Alle forumcategorieën bekijken en reageren in het forum? Registreer een gratis account of log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Voeg discussie toe aan je favorieten

Arriva in de Achterhoek

Maandag 15 jun 2009 - 21:37:34
floriss
floriss
Doetinchem wil overleg over openbaar vervoer

02 juni 2009

DOETINCHEM- Het college van burgemeester en wethouders heeft een brief gestuurd aan de provincie Gelderland en de Stadsregio Arnhem Nijmegen, waarin het zijn verontrusting uitspreekt over de voorgenomen aanbestedingen van trein- en busdiensten van en naar Doetinchem en binnen de stad. Het wil graag op korte termijn overleg met beide.

Zowel provincie als stadsregio is van plan dit en komend jaar nieuwe contracten af te sluiten met trein- en busvervoerders in de Achterhoek en op het spoor tussen Doetinchem en Arnhem. Tussen Doetinchem en Arnhem rijden daardoor vanaf 2013 twee verschillende vervoerders op het spoor. Het college vreest gebrek aan afstemming tussen vervoerders en dienstregelingen en daarmee een kwaliteitsverlies van het openbaar vervoer in de gehele regio. In de brief vragen B en W dringend om overleg over de aanbestedingen om daarmee de samenhang tussen de concessies te verbeteren.

Naar de mening van het college is het belangrijk op dit moment heldere en duidelijke afspraken te maken over de samenhang tussen de verschillende concessies. Die duidelijkheid moet er zijn voordat het Programma van Eisen wordt vastgesteld, waar de provincie haar aanbesteding mee zal doen. Het concept-Programma van Eisen, dat de gemeente heeft ontvangen, geeft die duidelijkheid niet.

Verder willen provincie en stadsregio hun aanbesteding van het spoorvervoer op verschillende momenten doen. Gelderland nog dit jaar en de stadsregio eind 2010. De aanbesteding van de busdiensten loopt eveneens uit de pas en begint twee jaar eerder dan de nieuwe spoordienstregeling. De vraag is dus in hoeverre het busvervoer op de treindiensten zal aansluiten.
Bijkomend afbreukrisico is de verschillende looptijd van toekomstige concessies voor trein en bus. Daarnaast wil de stadsregio in haar aanbesteding van het spoorvervoer ook de omgeving van het station meenemen. Dit kan voor de gemeente en het busvervoer in de Achterhoek ook grote gevolgen hebben.

Het college hecht groot belang aan de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer en denkt het dat een reële kans is dat de reistijd tussen Arnhem en Doetinchem zal toenemen, als gevolg van nieuwe stations Arnhem Pley, Westervoort en Zevenaar-Oost, waar de stadsregio voorstander van is. B en W vinden dit niet acceptabel en willen minimaal de huidige dienstregeling behouden. Daartoe is een spoor-verdubbeling tussen Zevenaar en Doetinchem noodzakelijk. De provincie zou daartoe concrete toezeggingen van ProRail moeten vragen.

In het verleden zijn afspraken gemaakt tussen de gemeente Doetinchem en de provincie over het opnemen van de stadsbusdienst in de nieuwe concessie. In het nieuwe concept-Programma van Eisen van de provincie is dit onderdeel slechts als optie meegenomen. Het college maakt zich daarom zorgen of dit busvervoer goed wordt geregeld.

Gelre FM

Kwartiertje wachten op de goedkope trein
zondag 14 juni 2009 | 16:52 | Laatst bijgewerkt op: maandag 15 juni 2009 | 21:06

ARNHEM - Een toekomstscenario: wie om twaalf uur met de trein van Arnhem naar Doetinchem gaat, betaalt zes euro. Maar wie een kwartiertje wacht op de volgende trein, hoeft maar vier euro te betalen. Nog vijftien minuten later is de prijs weer terug op zes euro.

Dat scenario wordt mogelijk als de Stadsregio Arnhem-Nijmegen en de provincie Gelderland geen akkoord bereiken over de aanbesteding van het traject. De Stadsregio Arnhem-Nijmegen besteedt de treindienst Arnhem-Doetinchem aan. De provincie besteedt de treindienst Arnhem-Doetinchem-Winterswijk aan. Er gaan vier treinen per uur naar Doetinchem, waarvan er twee door rijden naar Winterswijk.

De kans is groot dat twee verschillende bedrijven op datzelfde traject gaan rijden. En de kans bestaat ook dat er twee verschillende tarieven gaan gelden. Beide overheden proberen dat te voorkomen. Maar of ze daar uitkomen, is niet zeker. Probleem daarbij is onder meer dat de ov-chipkaart niet in heel Gelderland tegelijk wordt ingevoerd. In de twintig gemeenten van de Stadsregio komt het nieuwe vervoerbewijs eerder dan in de rest van de provincie.

Beide overheden hebben niet besloten de aanbesteding van de treindienst in een hand te houden. Ina van der Veen van de provincie Gelderland: "De Stadsregio heeft een uitgebreid beleidsplan voor het opwaarderen van het openbaar vervoer. Er komen onder meer grote transferia bij stations. De Stadsregio wilde daarom graag ook de treindienst aan dit traject koppelen. Als je daar goede afspraken over maakt, hoeft dat geen problemen te geven. Er zijn meer spoorlijnen waar verschillende vervoerders rijden."

De nieuwe vervoerders gaan pas in 2013 rijden, maar de aanbesteding moet over een half jaar al zijn afgerond

Bron: De Gelderlander

Laatst bewerkt door rudolfph op Donderdag 24 dec 2009 om 16:13:01, reden: topictitel aangepast

Maandag 15 jun 2009 - 21:44:50
floriss
floriss
Om zelf ook maar meteen een eerste reactie te geven op beide bovenstaande artikelen.

Wat een stelletje amateurs! Wanneer leren overheden nou eens keer, dat openbaar vervoer als een geheel moet worden aanbesteed en dat je daarbij moet samenwerken. We krijgen straks een situatie dat twee vervoerders op een deel van het traject met elkaar gaan concurreren om dezelfde reizigers. Met ongetwijfeld verschillende tarieven, andere informatiesystemen, het niet overnemen van onderlinge aansluitingen en tenslotte mogen ze met elkaar gaan uitvechten welke treinen er in de avonduren en op zondag worden geschrapt. Want altijd 4x per uur een trein tussen Arnhem en Doetinchem lijkt me behoorlijk overdreven.Laatst bewerkt door floriss op Maandag 15 jun 2009 om 21:45:52

Maandag 15 jun 2009 - 21:54:11
lamote_ban
lamote_ban
Quote
floriss: Want altijd 4x per uur een trein tussen Arnhem en Doetinchem lijkt me behoorlijk overdreven.
Ach, minder overdreven dan 8 treinen per uur op Ah-Nm op zondag.

Maandag 15 jun 2009 - 22:05:24
keesje
keesje
Ideaal, zo veel mogelijk verschillende vervoerders op het spoor! Liefst 4 per uur en elk kwartier een ander als het kan. Leuk die kletspraat over de hoge frequenties, maar als je een kaartje hebt gekocht voor vervoerder A dan heb je dus per saldo een halfuursdienst.

Laat de politiek (hopelijk) lekker verder wegdromen in hun pluche zetels op de zoveelste verdieping van het provincie. Onvoorstelbaar...

Laatst bewerkt door keesje op Maandag 15 jun 2009 om 22:06:02

Tevreden over Somda? Overweeg dan eens een vrijwillige donatie, alvast bedankt!


Maandag 15 jun 2009 - 22:09:53
floriss
floriss
Lamotep: Daar kun je inderdaad je vraagtekens bij zetten. Met dat verschil dat de NS voor die acht treinen per uur geen subsidie ontvangt. Terwijl er straks tussen Arnhem en Doetinchem twee gesubsidieerde vervoerders rondrijden die met dat subsidiegeld ook elkaar nog eens vliegen mogen gaan afvangen.
Nog los van het feit, dat beide aanbestedende overheden, waarschijnlijk ook nog verschillende concessie-eisen gaan neerleggen bij hun aanbestedingen.

Ik ben voor marktwerking in het openbaar vervoer, maar wel met het belang van de reizigers voorop en met overheden die hun verantwoordelijkheden nemen en gezamenlijk een concessie voor een spoortraject aanbesteden in plaats van twee halve concessies.

Laatst bewerkt door floriss op Maandag 15 jun 2009 om 22:10:44

Maandag 15 jun 2009 - 23:29:47
keesje
keesje
Het is wederom een bevestiging dat de overheid geen snars begrijpt wat het beste is voor de reizigers: efficient en betrouwbaar OV. Dan moet je vooral met allerlei verschillende vervoerders in zee gaan.

Ik zie het al voor me dat vervoerder A niet naar Ww kan rijden omdat het een stelletje mist en dat vervoerder B niet bijspringt omdat het domweg hun consessie niet is. Daar is iedereen weer uitermate mee geholpen...

Laat die hele Achterhoek alsjeblieft bij één vervoerder, het loopt goed zo nu. Dan heb ik het niet over de vele infrastoringen, daar laat Prorail het afweten. Maar dat zal niet op dag 1 zijn opgelost als er plots groene en oranje treinen door elkaar gaan rijden...

Dinsdag 16 jun 2009 - 00:45:49
bloober
bloober
Twitter mattlinssen
Dit is natuurlijk geen ideale situatie, maar ik snap het gezeur over de prijs niet. We hebben nu toch een landelijk prijssysteem, waarbij prijzen aan de hand van kilometers worden bepaald, ongeacht de vervoerder? De prijzen zullen bij beide vervoerders dan toch hetzelfde zijn? Daar kunnen ze in Groot-Brittanië nog wat van leren. Wat overigens niet wegneemt dat het wel kan zijn dat de ene vervoerder tussen Ah en Dtc met een goedkope actie komt, en de ander niet, maar wat de basisprijs betreft lijkt me dat die hetzelfde zal zijn?

Laatst bewerkt door bloober op Dinsdag 16 jun 2009 om 00:46:45

Groetjes, Bloober

Dinsdag 16 jun 2009 - 08:33:23
vinny004
vinny004
Ik vind bovenstaande bijdragen toch in hoge mate vallen onder de noemer: 'gezeur'. In Duitsland is het gebruikelijker dat twee verschillende exploitanten hetzelfde baanvak bedienen. De overheid hoeft dan alleen maar acceptatieplicht van de meest courante vervoersbewijzen op te nemen in de concessie-eis.
Verder zie ik geen inherent nadeel dat een volgende trein in een andere kleurstelling wordt gespoten. In Engeland is de privatisering van het OV op een veel hoger niveau, nou daar is het OV misschien wel lastiger te volgen maar niet slechter!

Dinsdag 16 jun 2009 - 08:41:34
keesje
keesje
Ehh nou, heb je het spoorboekje al eens gezien in Engeland? Als er iets is waar je geen touw aan vast kan knopen is het dát wel. Om 8.36 vertrekt vervoerder A, om 9.01 B, 9.47 C maar die slaat 1 stationnetje over, 10.12 komt A weer die weer een ander stationnetje overslaat, dan vervoerder D direct erachteraan om 10.16 uur en vervolgens een gat zodat vervoerder B om 11.56 pas weer komt.

Is het nog te volgen...? Precies.

Dinsdag 16 jun 2009 - 09:13:24
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Quote
bloober: Dit is natuurlijk geen ideale situatie, maar ik snap het gezeur over de prijs niet. We hebben nu toch een landelijk prijssysteem, waarbij prijzen aan de hand van kilometers worden bepaald, ongeacht de vervoerder? De prijzen zullen bij beide vervoerders dan toch hetzelfde zijn?
En dat zijn ze nu dus juist niet: mooiste voorbeeld is de RandstadRail van Den Haag Centraal naar Rotterdam Hofplein die op het Haagse traject een andere prijs per kilometer kent als op het Rotterdamse traject

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Dinsdag 16 jun 2009 - 17:37:38
AlbertP
AlbertP
Engeland, ja:
De trein van 8:10 van Harwich Intl. naar London Liverpool St. komt later aan in London dan de trein van 8:13 die ook Harwich-Londen rijdt. Dat komt door het verschil in aantal stops en het inhalen onderweg. De vervoerder is wel dezelfde, NEEA, maar dat pas sinds deze One Railway overnam. Maar in een reisadvies van het hele traject heeft de trein van 8:10 de voorkeur hoewel de prijs gelijk is. Op het papier met de dienstregeling die je krijgt, als je met de boot van Hld naar Harw gaat, staat dus alleen de trein van 8:10. Op de terugweg zit het wel goed. Het viel me in beide stations wel op hoe onregelmatig de drgl is, en hoe slecht in Harw staat aangegeven wat spoor 1 is. Dat staat alleen in de hal aangegeven. Op het perron, een zijperron, staat het niet. Op het eilandperron 2/3 is ook niet aangegeven wat 2 en wat 3 is.

Laatst bewerkt door AlbertP op Vrijdag 02 jul 2010 om 20:31:56

Dinsdag 16 jun 2009 - 17:39:46
floriss
floriss
Bloober: Op dit moment kennen we op het gehele Nederlandse spoorwegnet inderdaad in een uniform NS prijsstysteem. Daarnaast hebben de regionale vervoerders zoals Connexxion, Veolia, Arriva en Syntus met subsidie van de aanbestedende overheid ook diverse regionale kaartsoorten, met name dagkaarten.

Als er sprake is van twee aanbestedende overheden, in dit geval de provincie Gelderland en de Stadsregio Arnhem / Nijmegen is het maar de vraag of die samen in staat zijn op tot 1 regionaal kaartensysteem te komen. Gezien het feit dat ze al niet in staat zijn, om samen 1 concessie voor het Ov in de Achterhoek te verlenen, zet ik daar mijn vraagtekens bij.

Vinny: De vorm van concurrentie die jij voorstaat is concurrentie op het spoor in plaats van om het spoor. Waarbij het recht van de sterkste geldt en niet bij voorbaat het belang van de reiziger. Spoorbedrijven zijn hierbij gewoon geldmachines.
Los van het feit of die ontwikkelingen gewenst zijn, loopt je argumentatie op een heel belangrijk punt mank. In de voorbeelden die jij aanhaalt, is er sprake van een overheidsorgaan (Ministerie van Transport in Engeland en de diverse Regionale Verkeersverbonden in Duitsland) die het programma van eisen op stellen en ook toezien op de naleving van de verleende concessie door de spoorbedrijven. In het geval van de Achterhoek is er niet alleen sprake van twee concurrende vervoerbedrijven maar ook van twee concurrende overheden.
Samenwerken tussen overheden en overheidsorganen blijkt in de praktijk al lastig te zijn, concurrentie tussen twee overheden leidt over het algemeen niet tot efficient beleid maar tot belastingverspilling aan prestige-objecten.

Laatst bewerkt door floriss op Dinsdag 16 jun 2009 om 17:42:59

Dinsdag 16 jun 2009 - 19:13:39
dh3201
dh3201
Eindelijk eens echte concurrentie waarbij de klant dus zelf kan kiezen met welke vervoerder die vervoerd wil worden, is het weer niet goed...

In het winkelcentrum is het niet veel anders, de Aldi heeft een heel ander assortiment dan Albert Heijn en de AH Bonuskaart is niet geldig bij Aldi. En als de ene kledingzaak nou net die ene broek in jouw maat niet heeft, maar wel dat leuke jasje en die andere kledingzaak helemaal aan de andere kant van de stad heeft wel die broek maar geen jasjes kun je ook niet alles in één keer afrekenen...

Shqiperise-lopers?

Dinsdag 16 jun 2009 - 19:31:37
mdj
mdj
Alleen het veschil met winkels en een trein is dat een winkel altijd aanwezig is, en het met de trein -op sommige trajecten- soms afvragen is of je uberhaupt naar binnen kunt. En als je naar binnen kunt, ook verder naar B kunt, en niet halverwege AB eruit moet vanwege een sein-,wissel,- en of overwegstoring...

Dinsdag 16 jun 2009 - 19:48:07
hugovis
hugovis
Quote
keesje: Ehh nou, heb je het spoorboekje al eens gezien in Engeland? Als er iets is waar je geen touw aan vast kan knopen is het dát wel. Om 8.36 vertrekt vervoerder A, om 9.01 B, 9.47 C maar die slaat 1 stationnetje over, 10.12 komt A weer die weer een ander stationnetje overslaat, dan vervoerder D direct erachteraan om 10.16 uur en vervolgens een gat zodat vervoerder B om 11.56 pas weer komt.

Is het nog te volgen...? Precies.
Is het noodzakelijk dat het te volgen is dan?
Met de huidige technieken is het heel goed mogelijk om een persoonlijk reisadvies op maat te genereren, waarbij het dus helemaal niets meer uitmaakt waar een trein wel of niet stopt.
Met betrekking tot de vertrektijden: ik heb er niets aan dat een trein 6x per uur rijdt als ik om een bepaalde tijd op een bepaalde plek moet zijn. Als ik om 9 uur ergens moet zijn, wil ik daar iets voor 9 uur kunnen aankomen en niet meer dan 10, 20, 30, 40 of 50 minuten eerder. Hulde dus voor systeem waar de vertrektijden niet star en stug zijn!
Quote
mdj: Alleen het veschil met winkels en een trein is dat een winkel altijd aanwezig is, en het met de trein -op sommige trajecten- soms afvragen is of je uberhaupt naar binnen kunt.
En als een andere vervoerder nou wél zitplaatsgarantie biedt maar dan tegen een iets hoger tarief? Keuze laat je aan de reiziger, lijkt me zo...

Dinsdag 16 jun 2009 - 20:07:36
mdj
mdj
-Waar speelt het probleem zich af? -> Arnhem-Winterswijk/Doetinchem.
-Waar zijn er elke dag minimaal 2 sein-,wissel-, en of overwegstoringen? -> Arnhem-Winterswijk/Doetinchem.
-Waar doet Prorail zowat niets om deze storingen te verhelpen? Arnhem-Winterswijk/Doetinchem.
-Waar worden dus door deze storingen treinen opgeheven, zodat de reizigers in trein nummer 2 moeten? Ik weet niet, volgens mij eeh... Arnhem-Winterswijk/Doetinchem??

Moet ik nog verder doorgaan, of is de boodschap helder?

Dinsdag 16 jun 2009 - 20:20:07
superboer
superboer
Twitter OVMaik Youtube maik17
Inderdaad, al zou daar voor Maart 2010 verandering in gekomen moeten zijn. Tot die tijd heeft prorail om één en ander te verbeteren tussen Doetinchem en Zevenaar.

Dinsdag 16 jun 2009 - 20:39:36
keesje
keesje
@dh3201: Was het enkele jaren geleden dan al zo'n succes dat de consessie was opgeknipt in een stukje Ah-Dtc (NS) en Dtc-Ww (Syntus)? Dat reizigers de trein uitgepest werden door die verplichte overstap in Dtc (die ook nooit gegarandeerd kon worden), daarvan was slechts één partij de schuldige: een koppige overheid die dit nou eenmaal zo ideaal vond. Alleen denk ik dat geen enkele reiziger zoiets snapt, laat staan wilt snappen.

Dinsdag 16 jun 2009 - 20:44:53
robbertc
robbertc
Quote
mdj:-Waar doet Prorail zowat niets om deze storingen te verhelpen? Arnhem-Winterswijk/Doetinchem.
Klopt dit daadwerkelijk? Lijkt op een gevaarlijke uitspraak. Meen dat ProRail juist wel actief op deze lijn is, maar dat het oplossen niet zo soepel gaat..

Laatst bewerkt door robbertc op Dinsdag 16 jun 2009 om 20:45:42

Dinsdag 16 jun 2009 - 20:49:08
superboer
superboer
Twitter OVMaik Youtube maik17
De problemen doen zich al sinds het begin van Syntus voor(dat is dus 10 jaar geleden), dat er nu nogsteeds dagelijks storingen zijn zegt volgens mij wel genoeg.

Dinsdag 16 jun 2009 - 20:49:12
keesje
keesje
Nou ik geloof ook niet dat ze niks doen, integendeel zelfs. Maar een positef resultaat levert het in ieder geval niet echt op tot nu toe.

Dinsdag 16 jun 2009 - 20:55:52
dh3201
dh3201
@Keesje, die situatie is niet te vergelijken, de reiziger kon voor eenzelfde reis toen niet voor twee verschillende vervoerders kiezen.

Als we het toch over concurrentie hebben, misschien is het wel een idee dat er een infrapartij komt concurreren met ProRail. Eentje die misschien wel naar hun klanten luistert om storingen op te lossen.

Shqiperise-lopers?

Dinsdag 16 jun 2009 - 21:13:00
keesje
keesje
Volgens mij wordt het er niet duidelijker en efficienter op met de komst van meer partijen, vervoerders, infrabeheerder en weet ik wat meer (de Raad van State adviseerde zelfs onlangs ook de VL af te splitsen!).

Ik vrees ook dat de kwaliteit van de dienstregeling hard achteruit gaat zodra alle vervoerders onbeperkt mogen rommelen in een integraal plansysteem. Prorail CV zou dan zijn verdeelrol goed moeten spelen en dat is al een probleem op zich en wordt op deze wijze uiterst complex en tijdrovend.

Een dergelijke situatie zou zich voor kunnen doen als twee verschillende partijen gaan ruzieën om de paden tussen Dtc en Ah. Als ze er tot Zv uit zijn komen ook HiSpeed en Cargo meedoen en rondom Ah hebben we ook nog NSR. Vervolgens begint het spel met onderhousroosters. Als de partijen er niet uitkomen dan komen er rechtzaken, NMA en ander gedoe waar het dienstregelingsproces enorm mee wordt vertraagd.

Kortom: een ideale situatie?

Dinsdag 16 jun 2009 - 21:58:54
broek53
broek53
Quote
superboer: De problemen doen zich al sinds het begin van Syntus voor(dat is dus 10 jaar geleden), dat er nu nog steeds dagelijks storingen zijn zegt volgens mij wel genoeg.
dat is niet waar: de problemen deden zich in de NS-tijd ook al voor. Ze dateren van de tijd dat hier assentellers in de beveiliging werden geïntroduceerd. Waarom ze dat na 10 jaar nu nog niet onder controle hebben, dat blijft overigens de vraag.
Overigens is elke suggestie dat ProRail het zou laten aanrotten OMDAT Syntus daar rijdt, erg boosaardig en volkomen niet logisch. Juist al dat gedoe leidt ertoe dat ProRail telkens op het matje moet komen bij de provincie Gelderland, die inmiddels het voortouw heeft genomen om te trachten een andere infrabeheerder voor dit baanvak (en alle andere regionaalbanen) te krijgen.
Daarnaast suggereert het dat er bij ProRail sprake zou zijn van een beleid terzake. Nu heb ik PrR al op veel kunnen betrappen, maar niet op het hebben van een beleid

Laatst bewerkt door broek53 op Dinsdag 16 jun 2009 om 22:00:02

Dinsdag 16 jun 2009 - 22:50:29
ptadc
ptadc
Quote
broek53: dat is niet waar: de problemen deden zich in de NS-tijd ook al voor. Ze dateren van de tijd dat hier assentellers in de beveiliging werden geïntroduceerd.
Dat is voor wat betreft het traject Zevenaar-Winterswijk klinkklare onzin, want daar zijn helemaal geen assentellers geinstalleerd. Zevenaar-Winterswijk is voorzien van aanvullende pedaaldetectie tbv de overwegaankondiging. Assentellers zijn bij NS pas geinstalleerd vanaf de ombouw van Nijmegen-Roermond. Dat was overigens net zo'n afgrijselijk drama als Groningen-Nieuweschans (lussen) en Zevenaar-Winterswijk (pedalen). Terwijl alledrie technieken het in het buitenland wel prima doen, dus kan het alleen maar aan incompetentie bij Prorail en de ingenieursburo's liggen.
Quote
broek53: Waarom ze dat na 10 jaar nu nog niet onder controle hebben, dat blijft overigens de vraag.
Da's heel simpel: men wenst niet geconfronteerd te worden met de eigen incompetentie, en dus zwijgt men de problemen gewoon consequent hardnekkig dood. Alleen ongenadig-bikkelsnoeiharde affakkeling in media en politiek, waarbij ze meedogenloos worden afgeschoten als totaal misluke minkukelprutsers en weggezet worden als het stinkenke afvalputje van technisch nederland kan deze spoorsysteemautisten uit hun inzichzelfgekeerdheid wakkerschudden. En zelfs dan weten ze het oplossen nog vele jaren te frusteren. Want stel je toch eens voor dat alles dan ineens goed werkt? Ja, dan wordt wel heel erg pijnlijk duidelijk dat ze jarenlang volkomen incompetent bezig zijn geweest. Rustig aan dus, anders valt de verbetering teveel op.


Mvg,
Arco Sierts

Dinsdag 16 jun 2009 - 23:17:12
dh3201
dh3201
Quote
keesje: Volgens mij wordt het er niet duidelijker en efficienter op met de komst van meer partijen, vervoerders, infrabeheerder en weet ik wat meer (de Raad van State adviseerde zelfs onlangs ook de VL af te splitsen!).

Ik vrees ook dat de kwaliteit van de dienstregeling hard achteruit gaat zodra alle vervoerders onbeperkt mogen rommelen in een integraal plansysteem. Prorail CV zou dan zijn verdeelrol goed moeten spelen en dat is al een probleem op zich en wordt op deze wijze uiterst complex en tijdrovend.

Een dergelijke situatie zou zich voor kunnen doen als twee verschillende partijen gaan ruzieën om de paden tussen Dtc en Ah. Als ze er tot Zv uit zijn komen ook HiSpeed en Cargo meedoen en rondom Ah hebben we ook nog NSR. Vervolgens begint het spel met onderhousroosters. Als de partijen er niet uitkomen dan komen er rechtzaken, NMA en ander gedoe waar het dienstregelingsproces enorm mee wordt vertraagd.

