Alle forumcategorieën bekijken en reageren in het forum? Registreer een gratis account of log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Voeg discussie toe aan je favorieten

Winterproef

Woensdag 22 sep 2010 - 11:35:21
qj7141
qj7141
Test speciale dienstregeling voor extreem weer
NS en ProRail werken samen aan het winterbestendig maken van het spoor. Onderdeel van de maatregelen is een speciale dienstregeling die is ontwikkeld om ook onder extreme omstandigheden klanten te blijven bedienen. Hierbij gaan treinen van NS pendelen tussen verschillende stations. Om te zien of deze dienstregeling in de praktijk functioneert, wordt op zondag 10 oktober een test gehouden. Klanten krijgen op die dag te maken met andere reistijden dan op een reguliere zondag.

Zie: www.prorail.nl

Woensdag 22 sep 2010 - 11:44:03
rogier
rogier
Flickr rogierp
Is het gek als ik dit eigenlijk heel ver vind gaan?

Woensdag 22 sep 2010 - 11:44:49
jacokran
jacokran
1 april valt vroeg dit jaar...

O het is serieus? Nog erger....
Een hele dag volgens zo'n dienstregeling rijden is het probleem niet. Zeker niet als je de tijd hebt om je personeels- en materieelplanningen er op aan te passen. In de winter gaat het weer een 'gewone' puinhoop worden omdat de bijsturing al snel niet meer weet waar personeel en materieel zich bevinden (kijk maar naar de OD topics). Kortom een leuk idee om wat publiciteit te krijgen en nog wat meer reizigers de trein uit te pesten, maar de waarde voor de praktijk is nihil.

Laatst bewerkt door jacokran op Woensdag 22 sep 2010 om 11:45:54

Woensdag 22 sep 2010 - 11:52:29
RSK-Mat92
RSK-Mat92
Flickr RSK1992
Gut wat een positiviteit Als NS niet accuraat reageert in de winter klaagt men steen en been, vervolgens wordt er een soort reserveplan ontwikkeld, is het weer niet goed...

Het lijkt mij juist een waardevolle proef, want mocht er bijvoorbeeld 5cm sneeuw voorspeld worden, dan kan dit plan vanaf het begin van de dag in werking gezet worden. En als het plan niet getest wordt, zullen er ongetwijfeld onvolkomenheden naar boven komen als het ineens in paniek uit de kast gehaald wordt.

Het zal mij benieuwen of en hoe het werkt, maar ik zie er op zich wel wat in. Want ik heb liever beperkt OV dan geen OV komende winter, zeker met een tentamenperiode in de week voor kerst!

Met vriendelijke groet, Robin

Tevreden over Somda? Overweeg dan eens een vrijwillige donatie, alvast bedankt!


Woensdag 22 sep 2010 - 11:55:13
MDDM
MDDM
Hmm, gaan we nu voor elk nieuwsbericht een ander topic openen? Topic over winter perikelen op het spoor hebben we al www.somda.nl

Gr Joop mcn Lls

Woensdag 22 sep 2010 - 12:20:21
daniel
daniel
Ongelofelijk...
Hoe moeilijk kan het zijn om een uitgeklede dienstregeling te simuleren? Daar hoef je toch niet de dienstregeling in het hele land voor op de kop te gooien?

We weten nu al dat de uitkomst van de proef op 10 oktober is dat de nooddienstregeling prima uitvoerbaar is. Echter is die proef op niks gebaseerd, want een dienstregeling uitvoeren zonder de "extreme" (kuch) factoren van buitenaf is geen kunst aan. Zodra er 20 cm sneeuw valt en daarbij de bovenleiding bevriest, wissels onbedienbaar worden, de treinen vaker defect gaan en noem de winterellende allemaal maar op: dán start je een nooddienstregeling.

Ik ben benieuwd of het echt blijft bij het uitvoeren van een nooddienstregeling, of dat de "extreme" externe factoren ook gesimuleerd worden (en hoe?). Ik vrees ervoor... Wat een organisatie...


Woensdag 22 sep 2010 - 12:28:31
jacokran
jacokran
Quote
RSK-Mat92: Het lijkt mij juist een waardevolle proef, want mocht er bijvoorbeeld 5cm sneeuw voorspeld worden, dan kan dit plan vanaf het begin van de dag in werking gezet worden. En als het plan niet getest wordt, zullen er ongetwijfeld onvolkomenheden naar boven komen als het ineens in paniek uit de kast gehaald wordt.
De proef is niet waardevol. Er wordt getest of er volgens een bepaalde dienstregeling gereden kan worden.... Daarnaast is het nu mogelijk om materieel en personeelsplanningen aan te passen. Als de nooddienstregeling echt nodig is, is het aan de bijsturing om ervoor te zorgen dat materieel en personeel in de juiste hoeveelheden op de juiste plaats is. We ondervinden bijna dagelijks de gevolgen van een niet goed lopende bijsturing. In de winter wordt de bijsturing nog eens extra gehinderd door het feit dat deze nooddienstregeling pas uit de kast getrokken kan worden als de normale dienstregeling niet meer te rijden is.

Ik kan niet oordelen of de tekorten in de bijsturing kwalitatief of kwantitatief zijn. Ik stel dat het resultaat tekort schiet.

Woensdag 22 sep 2010 - 13:33:52
broek53
broek53
Wij hebben hier te maken met een show voor de buitenwereld, dat is wel heel erg duidelijk.

Woensdag 22 sep 2010 - 13:58:15
mren
mren
Des te pijnlijker als na het PR-offensief van de laatste weken, het toch weer mis zal gaan bij specifieke winterse omstandigheden.

Woensdag 22 sep 2010 - 14:02:05
mich
mich
Flickr 77593728@N08
Zolang ze achter de schermen maar werken aan de wisselverwarming, de noodprocedures bij prorail en de capaciteit van de bijsturing is een stukje PR prima.

Woensdag 22 sep 2010 - 14:08:12
dwem
dwem
Het gaat er niet om of het mogelijk is om een bepaalde nooddienstregeling uit te voeren, de werkelijke krachtproef is of de organisatie de overgang van normale dienst via toenemende semi-chaos tot besluit en invoering nooddienstregeling goed uit kan voeren.

Als je DAT in de praktijk zou testen was je ergens mee bezig.

Maar dat vergt nogal wat: simuleren verslechterende weersomstandigheden, links en rechts een kleine of grote verstoring en toenemende ontregelingen en chaos, en temidden van dat alles op het juiste moment de juiste besissingen nemen. DAT moet je testen.
Maar ja .....

Of denken we dat het KNMI op zaterdagochtend aankondigt dat er maandag om 07:13 uur een noodotestand zal uitbreken waar je dan 48 uur voorbereidingstijd voor hebt?

Dirk

Woensdag 22 sep 2010 - 15:54:31
RSK-Mat92
RSK-Mat92
Flickr RSK1992
Rover is het er in ieder geval niet mee eens, aldus www.nu.nl

Met vriendelijke groet, Robin

Woensdag 22 sep 2010 - 15:56:15
treinfan
treinfan
Dit slaat gewoon nergens op. Er kan niet goed getest worden (een DD-AR zal die zondag echt niet ineens gaan slippen, terwijl bij sneeuw DD-AR vaak genoeg slipt), dus weten we al bijvoorbaat dat men in de winter te krappe rijtijden heeft staan voor een winternooddienstregeling. Verder weet personeel ook al ruim van tevoren dat de proef eraan komt en wordt er dus ook niet getest hoe de informatievoorziening naar personeel op het allerlaatste moment geregeld wordt (noodweer kondigt zich meestal niet een paar weken vooraf al aan).
Beter zou zijn als ze ook een bij wissel/seinstoringen op een nooddienstregeling met pendelen over kunnen gaan met de diverse gecontroleerde STS-passages, het is gewoon belachelijk dat bij zo'n storing het vaak een uur duurt voordat er weer een trein rijdt, terwijl drie kwartier eerder precies dezelfde situatie is.


Woensdag 22 sep 2010 - 16:05:28
MDDM
MDDM
Om een DDAR te laten slippen hoef het geen winter te zijn, beetje regen is voldoende.

Gr Joop mcn Lls

Woensdag 22 sep 2010 - 17:22:27
kleine_man
kleine_man
De uitkomst is bekend.

Vanmorgen het resultaat gezien......Bij aanvang dienst lag Ah-Nm eruit. Rond 7 uur kwam het bericht dat de verstoring voorbij was. Nu de treinen nog

Woensdag 22 sep 2010 - 17:33:22
broek53
broek53
Quote
treinfan: Dit slaat gewoon nergens op. Er kan niet goed getest worden (een DD-AR zal die zondag echt niet ineens gaan slippen, terwijl bij sneeuw DD-AR vaak genoeg slipt), dus weten we al bijvoorbaat dat men in de winter te krappe rijtijden heeft staan voor een winternooddienstregeling. Verder weet personeel ook al ruim van tevoren dat de proef eraan komt en wordt er dus ook niet getest hoe de informatievoorziening naar personeel op het allerlaatste moment geregeld wordt (noodweer kondigt zich meestal niet een paar weken vooraf al aan).Beter zou zijn als ze ook een bij wissel/seinstoringen op een nooddienstregeling met pendelen over kunnen gaan met de diverse gecontroleerde STS-passages, het is gewoon belachelijk dat bij zo'n storing het vaak een uur duurt voordat er weer een trein rijdt, terwijl drie kwartier eerder precies dezelfde situatie is.
Wel een paar dingen scheiden. De nooddienstregeling die NS en Prorail willen testen, is geen bijsturingsscenario waarop op elk moment overgegaan kan worden. Het heeft dan ook niets te maken met het oefenen van verstoorde situaties of zo. Het is een alternatieve dienstregeling die men op korte termijn wil kunnen invoeren in alle systemen en de volgende dag uitvoeren. Daar gaat het om en om niets anders. Het net doen alsof het winter is, is daarvan dus geen onderdeel (proef was oorspronkelijk in augustus gedacht, toen de mussen zowat van het dak vielen van de warmte). Het is derhalve een organisatie-autistische proef, die niet anders kan gaan (door de aard van de in te voeren maatregelen) dan ten koste van de reiziger - dat is de andere kant.

Laatst bewerkt door broek53 op Woensdag 22 sep 2010 om 17:34:07

Woensdag 22 sep 2010 - 21:23:57
rogier
rogier
Flickr rogierp
Dan vrees ik het ergste voor als het een beetje winter wordt. Zodra de temperaturen beneden het vriespunt komen zal de nooddienstregeling wel uit de kast getrokken worden, 'uit voorzorg'. Dat wordt nog wat dan...

Woensdag 22 sep 2010 - 22:18:38
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Voor de liefhebbers een lijstje met frequenties en treinsoorten op de diverse deeltrajecten: www.ovinnederland.nl

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Woensdag 22 sep 2010 - 23:50:56
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Lachwekkend triest dit.

'Okeh'

Donderdag 23 sep 2010 - 00:10:13
treintim
treintim
Je zult maar een reisje Groningen-Den Haag moeten maken die dag... maar liefst víér keer overstappen (en als je Lw-Gvc doet moet je op Zwolle nog lang wachten ook, hoe het met de overstapstations Amf, Ut en Gd zit weet ik niet) en ook nog stopperen op Gn-Zl. Terwijl dat ook gewoon rechtstreeks zonder ook maar één overstap had gekund, je zou maar rolstoelgebruiker zijn, zeg, dan baal je er helemaal van dat NS zo'n nooddienstregeling rijdt op een dag dat het niet nodig is.;) Trouwens, de datum valt niet in de herfstvakantie, wat betekent dat die zondagavond gewoon de reguliere studentenverhuizing weer van start gaat van 't éne eind van het land naar het andere. Echt rustig is het op die zondag dus waarschijnlijk zeker niet qua reizigers.

Laatst bewerkt door treintim op Donderdag 23 sep 2010 om 00:21:51

Donderdag 23 sep 2010 - 00:30:37
broek53
broek53
Nou, daar wordt het dan des te realistischer van, zou je zeggen

Donderdag 23 sep 2010 - 07:28:29
parkietje
parkietje
voor het slagen is ook een goed personeelsrooster nodig. Ik denk daarbij personeel koppelen aan een fysieke trein en dus aan een trajecten ook aan elkaar. Ook in de reserve zullen koppels en trio's klaar moeten staan.

Donderdag 23 sep 2010 - 08:43:34
RSK-Mat92
RSK-Mat92
Flickr RSK1992
Ledn-Wd als losse stoptrein. Klinkt gezellig, men noemt het alweer een jaar of 4 een Intercity. Wat mij betreft een vlootje Plan V die kant op

Met vriendelijke groet, Robin

Donderdag 23 sep 2010 - 09:05:41
jorgo
jorgo
Dit is toch wel het elementje symptoombestrijding uit het pakket wintermaatregelen. Alle andere aanpassingen vanuit NS of Prorail zullen toch erop gericht zijn te voorkomen dat überhaupt iets het begeeft. En je gaat er van uit dat dat zijn effect heeft, alvorens te gaan schrappen.

