste sein langs het perron. Dat is in die zin dus ook het moment dat het vertrekproces doorgaans ook niet ingezet zou worden als er geen vertreklicht zou zijn.

Woensdag 18 mei 2016 - 10:42:02
NSR-fan
NSR-fan
Dat hoeft niet, de praktijk is vaak anders.
Het kan ook in situaties waarbij van het perron naar een middenspoor zonder perron vertrokken wordt.
Juist dan zou er op geel seinbeeld vertrokken kunnen worden, het niet gaan branden van het vertreklicht in zo'n situatie voorkomt dit.

Woensdag 18 mei 2016 - 10:45:10
Klaasje
Klaasje
Dan heb je dus geen veilige uitrijder zoals ik al omschreef.

Woensdag 18 mei 2016 - 11:16:17
NSR-fan
NSR-fan
Tsja, wat is een "uitrijder". Daarover zou je kunnen discuseren, immers een begrip welke niet in het seinenboek voor komt.
Een zgn. uitrijder heeft ook geen andere betekenis dan een ander hoofdsein.

Middensporen in stations zijn meer vrije baan dan stationssporen, immers hebben geen perron en vaak een Veel hogere plaatselijke snelheid.

Als je al wilt spreken over een "uitrijder" dan is dit het laatste sein langs een perron. Vertrekt een trein van perronspoor naar middenspoor dan is de "uitrijder" in voorbeeld hierboven dus geel, eerste volgende sein op middenspoor dus sein op vrije baan en stoptonend.

Denk hierbij aan bv s Hertogenbosch en ook Leiden.

Overigens brand het vertreklicht soms ook wel in dit soort situaties, is per station verschillend.

Woensdag 18 mei 2016 - 11:32:20
daniel81
daniel81
Quote
NSR-fan (wo 18 mei 2016 11:16:17 www.somda.nl): Overigens brand het vertreklicht soms ook wel in dit soort situaties, is per station verschillend.
Dat is dan wel weer merkwaardig; met het oog op de veiligheid zou je juist op dit aspect een eenduidigheid verwachten. Maar ik kan me ook indenken dat plaatselijke omstandigheden erg kunnen verschillen (zoals de afstand tot het stoptonende sein)
Overigens zie je soms dat treinen juist even van het perronspoor naar een ander spoor gestuurd worden (en daar vervolgens weer moeten wachten) om zodoende het perron weer vrij te maken voor een achteropkomende trein. Maar dat zal dan vast wel uitdrukkelijk door de treindienstleider naar de machinist gecommuniceerd worden.

Woensdag 18 mei 2016 - 12:31:53
selivio
selivio
Waarom zou je daarvoor uitdrukkelijk geïnstrueerd moeten worden door de treindienstleider? Je vertrekt als machinist dan gewoon op geel, waarbij je ervan uitgaat dat de volgende rood is(zoals altijd). Met wegkennis zou je gewoon moeten weten waar het volgende sein is.

Woensdag 18 mei 2016 - 12:55:26
NSR-fan
NSR-fan
Wel ben ik het met Daniel81 eens dat eenduidigheid de veiligheid verhoogd.
Echter zolang het aan de regelgeving voldoet, mag het worden toegepast.

Een machinist doet slechts wat de seinen hem/haar opdragen, zoals Silvio aangeeft. Samen met vakmanschap en goede wegbekendheid moet het dan goed gaan.
Over rijwegen en seinopvolging is bij normale omstandigheden geen enkele vorm van communicatie tussen machinist en treindienstleider.

Maandag 23 mei 2016 - 08:04:39
Daan!
Daan!
twitter.com

Dit is toch geen gevolg van de vertrekprocedure of is het echt zo erg?

Maandag 23 mei 2016 - 09:11:03
daniel81
daniel81
Als ik zo die foto bekijk heb ik het idee dat-ie op 7:29:40 genomen is; doordat je schuin erop kijkt en de wijzer een paar cm van de wijzerplaat af zit, zou je kunnen denken dat het pas 7:28:40 is.

Maandag 23 mei 2016 - 09:51:13
bacr
bacr
Overigens is NSwebcare welwillend maar kan niet goed lezen. Hij/zij vraagt de eindbestemming van de trein, die in koeieletters is gefotografeerd.....

Laatst bewerkt door bacr op Maandag 23 mei 2016 om 09:51:48

Maandag 23 mei 2016 - 17:23:42
IC2000
IC2000
Of hij nou om 7:28:40 of 7:29:40 is vertrokken, maakt niet uit, het is nog geen 7:30:00 dus had de trein nog niet mogen vertrekken.
Even heel scherp gezegd: Als de NS wil dat de vertrekprocedure om 7:29:59 begint, moet er naar de reiziger worden gecommuniceerd worden dat de trein om 7:29 vertrekt.
Maar ik moet zeggen dat het op verschillende stations beleid lijkt om ruim voor de aangegeven vertrektijd te vertrekken.

Maandag 23 mei 2016 - 18:41:55
thom
thom
Nouja, als een trein om 7:30 vertrekt, dan kun je bedenken dat je vóór die tijd ingestapt moet zijn?