Kortom: een ideale situatie?
In een groter geheel als Europa heb je al meerdere infrapartijen: DB Netze, Infrabel, Keyrail, ProRail. En voor grensoverschreidend verkeer is het vaak al hommeles, dus zou er eigenlijk een Europese infrabeheerder moeten komen? Anders komen we nooit van het eilandjesdenken af. En of die eilandjes nou door gemeentegrenzen, provinciegrenzen, landsgrenzen of werelddeelgrenzen afgebakend worden....

Shqiperise-lopers?

Dinsdag 16 jun 2009 - 23:30:33
mren
mren
Eilandjes zijn eenvoudig op te heffen. Een eenduidige Europese standaard draagt daar aan bij. Zie bijvoorbeeld de auto-industrie waar de architecturele ontwerpen vast liggen maar grote flexibiliteit wordt bereikt door al dan niet custom-made modules.

Met een dergelijke redenatie zou je van China tot Schotland één infrabeheerder willen, en net zelfde voor de stroomvoorziening of onderhoud wegennet. Maar het spoor is zo anders nog niet als de normale wereld

Dinsdag 16 jun 2009 - 23:58:44
lucky
lucky
Quote
hugovis:
Quote
keesje: Ehh nou, heb je het spoorboekje al eens gezien in Engeland? Als er iets is waar je geen touw aan vast kan knopen is het dát wel. Om 8.36 vertrekt vervoerder A, om 9.01 B, 9.47 C maar die slaat 1 stationnetje over, 10.12 komt A weer die weer een ander stationnetje overslaat, dan vervoerder D direct erachteraan om 10.16 uur en vervolgens een gat zodat vervoerder B om 11.56 pas weer komt.

Is het nog te volgen...? Precies.
Is het noodzakelijk dat het te volgen is dan?
Met de huidige technieken is het heel goed mogelijk om een persoonlijk reisadvies op maat te genereren, waarbij het dus helemaal niets meer uitmaakt waar een trein wel of niet stopt.
Met betrekking tot de vertrektijden: ik heb er niets aan dat een trein 6x per uur rijdt als ik om een bepaalde tijd op een bepaalde plek moet zijn. Als ik om 9 uur ergens moet zijn, wil ik daar iets voor 9 uur kunnen aankomen en niet meer dan 10, 20, 30, 40 of 50 minuten eerder. Hulde dus voor systeem waar de vertrektijden niet star en stug zijn!
Maar wat als de enige opties zijn dat je om 7.50 aankomt of om 9.20? Omdat van jou station (voorbeeld: Houten) maar met zeer onregelmatigheid een trein naar Ht vertrekt?

Woensdag 17 jun 2009 - 00:20:00
mren
mren
Dat is spijkers op laag water zoeken, in alle OV-aanbestedingen zijn per tijdvak minimale bedieningsfrequenties opgenomen.

Hoewel er geen echte bezwaren zijn tegen meerdere vervoerders op een enkel stuk (zoals reeds op zeer bescheiden schaal gebeurt op Ahz-Ah-Ahp), lijkt de kwestie eerder politiek te zijn waarbij beide aanbestedende partijen hun eigen stempel willen drukken. Dat zijn vaak erg vermoeinde en tijdrovende processen. Over de meest eenvoudige dingen ben je zo een jaar verder voor er overeenstemming is over het PvE.

Woensdag 17 jun 2009 - 07:39:52
treinfan
treinfan
Quote
hugovis: Met betrekking tot de vertrektijden: ik heb er niets aan dat een trein 6x per uur rijdt als ik om een bepaalde tijd op een bepaalde plek moet zijn. Als ik om 9 uur ergens moet zijn, wil ik daar iets voor 9 uur kunnen aankomen en niet meer dan 10, 20, 30, 40 of 50 minuten eerder. Hulde dus voor systeem waar de vertrektijden niet star en stug zijn!
Als ik de definitie van star opzoek in de vandale, zie ik als synoniem 'strak' staan, wat duidt op een regelmatige 10-minutenverbinding als het 6x per uur rijdt, volgens mij wil jij dus juist wél een starre dienstregeling
Maar even serieus, als je 6 treinen per uur wilt, moet er een optimum worden gezocht tussen strakke 10-minutenverbindingen en reistijd (bij elke 10 minuten een stoptrein is het lastig er nog een snelle IC tussen te passen en als je niet meer dan 10 minuten van tevoren ergens wilt aankomen, wacht je maar even op het station of ga je lopen ipv de bus te nemen op het laatste stuk


Woensdag 17 jun 2009 - 07:45:11
keesje
keesje
Mijn bezwaar is vooral op het vlak van bijstuurbaarheid en flexibiliteit in het geval van meerdere vervoerders op hetzelfde baanvak. Daar is per definitie niemand mee geholpen in het geval van calamiteiten of zodra een vervoerder met een defecte trein zit. Maar daar heb ik al voldoende betogen over gehouden.

Woensdag 17 jun 2009 - 20:04:39
robbertc
robbertc
Van de andere kant: het materieel in de kleine consessies is veel beter beheersbaar en onder controle te houden: Een Veolia en Arriva (Noord) hebben hun materieel op twee plekken staan, en dus op 1 of 2 plekken wellicht een kleine reserve. Daar loop je geen risico dat het materieel op de verkeerde plek staat. Dat zie je bij "de grote" NS wel. Materieel zat, dat ook nog eens het hele land doorcrosst en overal aan vast geknoopt zit. Het risico dat het materieel zo aan het het eind van de avond niet op de goede plek uitkomt, is vele malen groter. Met te klein rijdende treinen van dien, terwijl van een ander type mat / ergens anders in het land, het wellicht wel voorhanden is.

Woensdag 17 jun 2009 - 20:34:04
roeter
roeter
Twee vervoeders op één route geeft allerlei rompslomp. Allerlei zaken moeten officieel geregeld worden, zoals :
- hoe wordt evt. subsidie verdeeld - op grond van aantal treinen of aantal reizigers?
- hoe wordt vergoeding geregeld igv verstoring te wijten aan één van de vervoerders?
- hoe wordt vergoeding geregeld als igv verstoring één vervoerder reizigers meeneemt van de ander?
- enzovoorts.
De situatie in GB is al genoemd, en daar worden voor dit soort vragen allerlei afspraken gemaakt - op wettelijk niveau, dus met advocaten, notarissen e.d. En die werken niet voor niets. Daar gaat veel geld in zitten, geld wat dus niet meer ten goede komt aan het vervoer zelf.
Juist in GB is al eens gesteld dat slechts twee partijen beter zijn geworden van de privatisering : de advocaten en de schildersbedrijven.

Woensdag 17 jun 2009 - 20:36:50
keesje
keesje
Dan zou je zeggen dat het beter bij te sturen is, al is het alleen al door de relatief grotere beschikbaarheid van materieel. In kleinere consessies heb je minder reservestellen en ben je ook veel kwetsbaarder. Kijk maar naar CXX op de Valleilijn, om maar eens wat te noemen.

Verder sluit ik me aan bij de opmerkingen van roeter en zal hier niet alles weer gaan herhalen wat ik al de afgelopen jaren al steeds gedaan heb.

Woensdag 17 jun 2009 - 20:38:36
floriss
floriss
Dat laatste klopt. Behalve als de vervoerder zijn materieelpositie dusdanig krap heeft ingeroosterd, dat er bij een 1 defect treinstel gelijk een hele treinserie opgeheven moet worden. Zie Amersfoort - Barneveld Centrum/Noord met de Protostreinstellen van Connexxion.

Daar overigens over gesproken, de vervoerder die uiteindelijk de concessie krijgt van de Stadsregio Arnhem - Nijmegen, komt volgens mij ook in zo'n positie terecht. Die heeft straks alleen materieel nodig voor het traject Arnhem - Doetinchem v.v. Daarbij gaat het ook niet om meer dan pakweg 7 tot 8 treinstellen in totaal. (Gebaseerd op GTW 2/8)
De vervoerder die de Gelderland concessies wint, zal aanzienlijk meer materieel nodig hebben, aangezien er behalve Arnhem - Winterswijk, ook Winterswijk - Zutphen, Zutphen - Apeldoorn en Tiel en Arnhem onder vallen.
Of valt die laatste onder de concessie van de Stadsregio?

Woensdag 17 jun 2009 - 20:44:23
robbertc
robbertc
CXX is een voorbeeld van een wel erg kleine consessie, te klein eigenlijk, met problemen met de materieelbeschikbaarheid. Dat zie je bij Syntus / Arriva / Veolia niet (niet in grotere mate dan bijvoorbeeld de NS, althans). Sterker nog, daar gaat het erg goed, misschien wel beter dan in de NS-tijd. Dat zijn wat grotere gebieden, meer materieel, wellicht wat meer reserve en goed te beheersen.

Je zou inderdaad zeggen dat het met grote park van NS goed bij te sturen is, maar op deze site is te lezen dat dat ook wel eens niet lukt. Vaker dan eigenlijk zou moeten, misschien wel.

Woensdag 17 jun 2009 - 20:58:32
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Nou is de MerwedeLingeLijn voor Arriva ook geen enorme concessie hoor. Het verschil zit 'm er echter in dat hier meer materieel aanwezig is omdat in de spits gekoppelde stellen noodzakelijk zijn: is er een treinstel teveel defect dan hoeft men dus niet gelijk treinen op te gaan heffen, maar kunnen ze ze eerst nog inkorten.
Zo af en toe wordt er ook nog creatief nagedacht: bij materieeltekort wordt bijvoorbeeld ook wel eens met twee setjes van twee stellen Ddr-Gr gependeld en met twee losse stellen Gr-Gdm. Zo kan je met 6 i.p.v. 7 stellen toch alle spitstreinen op Ddr-Gr nog op sterkte laten rijden en hoeven alleen de paar reizigers die Gr voorbij reizen over te stappen.
Datzelfde is ook toepasbaar bij personeelstekort: dan wisselt het personeel in Gr simpelweg van trein incl. de reizigers en spaar je twee rangeermachinisten uit.

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Woensdag 17 jun 2009 - 21:16:06
ajwkam
ajwkam
Wat ik vooral jammer vind aan die nieuwe concessies Achterhoek en Stadsregio KAN, is dat een treinverbinding naar Emmerich er niet in voorkomt. Een gemiste kans om dat nu snel voor elkaar te krijgen. Eén keer per uur één treinstel in Zv bij/afkoppelen van de trein naar Dtc kost je maar één treinstel extra. Als je dat gedurende de concessie voor elkaar wil krijgen ben je veel duurder uit dan wanneer je het direct bij de aanbesteding doet. Nu maar hopen dat de vervoerder die de concessie wint zélf het initiatief voor die verbinding wil nemen...

Woensdag 17 jun 2009 - 21:25:27
Dre
Dre
Hmmm... Provincie Gelderland en Syntus is een één-tweetje en Syntus heeft (i.i.g. voor zichzelf met die uiterst representatieve proef in 2006) afdoende bewezen dat een verbinding met Em niet levensvatbaar is.

Voor zowel Em als Bh geldt in die optiek "eerst zien dan geloven". Eens in de zoveel tijd komt er weer een wethouder van lokale gemeente (van zowel Nederlandse als Duitse kant) die het allemaal geweldig vinden, en de treinen bij wijze van spreke al zien rijden... maar tot concrete plannen, laat staan het uitvoeren van een dienstregeling is het tot nu toe nooit gekomen.

Woensdag 17 jun 2009 - 21:30:27
mren
mren
Met anderhalve trein vanaf Ah met een apart prijssysteem zul je het verschil inderdaad niet gaan maken. Dat een geïntegreerd tarief en een frequente dienst werkt, is wel te zien op Es-G-Muenster/Dortmund waar de treinen riant gevuld zijn.

Woensdag 17 jun 2009 - 21:41:06
keesje
keesje
Quote
Dre: Voor zowel Em als Bh geldt in die optiek "eerst zien dan geloven". Eens in de zoveel tijd komt er weer een wethouder van lokale gemeente (van zowel Nederlandse als Duitse kant) die het allemaal geweldig vinden, en de treinen bij wijze van spreke al zien rijden... maar tot concrete plannen, laat staan het uitvoeren van een dienstregeling is het tot nu toe nooit gekomen.
Ja dan hebben die bestuurders ook eens een uitje joh.

Woensdag 17 jun 2009 - 22:00:29
lamote_ban
lamote_ban
Quote
keesje: Ehh nou, heb je het spoorboekje al eens gezien in Engeland? Als er iets is waar je geen touw aan vast kan knopen is het dát wel. Om 8.36 vertrekt vervoerder A, om 9.01 B, 9.47 C maar die slaat 1 stationnetje over, 10.12 komt A weer die weer een ander stationnetje overslaat, dan vervoerder D direct erachteraan om 10.16 uur en vervolgens een gat zodat vervoerder B om 11.56 pas weer komt.

Is het nog te volgen...? Precies.
Geen starre dienstregeling heeft zeker voor infrequente diensten in dunbevolkt platteland ook voordelen. In Frankrijk rijden bijv. op de helft van de lijnen niet meer dan 5 of 6 treinen per dag en de vertrektijden daarvan zijn dan geoptimaliseerd op de behoefte van forensen, scholieren, etc.

Verschillende vervoeders is sowieso niet zo'n issue zo lang je maar een centraal tariefsysteem hebt. In Duitsland komt het ook vaker voor dat de ene maatschappij de RE rijdt en de andere de RB. Daarnaast besteedt de DB soms ook bepaalde ritten uit aan andere maatschappijen, zoals bijv. in Oost-Beieren aan de Vogtland-bahn

Laatst bewerkt door lamote_ban op Woensdag 17 jun 2009 om 22:10:27

Woensdag 17 jun 2009 - 22:16:41
mren
mren
Dat laatste kan altijd, dat gebeurt in Nederland ook waar Syntus voor CXX rijdt op Aml-Mrb en enige tijd terug reed NoordNed voor NSR op Gn-Lw.

Woensdag 17 jun 2009 - 22:17:20
dh3201
dh3201
Quote
mren: Met anderhalve trein vanaf Ah met een apart prijssysteem zul je het verschil inderdaad niet gaan maken. Dat een geïntegreerd tarief en een frequente dienst werkt, is wel te zien op Es-G-Muenster/Dortmund waar de treinen riant gevuld zijn.
Leuk voorbeeld ook. Tussen Enschede en Gronau rijden twee verschillende vervoerders over hetzelfde spoor. Hé, waarom kan het daar wel?

Shqiperise-lopers?

Woensdag 17 jun 2009 - 22:33:17
Dre
Dre
Omdat het stukje Es-G natuurlijk een verwaarloosbaar deel is van het totale traject dat de 29000 en 29050 afleggen. Op G-Munst resp. G-Lun hebben beiden totaal geen concurrentie.

Woensdag 17 jun 2009 - 22:35:23
keesje
keesje
Zijn die consessies net zo groot als het stukje Ah-Dtc resp. Ah-Ww? Of rijden de bewuste vervoerders wellicht nog andere lijnen? Dat kan een hoop uitmaken natuurlijk.

Woensdag 17 jun 2009 - 22:36:47
bz2
bz2
Quote
keesje: Ehh nou, heb je het spoorboekje al eens gezien in Engeland? Als er iets is waar je geen touw aan vast kan knopen is het dát wel. Om 8.36 vertrekt vervoerder A, om 9.01 B, 9.47 C maar die slaat 1 stationnetje over, 10.12 komt A weer die weer een ander stationnetje overslaat, dan vervoerder D direct erachteraan om 10.16 uur en vervolgens een gat zodat vervoerder B om 11.56 pas weer komt.
Laten we vooral de verschillende factoren hier uit elkaar houden: de Britse dienstregeling is op sommige lijnen gewoon nogal onregelmatig, en dat was-ie in de British Rail tijd ook al. Ook binnen één vervoerder zitten er absurde gaten in de dienstregeling, zeker in de tegenrichting bij grote spitsvraag. Verschillende vervoerders op één lijn hoeft niet altijd een onregelmatige dienstregeling opleveren — in Enschede vertrekken treinen van twee vervoerders strak een half uur van elkaar in de richting Gronau.

Het verschijnsel dat je met bepaalde treinkaartjes alleen van een specifieke vervoerder gebruik kan maken bestaat in feite op een kleine schaal al. Je kan bijvoorbeeld een dagkaart kopen voor de treinen van Veolia Limburg, en als je op Blerick op het perron richting Venlo staat mag je met die kaart alleen de treinen van Veolia in. Ook kan je met de Syntus Dagkaart wel in de Syntus-treinen van Arnhem naar Arnhem Velperpoort, en niet met die van NS.

Zolang het nationale tarief maar in alle treinen blijft gelden lijkt het mij niet zo'n gek idee dat verschillende vervoerders die dezelfde relatie aanbieden kunnen stunten met hun eigen aanbiedingen.

Woensdag 17 jun 2009 - 23:02:06
Dre
Dre
Quote
keesje: Zijn die consessies net zo groot als het stukje Ah-Dtc resp. Ah-Ww? Of rijden de bewuste vervoerders wellicht nog andere lijnen? Dat kan een hoop uitmaken natuurlijk.
Beide lijnen zijn lijnconcessies (d.w.z. de concessie behelst alleen de genoemde lijn).

Es-Munst (RB64) wordt gereden door DB Regio NRW en is redelijk vergelijkbaar (qua lengte) met Ah-Ww. Qua materieel hoeft DB Regio NRW zich natuurlijk niet zo druk te maken

Es-Dortm (RB51) wordt gereden door PE Arriva en is in lengte ongeveer 2x zo lang als Ah-Ww, dat naast RB51 tot het einde van deze dienstregeling ook nog RB36 (Oberhausen-Duisburg-Ruhrort) en RB44 (Oberhausen-Dorsten) rijdt. Vanaf december is RB51 de enige lijn die in Nordrhein-Westfalen wordt geëxploiteerd. Verder heeft PE Arriva (onder de vlag van zowel de PEG als de ODEG) nog enkele lijnen in exploitatie in Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern. In Nordrhein-Westfalen is dus materieel genoeg over na december (en nu zijn uitvallende treinen op RB51 al een unicum).

Donderdag 18 jun 2009 - 01:31:48
bjornl
bjornl
Quote
daniël_ddr: Nou is de MerwedeLingeLijn voor Arriva ook geen enorme concessie hoor. Het verschil zit 'm er echter in dat hier meer materieel aanwezig is omdat in de spits gekoppelde stellen noodzakelijk zijn: is er een treinstel teveel defect dan hoeft men dus niet gelijk treinen op te gaan heffen, maar kunnen ze ze eerst nog inkorten.
Dat is natuurlijk niet heel anders dan wat CXX doet als ze de Barneveldpendel eruit gooien, alleen heb je nu niet een te korte trein maar een te lage frequentie.

Vrijdag 19 jun 2009 - 10:06:11
treinnl
treinnl
www.gelderlander.nl

Laatst bewerkt door treinnl op Vrijdag 19 jun 2009 om 10:06:24

Vrijdag 19 jun 2009 - 10:35:36
visscher
visscher
Ik vind ook dat de lijn Winterswijk/Doetichem - Arnhem in de handen dient te blijven van 1 vervoerder. ER is echter wel een kleine uitzondering hierop, eventueel zou je de lijn Emmerich - Arnhem wel los kunnen halen van deze concessie en appart aan besteden. Op het deel Zevenaar - Arnhem (Buiten het enkelsporige deel dus) rijden dan dus 2 vervoerders. (Eigenlijk nog wel meer met NS Hispeed erbij)

Vrijdag 19 jun 2009 - 10:40:44
keesje
keesje
Wijsheid komt met de tijd, zeggen ze wel eens.

Vrijdag 19 jun 2009 - 11:15:29
weeman_88
weeman_88
Quote
treinnl: www.gelderlander.nl
"Voorzitter Jaap Modder van de Stadsregio stelt dat de reiziger er met twee vervoerders op vooruit gaat. Volgens hem kan een tweede vervoerder zorgen voor meer treinen tussen Arnhem en Doetinchem, die tussenliggende kleinere overslaan."

Lijkt het nou zo, of zijn die bestuurders altijd zo wereldvreemd? Zolang Zv - Dtc nog enkelspoor is is dit hele idee kolder. Als forens moet ik er niet aan denken dat er hier twee vervoerders komen. Ook al kun je nog zulke duidelijke afspraken maken, het blijven elkaars concurrenten op hele drukke spoorlijnen.

Vrijdag 19 jun 2009 - 12:03:15
Dre
Dre
Uit hetzelfde artikel:

"De Gelderse gedeputeerde Marijke van Haaren (verkeer) gaat er vanuit 'dat de reiziger er niet op achteruit gaat'. Volgens haar kan een tweede vervoerder ook in de avonduren zorgen voor een kwartierdienst tussen Arnhem en Doetinchem. Nu is dat alleen op werkdagen tot 19.00 uur."

Als er echt behoefte was aan een kwartiersdienst 's avonds na 19:00, dan had Syntus die vast al uitgevoerd. Dit is ook weer leuk gekwek van dezelfde politica die de 2800, 1600 en 1700 al op een nieuwe halte t.h.v. Bnva ziet halteren. Sorry hoor, maar wat denk deze dame nu... dat er 's avonds laat nog hele volksstammen onderweg zijn in de Achterhoek die een kwartiersdienst rechtvaardigen?

Tevreden over Somda? Overweeg dan eens een vrijwillige donatie, alvast bedankt!


Vrijdag 19 jun 2009 - 13:04:12
treinnl
treinnl
Afgelopen Dinsdag moest ik 's-avonds naar school en tegen een uur of 20 weer naar huis (dtc). Had de 30969 die reed met 1 Lint. Trein zat nog niet halfvol, en toen reden ze al om het half uur. Trein naar Ww die dan om het uur rijdt zal iets voller gezeten hebben, maar echt niet zo vol dat er een kwartiersdienst nodig zou zijn.

Vrijdag 19 jun 2009 - 15:46:46
keesje
keesje
Quote
weeman_88: "Voorzitter Jaap Modder van de Stadsregio stelt dat de reiziger er met twee vervoerders op vooruit gaat. Volgens hem kan een tweede vervoerder zorgen voor meer treinen tussen Arnhem en Doetinchem, die tussenliggende kleinere overslaan."

Lijkt het nou zo, of zijn die bestuurders altijd zo wereldvreemd?
Ja, deze maneer begrijpt niet dat één vervoerder dat ook kan. Eigenlijk zegt hij ook dat de tweede vervoerder min of meer sneltreinen gaat rijden. Vervelend voor de reizigers op die kleinere stations, zodra bij vervoerder 1 treinen uitvallen.

Ik geloof dat ik mijn eerder vermelde spreuk "wijsheid komt met de tijd" niet voor iedereen geldt...

Donderdag 25 jun 2009 - 23:00:55
waalkade
waalkade
Quote
floriss: Dat laatste klopt. Behalve als de vervoerder zijn materieelpositie dusdanig krap heeft ingeroosterd, dat er bij een 1 defect treinstel gelijk een hele treinserie opgeheven moet worden. Zie Amersfoort - Barneveld Centrum/Noord met de Protostreinstellen van Connexxion.

Daar overigens over gesproken, de vervoerder die uiteindelijk de concessie krijgt van de Stadsregio Arnhem - Nijmegen, komt volgens mij ook in zo'n positie terecht. Die heeft straks alleen materieel nodig voor het traject Arnhem - Doetinchem v.v. Daarbij gaat het ook niet om meer dan pakweg 7 tot 8 treinstellen in totaal. (Gebaseerd op GTW 2/8)
De vervoerder die de Gelderland concessies wint, zal aanzienlijk meer materieel nodig hebben, aangezien er behalve Arnhem - Winterswijk, ook Winterswijk - Zutphen, Zutphen - Apeldoorn en Tiel en Arnhem onder vallen.
Of valt die laatste onder de concessie van de Stadsregio?
Dat is na te lezen op pagina 33/56 van een van de bijlage's.
Het stuk is te vinden bij de raadsstukken van de gemeente Nijmegen, te weten 110/2009.
Mogelijk werkt deze link en dan HOV ... aanklikken, 162 pagina's leesvoer
www2.nijmegen.nl

Laatst bewerkt door waalkade op Donderdag 25 jun 2009 om 23:01:37

Donderdag 25 jun 2009 - 23:20:46
keesje
keesje
Je kunt de discussie ook verder opvoeren door je af te vragen of het beter wordt met 3 vervoerders in zo'n concessie. Of 4, of 12... Politiek, u zegt het maar!

Donderdag 25 jun 2009 - 23:35:36
waalkade
waalkade
Ik denk dat men eerder denkt aan minder (markt)partijen.
Ook lezenswaardig, men wil taken van Prorail en NS Poort overnemen.

Donderdag 13 aug 2009 - 21:20:58
floriss
floriss
sis.prv.gelderland.nl

Ik hoop dat de link goed doorkomt, ik heb hem geleend van Opeens Had Ik Het

Voor de liefhebber, het document bevat 72 pagina's en is het concept-programma van eisen voor de nieuwe concessies Achterhoek/Riverenland en Veluwe.

Het gaat vooral over bussen, die laten we hier maar buiten beschouwing, maar er staat ook informatie in over de regionale spoorlijnen. Onderstaand een aantal punten die ik er heb uitgehaald:

Voor het treingedeelte gaat het vooral om de concessie Achterhoek/Rivierland. Deze wordt als een geheel aanbesteed. Het gaat hierbij om de regionale spoorlijnen:
Tiel - Arnhem, Arnhem - Winterswijk, Zutphen - Winterswijk en Apeldoorn - Zutphen
De aanbesteding voor de complete concessie vindt plaats in december 2009/januari 2010.
De busconcessie start in december 2010, de treinconcessie start in december 2012.
De totale looptijd van deze multimodale concessie is 6 jaar.
Bij tevredenheid van de overheden, wordt daar nog maximaal 2 jaar aan toegevoegd.