Het idee dat dit scenario alvast uit de kast getrokken wordt bij een beetje winterweer (zoals sommige gebruikers suggereren) lijkt me dus toch zeker niet de bedoeling.

Donderdag 23 sep 2010 - 10:00:16
qj7141
qj7141
Quote
treintim: Je zult maar een reisje Groningen-Den Haag moeten maken die dag... maar liefst víér keer overstappen (en als je Lw-Gvc doet moet je op Zwolle nog lang wachten ook, hoe het met de overstapstations Amf, Ut en Gd zit weet ik niet)
Jammer dat het geen Int-traject is, want die lijken ongewijzigd. Schiphol-Hengelo kan 'gewoon' rechtstreeks met Int 140. En ook Amsterdam-Roosendaal per Benelux.

Donderdag 23 sep 2010 - 10:22:55
Apda
Apda
Hoe gaat het eigenlijk met de materieelomloop aan het begin en einde van deze proefdag? Staat het materieel dan op de goede plaats, of zijn er LM-ritten nodig?

Donderdag 23 sep 2010 - 10:29:17
jorgo
jorgo
Logischerwijs staat het materieel altijd op de 'goede plaats', namelijk volgens de inzet in de reguliere dienstuitvoer. Aan het begin van een nooddienst is het uitvoeren van LM-ritten misschien wel helemaal niet meer mogelijk.

Je zou er toch van uit moeten gaan dat er dusdanig weinig materieel nodig is voor deze speciale dienst, dat het rekening houdt met treinen die niet kunnen komen waar ze nodig zijn of defect. En dus vanuit iedere willekeurige uitgangssituatie kan worden ingeroepen!

Donderdag 23 sep 2010 - 10:52:41
daniel81
daniel81
Is kennelijk een nieuwe mode, het testen van dienstregelingen. Eerst ETMET, nu dit weer.
Het beste wat er deze dag kan gaan gebeuren is een grote storing, en dan kijken of men binnen de beperkingen die men zichzelf heeft opgelegd de boel nog enigszins aan de praat te krijgen.
Ik mag overigens hopen dat deze AMD (Absolute Minimum Dienstregeling) niet bij de eerste de beste sneeuwvlok uit de kast getrokken wordt ...
O ja en nog iets anders: afgelopen winter zag je dat de weersverschillen per landsdeel nogal groot waren. Is er alleen dit alles of niets scenario of is er ook de mogelijkheid om dit alleen in een deel van het land toe te passen?

Donderdag 23 sep 2010 - 11:03:48
rolandrail
rolandrail
Flickr 44293295@N02
Quote
mren: Des te pijnlijker als na het PR-offensief van de laatste weken, het toch weer mis zal gaan bij specifieke winterse omstandigheden.
En dat gaat het ook want een pendeldrgl door bijsturing laten inplannen voor de volgende dag is in de praktijk allang toegepast en een kansloze onderneming gebleven.
Personeel zonder trein, treinen zonder personeel, b.v. wel naar Bkl ingelegd zin maar terug niet of op een hele andere trein enz. enz. Het gaat het gewoon niet worden, het enige wat NSR en Prorail moeten doen is afleren is in paniek te raken.

Donderdag 23 sep 2010 - 11:27:11
qj7141
qj7141
Zoals Broek53 schreef is het geen pendeldrgl van de bijsturing, maar een soort wijzigingsblad voor één dag met geplande drgl/mat/pers compleet.

Laatst bewerkt door qj7141 op Donderdag 23 sep 2010 om 11:32:55

Donderdag 23 sep 2010 - 11:55:08
robbertc
robbertc
Klopt, er is een nooddienstregeling bedacht, inclusief personeel en materieel, die bij aanvang van de dienstregeling direct van toepassing moet kunnen zijn.

Donderdag 23 sep 2010 - 13:06:00
Joey666
Joey666
Als er flink wat sneeuw ligt, neem ik maar een dagje vrij.
Of een keuze maken naar het station te gaan en flink in de + staan.
Uitval van treinen betekend overvolle treinen bij aankomst van je bestemming.

En dan de terugreis.

Een berekening voor mij: 4923 valt uit en rijdt normmaal met 2x MDDM
Andere keuze's zijn: 5823 met enkel MDDM (Lopen naar ROC toe vanaf Hvs)
5723 met enkel MDDM die 4900 overstappers pakt in Wp.
Bus naar Hvs (als deze rijden?)
Eerste dag zal het super druk zijn en zul je overvolle treinen treffen.
Treinen die niet rijden en treinen die flink in de + rijden.
Tweede dag is het rustig. Mensen nemen een besluit om niet te gaan. (gedwongen)
Want dat waren ze gisteren zo slecht bevallen dat ze maar geen trein pakken.

Donderdag 23 sep 2010 - 16:07:24
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Quote
Joey666: Bus naar Hvs (als deze rijden?)
Mijn ervaring uit de vorige winterweer-periode: gedurende lange tijd probleemloos met de bus van/naar 't werk gereisd terwijl de treinen nog 'n zooitje waren. De eerste dag wel met flinke vertraging maar daarna liep het best goed.

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Donderdag 23 sep 2010 - 16:33:45
Totreintje
Totreintje
Facebook tvansijp Youtube Totreintje
Goh, je hebt meteen een rechtstreekse verbinding Amr-Ekz!

Donderdag 23 sep 2010 - 19:35:57
martw
martw
Facebook martijn.vantwoud
Als ik dit bekijk:
Quote
Ut - Wd - Gd - Rtd 2x/uur stoptrein + 4x/uur IC (avond 2x/uur)
Gd - Gvc 2x/uur stoptrein + 4x/uur IC (avond 2x/uur)
Betekent dat dan dat er 4 IC's per uur Ut-Rtd/Gvc rijden, die in Gd gecombineerd en gesplitst worden?
Of rijden er 'gewoon' 8 IC's Ut-Gd waarvan 4 naar Rtd en 4 naar Gvc?
En stopt die IC Ut-Rtd dan in Wd?

Martijn

Donderdag 23 sep 2010 - 19:44:43
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
Quote
Totreintje: Goh, je hebt meteen een rechtstreekse verbinding Amr-Ekz!
Dat geintje hadden ze afgelopen winter ook gedaan, werkt goed!
(Laat ik het zo zeggen, nadat ik van Bh naar Asd per Taxi was gereisd, was de 4500 de enige trein op Asd, en dan ook letterlijk: géén 1 andere trein was te zien.)

Iedere dag sportdag: De hordes met vertragingen en verstoringen ontlopen.

Donderdag 23 sep 2010 - 20:47:54
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Quote
martw: Als ik dit bekijk:
Quote
Ut - Wd - Gd - Rtd 2x/uur stoptrein + 4x/uur IC (avond 2x/uur)
Gd - Gvc 2x/uur stoptrein + 4x/uur IC (avond 2x/uur)
Betekent dat dan dat er 4 IC's per uur Ut-Rtd/Gvc rijden, die in Gd gecombineerd en gesplitst worden?
Wat ik hier lees is vier pendel-IC's Ut-Rtd met in Gd aansluiting op vier pendel-IC's Gd-Gvc. Als men iets niet doet bij zware sneeuw dan is dat namelijk combineren en splitsen.
(M'n meest recente ervaring is uit maart 2005 toen de toenmalige 2000 alleen Ah-Gvc deed en de Noordoost Lw/Es-Rtd)

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Donderdag 23 sep 2010 - 21:09:07
R-ekz
R-ekz
Quote
dlm4yjp:
Quote
Totreintje: Goh, je hebt meteen een rechtstreekse verbinding Amr-Ekz!
Dat geintje hadden ze afgelopen winter ook gedaan, werkt goed!
(Laat ik het zo zeggen, nadat ik van Bh naar Asd per Taxi was gereisd, was de 4500 de enige trein op Asd, en dan ook letterlijk: géén 1 andere trein was te zien.)
Komt vast omdat Asd-Ekz een van de belangrijkste trajecten van Nederland is waardoor die als eerste sneeuwvrij word gemaakt!

Donderdag 23 sep 2010 - 21:23:12
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
Eehm.... juist...

Iedere dag sportdag: De hordes met vertragingen en verstoringen ontlopen.

Donderdag 23 sep 2010 - 21:36:32
JcJay
JcJay
Hoe realistisch is deze proef? Ik ben van mening dat je zo'n proef moet doen in de spits, met name de avondspits of doordeweekse dag (met de gedachte dat werkend Nederland die met de trein reist allemaal zo snel mogelijk naar huis wilt wanneer er een weeralarm is afgegeven) en niet op een zondag, aangezien de zondagdienstregeling sowieso al minder treinen en reizigers kent dan de overige dagen... Denk dat je met een proef op een normale werkdag een een wat realistischer beeld krijgt, ook qua capaciteit en reizigersstroom. Overigens ben ik niet voor klantje pesten hoor, eerder voor spreuk: als je t dan toch doet, doe het dan goed...

Donderdag 23 sep 2010 - 23:31:00
broek53
broek53
Toch hoop ik dat het mij lukt hier het idee uit de hoofden te praten dat het dienstregelingmodel uitgeprobeerd zou moeten worden, beter nog: uitgeprobeerd wordt. Dat is gewoon niet zo, het is hooguit een bijeffect. Het gaat om twee dingen:
1. publiciteit
2. kijken of Prorail en NSR kans zien om binnen korte tijd een alternatieve dienstregeling + omlopen + personeeldiensten te laden en uit te voeren. Vandaar mijn afkeer van deze "proef", die organisatorisch-technisch bedrijfsautistisch is en geen enkel doel dient dan het bedrijf zelf. En geloof er echt maar niks van dat het om de dienstregeling als zodanig gaat, heus: alternatieve dienstregelingen kan men wel maken en uitvoeren ook.

Laatst bewerkt door broek53 op Donderdag 23 sep 2010 om 23:31:37

Vrijdag 24 sep 2010 - 07:09:59
Pim530
Pim530
Facebook profile.php?id=100000577754741&ref=tn_tnmn
Es - Dv 2x/uur stoptrein (en 1x/2uur IC 140)

Ik hoop toch echt dat ik ergens overheen gelezen heb...


Vrijdag 24 sep 2010 - 10:35:17
raymond16
raymond16
Nee dus, er wordt op meer uitlopers gesneden in de IC's, zoals op Std-Hrl, Rsd-Vs, Ehv-Vl en dus ook Es-Dv.

Laatst bewerkt door raymond16 op Vrijdag 24 sep 2010 om 10:35:59

Zaterdag 25 sep 2010 - 14:59:01
berkel73
berkel73
Quote
daniël_ddr: Voor de liefhebbers een lijstje met frequenties en treinsoorten op de diverse deeltrajecten: www.ovinnederland.nl
Dat lijstje lijkt toch niet helemaal overeen te komen met de dienstregeling zoals die nu in de reisplanner staat. Een paar voorbeeldjes:
*Asd-Ut is 2x/u stop, 2x/u IC, met stops in Asa en Dvd. Zal gezellig worden, aangezien de reizigers uit Shl er dus in Dvd allemaal bij komen.
*Gvc-Ut kan niet 4x maar 2x/u IC (zoals vermeld in het lijstje inderdaad met overstap in Gd)
*Rtd-Ut ook 2x/u IC
*Ht-Ehv ook 2x/u IC
*Ut-Ah de hele dag alleen maar 2x/u een stoptrein
*idem, ik durf het bijna niet te zeggen , tussen Amr en Asd
--> ik hoop dus dat er een deel is vergeten in te voeren, maar vrees het ergste...

*Een ritje Hdr-Ah duurt normaal 2u26, nu 3u33 (!)
*En ook leuk, als je een reis Asd-Mt opvraagt blijken de intercity's onderling niet op elkaar aan te sluiten: zowel tussen Ht en Ehv als tussen Ehv en Mt word je dan naar de stoptrein verwezen.
Alle voorbeelden overigens met vertrektijd 10 uur opgevraagd.

Laatst bewerkt door berkel73 op Zaterdag 25 sep 2010 om 15:08:23

Zaterdag 25 sep 2010 - 15:35:59
Reiziger47
Reiziger47
Ik mag ook hopen dat wat er nu in de reisplanner staat nog niet volledig is - ook op Bd - Tb - Ehv ontbreekt op het moment nog wat: daar vind de reisplanner nu alleen 2 stoptreinen per uur, helemaal geen intercities... Zo duurt een door mij regelmatig gemaakte reis Bd - Vl opeens geen 1:22 maar 1:53..

Zaterdag 25 sep 2010 - 15:40:21
raymond16
raymond16
En ook Ehv-Ddr heeft geen enkele IC per uur volgens de huidige reisplanner, met overigens een geweldige 33 minuten overstap in Bd (geen idee waarom dat niet crossplatform kan). Beetje vreemd spoorgebruik in Bd. Daar worden de sporen 3 (Bd-Ehv),6 (Bd-Rtd) en 8 (Bd-Rsd) gebruikt. Er kan toch zeker wel één overstap crossplatform plaatsvinden, zeker gezien de overstaptijden?