Maandag 23 mei 2016 - 18:50:18
Frontier
Frontier
Ja, dan moet je tot 7:29:59 de tijd hebben om in te stappen.

'Every year donkeys and mules kill more people than plane crashes'

Maandag 23 mei 2016 - 19:21:13
MasterE
MasterE
Dat kan natuurlijk niet als een trein dan moet vertrekken.

Mcn Asd

Maandag 23 mei 2016 - 19:33:14
Frontier
Frontier
Dan moet je het anders communiceren, net als in de luchtvaart: instappen van XX:XX:XX tot YY:YY:YY, vertrektijd ZZ:ZZ:ZZ.

'Every year donkeys and mules kill more people than plane crashes'

Maandag 23 mei 2016 - 19:58:11
michaben
michaben
Quote
MasterE (ma 23 mei 2016 19:21:13 www.somda.nl): Dat kan natuurlijk niet als een trein dan moet vertrekken.
Nee dat moet niet, dat heeft men zo bepaald, dat is heel iets anders. Als men bepaald dat vertrektijd het fluitsignaal is, dan rijden alle treinen gewoon circa 30 seconden later, niemand die daar last van heeft, want men houdt daar dan gewoon rekening mee in de planning.

Maandag 23 mei 2016 - 22:23:05
MasterE
MasterE
Dat moet wel, sterker nog eigenlijk moet je om die tijd het uitrijsein afrijden.

Mcn Asd

Maandag 23 mei 2016 - 22:28:35
michaben
michaben
Nogmaals, niets moet, dat is puur zoals het nu is afgesproken. Iets moet pas als het fysiek onmogelijk is het niet te doen. Zolang er geen natuurkundig verband is tussen de vertrektijd zoals die gecommuniceerd wordt en het afrijden van een sein moet er niets en kan men een systeem bedenken die wel ten goede komt van de reiziger.

Laatst bewerkt door michaben op Maandag 23 mei 2016 om 22:29:08

Maandag 23 mei 2016 - 23:08:21
nougo
nougo
Dat dus. Het is de je reinste klanthaat om in de reisplanner tijd x te communiceren en in de praktijk op tijd x min y seconden de deuren te sluiten. Je kunt vervolgens tientallen redenen bedenken waarom die y seconden die je niet communiceert noodzakelijk zijn, maar dat zijn allemaal afspraken binnen de vervoerder. Zet bij gelijke gecorresponeerde vertrektijd gewoon je hele dienstregelingsysteem y seconden later en klaar. Dan is het voor iedereen helder en wordt gefloten op de gerespondeerde vertrektijd

Maandag 23 mei 2016 - 23:15:49
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Als er in tiende van een minuut de drgl gaat gepland worden zou het vreemd zijn om de daadwerkelijke vertrektijd niet in tiende van een minuut te maken.
Dus scherp fluiten en wegrijden, geen (6) seconden later!

Maandag 23 mei 2016 - 23:17:14
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Quote
MasterE (ma 23 mei 2016 22:23:05 www.somda.nl): Dat moet wel, sterker nog eigenlijk moet je om die tijd het uitrijsein afrijden.
De Newspeak van de managers begint al aardig te werken, vrees ik...

Maandag 23 mei 2016 - 23:19:44
NSR-fan
NSR-fan
Ieder weldenkend mens begrijpt dat vertrektijd het moment is dat de trein daadwerkelijk vertrekt. Dat dit niet kan met open deuren, begrijpen ook de meeste.
Dat de deuren dus VOOR vertrektijd gesloten zullen moeten worden, lijkt zeer vanzelfsprekend.
Reizigers welke al in de trein zitten, willen ook dat de trein op vertektijd vertrekt. De vervoerder en netbeheerder eisen zelfs op de seconden.
Ik zie het probleem niet zo.

Gewoon op tijd komen bij de trein, heb je een zeer krappe overstap, dan loop je een risico dat je de volgende trein mist.
Gelukkig rijden de treinen in een relatief hoge frequentie in Nederland.

Maandag 23 mei 2016 - 23:27:40
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Ik herhaal mijn laatste reactie maar weer eens... (quod demonstrandum esse)

Maandag 23 mei 2016 - 23:43:46
umbusko
umbusko
Quote
gvttreinen (ma 23 mei 2016 23:15:49 www.somda.nl): Als er in tiende van een minuut de drgl gaat gepland worden zou het vreemd zijn om de daadwerkelijke vertrektijd niet in tiende van een minuut te maken.
Dus scherp fluiten en wegrijden, geen (6) seconden later!
Maar dat doet er hier toch helemaal niet toe? Het enige waar het nu over gaat is de communicatie naar de reiziger en die kun je ook bij planning op tienden van een minuut klantvriendelijk houden.
Voorbeeldje: gepland vertrek om 10:30:10, waardoor de vertrekprocedure vóór 10:30 moet starten. Dan communiceer je 10:29 als vertrektijd en vertrek je exact om 10:30:10, iedereen tevreden. (En voor wie roept "de trein vertrok niet om .29": omdat dat dan zo gepland is, zal de daadwerkelijke aankomsttijd bij het volgende station wel weer stroken met de gecommuniceerde aankomsttijd en dus is de trein dan weer op tijd. Geen probleem meer toch?)
Quote
NSR-fan (ma 23 mei 2016 23:19:44 www.somda.nl):
Reizigers welke al in de trein zitten, willen ook dat de trein op vertektijd vertrekt. De vervoerder en netbeheerder eisen zelfs op de seconden.
Ik zie het probleem niet zo.