De Provincie en Stadsregio Arnhem - Nijmegen hebben in een samenwerkingsovereenkomst afspraken gemaakt over de mogelijke bediening van het traject Arnhem - Doetinchem door twee vervoerders.
Het belangrijkste uitgangspunt is dat de reiziger geen verschil mag merken tussen de twee vervoerders en dat de overheden het eens moeten zijn over evt veranderingen op het gezamenlijke traject. Te denken valt aan dienstregelingwijzigingen en het openen van extra treinhaltes.
In het PvE staat het nader beschreven, voor de liefhebbers.

De vervoerders die inschrijven op de multimodale concessie Achterhoek/Riverenland moeten in ieder geval de volgende gegevens vermelden mbt treinmaterieel:

Type trein, bouwjaar, aantal treinstellen en aantal zitplaatsen per trein.

Provincie Gelderland eist geen nieuwe treinstellen! Dus dat vooroordeel is bij deze ontkracht.

Wel stelt ze de volgende eisen mbt leeftijd van het materieel:

- Maximum leeftijd bij aanvang concessie 18 jaar,
- Maximum leeftijd tijdens concessie 30 jaar,
- Gemiddelde leeftijd tijdens concessie 12 jaar.

Verder moeten twee deuren per treinstel toegangelijk zijn voor mindervaliden, zeg maar de gelijkvloerse instap. Tot die tijd moet er door de vervoerder assistentie worden verleend aan deze reizigers, mits 24 uur van te voren aangemeld. Dit geldt voor alle stations binnen het concessiegebied.

Geen verplichting tot een 1e klas afdeling. De vervoerder is hier vrij in.
Geen verplichting tot een toilet in de trein. Wel worden er evt toiletvoorzieningen op de perrons neergezet.

Verder moet het materieel voldoen aan hedendaagse eisen met betrekking tot sociale veilgheid (transparant uiterlijk, camera's), reisinformatie zowel aan de binnen- als de aan de buitenkant van de trein, hoge aanzetsnelheid om reistijdverlies bij evt extra te openen stations te voorkomen enz...

Kortom een beetje zoals de Lint, zoals die nu bij Syntus rijdt.

Donderdag 13 aug 2009 - 21:37:36
mren
mren
Het lastigste waar je in een aanbestedingsproces tegen aan loopt is de kwantificering van niet-monetaire variabelen.

Voor een helder omschreven product (waarbij je dus weinig innovatieve ruimte bij de markt legt) is het eenvoudig te sturen op laagste prijs. Bij sturen op waarde wordt het direct lastiger, want hoe beoordeel je binnengekomen aanbiedingen op basis van zaken als mate van sociale veiligheid, comfort, leeftijd, al dan niet 1e klas, etc. etc. En dat natuurlijk nog eens afgezet tegen prijs.

Zaterdag 15 aug 2009 - 12:22:37
floriss
floriss
Zoals ik het uit het brondocument kan opmaken kiest voor de Provincie inderdaad voor het doorgaan op de ingeslagen weg.

Er zijn echter nog wel enkele vraagtekens:

Waarom kiest de Provincie voor een concessie van slechts 6 jaar, waarbij de spoorconcessie voor slechts 4 jaar wordt verleend?
De periode lijkt me erg kort voor een vervoerder op zijn eigen investeringen binnen een redelijke termijn terug te verdienen.
Ik denk dat 1 van de gevolgen is, dat er maar weinig vervoerders zullen inschrijven.

Daarnaast is de positie van DM'90 bij deze aanbesteding ook vrij onduidelijk.
De Provincie wil in principe materieel met een transparante binnenkant en twee deuren met gelijkvloerse instap. Bovendien moeten in de treinen een reisinformatiesysteem aanwezig zijn/danwel worden ingebouwd.
Het huidige aan Lint-treinstellen, zal niet voldoende zijn voor alle treinen die (moeten) gaan rijden binnen de nieuwe concessie Achterhoek/Rivierland.
Los daarvan, zullen er Lint-treinstellen over moet blijven voor de treindiensten Almelo-Marienberg en Zutphen-Oldenzaal.
Aan de andere kant loont niet de moeite, om voor vier (maximaal zes) jaar nieuwe treinstellen te gaan leasen. Alternatief zou zijn, dat er in het buitenland (Duitsland) tweedehands materieel beschikbaar is.

Laatst bewerkt door floriss op Zaterdag 15 aug 2009 om 12:23:25

Zaterdag 15 aug 2009 - 12:47:45
kbrandsma
kbrandsma
De provincie hanteerd in ieder geval wel een ruime planning, dus als de eerste gunning mislukt door te weinig animo hebben ze (nog wel een beetje) speling om de eisen/tijdstelling aan te passen en opnieuw te gunnen.

Overigens kan het verschil in starttijd van maar liefst 2 jaar wel erg onpraktisch worden. Waarschijnlijk het gevolg van verschillende eindtijden van de huidige concessies.

Wanneer bijv. Arriva, Veolia (of Qbuzz) de concessie in de wacht sleept, moet dus minimaal nog twee jaar i.c.m. Syntus (trein) het OV worden bediend. Het multimodale idee is er dan (tijdelijk) wel af. Ben benieuw hoe de overstap trein-bus plaatsvindt, als überhaupt nog met dezelfde (bus-)dienstregeling wordt gereden.

Zaterdag 15 aug 2009 - 12:48:43
daniel81
daniel81
Ik weet niet of het kan, maar als ik Syntus of NSR was zou ik twee aanbiedingen doen: een variant met (evt verbouwde) Buffels (tussenwandjes eruit halen is zo gepiept, alleen bij de bakovergang krijg je'm niet transparant) en een variant met de aanschaf van nieuw of 2e hands materieel, mocht dat ergens verkrijgbaar zijn (de PEG-concessie Es-Dortmund zit er ook bijna op%17)

Zondag 16 aug 2009 - 22:59:59
mren
mren
In het algemeen worden varianten en voorwaardelijke aanbiedingen niet toegelaten.

Zondag 16 aug 2009 - 23:23:18
kleine_man
kleine_man
Quote
floriss:
Kortom een beetje zoals de Lint, zoals die nu bij Syntus rijdt.
De provincie zal ook wel gek zijn om geen employ voor zijn eigen materieel te regelen

Zondag 16 aug 2009 - 23:48:41
Velios_ban
Velios_ban
Ik denk zelf dat Arriva, Connexxion, Veolia inschrijft met GTW materieel

Maandag 17 aug 2009 - 09:06:59
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Nou zo overzichterlijk is die GTW van Veolia ook weer niet, dus die mag van mij wel afvallen.


Maandag 17 aug 2009 - 09:59:57
NDS
NDS
Veolia heeft hele ladingen Lintjes, dus bekendheid met dat materieel is er wel, dus die stellen leasen bij de provincie lijkt me vrij logies.

Groetjes Michiel

NDS(Neu Dalhausen Stadbahn); NDS mit uns kommen sie dort

Maandag 17 aug 2009 - 11:43:52
SleutelMan
Moderator
SleutelMan
Twitter Blostrupmoen Youtube SleutelMan Flickr sleutelman
ja maar niet in Nederland. Tenzij je ook personeel uit het buitenland wilt betrekken? Voor Veolia zou het handiger zijn om GTW te gebruiken, dat bespaart oon kosten aangezien de rest van het nederlandse park ook GTW gebruikt...


Maandag 17 aug 2009 - 11:46:35
edje
edje
Flickr spoorkeerl
In zulke gebieden wordt de vervoerder vaak gedwongen om het personeel over te nemen, dus kwa opleiding moet men toch investeren.


Maandag 17 aug 2009 - 11:51:59
visscher
visscher
In het rijdend personeel zeker, alleen niet in de kosten van het opleiden van onderhoudspersoneel. Mits men natuurlijk ervoor kiest om dit op de zelfde plek uit te laten voeren als het huidge materieel.

Maandag 17 aug 2009 - 13:04:34
Velios_ban
Velios_ban
Quote
edje: Nou zo overzichterlijk is die GTW van Veolia ook weer niet, dus die mag van mij wel afvallen.
Ik praat in dit geval niet alleen over Veolia praktisch gezien denk dat Arriva en Veolia dit bijvoorbeeld zullen doen zo kan je altijd schuiven met koppelbaar materieel uit het noorden en/of zuiden of onderling als ze samen
gaan rijden op Arnhem - Doetinchem - Winterwijk

Laatst bewerkt door Velios_ban op Maandag 17 aug 2009 om 13:08:08

Maandag 17 aug 2009 - 15:03:40
wadloper32
wadloper32
Waar doen we nou moeilijk over? In Duitsland zijn er ook gebieden waar meerdere vervoerders op 1 traject rijden. Daar gaat alles prima! En nu kunnen we eens een keer echt concurrentie op het spoor zien, maar weer wordt er een stokje voor gestoken. Dat hele kapitalistische systeem werkt van geen meter (en dat heeft hier heel veel mee te maken).

Maandag 17 aug 2009 - 15:10:45
bjornl
bjornl
Excuseer, maar wat heeft kapitalisme te maken met het voorkomen van concurrentie op het spoor?

Maandag 17 aug 2009 - 18:13:45
john2
john2
Quote
wadloper32: Waar doen we nou moeilijk over? In Duitsland zijn er ook gebieden waar meerdere vervoerders op 1 traject rijden. Daar gaat alles prima! En nu kunnen we eens een keer echt concurrentie op het spoor zien, maar weer wordt er een stokje voor gestoken. Dat hele kapitalistische systeem werkt van geen meter (en dat heeft hier heel veel mee te maken).
Wadloper32, bedoel je soms dat de staat alle openbarevoorzieningen weer in handen moet hebben? En dat van de staat uit alles geregeld wordt?

Maandag 17 aug 2009 - 18:32:06
dh3201
dh3201
Quote
visscher: In het rijdend personeel zeker, alleen niet in de kosten van het opleiden van onderhoudspersoneel. Mits men natuurlijk ervoor kiest om dit op de zelfde plek uit te laten voeren als het huidge materieel.
De kosten voor opleiding van onderhoudspersoneel is niet voor de vervoerder, maar voor het onderhoudsbedrijf waar de vervoerder klant van is.
(Of leid jij ook personeel op als je je Fiat inruilt voor een Peugeot? )

Shqiperise-lopers?

Maandag 17 aug 2009 - 18:53:33
wadloper32
wadloper32
@ John2: Ja, zou inderdaad kunnen. Maar ik denk dat je beter tussen kapitalisme en socialisme in kunt zitten. Het probleem van 1 vervoerder in handen van de overheid is dat alles niet optimaal functioneert, om er zo veel mogelijk omzet uit te kunnen halen. Het nadeel van het kapitalisme wat wij hier in Nederland hebben, is dat alles geprivatiseerd wordt, zodat er concurrentie ontstaat. Maar dit gaat vaak ten koste van de reiziger, alles moet zo goedkoop mogelijk, dus bezuinigd met maar op bijvoorbeeld onderhoud of nieuw materieel. Ook zie je dat er vaak aan de "top" van zo'n bedrijf dat er een paar graaierige figuren staan die weer een vette "bonus" opstrijken. Wat je ook wel ziet is dat men illegale prijsafspraken maakt, dus dat er helemaal geen concurrentie heerst (zoals bij tankstations, dit zou ook makkelijk bij de spoorwegen kunnen).
Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat de overheid de treinen aanschaft en het onderhoud verzorgd, of laat verzorgen, en streng controleerd op afspraken tussen vervoerders, salarissen van de top, extreme bezuinigingen, etc.

Laatst bewerkt door wadloper32 op Maandag 17 aug 2009 om 19:05:06

Maandag 17 aug 2009 - 19:04:30
wadloper32
wadloper32
@ bjornl: Dat je als reiziger er weer slechter bij weg komt. Er komt 1 bedrijf uit, die de concessie wint en die kan vervolgens weer gaan en staan waar hij wil. Ze hebben de concessie binnen, dus hoeven ze niets meer te doen. Bij 2 bedrijven heb je nog echte concurrentie, dan heb je de concessie wel binnen, maar de reiziger nog niet. Dus moet je als bedrijf wel meer bieden dan de concurrent en wordt de reiziger er alleen maar beter van. Ik hoop dat je nu ziet dat je bij 1 concessie de dupe wordt net als bij de economische crisis, doordat een bedrijf dan het geld lekker binnen heeft en dan "op z'n gat" kan gaan liggen.

Laatst bewerkt door wadloper32 op Maandag 17 aug 2009 om 19:05:26

Maandag 17 aug 2009 - 19:42:24
bjornl
bjornl
Ja, dat stuk snap ik wel, maar ik snap niet wat dat met kapitalisme te maken heeft. Ook een systeem met concurrentie om de klant kan kapitalistisch zijn, en een systeem met één concessiehouder kan ook niet-kapitalistisch zijn.

Maandag 17 aug 2009 - 21:02:39
nielske90
nielske90
Facebook profile.php?id=100000795150858 Flickr nielske1990
Quote
wadloper32: Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat de overheid de treinen aanschaft en het onderhoud verzorgd, of laat verzorgen, en streng controleerd op afspraken tussen vervoerders, salarissen van de top, extreme bezuinigingen, etc.
Waar heb je dan die vervoerder nog voor nodig? Dan kun je dus net zo goed de NS als staatsbedrijf terughalen als je zoveel controle wilt hebben.


Maandag 17 aug 2009 - 21:32:32
dedominee
dedominee
Nou Nielske, volgens mij zijn we al zover:

In de aanbesteding zitten materiaalvereisten opgenomem; dat beperkte de keuze tot slechts een paar treinen.
Bij de beoordelingsprocedure worden punten toegekend voor het realistisch inschatten van kosten, met name onderhouds- en verbruikskosten.
Er worden ook punten toegekend voor degene met het beste personeelsbeleid (lees= niet al te hoge salarissen aan topmensen).

Een aanbesteding wordt nog altijd gewonnen of verloren op punten en niet op het eindbedrag onderaan de streep.

Maandag 17 aug 2009 - 21:37:04
wadloper32
wadloper32
@ Nielske90: Die vervoerder heb je nodig om het vervoer zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Het bedrijf is namelijk nog steeds uit op winst, en dus zal het personeel goed door moeten werken. De overheid is niet uit op winst, en daarom zou het bij een overheidsbedrijf waarschijnlijk minder goed op orde zijn. Een kennis van mij werkte bij de overheid, bij de provincie, en volgens diegene was ongeveer de helft van de ambtenaren overbodig, omdat die vrij weinig werkzaamheden verrichtten. Bij het gewone bedrijfsleven wordt je er zonder pardon uitgeknikkerd op het moment dat je zit te niksen.

Laatst bewerkt door wadloper32 op Maandag 17 aug 2009 om 21:40:01

Maandag 17 aug 2009 - 23:25:21
peterselie
peterselie
Opvallend dat de concessieduur zo kort is. Een vervoerder kan hiermee nauwelijks in nieuw materieel investeren omdat dit in een zeer korte periode afgeschreven dient te worden. Vandaar dat ik de eis wel snap dat het niet nieuw materieel hoeft te zijn, maar als de gemiddelde leeftijd tijdens de concessie 12 jaar is, dan dient er toch nieuw materieel aangeschaft te worden.

Laatst bewerkt door peterselie op Maandag 17 aug 2009 om 23:26:15

Maandag 17 aug 2009 - 23:58:26
Modelspoor
Modelspoor
Is er ook al eens sprake geweest,voor de heropening van Winterswijk-Borken(Oberhausen),zou weer een mooie ontsluiting zijn.
Net zoals ze de hier eerder genoemde verbinding Enschede-Gronau(Dortmund/Munster)

Dinsdag 18 aug 2009 - 00:22:13
broek53
broek53
Nu ja, aan Winterswijk - Borken valt (los van de vervoerwaarde) in technische zin niets meer te heropenen. NS heeft het tracé destijds weggeschonken en de DB is een aantal jaren geleden het tracé aan het verkopen geslagen. grote delen in Duitsland zijn inmiddels geheel verdwenen.

Dinsdag 18 aug 2009 - 00:25:11
mren
mren
Quote
wadloper32: Er komt 1 bedrijf uit, die de concessie wint en die kan vervolgens weer gaan en staan waar hij wil. Ze hebben de concessie binnen, dus hoeven ze niets meer te doen.
Dat is wel erg een grove versimpeling van de werkelijkheid. Na de gunning aan een partij (of meerdere partijen), moet deze vervoerder gewoon doen wat verlangd wordt en anders is het op basis van wanprestatie gewoon einde contract.

Wat wel zo is, is dat het spelletje met meerwerk enzo na de gunning begint waarbij men elkaar de rekening in de schoen probeert te schuiven. Meestal dus een juridisch gevecht over een OG die bepaalde zaken niet heeft voorzien en dus niet heeft gespecifeerd. Dat is m.i. ook niet iets wat je van een OG mag verwachten. Een goede relatie is wat dat betreft veel belangrijker, al speelt dat in de vervoerswereld wat minder omdat hier weinig onderhandse aanbestedingen plaatsvinden. Wel is de laatste tijd volop een instrument in ontwikkeling waarbij past performance invloed kan hebben op gunningen in de toekomst. Dus als een vervoerder met juridische haarkloverij de centen uit het contract perst ten koste van OG/klant/gezond verstand, staat deze partij bij een volgende gunning bij voorbaat op achterstand tov de overige partijen.

Dinsdag 18 aug 2009 - 09:39:04
wadloper32
wadloper32
Wat Arriva hier in Noord-Nederland gedaan heeft noem ik nou niet echt goed werk verrichten. Net zoals Connexxion en Veolia.

Dinsdag 18 aug 2009 - 10:39:08
SleutelMan
Moderator
SleutelMan
Twitter Blostrupmoen Youtube SleutelMan Flickr sleutelman
heb je daar ook nog een onderbouwing voor misschien? Ik vind dit wel erg makkelijk praten hoor. Arriva hanteert op de noordelijke nevenlijnen volgens mij een betere dienstregeling dan de NS ooit deed. Connexxion kun je over zeggen wat je wilt qua materieeltekort, maar de dienstregeling voor zo'n kleine lijn is ook niet verkeerd hoor.


Dinsdag 18 aug 2009 - 10:52:38
lucky
lucky
Arriva heeft in ieder geval de sneltrein tussen 7 - 19 uur elk uur laten rijden waarbij het eerst maar een enkele spits rit betrof. Dat is in ieder geval een verbetering van bijna 15 minuten zonder dat het de reiziger een cent kost (t.o.v. de HSL bijvoorbeeld)

Vervelend is dat alles s'avonds een uurdienst is, maar het aantal reizigers, m.u.v. Lw - Gn is ook dramatisch laag. Een avondtrein van Arriva vervoert tussen Lw - Gn misschien gemiddeld nog 50-60 reizigers, maar daar houdt het wel mee op. (Doordeweekse dag, op zondag avond is het drukker, maar dan ook half uurs dienst)

Laatst bewerkt door lucky op Dinsdag 18 aug 2009 om 10:53:41

Dinsdag 18 aug 2009 - 11:03:47
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Met gebruikmaking van de huidige serie Lintjes zul je sowieso een tiental nieuwe stellen moeten bestellen, ter vervanging van de Buffels die nu ook rijden. Niet dat daar iets mee mis is, maar anders haal je de gemiddelde-leeftijd-eis niet.
Maar aan de andere kant, voor een concessie van vier jaar kun je toch echt geen nieuwe treinen bestellen...

Dinsdag 18 aug 2009 - 11:08:03
wadloper32
wadloper32
Quote
SleutelMan: heb je daar ook nog een onderbouwing voor misschien? Ik vind dit wel erg makkelijk praten hoor. Arriva hanteert op de noordelijke nevenlijnen volgens mij een betere dienstregeling dan de NS ooit deed. Connexxion kun je over zeggen wat je wilt qua materieeltekort, maar de dienstregeling voor zo'n kleine lijn is ook niet verkeerd hoor.
Bij zowel Arriva als Connexxion en Veolia hebben ze gewoon te weinig materieel besteld. Dan kan zo'n dienstregeling wel o zo veel mooier zijn als bij NS, maar een aantal kameraden van me komen 's ochtends met de trein vanuit Groningen naar Winschoten. Die komen nog steeds elke week wel een paar keer te laat omdat ze weer vertraging hebben. Zij waren dan ook VEEL beter uit bij de NS dan nu bij Arriva, ongeacht de dienstregeling. Connexxion idem dito, en Veolia weet ik op dit moment niet. Daarnaast is de kwaliteit van het materieel niet optimaal, wel gloednieuw, maar steeds storingen, uitval van motoren etc. Men had beter kunnen kijken naar materieel dat al in gebruik was, dat goed liep, en daar een 2e versie van laten bouwen. En steeds zeggen ze dat het opgelost wordt, terwijl er toch nog vrij veel problemen zijn.
Ook vertrouw ik de hoge bazen van Arriva e.d. niet zo. Ze zullen vast ook wel graag een bonusje opstrijken, maar dat heeft meer met gevoel te maken. Dit weet ik ook niet zeker.

Dinsdag 18 aug 2009 - 11:12:53
bjornl
bjornl
Alleen Protos is gloednieuw, GTW bestond al een tijdje, net als LINT.

Dinsdag 18 aug 2009 - 11:13:46
luytjes
luytjes
Quote
timtrein: Met gebruikmaking van de huidige serie Lintjes zul je sowieso een tiental nieuwe stellen moeten bestellen, ter vervanging van de Buffels die nu ook rijden.
Nieuwe LINT'jes worden in Nederland niet meer toegelaten doordat ze niet voldoen aan de aangescherpte botsveiligheidseisen. Het zullen dus andere treinstellen dan LINT moeten worden.

Dinsdag 18 aug 2009 - 12:23:16
mren
mren
Daar zou ik wel een proefproces over durven beginnen als vervoerder. In principe is materieel dat in het buitenland toe is gelaten, automatisch toegelaten voor Nederland (afgezien van aspecten als ATB en profielgrootte enzo). Dus toegelaten in Duitsland = toegelaten in Nederland.

Dinsdag 18 aug 2009 - 12:25:45
mren
mren
Quote
lucky: Vervelend is dat alles s'avonds een uurdienst is, maar het aantal reizigers, m.u.v. Lw - Gn is ook dramatisch laag.
Maar dat is natuurlijk weer het bekend oorzaak-gevolg-probleem: als er een onaantrekkelijke dienst wordt geboden, zal er inderdaad niemand gebruik van maken. Voorbeelden van dit zelfversterkende effect zijn legio; lege treinen/bussen leidt tot lagere frequentie leidt tot minder reizigers leidt tot lagere frequenties ad infinitum.

Dinsdag 18 aug 2009 - 12:49:09
webguy
webguy
Quote
mren:In principe is materieel dat in het buitenland toe is gelaten, automatisch toegelaten voor Nederland (afgezien van aspecten als ATB en profielgrootte enzo).
De grap is toch dat het gaat om een Europese norm voor botsveiligheid? En is Nederland niet weer eens de braafste van de klas? Of te wel, in Duitsland hebben ze dat op de langere baan geschoven, in Nederland moet dat nu al...

Kom eens langs op http://ovinnederland.nl!

Dinsdag 18 aug 2009 - 13:13:03
treinhobby
treinhobby
Wie zegt er trouwens dàt er twee verschillende vervoerders gaan rijden?
De lijn wordt dan wel in twee concessies aanbesteed, maar ik kan me zo voorstellen dat de vervoerder van Ah-Ww, en lijn Ah-Dtc veel goedkoper kan uitvoeren dan een 'losse' vervoerder op dat deeltraject.

Dinsdag 18 aug 2009 - 13:45:31
mren
mren
Dat hangt van de eisen van de aanbestedende partij af; men kan een minimaal aantal partijen of een maximaal aantal percelen per partij instellen. Dat is bijvoorbeeld ook gebeurd bij het beroemde aanbesteding middels micropercelen bij de Gelderse gladheidsbestijding.

Dinsdag 18 aug 2009 - 18:52:04
keesje
keesje
Laten we 26 partijen daar laten rijden, dan gaat het vast nóg beter. De overheid zou echt volledig doorslaan als ze daar twee vervoerders laten rijden en bevestigt dan in ieder geval dat het alleen naar de centen kijkt en werkelijk geen bal snapt van het rijden van treintjes.

Dinsdag 18 aug 2009 - 22:53:18
kleine_man
kleine_man
Quote
mren: Daar zou ik wel een proefproces over durven beginnen als vervoerder. In principe is materieel dat in het buitenland toe is gelaten, automatisch toegelaten voor Nederland (afgezien van aspecten als ATB en profielgrootte enzo). Dus toegelaten in Duitsland = toegelaten in Nederland.
De truc zit hem in het feit dat NIEUW GEBOUWD materieel moet voldoen aan de nieuwe TSI-norm (TSI-II) die voor Europa geldt. De DB BR440 is de laatste serie die hieraan NIET hoeft te voldoen, omdat deze zeer kort voor het ingaan van de nieuwe TSI-norm besteld zijn. De DB BR422 voldoet bv wel aan deze norm.

Ook de regeling "toegelaten in het buitenland --> ook toegelaten in NL" volgens mij gaat dit ook alleen maar op voor nieuw materieel wat na die datum toegelaten is.

Maar een proefproces zou wel een hoop zaken duidelijk maken

Woensdag 19 aug 2009 - 14:50:36
HSA186
HSA186
Ach. Wat een toestand allemaal. Gewoon Plan U's (die er nog over zijn) laten rijden. Botsveiligheid waardig. Geen gedram en genuil.