Ook nog een verbinding met meer verbindingen vergeleken met normaal: Ehv heeft met Rm, Std en Mt 4x per uur een trein (2x IC, 2x stop).

Zaterdag 25 sep 2010 - 17:17:12
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Wat betreft de frequenties: allicht een verschil tussen een doordeweekse- en weekendnooddienst?

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Zaterdag 25 sep 2010 - 21:26:15
BGM104
BGM104
Quote
berkel73:
Quote
daniël_ddr: Voor de liefhebbers een lijstje met frequenties en treinsoorten op de diverse deeltrajecten: www.ovinnederland.nl
Dat lijstje lijkt toch niet helemaal overeen te komen met de dienstregeling zoals die nu in de reisplanner staat.
Ik denk dat je in link ipv "(niet avond)" moet lezen "(niet in avond en weekend)". Er is namelijk in deze nooddienstregeling een verschil tussen spits en dal omdat het projectteam doorhad dat met de dal/basisfrequenties er in de spits niet genoeg capaciteit zou zijn om al het volk weg te krijgen.

En als je die spitstoevoegers in de ochtendspits al rijdt dan kan je ze beter laten rijden tot einde middagspits, scheelt weer een hoop rangeerwerk. In het weekend en avond rij je alleen de dalnooddienstregeling.

Zondag 26 sep 2010 - 13:58:50
BGM104
BGM104
Quote
Bijzondere Ritten Winterproef:
Let op: Internationale treinen (IC140, IC9200, THA9300 en de ICE's) rijden wel, Fyra niet.
Fyra rijdt WEL!
IC9200 rijdt met aangepaste tijden, overige Hispeed treinen rijden op de normale tijden.

Zondag 26 sep 2010 - 14:07:12
mdj
mdj
Ik kreeg hem gister niet uit de planner, nu wel. Hij is aangepast, dank

Bij twijfel: gebruik beton.

Zondag 26 sep 2010 - 15:10:35
jacokran
jacokran
Ik moet 10 oktober van Ut naar Es. Normale reistijd: 1:41. Zondag 10 oktober: 2:42! (en dan ben ik nog te laat ook...) Gelukkig kan ik met de auto. Het echte doel van de proef zal wel zijn: zoveel mogelijk reizigers voorgoed wegpesten voor het winter wordt!

Zondag 26 sep 2010 - 15:47:17
bloemkool
bloemkool
Wat voegt het dreigement met de auto te reizen toe aan een discussie
Met diep herfstige en winterse omstandigheden ben je met een auto net zo goed langer onderweg


Zondag 26 sep 2010 - 15:59:56
dh3201
dh3201
Maar je hoeft dan niet tig keer over te stappen!

Shqiperise-lopers?

Zondag 26 sep 2010 - 16:19:24
bart84
Moderator
bart84
Zojuist even in de reisplanner gekeken en een paar afwijkende treinnummers gevonden:
14000 Ut-Rtd (St)
12200 Bd-Ddr (S)
6800 Ehv-Mt (St)
1800 Ut-Asd (Ic)
7500 Ah-Ut (St)
13900 Shl-Ass (St)
3400 Ekz-Hn (St)
14500 Hn-Asd (St) op zondag dus
3600 Zp-Ah (St)
10800 Rm-Std (Ic)
12700 Ut-Dld (St)

En zo zullen er nog veel meer series zijn die IC waren en nu Stoptrein etc.

Laatst bewerkt door bart84 op Zondag 26 sep 2010 om 17:09:48

Mvg. Bart

Tevreden over Somda? Overweeg dan eens een vrijwillige donatie, alvast bedankt!


Zondag 26 sep 2010 - 16:31:06
mvd
mvd
Twitter MarcvD84 Facebook marcvandijk84
Quote
bart84:
10800 Rm-St (Ic)
Ze willen een pendeldienst onderhouden, dan gaan ze niet tussen Roermond en Soest rijden . Deze series rijdt overigens tussen Mt en Ehv (als ik de reisplanner invul krijg ik deze trein te zien zonder overstap).

Iech kom gelökkig oet Mestreech!

Zondag 26 sep 2010 - 16:34:42
Joff-10242
Joff-10242
Ik gok dat Bart84 Sittard bedoelt

Zondag 26 sep 2010 - 16:36:53
mdj
mdj
Overzichtje wat waar rijdt: somda.nl

Bij twijfel: gebruik beton.

Zondag 26 sep 2010 - 17:00:25
jacokran
jacokran
Quote
bloemkool: Wat voegt het dreigement met de auto te reizen toe aan een discussie
Met diep herfstige en winterse omstandigheden ben je met een auto net zo goed langer onderweg
Als het echt winter zou zijn, dan neem ik een reistijd van ruim 2,5 uur per trein op de koop toe. liever wat langer onderweg, dan van de weg Afgelopen winter tijdens hevige sneeuwbuien ook lekker per trein onderweg geweest vanaf Es naar Ut. Uur vertraging gehad, maar daar zat ik niet mee.
Deze "proef" lijkt echter niets meer dan een excercitie om zoveel mogelijk reizigers weg te pesten. Ik heb een gratis tip voor NS: Als je geen reizigers wilt vervoeren, ontgrendel dan de deuren niet meer! Dat is veel effectiever dan zo'n "proef".

Laatst bewerkt door jacokran op Zondag 26 sep 2010 om 17:03:41

Zondag 26 sep 2010 - 17:11:36
bart84
Moderator
bart84
Quote
mvd:
Quote
bart84:
10800 Rm-St (Ic)
Ze willen een pendeldienst onderhouden, dan gaan ze niet tussen Roermond en Soest rijden . Deze series rijdt overigens tussen Mt en Ehv (als ik de reisplanner invul krijg ik deze trein te zien zonder overstap).
Ik had de reis Zp-Hrl ingevoerd, daar kreeg ik enkel het stukje Roermond - Soest (oh nee, Sittard) te zien als 10800. Van Hdr naar Mt was het gehele stuk Ehv-Mt 6800 (zal wel zijn omdat de aansluiting op de 10800 gemist wordt.

Mvg. Bart

Zondag 26 sep 2010 - 17:45:39
abbm
abbm
Als je goed kijkt, zie je dat je via de Maaslijn reist.

Die rijden dan geen aangepaste dienstregeling

Zondag 26 sep 2010 - 17:49:06
bart84
Moderator
bart84
Ja, klopt. Maar de opmerkingen gingen niet over de Maaslijn.

Mvg. Bart

Zondag 26 sep 2010 - 18:06:37
mvd
mvd
Twitter MarcvD84 Facebook marcvandijk84
Het valt me wel op dat de werkzaamheden tussen Mt en Std opeens verdwenen zijn. Deze dag zouden omgeleide IC's gaan rijden via Hrl, maar die staan niet meer in de reisplanner...

Iech kom gelökkig oet Mestreech!

Zondag 26 sep 2010 - 18:07:41
abbm
abbm
Je krijgt wel een melding van werkzaamheden, maar volgens mij heeft NS de omgeleide IC's eruit gevist.

Zondag 26 sep 2010 - 18:57:07
himym
himym
Vandaag in de 557 vlak voor Zl de omroep dat 'volgende week (3 okt dus) de NS een proefnooddienstregeling rijdt', gevalletje van de lekker goed geïnformeerd personeel!

Zondag 26 sep 2010 - 23:00:39
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Opvallend wat betreft het wisselgebruik is deze trouwens: de 5500 keert bij Dld op het middenspoor (komt aan op spoor 1 en vertrekt van 2) waarmee dus juist wissels gebruikt worden die in de normale dienst niet gebruikt worden...
Lijkt daar dus wel een compromis te zijn tussen zo min mogelijk wisselgebruik en het bieden van een snelle aansluiting in beide richtingen.

Als ik zo eens naar 'n reis kijk die ik weleens in 't weekend maak: Amf -> Ddr is slechts 11 minuten langzamer en één overstap extra (en wat minder frequent mogelijk) En bij reizen op het juiste halfuur zelfs maar 4 minuten trager (aansluiting op de Benelux in Rtd dan).

Ddr -> Amf is een ander verhaal: da's 11 minuten trager op 't halfuur dat je de Benelux kunt nemen, anders is 't 28 minuten trager als gevolg van een fantastische overstap van 18 minuten in Rtd. Kennelijk geldt het fenomeen symmetrie niet voor een nooddienstregeling...

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Zondag 26 sep 2010 - 23:13:02
ruysdael
ruysdael
Het valt me op dat op het traject Amsterdam - Alkmaar alleen de 4000 rijdt (2x per uur) en op het traject Amsterdam - Hoorn 4x per uur een trein. Beetje vreemd.

Afijn: hoe komt zoiets als dit tot stand? Besluiten NS en ProRail dit "effe" met een kop koffie en een bastogne zo tussen de lunch en de avondmaaltijd door. Of is er ook nog iets van een overleg / toestemming nodig van het ministerie?

Laatst bewerkt door ruysdael op Zondag 26 sep 2010 om 23:22:24


Zondag 26 sep 2010 - 23:36:20
thom
thom
Quote
maccerr: Afijn: hoe komt zoiets als dit tot stand? Besluiten NS en ProRail dit "effe" met een kop koffie en een bastogne zo tussen de lunch en de avondmaaltijd door.
Klopt, en daarna halen ze nog een ijsje bij de italiaan als toetje...

Kom op zeg, dat snap je toch ookwel...

Zondag 26 sep 2010 - 23:37:35
ruysdael
ruysdael
Lekker relevant als je het tweede deel van de alinea weghaalt. Dat is namelijk het hele doel van mijn vraag.


Zondag 26 sep 2010 - 23:39:23
david_meye
david_meye
Twitter MeteoKrommenie Facebook DavidMeyer25
En als ik een reis plan vanaf Gdg naar Wd krijg ik de 9800 serie en de 4000 serie en de 14000 serie de 4000 en de 14000 serie bijna gelijk volgens de reis planner om .20 en 22 vanaf Gdg.

Laatst bewerkt door david_meye op Zondag 26 sep 2010 om 23:39:39

Zondag 26 sep 2010 - 23:45:20
Duitje
Duitje
Welke idioot heeft het verzonnen om tussen Alkmaar en Amsterdam 2 stoptreinen per uur te laten rijden? De 3000'n en 4000'n zijn elke zondag goed bezet met mensen die even lekker een dagje uit gaan in Amsterdam.
Als je dat allemaal in 2 treintjes per uur per richting wil hebben (beter woord: proppen) mag je met minimaal 2x DDAR gaan rijden, maar ik zie ze er nog wel voor aan om met solo SLT viertjes te gaan rijden!

Tijdens het "wintergebeuren" gold een negatief reisadvies, daardoor bleven heel veel mensen lekker thuis. Nu zal het anders zijn, iedereen gaat evengoed lekker een dagje op stap met het gezin. Daarom voorspel ik dat we overvolle treinen gaan krijgen deze dag! Hulde aan de NS!

Goudgele kerstavond: 24-12-2009 trein 866 met ICR

Zondag 26 sep 2010 - 23:46:44
thom
thom
Quote
maccerr: Lekker relevant als je het tweede deel van de alinea weghaalt. Dat is namelijk het hele doel van mijn vraag.
Uiteraard, maar wat is de meerwaarde van het doen alsof "NS gewoon maar wat lukraak doet" in jou vraagstelling terwijl iedereen hier weet dat dat nergens op slaat...?

Maandag 27 sep 2010 - 00:02:23
Duitje
Duitje
De NS klooit ook maar wat aan hoor, dat lijkt me duidelijk. Met een grote proef beginnen terwijl je niet eens SLT viertjes van zesjes kan onderscheiden...... Laat ze maar eens wat geld in de bijsturing stoppen ipv zo'n idiote proef.

Goudgele kerstavond: 24-12-2009 trein 866 met ICR

Maandag 27 sep 2010 - 10:21:05
john2
john2
Quote
mvd: Het valt me wel op dat de werkzaamheden tussen Mt en Std opeens verdwenen zijn. Deze dag zouden omgeleide IC's gaan rijden via Hrl, maar die staan niet meer in de reisplanner...
Volgens ns.nl/treinverkeerlimburg zouden de omgeleide I.C, via Heerlen, op 9 en 10 oktober, 16 en 17 oktober, 30 en 31 oktober en 6 en 7 november rijden.

Maandag 27 sep 2010 - 14:10:01
woepje
woepje
Twitter Woepje Facebook profile.php?id=100003823340869
Quote
treintim: Je zult maar een reisje Groningen-Den Haag moeten maken die dag... maar liefst víér keer overstappen (en als je Lw-Gvc doet moet je op Zwolle nog lang wachten ook, hoe het met de overstapstations Amf, Ut en Gd zit weet ik niet) en ook nog stopperen op Gn-Zl. Terwijl dat ook gewoon rechtstreeks zonder ook maar één overstap had gekund, je zou maar rolstoelgebruiker zijn, zeg, dan baal je er helemaal van dat NS zo'n nooddienstregeling rijdt op een dag dat het niet nodig is.;) Trouwens, de datum valt niet in de herfstvakantie, wat betekent dat die zondagavond gewoon de reguliere studentenverhuizing weer van start gaat van 't éne eind van het land naar het andere. Echt rustig is het op die zondag dus waarschijnlijk zeker niet qua reizigers.
Op zondagavond is het inderdaad druk te noemen met al die studenten. Dus dat wordt nog leuk dan. Ik mag hopen dat dit men gezwets niet meteen gaat invoeren als het eerste vlokje sneeuw gevallen is.