Gewoon op tijd komen bij de trein, heb je een zeer krappe overstap, dan loop je een risico dat je de volgende trein mist.
Gelukkig rijden de treinen in een relatief hoge frequentie in Nederland.
Volgens mij zijn er maar heel weinig reizigers die per se een punctualiteit van op de seconde moeten hebben. Dat kun je ook helemaal niet fatsoenlijk meten: vraag 10 personen hoe laat het volgens hun horloge of telefoon is (op de seconde) en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Zelfs de stationsklokken kunnen dat niet fatsoenlijk aan. Bovendien: vertrekpunctualiteit is niet zo interessant (je zit dan toch in de trein), maar aankomstpunctualiteit des te belangrijker.
Wat wil de reiziger wel? Op tijd aankomen waar hij zijn moet, dus geen minuten vertraging. En vooral: zijn volgende trein, bus etc. halen. Deuren dichtgooien voor de neuzen van een overstappende menigte, omdat op de seconde vertrokken moet worden: dan gooi je oorzaak en gevolg door elkaar.
Quote
NSR-fan (ma 23 mei 2016 23:19:44 www.somda.nl): Ieder weldenkend mens begrijpt dat vertrektijd het moment is dat de trein daadwerkelijk vertrekt. Dat dit niet kan met open deuren, begrijpen ook de meeste.
Dat de deuren dus VOOR vertrektijd gesloten zullen moeten worden, lijkt zeer vanzelfsprekend.
Jawel, daar ben ik het wel mee eens. Maar dat geldt voor heel veel soorten van vervoer en overal is de vertrekprocedure net wat anders. In het kader van klantvriendelijkheid: communiceer hoe laat je in de trein moet zitten, dan ontstaat er geen verwarring en boosheid (de deur ging al een minuut van tevoren dicht!). Het kan best dat dat soms nodig is, maar dat kun je als reiziger die nog een halve minuut naast een stilstaande trein staat niet objectief beoordelen. Alle ophef die daarover ontstaat kun je beter voor zijn.

Maandag 23 mei 2016 - 23:58:22
IC2000
IC2000
Quote
NSR-fan (ma 23 mei 2016 23:19:44 www.somda.nl): Ieder weldenkend mens begrijpt dat vertrektijd het moment is dat de trein daadwerkelijk vertrekt. Dat dit niet kan met open deuren, begrijpen ook de meeste.
Dat de deuren dus VOOR vertrektijd gesloten zullen moeten worden, lijkt zeer vanzelfsprekend.
Reizigers welke al in de trein zitten, willen ook dat de trein op vertektijd vertrekt. De vervoerder en netbeheerder eisen zelfs op de seconden.
Ik zie het probleem niet zo.

Gewoon op tijd komen bij de trein, heb je een zeer krappe overstap, dan loop je een risico dat je de volgende trein mist.
Gelukkig rijden de treinen in een relatief hoge frequentie in Nederland.
Nee, de vertrektijd is het uiterste moment waarop je kan instappen. De als de vertrekprocedure gestart is, is de trein feitelijk al vertrokken. Dus de deuren mogen niet eens VOOR de vertrektijden gesloten worden.
Als dit werkelijk zo gebruikt gaat worden door de NS, dan zullen ze binnen de kortste keren gigantische problemen hebben met de politiek en de gedupeerde reizigers, want dat geeft een grote economische schadepost.

Dat 'gewoon op tijd komen' wordt nogal lastig als je niet meer weet hoe laat je trein vertrekt omdat hij op de aangegeven tijd al pleitte is.
En helaas hebben we die hoge frequentie, want daardoor duurt de reis hier juist heel lang. Ik hoef niet zo nodig 6x per uur een IC die er 60 minuten over doet, als ik 2x per uur een IC kan hebben die er 50 minuten over doet, maar wel netjes, zoals het hoort, op de aansluiting (tot +5) wacht.

Dinsdag 24 mei 2016 - 00:53:44
mtlx
mtlx
Wat een gezeur. Het is al vele jaren zo dat op de gecommuniceerde vertrektijd de trein weg rijdt. Al vele jaren wordt 20 seconden voor de vertrektijd de vertrekprocedure in gang gezet. Wat is nou het hele probleem? Dat men nu wellicht om 11:00:04 de vertrekprocedure gaat starten omdat de vertrektijd volgens het tiendendienstkaartje om 11:00:24 is? Daarmee wordt de mogelijkheid tot instappen alleen maat langer. Ik zie het probleem niet.
Daarnaast:
Als een vliegtuig om 11:00 vertrekt kan jij om 11:00 uur toch ook niet meer instappen? Daar wordt je zelfs geacht om 2 uur van te voren al aanwezig te zijn. Een treinreis laat je toch ook niet van secondes afhangen? Je zorgt er gewoon voor dat je op tijd aanwezig bent. Dan kan er op tijd vertrokken worden, komt men ook op tijd weer aan, en haalt men ook gewoon de cross platform overstap.