M.a.w: Het kan best nog eens leuk worden met die concessie. LINTEN, Talenten, GTW's, Buffels, Blauwe Engelen. (dit laatste vb). Afijn. Ik hoop dat ze goed nadenken. Maja overheid en nadenken. Gaat niet altijd samen. Tuurlijk is voor SYNTUS concessieverlenging van levensbelang. En ik hoop dat ze het krijgen. Laten ze maar eest het baanvak Ww-Ah maar opnieuw aanleggen. Al die verrotte kabels in de grond en de techniek (assentellers hier en daar en pedaalmechanisme) dan komen we pas ver. Hoorde ook dat ze over elektrificatie hadden van de lijn. Heb je net dieselstellen kun je overgaan op elektrisch materieel. Kortom. Het is onduidelijk. Wordt vervolgd!!

Woensdag 19 aug 2009 - 20:29:20
roeter
roeter
Quote
mren: Daar zou ik wel een proefproces over durven beginnen als vervoerder. In principe is materieel dat in het buitenland toe is gelaten, automatisch toegelaten voor Nederland (afgezien van aspecten als ATB en profielgrootte enzo). Dus toegelaten in Duitsland = toegelaten in Nederland.
Dit is volgens mij nog steeds niet zo, en daar zijn ook hele goede redenen voor - technische redenen, wel te verstaan. Ieder land heeft nog steeds zijn eigen bovenleidings-spanning en frequentie, en eveneens eigen systemen voor beveiliging en telecom e.d.
Om te voorkomen dat dergelijke systemen gestoord worden zijn er zeer zware eisen aan de stoor-stromen die door de aandrijving opgewekt kunnen worden. Binnen bepaalde frequentie-gebieden mogen deze stoor-stromen bepaalde waarden absoluut niet overschrijden omdat dit de beveiling ernstig in gevaar kan brengen. Door de verschillen in de systemen zijn echter deze eisen ook per land verschillend. Een trein die in het ene land zonder problemen veilig kan rondrijden, kan in een ander land een gigantische chaos op de beveiliging veroorzaken. Dit was bv. een van de grootste problemen van de aandrijving van de Eurostar. Het is dus nog steeds bittere technische noodzaak al het materieel per land te keuren en toe te laten, wat de wetgeving dan ook mag zeggen.

Woensdag 19 aug 2009 - 21:09:32
broek53
broek53
Quote
HSA186: (over Ah - Ww) Hoorde ook dat ze over elektrificatie hadden van de lijn. Heb je net dieselstellen kun je overgaan op elektrisch materieel. Kortom. Het is onduidelijk. Wordt vervolgd!!
Je doet het voorkomen alsof Syntus op een slechte morgen ineens getroffen zal worden door bovenleiding boven de lijn. Dat is natuurlijk kolder, maar ook de veronderstelling dat een lijn binnen zelfs maar drie jaar geëlektrificeerd zou kunnen zijn, is al erg optimistisch. Nog los van het feit dat zulks natuurlijk nooit of te nimmer zal gebeuren zonder er in een komende, of desnoods een lopende concessie rekening mee te houden.

Woensdag 19 aug 2009 - 21:47:13
keesje
keesje
Je zou als vervoerder kunnen voorstellen om met electrisch materieel te gaan rijden. Ik denk dat menig figuur in de politiek met gebrek aan kennis die over de consessie gaat, het prachtig vindt klinken en er nog op ingaat ook.

Donderdag 20 aug 2009 - 00:35:27
HSA186
HSA186
Nee hoor dat niet. Maar je weet nooit wat de overheid wil. De ene keer is het zus en zo de volgende keer komt er een waslijn boven het spoor. Het is niet kolder. Ze praten er nu wel over! Vandaar dat ik het plaats...

Dinsdag 22 dec 2009 - 16:24:13
superboer
superboer
Twitter OVMaik Youtube maik17
In ieder geval verdwijnt Syntus uit de Achterhoek. www.destentor.nl

Dinsdag 22 dec 2009 - 18:23:36
keesje
keesje
Geweldig, weer zo'n overlappende consessie. In 2010 gaat het busvervoer over en in 2012 het treinvervoer.

Nu heb je zo'n mooie combi van één vervoerder die het trein- en busvervoer regelt. En bij de niet zeldzame verstoringen op het spoor daar kunnen veel machinisten gelijk de bus op om het vervangend vervoer te verzorgen. Nu trekken ze dit uit elkaar en ik vraag me af of Arriva vanaf 2010 het vervangend busvervoer gaat regelen zodra Syntus een probleem heeft met de zoveelste seinstoring. Het efficient inzetten van personeel zoals Syntus dat nu doet met combi trein/bus trek je nu dus uit elkaar en ik kan me werkelijk niet voorstellen dat dit tegen een lagere prijs kan.

Verder wens ik het personeel dat naar Arriva gaat alle sterkte toe, want Arriva blinkt niet echt uit in een soepele start en de gevolgen daarvan voor reizigers en personeel (zoals we in Dordrecht e.o. enkele jaren geleden ook zagen).

Dinsdag 22 dec 2009 - 18:42:39
treinhobby
treinhobby
Quote
superboer: In ieder geval verdwijnt Syntus uit de Achterhoek.
Niet te vroeg klagen. Syntus verdwijnt dan wel op het grootste gedeelte, maar Zutphen - Oldenzaal blijft gewoon Syntus, en er komt nog een tweede consessie van Arnhem - Didam en Zetten/Andelst - Arnhem, welke door het KAN nog wordt aanbesteed. www.gelderland.nl
Dus misschien (hopelijk) verdwijnt Syntus niet in z'n geheel.

Dinsdag 22 dec 2009 - 18:54:25
bjornl
bjornl
Ik dacht dat alleen Arnhem - Doetinchem nog apart aanbesteed zou worden? Er staat alleen dat het onder de verantwoordelijkheid van de stadsregio gebeurt, niet dat het een aparte aanbesteding wordt.

Laatst bewerkt door bjornl op Dinsdag 22 dec 2009 om 18:58:04

Dinsdag 22 dec 2009 - 19:48:44
Dre
Dre
Quote
treinhobby: Niet te vroeg klagen. Syntus verdwijnt dan wel op het grootste gedeelte, maar Zutphen - Oldenzaal blijft gewoon Syntus.
Nog wel ja, maar sinds augustus 2002 is er een hoop veranderd. Inmiddels zijn Arriva en Veolia op de Nederlandse markt gekomen. Ik kan er niet rouwig om zijn dat er eventueel een andere vervoerder komt. Al betekent het verlies van Ah-Ww en Ww-Zp dat er meer Lintjes over zijn voor Zp-Odz, dus wellicht geen ingeblikt personenvervoer meer in het laatste jaar van de huidige concessie.
Quote
treinhobby: Dus misschien (hopelijk) verdwijnt Syntus niet in z'n geheel.
Laat NS er maar eerst eens uitkomen of ze nu met een formule 'Syntus' of met een formule 'RegioNS' aan aanbestedingen wil meedoen. Als Syntus een kans wil hebben tegen de 'nieuwe' giganten in Nederland (Arriva en Veolia), dan zal er toch eerst eens een keus moeten worden gemaakt. Samenvoegen lijkt me de enige optie.

Dinsdag 22 dec 2009 - 20:04:13
keesje
keesje
Wat gaat er mis met de huidige consessie van Syntus of wat gaat Arriva beter doen? Volgens mij is dat de vraag die past bij het besluit van de provincie Gelderland.

Dit staat er op de site van de provincie, waarbij alleen nog gesproken wordt "dat het met Arriva verder wordt uitgewerkt". Kun je veel kanten mee op, veel concreets is het niet. www.gelderland.nl

Dinsdag 22 dec 2009 - 20:08:38
mren
mren
Waarschijnlijk bedoelen ze daar een implementatietraject mee. Op vage praatjes win je geen OV-aanbesteding. Hooguit kom je naar een volgende ronde bij een aanbestedingstraject met voorselectie zoals de nieuwe IJsselbrug Hattem of een selectieprocedure voor een architect van een stadskantoor, maar ben je nooit de enige partij. Maar dat is niet aan de orde omdat in het nieuwsbericht reeds de Alcateltermijn genoemd staat.

Dinsdag 22 dec 2009 - 20:12:53
Dre
Dre
Overigens doet het bericht van de provincie voorkomen dat op 12 december 2010 zowel trein- als busvervoer van Syntus worden overgenomen, terwijl er in de Stentor nog bericht wordt dat het treinverkeer pas in december 2012 wordt overgenomen door Arriva.

Dinsdag 22 dec 2009 - 20:17:28
tochjo
tochjo
Quote
bjornl: Ik dacht dat alleen Arnhem - Doetinchem nog apart aanbesteed zou worden? Er staat alleen dat het onder de verantwoordelijkheid van de stadsregio gebeurt, niet dat het een aparte aanbesteding wordt.
Die treindiensten worden onderdeel van de concessie Arnhem Nijmegen, waartoe ook het busvervoer in die regio's hoort. De huidige concessie die daar dit jaar is ingegaan, is maar een tijdelijke van drie jaar. Die eindigt dus december 2012, precies wanneer Arriva het treinvervoer op Arnhem-Winterswijk overneemt.

Dinsdag 22 dec 2009 - 20:20:29
keesje
keesje
Ze hebben het dan ook over treindiensten Za-Ah. Kan zich dan de idiote situatie gaan voordoen dat Tl-Za door een andere vervoerder gereden gaat worden dan Za-Ah?

Dinsdag 22 dec 2009 - 20:33:25
floriss
floriss
Nee, de treindiensten Arnhem - Winterswijk, Arnhem - Tiel, Zutphen - Winterswijk en Zutphen - Apeldoorn gaan eind 2011, dienstregeling 2012, over naar Arriva. Arnhem - Tiel is aanbesteed als 1 lijn. Het enige dat nog zou kunnen gebeuren is de door de Stadsregio gewenste knip in Elst met een keervoorziening in verband met de capaciteit op het traject Arnhem - Nijmegen.
Arnhem - Doetinchem valt onder de verantwoordelijk van de Stadsregio. Deze treindienst wordt apart aanbesteed. Dit gaat in combinatie met het omliggende busnet.

Dinsdag 22 dec 2009 - 20:49:45
treinhobby
treinhobby
De treindienst gaat in per december 2012, dus dienstregeling 2013.

Dinsdag 22 dec 2009 - 21:01:48
taigagaai
Moderator
taigagaai
Flickr taigagaai-83
Quote
floriss: Zutphen - Apeldoorn gaan eind 2011, dienstregeling 2012 over
Mis ik iets? Want ik zie dat niet terugkomen in het bericht.

Dinsdag 22 dec 2009 - 21:09:34
mren
mren
Quote
floriss: Arnhem - Tiel is aanbesteed als 1 lijn. Het enige dat nog zou kunnen gebeuren is de door de Stadsregio gewenste knip in Elst met een keervoorziening in verband met de capaciteit op het traject Arnhem - Nijmegen.
Dat lijkt me geen gewenste knip. Capaciteit Arnhem-Nijmegen lijkt me een taak van ProRail. Gewoon paden aanvragen aan gaan met die banaan. Als het niet past, wordt het traject overbelast verklaard en is ProRail aanzet. Als KAN zelf begint te knippen, zijn ze niet goed snik.

Dinsdag 22 dec 2009 - 21:11:03
stefanvdw
stefanvdw
Zutphen-Apeldoorn gaat per december 2012 over op een andere vervoerder, gerucht gaat dat ook dat Arriva gaat worden maar dat heb ik nog niet in de persberichten voorbij zien komen cq bevestigd zien worden.

Laatst bewerkt door stefanvdw op Dinsdag 22 dec 2009 om 21:11:21

Dinsdag 22 dec 2009 - 21:14:33
thijs
thijs
Zutphen-Apeldoorn hoort gewoon bij de aanbesteding die Arriva heeft gewonnen. En gaat dus per december 2012 daar naar toe over.

Dinsdag 22 dec 2009 - 21:28:38
keesje
keesje
Quote
mren:
Quote
floriss: Arnhem - Tiel is aanbesteed als 1 lijn. Het enige dat nog zou kunnen gebeuren is de door de Stadsregio gewenste knip in Elst met een keervoorziening in verband met de capaciteit op het traject Arnhem - Nijmegen.
Dat lijkt me geen gewenste knip. Capaciteit Arnhem-Nijmegen lijkt me een taak van ProRail. Gewoon paden aanvragen aan gaan met die banaan. Als het niet past, wordt het traject overbelast verklaard en is ProRail aanzet. Als KAN zelf begint te knippen, zijn ze niet goed snik.
Dat ze de gecombineerde bus/treinconsessie in de Achterhoek hebben geknipt geeft al aan dat ze niet goed snik zijn. Dus we wachten rustig op de volgende knip en aanverwante afbraak van het OV.

Dinsdag 22 dec 2009 - 22:02:13
floriss
floriss
Om een hoop onduidelijkheid te voorkomen, hieronder het persbericht van de Provincie Gelderland, zoals dat vandaag is gepubliceerd:

Openbaar vervoer Achterhoek en Rivierenland naar Arriva

Vervoerbedrijf Arriva is als beste uit de bus gekomen bij de aanbesteding van het openbaar vervoer voor de Achterhoek en het Rivierenland. Het bedrijf verzorgt vanaf 12 december 2010 het bus- en treinvervoer in deze gebieden in Gelderland. Arriva neemt het busvervoer over van Syntus in de Achterhoek. Ook de treindiensten Arnhem-Winterswijk, Zutphen-Winterswijk en Tiel-Arnhem neemt Arriva over van Syntus. De treindienst Zutphen-Apeldoorn neemt Arriva over van RegioNS. Arriva verzorgt het busvervoer al in Rivierenland.

Dit is de uitkomst van de Europese aanbestedingsprocedure die de provincie in samenwerking met de Stadsregio Arnhem Nijmegen heeft uitgevoerd voor het openbaar vervoer in de Achterhoek en Rivierenland. Deze concessie wordt voor tien jaar gegund voor wat betreft de bussen. De treinconcessie start twee jaar later en loopt dus acht jaar. Belanghebbenden kunnen binnen de wettelijke termijn van 6 weken de gelegenheid te reageren op dit besluit.

Verbeteringen
Om verdere verbetering in het openbaar vervoer te waarborgen, werken de provincie Gelderland, de Stadsregio Arnhem Nijmegen, de regio’s Achterhoek en Rivierenland deze verbetering gezamenlijk met Arriva verder uit.

Verantwoordelijkheid
De provincie is verantwoordelijk voor het regionale openbaar vervoer in de regio’s Achterhoek, Rivierenland en Veluwe. De Stadsregio Arnhem Nijmegen is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in het gebied rond Arnhem en Nijmegen. Concreet gaat het hierbij om de treindiensten Zetten/Andelst- Arnhem en Arnhem-(Zevenaar)-Didam. Deze treindiensten vormen een onderdeel van Tiel-Arnhem en Arnhem-Winterswijk.

Bereikbaarheid waarborgen
Doelstelling is de bereikbaarheid per openbaar vervoer van zowel stedelijke als landelijke gebieden te waarborgen. Goede kwaliteit en beschikbaarheid staan daarbij voorop. Op basis van deze uitgangspunten zijn criteria geformuleerd voor de aanbesteding van het openbaar vervoer vanaf eind 2010.

Voorwaarden
De vervoerders die voor de nieuwe concessie inschreven, moesten dan ook voldoen aan de voorwaarde grotendeels de huidige dienstregeling te handhaven. Daarnaast werd gevraagd om meer zorg en aandacht voor de sociale functie van het openbaar vervoer en de bereikbaarheid op het platteland. Dit heeft zich vertaald in meer vervoer in de avonduren en het weekend. Hierbij wordt materieel ingezet dat is afgestemd op de vraag.

CO2uitstoot verminderen
Afstemmen op vraag en aanbod is nodig omdat het niet zinvol is om met grote lege bussen rond te rijden. Niet alleen omdat dit relatief kostbaar is, maar ook omdat dit onnodig CO2 uitstoot veroorzaakt en veel energie aan fossiele brandstoffen verbruikt. De provincie en stadsregio willen deze uitstoot verminderen. Arriva heeft in haar aanbieding aangegeven hoe zij de CO2 reductie gaat realiseren. Arriva doet dit onder andere door het inzetten van lichtere en kleinere bussen.

Gepubliceerd op: 22 december 2009

Laatst bewerkt door floriss op Dinsdag 22 dec 2009 om 22:04:19

Dinsdag 22 dec 2009 - 22:04:15
raymond16
raymond16
Als de provincie al niet weet wanneer de concessiedatum ingaat die ze zelf bedacht hebben, weten ze dan wel op basis waarvan Arriva de concessie heeft gewonnen? (wat gebeurt er met die zak geld die je geeft als provincie)

Laatst bewerkt door raymond16 op Dinsdag 22 dec 2009 om 22:04:25

Dinsdag 22 dec 2009 - 22:12:35
floriss
floriss
Quote
mren: Dat lijkt me geen gewenste knip. Capaciteit Arnhem-Nijmegen lijkt me een taak van ProRail. Gewoon paden aanvragen aan gaan met die banaan. Als het niet past, wordt het traject overbelast verklaard en is ProRail aanzet. Als KAN zelf begint te knippen, zijn ze niet goed snik.
Het verdelen van de capaciteit is inderdaad primair een taak van Prorail. Echter als de Stadsregio en de Provincie het eens zouden worden om de trein uit Tiel te laten keren in Elst en zodoende ruimte te maken voor het RegioRail plan van de Stadsregio, zal Prorail daar weinig tegen inbrengen te hebben. Prorail beoordeelt alleen de aangevraagde dienstregelingpaden. De vervoerders (in het geval van decentrale spoorlijnen zoals Arnhem - Tiel, de provincie en Stadsregio) bepalen of een trein van A naar B rijdt of van A naar C.
Overigens is die overeenstemming er (nog) niet. De Stadsregio wil die knip graag. De Provincie ziet er niets in, dit in verband met het punt dat veel mensen vanuit het Rivierenland een bestemming in Arnhem hebben en niet in Elst.

Laatst bewerkt door floriss op Dinsdag 22 dec 2009 om 22:13:26

Dinsdag 22 dec 2009 - 22:20:15
keesje
keesje
Hoe kun je dan inschrijven met de meest fantasievolle plannetjes op een consessie waarvan je nog niet eens weet of je er ruimte voor krijgt van Prorail?

Met andere woorden: Als ik inschrijf met een 5-minutendienst Dtc-Ah, dan zal de provincie natuurlijk dat he-le-maal ge-wel-dig vinden en ben ik torenhoog favoriet. Nu nog een scherpe prijs waar ik na het binnenslepen van de consessie nog wel voor bij de provincie aanklop en voila, de consessie is binnen.

Maar een provincie let echt niet op overlap met het hoofdrailnet. Dat is voor latere zorg en wordt dan wel tussen de nieuwe vervoerder, de NS en Prorail uitgevochten. En wat als dat plaatje dan niet past? Jammer dan voor de concurrent die had ingeschreven met een lagere frequentie, maar wel meer realistischer plan.

Dinsdag 22 dec 2009 - 22:24:24
kniesoor
kniesoor
Ik denk dat dit, vooral ook bezien vanuit kwaliteitsoogpunt, niet iets is om blij mee te zijn. Ver verschillende ingangsdata is al een punt, ander punt is dat het mret Syntus nu allemaal prima geregeld is. Met Areriva ervaar ik dat meestal niet zo.

Dinsdag 22 dec 2009 - 22:28:28
keesje
keesje
Het draait alleen om geld en louter de overheid wordt er beter van. Verder zijn ze - net als Prorail en NS dezer dagen - ook sterren in het verspreiden van propaganda om aan te geven hoe goed de keus wel niet is geweest.

Gezien hoe het elders met Arriva is gegaan bij aanvang van de consessie, is het een slechte keus. Of het moet zo zijn dat aanvangsperikelen al inmiddels zijn geaccepteerd, dan is dat meteen ook al een treurige ontwikkeling.

Laatst bewerkt door keesje op Dinsdag 22 dec 2009 om 22:28:45

Dinsdag 22 dec 2009 - 22:36:39
jeanpierre
jeanpierre
Quote
keesje: Hoe kun je dan inschrijven met de meest fantasievolle plannetjes op een consessie waarvan je nog niet eens weet of je er ruimte voor krijgt van Prorail?

Met andere woorden: Als ik inschrijf met een 5-minutendienst Dtc-Ah, dan zal de provincie natuurlijk dat he-le-maal ge-wel-dig vinden en ben ik torenhoog favoriet. Nu nog een scherpe prijs waar ik na het binnenslepen van de consessie nog wel voor bij de provincie aanklop en voila, de consessie is binnen.

Maar een provincie let echt niet op overlap met het hoofdrailnet. Dat is voor latere zorg en wordt dan wel tussen de nieuwe vervoerder, de NS en Prorail uitgevochten. En wat als dat plaatje dan niet past? Jammer dan voor de concurrent die had ingeschreven met een lagere frequentie, maar wel meer realistischer plan.
Elke offerte moet voorzien zijn van een advies van ProRail waaruit blijkt dat de aangeboden dienstregeling haalbaar is. Daarnaast is bij deze aanbesteding de dienstregeling (lees: frequentie) voorgeschreven en vielen er geen extra punten te verdienen met het uitbreiden van de treindiensten.

Dinsdag 22 dec 2009 - 23:46:15
Dre
Dre
Quote
keesje: Gezien hoe het elders met Arriva is gegaan bij aanvang van de concessie, is het een slechte keus. Of het moet zo zijn dat aanvangsperikelen al inmiddels zijn geaccepteerd, dan is dat meteen ook al een treurige ontwikkeling.
Zoals ik het begrijp gaan de treindiensten pas over 3 jaar over van Syntus naar Arriva. Ik neem aan dat Arriva vrij snel nieuwe orders bij Stadler gaat plaatsen voor meer GTW's. Normaal duurt het maximaal 2 jaar voordat het materieel geleverd is. In de principe (met de nadruk daarop) zou er dus in december 2012 een geruisloze overgang moeten zijn van een Syntus-treindienst op zaterdag naar een Arriva-treindienst op zondag.

Dit keer is er dus de mogelijkheid om de inmiddels bekende aanloopproblemen bij de aanbestedingen te voorkomen. Mocht dat toch anders lopen (de realiteit is immers altijd weer gecompliceerder dan het in theorie lijkt), dan blijft gewoon het materieel rijden dat er ook voor de overgang rijdt. Ander materieel is er immers nauwelijks (het is niet ondenkbaar dat NSFSC de DM'90's in de serie 3427-3436 en 3443-3447 allang verkocht heeft aan het buitenland, dus dan zijn de 24 Lintjes en 12 DM'90's die Syntus nu huurt het enige materieel dat NSFSC kan bieden).

Dinsdag 22 dec 2009 - 23:53:02
thom
thom
Quote
Dre:
(knip) dan blijft gewoon het materieel rijden dat er ook voor de overgang rijdt. Ander materieel is er immers nauwelijks (het is niet ondenkbaar dat NSFSC de DM'90's in de serie 3427-3436 en 3443-3447 allang verkocht heeft aan het buitenland, dus dan zijn de 24 Lintjes en 12 DM'90's die Syntus nu huurt het enige materieel dat NSFSC kan bieden).
Dat het huidige materieel gewoon zou kunnen blijven rijden is ook niet zo vanzelfsprekend.
Redelijke kans dat er met deze ruime overgangstijd geen clausule in de aanbesteding zit warin staat dat de oud-vervoerder nog materieel moet leveren om de dienst op te starten. Immers is er genoeg tijd om te bestellen en te bouwen.

Ook zou NSFS nu de straks overbodige linten al in de verkoop kunnen zetten, immers weten ze al per welke datum ze beschikbaar zijn...

Woensdag 23 dec 2009 - 07:22:49
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Voorwaarde in de aanbesteding was dat de nieuwe vervoerder met materieel van maximaal 17 jaar oud mocht gaan rijden, dus helaas zullen de Lintjes (en het DM'90) waarschijnlijk het veld niet gaan ruimen.

Verder vind ik het zelf ook erg jammer dat Syntus hier (Tl-Ah) en in de Achterhoek gaat verdwijnen, in mijn ogen is het een veel beter bedrijf. Syntus is erg betrokken bij de regio en haar passagiers en Syntus heeft het OV in de Achterhoek een enorme impuls gegeven. Zonder Syntus hadden er nu helemaal geen treinen meer gereden op Tl-Ah, want zij was de enige vervoerder die interesse toonde. Naar mijn idee is Arriva niet echt bezig met de reiziger... Mijn ervaring met Arriva is dat ze heeeeel veel uitstellen en er nooit echt vooruitgang is binnen het bedrijf. Voorbeeldje: de OV-Chipkaart had hier in Rivierenland al sinds 1 november moeten werken, maar iedere keer als je er nu mee wilt reizen dan hoor je van de chauffeur: "jaaaa, dat systeem maken we zondag pas klaar ofzo". Het personeel op de MLL is er nog niet eens uit hoe ze normaal met het RIS om moeten gaan. Het zijn allemaal kleine dingen die mij irriteren bij Arriva. Als Syntus dan toch het veld moet ruimen, had ik liever een vervoerder als Connexxion gehad. Die hebben dan wel wat moeite gehad om het treinverkeer op de baan te krijgen, maar dan heb je ook wat, alles is bij CXX nu gewoon tiptop in orde.