Dat men een nooddienstregeling wil opzetten en wil gaan testen is begrijpelijk. Maar dit is wel heel pittig ingekort met al die vele overstappen voor veel mensen.


Maandag 27 sep 2010 - 14:37:34
waalkade
waalkade
Waarom test men die nood dienstregeling niet 's nachts uit?
Op vrijdagnacht doet men daar ook nog eens veel mensen een plezier mee.

Maandag 27 sep 2010 - 14:43:59
himym
himym
Ik reis een de zoveel weken Ac-Gn op zondagavond en dat is altijd gezellig druk te noemen, normaal 2u25 (via Dvd) en nu 3u07 (via Ut), met 2x extra overstappen te Amf en Zl wordt het er niet makkelijker op, twee volksverhuizingen. Vooral de overstap in Amf (sp. 1 naar sp. 6) zal menig student niet leuk vinden. Ik bekijk het deze keer van een afstandje, ben mooi weekendje weg in Ierland

Laatst bewerkt door himym op Maandag 27 sep 2010 om 14:45:12

Maandag 27 sep 2010 - 15:00:11
broek53
broek53
Quote
waalkade: Waarom test men die nood dienstregeling niet 's nachts uit?
Op vrijdagnacht doet men daar ook nog eens veel mensen een plezier mee.
Een paar honderd personeelsleden zullen het niet alleen niet leuk vinden, maar zijn dankzij een nachtdienst ook nog eens twee dagen uit de running.

Maandag 27 sep 2010 - 15:08:02
waalkade
waalkade
Honderd duizend man een kwartier langer onderweg is ook 25.000 uur.
Dat vinden zij ook niet leuk.

Maandag 27 sep 2010 - 15:40:31
FourRoses
FourRoses
Om een ''oeffening'' zo goed mogelijk tot stand te laten komen, moet je het zo realistisch mogelijk maken. Een kwartiertje extra reistijd heb je ook zo te pakken zonder deze proef.

Maandag 27 sep 2010 - 16:01:59
broek53
broek53
Quote
waalkade: Honderdduizend man een kwartier langer onderweg is ook 25.000 uur. Dat vinden zij ook niet leuk.
Ja, die discussie ga ik uiteraard niet aan, omdat er wat mij betreft weinig te discussiëren valt. Ik vond het aanvankelijk alleen vreemd dat ervoor gekozen is om de dienstregeling ueberhaupt in het voorwereldlijke VPT-systeem te zetten om te kijken of dat wel goed gaat; inmiddels ben ik ervan overtuigd dat NS en ProRail eigenlijk aangeklaagd zouden moeten worden voor een wanprestatie-op-voorhand richting de reizigers.

Maandag 27 sep 2010 - 17:18:58
martijn
martijn
Grappig dat geklaag hier, voor mij verdubbelt de frequentie juist als ik die dag naar m'n ouders ga. Die 4 minuutjes extra reistijd neem ik wel op de koop toe.

Maandag 27 sep 2010 - 17:53:56
zugchef
zugchef
Flickr bjornnielsen
Lw - Vs is wel een leuke.

3 oktober 1x overstap en 4:34 onderweg met 1e reisadvies, aankomst Vs 12:08
10 oktober 5x overstap en 5:33 onderweg met 1e reisadvies, aankosmt Vs 13:38...

Laatst bewerkt door zugchef op Maandag 27 sep 2010 om 17:54:08

Maandag 27 sep 2010 - 18:32:59
jacokran
jacokran
Je moet natuurlijk ook kijken naar realistische reizen. Ik weet niet of er reizigers zijn die dat traject willen afleggen. Het is best lang voor een dagje heen en weer bijvoorbeeld en Lw en Vs zijn beide geen studentensteden. Wat dat betreft zal er eerder vraag zijn naar Vs - Gn op zondagavond.

De reis Ut - Es die ik eerder al noemde (+61) is een ander verhaal. Normaliter is een reistijd van 1:41 nog te overzien voor een dagje heen en weer. Ut en Es zijn ook beiden studentensteden en trekken dus extra reizigers op zondagavond.

Maandag 27 sep 2010 - 19:21:57
mren
mren
Quote
waalkade: Waarom test men die nood dienstregeling niet 's nachts uit?
Omdat het rijden van treintjes helemaal geen onderwerp van onderzoek is. Storing daargelaten, gaat dat natuurlijk gewoon prima lukken.

Maandag 27 sep 2010 - 20:31:37
daniel81
daniel81
Is er voor deze dag ook al een negatief reisadvies afgegeven?

Een erg merkwaardige maatregel vind ik overigens de overstap in Gbg.
Verder heb ik respect voor de pendelroutes, maar waarom zijn de frequenties niet wat hoger? De 'Paradestrecke' Ut-Ht wordt geheel ontzien want daar blijven 8 treinen per uur rijden, waarom kunnen dan tussen Zl en Gn niet gewoon 3 treinen per uur blijven rijden? En 4 per uur op Es-Dv? En zo kan ik nog wel even doorgaan met -in mijn ogen- onnodig lage frequenties.
Grappig trouwens dat Apd-Zp wel gewoon 2x/u blijft pendelen terwijl een uurdienst strikt genomen het bedienen van de wissels in Kbk overbodig zou maken (of had ik dat nu niet mogen zeggen )

Maandag 27 sep 2010 - 20:43:46
ruysdael
ruysdael
Quote
thom:
Quote
maccerr: Lekker relevant als je het tweede deel van de alinea weghaalt. Dat is namelijk het hele doel van mijn vraag.
Uiteraard, maar wat is de meerwaarde van het doen alsof "NS gewoon maar wat lukraak doet" in jou vraagstelling terwijl iedereen hier weet dat dat nergens op slaat...?
Het lijkt er anders wel op. Zoals broek53 al zei is dit om "te kijken of Prorail en NSR kans zien om binnen korte tijd een alternatieve dienstregeling + omlopen + personeeldiensten te laden en uit te voeren.". Als je eerst een hele dag zo'n proef moet doen om zoiets te testen en daarmee honderden (duizenden?) reizigers dupeert ben je in mijn opzicht geen capabel bedrijf en wordt het gauw tijd om wat eisen te stellen waar de vervoerder voor het HRN aan moet voldoen. Dit soort fratsen horen gewoon niet te kunnen en ik vraag mij ten sterkste af of het ministerie met zoiets belachelijks als zit akkoord zou gaan.


Maandag 27 sep 2010 - 20:49:11
daniel81
daniel81
Het zou me niet verbazen als juist dat laatste mede de ""oorzaak"" is van de ellende.
Volgens mij heeft NS een bedieningsplicht met een minimale frequentie per station (die overigens per station verschillend kan zijn). Wat ik nu vrees, is dat het dus 'mag' zolang je maar op of boven dat minimum zit.

Maandag 27 sep 2010 - 20:52:20
ruysdael
ruysdael
Dan wordt het tijd dat deze eisen aan de tijd waarin we leven wordt aangepast incluis boetebeleid voor uitvallende en sterk vertraagde ritten. Hopelijk zien we in 2015 een licht aan het end van de tunnel!

Laatst bewerkt door ruysdael op Maandag 27 sep 2010 om 20:53:05


Maandag 27 sep 2010 - 20:56:50
robbertc
robbertc
Is ook sprake van politieke druk om een winter dienstregeling te maken / te testen?

Maandag 27 sep 2010 - 21:38:09
jeanpierre
jeanpierre
Quote
daniel81: Is er voor deze dag ook al een negatief reisadvies afgegeven? Grappig trouwens dat Apd-Zp wel gewoon 2x/u blijft pendelen terwijl een uurdienst strikt genomen het bedienen van de wissels in Kbk overbodig zou maken (of had ik dat nu niet mogen zeggen )
Dat mag je zeker zeggen. Essentieel verschil hier is dat deze treindienst onder een provincie valt, en die doen niet mee met dit speeltje (net als bij alle andere regionale spoorlijnen).

Maandag 27 sep 2010 - 21:44:35
mdj
mdj
Maar Zl-Emn is in feite al van de provincie... Dus die zou dan ook niet mee mogen doen (en dat doet hij wel, Zl-Gbg en Gbg-Emn)

Bij twijfel: gebruik beton.

Maandag 27 sep 2010 - 21:51:08
jeanpierre
jeanpierre
Hmmm, je hebt gelijk. Ik zal eens navragen waarom het daar wel uitgevoerd wordt.

Maandag 27 sep 2010 - 23:25:35
Noodrem
Noodrem
Quote
robbertc: Is ook sprake van politieke druk om een winter dienstregeling te maken / te testen?
Niet actief, maar ik kan mij voorstellen dat ProRail / NSR zich op deze wijze enigzins probeert in te dekken voor mogelijke problemen in de komende winter.
Wanneer er weer zo'n debacle plaatsvind, kan ProRail ism NSR tenminste zeggen dat ze er zeker wat aan hebben gedaan om te kijken hoe ze hun dienstverlening tijdens winterproblemen verbeterd kunnen worden.
Dat het de werkelijke situatie in geen zin nabootst, is uiteraard een niet toe doen feit. Ze hebben wat geprobeerd en dat sust Den-Haag wel in slaap.
Totdat er opnieuw een debacle plaatsvind, dan struikelt de ene poltici nog harder over de andere om moord en brand te schreeuwen over de situatie.


Dinsdag 28 sep 2010 - 00:00:19
dh3201
dh3201
Quote
robbertc: Is ook sprake van politieke druk om een winter dienstregeling te maken / te testen?
Nee, de politiek heeft het veel te druk met een ontploftmatrashoofd

Shqiperise-lopers?

Dinsdag 28 sep 2010 - 00:36:53
Luukland
Luukland
Het gaat verschrikkelijk leuk worden. De stadsbussen van alle grote kernen zijn uiteraard ingestemd op de normale intercity-tijden. Dit betekend dat iedereen 5-10 minuten voor de intercity arriveert op het station. Echter rijden er alleen stoptreinen, en dan wel op verschrikkelijk rare tijden (Amf - Dv & Zwolle - Dv & Almelo - Es). Ik zie de ware volksverhuizing naar het oosten van het land al komen...

Na wat onderzoek blijkt dat iedereen met bestemming hengelo/enschede en als opstapstation verder dan deventer komt. Zo'n 20-40 minuten tijdswinst kan behalen door de IC 140 te nemen naar BAD BENTHEIM. Echter staat deze rond het begin van de avond (wanneer die studentenstroom op gang komt) al op UITVERKOCHT.

Zo'n winterdienstregeling testen is top, ik denk echter dat er een AVERECHTS verschijnsel gaat opreden, waarbij de IC 140 (120) stampvol zal zitten om het ritje Amersfoort - Hengelo in 1u17 te rijden. Terwijl de rest van de avond er enkel wat stoptreinen rijden met 1u50 op te teller.

Wat mij betreft: NEGATIEF REISADVIES VOOR REIZIGERS KOMEND TEN WESTEN VAN DEVENTER (Apeldoorn, Zwolle, Amersfoort, Randstad) voor de richtingen: ALMELO, HENGELO, ENSCHEDE.

Laatst bewerkt door Luukland op Dinsdag 28 sep 2010 om 00:38:54

Dinsdag 28 sep 2010 - 01:56:11
manuel25
manuel25
Flickr 10678580@N06
Quote
FourRoses: Om een ''oeffening'' zo goed mogelijk tot stand te laten komen, moet je het zo realistisch mogelijk maken. Een kwartiertje extra reistijd heb je ook zo te pakken zonder deze proef.
Realistisch... Worden er dan soms stuifsneeuwkanonnen langs het spoor geplaatst? Want dat is nou juist het probleem, niet de dienstregeling zelf. Bovendien kan men dienstregelingen met een heel mooi programma digitaal simuleren.

Helaas heb ik die dag twee nachtdiensten dat betekent dat ik smorgens om 7 uur uit Haren via Meppel (omdat richting Groningen dan nog niet rijdt) naar Workum moet en dezelfde dag rond een uur of 22 vanuit Workum in Haren moet zijn. Dat gaat door deze fijne DRGL waarschijnlijk heel wat rusttijd kosten
Misschien neem ik maar eens twee snipperdagen op

Laatst bewerkt door manuel25 op Dinsdag 28 sep 2010 om 02:03:04

Dinsdag 28 sep 2010 - 08:50:55
janltv
janltv
Quote
Luukland: -Knip-

Wat mij betreft: NEGATIEF REISADVIES VOOR REIZIGERS KOMEND TEN WESTEN VAN DEVENTER (Apeldoorn, Zwolle, Amersfoort, Randstad) voor de richtingen: ALMELO, HENGELO, ENSCHEDE.
Dat is natuurlijk grote onzin. Er rijdt gewoon 2x per uur een trein, zij het een stoptrein. Wellicht dat je inderdaad wat langer onderweg bent, maar dat het oosten onbereikbaar is, slaat nergens op.
Daarbij worden alle pendeltreinen ook nog eens verlengd, dus een zitplaatskans is vrij reeel.