Dinsdag 24 mei 2016 - 01:08:36
thom
thom
Als ik ga Googelen vind ik bij het woord 'Vertrek' de definitie "de actie van het vertrekken of weggaan", oftewel, het daadwerkelijk in beging gaan van de trein.

Je kunt daarmee dus met simpel verstand bedenken dat je vóór die tijd in de trein moet zitten, het enige is dat je NS kwalijk kunt nemen dat ze niet communiceren wanneer ze exact de deuren sluiten voordat de trein vertrekt (=benodigde tijd vertrekprocedure).

@IC2000, NS communiceert nergens dat je in kunt stappen tot 11:00, alleen dat de trein vertrekt om 11:00...

Dinsdag 24 mei 2016 - 03:34:10
Frontier
Frontier
En dus moet je de gelegenheid hebben om tot en met 10:59:59 in te stappen, zo niet dan dient men dit aan te geven.

'Every year donkeys and mules kill more people than plane crashes'

Dinsdag 24 mei 2016 - 07:35:00
illyavaes
illyavaes
Als de klanten het anders zien, dan noemen we ze gewoon sukkels die niet eens gewoon verstand hebben (hoe kun je het nou niet met onze navelstarende mening eens zijn?!), dat zal ze leren!
Waarvoor bestond de spoorsector ook alweer? Reizigers (en goederen) vervoeren per spoor? Dienst verlenen? Nah! Werkverschaffing aan "product"- en regelfetisjisten.

Dinsdag 24 mei 2016 - 07:55:09
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Quote
mtlx (di 24 mei 2016 00:53:44 www.somda.nl): Wat een gezeur. Het is al vele jaren zo dat op de gecommuniceerde vertrektijd de trein weg rijdt. Al vele jaren wordt 20 seconden voor de vertrektijd de vertrekprocedure in gang gezet. Wat is nou het hele probleem?
Het probleem? Dat men nu een campagne gaat starten om reizigers erop te wijzen niet meer na het fluitsignaal in te stappen terwijl de achterliggende oorzaak daarvan meer zit in het al voor de gepubliceerde vertrektijd klinken van dat fluitsignaal als begin van de vertrekprocedure.

Maargoed, daar is men bij NS goed in: oorzaak en gevolg omdraaien. Net zoiets als wanneer een korte trein op een onlogisch verre plek stopt (neem de NO-corridor op Ut als voorbeeld) men de reizigers de schuld van het late vertrek geeft omdat ze allemaal bij de voorste deur staan te dringen. Goh, wat raar

Laatst bewerkt door daniel_ddr op Dinsdag 24 mei 2016 om 07:55:20

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Dinsdag 24 mei 2016 - 08:02:08
cuneo56
cuneo56
Quote
MasterE (ma 23 mei 2016 22:23:05 www.somda.nl): Dat moet wel, sterker nog eigenlijk moet je om die tijd het uitrijsein afrijden.
Laat het nu zo zijn dat voor de punctualiteits gegevens ( en daarvan afgeleid bepaalde afrekeningen) dit software matig gecorrigeerd wordt naar de tijd van in beweging zetten

Dinsdag 24 mei 2016 - 08:19:26
dh3201
dh3201
Misschien in de spoorboekjes en reisplanners niet meer de VERTREKtijd noemen, maar de uiterlijke INSTAPtijd, en dat ook zo benoemen.

Shqiperise-lopers?

Dinsdag 24 mei 2016 - 09:03:08
Klaasje
Klaasje
Quote
MasterE (ma 23 mei 2016 22:23:05 www.somda.nl): Dat moet wel, sterker nog eigenlijk moet je om die tijd het uitrijsein afrijden.
Zo wordt de dienstregeling in ieder geval niet in elkaar gezet en worden opvolg- en overkruistijden niet berekend. Ook weet men bij het analysebureau prima dat er tijd zit tussen het gaan rijden en het afrijden van het sein. Het afrijden van het sein wordt gebruikt om de vertrekpunctualiteit gemeten maar daar wordt vervolgens de tijd van afgetrokken die nodig is om bij het uitrijsein te kunnen komen.

Dinsdag 24 mei 2016 - 09:10:57
bacr
bacr
Gewoon uitgaan van wat een gemiddelde reiziger in Nederland (en die is niet zo slim, talig, Newspeakerig of zo) onder het vertrek van een trein verstaat.
En dan zul je er verbaasd over zijn dat de meesten ervan uitgaan dat ze om 10.59.59 nog in kunnen stappen, maar om 11.00.01 niet meer.
Sluit dus aan bij je klantbeleving en ga niet proberen om die klantbeleving aan jouw werkelijkheid aan te passen.

Voorts, als er op de seconde vertrokken moet gaan worden, organiseer het dan zo dat je vertreklichten, rijwegen dan ook niet eerder, maar ook niet later dan op die seconde vrijkomen.