Laatst bewerkt door WesselE op Woensdag 23 dec 2009 om 07:23:11

'Okeh'

Woensdag 23 dec 2009 - 10:35:27
rudolfph
rudolfph
Quote
floriss: Om een hoop onduidelijkheid te voorkomen, hieronder het persbericht van de Provincie Gelderland, zoals dat vandaag is gepubliceerd:
(...)
Dit heeft zich vertaald in meer vervoer in de avonduren en het weekend. Hierbij wordt materieel ingezet dat is afgestemd op de vraag.
(...)
Afstemmen op vraag en aanbod is nodig omdat het niet zinvol is om met grote lege bussen rond te rijden. (...) Arriva doet dit onder andere door het inzetten van lichtere en kleinere bussen.
Dit betekent dus dat er straks veel Fryskers (op z'n best, misschien zelfs taxibusjes) gaan rijden in het gebied. Als er dan eens verstoringen zijn op het spoor, is de bus ook al geen optie meer, die zit immers zo vol. En dat betekent dan vooral dat de mensen die echt afhankelijk zijn van de bus worden gedupeerd, niet de treinreizgers: bij een stremming Dtc-Ah zitten de bussen vanaf Dtc direct al vol met gestrande treinreizigers en kan onderweg niemand meer instappen. Hoezo het OV de nek omdraaien en mensen de auto injagen?

Woensdag 23 dec 2009 - 10:46:46
keesje
keesje
Quote
Dre:
Quote
treinhobby: Niet te vroeg klagen. Syntus verdwijnt dan wel op het grootste gedeelte, maar Zutphen - Oldenzaal blijft gewoon Syntus.
Nog wel ja, maar sinds augustus 2002 is er een hoop veranderd. Inmiddels zijn Arriva en Veolia op de Nederlandse markt gekomen. Ik kan er niet rouwig om zijn dat er eventueel een andere vervoerder komt. Al betekent het verlies van Ah-Ww en Ww-Zp dat er meer Lintjes over zijn voor Zp-Odz, dus wellicht geen ingeblikt personenvervoer meer in het laatste jaar van de huidige concessie.
Nou, Arriva is geen organisatie die aan luxe vervoer doet hoor, maar er alles aan doet om winst te maken. En ruim bemeten treinen past daarmee echt niet in zo'n droomscenario.

Woensdag 23 dec 2009 - 11:23:48
waalkade
waalkade
Quote
floriss:
Quote
mren: Dat lijkt me geen gewenste knip. Capaciteit Arnhem-Nijmegen lijkt me een taak van ProRail. Gewoon paden aanvragen aan gaan met die banaan. Als het niet past, wordt het traject overbelast verklaard en is ProRail aanzet. Als KAN zelf begint te knippen, zijn ze niet goed snik.
Het verdelen van de capaciteit is inderdaad primair een taak van Prorail. Echter als de Stadsregio en de Provincie het eens zouden worden om de trein uit Tiel te laten keren in Elst en zodoende ruimte te maken voor het RegioRail plan van de Stadsregio, zal Prorail daar weinig tegen inbrengen te hebben. Prorail beoordeelt alleen de aangevraagde dienstregelingpaden. De vervoerders (in het geval van decentrale spoorlijnen zoals Arnhem - Tiel, de provincie en Stadsregio) bepalen of een trein van A naar B rijdt of van A naar C.
Overigens is die overeenstemming er (nog) niet. De Stadsregio wil die knip graag. De Provincie ziet er niets in, dit in verband met het punt dat veel mensen vanuit het Rivierenland een bestemming in Arnhem hebben en niet in Elst.
Het aantal reizigers in de richting Nm is overigens groter. Bij het opheffen van de treindienst Tl-Nm is toen een rechtstreekse busdienst bedacht tussen Tl en Nm. (waar overigens mensen uit Kesteren niets aan hebben)
Bij deze busdienst waren er zoveel problemen, dat zelfs de 2e Kamer er zich mee bemoeid heeft.
Des te vervelender is dat op de plek van de boog Vork-Ressen nu al jaren een goederenboogje ligt wat nog nooit gebruikt is.

Woensdag 23 dec 2009 - 11:36:50
cuijk
cuijk
ik ben even het spoor bijster. Bij de Vork was altijd ook een aansluiting ri Nm. Is dat opgebroken of zo, na het opheffen van de treindienst Tl-Nm? Of is het goederenboogje uit het vorige bericht DIE aansluiting? En: Kan dat niet in gebruik worden genomen?


Woensdag 23 dec 2009 - 11:38:48
gertjan
gertjan
De boog Vork - Ressen heeft plaats moeten maken voor een aftakking van de betuweroute

Woensdag 23 dec 2009 - 11:39:40
gerard4653
gerard4653
Quote
cuijk: ik ben even het spoor bijster. Bij de Vork was altijd ook een aansluiting ri Nm. Is dat opgebroken of zo, na het opheffen van de treindienst Tl-Nm? Of is het goederenboogje uit het vorige bericht DIE aansluiting? En: Kan dat niet in gebruik worden genomen?
Dat goederenboogje leidt van/naar de Betuweroute en heeft dus niets te maken met de Betuwelijn.
En ja, dat zou, bij een normaal spoorbedrijf, allang gebruikt kunnen worden.
Maar in Nederland dus niet.

Woensdag 23 dec 2009 - 12:14:22
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Over die busdienst Tl - Nm, tja...daar is wat gedoe over geweest en nog steeds.
Knip te Druten vanwege grens concessiegebieden (heeft de reiziger lak aan maar ja, de politiek wilde het zo) en nu is de verbinding hersteld...althans.
Arriva en Hermes (euh, Breng...) rijden de dienst Tl - Nm gezamelijk alleen de stopbusverbining d.w.z. combinatie 42/85 en niet snelbusverbinding 87!
Ook op zaterdag maar niet s`avonds en op zondag want dan rijdt Arriva met taxibusjes (uitbesteed).
Wederom is de klant de dupe.

Verder Elst, er zijn (helaas) vergevordere plannen om de treindienst Tl - Ah te knippen.
Het station van Elst gaat compleet op de schop, de overweg Aamseweg wordt door een tunnel vervangen, de Bemmelseweg door een viaduct.
Naast het station komt `t nieuwe gemeentehuis van Elst (op voormalige rangeerterrein).
Aan de Elster dorpszijde komt een kopspoortje voor de Tielse dienst, eventueel kan het spoortje aan de noordzijde aangesloten worden op `t hoofdnet.
Verder voorziet het plan in een vrije kruising van de Betuwerouteboog op `t spoor richting Ah.

Best wel zorgelijke ontwikkeling voor ons Betuwenaren, het wrange is dat juist Ah als einpunt veel aantrekkelijker is dan verplicht overstappen in Elst (zo kort voor Arnhem) klinkt zeer onlogisch.
Het verpicht van overstappen (met ongemakken zoals aansluitingen missen, wachten op een tochtig perron etc.) kost je absoluut reizigers die Syntus met pijn en moeite erin heeft gekregen.
De lijn knippen en je kan deze na enkele jaren opheffen vanwege gebrek aan belangstelling...dat is de gevreesde toekomst van de Betuwelijn!

Gérard

Woensdag 23 dec 2009 - 12:35:57
Dre
Dre
Quote
gerard4653: Dat goederenboogje leidt van/naar de Betuweroute en heeft dus niets te maken met de Betuwelijn.
En ja, dat zou, bij een normaal spoorbedrijf, allang gebruikt kunnen worden.
Maar in Nederland dus niet.
De aftakking van de Betuweroute bij is te kort, waardoor treinen die daar van de Betuweroute aftakken en voor een rood sein staan bij Ebtwa achter niet vrij staan. Dat hindert mogelijk het treinverkeer Kfh-Em v.v. en daarom worden de aftakkingen niet gebruikt.
Quote
keesje: Nou, Arriva is geen organisatie die aan luxe vervoer doet hoor, maar er alles aan doet om winst te maken. En ruim bemeten treinen past daarmee echt niet in zo'n droomscenario.
Tsja, het is natuurlijk ook aan de verlenende overheid. Misschien wordt het eens tijd dat men de personen die dagelijks worden bloodgesteld aan de grillen van een vervoerder (ook wel reizigers genoemd) te consulteren als het gaat om de invulling van de concessie, in plaats van belachelijke voorwaarden stellen en ondertussen steevast voor de goedkoopste vervoerder te kiezen.

Waarmee ik niet wil zeggen dat reizigers de directe keuze voor een bepaalde vervoerder moeten hebben (anders krijg je weer van die politiek-ähnliche charmeoffensieven van vervoerders), maar zij moet kunnen aangeven wat men in een nieuwe concessie graag zou willen zien (bv. zitplaatsgarantie in de stoptreinen Odz-Hgl die rond 7:30 en 8:00 uur uit Odz vertrekken en hetzelfde voor de stoptreinen Zp-Hgl welke rond 7:30 uur en 8:00 uur uit Go vertrekken.

Woensdag 23 dec 2009 - 12:42:31
nohab
nohab
Flickr bvisser
Quote
gertjan: De boog Vork - Ressen heeft plaats moeten maken voor een aftakking van de betuweroute
En voor de Betuweroute zelf. Nadat de boog eind jaren tachtig al niet meer gebruikt werd is hij medio jaren negentig opgebroken.

Laatst bewerkt door nohab op Woensdag 23 dec 2009 om 12:45:17

Woensdag 23 dec 2009 - 12:48:32
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Iets later, de boog werd in begin jaren `90 gesloten en ergens rond 2000 opgebroken.
Exacte datums zijn vast wel ergens te vinden (archief HOV/Railnieuws)
Gérard

Woensdag 23 dec 2009 - 12:56:57
keesje
keesje
Nog wat nieuws vanuit de Achterhoek: www.gelderlander.nl

Woensdag 23 dec 2009 - 13:52:27
Gekko123
Gekko123
Op diezelfde site is een poll te vinden over de gunning aan Arriva. Voorlopig vind een ruime meerderheid (76%) het verschrikkelijk. Slechts 5% vind het goed nieuws. Misschien dat dit de politiek wakker schud

Woensdag 23 dec 2009 - 14:10:28
mren
mren
Is iedereen paranormaal dat ze nu al weten hoe een toekomstige vervoerder het gaat doen? Iedereen staat huiverig tegenover verandering, als Syntus was gekomen ipv Arriva, had je waarschijnlijk dezelfde cijfers gehad.

Woensdag 23 dec 2009 - 14:17:15
keesje
keesje
Veel berichten zijn gebaseerd op het feit dat Syntus het nu goed doet, zeker met die integrale bus/trein afstemming. Daarnaast heeft Arriva elders in het land een niet al te beste reputatie, zeker niet bij de start van een consessie. Verder is Arriva een bedrijf dat puur om de centen werkt en om de aandeelhouders tevreden te houden. Dat staat loodrecht tegenover de wil/mogelijkheden om met een ruim bemeten materieelpark op de proppen te komen, of er moet ergens een truucendoos geopend worden.

Woensdag 23 dec 2009 - 14:31:01
daniel
daniel
Precies, de spijker op z'n kop...! De filosofie van Arriva staat haaks op die van Syntus. Ik ben benieuwd hoe snel die organisatie het voor elkaar krijgt om kapot te maken wat er door de jaren heen daar in de Achterhoek opgebouwd is.

Deze overstap van een sympathieke lokale vervoerder naar een groot internationaal concern met een twijfelachtige reputatie, dat er bovendien geen doekjes om windt dat het allemaal om het geld gaat (met dus de reiziger op de tweede plaats)... Het zal voor de reizigers allemaal even wennen worden, maar met name voor het personeel vrees ik het ergste.
Ik hoop dat het lokale management het voor elkaar krijgt de sfeer er beter te houden dan voor Arriva normaal is... In ieder geval alvast veel sterkte gewenst aan hen, tijdens de overname en daarna...


Woensdag 23 dec 2009 - 14:51:01
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Wat te denken van het latere begin treinconcessie, hoe zal het in die overgangstijd zijn, aansluiting/intergratie trein/bus?
Gérard

Woensdag 23 dec 2009 - 14:51:05
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Quote
daniel: Precies, de spijker op z'n kop...! De filosofie van Arriva staat haaks op die van Syntus. Ik ben benieuwd hoe snel die organisatie het voor elkaar krijgt om kapot te maken wat er door de jaren heen daar in de Achterhoek opgebouwd is.
Zolang er op de lokale vestigingen voldoende tegengas gegeven wordt hoeft het nog niet zo heel slecht af te lopen. Want ja, Arriva is niet best in het opstarten in een concessiegebied maar invloed uitoefenen is zeker mogelijk. Een beetje eigenwijs zijn (als vestiging) helpt, da's hier in Dordrecht wel bewezen.

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Woensdag 23 dec 2009 - 14:54:11
keesje
keesje
Zullen we het maar niet over Dordrecht hebben? Dat was wel zo'n beetje de meest dramatisch verlopen start (+ naweeën) het dieptepunt qua start van een nieuwe consessie. Niet alleen het gevolg van een eventuele korte overgangstijd, maar vooral door het moedwillig schrappen van halte's, verkorten van rijtijden, het later terugzetten van die halte's zonder de rijtijden aan te passen, bedreigingen aan het personeel vs. reizigers door die kolerezooi, ... (wat wil je nog meer horen).

Dit is geen toeval, maar een bewuste manier van 'werken' bij Arriva (money money money van ABBA is de meest aangevraagde plaat bij de Arbeidsvitaminen door Arriva vermoed ik). Ze zijn er maar gezegend mee in de Achterhoek.

Laatst bewerkt door keesje op Woensdag 23 dec 2009 om 14:57:58

Woensdag 23 dec 2009 - 18:02:31
erniewb
erniewb
Als ik het goed onthouden heb is destijds het Lint materiaal aangeschaft door Syntus op voorwaarde dat een eventuele nieuwe vervoerder, na het verlopen van de concessie, over moet nemen. Dit is toen door de provincie geaccepteerd. De DM90's staan hier buiten.

Laatst bewerkt door erniewb op Woensdag 23 dec 2009 om 18:03:09

Woensdag 23 dec 2009 - 18:30:18
kleine_man
kleine_man
Quote
mren:
Quote
floriss: Arnhem - Tiel is aanbesteed als 1 lijn. Het enige dat nog zou kunnen gebeuren is de door de Stadsregio gewenste knip in Elst met een keervoorziening in verband met de capaciteit op het traject Arnhem - Nijmegen.
Dat lijkt me geen gewenste knip. Capaciteit Arnhem-Nijmegen lijkt me een taak van ProRail. Gewoon paden aanvragen aan gaan met die banaan. Als het niet past, wordt het traject overbelast verklaard en is ProRail aanzet. Als KAN zelf begint te knippen, zijn ze niet goed snik.
Die knip moet het KAN wel doen.

NS blijft vasthouden aan 6 IC's per uur tussen Ah en Nm. Daarbij komen dan nog 4 sprinters per uur (al dan niet gecombineerd met de 3600) en dus de situatie van DGRL2007. Daar komen dan nog een paar cargotjes bij, vanaf de BR (Noordtak). Wordt op 2 sporen toch redelijk krap.

Het KAN wil graag nog meer treinen tussen Arnhem en Nijmegen, dus omdat voor elkaar te krijgen zullen er treinen moeten wijken. Door nu de discussie weer te beginnen, kan hij nog gestuurd worden.

Het idee van de "knip" in Tiel is ook al wat ouder en al die jaren is hij er nog niet gekomen. Resultaten uit het verleden......?

Woensdag 23 dec 2009 - 18:33:56
jeanpierre
jeanpierre
@erniewb: Dat heb je dan slecht onthouden. Even lezen in de diverse topics over Syntus had je al meerdere malen kunnen lezen dat er geen overnameverplichting is. Behalve de ZHO-stellen die tot december 2013 nodig zijn, zullen december 2012 de Linten en Buffels een nieuw inzetgebied moeten zoeken.

Laatst bewerkt door jeanpierre op Woensdag 23 dec 2009 om 18:35:36

Woensdag 23 dec 2009 - 18:37:24
raymond16
raymond16
Quote
WesselE: Voorwaarde in de aanbesteding was dat de nieuwe vervoerder met materieel van maximaal 17 jaar oud mocht gaan rijden, dus helaas zullen de Lintjes (en het DM'90) waarschijnlijk het veld niet gaan ruimen.
Echter staat in het bestek ook dat de treinen een gelijkvloerse instap moeten hebben om er te mogen rijden. DM'90 heeft dat niet, dus die moeten verdwijnen daar.

Woensdag 23 dec 2009 - 19:45:00
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
De hele meuk is gehuurd of geleasd van NSFS, dus die mogen proberen er een ander voor te vinden. www.nsfsc.com

Laatst bewerkt door timtrein op Woensdag 23 dec 2009 om 19:45:16

Donderdag 24 dec 2009 - 00:06:59
waalkade
waalkade
Quote
raymond16:
Quote
WesselE: Voorwaarde in de aanbesteding was dat de nieuwe vervoerder met materieel van maximaal 17 jaar oud mocht gaan rijden, dus helaas zullen de Lintjes (en het DM'90) waarschijnlijk het veld niet gaan ruimen.
Echter staat in het bestek ook dat de treinen een gelijkvloerse instap moeten hebben om er te mogen rijden. DM'90 heeft dat niet, dus die moeten verdwijnen daar.
Nee hoor, consessie houder mag ook hulp aanbieden of vervangend vervoer aanbieden. (Tenminste volgens het concept PvE)
Leeftijd volgens concept PvE, bij aanvang 18 jaar, max 30 jaar en gemiddeld 12 jaar.
Ben benieuwd wat ze uit de hoge hoed gaan toveren, in Duitsland verliezen ze gegarandeerd ook nog wel eens een consessie.
Knip in Elst, dat mag niet voor 1-1-2015.

Donderdag 24 dec 2009 - 08:43:37
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Knip in Elst...brrrr, ook al over 5 jaar.
Begrijpen de 'verantwoordelijken' niet dat man vanuit de Betuwe naar Arnhem willen en niet naar Elst! (en omgekeerd),
Het lijkt wel dat het Systeem bepaald, niet de behoefte....soms geef ik ene A.S te V wel gelijk...

Bij de weg, waar kan ik `t bestek en PvE over deze aanbesteding vinden? googlen leverd vooralsnog niets zinnigs op.

Gérard

Donderdag 24 dec 2009 - 09:45:23
tochjo
tochjo
Quote
gvttreinen: waar kan ik `t bestek en PvE over deze aanbesteding vinden?
Bijvoorbeeld op www.aanbestedingskalender.nl Als je een gratis account aanmaakt, dan kun je op het tabblad Contractdocumenten de documenten downloaden.

Donderdag 24 dec 2009 - 09:51:05
jeanpierre
jeanpierre
Quote
waalkade:Leeftijd volgens concept PvE, bij aanvang 18 jaar, max 30 jaar en gemiddeld 12 jaar.
Leeftijd is later aangepast (gemiddeld 15 jaar) in de Nota van Inlichtingen, maar goed dat maakt verder toch niet meer uit: Arriva gaat vanaf dag 1 met GTW 2/6 en 2/8 rijden. T.a.v. het bestek: Dat moest je opvragen bij de Provincie, staat zover ik weet niet op een openbaar toegankelijke site. En inderdaad op de Europese kalender.

Laatst bewerkt door jeanpierre op Donderdag 24 dec 2009 om 09:52:03

Donderdag 24 dec 2009 - 10:13:12
raymond16
raymond16
Quote
waalkade:
Quote
raymond16:
Quote
WesselE: Voorwaarde in de aanbesteding was dat de nieuwe vervoerder met materieel van maximaal 17 jaar oud mocht gaan rijden, dus helaas zullen de Lintjes (en het DM'90) waarschijnlijk het veld niet gaan ruimen.
Echter staat in het bestek ook dat de treinen een gelijkvloerse instap moeten hebben om er te mogen rijden. DM'90 heeft dat niet, dus die moeten verdwijnen daar.
Nee hoor, consessie houder mag ook hulp aanbieden of vervangend vervoer aanbieden. (Tenminste volgens het concept PvE)
Het bestek heeft uiteindelijk de volgende tekst gekregen daarover:
"Het in te zetten materieel is toegankelijk voor gehandicapten die in staat zijn om zonder assistentieverlening gebruik te maken van openbaar vervoer. Dit betekent dat de wagenvloer bij de instapdeuren (vrijwel) dezelfde hoogte heeft als het perron, zodat reizigers “gelijkvloers” kunnen in- en uitstappen. De verticale afstand tussen wagenbak en perron is zodanig dat gebruikers van scootmobielen en rolstoelgebruikers, die in staat zijn zelfstandig deel te nemen aan het verkeer, het voertuig zonder assistentieverlening kunnen betreden en verlaten, ook wanneer het perron in een boog ligt."

Die tekst is vrij duidelijk. Of het moet in een Nota van Inlichtingen weer gewijzigd zijn, want die heb ik niet doorgelezen

Laatst bewerkt door raymond16 op Donderdag 24 dec 2009 om 10:18:26

Donderdag 24 dec 2009 - 11:09:36
neushorn
neushorn
Alsof Syntus zo geweldig is Regelmatig zie ik slechts één afgeladen treinstel DM '90 rijden in de spits, terwijl er genoeg leeg Synyus-materieel op het opstelterrein bij Ah staat.

Syntus is geen liefdadigheidsinstelling. Als Syntus onvoldoende winst maakt zullen de aandeelhouders ook aan de bel trekken.

Aansluitingen op andere vervoerders? 2 min. overstaptijd in Ah op de IC naar/van Ut.

Donderdag 24 dec 2009 - 11:22:06
keesje
keesje
Ja, wat gaat Arriva daar aan veranderen? Die zijn net zo gebonden aan de (on)mogelijkheden die overblijven tussen Zv en Ah (ICE, Cargo, Va-Ah met NS) als Syntus nu.

Donderdag 24 dec 2009 - 11:37:26
reisthijs
reisthijs
Youtube reisthijsnl Flickr ReisThijs
Quote
jeanpierre: maar goed dat maakt verder toch niet meer uit: Arriva gaat vanaf dag 1 met GTW 2/6 en 2/8 rijden.
Hoe weet je dat zo zeker? Ik snap dat het voor de hand ligt, dat als Arriva nieuwe treinen zou bestellen men weer voor de GTW zou kiezen, maar waarom zouden ze de LINTen niet overnemen als de concessie dat toe laat - dat is toch veel goedkoper dan zelf investeren in nieuw materieel?

Laatst bewerkt door reisthijs op Donderdag 24 dec 2009 om 11:39:21

Donderdag 24 dec 2009 - 12:19:27
4koploper4
4koploper4
Ja dat kan idd maar dan moet arriva ze wel om laten stickeren en dat is per rijtuigbak dacht ik 20.000 euro en dat keer laat maar zeggen 60 bakken is dat een behoorlijke investering en de stellen zijn al zo'n 12 jaar oud dan kan je beter investeren in nieuw matrieel dat nog 30/40 jaar mee door kan gaan.

Laatst bewerkt door 4koploper4 op Donderdag 24 dec 2009 om 12:24:42

Wesley

Donderdag 24 dec 2009 - 12:27:45
keesje
keesje
Nieuw materieel betere investering dan nieuwe stickers op het bestaande materieel? Oké dat zal dan wel. Maar zo'n beetje alles moet worden omgetoverd in Arriva-kleurtjes, wat dacht je van uniformen e.d.? Kost ook wat!

Laten we het maar niet hebben over wat de aanbestedingsprocedure zelf heeft gekost met al die 'wijze' bestuurders aan het roer...

Donderdag 24 dec 2009 - 12:47:50
thom
thom
Ach, en al die Mcn'en omscholen om te rijden op een GTW doe je ook in 1 dag en daarvoor kan je zo gratis een kantoor voor binnen lopen voor een gratis stempel

En hoe kun je beweren dat GTW 30a40 jaar oud wordt ?
Je beweert zelf dat investeren in materieel van 12 jaar niet rendabel meer is

Get Real, die stickers kosten in verhouding geen moer met de kosten die ze zouden maken als ze op GTW over zouden gaan...

Donderdag 24 dec 2009 - 12:57:10
jeanne
jeanne
De filosofie van Stadler bij het ontwerp van de GTW was nu juist dat deze in maar 15, hooguit 20, jaar afgeschreven worden. Of dat een reëel gegeven is kan ik niet beoordelen.

Laatst bewerkt door jeanne op Donderdag 24 dec 2009 om 16:33:29

Donderdag 24 dec 2009 - 13:35:15
kbrandsma
kbrandsma
Quote
4koploper4: Ja dat kan idd maar dan moet arriva ze wel om laten stickeren en dat is per rijtuigbak dacht ik 20.000 euro en dat keer laat maar zeggen 60 bakken is dat een behoorlijke investering en de stellen zijn al zo'n 12 jaar oud dan kan je beter investeren in nieuw matrieel dat nog 30/40 jaar mee door kan gaan.
MOET omstickeren? Als er geen verplichting is dan wordt het niet gedaan. Hoogstens de logo's. Zie als voorbeeld de ex-Connexxion gelede bussen in Groningen. Alleen de Connexxion logo's zijn vervangen door Arriva logo's. Meer niet.
En 60 bakken is ook overdreven. Er zijn 24 lintjes, waarvan grofweg de helft? MOGELIJK over kan naar Arriva.
Dan zullen ze nog wel voor aanvullend materiaal moeten zorgen, en dat zal hoogstwaarschijnlijk wel GTW worden. Dan zit je alsnog gebonden aan opleiding van machinisten.

Donderdag 24 dec 2009 - 14:17:07
4koploper4
4koploper4
Maar ik heb de Buffels van Regions en Syntus er ook bij op gerekent.

Wesley

Donderdag 24 dec 2009 - 14:18:55
gerard4653
gerard4653
De Buffels kan je buiten beschouwing laten. Ze voldoen niet aan de eisen van toegankelijkheid voor mindervaliden, die door de Provincie in het Programma van Eisen gesteld zijn. Maar dat is hier een stukje boven ook al te lezen.
Over toiletten is ook nog niet het laatste woord gezegd. Ze zijn weliswaar niet voorgeschreven, maar het Rocov is het hier niet mee eens. Als het Rocov gelijk krijgt kan je de Linten dus ook afschrijven.