Dinsdag 28 sep 2010 - 09:38:23
Luukland
Luukland
U heeft niet goed opgelet. Voor alle vertrekadressen ten westen van deventer, mag men 20 minuten wachten in deventer op de volgende dan wel extra lange stoptrein. Echter bent u klaarblijkelijk niet bekend met het "aanbod-vraag" verhaal van de markt.

Een reis Apeldoorn - Hengelo, kost met de auto 45 minuten. Met normale NS-intercity 48 minuten. Diezelfde dag met de stoptrein 1h28. Dit is een verdubbeling van de reistijd. Of u neemt NS-Hi-Speed met 45 min. Mag U mij vertellen welke keuze de reizigers zullen maken!!

Een reis Zwolle - Hengelo, kost met de auto 1h00. Met de normale NS intercity 1h06. Diezelfde dag met de stoptrein 1h28. Dit is +30min. Echter kan men ook de NS-Hi-Speed nemen, met 1h06. Mag U mij weer vertellen welke keuze de reizigers zullen nemen.

Een reis Amersfoort - Enschede, kost met de auto 1h15. Met de normale NS intercity 1h25. Dezelfde dag met de stoptrein 2h05. +40 dus. Echter met NS-Hi-speed kan de reis in 1h45 worden gedaan. Mag u mij vertellen welke keus de reizigers zullen maken.

Conclusie van het verhaal:
- Het wordt druk op de snelweg A1
- Het wordt druk in NS-Hi-speed
- Er zal alleen lokaal vervoer in de pendeltreinen zitten, wat op zondag 3x niets is. (Vandaar ook de 1x/uur sprinter tussen Apeldoorn - Almelo)

Ik hoop dat mijn punt nu duidelijk is, en geen onzin betreft Mr. Janltv

Dinsdag 28 sep 2010 - 09:52:35
bartzw
bartzw
voor het reizen van asd - zd en vice versa is deze dienstregeling beter dan een normale dienstregeling een 3000 erbij had nog mooier geweest maar de spreiding is veel beter geworden zo! uiteraard geldt dit alleen voor t weekend en de avonden

Dinsdag 28 sep 2010 - 10:42:48
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
Quote
Luukland: Conclusie van het verhaal:
- Het wordt druk op de snelweg A1
Onzin, ook al zouden alle treinreizigers tussen Dv en Es (inclusief de mensen zonder rijbewijs) in de auto stappen, dan nog zal de A1 niet druk worden op die zondag. Kijk maar eens naar dagen met werkzaamheden op dit traject, dan staat de A1 ook niet vol.
Quote
Luukland:- Het wordt druk in NS-Hi-speed
De Berlijn-IC zal inderdaad wel fors drukker zijn, omdat het de enige fatsoenlijke verbinding met Twente vormt. Met name bij de late treinen richting de Randstad (IC144, 142 en 140) kan dit een probleem gaan vormen. Deze treinen zijn sowieso al druk op zondagavond met internationale reizigers, oktober is een populaire maand voor stedentrips naar Berlijn.
Quote
Luukland:- Er zal alleen lokaal vervoer in de pendeltreinen zitten, wat op zondag 3x niets is. (Vandaar ook de 1x/uur sprinter tussen Apeldoorn - Almelo)
Dat denk ik dan weer niet. Bepaalde groepen die afhankelijk zijn van de trein zullen toch op reis gaan met de alternatieve dienstregeling. Dan is de stoptrein het enige alternatief. Voor reizen naar Zuid Nederland is Hgl-Zp een alternatief, Syntus rijdt de normale dienstregeling.
Quote
Luukland:Ik hoop dat mijn punt nu duidelijk is, en geen onzin betreft Mr. Janltv
Sorry hoor, maar je zit zelf ook een hoop onzin te verkopen. Hoewel ik de winterproef absolute onzin, een goed voorbeeld van klanthaat en autistisch treintjes rijden vind, kun je de gevolgen ook erg overdrijven

Zelf kom ik 10 oktober terug per vliegtuig vanuit Zwitserland (waar nooit winterproeven gehouden worden). Mijn reis van Shl naar Rsn zal zo'n 45 minuten langer duren met 1 extra overstap. Voordeel is dan wel weer dat de verbinding 2x per uur gaat.

Wat wel een grove schande is, is dat de internationale reisplanner nog steeds niet bijgewerkt is door NS. Mensen vanuit het buitenland gaan door deze proef dus aanlsuitingen missen en hebben dus recht op geld terug bij vertraging. Dat gaat NS Hispeed geld kosten.

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Dinsdag 28 sep 2010 - 10:58:34
daniel81
daniel81
Quote
maurits: Voor reizen naar Zuid Nederland is Hgl-Zp een alternatief, Syntus rijdt de normale dienstregeling.
Sterker nog: ik denk dat dat dan nog wel voor meer reizen geldt. Apd-Hgl via Zp is 1:10, dus die dag sneller dan via Dv (en wordt dus ook door de reisplanner aangegeven). Doordat de aansluiting in Apd nogal beroerd is, is het vanuit Amf niet sneller om via Zp te reizen (kost 1 minuutje meer).
Die overstaptijd van 25 minuten in Dv vind ik echter nergens op slaan.

Dinsdag 28 sep 2010 - 11:24:56
mdeen
mdeen
Vl-Rtd/Gvc is heen ook sneller via Nm (Veolia), terug niet.
Geeft ook aan hoe asymmetrisch de dienstregeling is. Er zit vaker een half uur verschil tussen heen- en terugreis.

Dinsdag 28 sep 2010 - 11:38:22
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Klopt ja, zie je ook als je puur naar NS-treinen gaat kijken: voor Ddr -> Ut is de overstap op Rtd 3x zo lang als andersom

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Dinsdag 28 sep 2010 - 11:56:17
aaron
aaron
Sorry, maar nu wordt er net gedaan alsof er een verschrikkelijke ramp staat te gebeuren. Een dag, een zondag nog wel, wat langer doen over de reis dan normaal is misschien niet leuk, maar zo erg is het ook weer niet.

Dinsdag 28 sep 2010 - 12:51:13
zaza
zaza
En het zou mij ook niets verbazen als er deze winter nauwelijks enige sneeuw van betekenis zal vallen

Dinsdag 28 sep 2010 - 13:26:22
mren
mren
Quote
aaron: Sorry, maar nu wordt er net gedaan alsof er een verschrikkelijke ramp staat te gebeuren. Een dag, een zondag nog wel, wat langer doen over de reis dan normaal is misschien niet leuk, maar zo erg is het ook weer niet.
En met zo'n instelling glij je als land af richting bananenrepubliek. Net zoals onder het aanroepen van de Heilige Veiligheid alles wordt geslikt van 4 uur geen trein door een vergeten koffer tot het niet meer meenemen van drinken in een vliegtuig.

Dinsdag 28 sep 2010 - 14:01:34
aaron
aaron
Een bananenrepubliek? Omdat je wat langer over een treinreis doet dan gebruikelijk? Juist roepen dat je om dit soort dingen een bananenrepubliek wordt, draagt bij aan het vormen van een dergelijke republiek.

Dinsdag 28 sep 2010 - 14:15:18
mren
mren
Nee, dat je langer doet over een treinreis is helemaal niet het echte probleem. Het is het feit dat het die langere reistijd absoluut onnodig is, waarmee dus geen enkele ambitie of klantvriendelijkheid wordt getoond.

Laatst bewerkt door mren op Dinsdag 28 sep 2010 om 14:16:10

Dinsdag 28 sep 2010 - 14:29:10
broek53
broek53
Krek. Een dienstregelingmodel als zodanig "uitproberen" is volkomen onzin, zeker als het een sterk uitgedund model btreft.

Dinsdag 28 sep 2010 - 15:44:18
MDDM
MDDM
NS en Prorail hadden van de minister de opdracht gekregen, om voor 15-10-'10 een alternatieve dienstregeling uit te werken en te testen.

Gr Joop mcn Lls

Dinsdag 28 sep 2010 - 15:54:37
mren
mren
Hoe testen? Heeft Eurlings een praktijkproef met reizigers en personeel opgedragen?

Dinsdag 28 sep 2010 - 15:56:21
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
Het testen hoeft echt niet in de praktijk te gebeuren. De rijtijden van stoptreinen zijn bekend en dat wat vertrek- en aankomsttijden wat anders liggen veranderd daar niks aan. De machinist en HC kunnen gewoon op hun dienstkaartje kijken wat de juiste vertrektijd is. Daar valt niks aan te testen.

Wat wel getest moet worden is of NS in staat is om op korte termijn in staat is om over te schakelen naar een nooddienstregeling. Dit betekent dus het inladen in de systemen testen en kijken of de dienstuitvoering goed opgestart wordt, iets wat prima met computersimulaties kan gebeuren.

Laatst bewerkt door maurits op Dinsdag 28 sep 2010 om 15:56:38

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Dinsdag 28 sep 2010 - 16:58:49
kleine_man
kleine_man
Quote
mren: Nee, dat je langer doet over een treinreis is helemaal niet het echte probleem. Het is het feit dat het die langere reistijd absoluut onnodig is, waarmee dus geen enkele ambitie of klantvriendelijkheid wordt getoond.
De NS zou klantvriendelijkheid tonen door reizigers die dag gratis te laten reizen. Dan kan je wel testen of het systeem werkt als er (met betalende) forenzen gereisd word. Oftewel grote hoeveelheden reizigers kan verwerken.

Deze hele opzet doet mij trouwens denken aan de vliegtuigbranche. Wat de aanleiding was weet ik niet meer, maar men wilde testen hoe snel men passagiers uit een toestel kon krijgen. Dit ging helemaal geweldig. Bij nader onderzoek bleek dat er geen prikkel was. Het toestel (of mock-up) stond aan de grond en iedereen was op de hoogte wat er ging gebeuren. Men heeft de proef herhaald, maar dan met de toevoeging dat de eerste die naar buiten kwam een leuk geld bedrag tegemoed kon zien. Het resultaat werd iets anders.

Dinsdag 28 sep 2010 - 19:02:25
jacokran
jacokran
Quote
maurits: Wat wel getest moet worden is of NS in staat is om op korte termijn in staat is om over te schakelen naar een nooddienstregeling. Dit betekent dus het inladen in de systemen testen en kijken of de dienstuitvoering goed opgestart wordt, iets wat prima met computersimulaties kan gebeuren.
Deze test is totaal ongeschikt voor dit doel. In de praktijk heb je hooguit 1 dag om over te schakelen op een nood dienstregeling. Nu heb je twee weken. Ieder goed georganiseerd bedrijf kan in twee weken een nooddienstregeling voorbereiden, misschien NS ook wel... In 1 dag overschakelen, dat is pas een prestatie.

Dinsdag 28 sep 2010 - 21:29:13
nielske90
nielske90
Facebook profile.php?id=100000795150858 Flickr nielske1990
Dit is juist een scenario dat vooraf gemaakt wordt, gericht op eventuele winterse problemen. Dit zelfde scenario blijft gewoon op de plank voor als het in de winter mis blijkt te gaan, maar die omschakeling wordt nu dus in de praktijk getest. Daar is niks meer vooraf over nagedacht ten opzichte van een situatie met winterse problemen...

Dinsdag 28 sep 2010 - 22:49:40
aaron
aaron
Quote
mren: Nee, dat je langer doet over een treinreis is helemaal niet het echte probleem. Het is het feit dat het die langere reistijd absoluut onnodig is, waarmee dus geen enkele ambitie of klantvriendelijkheid wordt getoond.
En dat rechtvaardigt het gebruik van grote woorden als 'bananenrepubliek'? Want daar gaat het mij om, het volstrekt willekeurige gebruik van zulke termen. We glijden volgens velen al sinds het begin der tijden af naar het niveau van een bananenrepubliek, wanneer is dat niveau dan daadwerkelijk bereikt? Door het testen van een dienstregelingsmodel voor het treinverkeer? Ook al is dat nog zo onnuttig..

Laatst bewerkt door spiketrain op Woensdag 29 sep 2010 om 04:58:58, reden: Quoot aangepast (was van Mren)

Woensdag 29 sep 2010 - 12:48:51
qj7141
qj7141
Quote
maurits: Het testen hoeft echt niet in de praktijk te gebeuren. De rijtijden van stoptreinen zijn bekend en dat wat vertrek- en aankomsttijden wat anders liggen veranderd daar niks aan. De machinist en HC kunnen gewoon op hun dienstkaartje kijken wat de juiste vertrektijd is. Daar valt niks aan te testen.