Zorg er voorts voor dat cross-platform-overstappen, zoals 3000-3500 in Ut, niet de dupe worden van HC's en mcn-en die vrolijk door de trein kunnen roepen dat ze 'precies op tijd uit Ut vertrokken zijn'. Laat de kerk in het midden van het dorp.

Dinsdag 24 mei 2016 - 09:43:50
yappa
yappa
En als je zo nodig een parallel wilt trekken met een ander vervoermiddel, kies er dan eentje waar de trein ook mee te vergelijken is. Metro en tram sluiten ook de deuren niet de minuut voordat ze horen te vertrekken, noch de bus.

"ieder weldenkend mens" denkt er weer anders over, dus laten we als spoorsector eens proberen een oplossing te vinden die voor al die verschillende gebruikers begrijpelijk is: Communiceer de tijd waarvan je wilt dat de reiziger hem ook gebruikt.

De gemiddelde reiziger heeft er geen boodschap aan dat een sprinter 20 seconden nodig heeft om in beweging te komen en een Thalys 2 minuten. Als je wilt dat de reiziger daar allemaal rekening mee houdt, stel je volgens mij je prioriteiten verkeerd.

Dinsdag 24 mei 2016 - 09:45:54
SchuurB
SchuurB
Quote
gvttreinen (ma 23 mei 2016 23:15:49 www.somda.nl): Als er in tiende van een minuut de drgl gaat gepland worden zou het vreemd zijn om de daadwerkelijke vertrektijd niet in tiende van een minuut te maken.
Dus scherp fluiten en wegrijden, geen (6) seconden later!
Als je op de tiende minuut plant, kun je dus ook gewoon de vertrektijd vastleggen op vertrekminuut x,3 of x,4.

Dat plannen op tienden kwam volgens mij in het beruchte rapport over de aanrijding bij Amsterdam Westerpark ter sprake; dat moest ProRail in navolging van de buurlanden ook maar eens gaan invoeren. Het irriterende is nu dat iets dat bedoeld was om betere planvorming te faciliteren nu maximaal autistisch ingezet wordt door de wegrijtijd van reizigerstreinen op hele minuten vast te leggen (edit: of ja, te houden eigenlijk). Als dat plannen op tienden nou iets mogelijk maakt, is dat je het het wegrijmoment niet op hele minuten meer hoeft vast te leggen en dus zo kan plannen dat de vertrekprocedure met het verspringen van de klok kan starten.

Laatst bewerkt door SchuurB op Dinsdag 24 mei 2016 om 09:50:01

Dinsdag 24 mei 2016 - 13:09:23
sjoerd
sjoerd
Wat een geneuzel. We hebben de minutenwijzer op de klok nota bene te danken aan het invoeren van spoorwegen. Daarvoor hadden de klokken alleen een urenwijzer, hier en daar nog te zien op torentjes, zoals in Zutphen. Die ene wijzer was exact genoeg voor de postkoets en de trekschuit. Laten we wel wezen: we gaan door dit quasi-precieze handelen (vergelijkbaar met een muis) een treinreis beginnen waarop zovele vertragingsfactoren van invloed zijn (bij elkaar vergelijkbaar met een olifant) dat het effect ervan te verwaarlozen is. Met de klant als verliezer, want wat is er nu erger dan je trein gesloten vinden voor vertrektijd? Ik verbaas me telkens weer over het gewriemel op de millimeter, terwijl er op hoofdzaken geen actie wordt ondernomen. Ze zijn compleet de weg kwijt. Als alle adviezen van commissies en controle-autoriteiten voortaan zo punctueel worden opgevolgd, berg je dan maar. Die instanties zijn ook al lang afgeslagen van de hoofdroute.

Laatst bewerkt door sjoerd op Dinsdag 24 mei 2016 om 13:09:39

Dinsdag 24 mei 2016 - 14:48:15
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Daarom ben ik ook een tegenstander van PHS, dat vergt namelijk een 'op tandvlees lopende' treindienst en aangezien het hier niet lukt om een halfuurs- of zelfs een kwartiersdienst soepel te laten lopen.
Idd is een treindienst (met al zijn verschillende karakteristieken) echt verschillend met een metrodienst (de hele dag zelfde materieel en zelfde samenstelling), plannen op tiende van minuut lijkt mij onhaalbaar.
Ook vertrekken op de seconde is onhaalbaar, het is immers mensenwerk.......

Oude dienstregelingen vermeldde vertrektijden zelfs op 5 minuten nauwkeurig!