Laatst bewerkt door gerard4653 op Donderdag 24 dec 2009 om 14:27:31

Donderdag 24 dec 2009 - 14:44:19
waalkade
waalkade
Kan het woord Problemen uit de titel?
Tot op heden zijn die er nog niet.

Donderdag 24 dec 2009 - 15:20:01
R-ekz
R-ekz
Ik weet wel zeker dat syntus hier problemen mee heeft.

Laatst bewerkt door spiketrain op Donderdag 24 dec 2009 om 15:25:40, reden: Quoot laatste bericht verwijderd.

Donderdag 24 dec 2009 - 15:24:18
nielske90
nielske90
Facebook profile.php?id=100000795150858 Flickr nielske1990
Dan nog is het geen probleem, dat heet concurrentie.


Donderdag 24 dec 2009 - 15:57:35
mren
mren
Quote
R-ekz: Ik weet wel zeker dat syntus hier problemen mee heeft.
Zo kan je overal een probleem van maken. Als ik mijn inkopen doe bij de Jumbo, heeft de C1000 daar ook vast problemen mee
Deels is dat natuurlijk hun eigen schuld: als de C1000 ook netjes en schoon zou zijn met fatsoenlijk vlees ipv de kiloknallers, zou ik daar wel heen gaan. Met Syntus het zelfde. Zo´n overheid maakt van te voren criteria waarop beoordeeld wordt (en moet deze ook kenbaar maken tevoren) en blijkbaar heeft Arriva een beter aanbod neergelegd.

Donderdag 24 dec 2009 - 16:12:13
rudolfph
rudolfph
Dit draadje kan prima het "Arriva in de Achterhoek"-draadje worden en heet vanaf nu dus ook zo.

Laatst bewerkt door rudolfph op Donderdag 24 dec 2009 om 16:13:37

Donderdag 24 dec 2009 - 16:15:04
mren
mren
En wat als Ah-Dtc nu naar Veolia zou gaan? Het Arriva met beetje Veolia in de Achterhoek topic?

Donderdag 24 dec 2009 - 16:21:34
rudolfph
rudolfph
Juist! (Had ik al gezegd dat jullie wel eens vermoeiend zijn? ) Back to topic!

Laatst bewerkt door rudolfph op Donderdag 24 dec 2009 om 16:21:56

Donderdag 24 dec 2009 - 16:42:37
keesje
keesje
Nee had je nog niet gezegd! Mogen we het in dit topic - gezien de titel - dus niet meer over Syntus in de Achterhoek hebben?

Donderdag 24 dec 2009 - 17:12:20
floriss
floriss
Ik denk dat Arriva er slim aan zou doen om op het gebied van materieelinzet het volgende te doen:

De Linten, die nu nodig zijn voor de spoorlijnen in de Achterhoek, met uitzondering van de treinen bedoeld voor de kwartierdient tot en met Doetinchem, nemen ze over van Syntus. Dat wil zeggen, Arriva sluit met het leasebedrijf van NS een nieuwe overeenkomst af voor een periode van 8 jaar.
Deze Linten kunnen dan ingezet worden op de spoorlijnen Zupthen -Winterswijk en Zutphen - Apeldoorn.

Voor de treindienst Arnhem - Winterswijk wordt een vloot GTW's besteld bij Stadler. Deze treindienst is eigenlijk de belangrijkste verbinding binnen de hele concessie. Zowel qua reizigersaantallen als qua concurrentiegevoeligdheid met de vervoerder, die de treindienst Arnhem - Doetinchem in opdracht van de Stadsregio gaat rijden. In verband met de uitwisselbaarheid van materieel zou de spoorlijn Arnhem - Tiel ook met GTW's kunnen rijden.

De GTW's krijgen standplaats Arnhem, de Linten standplaats Zutphen.

Gezien het feit dat de treinconcessie kortlopend is, 8 jaar, lijkt mij grootschalige investeringen in nieuw materieel een vorm van kapitaalvernieting.
Bovendien zijn de eisen van de Provincie ten aanzien van leeftijd van materieel niet onredelijk.

Donderdag 24 dec 2009 - 18:15:59
4koploper4
4koploper4
Een klein probleempje.
De linten zijn geen eigendom van de Ns.

Wesley

Donderdag 24 dec 2009 - 18:21:22
daniel
daniel
Toch wel: www.nsfsc.com


Donderdag 24 dec 2009 - 18:24:19
4koploper4
4koploper4
Dat vindt ik dan wel heel raar.
Ik wist alleen dat ze 12 Buffels huurden van NSR

Wesley

Donderdag 24 dec 2009 - 18:43:21
broek53
broek53
NSFS is dan ook NIET de NS en ook niet NSR, het is een leasebedrijf dat (niet geheel toevallig) binnen het NS-concern hoort.
Wat dat betreft: de Buffels worden óók niet gehuurd van NSR, maar geleased bij datzelfde NSFS (te zien aan het feit dat Syntus ze vernummerd heeft; dat kan & mag niet bij stellen die van een andere vervoermaatschappij gehuurd worden).

Laatst bewerkt door broek53 op Donderdag 24 dec 2009 om 19:04:17

Donderdag 24 dec 2009 - 18:59:48
4koploper4
4koploper4
Broek53 Bedankt voor de info.

Wesley

Donderdag 24 dec 2009 - 20:44:16
manuel25
manuel25
Flickr 10678580@N06
@ Floriss: Ik had het andersom gedaan. Mij lijkt het handig dat je onderhoud van de GTW's in Leeuwarden doet (Natuurlijk na flinke uitbreiding van de huidige VOITH vestiging) Daar heeft met de ervaring en kan er makkelijk uitgewisseld worden met de Noordelijke GTW's. En Toevallig ligt Zuthpen grofweg een halfuur dichterbij Leeuwarden dan Arnhem. Linten worden in Br onderhouden, dus kan je die beter in Arnhem hebben. Mag hopen dat Arriva dan wel met 3x lint rijdt in de spits. Lijkt me dat 2x Lint op Ah-Dtc vaak te weinig is, maar daar heb ik nog geen ervaring mee.


Donderdag 24 dec 2009 - 21:01:01
ettenrail
ettenrail
Zouden de misschien toekomstige GTW's in jouw verhaal dan niet ook in Br onderhouden kunnen worden? Daar worden natuurlijk ook de Veolia GTW's onderhouden.


Donderdag 24 dec 2009 - 21:01:14
Dre
Dre
Quote
manuel25: Linten worden in Br onderhouden, dus kan je die beter in Arnhem hebben.
Correctie, Syntus laat de Linten nu in Br onderhouden. Arriva is nergens verplicht om dat eveneens in Br te laten plaatsvinden. Het kan zomaar zijn dat wanneer Arriva ervoor kiest om de Lintjes over te nemen (wat op zich al een verregaande hypothetische gedachte is) om ook die in Lw te onderhouden, of daarvoor NedTrain in Hgl in te schakelen.

Donderdag 24 dec 2009 - 21:01:57
mren
mren
Zou het belang van de reiziger niet voorop moeten staan ipv die paar meter tussen Arnhem en Zutphen? En is het niet allemaal gespeculeer zolang Arriva nog van niets weet? En zou het niet in hoge mate afhangen van de winnaar van de concessie Ah-Dtc?

Donderdag 24 dec 2009 - 21:38:42
raymond16
raymond16
Sowieso is dat interessant. In het bestek is opgenomen dat de winnaar voor de doorgaande dienst bij de treinfabrikant een optie moet nemen op het treinmaterieel voor de SAN concessie. Dus stel dat Arriva nu GTW's besteld en straks wint Connexxion Ah-Dtc, betekent dat dat (al dan niet met een leaseconstructie via het SAN ofzo?) Connexxion met de GTW's moet rijden, ook al zou Connexxion wat anders gewild hebben. Daarin wordt het aantal treinstellen voor Ah-Dtc ook bepaald door het SAN. Het materieel op de lijn moet in ieder geval koppelbaar zijn (zit de koppeling bij GTW en Lint op dezelfde hoogte?).
Kortom: Arriva mag nu als winnaar de eerste hoofdlijnen uitzetten voor de SAN-concessie.

Donderdag 24 dec 2009 - 21:53:48
Dre
Dre
Quote
raymond16: Het materieel op de lijn moet in ieder geval koppelbaar zijn (zit de koppeling bij GTW en Lint op dezelfde hoogte?)
Volgens mij zit bij al het materieel de Schaku tegenwoordig op een hoogte van 1 meter (er is vast wel een UIC-norm waarin dat vastgesteld is). Elektrisch koppelen is er overigens niet bij, omdat de koppeldozen van Lint's onder de mechanische koppeling zitten, terwijl ze er bij een GTW juist boven zitten. Als beide treinstellen dus gecombineerd worden wordt er altijd eentje gesleept (en ik zie een Lint nog niet zo snel een GTW 2/8 op sleeptouw nemen )

De vraag is dus in hoeverre er compatibiliteit in de koppelbaarheid van beide materieelsoorten moet zitten, alleen mechanisch zou de vervoerder voor het deeltraject Ah-Dtc meer vrijheid geven, want dan hoeft het voertuig alleen van een Schaku op dezelfde hoogte als het Arriva-materieel te zijn voorzien. Als er ook elektronisch gekoppeld moet kunnen worden komt men waarschijnlijk toch bij Stadler uit. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een Siemens, Bombardier of AnsaldoBreda-trein zomaar een treinstel kan aansturen van een totaal andere fabrikant.

Laatst bewerkt door Dre op Donderdag 24 dec 2009 om 21:59:07

Donderdag 24 dec 2009 - 22:19:16
dh3201
dh3201
Als je koppelbaar materieel wilt, moet je in de specs opnemen bij de offerteaanvraag, dan heeft de bouwer die een offerte levert daar aan te houden.

Of het dan ook werkt is dan een tweede, dat zien we nu al dat de Siemens SLT's al slecht met de Bombardier SLT's te koppelen zijn

In het verleden kon dat prima. Materieel van Talbot kon prima met materieel van Werkspoor gekoppeld worden. Sterker nog, dat gebeurt nog dagelijks!

Laatst bewerkt door dh3201 op Donderdag 24 dec 2009 om 22:20:59

Shqiperise-lopers?

Donderdag 24 dec 2009 - 22:35:34
raymond16
raymond16
Het koppelbaar van verschillend materieel is enkel voor de situatie waarin materieel defect raakt zodat het wel door alle treinen weggesleept kan worden. Mechanisch koppelen is dus genoeg.

Donderdag 24 dec 2009 - 22:48:41
waalkade
waalkade
Een Lintje achter een ICE lijkt me wel een leuk gezicht, die rijden immers ook (nog) op Ah-Zv.

Donderdag 24 dec 2009 - 23:18:10
keesje
keesje
Quote
dh3201: Als je koppelbaar materieel wilt, moet je in de specs opnemen bij de offerteaanvraag, dan heeft de bouwer die een offerte levert daar aan te houden.

Of het dan ook werkt is dan een tweede, dat zien we nu al dat de Siemens SLT's al slecht met de Bombardier SLT's te koppelen zijn
Ik mag toch wensen dat Arriva zo links en rechts al geïnformeerd heeft wat nieuw materieel gaat kosten. Zal toch ook een onderdeeltje zijn van de offerte.

En verder donder ik van mijn stoel als de tweede vervoerder op Ah-Dtc ten eerste een andere vervoerder wordt (dan in godsnaam maar Arriva) en al helemaal als die met totaal ander materieel gaat rijden zodat de vervoerders elkaar eventueel niet kunnen helpen bij calamiteiten. Als dat eventuele helpen al gebeurt, want je bent nota bene nog concurrent op dezelfde lijn ook! Eigenlijk gaat het helemaal nergens meer over als dat ook zomaar eens gaat gebeuren... Ik houd mijn hart vast met dat idiote provinciebestuur.

Donderdag 24 dec 2009 - 23:19:25
raymond16
raymond16
Zeker op Ah-Dtc helpt de concurrent echt wel, omdat anders z'n eigen treintjes er niet door kunnen

Donderdag 24 dec 2009 - 23:22:59
keesje
keesje
Zie je het al voor je bij de eerste geringste storing (niet zelden daar)? Twee bijsturingsorganisaties die de boel los van elkaar moeten gaan regelen? Wie rijdt er als Prorail besluit de treindienst voor bepaalde tijd te halveren? Vervoerder A kan niet bijspringen als vervoerder B tussen Dtc en Ww een probleem heeft. Je weet ook hoe goed Prorail communiceert? Ik garandeer je een puinhoop.

M.a.w.: je bent minder flexibel met je materieel en je personeel. Als iemand mij dan nog wijsmaakt dat dát goedkoper is dan ben ik vast helemaal gek...

Ik zie het al voor me: Arriva rijdt met een treintje naar bv Blerick tbv onderhoud en de andere vervoerder rijdt er met zijn eigen treintje een half uur later los achteraan. Het idee alleen al.

Laatst bewerkt door keesje op Donderdag 24 dec 2009 om 23:24:58

Donderdag 24 dec 2009 - 23:55:59
Otto
Otto
Quote
webguy:
Quote
mren:In principe is materieel dat in het buitenland toe is gelaten, automatisch toegelaten voor Nederland (afgezien van aspecten als ATB en profielgrootte enzo).
De grap is toch dat het gaat om een Europese norm voor botsveiligheid? En is Nederland niet weer eens de braafste van de klas? Of te wel, in Duitsland hebben ze dat op de langere baan geschoven, in Nederland moet dat nu al...
Je klinkt heel bezwaarlijk, maar wees juist blij dat veiligheid voorop word gesteld.

Vrijdag 25 dec 2009 - 00:19:53
manuel25
manuel25
Flickr 10678580@N06
Dat blijkt maar weer bij de botsing bij Houthem-Sankt Gerlach. De machinist had het in principe kunnen overleven in de cabine, want deze was niet ingedrukt omdat GTW wel aan de botseisen voldoet. Ik vraag me af welk materieel dat ook doet, Protos?

@ Ettenrail: Onderhoud van Arriva in Lw lijkt me handiger dan in Br, in Lw komt meer Arriva GTW, dus ook makkelijker uitwisselen. Maar ik ben het wel met je eens dat het een leuk gezicht zou zijn, een GTW kruising van Arriva en Veolia op de Maaslijn

Laatst bewerkt door manuel25 op Vrijdag 25 dec 2009 om 00:23:38


Vrijdag 25 dec 2009 - 00:28:33
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Als je een auto precies op je framebalken pakt dan kun je natuurlijk veel meer krachten opvangen dan met gewoon een beetje blik.

Vrijdag 25 dec 2009 - 00:34:26
mren
mren
Quote
Otto:
Quote
webguy:
Quote
mren:In principe is materieel dat in het buitenland toe is gelaten, automatisch toegelaten voor Nederland (afgezien van aspecten als ATB en profielgrootte enzo).
De grap is toch dat het gaat om een Europese norm voor botsveiligheid? En is Nederland niet weer eens de braafste van de klas? Of te wel, in Duitsland hebben ze dat op de langere baan geschoven, in Nederland moet dat nu al...
Je klinkt heel bezwaarlijk, maar wees juist blij dat veiligheid voorop word gesteld.
Maar helaas wordt helaas vanalles onder de noemer ´veiligheid´ gestopt. Want tegen meer veiligheid kan geen mens protesteren natuurlijk.

Morgen maken we de benzine 15 euro per liter. Gevolg: minder auto´s, dus minder ongelukken, dus veiliger is beter. Dat soort krom geredeneer... (ProRail heeft ook zo´n manie met opheffen van overwegen)

Vrijdag 25 dec 2009 - 01:00:56
thom
thom
Leuk trouwens dat een hoop hier bedenken van "doe dat spul maar in Blerick in onderhoud" maar hoe realistisch is dat, gezien het werk wat ze daar al hebben en de ruimte die daar is..

Vrijdag 25 dec 2009 - 07:51:15
manuel25
manuel25
Flickr 10678580@N06
Net als in Leeuwarden, daar stikken ze af en toe ook al in de inmiddels al 47 D-GTW's. Lijkt me dat er eerst nog wat uitgebreid moet worden, in Leeuwarden is daar wel ruimte voor. Misschien in Blerick ook wel.

Een werkplaats in Zutphen beginnen is wel leuk, maar lijkt me niet zo efficient. Blerick of Leeuwarden liggen nog niet zo gek ver van Zutphen af.

Laatst bewerkt door manuel25 op Vrijdag 25 dec 2009 om 07:54:27


Vrijdag 25 dec 2009 - 09:25:04
dh3201
dh3201
Quote
manuel25: Onderhoud van Arriva in Lw lijkt me handiger dan in Br, in Lw komt meer Arriva GTW, dus ook makkelijker uitwisselen.
Oh, daarom laat NSR de plan V's voor Zl-Emn ook in Mt onderhouden, daar komt meer plan V, dus ook makkelijker uitwisselen.
Oh, en Ah-Lw is korter dan Zl-Mt...

Shqiperise-lopers?

Vrijdag 25 dec 2009 - 13:17:29
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Quote
Dre:
Quote
raymond16: Het materieel op de lijn moet in ieder geval koppelbaar zijn (zit de koppeling bij GTW en Lint op dezelfde hoogte?)
Volgens mij zit bij al het materieel de Schaku tegenwoordig op een hoogte van 1 meter (er is vast wel een UIC-norm waarin dat vastgesteld is). Elektrisch koppelen is er overigens niet bij, omdat de koppeldozen van Lint's onder de mechanische koppeling zitten, terwijl ze er bij een GTW juist boven zitten. Als beide treinstellen dus gecombineerd worden wordt er altijd eentje gesleept (en ik zie een Lint nog niet zo snel een GTW 2/8 op sleeptouw nemen )

De vraag is dus in hoeverre er compatibiliteit in de koppelbaarheid van beide materieelsoorten moet zitten, alleen mechanisch zou de vervoerder voor het deeltraject Ah-Dtc meer vrijheid geven, want dan hoeft het voertuig alleen van een Schaku op dezelfde hoogte als het Arriva-materieel te zijn voorzien. Als er ook elektronisch gekoppeld moet kunnen worden komt men waarschijnlijk toch bij Stadler uit. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een Siemens, Bombardier of AnsaldoBreda-trein zomaar een treinstel kan aansturen van een totaal andere fabrikant.
Ook mechanisch zijn de stellen niet te combineren.
De koppeling van een lint heeft een andere werking. Van de Lint klikt de haak om de schijf van de andere, terwijl bij de GTW ze inmekaar draaien.


Vrijdag 25 dec 2009 - 13:21:38
keesje
keesje
Het blijft natuurlijk maar gespeculeer over wie en waarmee. Maar ik blijf wensen: dezelfde vervoerder en hetzelfde type materieel (of ander mat dat technisch koppelbaar is). Maar ik vrees dat de politiek geen idee heeft waar ik het over heb en alleen naar centjes kijken. Reizigers? Wat zijn dat?

Vrijdag 25 dec 2009 - 17:39:18
jeanpierre
jeanpierre
Wacht nu maar rustig af. Over een paar weken (na afloop bezwarentermijn) wordt e.e.a. bekend gemaakt en weten jullie ook wat er allemaal wel/niet gaat gebeuren. Tot die tijd kunnen jullie natuurlijk rustig verder speculeren en iedereen overal de schuld van geven

Vrijdag 25 dec 2009 - 21:54:44
R-ekz
R-ekz
Is er geen mogelijkheid om een rechtstreekse verbinding Apeldoorn - Winterswijk te realiseren?

Vrijdag 25 dec 2009 - 21:57:22
keesje
keesje
Zou niet weten waarom dat niet zou kunnen. Vroeger was er ook een 7800 Ww-Apd en ook in de spits een 7200 Apd-Hgl/Es.

Zaterdag 26 dec 2009 - 01:09:00
SleutelMan
Moderator
SleutelMan
Twitter Blostrupmoen Youtube SleutelMan Flickr sleutelman
citaat van www.gelderlander.nl
Quote
Over mogelijke aanpassingen in de trein is nog niets bekend. Als het aan Esther (24) uit Opheusden ligt mogen de stoelen blijven. "Die zitten wel relaxed." De zitplaatsen in de stoptrein blijken bij meerdere treinreizigers in de smaak te vallen. " Het zijn comfortabele stoelen. Bovendien heb je genoeg beenruimte. Vooral in NS-treinen is dit een stuk minder", vindt Martin (39) uit Opheusden.
Bedoelen ze hiermee nou DM'90 of een Lint?

Laatst bewerkt door SleutelMan op Zaterdag 26 dec 2009 om 01:09:16


Zaterdag 26 dec 2009 - 02:29:59
mren
mren
Quote
R-ekz: Is er geen mogelijkheid om een rechtstreekse verbinding Apeldoorn - Winterswijk te realiseren?
Uiteraard, maar een beetje bedrijf stel de klant centraal, daarna de eigen materieel- en personeelomlopen en als het daarna handig blijkt om dat te doen, komt dat vast wel.

Als je zo nodig rechtstreekse lijntjes op een kaart wil tekenen, kan je ook een rechtstreekse dienst Tiel-Apeldoorn aanbieden (weliswaar via Winterswijk en Zutphen...), maar ik denk niet dat je er veel reizigers mee trekt. Lijkt me ook leuk gesprek met een reiziger in Klarenbeek: de trein komt niet wegens een storing in Opheusen.

Zaterdag 26 dec 2009 - 09:51:16
Dre
Dre
Quote
SleutelMan: citaat van www.gelderlander.nl
Quote
Over mogelijke aanpassingen in de trein is nog niets bekend. Als het aan Esther (24) uit Opheusden ligt mogen de stoelen blijven. "Die zitten wel relaxed." De zitplaatsen in de stoptrein blijken bij meerdere treinreizigers in de smaak te vallen. " Het zijn comfortabele stoelen. Bovendien heb je genoeg beenruimte. Vooral in NS-treinen is dit een stuk minder", vindt Martin (39) uit Opheusden.
Bedoelen ze hiermee nou DM'90 of een Lint?
Een DM'90, die rijden namelijk bijna alle ritten op Tl-Ah. Bovendien, iemand die de stoelen in een Lint kwalificeert als 'relaxed' heeft zeker ergens een sadomasochistische inslag.

Zaterdag 26 dec 2009 - 15:25:00
orselinus
orselinus
Quote
mren: Als je zo nodig rechtstreekse lijntjes op een kaart wil tekenen, kan je ook een rechtstreekse dienst Tiel-Apeldoorn aanbieden (weliswaar via Winterswijk en Zutphen...), maar ik denk niet dat je er veel reizigers mee trekt. Lijkt me ook leuk gesprek met een reiziger in Klarenbeek: de trein komt niet wegens een storing in Opheusen.
Klarenbeek?? die anderhalve man en een paardekop, dit station (dat is het wel) staat al jaren stevig in de top van de lijst van minste passagiers.

Laatst bewerkt door spiketrain op Maandag 28 dec 2009 om 14:13:29, reden: Quoot aangepast (was van Mren)

Zaterdag 26 dec 2009 - 15:39:07
mdj
mdj
Moah... Dat was vroeger, toen er 1 sneltrein (!) en 1 stoptrein per uur reden Apd-Zp v.v

Dat was tijden zo, totdat er DM90 kwam. In de eerste jaren werd het 2x/u stoptrein Zp-Apd, en 1x/uur Sneltrein Apd-Zp en een stoptrein Apd-Zp.

Pas nadat ook het plan U niet meer reed, kwam er pas 2x/uur stoptrein Apd-Zp v.v.

En sinds dien is het aantal reizigers gestegen, en dat bleef stijgen. Oke, het is geen Amsterdam Centraal, maar het is nog altijd drukker dan Voorst-Empe, heb ik het idee.

Bij twijfel: gebruik beton.

Zaterdag 26 dec 2009 - 15:53:40
orselinus
orselinus
Dat klopt!! maar Voorst/Empe werd niet in de quote genoemd..

Zaterdag 26 dec 2009 - 17:57:55
mren
mren
Dat boeit ook niet, het ging mij om het idee van het 'zomaar' lijntjes aan elkaar knopen omdat dat toevallig kan.
Voor het zelfde geld had ik De Maten en Terborg gebruikt.

Zaterdag 26 dec 2009 - 19:47:24
daniel81
daniel81
@keesje en anderen, voor wat betreft de mogelijk verschillende materieelsoorten op Ah-Ww: dat is nu toch ook al het geval? Zijn Buffels en Linten eigenlijk koppelbaar?
Ik hoop dat ze wel zo wijs zijn om een materieeltype met meer deuren aan te schaffen. Daar heeft Syntus zich met de Linten toch erg op verkeken; ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat Frank van Setten in Limburg weer precies dezelfde fout heeft gemaakt met de GTW's
Quote
R-ekz: Is er geen mogelijkheid om een rechtstreekse verbinding Apeldoorn - Winterswijk te realiseren?
Ik denk dat er weldegelijk vraag naar is. Op station Zp zie je nu behoorlijke stromen lopen die deze overstap maken.
Maar er is wel een groot nadeel: in Zp moeten de treinen dan diagnonaal oversteken.
De eerste stap is dat de BSO van Zp gewijzigd moet worden: sp. 1b de trein naar Odz, sp. 2 de 3600 en dan op 3a de trein naar Apd en op 3b de trein naar Ww (da's de enige mogelijkheid voor de treinen van en naar Apd om 'om elkaar heen te rijden', via spoor 4). Aan de oostzijde betekent dat, dat deze trein zowel de rijweg van/naar Dv als van/naar Hgl moet kruisen. En omdat in Zp alles zo ongeveer tegelijk binnenkomt en vertrekt, is dat niet handig.
Bovendien is sinds de nieuwe drgl de overstaptijd opgerekt tot ruim 10 minuten. Dan is het de vraag wat een doorgaande verbinding nu werkelijk toevoegt.