Wat wel getest moet worden is of NS in staat is om op korte termijn in staat is om over te schakelen naar een nooddienstregeling. Dit betekent dus het inladen in de systemen testen en kijken of de dienstuitvoering goed opgestart wordt, iets wat prima met computersimulaties kan gebeuren.
Als dat laatste juist is (en daar geloof ik wel in) dan heeft de IT-sector van Prorail nog wel iets uit te leggen. En als hun computersystemen zoiets niet kunnen simuleren ook..

Woensdag 29 sep 2010 - 21:01:16
doc_zenith
doc_zenith
* edit *

Laatst bewerkt door doc_zenith op Dinsdag 28 jan 2020 om 22:14:48

Woensdag 29 sep 2010 - 22:00:54
oudeaap
oudeaap
Dus als ik het goed begrijp kan de straks geteste dienstregeling pas in werking treden een dag na het opstarten van de systemen? Dat zou dan best wat loos alarm dienstregelingen kunnen opleveren; sneeuw verwacht, niet gevallen.

Woensdag 29 sep 2010 - 22:08:52
daniel81
daniel81
Ik mag toch aannemen (en hopen) dat het normaliter niet de bedoeling is om dit draaiboek voor 1 dag uit de kast te trekken?

Woensdag 29 sep 2010 - 22:44:14
rogier
rogier
Flickr rogierp
Nee: we gaan dit gewoon iedere dag krijgen als er sneeuw valt. Dat duurt meestal ook wel minstens een paar dagen achter elkaar.

Owja: GTBV is uiteraard niet van toepassing. Er is immers sprake van (1) overmacht en (2) een van te voren aangekondigde wijziging van de dienstregeling.

Laatst bewerkt door rogier op Woensdag 29 sep 2010 om 22:45:21

Woensdag 29 sep 2010 - 23:13:30
broek53
broek53
Voor degenen die de smiley's in bovenstaand bericht missen: de bedoeling kan niet anders zijn dan een knipoog (of breideloos cynisme, uiteraard).

Donderdag 30 sep 2010 - 13:46:01
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Om de proef wat realtistischer te maken, misschien een paar cruciale wissels 'onder laten sneeuwen', kijken wat dan van de aangepaste drgl. overeind blijft

Vrijdag 01 okt 2010 - 14:10:07
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
Nog even wat nieuws over de proef, NS Hispeed meldt dat zowel voor de FYRA als de ICE International er op 10 oktober geen toeslag betaald hoeft te worden.

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Zondag 03 okt 2010 - 13:08:08
JcJay
JcJay
Waar ik benieuwd naar ben: hoe de SLT'jes gaan gedragen in de voor dat type 1e winter reizigersdienst als Nederland onder sneeuw ligt...

Dinsdag 05 okt 2010 - 09:12:54
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
SLT`s worden in Tsjechië onder winterse omstandigheden getest, dus tijdens de winter die dan ook hier heerst....

Dinsdag 05 okt 2010 - 09:25:05
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Ook bij deze proef heeft NS en Prorail een gezamelijk krantje voor z`n personeel uitgebracht.
Op de dag zelf zullen medewerkers de reizigers op koffie en stroopwafels tracteren dus wie zin heeft gaat met de trein op pad

Ook te lezen:
Tussen 1/6 en 1/12 krijgen 670 IRM bakken nieuwe filters, dit wordt door Bombardier in de Nedtrainwerkplaats te Mt gedaan.
460 ICM bakken worden tot 1/12 van een nieuwe compressor en spanningsomvormer voorzien en dit gebeurd in Zwolle en Haarlem.
Tot eind 2010 zullen van 240 bakken SGM de lijnfilterspoelen worden gereinigd en geisoleerd en dit wordt in Leidschendam gedaan.
Ook wordt de voorraad spoelen op peil gebracht.

Van infrazijde:
Voor 15 oktober krijgen 2300 kritische wissels nieuwe verwarmingspijpen.
Ook de verwarmingsketels langs het spoor worden vervangen.
Nieuw is dat ook de wissels op opstelemplacementen en bij werkplaatsen voorzien worden van wisselverwarming.

Laatst bewerkt door gvttreinen op Dinsdag 05 okt 2010 om 09:26:24

Dinsdag 05 okt 2010 - 10:54:31
ZJ37
ZJ37
Zo te zien zijn er onder de Somda-lezers al genoeg mensen die op de hoogte zijn van de 'proef'. Deze week heb ik er nog niks over gelezen (behalve op ns.nl) of gehoord in de media, in de trein of op de stations. Ik mag hopen dat dit nog gebeurt, al zal je de dagjesmensen alleen via de media bereiken.

Over de proef zelf: Vooropgesteld dat ik vind dat het niet kan dat je veel reizigers dupeert door extra overstappen en langere reistijden, lijkt me het ook sterk dat zoiets nodig is om de hele dag zo'n noodplan te rijden.
Vele berichten gaan over het uitproberen van het laden van de nooddienstregeling, inclusief de omlopen en personeelsdiensten. Dat kan toch ook gewoon worden uitgeprobeerd met een zondagsdienstregeling? Of een aangepaste zondagsdienstregeling?
Wat ik ermee wil zeggen: Zo'n 'laadtest' rechtvaardigt toch niet een uitgeklede dienstregeling voor een hele dag?

Verder vraag ik me af waarom deze test alleen op het Hoofdrailnet wordt uitgevoerd. Als het in opdracht van de landelijke overheid is kan ik de achterliggende gedachte wel begrijpen omdat het de opdrachtgever is. Gaat zoiets ook nog gebeuren op de regionale lijnen die in opdracht van de provincie rijden?

In hoeverre zijn de goederenvervoerders bij deze proef aangehaakt? En de regionale vervoerders? E.e.a. heeft toch invloed op spooropstellingen en gewijzigde treinpaden, dunkt me.

Dinsdag 05 okt 2010 - 11:04:27
robbertc
robbertc
.. Bovendien moet er aardig bijgestuurd worden op buitendienststellingen en eventueel evenementen, wat normaal gesproken in de plannen verwerkt is..

Laatst bewerkt door robbertc op Dinsdag 05 okt 2010 om 11:04:37

Dinsdag 05 okt 2010 - 11:43:28
MDDM
MDDM
Quote
ZJ37: Zo te zien zijn er onder de Somda-lezers al genoeg mensen die op de hoogte zijn van de 'proef'. Deze week heb ik er nog niks over gelezen (behalve op ns.nl) of gehoord in de media, in de trein of op de stations. Ik mag hopen dat dit nog gebeurt, al zal je de dagjesmensen alleen via de media bereiken.
Of je hebt niet goed geluisterd, of helemaal niet omdat je dopjes van je mp4 in had,of je wilt gewoon even zeuren om het zeuren. Op elk station waar ik vandaag geweest ben, heeft men wel degelijk omgeroepen dat op 10-10-'10 een aangepaste dienstregeling gereden wordt.

Gr Joop mcn Lls

Dinsdag 05 okt 2010 - 11:56:40
ZJ37
ZJ37
Er staat ook (over goed lezen gesproken): "Deze week heb ik er nog niks over gelezen of gehoord". Maar ik zal de enige dan wel zijn... Ik zeg niet dat het nergens wordt omgeroepen, toch?

EDIT: Zie nu dat je machinist bent en dan zul je natuurlijk vaker een omroepbericht horen dan een doornee reiziger als ik die 's ochtends vroeg van A naar B reist (zonder mp4 overigens).

Laatst bewerkt door ZJ37 op Dinsdag 05 okt 2010 om 12:03:35

Dinsdag 05 okt 2010 - 12:17:41
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
Dan zit je denk toch half te slapen, vanmorgen het bericht op Hn en Ass gehoord, op beide was ik nog geen 5 minuten. Op Shl werd het zelfs 4-talig omgeroepen

Iedere dag sportdag: De hordes met vertragingen en verstoringen ontlopen.

Dinsdag 05 okt 2010 - 12:22:01
ZJ37
ZJ37
Zal vanmiddag mijn oren wijd open zetten dan. Wel jammer dat je bijna tot 'doof' wordt gekwalificeerd bij iets dat je zelf niet gehoord hebt. Een antwoord in de strekking van 'in x en y werd het wel omgeroepen' zou al ietsje aardiger zijn.

Dinsdag 05 okt 2010 - 12:27:03
MDDM
MDDM
Op de volgende stations heb ik de omroep gehoord: Lls, Alm,Ut (meerdere keren)Rhn en bij toeval ook nog op Db.

Gr Joop mcn Lls

Dinsdag 05 okt 2010 - 12:33:15
microshit
microshit
Ik hem 'm vanmorgen om ongeveer 11:50 gehoord te Tpsw


Dinsdag 05 okt 2010 - 12:41:36
noof
noof
In Emn wordt het altijd enkele minuten voor het vertrek van de treinen omgeroepen, duidelijk genoeg..

Maar goed, laten we hier maar geen opsomming van maken.

Dinsdag 05 okt 2010 - 12:45:53
waalkade
waalkade
Quote
MDDM:
Quote
ZJ37: Zo te zien zijn er onder de Somda-lezers al genoeg mensen die op de hoogte zijn van de 'proef'. Deze week heb ik er nog niks over gelezen (behalve op ns.nl) of gehoord in de media, in de trein of op de stations. Ik mag hopen dat dit nog gebeurt, al zal je de dagjesmensen alleen via de media bereiken.
Of je hebt niet goed geluisterd, of helemaal niet omdat je dopjes van je mp4 in had,of je wilt gewoon even zeuren om het zeuren. Op elk station waar ik vandaag geweest ben, heeft men wel degelijk omgeroepen dat op 10-10-'10 een aangepaste dienstregeling gereden wordt.
Dagjesmensen in automobilistenjargon zondagsrijders zullen door de week weinig op de perrons vertoeven.

Dinsdag 05 okt 2010 - 15:15:00
SleutelMan
Moderator
SleutelMan
Twitter Blostrupmoen Youtube SleutelMan Flickr sleutelman
het heeft een tijdje geleden ook wel in de kranten gestaan voor zover ik me het herinner, maar een extra oproep op de radio/tv zou inderdaad geen kwaad kunnen voor de dagjesmensen.


Dinsdag 05 okt 2010 - 15:34:01
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Amf wordt 't ook gewoon omgeroepen, al meerdere keren gehoord. Waarbij overigens de verwijziging voor meer informatie per post verschilt: op Amf wordt verwezen naar www.ns.nl en www.ns.nl/winter, op Ut naar www.ns.nl en m.ns.nl.

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Dinsdag 05 okt 2010 - 16:39:32
aaron
aaron
Quote
ZJ37: Zal vanmiddag mijn oren wijd open zetten dan. Wel jammer dat je bijna tot 'doof' wordt gekwalificeerd bij iets dat je zelf niet gehoord hebt. Een antwoord in de strekking van 'in x en y werd het wel omgeroepen' zou al ietsje aardiger zijn.
Doet het terzake wat jij al dan niet hebt gehoord? Hoe moeilijk is dat nou om te snappen.

Dinsdag 05 okt 2010 - 17:14:19
ZJ37
ZJ37
Hoe moeilijk is het te snappen dat ik gewoon antwoord gaf op een andermans opmerking dat ik beter moet luisteren naar de omroep?

Dinsdag 05 okt 2010 - 20:47:10
FourRoses
FourRoses
Discussiëren is kennis uitwisselen, ruziemaken is onwetendheid uitwisselen.. Laten we het maar gewoon bij discussiëren houden.

Dinsdag 05 okt 2010 - 22:58:02
Pim530
Pim530
Facebook profile.php?id=100000577754741&ref=tn_tnmn
@ Lw- Vs een paar posten terug

die 4:33 is normaal nog korter, normaal doe je dat namelijk in 4:23. Ik ben trouwens iemand die regelmatig Gn - Mdb reist


Dinsdag 05 okt 2010 - 23:04:56
ns1700
ns1700
en jij gaat je druk maken om 10 minuten extra reistijd en overstappen? heb reizen gezien die opliepen tot 6,5 in de planner... waar men normaal 4 tot 4,5 uur nodig hebben en dan druk maken over een reis die nu vanwege een alternatieve proef 10 minuten langer wordt? kan het nog triester?

kan begrijpen dat dit brutaal overkomt maar dit vind ik persoonlijk zelf wel een beetje overdreven voor 10 minuten. kan begrijpen dat het verwijderd wordt.

Laatst bewerkt door ns1700 op Dinsdag 05 okt 2010 om 23:11:35

groeten uit Spoorzone

Dinsdag 05 okt 2010 - 23:13:07
berkel73
berkel73
Volgens de post waarnaar wordt verwezen gaat Lw-Vs op 10/10 met 5:33 een uur langer duren dan normaal. De 4:33 was de oorspronkelijke reistijd, wat nu dus door Pim530 naar 4:23 wordt gecorrigeerd en dus nog meer extra reistijd betekent.