Laatst bewerkt door gvttreinen op Dinsdag 24 mei 2016 om 14:51:44

Dinsdag 24 mei 2016 - 14:51:55
daniel81
daniel81
Er is laatst een aanbesteding geweest (ik meen Zl-Es) waarbij vanuit de provincie geëist is dat de deuren niet mogen sluiten voor de gepubliceerde vetrektijd. Nu weten de meeste concessieverleners niet heel veel van treinen, evenals de meeste reizigers, dus is het een goede graadmeter: een reiziger verwacht gewoon dat hij tot de tijd kan instappen die in de reisplanner getoond wordt.
Je moet de reiziger de informatie geven die voor hem van belang is. Dat is niet de tijd dat de trein zich in beweging zet maar de tijd tot wanneer hij de trein in kan en mag.
Valt me wel op dat bijna iedereen hier het daarover eens is, behalve degenen die bij het spoor werken. Dat tekent exact het probleem: spoormensen denken vanuit het systeem en vinden dat de reiziger dat ook moet doen. Terwijl het juist omgekeerd moet zijn: spoormensen moeten vanuit de reiziger denken omdat je van een reiziger niet mag vragen het spoorsysteem te begrijpen. Maar dit standpunt is in dit topic al minstens 54 keer geponeerd

Wat me nog wel opvalt is de dubbele moraal die NS zelf hanteert: als NS de overstaptijd voor de reizigers berekent, rekenen ze wel tot aan de volle minuut die gecommuniceerd wordt (correct me if I'm wrong). Vervolgens start de vertrekprocedure dus ca een halve minuut eerder, wat dus ordinair betekent dat reizigers van hun overstaptijd bestolen worden. De reiziger moet zo het probleem van NS oplossen ipv andersom

Dinsdag 24 mei 2016 - 15:02:19
jorgo
jorgo
Het probleem is vooral dat het zulk eenrichtingsverkeer is.

Als een trein niet op tijd kan vertrekken doordat vanwege of een ongelukkige perronfase iedereen aan de achterste deur staat te proppen, of welke andere door de spoorkant zelf veroorzaakte vertrekvertraging dan ook, dan gaan we als reiziger toch vervolgens ook niet met opgeheven vingertje naar de hc om hem kwalijk te nemen dat de trein 37 seconden te laat is?

Indien het spoor zou uitblinken in exacte punctualiteit zouden we het als reiziger eerder accepteren dat we worden opgeroepen om dusdanig op tijd aan de goede kant van de deur te staan dat de trein om :00 kan wegrijden. We zouden ons zelfs schuldig voelen als we dit belemmerden. Dat niveau van excellente punctualiteit ontbreekt echter.

Ondanks dat we best weten dat we ook een schakeltje in het geheel zijn, is die psychologie van 'samen uit samen thuis' wel van belang denk ik.

Dinsdag 24 mei 2016 - 15:38:22
SchuurB
SchuurB
Quote
sjoerd (di 24 mei 2016 13:09:23 www.somda.nl): Wat een geneuzel. We hebben de minutenwijzer op de klok nota bene te danken aan het invoeren van spoorwegen. Daarvoor hadden de klokken alleen een urenwijzer, hier en daar nog te zien op torentjes, zoals in Zutphen. Die ene wijzer was exact genoeg voor de postkoets en de trekschuit. Laten we wel wezen: we gaan door dit quasi-precieze handelen (vergelijkbaar met een muis) een treinreis beginnen waarop zovele vertragingsfactoren van invloed zijn (bij elkaar vergelijkbaar met een olifant) dat het effect ervan te verwaarlozen is. Met de klant als verliezer, want wat is er nu erger dan je trein gesloten vinden voor vertrektijd? Ik verbaas me telkens weer over het gewriemel op de millimeter, terwijl er op hoofdzaken geen actie wordt ondernomen. Ze zijn compleet de weg kwijt. Als alle adviezen van commissies en controle-autoriteiten voortaan zo punctueel worden opgevolgd, berg je dan maar. Die instanties zijn ook al lang afgeslagen van de hoofdroute.
Ik heb nog even het rapport opgezocht omdat ik bang was dat ik het misschien maar half onthouden had. www.onderzoeksraad.nl Pagina 56
Het punt dat in dit verband gemaakt werd in het rapport was dat het planningsysteem onvoldoende inzicht gaf in conflictsituaties. Hoewel ik dat rapport een gedrocht vind en vond, leek en lijkt mij verbeterde planvorming een prima streven.

Ik weet niet precies over welk gedeelte van mijn post je je nu aan het opwinden bent, maar volgens mij zijn we het eens hoor. Ik probeerde alleen maar te laten zien dat men nu een verbetering van het planningsysteem aangrijpt om de boel nog onhandiger te organiseren.
In Duitsland plant men ook op tienden, daar wordt de tijd voor de vertrekprocedure bij de vertrekminuut opgeteld, n-Wagen hadden 0,2 of 0,3 minuut, ICEs (volgens mij) 0,9 minuut en daarna begon de rijtijd pas. Dit is vooral belangrijk op grote, drukke knooppunten met veel kruisende bewegingen; zo'n slome (en vaak ook lange) ICE houdt de wissels veel langer bezet dan een Flirt waar de vertrekprocedure door de machinist met spiegels gedaan wordt, want de vertrekprocedure wordt ook in Duitsland pas gestart als het sein veilig is. Het plannen op tienden geeft in dit soort gevallen beter inzicht in welke vertrektijden haalbaar zijn, omdat je te ruime afrondingen voorkomt. Je wilt nu eenmaal een bepaald aantal treinen per tijdseenheid door de wisselstraat jagen en het zou leuk zijn als dat volgens het planningssysteem ook daadwerkelijk mogelijk is en het systeem je helpt met het maken van keuzes. Als reiziger in Duitsland krijg je niks mee van dat soort planningstechnische details, en terecht.
Dat plannen op de tiende minuut van belang is bij rijtijden van station naar station lijkt mij niet, het zou wel mogelijkheden geven als de machinist snelheidsadvisering krijgt.

