Storing door brand Utrecht Centraal 19 november
Forum: Algemeen - Algemeen
09-12-2010 19:23:50
Geerrritt
Geerrritt
Smeulende testapparatuur van leverancier veroorzaakte brand op Utrecht CS

De brand die op 19 november het treinverkeer rond Utrecht Centraal een etmaal platlegde, is vrijwel zeker veroorzaakt door verkeerd geïnstalleerde meetapparatuur. Dat heeft ProRail-topman Bert Klerk tegen de Volkskrant gezegd. Het vuur brak uit in een technische ruimte onder de verkeersleidingpost van ProRail achter Utrecht CS.

Daar staat de zogenoemde 'no-breakinstallatie' opgesteld, een back-up die bij plotselinge stroomuitval de energievoorziening moet overnemen. De installatie bestaat uit zo'n 1.200 accu's. Klerk: 'Om onze systemen goed te laten werken, moet de accuspanning heel constant zijn. Die spanning bleek echter wat te schommelen. De leverancier van die spullen had daarom meetapparatuur op de accu's gezet, om te achterhalen of die batterijen inderdaad haperden. Die meetapparatuur bestond uit een computer met beeldscherm die met draadjes op de accu's was aangesloten. In die tijdelijke testinstallatie is de brand ontstaan. De draadjes zijn oververhit geraakt en zijn gaan schroeien. Waarschijnlijk waren ze niet voldoende geïsoleerd.'

ProRail bekijkt nu of juridische stappen tegen de leverancier mogelijk zinvol zijn. Mogelijk kan het bedrijf (een deel van) de schade op de leverancier verhalen. ProRail wil niet zeggen wie de leverancier is. 'Dat vinden wij nu niet relevant', meldt een woordvoerder per mail.

Bron: De Volkskrant 09-12-2010, pagina 9.
 

09-12-2010 20:18:04
dvdhoven
dvdhoven
En aanstaand weekend worden er herstelwerkzaamheden uitgevoerd rond/met de UPS. Diverse servers moeten down, waaronder het hele Donna systeem.
Dus of het verstandig is via Utrecht te reizen.....


Dick van den Hoven
 

09-12-2010 23:46:20
SleutelMan
Moderator
SleutelMan
ik neem aan dat ze daar nu wel een back-up voor hebben (nu ze het van tevoren weten?)