Laatst bewerkt door berkel73 op Dinsdag 05 okt 2010 om 23:14:04

Dinsdag 05 okt 2010 - 23:18:44
ns1700
ns1700
dat wordt er niet bij vermeld door Pim530... bedankt! nu begrijp ik het iets beter

Laatst bewerkt door ns1700 op Dinsdag 05 okt 2010 om 23:19:02

groeten uit Spoorzone

Woensdag 06 okt 2010 - 20:32:53
Virm-4
Virm-4
Heeft een van de Spoormedewerkers een idee hoe de NS zondag de 7600 Ah - Nm:

1. zo lang gaat maken dat hij op de kleine stopstations nog kan stoppen maar wel iedereen er in past? (van 8x per uur naar 2x)
2. de krappe rijtijden haalt bij noodweer terwijl hij helemaal wegslipt enz.?
3. de kering in 5 minuten gaat halen dit weekend met mooi weer maar met lang materiaal?
4. de kering in 5 minuten gaat halen bij noodweer met slecht weer en lang materiaal?

Laatst bewerkt door Virm-4 op Woensdag 06 okt 2010 om 20:33:29, reden: typefout

Woensdag 06 okt 2010 - 20:41:55
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Ik heb zo'n vermoeden dat de 7600 lang gaat keren.

'Okeh'

Woensdag 06 okt 2010 - 20:51:26
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Dan heb je wel weer meer wissels nodig, en volgens mij was het nu juist bedoeld om minder wissels te gebruiken.


Woensdag 06 okt 2010 - 20:55:47
ZJ37
ZJ37
Je hebt er niet meer nodig, maar ze moeten wel meer bediend worden inderdaad.

Woensdag 06 okt 2010 - 21:18:52
Virm-4
Virm-4
Deze zondag keren ze iig kort;)

Woensdag 06 okt 2010 - 22:43:30
SleutelMan
Moderator
SleutelMan
Twitter Blostrupmoen Youtube SleutelMan Flickr sleutelman
Dan mag ik wel hopen dat er VIRM wordt ingezet i.p.v. SGMm (zeker in de late middag met de studentenstroom...)

Aan de andere kant, tussen Nm en Ah passen er max 8 bakken langs de perrons, dus met SGMm moet je ook wel een eindje komen.

Laatst bewerkt door SleutelMan op Woensdag 06 okt 2010 om 22:44:23


Woensdag 06 okt 2010 - 23:01:50
tonnie12
tonnie12
hoe kom ik zondag in gouda vanuit arnhem uitgaande van uit het volle uur?

Woensdag 06 okt 2010 - 23:07:06
thom
thom
ns.nl ..

Donderdag 07 okt 2010 - 00:36:02
Rob...
Rob...
Kan het zijn dat ik in het overzicht een treinverbinding mis tussen Nijverdal en Wierden?

Donderdag 07 okt 2010 - 00:38:57
kleine_man
kleine_man
Quote
ns1700:kan begrijpen dat dit brutaal overkomt maar dit vind ik persoonlijk zelf wel een beetje overdreven voor 10 minuten. kan begrijpen dat het verwijderd wordt.
In de categorie "ervaar het OV" afgelopen weekend 4 uur bezig geweest om van Arnhem naar Amsterdam te komen. Terug was het ook 4 uur omdat ik de trein miste vanwege te vroeg vertrekken (vertrok om .55 ipv .57) en in Asd de overstap gemist ivm rondkijken op Asd. Normaal doe ik dit binnen 2 uur.

Het zal misschien ook allemaal wel mee vallen, maar als ik naar Schiphol moet met zware koffers, dan is elke overstap te veel. Ga ik met mijn oma op pad, dan is elke overstap te veel. op papier zadel je reizigers op met een reistijd verlenging van misschien 10-15 minuten, maar wat houdt dat voor de werkelijke reis in? Als ik oma meeneem en in Utrecht stappen we over van spoor 4 naar 9 in 8 minuten, dan wordt het vervelend om in 9 minuten van 4 naar 13 te lopen. De reistijd neemt dan niet met 10 minuten, maar met 40 minuten toe. Heb je ergens nog zo'n overstap ben je al gauw een uur langer onderweg. Voor dagjes mensen (en die heb je nog al eens op zondag) is dat te veel, dan hadden ze net zo goed met de auto kunnen gaan.

Donderdag 07 okt 2010 - 00:41:40
kleine_man
kleine_man
Quote
Virm-4: Heeft een van de Spoormedewerkers een idee hoe de NS zondag de 7600 Ah - Nm:

1. zo lang gaat maken dat hij op de kleine stopstations nog kan stoppen maar wel iedereen er in past? (van 8x per uur naar 2x)
2. de krappe rijtijden haalt bij noodweer terwijl hij helemaal wegslipt enz.?
3. de kering in 5 minuten gaat halen dit weekend met mooi weer maar met lang materiaal?
4. de kering in 5 minuten gaat halen bij noodweer met slecht weer en lang materiaal?
1: IRM-6 jes grbuiken
2: niet, want er is geen "noodweer" (en zie 3+4)
3+4: niet in 5, maar in 35 minuten keren

Donderdag 07 okt 2010 - 00:44:58
mren
mren
Quote
Rob...: Kan het zijn dat ik in het overzicht een treinverbinding mis tussen Nijverdal en Wierden?
Nee, want die bestaat nu ook niet

Donderdag 07 okt 2010 - 01:07:01
thijs
thijs
Quote
kleine_man:
Quote
Virm-4: Heeft een van de Spoormedewerkers een idee hoe de NS zondag de 7600 Ah - Nm:
3. de kering in 5 minuten gaat halen dit weekend met mooi weer maar met lang materiaal?
4. de kering in 5 minuten gaat halen bij noodweer met slecht weer en lang materiaal?
3+4: niet in 5, maar in 35 minuten keren
Toch blijft dit bijzonder, aangezien volgens de NS-planner serie 7600 kort keert in Nijmegen. Op spoor 4a namelijk.

Donderdag 07 okt 2010 - 01:58:37
himym
himym
Quote
mren:
Quote
Rob...: Kan het zijn dat ik in het overzicht een treinverbinding mis tussen Nijverdal en Wierden?
Nee, want die bestaat nu ook niet
Euh, jawel. Serie 7900 rijdt tussen Es en Nvd (via Wdn dus), en serie 17900 tussen Zl en Nvdw.

Donderdag 07 okt 2010 - 04:29:32
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Als ik de reisplanner bekijk rijdt de 7900 alleen tussen Nvd en Wdn. Ook wel logisch, want dan heb je in Wdn geen enkele wissel nodig. In het overzicht bij de bijzondere ritten hier ontbreekt de 7900 inderdaad.


Donderdag 07 okt 2010 - 06:12:16
TheKnitter
TheKnitter
Twitter Du_Knitter
Staat nu wel vermeld

Donderdag 07 okt 2010 - 18:48:08
doc_zenith
doc_zenith
* edit *

Laatst bewerkt door doc_zenith op Dinsdag 28 jan 2020 om 22:14:19

Donderdag 07 okt 2010 - 22:23:40
Drenthe
Drenthe
Syntus rijdt a.s. zondag in ieder geval juist meer treinen i.v.m. de Bokbierdag in Zutphen. Zie voor meer info de volgende link: www.syntus.nl

Overigens staat in de Syntus pdf bij deze aankondiging ook het volgende:
Op de trajecten Zutphen-Apeldoorn(RegioNS), Zutphen-Deventer(NS) en Zutphen-
Arnhem(NS) wordt de normale zondagdienstregeling gereden. Zowel NS als
RegioNS zetten wel langere treinen in.

Vrijdag 08 okt 2010 - 09:46:35
keesje
keesje
Dat er langere treinen worden ingezet mag ik wel hopen ja, al heb je nogal je beperkingen als je overal gaat stopperen...

Vrijdag 08 okt 2010 - 13:15:41
mdj
mdj
Dat betekent iig voor de 17800 dat die met maximaal 2xDM90 gereden kan worden; Apdm en Vem zijn niet langer.

Bij twijfel: gebruik beton.

Vrijdag 08 okt 2010 - 17:26:02
kleine_man
kleine_man
Quote
thijs:
Quote
kleine_man:
Quote
Virm-4: Heeft een van de Spoormedewerkers een idee hoe de NS zondag de 7600 Ah - Nm:
3. de kering in 5 minuten gaat halen dit weekend met mooi weer maar met lang materiaal?
4. de kering in 5 minuten gaat halen bij noodweer met slecht weer en lang materiaal?
3+4: niet in 5, maar in 35 minuten keren
Toch blijft dit bijzonder, aangezien volgens de NS-planner serie 7600 kort keert in Nijmegen. Op spoor 4a namelijk.
Oooooooooooooooooooooh, je had het over Nijmegen. Ik dacht over Arnhem.........

Zondag 10 okt 2010 - 13:23:43
raymond16
raymond16
Zoals verwacht geen problemen (afgezien van de reisplanner):

www.nu.nl

Het zou ook heel erg vreemd zijn geweest als met het stralende weer de boel in de soep zou lopen. Op ns.nl is overigens een enquete in te vullen over wat je mening is over de hele winterdienstregeling.

Laatst bewerkt door raymond16 op Zondag 10 okt 2010 om 14:05:08

Zondag 10 okt 2010 - 13:37:01
kevinevers
kevinevers
Hmmm ik kom wel heel vaak op oneens uit


Zondag 10 okt 2010 - 15:31:47
rh_ii
rh_ii
Zojuist ben ik eens even poolshoogte gaan nemen te Ut. Een overvloed aan omroepberichten variërend van foutieve informatie voor de stopper Ut-Ah ivm een technische storing tot de mededeling dat er bij de kiosk en AHtogo een gratis warm kopje koffie of thee kon worden gehaald. Treinen reden op sterkte en zagen er niet bepaald druk uit, de reizigers zaten tevreden met koffie (+ gratis gevulde koek) te genieten van het zonnetje op de perrons. Ondanks alle hier geopperde schrikbeelden voor reizigers valt het mijns inziens heel erg mee en is de informatievoorziening uitstekend. NS en ProRail hadden toch beroerdere dagen uit kunnen kiezen voor een dergelijke proef

Bas

Zondag 10 okt 2010 - 15:55:45
waalkade
waalkade
Quote
kleine_man:
Quote
thijs:
Quote
kleine_man:
Quote
Virm-4: Heeft een van de Spoormedewerkers een idee hoe de NS zondag de 7600 Ah - Nm:
3. de kering in 5 minuten gaat halen dit weekend met mooi weer maar met lang materiaal?
4. de kering in 5 minuten gaat halen bij noodweer met slecht weer en lang materiaal?
3+4: niet in 5, maar in 35 minuten keren
Toch blijft dit bijzonder, aangezien volgens de NS-planner serie 7600 kort keert in Nijmegen. Op spoor 4a namelijk.
Oooooooooooooooooooooh, je had het over Nijmegen. Ik dacht over Arnhem.........
In Nm was rond 15.00 de kering te kort voor de schoonmaker, er zaten al te veel mensen in om schoon te kunnen maken.

Zondag 10 okt 2010 - 17:53:31
treinhobby
treinhobby
Wat mij opviel was dat de 1600 van Dv naar Amf allen met minstens +10 reden.

Ik neem aan dat ze in Dv de niet-bestaande aansluiting van -5 vanaf de 7000 hebben overgenomen, zodat reizigers vanaf het Oosten toch een fatsoenlijke reismogelijkheid hadden. Dus dat is wel een goede service

Qua sterkte en drukte viel het me reuze mee.
3 setjes van 2x ICM3 (4012+4061, 4021+4024, 4017+4035) en 1x ICM4 (stel 4240)

Laatst bewerkt door treinhobby op Zondag 10 okt 2010 om 19:15:13

Zondag 10 okt 2010 - 17:59:14
ZJ37
ZJ37
Ik tel 3 setjes van 2x ICM3.

Zondag 10 okt 2010 - 19:16:55
treinhobby
treinhobby
Sorry aangepast
Het was ook met zoveel drieën...

Maar tussen Apd en Dv kunnen de (stop)treinen niet langer ivm. de perronlengte in Apdo en twl.

Zondag 10 okt 2010 - 19:35:16
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
De 1600 keerde in Deventer op spoor 2. Dus extra lopen voor de reizigers.
Er was gratis koffie (ook koffie verkeerd ), zoals aangekondigd, en in Deventer geen stroopwafels, maar gevulde koeken. Wel net zo lekker. En speciale bekers, het mag wat kosten.
De 7000 keerde in Deventer op spoor 4B, de 3600 naar Zwolle ging er omheen naar spoor 4A. De 3600 kon door het ontbreken van de intercity, vlot binnenkomen.
De 7000 op spoor 4B had wel tot gevolg dat de achterste SGM3 flink vol zat en de voorste plenty ruimte had, tenminste om 16:57 had ik dat beeld.
Ook vermakelijk beeld, de 3631 was iets te laat in Deventer, een mevrouw kwam eruit sprinten naar 4A en ging ineens vol in de remmen toen ze een VIRM op spoor 4 zag. Duidelijk klopte dat beeld niet met haar verwachtingspatroon.
Mij is onduidelijk waarom diverse series net een paar minuten anders moesten rijden, zoals de 7000 om .57 uit Dv ipv .55 en de 3600 naar Zwolle om .02 en .32 uit Zutphen en .16 en .46 uit Deventer. Nu heb ik met mijn fiets flink moeten stressen om in Zutphen de aansluiting vanuit Vorden naar Deventer te halen. Stond 3652 ook nog eens op spoor 3A, dus de voorkant proppie vol, rennen naar de achterkant en die was zeer rustig.
Ook weinig omroepberichten in Deventer. De 7000 vertrok van spoor 4B en dat is toch totaal anders dan 3AB. Dus allemaal verwarde gezichten en vragende blikken naar de CTA.
Quote
treinhobby:3 setjes van 2x ICM3 (4012+4061, 4021+4024, 4017+4035) en 1x ICM4 (stel 4240)
's morgens vroeg was er nog een vierde setje: 4022+4037, die kwamen 8:34 uit Amf.