Dinsdag 24 mei 2016 - 16:21:57
sjoerd
sjoerd
Schuur B: ik reageerde niet op jouw post, maar op de inconsequentie dat er wordt ingezet op de seconde terwijl we de minuten en soms zelfs kwartieren niet onder controle hebben. Er zijn domweg te veel onzekerheden onderweg om het zelfs maar de moeite waard te maken om op seconden te gaan letten.
Ook Energie Zuinig Rijden is er zo een. Ik ben nogal een milieufreak, maar niet tot in het absurde. Zo vind ik EZR prachtig. Maar EZR heeft op je rijtijd meer invloed in seconden dan je met een strak vertrek kunt terug verdienen.
Even slippen kost denkelijk gauw 15 seconden. Even remmen voor een overstekende onverlaat kost al gauw 30 seconden tot een minuut. Zo kan iedereen hier wel dertig oorzaken van tijdverlies opnoemen die stuk voor stuk harder ingrijpen dan wat je verdient met op de seconde vertrekken, en dan ook nog de klant voor een dichte deur zetten.
En je kunt ze allebei niet toepassen als je de klant daarmee tekort doet. Proberen op tijd te zijn is oke maar niet ten koste van de dienstregeling en de klant.

Laatst bewerkt door sjoerd op Dinsdag 24 mei 2016 om 16:23:03

Dinsdag 24 mei 2016 - 16:57:32
daniel81
daniel81
Quote
SchuurB (di 24 mei 2016 15:38:22 www.somda.nl): In Duitsland plant men ook op tienden, daar wordt de tijd voor de vertrekprocedure bij de vertrekminuut opgeteld, n-Wagen hadden 0,2 of 0,3 minuut, ICEs (volgens mij) 0,9 minuut en daarna begon de rijtijd pas. Dit is vooral belangrijk op grote, drukke knooppunten met veel kruisende bewegingen; zo'n slome (en vaak ook lange) ICE houdt de wissels veel langer bezet dan een Flirt waar de vertrekprocedure door de machinist met spiegels gedaan wordt, want de vertrekprocedure wordt ook in Duitsland pas gestart als het sein veilig is. Het plannen op tienden geeft in dit soort gevallen beter inzicht in welke vertrektijden haalbaar zijn, omdat je te ruime afrondingen voorkomt. Je wilt nu eenmaal een bepaald aantal treinen per tijdseenheid door de wisselstraat jagen en het zou leuk zijn als dat volgens het planningssysteem ook daadwerkelijk mogelijk is en het systeem je helpt met het maken van keuzes. Als reiziger in Duitsland krijg je niks mee van dat soort planningstechnische details, en terecht.
Verschil is wel dat in Duitsland de materieelplanning veel eenduidiger en constanter is dan in Nederland. Bepaalde materieelsoorten (en soms zou je haast denken specifieke stellen/stammen) zijn aan bepaalde treinseries gekoppeld. In Nederland hebben we nogal veel het verschijnsel 'Mischbetrieb' (een verschijnsel dat in het land dat dit woord bedacht heeft dus maar weinig voorkomt) en bovendien kan per wbl de hele omloop omgegooid worden.
Hoe dan ook hoeft dat geen verschil te maken voor de hele redenering: de traagste combi 'vertrekprocedure + geplande materieel' is dan leidend. Kan zelfs positiever uitpakken, de gemiddelde ICE haalt z'n trage vertrekprocedure naar 100 km probleemloos in

Dinsdag 24 mei 2016 - 19:57:21
Klaasje
Klaasje
Het verschil in tijd tussen VIRM12 en ICM-III zit hooguit rond de 20 seconden. Best veel in een kruis- of opvolgtijd van hooguit 3 minuten maar aangezien er weinig series zijn waar je beide uitersten tegenkomt zal dat in de praktijk met plannen helemaal geen probleem zijn.

Overigens betekent in tienden plannen niet dat er geen marge meer zou zijn. Als je de plannormen goed bekijkt dan zie je dat die marge in de planning nog altijd minimaal een halve minuut moet zijn. Van een seconde meer of minder zal je dus in de praktijk vrij weinig merken.

Dinsdag 24 mei 2016 - 21:02:03
michaben
michaben
Het voordeel zal vooral liggen in het niet meer naar boven af hoeven te ronden op hele minuten. Zoiets zou uit kunnen maken bij de bediening van een station als Utlr, de 9800 nu voorbij rijdt vanwege de plannormen. Als je de opvolgtijd niet meer hoeft af te ronden op hele minuten kun je de werkelijke opvolgtijd van 2,5 minuut (inclusief marge) hanteren en is die stop mogelijk wel inpasbaar.

Laatst bewerkt door michaben op Dinsdag 24 mei 2016 om 21:02:17

Dinsdag 24 mei 2016 - 21:15:51
sjoerd
sjoerd
Dat klinkt aantrekkelijk. Intussen sluipt erin dat de plannormen in al hun beklemming heilig zijn geworden terwijl die net zo goed voor heroverweging vatbaar zijn. Ik bedoel maar: je legt je organisatie en je klanten daarmee wel in een driedubbele knoop en dat stelt kennelijk niemand meer ter discussie.