Zaterdag 26 dec 2009 - 21:25:31
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Quote
daniel81: @keesje en anderen, voor wat betreft de mogelijk verschillende materieelsoorten op Ah-Ww: dat is nu toch ook al het geval? Zijn Buffels en Linten eigenlijk koppelbaar?
Nee, in het geheel niet. Zijn andere Scharfenberg-koppelingen

Zondag 27 dec 2009 - 11:05:06
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Quote
keesje: Zou niet weten waarom dat niet zou kunnen. Vroeger was er ook een 7800 Ww-Apd en ook in de spits een 7200 Apd-Hgl/Es.
Apd - Es reed niet alleen in de spits, maar de hele dag.
De knip in Apeldoorn - Enschede is ingevoerd met de dienstregeling 1980 - 1981
De knip in Apeldoorn - Winterswijk is ingevoerd met de dienstregeling 1993 - 1994

Dick van den Hoven

Zondag 27 dec 2009 - 12:56:43
orselinus
orselinus
Quote
mdj: Moah... Dat was vroeger, toen er 1 sneltrein (!) en 1 stoptrein per uur reden Apd-Zp v.v
Juist! met een 20/40min. dienst(+/-) vanuit Apd. Waarbij om ongeveer .20 de "sneltrein" naar Zp. zijn tegenhanger afwachte.

Laatst bewerkt door admin op Maandag 28 dec 2009 om 19:58:45, reden: Quote hersteld

Zondag 27 dec 2009 - 17:37:02
Apda
Apda
Uit het spoorboekje van 1955:
- Uurdienst Apeldoorn - Winterswijk met elke 2 uur een stop in Klarenbeek.
- Zutphen - Hengelo staat in dezelfde tabel als Roermond - Zwolle. Zutphen - Hengelo heeft een uurdienst, bestaande uit een tweeuurlijkse trein Roermond - Zutphen - Enschede en een tweeuurlijkse trein Zutphen - Enschede.
- Uurdienst Arnhem - Winterswijk met in de ochtend- en avondspits een enkele trein Arnhem - Doetinchem v.v.

Maandag 28 dec 2009 - 14:01:47
spiketrain
Moderator
spiketrain
Twitter Spiketrain Facebook frank.rijsdijk.5 Flickr spiketrain2008/
Spiketrain: topic opgeschoond, s.v.p. ontopic blijven.

Groet, Spiketrain

Maandag 28 dec 2009 - 16:10:03
kmark
kmark
Flickr markrail
Men is spontaan een petitie begonnen; www.petitionspot.com

Maandag 28 dec 2009 - 16:32:49
b4780
b4780
Ah je bent me net voor

Maandag 28 dec 2009 - 17:13:47
keesje
keesje
Zolang je slagers moet laten beslissen hoe de bakker het brood moet bakken, vrees ik dat dit weinig zin heeft en we een volgende stap hebben ingezet ter afbraak van het OV in de Achterhoek.

En wel al om deze redenen: het bus- en treinvervoer de eerste twee jaar uit elkaar trekken, de minder efficiente wijze waarop je je personeel kan inzetten (nu bus/trein en straks bus óf trein), meer afstemming (en personeel!!) nodig bij de zoveelste overwegstoring in die regio.

Maandag 28 dec 2009 - 22:23:39
mren
mren
Quote
kmark: Men is spontaan een petitie begonnen; www.petitionspot.com
Als de politiek zich zou laten leiden door dergelijke incidentpolitiek, krijg je toestanden als in Calfornië; daar stemmen de burgers (uiteraard) voor belastingverlangingen en beter onderwijs, meer investeringen in infrastructuur enzovoorts, maar dat verhoudt zich slecht tot elkaar. Het gevolg moge bekend zijn.

Maandag 28 dec 2009 - 22:25:30
klaass16
klaass16
op deze lijn kan beter Arriva rijden met DM90..

De dm90 staan terzijde..sommige stellen dan

Maandag 28 dec 2009 - 22:39:03
mren
mren
Wat is dat de reden dat Arriva dat beter kan doen? Beter voor de klant, leuk uit hobbyoogpunt, omdat er toch treinen stilstaan, of ... ?

Maandag 28 dec 2009 - 23:04:44
mdj
mdj
Als ik nu even eerlijk mag zijn: Wat gaat Arriva extra rijden, op trein gebied? Het is immers een treinforum, en ik ga daarom alleen op dat stukje in.

Als ik het zo voor kan stellen, kan er niet meer rijden. Tussen Zp-Ww -heb ik het idee- rijdt het wel aardig zoals de reizigersaantallen zijn, op Ww-Ah kun je niet meer rijden, hooguit langere treinen tussen Zevenaar en Arnhem. Maar dan moet je weer gaan splitsen/combineren en ik vraag me af of je dat moet willen.

Ah-Tl.. Ik heb het idee dat zelfs een DM90 1/uur al te veel is, een solo DH-I (daar hoor je de laatste tijd ook niet veel meer over) zou eerder voor reizigersaantallen goed zijn. Maarja, dat is niet meer beschikbaar, of wil je beschikbaar hebben. Alleen in de spits en bij evenementen, maar dat is nog altijd anders; dan kan je ook met meer dan een solo DM90 rijden. Daar zit het ook wel snor.

Apd-Zp.. Meer treinen past niet, zowel in perroncappaciteit als in kruisingsmogelijkheden. Hooguit langer doorrijden, maar zelfs de laatste trein die ik meestal zie, zit niet afgeladen.

Nee, ik heb eerder het idee dat het winnen van de concessie eerder in het busvervoer zit, dan in het treingedeelte. En wat daar voor een leuke dingen

(Over kapitaalvernietiging gesproken: Op de veluwe rijden een stuk of 150 bussen rond; 60 MercedesBenz + 50 VDL + 28 Volvo + 2Optare + versterkingsbussen van 5 (dan 6) jaar oud, achterhoek 90 bussen+-: +-40(?) VDL (1 jaar)+ 30 Volvo (5? jaar) + taxibussen + 15 bussen van rivierenland (6 jaar). En dat mag over een jaar allemaal weg, voor nieuw materiaal. Dat is pas kapitaalvernietiging...)

Bij twijfel: gebruik beton.

Dinsdag 29 dec 2009 - 00:14:29
mren
mren
Quote
mdj: Tussen Zp-Ww -heb ik het idee- rijdt het wel aardig zoals de reizigersaantallen zijn,
Ah-Tl.. Ik heb het idee dat zelfs een DM90 1/uur al te veel is,
Je kan ook zeggen dat met de *huidige* bediening, frequentie en andere klantattractiviteitsvariabelen met voldoende materieel wordt gereden. Bij een reistijdsverkorting (hogere frequentie, hogere snelheid, betere aansluitingen, etc) zul je meer reizigers trekken.
Als Amsterdam - Utrecht eens per 2 uur zou rijden, zou je aan een IRM-VI wellicht ook genoeg hebben. Vooral omdat mensen afhaken omdat de dienst zo waardeloos is. Oftewel: benutten van potentie ten gunste van de reiziger moet centraal staan, niet een min of meer toevallige huidige frequentie.
Net krom als dat de *spoorlijn* Almelo-Mariënberg de meest onrendabele van het land zou zijn. Dat klopt al niet, want rendabiliteit is geen vaststaand gegeven van de infra maar van een vervoersdienst over die lijn. Maar daar (en eigenlijk overal) zijn de reizigersantallen flink gestegen bij de frequentieverhoging.
Quote
Apd-Zp.. Meer treinen past niet, zowel in perroncappaciteit als in kruisingsmogelijkheden.
Als een vervoerder daar meer treinen wil laten rijden, moeten ze dat gewoon doen. En niet bij voorbaat de handdoek in de ring gooien een achterlijk feitje als perroncapaciteit mogelijk een probleem is. Flauwekul; vraag moet leidend zijn, infra heeft maar te volgen (op de middellange en lange termijn).
Quote
En dat mag over een jaar allemaal weg, voor nieuw materiaal. Dat is pas kapitaalvernietiging...)
Het is maar vanuit welk oogpunt je die kapitaalvernietiging beschouwt natuurlijk. Vanuit de nieuwe vervoerder bezien niet omdat nieuwe bussen zuiniger zijn dan oude (Citaro 11 ton, Ambassador 8,5 bijvoorbeeld) en zich dat dus wel terug zal verdienen. Voor de omwonenden: nieuwe EEV5-bussen zijn schoner dan de oude Euro3-bussen. En zo heeft elk 'probleem' minstens twee kanten. Slechts één kant belichten en dat poneren als DE Waarheid is dan een beetje jammer.

Dinsdag 29 dec 2009 - 15:04:56
gertjan
gertjan
Quote
mdj: Als ik nu even eerlijk mag zijn: Wat gaat Arriva extra rijden, op trein gebied? Het is immers een treinforum, en ik ga daarom alleen op dat stukje in.
Zullen, net als op Ddr - Gdm, extra treinen in de ochtend en avond zijn. Dus van 4:30 tot 1:00 blijven rijden in een halfuursdienst.
Daar worden de kantoorheren een beetje week van enzo. En zo win je de aanbesteding, en groeit Arriva Rail met 50%

Laatst bewerkt door gertjan op Dinsdag 29 dec 2009 om 15:06:06

Dinsdag 29 dec 2009 - 15:21:09
keesje
keesje
Waar staan die plannen van Arriva?

Dinsdag 29 dec 2009 - 18:32:57
keesje
keesje
Bijzonder dat de bewoners van de Achterhoek geen trek hebben in Arriva en willen dat Syntus blijft:

www.gelderlander.nl

Dinsdag 29 dec 2009 - 19:04:47
mdj
mdj
Quote
mren:
Je kan ook zeggen dat met de *huidige* bediening, frequentie en andere klantattractiviteitsvariabelen met voldoende materieel wordt gereden. Bij een reistijdsverkorting (hogere frequentie, hogere snelheid, betere aansluitingen, etc) zul je meer reizigers trekken.
Als Amsterdam - Utrecht eens per 2 uur zou rijden, zou je aan een IRM-VI wellicht ook genoeg hebben. Vooral omdat mensen afhaken omdat de dienst zo waardeloos is. Oftewel: benutten van potentie ten gunste van de reiziger moet centraal staan, niet een min of meer toevallige huidige frequentie.
Net krom als dat de *spoorlijn* Almelo-Mariënberg de meest onrendabele van het land zou zijn. Dat klopt al niet, want rendabiliteit is geen vaststaand gegeven van de infra maar van een vervoersdienst over die lijn. Maar daar (en eigenlijk overal) zijn de reizigersantallen flink gestegen bij de frequentieverhoging.
Maarja, dan moeten er wel reizigers zijn. Als buiten de spits al vrij weinig mensen reizen, zou de bezettingsgraad aangepast worden, als je 4x/uur een trein zou laten rijden? Ik houd mijn hoofd koel daar in. Tuurlijk, als je met 2x DM90 (met een uursdienst) moet gaan rijden, dan loont het om 4x/uur 1 DM90 te laten rijden. Dan zit er potentie in. Maar als je in 1 DM90/uur al een kanon af kan schieten...

En er rijden geen parallellen buslijnen meer; de mensen moeten al de trein in. Je kan ook geen 8x/uur een losse DM90 rijden, dan houdt je paden bezet door andere belangrijkere treinen. Ik noem (voor Ah-Tl) de 3000, 3100, 3600, 7600, voor Ah-Ww de ICE en goederentreinen, 3600, 7600 voor Va-Ah; daar moet het immers ook langs. 8/uur is leuk voor dat lijntje, maar voor de overige *belangrijke* lijnen veel minder.
Quote
Mren:
Quote
mdj:
Apd-Zp.. Meer treinen past niet, zowel in perroncappaciteit als in kruisingsmogelijkheden.
Als een vervoerder daar meer treinen wil laten rijden, moeten ze dat gewoon doen. En niet bij voorbaat de handdoek in de ring gooien een achterlijk feitje als perroncapaciteit mogelijk een probleem is. Flauwekul; vraag moet leidend zijn, infra heeft maar te volgen (op de middellange en lange termijn).
Sorry, maar ik zie Prorail geen investeringen doen voor dubbelspoor, omdat een vervoerder daar graag treintjes op wil laten rijden. Goed voorbeeld: De kippenlijn, ow sorry: Valeilijn. Daar past een extra trein meer op, als de ICE moet worden omgeleid, dan moet er een Cxx-treintje eruit. Apd-Zp uitbreiden is niet zo heel moeilijk, alleen even het ene spoor opschuiven, een spoortje ernaast leggen, overwegen aanpassen en bij Vem en Apdm even een stukje zand erbij leggen + extra perron. De rest is voorbereid op dubbel spoor.
Quote
Mren
Quote
mdj:
En dat mag over een jaar allemaal weg, voor nieuw materiaal. Dat is pas kapitaalvernietiging...
Het is maar vanuit welk oogpunt je die kapitaalvernietiging beschouwt natuurlijk. Vanuit de nieuwe vervoerder bezien niet omdat nieuwe bussen zuiniger zijn dan oude (Citaro 11 ton, Ambassador 8,5 bijvoorbeeld) en zich dat dus wel terug zal verdienen. Voor de omwonenden: nieuwe EEV5-bussen zijn schoner dan de oude Euro3-bussen. En zo heeft elk 'probleem' minstens twee kanten. Slechts één kant belichten en dat poneren als DE Waarheid is dan een beetje jammer.
Wat voor lichter/zuiniger busmaterieel zou er nog zijn, als je Ambassador en Citaro al onzuinig vindt? Die zijn al aan de zuinige kant... Ik denk niet dat er ander materieel is, hooguit een kilo'tje lichter, maar veel zal dat niet schelen. Nog lichter dan een ambassador moet je niet willen, op de veluwe en rivierenland kan het aardig spoken, en er zijn een aantal ambassadors spreekwoordelijk de lucht in gevolgen (Of van de weg af geraakt, etc) Maar dit laatste stuk (over het busgedeelte is hier OT.)

Laatst bewerkt door mdj op Dinsdag 29 dec 2009 om 19:11:19

Bij twijfel: gebruik beton.

Dinsdag 29 dec 2009 - 19:15:54
keesje
keesje
Herhaalde oproep: Weet iemand welke andere plannen heeft t.o.v. Syntus? Ongetwijfeld NIET meer rijden dan vandaag, want de bedoeling was dat de CO2 uitstoot omlaag ging dacht ik.

Dinsdag 29 dec 2009 - 19:22:18
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Quote
mdj: hooguit langere treinen tussen Zevenaar en Arnhem. Maar dan moet je weer gaan splitsen/combineren en ik vraag me af of je dat moet willen.
Achja, dat splitsen/combineren doen ze ook bij Arriva op de MLL met de vroege avondspitstreinen in Gorinchem, dus waarom zou het in Zevenaar niet kunnen.

'tis wel relatief duur lijkt me want die treinen rijden al van Ddr naar Gr met twee machinisten waarvan er eentje het versterkingsstel leeg terugrijdt. Al zou je in Zv wat de infra betreft de mogelijkheid hebben dat de trein uit Ah een stel achterlaat wat weer voor versterking van de tegentrein wordt gebruikt.

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Dinsdag 29 dec 2009 - 22:06:05
mren
mren
Quote
mdj:
Quote
mren:
Je kan ook zeggen dat met de *huidige* bediening, frequentie en andere klantattractiviteitsvariabelen met voldoende materieel wordt gereden. Bij een reistijdsverkorting (hogere frequentie, hogere snelheid, betere aansluitingen, etc) zul je meer reizigers trekken.
Als Amsterdam - Utrecht eens per 2 uur zou rijden, zou je aan een IRM-VI wellicht ook genoeg hebben. Vooral omdat mensen afhaken omdat de dienst zo waardeloos is. Oftewel: benutten van potentie ten gunste van de reiziger moet centraal staan, niet een min of meer toevallige huidige frequentie.
Net krom als dat de *spoorlijn* Almelo-Mariënberg de meest onrendabele van het land zou zijn. Dat klopt al niet, want rendabiliteit is geen vaststaand gegeven van de infra maar van een vervoersdienst over die lijn. Maar daar (en eigenlijk overal) zijn de reizigersantallen flink gestegen bij de frequentieverhoging.
Maarja, dan moeten er wel reizigers zijn. Als buiten de spits al vrij weinig mensen reizen, zou de bezettingsgraad aangepast worden, als je 4x/uur een trein zou laten rijden? Ik houd mijn hoofd koel daar in. Tuurlijk, als je met 2x DM90 (met een uursdienst) moet gaan rijden, dan loont het om 4x/uur 1 DM90 te laten rijden. Dan zit er potentie in. Maar als je in 1 DM90/uur al een kanon af kan schieten...
Met eens per uur trek je alleen captives. Ik denk dat er vooral tussen Tiel, Elst en Arnhem genoeg potentie zit. Met een halfuursfrequentie biedt je al een iets beter alternatief voor de auto.
Quote
Quote
Mren:
Quote
mdj:
Apd-Zp.. Meer treinen past niet, zowel in perroncappaciteit als in kruisingsmogelijkheden.
Als een vervoerder daar meer treinen wil laten rijden, moeten ze dat gewoon doen. En niet bij voorbaat de handdoek in de ring gooien een achterlijk feitje als perroncapaciteit mogelijk een probleem is. Flauwekul; vraag moet leidend zijn, infra heeft maar te volgen (op de middellange en lange termijn).
Sorry, maar ik zie Prorail geen investeringen doen voor dubbelspoor, omdat een vervoerder daar graag treintjes op wil laten rijden.
Simpel de procedure volgen. Vervoerders dienen paden in, als die niet allemaal gehonoreerd kunnen worden, wordt het baanbak overbelast verklaard en moet naar een oplossing worden gezocht. Ik vind het een zwaktebod om geen treinen te laten rijden omdat de infra het in de huidige situatie niet toelaat. Uiteraard kan je op de korte termijn niet anders, maar op de middellange termijn moet klantattractiviteit centraal staan en niet de infra zoals die er nu ligt.

Dinsdag 29 dec 2009 - 22:22:13
keesje
keesje
En hoe beoordeelt Prorail de plannen van Arriva versus de plannen van Cargo (Zv-Ah) versus de plannen van de ICE (Zv-Ah) versus de plannen van NS (Va-Ah) dan? Die zijn ook allemaal nog niet gehonoreerd en definitief.

Dinsdag 29 dec 2009 - 22:30:08
jeanpierre
jeanpierre
Quote
keesje: Herhaalde oproep: Weet iemand welke andere plannen heeft t.o.v. Syntus? Ongetwijfeld NIET meer rijden dan vandaag, want de bedoeling was dat de CO2 uitstoot omlaag ging dacht ik.
Er zijn genoeg mensen die dat weten, maar die hebben een geheimhoudingsverklaring moeten ondertekenen tot de officiele bekendmaking (ik meen na afloop bezwarentermijn). In de aanbesteding werden er in ieder geval geen punten gegeven voor het aanbieden van extra ritten op de diverse treindiensten en moest minimaal het huidige patroon aangeboden worden.

Dinsdag 29 dec 2009 - 22:59:49
cuijk
cuijk
Quote
Uiteraard kan je op de korte termijn niet anders, maar op de middellange termijn moet klantattractiviteit centraal staan en niet de infra zoals die er nu ligt.
Ja klopt. Echter: als die infra uit 1883 of daaromtrent stamt - en nooit ECHT is aangepast voor modern forenzenvervoer waarvoor die infra indertijd niet is bedacht maar voor heel andere vormen van vervoer - dan heb je het als vervoerder 'het er maar mee te doen'. Tuurlijk weet je als vervoerder van te voren waar je aan begint, dat klopt.
(Stel je voor.... een autoweg met infra uit de 19e eeuw.... iedereen zou op zn achterste poten staan!)
Als je treinen dan EN je traject volloopt, EN je krijgt dan van Eurlings te horen dat dubbelsporig maken mooi niet doorgaat (je mag t doen met een paar verlengde inhaalsporen en aangepaste wissels), dan sta je als vervoerder langzaam voor een bijna onmogelijke opdracht. Vervoerders worden er nu mee geconfronteerd dat tientallen jaren weinig is geïnvesteerd in uitbreiding van de regionale infra (Bedoeld zijn de lijnen die niet onder het NS-kernnet vallen; onderhoud en technische aanpassingen daargelaten).

Laatst bewerkt door cuijk op Dinsdag 29 dec 2009 om 23:53:50


Woensdag 30 dec 2009 - 09:09:18
nielske90
nielske90
Facebook profile.php?id=100000795150858 Flickr nielske1990
Quote
cuijk: (Stel je voor.... een autoweg met infra uit de 19e eeuw.... iedereen zou op zn achterste poten staan!)
Je moest eens weten wat een achtergestelde techniek achter de matrixborden zit, daar wordt je ook niet vorlijk van
Quote
cuijk:Vervoerders worden er nu mee geconfronteerd dat tientallen jaren weinig is geïnvesteerd in uitbreiding van de regionale infra
Volledig terecht natuurlijk. De reizigersaantallen op het regionale netwerk zijn nog altijd een schijntje van wat er zich op het hoofdrailnet afspeelt, dan kun je niet al je geld gaan inzetten zodat er 8 treinen per uur naar Doetinchem kunnen rijden. Dat is waanzin, en dan zijn er helaas voor Doetinchem plaatsen waar grote investeringen meer tot hun recht komen en noodzakelijker zijn.


Woensdag 30 dec 2009 - 12:03:31
cuijk
cuijk
Doet niet af aan het feit dat er lang niet is geïnvesteerd in uitbreiding van de infra buiten het kernnet. enkele links van de afgelopen jaren: www.gelderlander.nl
www.gelderlander.nl
www.limburger.nl


Woensdag 30 dec 2009 - 16:27:25
keesje
keesje
Een bericht uit de Gelderlander van vandaag:

Gedeputeerde: Syntus-petitie is kansloos

De protesten tegen het verdwijnen van Syntus als vervoerder uit de Achterhoek zijn kansloos.

Tot die conclusie komt de Gelderse gedeputeerde Marijke van Haaren.

De provincie verleende vorige week Arriva voor tien jaar het recht op het bus- en treinvervoer in Achterhoek en Rivierenland. Daartegen kwam een golf van protest. Een internetpetitie om het Achterhoekse Syntus te steunen kreeg al 1900 steunbetuigingen.

Maar Van Haaren zegt dat ze niet van de afgesproken procedure kan afwijken. "Ik heb begrip voor het sentiment. Maar het beoordelingsteam heeft gewerkt met objectieve criteria. Ik realiseerde me natuurlijk best dat deze uitkomst niet lekker zou vallen."

Toen duidelijk was geworden dat Arriva in de gunningsprocedure met nipt verschil (7,9 tegen 7,6 op een schaal van 10) gewonnen had van Syntus, liet Van Haaren beide biedingen nogmaals doorrekenen. "Ik heb daarom het beoordelingsteam gevraagd de biedingen nogmaals te bekijken, zodat we heel zeker wisten dat er geen fouten gemaakt waren. Het resultaat was hetzelfde."

Volgens Van Haaren scoorde Arriva het beste omdat dit bedrijf in de komende tien jaar meer openbaar vervoer in Achterhoek en Rivierenland gaat aanbieden.

Woensdag 30 dec 2009 - 16:32:45
keesje
keesje
Zo zo, meer vervoer tegen lagere kosten en minder CO2 uitstoot. Ik ben erg benieuwd!

Woensdag 30 dec 2009 - 17:03:11
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Tuurlijk heeft die petitie geen kans, het zou dan lijken, alsof de overheid zomaar wat doet.... iets wat ze volgens mij ook doen.


Woensdag 30 dec 2009 - 17:14:17
keesje
keesje
Nou, ik beweer niet dat ze 'zomaar' wat doen, maar of het verstandig is daar kun je over discussiëren.

Woensdag 30 dec 2009 - 18:02:16
mdj
mdj
Het enige wat je kunt doen tegen de gunning is er niets meer mee te maken (willen) hebben. Ofwel: een rijbewijs halen en een auto kopen...

Laatst bewerkt door mdj op Woensdag 30 dec 2009 om 18:02:27

Bij twijfel: gebruik beton.

Woensdag 30 dec 2009 - 18:19:22
Apda
Apda
... of verhuizen.

Woensdag 30 dec 2009 - 18:31:32
ruysdael
ruysdael
Of gewoon niet zeiken en boejjjje door welke maatschappij de bus gereden wordt


Woensdag 30 dec 2009 - 19:32:13
R-ekz
R-ekz
Het intresseerd mij vrij weinig met welke maatschappij ik reis, als ik maar redelijk op tijd op me bestemming aankom en een zitplaats heb ben ik tevrede. (tegen een fatsoenlijke prijs)

Woensdag 30 dec 2009 - 19:38:38
superboer
superboer
Twitter OVMaik Youtube maik17
En ik denk juist dat die kans op een zitplaats een stuk kleiner zal gaan worden bij Arriva. Syntus rijdt tussen Ah en Ww vrijwel altijd met 2x Lint/DM'90, iets dat ik Arriva niet zie doen.(ook niet met GTW)

Woensdag 30 dec 2009 - 19:49:02
waalkade
waalkade
Stap je in de toekomst in Doetinchem toch over op het KAN treintje.
Of in theorie per 1 jan 2010 in een DB treintje in Zv.
europa.eu

Woensdag 30 dec 2009 - 20:33:06
mren
mren
Quote
superboer: Syntus rijdt tussen Ah en Ww vrijwel altijd met 2x Lint/DM'90, iets dat ik Arriva niet zie doen.
Waarom niet? Arriva is het grote kapitalistische kwaad nog voor ze in de regio een meter hebben gereden en Syntus is een sympatieke filantropische instelling?