Laatst bewerkt door dvdhoven op Zondag 10 okt 2010 om 19:38:38

Dick van den Hoven

Zondag 10 okt 2010 - 20:35:22
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Quote
rh_ii: de mededeling dat er bij de kiosk en AHtogo een gratis warm kopje koffie of thee kon worden gehaald.
Maar dus ook wel alleen daar, bij de andere Servex-winkels mocht je gewoon betalen

Verder mogen ze de volgende keer ook wel het ICE-personeel op de hoogte stellen: in ICE 124 werden doodleuk niet bestaande aansluitingen omgeroepen bij aankomst te Ut. Klein verschil ook of je voor Shl op spoor 5 (volgens omroep) of 14 (praktijk) moet zijn.

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Zondag 10 okt 2010 - 21:27:17
Alwin
Alwin
Vandaag had ik vanuit Mdb (uiteraard) alleen uitzicht op de 12100-serie en in ieder geval vanmiddag reden er 5 VIRMs: 9590, 8734, 9560, 8639, 8742. Is het dan realistisch te veronderstellen dat materieel met een nooddrgl nooit wordt uitgewisseld in Rsd of Vs en de hele dag pendelt volgens deze drgl:
12118 12120 12122 12124 12126
07:15 07:45 08:15 08:45 09:15 vs
08:17 08:47 09:17 09:47 10:17 rsd
12113 12115 12117 12119 12121
08:35 09:05 09:35 10:05 10:35 rsd
09:38 10:08 10:38 11:08 11:38 vs
12128 12130 12132 12134 12136
09:45 10:15 10:45 11:15 11:45 vs
10:47 11:17 11:47 12:17 12:47 rsd
| | | | |
12163 12165 12167 12169 12171
21:05 21:35 22:05 22:35 23:05 rsd
22:08 22:38 23:08 23:38 00:08 vs
12178 12180 12182
22:15 22:45 23:15 vs
23:17 23:47 00:17 rsd
12173 12175 12177
23:35 00:05 00:35 rsd
00:38 01:08 01:38 vs
Noot 1: Dit patroon zal vandaag niet zuiver gehaald zijn vanwege de stremming te Rb. Maximaal schrijft hierover dat het geen ongeluk en geen misdrijf was??? en dat het incident op een ongelukkig moment komt, vanwege de wintertest (maandagochtend is bijvoorbeeld minder erg???)
Noot 2: Volgens de reisplanner zijn alle (eerste) ritten vanochtend in Vs vertrokken vanaf spoor 3... Binnennemen in Vs gaat vannacht wel op verschillende sporen (in volgorde van tijd: sp3, sp3, sp2, sp2, sp1).

Zondag 10 okt 2010 - 22:54:26
mren
mren
Quote
rh_ii: Treinen reden op sterkte en zagen er niet bepaald druk uit
Oorzakelijk verband tussen winterproef en www.nrc.nl ?

Zondag 10 okt 2010 - 23:05:21
treintim
treintim
Inderdaad was rond het middaguur erg rustig (voor zover ik kan spreken, over station Zl en alle treinen daar). Alleen vanavond werd het wel weer druk, de studentenverhuizing leverde ware volksverhuizingen op vanwege het extra overstappen.

Laatst bewerkt door treintim op Zondag 10 okt 2010 om 23:06:12

Zondag 10 okt 2010 - 23:26:37
2296
2296
Wat betreft de serie 5800 is die een stuk beter geworden met de stop in Amsterdam Science Park . Kan later weg en ben eerder op het werk

Zondag 10 okt 2010 - 23:56:41
jeepee
jeepee
's avonds was het wel druk met de studentenverhuizing. Amf - Zl en Zl - Lw leverden allen staanplaatsen in de gangpaden op. Losse ICM is dan ook wel erg kansloos naar Lw. Zl - Gn zag er ook erg druk uit. Overdag kon het makkelijk met de capaciteit. Voor de avond zou 3x ICM naar Gn en 2x ICM naar Lw geen raar idee zijn. Op Zl - Amf zit je natuurlijk met de perronlengte van spoor 1a in Zl.

Maandag 11 okt 2010 - 00:04:25
ZJ37
ZJ37
Hier nog een artikel over het verloop van vandaag: www.ad.nl
Opvallend is wel dat men het op tijden rijden roemt. Is men nu al vergeten dat het vandaag prachtig weer was en waarschijnlijk niet als de dienstregeling uit de kast wordt gehaald waarvoor het nodig is (dus met sneeuw en vriezende wissels).

Maandag 11 okt 2010 - 01:31:19
treintim
treintim
Quote
jeepee: 's avonds was het wel druk met de studentenverhuizing. Amf - Zl en Zl - Lw leverden allen staanplaatsen in de gangpaden op. Losse ICM is dan ook wel erg kansloos naar Lw. Zl - Gn zag er ook erg druk uit. Overdag kon het makkelijk met de capaciteit. Voor de avond zou 3x ICM naar Gn en 2x ICM naar Lw geen raar idee zijn. Op Zl - Amf zit je natuurlijk met de perronlengte van spoor 1a in Zl.
Dat ben ik geheel met je eens, vooral de verbinding naar Gn vond ik 's avonds erg druk, maar dat komt omdat Gn een echte studentenstad is. Overigens is dit een bijkomende toevalligheid, dat de winterdienstregeling plaatsvond op een dag dat de zondagse studentenverhuizing is... Dus het staat natuurlijk wel weer een beetje los van een gemiddelde winterdienstregelingdag zonder die massale studentenstroom die zich op één avond verplaatst.
Overigens waren 4 bakken ICM op Zl-Lw overdags (en 's avonds van Lw richting Zl ook) prima te doen. De andere kant 's avonds op niet, inderdaad. Maar bijkoppelen voor een paar uurtjes is natuurlijk geen optie met een winterdienstregeling.

Laatst bewerkt door treintim op Maandag 11 okt 2010 om 01:40:36

Maandag 11 okt 2010 - 09:06:32
broek53
broek53
Toch maar weer even checken, omdat ik hier iedereen serieus op de materieelstelling zie ingaan. Ik hoop niet dat iemand ook maar een beetje de illusie heeft dat dit is wat er gaat gebeuren als de nooddienstregeling gereden wordt? Toch?

Maandag 11 okt 2010 - 09:21:18
waalkade
waalkade
ls het echt koud wordt hoop ik toch wel dat ze materieel met toiletten inzetten.
En dat het spoelwater 's nachts bijgevuld is.
Je zal maar onderweg een uurtje of wat stil moeten staan voor een sneeuwduintje.
Vroeger stapte de passagiers dan gewoon uit.
Tegenwoordig kan dat ook al niet meer.

Maandag 11 okt 2010 - 09:22:58
ZJ37
ZJ37
Vraag me sowieso af wat voor houdbaarheidsdatum die dienstregeling heeft. Die zal toch niet 1 op 1 los te laten zijn als er volgend jaar allerlei grote infraprojecten zijn op enkele grote stations zoals Ehv, Ht, Ut, Asd (en ook Gvc volgens mij).

Vervolgens is het ook de vraag of op langere termijn het wisselsaneringsbeleid van Prorail (en dus het beperken/verdwijnen van A en B perronfasen én afname van rijwegmogelijkheden) in positieve zin bijdraagt om die dienstregeling goed te kunnen uitvoeren.

Maandag 11 okt 2010 - 09:39:21
zaza
zaza
De marketing-machine heeft zijn werk volgens mij goed gedaan en de gemiddelde treinreiziger zal straks in de winter goed kunnen slapen wetende dat de trein hem of haar ook bij streng winterweer uiteindelijk zal brengen waar gewenst. Met een kopje erwtensoep in de warme oktoberzon was het allemaal toch eigenlijk wel grappig.

In gedachte zie ik deze winter op een besneeuwd Utrecht Centraal een NOS verslaggever aan de heer Krijgsman vragen: 'ja, maar er is in oktober een uitgebreide test gedaan', hoe kan het dan nu toch weer zo zijn misgelopen?' Het antwoord op die vraag ligt ongetwijfeld ook al op de plank.

Misschien een leuk idee om over een paar maanden een stormdienstregeling te gaan oefenen. De baanvakken in de meest bosrijke omgeving buiten dienst stellen en gaan oefenen hoe dan om te gaan met mens en materieel.

Vergeef me mijn cynisme, maar de enige dienstregeling die straks bij (extreem) winterweer van toepassing is (met een hoog defectenstand, materieel en personeel op verkeerde plaatsen etc.), is toch die van het kijk-grijp principe?

Maandag 11 okt 2010 - 13:17:16
jbt
jbt
Flickr BartGrunewold
Quote
2296: Wat betreft de serie 5800 is die een stuk beter geworden met de stop in Amsterdam Science Park . Kan later weg en ben eerder op het werk
Laat die winter maar komen. Het leek wel bijna ETMET tussen Rm en Wt. De sinds 1974 in een deel Mt/Hrl - Rm en Wt - Ehv gebroken stoptrein reed weer doorgaand, dus vier treinen per uur per richting tussen Rm en Wt Leuk voor Roermond en leuk de reizigers uit Echt en Susteren die naar (Maar)Heeze en Geldrop moeten. Scheelde twee keer overstappen. "Ieder nadeel heb zijn voordeel"

Maandag 11 okt 2010 - 13:28:52
Rinse
Rinse
Hetzelfde gold voor reizigers die vanaf Bunnik naar Arnhem wilden (voor het eerst sinds december 2006 weer een rechtstreekse verbinding, normaal is 20 minuten wachten in Driebergen-Zeist). Nog mooier was het voor mensen tussen Bunnik en Oosterbeek, normaal is 2 keer overstappen, nu was er een rechtstreekse verbinding. Bovendien konden we nu 4 keer per uur met de trein richting Utrecht Centraal, terwijl dit normaal 2 keer per uur is (uitgezonderd spitsuren).

Wat te denken voor reizigers van Maarn naar Oosterbeek, gisteren een rechtstreekse verbinding, terwijl je normaliter 2 keer over moet stappen in Driebergen en Ede-Wageningen.

Laatst bewerkt door Rinse op Maandag 11 okt 2010 om 13:30:20

Maandag 11 okt 2010 - 13:39:24
jorgo
jorgo
Een serieuze simulatie op de computer met random verstoringen was volgens mij veel zinvoller, zij het minder spectaculair, geweest bij wijze van test.

Bijvoorbeeld: het wordt niet alleen koud, maar er bevriezen ook wissels en treinen op zo'n onvoorspelbare wijze dat er echt verrassingen ontstaan.

Dus: treinen die helemaal niet in voldoende mate op een plek staan om een adequate lijnpendeldienst te rijden, alle wissels rondom Geldermalsen bevriezen na een nacht -20 celsius...

Als het antwoord van NS daarop is: ja, maar ProRail heeft maatregelen genomen dat wissels niet meer zo massaal gaan bevriezen, en met NedTrain zijn maatregelen genomen dat niet meer hele materieelparken uitvallen, dan zou eigenlijk een nooddienstregeling sowieso geen toegevoegde waarde meer hebben! Want als materieel en spoor niet kapot gaan, gaat precies alles goed.

Stel je voor: Den Helder - Heerhugowaard vriest in juist op het moment dat daar behalve een kapotte VIRM-IV geen enkele trein aanwezig is om een eilandbedrijf te rijden, en in Alkmaar is geen plek meer om het overschot aan materieel te stallen dat eigenlijk naar Den Helder had moeten rijden (ik noem maar wat)... dan vraag ik me af hoe positief pers, publiek en partijen reageren op de situatie.

Dus: een computersimulatie met willekeurige defecten zou een veel betere test zijn geweest.

Laatst bewerkt door jorgo op Maandag 11 okt 2010 om 13:40:36

Maandag 11 okt 2010 - 15:35:06
thom
thom
Alleraardigst was het ook dat de pendeltrein naar het NSM maar gewoon helemaal geschrapt was...

Maandag 11 okt 2010 - 15:50:10
Rinse
Rinse
Ja, ik was gisteren in het spoorwegmuseum en ik vond het al verdacht rustig. 1+1=2?