Woensdag 25 mei 2016 - 08:46:11
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Even ter voorkoming van onduidelijkheden, wat betekent precies het begrip "opvolgtijd"?

Woensdag 25 mei 2016 - 08:54:33
Klaasje
Klaasje
Ik bedoelde eigenlijk de ongehinderde opvolgtijd. Dat is de tijd die nodig is voordat een tweede trein zonder hinder achter een eerste trein aan kan rijden. Op de vrije baan is bij maximum snelheid dat eigenlijk altijd lager dan 2 minuten, in sterk geoptimaliseerde stationsituaties kom je op waarden tussen 1:40 en 2:00 minuten uit en niet geoptimaliseerde stationssituaties zit bijna altijd op 2:00 tot 2:30 minuten.

Woensdag 25 mei 2016 - 08:56:40
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Heldere uitleg, ik snap 'm!

Woensdag 25 mei 2016 - 12:29:51
ZJ37
ZJ37
Wat is eigenlijk het probleem als alle treinen integraal 20 seconden later op de geplande hele minuten rijden? Volgens de punctualiteitscijfers nog steeds op tijd en nieuwe conflicten ontstaan er ook niet door.

Wellicht denk ik te simpel??

Woensdag 25 mei 2016 - 16:39:03
sjoerd
sjoerd
Nee, hoor, dat is juist lekker simpel. Want zoals we al wisten en vlak hierboven ook al gelezen hebben bij rolandrail rijd je die seconden er gewoon uit. Tja, dat dit soms strijdig is met andere doelstellingen zoals EZR is dan jammer. Want je laat de klant niet in de kou staan. Daar doe je het voor.
Als je te laat bent kun je hoe dan ook geen energie besparen, want je wilt op tijd op de volgende stop zijn. Toch?

Dinsdag 31 mei 2016 - 11:28:11
jorgo
jorgo
Ik meen dat dit stukje voorlichting hier nog niet genoemd was:

www.ns.nl

"Fluiten is niet meer instappen" en "Op het bord staat de vertrektijd, niet de instaptijd".

Dinsdag 31 mei 2016 - 11:42:54
sjoerd
sjoerd
Er staat ook in die instructie: - Als het vertreklicht brandt begint de conducteur met de vertrekprocedure -. Gelukkig is dat al niet correct. ARI of de knoppenpersoon stelt de rijweg als het goed is ruim van tevoren in. En dan wachten we rustig tot het zover is om te fluiten. Afgesproken?

Dinsdag 31 mei 2016 - 11:52:18
rolandrail
rolandrail
Flickr 44293295@N02
"...als het goed..." geeft precies het wankele aan van OTR e.d. NSR probeert met van alles de punctualiteit omhoog te schroeven terwijl er verder helemaal nergens daadkrachtige verbeterprojecten gaande zijn. NSR kan straks zeggen dat ze hun best hebben gedaan, meer niet.

Dinsdag 31 mei 2016 - 12:25:05
daniel81
daniel81
Quote
jorgo (di 31 mei 2016 11:28:11 www.somda.nl): Ik meen dat dit stukje voorlichting hier nog niet genoemd was:

www.ns.nl

"Fluiten is niet meer instappen" en "Op het bord staat de vertrektijd, niet de instaptijd".
Maar als het gaat om aansluitingen wordt de tijd op het bord als instaptijd berekend, toch?
Oftewel NSR geeft zich een halve minuut rijtijd cadeau en de overstappende reiziger moet maar zien hoe hij dat oplost
(en daar zit 'm dan ook de crux in dat deze manier van rekenen tijdwinst oplevert: stiekem zijn alle overstaptijden dus een halve minuut korter geworden)

Dinsdag 31 mei 2016 - 12:31:57
ZJ37
ZJ37
Zodra NS wordt afgerekend op reizigerspunctualiteit dan zal deze maatregel ook wel direct in de vuilnisbak belanden.

Woensdag 08 jun 2016 - 19:29:57
SchuurB
SchuurB
Verrassend: in Duitsland begint men nu ook met 30s voor vertrektijd de vertrekprocedure starten, voorlopig een proef op de stations Hannover Hbf en Köln Hbf.

www.drehscheibe-online.de

De discussies op DSO en ICE-treff zijn overigens grotendeels dezelfde als hier.

Woensdag 08 jun 2016 - 20:02:00
evangoor
evangoor
Alleen met Fernverkehr. Nou is die vertrekprocedure al idioot langgerekt (omroepbericht, fluit, deuren sluiten, zeventien keer naar elkaar zwaaien, alle laatste deuren dicht - behalve die van de Zugchef, sleutelen, teruglopen, allerlaatste deur dicht en dan een groene lamp), dus of dat nou heel veel gaat uitmaken met vandaag, geen idee. Zij gaan dit in 30s doen, NS hanteert straks 40s voor een veel effectiever proces. De reacties in Duitsland zijn overigens net zo afwijzend als hier.