Woensdag 30 dec 2009 - 21:01:52
mdj
mdj
Quote
maccerr: Of gewoon niet zeiken en boejjjje door welke maatschappij de bus gereden wordt
Het zou niet moeten uitmaken, maar ik noem een busconcessie Brabant, waterland, Groningen/Drenthe, DAV, Dordrecht, Hoeksche Waard... Overal was het een puinzooi, de eerste weken. Ritten die simpelerwijs worden opgeheven, rijtijden die verkort worden, die alleen om twaalf uur snachts gehaald kunnen worden, bussen die stampens vol zitten, mensen die -daardoor genoodzaakt zijn- de weg blokkeren, om met de bus mee te gaan en dat soort verhalen.

Ik begin me nu steeds meer af te vragen of we in Apeldoorn ook Arriva krijgen... In het ene bericht zit de veluwe er wel bij, in het daaropvolgende bericht wordt het simpelweg gewoon weggelaten. En de concessie Veluwe is ongeveer de Achterhoek en Rivierenland bij elkaar..

Ik denk dat de mensen eerder niet blij worden, door het feit dat het busvervoer eerder ingaat dan het treinvervoer. Nu is het zo dat je van Syntus naar Syntus kan overstappen, in de tussenliggende periode mag je van Syntus naar Arriva. En dat kan in geval van vertraging desastreus zijn, terwijl er nu wel gewacht wordt.

Bij twijfel: gebruik beton.

Woensdag 30 dec 2009 - 21:06:48
ruysdael
ruysdael
Maar in wezen is er ook geen garantie dat Syntus geen opstartproblemen zal hebben. Persoonlijk hou ik ook niet van Arriva (vieze en half kapotte bussen hebben ze hier), maar zo'n petitie... god.. dat vind ik wel een béétje overdreven. Arriva zal het financieel (want ja, dat is vrijwel het enige waar Arriva naar kijkt) echt wel merken als niemand meer met ze reist omdat die bussen gewoon te goor voor woorden zijn. Met een beetje geluk gaat het lokale Syntus-management gewoon over naar Arriva (dat doet Arriva wel als ze slim zijn, om expertise binnenshuis te halen) en dan staat er enkel een ander logootje op de bus en de trein.


Woensdag 30 dec 2009 - 21:40:48
keesje
keesje
Syntus heeft geen opstartproblemen meer, die rijden er al een jaartje of 10. Arriva moet daar weer helemaal opnieuw beginnen, danwel "stelen" datgene van Syntus wat ze daar hebben opgebouwd. Lekker makkelijk.

Woensdag 30 dec 2009 - 21:45:15
jeanpierre
jeanpierre
Quote
mdj: Ik begin me nu steeds meer af te vragen of we in Apeldoorn ook Arriva krijgen... In het ene bericht zit de veluwe er wel bij, in het daaropvolgende bericht wordt het simpelweg gewoon weggelaten. En de concessie Veluwe is ongeveer de Achterhoek en Rivierenland bij elkaar..
De concessie Veluwe (incl. Apeldoorn) moet nog gegund worden, de aanbesteding is wel gelijktijdig gestart met Achterhoek/Rivierenland.

Woensdag 30 dec 2009 - 21:48:45
gertjan
gertjan
Management hoeft Arriva niet over te nemen, personeel van de bus en trein echter wel. (Als ik het goed heb)
Maarja, Arriva kan wel weer wat extra's gebruiken na het wegvallen van het Noorden. Daar werden de centen het makkelijkste bij elkaar geraapt.
Opstartproblemen heeft iedereen wel. Je kan niet vanaf dag 1 alles doen zoals je het wil. Helemaal niet als je nog geen kennis van het gebied hebt. laten we eerst maar eens kijken wat voor feestje het in het Oosten gaat worden.

Woensdag 30 dec 2009 - 21:57:51
ruysdael
ruysdael
Quote
keesje: Syntus heeft geen opstartproblemen meer, die rijden er al een jaartje of 10. Arriva moet daar weer helemaal opnieuw beginnen, danwel "stelen" datgene van Syntus wat ze daar hebben opgebouwd. Lekker makkelijk.
Ja, zo gaat dat gewoon in Nederland, alsof Arriva daar wat aan kan doen. Syntus komt vanaf volgend jaar te rijden in een gebied waar Connexxion nu rijdt (bus) en ongetwijfeld heeft Syntus daar opstartproblemen of "stelen" ze dingen die Connexxion heeft opgebouwd, zo gaat dat gewoon. Dat is niet iets wat Arriva typeert.

Zo gaat het al jaren in Nederland, ik snap niet waarom er nu ineens een issue van gemaakt wordt.

Laatst bewerkt door ruysdael op Woensdag 30 dec 2009 om 21:59:16


Woensdag 30 dec 2009 - 22:12:04
keesje
keesje
Quote
gertjan: Management hoeft Arriva niet over te nemen, personeel van de bus en trein echter wel. (Als ik het goed heb)
Fijn dat dit zo geregeld is, maar het staat Arriva wel vrij om direct na de overname lekker de bezem erdoor te halen. Maar dat is nog los van alle onzekerheid waar het OV-personeel per definitie mee te maken krijgt bij dit soort gedoe. Voor én na de overname.

Ik kan je verzekeren dat dit vaak onrust veroorzaakt, zeker als er de overname niet zorgvuldig verloopt. Die onrust van het personeel slaat door op klanten (stakingen e.d.) en is al een aantal keer gebeurd (ik kan er helaas over meepraten en een pretje is dat niet).

Laten we hopen dat het niet zover komt.

Woensdag 30 dec 2009 - 22:22:24
raymond16
raymond16
Quote
superboer: En ik denk juist dat die kans op een zitplaats een stuk kleiner zal gaan worden bij Arriva. Syntus rijdt tussen Ah en Ww vrijwel altijd met 2x Lint/DM'90, iets dat ik Arriva niet zie doen.(ook niet met GTW)
Dat ligt er aan in hoeverre de provincie Gelderland gaat handhaven. In het bestek was opgenomen dat in de spits alle reizigers die langer dan 15 minuten met de trein moeten kunnen zitten en 80% van de reizigers met een reistijd kleiner dan 15 minuten. Buiten de spits is dit strenger en moet 100% van de reizigers kunnen zitten bij een reistijd van 9 minuten of meer.
De vraag is dus in hoeverre Arriva gaat voldoen aan de eis. En stel: dit gebeurt niet. Dan is de vraag of de provincie direct Arriva op de huid zit of het op z'n beloop laat.
Meest logische is natuurlijk voor een vervoerder om je materieelinzet aan te passen dat iedereen net kan zitten. En als dat betekent dat je buiten de spits geen vierzitter voor jezelf hebt: jammer dan. Minder rijdende stellen buiten de spits is tenslotte een grote brandstofbesparing en laat dat nou weer goed zijn voor de CO² reductie

Laatst bewerkt door raymond16 op Woensdag 30 dec 2009 om 22:23:14

Woensdag 30 dec 2009 - 22:30:10
ruysdael
ruysdael
Of zoals we gewend zijn van Arriva hebben ze eventuele boetes ingecalculeerd bij de aanbesteding en kunnen ze dus niet voldoen aan bijvoorbeeld de zitplaatseis, zonder daar minder van te worden.


Woensdag 30 dec 2009 - 22:43:36
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Wat betreft het personeel: op de stadsdienst Dordrecht zijn vele chauffeurs die overgenomen waren vertrokken door de verziekte werkomstandigheden na de komst van Arriva. Als vervanging krijg je dan studenten, uitzendkrachten en mensen onder tijdelijk contract die de kwaliteitscultuur nooit gekend hebben waardoor je in een negatieve spiraal terecht komt (bv. voor de minste vertraging ritten laten vervallen).
Dat risico loop je in de Achterhoek ook. En je kan zo ook niet echt iets opbouwen door het grote verloop in personeel, ze zijn hier zo'n beetje maandelijks met instructie van nieuw personeel bezig ondertussen.

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Woensdag 30 dec 2009 - 22:51:08
keesje
keesje
Quote
maccerr: Of zoals we gewend zijn van Arriva hebben ze eventuele boetes ingecalculeerd bij de aanbesteding en kunnen ze dus niet voldoen aan bijvoorbeeld de zitplaatseis, zonder daar minder van te worden.
Ja en de provincie vangt weer boetes. Kan ook niet anders als je de goedkoopste vervoerder kiest die het meeste wilt gaan rijden. Het OV blijft zo toch een mooi speeltje voor de overheid.

Woensdag 30 dec 2009 - 22:57:27
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Vast een tip voor als je zeker wilt zijn dat er iets met klachten gedaan wordt: stuur 'n cc'tje van de mail aan Arriva naar de provincie.
Werkte in de DAV-concessie prima, dus waarom zou 't in Gelderland niet werken. Leuk bij-effect was het bedankje van Arriva dat ze de dienstregeling erdoor hadden kunnen verbeteren en tegelijk een bedankje van de provincie dat het had geholpen met het vaststellen van de hoogte van de boete

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Woensdag 30 dec 2009 - 23:09:16
keesje
keesje
Dat boete-systeem is natuurlijk geen bevordering om de problemen die een vervoerder veroorzaakt op te lossen. De vervoerder kleedt de boel al uit omdat ze tegen minimale kosten willen draaien. En gaat er wat fout, dan verdwijnen de niet malse centen naar het provinciehuis. Vervoerder mag vervolgens weer meer op de centen letten en zo is het domino-effect al gecreëerd.

Donderdag 31 dec 2009 - 16:03:50
mren
mren
Quote
maccerr: Of zoals we gewend zijn van Arriva hebben ze eventuele boetes ingecalculeerd bij de aanbesteding en kunnen ze dus niet voldoen aan bijvoorbeeld de zitplaatseis, zonder daar minder van te worden.
Jawel, bij voortdurend niet voldoen aan het gevraagde, zouden ze een wanprestatie leveren en hierdoor buiten getrapt worden. Als boetes eenvoudig incalculeerd kunnen worden, heeft de aanbestende partij deze boetes niet hoog genoeg gesteld.

Donderdag 31 dec 2009 - 16:08:27
keesje
keesje
Buiten getrapt worden gaat ook niet zo eenvoudig, er staat geen andere vervoerder klaar om de boel de volgende dag over te nemen. Laat staan enkele maanden later.

Donderdag 31 dec 2009 - 16:16:38
gerard4653
gerard4653
Boete of niet, bij CXX heeft het tot nu toe niet veel geholpen. Uitval van treinen blijft aan de orde van de dag.
Dat belooft niet veel goeds als Arriva elders in Gelderland de dienst overneemt.

Donderdag 31 dec 2009 - 19:26:01
thom
thom
Ja, misschien vallen er meer treinen uit, maar er rijden er nu wel meer dan toen...
Je moet dat dan wel in een verhouding zien...

Vrijdag 01 jan 2010 - 13:58:15
raymond16
raymond16
Uit de gelderlander van gisteren:

"Arriva gaat met nieuwe treinen rijden, terwijl ze daar in de beoordeling niet eens extra punten voor heeft gekregen. Daaruit blijkt wel hoe graag ze hier de concessie wilde winnen."

En daarnaast:
"Volgende week krijgen Syntus en Veolia inzage in de beoordelingen van hun offertes. Ze kunnen daarna bezwaar maken tegen hun nederlaag. Van Haaren houdt er sterk rekening mee dat Syntus dat doet, gezien het kleine verschil waarmee het Achterhoekse bedrijf verloor. Veolia scoorde veel lager. De bieding van het grootste busbedrijf, Connexxion, werd niet eens beoordeeld omdat dat bedrijf extra geld vroeg voor het uitvoeren van de concessie."

Vrijdag 01 jan 2010 - 15:03:51
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Met wat voor treinen moet Arriva anders gaan rijden? Een handvol Lintjes aangevuld met, uhm, tsja? Een deelpark GTW / Lint is ook niet echt handig...

Vrijdag 01 jan 2010 - 18:20:20
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Hoezo? Ik denk dat deelparken prima uit elkaar te houden zijn, dat gebeurd immers ook in de huidige situatie met DM'90 en Lint. Voor de verbindingen Zp-Apd en Zp-Ww zijn weinig stellen nodig en dus geschikt voor Lint, gezien het kleine park. Voor de verbindingen Ww-Ah en Ah-Tl (vallen wellicht aan elkaar te knopen) zou men dan nieuwe GTW's aan kunnen schaffen.

Laatst bewerkt door WesselE op Vrijdag 01 jan 2010 om 18:23:29

'Okeh'

Vrijdag 01 jan 2010 - 18:55:41
kleine_man
kleine_man
Quote
maccerr:

Zo gaat het al jaren in Nederland, ik snap niet waarom er nu ineens een issue van gemaakt wordt.
Eind vorige eeuw was de achterhoek sterven na dood qua openbaar vervoer. De treinen werden gereden door NS en de bussen door MidNet/OostNet. Met het oog de komende privatisering opgelegd vanuit Brussel hebben Connexxion en de NS de handen ineen geslagen en Syntus opgericht. Keolis werd erbij gehaald om te voorkomen dat er 1 maatschappij de meerderheid kon krijgen. Connexxion is er ondertussen uit en ik dacht zelfs dat Syntus nu van Keolis is. Keolis zit ook achter de ERB.

Syntus is begonnen met het visgraat-model. Hiervoor zijn er de achterhoek veel buslijnen gesneufeld en/of versneld (door haltes op te heffen). Er werden een aantal OV-knooppunten opgericht (Dtc, WW, Zp en Doesburg). Bussen en treinen zouden tussen deze punten gaan rijden. Parrallel rijdende lijnen werden samengevoegd. Kortom een revolutie in openbaar vervoerland.

Voor de reizigers was dit een hele schok. Mensen die gewend waren om voor hun huis op te stappen in de bus en in Ah weer uit. Moesten nu naar Dtc reizen en daar overstappen, waren langer onderweg. Daartegenover stond wel een frequntie verhoging van trein en bus. Na een start met heel veel horden en stoten is Syntus van de grond gekomen. Sterker nog. Het busverkeer en treinverkeer zijn verbeterd (nu 15-min dienst). Syntus heeft ook aantal regionale kaartjes geïntroduceerd. De reizigers hebben zogezegd hun hart verkocht aan Syntus.

Nu komt Arriva. Dat is een grote onbekende in de regio en dat geeft de weerstand. Deze weerstand was bij elke uitslag anders dan Syntus gekomen. Of het slecht is de toekomst moeten leren en vooral afhankelijk wie de concessie tussen Ah en Dtc wint.

Vrijdag 01 jan 2010 - 19:08:16
keesje
keesje
Hoewel ik niet pro-Arriva ben, hoop ik dat Arriva ook Dtc-Ah gaat rijden. De chaos lijkt me niet te overzien als zich er verstoringen gaan voordoen (wie rijdt wel/niet en wie rijdt wel/niet met vertraging). De infra leent zich nou ook niet voor extra of aparte opstelsporen, extra rangeerbewegingen, laat staan dat in bijvoorbeeld Ah elke vervoerder eventueel lang staat te keren. Bovendien zou je daarmee al bevestigd zien dat elke vervoerder minder efficient zijn treindienst kan uitvoeren en lijkt me voor niemand echt de bedoeling.

Vrijdag 01 jan 2010 - 21:32:10
waalkade
waalkade
Ik hoop het juist wel, dan heeft een deel van de reizigers een keuze.
Wat de infra betreft, Doetinchem heeft 4 sporen, 2 er van moeten wat gepimpt worden.
En Arnhem krijgt er een nieuw perron bij.

Vrijdag 01 jan 2010 - 23:50:11
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Een keuze? Iemand wacht liever een kwartier op een trein van de firma Y dan dat ie meteen een trein van de firma X neemt? Hou toch op met die flauwekul, je wil als reiziger gewoon Vlug, Veilig en Voordelig van A naar B. En op zo'n flutstukje kun je helemaal weinig beginnen.
Als je reizigers een keuze wil geven moet je het kernnet vrijgeven, dekking zoeken en na een jaar of drie eens kijken of het iets geworden is of niet. Dan krijg je echte marktwerking, maar dan krijg je ook alle ellende die we in Engeland hebben gezien. En kijk dan niet gek op als er nog drie keer per dag een trein naar Vlissingen rijdt. Maar dat heeft met de Achterhoek allemaal weinig te maken, daarvoor hebben "we" bepaald dat we concessies gaan vergeven door middel van offertes, en daar horen dan weer deze randverschijnselen bij. Ik blijf het trouwens opvallend vinden dat dit een vrij kortlopende concessie is.

Zaterdag 02 jan 2010 - 12:44:51
vinny004
vinny004
Een erg conservatieve insteek. In Engeland zie je dat het van te voren boeken van treinkaartjes met zugbindung erg populair is (vooral omdat je soms maar 10 pond hoeft te betalen voor een verbinding die normaal 40 pond kost). Echte keuzevrijheid levert altijd een beter product op, omdat er dan vanzelf optimalisatie ontstaat. Dit heet ook wel: marktwerking

Laatst bewerkt door admin op Zondag 03 jan 2010 om 16:52:19, reden: Het laatste bericht hoef je niet te quoten

Zaterdag 02 jan 2010 - 13:01:50
keesje
keesje
Leuk als je een kaartje voor vervoerder X hebt en door één of andere seinstoring (toevallig niet zelden tussen Dtc en Ah) komt alleen vervoerder Y langsrijden. Of hoe dat men dan ook denkt te gaan regelen trouwens.

Denk niet dat het in de Nederlandse mentaliteit zit om een trein aan zich voorbij te laten gaan omdat men een vervoersbewijs heeft gekocht voor een andere vervoerder. Het lijkt in zo'n geval aardig op een OV á la paarse krokodil gedachte: "jaahaa hij staat daar!". Maar je mag niet mee!

Ook aardig in de huidige (en efficiente dienstregeling): Tijdens de halfuursdienst Dtc-Ah en uursdienst Ww-Ah, keert te Ah de trein uit Ww in 7 minuten op de trein naar Dtc en die uit Dtc in 7 minuten op die naar Ww.
Goed, nu zijn er twee vervoerders en die mogen dan elk in 37 minuten gaan keren. Op twee verschillende sporen ook nog, die zijn er immers in overvloed (verbouwing Ah!!) en met al die lange keringen kun je ook vast heel goedkoop zijn bij het binnenhalen van een consessie.

Zo zijn er nog wel talloze voorbeelden te bedenken hoe het op deze wijze niet bijdraagt aan een efficiente dienstuitvoering en een nóg beperktere mogelijkheden tot bijsturing. Laat staan dat ieder met zijn eigen kleinere parkje materieel gaat rijden en hoe dat gaat, heeft CXX ons al laten zien.

Maar misschien is dat wel wat we willen?

Laatst bewerkt door keesje op Zaterdag 02 jan 2010 om 13:02:25

Zaterdag 02 jan 2010 - 13:06:07
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
Marktwerking werkt best aardig voor lange afstanden, dergelijke trips plant men vaak lang van tevoren, waardoor je makkelijk uit verschillende aanbieders een keuze kunt maken.

Tussen Dtc en Ah is echter totaal geen sprake van lange-afstandsvervoer. Het is eerder een soort S-Bahn-achtige dienst (er zijn in Duitsland ook S-Bahnlijnen die iedere 15 minuten rijden). En om nou uit verschillende vervoerders en bepaalde treinen te gaan kiezen op een S-Bahn lijkt me zeer omslachtig.

Voor het reizigersgemak en de bijsturing is één en dezelfde vervoerder wenselijk. Zeker omdat Prorail er op dit baanvak nogal eens een klerezooi van maakt, en om dan op dat enkelspoor met twee bijsturingsorganisaties de treindienst weer op te starten, dat is een recept voor een drama.

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Zaterdag 02 jan 2010 - 13:12:13
broek53
broek53
Over het aanbesteden van alleen de lijnen in Noord-Holland heb ik destijds (toen dat eventjes ging lijken te gaan spelen) eens bekeken wat dat voor Amsterdam C zou betekenen. Kort gezegd: minimaal een compleet perron erbij. De plannen voor destijds een spoor 16 zijn toen nog eens bekeken op de mogelijkheid nog een spoor 17 toe te voegen... Anders gezegd: keringen van series op elkaar en het doorrijden van de ene serie op de andere heeft in de loop der tijd een aantal infrastructurele uitbreidingen voorkomen en als je dat wilt losknippen, komen die uitbreidingen als vanzelf weer boven drijven. De wedergeboorte van de diverse Buurtstations ?

Laatst bewerkt door broek53 op Zaterdag 02 jan 2010 om 13:20:40

Zaterdag 02 jan 2010 - 13:16:22
fr
fr
Quote
keesje: Ook aardig in de huidige (en efficiente dienstregeling): Tijdens de halfuursdienst Dtc-Ah en uursdienst Ww-Ah, keert te Ah de trein uit Ww in 7 minuten op de trein naar Dtc en die uit Dtc in 7 minuten op die naar Ww.
Goed, nu zijn er twee vervoerders en die mogen dan elk in 37 minuten gaan keren. Op twee verschillende sporen ook nog, die zijn er immers in overvloed (verbouwing Ah!!) en met al die lange keringen kun je ook vast heel goedkoop zijn bij het binnenhalen van een consessie.
Maar die treinen naar Doetinchem vallen dan wel onder de 30900-serie dus we mogen hopen dat die ritten dan ook door de vervoerder Arnhem - Winterswijk gereden gaan worden.

Maar voor de rest ben ik ook tegen .

Laatst bewerkt door fr op Zaterdag 02 jan 2010 om 13:16:56

Zaterdag 02 jan 2010 - 13:18:39
waalkade
waalkade
Quote
keesje: Leuk als je een kaartje voor vervoerder X hebt en door één of andere seinstoring (toevallig niet zelden tussen Dtc en Ah) komt alleen vervoerder Y langsrijden.
Dat is wel heel ouderwets, een kaartje. Lastig is wel de keuze op Arnhem of Velperpoort, daar komen mogelijk straks 3 verschillende incheck poortjes of paaltjes te staan.

Zaterdag 02 jan 2010 - 13:27:40
daniel81
daniel81
Quote
vinny004:In Engeland zie je dat het van te voren boeken van treinkaartjes met zugbindung erg populair is (vooral omdat je soms maar 10 pond hoeft te betalen voor een verbinding die normaal 40 pond kost). Echte keuzevrijheid levert altijd een beter product op, omdat er dan vanzelf optimalisatie ontstaat. Dit heet ook wel: marktwerking
Dit is niet vergelijkbaar met Nederland en al helemaal niet met regionaal verkeer. Dergelijke situaties hebben meer gelijkenis met vliegreizen of internationale treinreizen: reizen over grote afstand die je zorgvuldig voorbereidt en waar je je hele programma van die dag helemaal op afstemt.
Hier hebben we we maken met korte ritjes, die vooral gemakkelijk moeten zijn: gewoon naar een station lopen en op de eerstvolgende trein kunnen stappen, ongeacht wat voor treinkaartje je hebt. Hierboven wordt het effect van frequentieverhogingen genoemd. Ga je verschillende maatschappijen laten rijden met eigen tarieven en kaartjes, dan help je meteen het positieve effect van hoge frequenties om zeep.
Marktwerking is leuk op een markt met veel kooplieden en veel consumenten, maar niet voor dit soort situaties. Niet voor niets hebben we in de jaren '30 de omgekeerde beweging gezien: dat de overheid de regie overnam en van vrije marktwerking er een staatsbedrijf van heeft gemaakt.

Wat de 'zitplaatsgarantie' betreft: ze kunnen het ook oplossen op de Veoliamanier: je trein volstouwen met plankjes van 20x20 cm en dat 'zitplaatsen' noemen

Zaterdag 02 jan 2010 - 13:35:44
tochjo
tochjo
Quote
fr: Maar die treinen naar Doetinchem vallen dan wel onder de 30900-serie dus we mogen hopen dat die ritten dan ook door de vervoerder Arnhem - Winterswijk gereden gaan worden.
Uit het Bestek Achterhoek Rivierenland (aanbestedingskalender.nl) haal ik:
De Concessie omvat op het traject Arnhem – Doetinchem uitsluitend de uitvoering van de treindiensten Arnhem – Doetinchem – Winterswijk, met bediening van alle huidige en toekomstige tussengelegen stations. De in dat patroon liggende treindiensten tussen Arnhem en Doetinchem zoals die in de dienstregeling 2009 werden aangeboden behoren eveneens tot de Concessie. Het aantal onder de Concessie vallende treindiensten dat tussen Arnhem en Doetinchem wordt aangeboden door de Concessiehouder bedraagt ten hoogste twee per uur en richting.

Zaterdag 02 jan 2010 - 13:39:09
daniel81
daniel81
Da's nog 'ns wonderlijk: de eerste autoriteit die geen MINIMUM-, maar een MAXIMUMfrequentie voorschrijft. Heeft dat nou te maken met die CO2-uitstoot?

Zaterdag 02 jan 2010 - 13:52:47
keesje
keesje
Quote
waalkade:
Quote
keesje: Leuk als je een kaartje voor vervoerder X hebt en door één of andere seinstoring (toevallig niet zelden tussen Dtc en Ah) komt alleen vervoerder Y langsrijden.
Dat is wel heel ouderwets, een kaartje. Lastig is wel de keuze op Arnhem of Velperpoort, daar komen mogelijk straks 3 verschillende incheck poortjes of paaltjes te staan.
Misschien wil een van de vervoerders wel een poortje en het andere niet.

Zaterdag 02 jan 2010 - 13:55:57
keesje
keesje
Als ik de berichtgeving goed heb gevolgd, moet het KAN beslissen over wie Dtc-Ah gaat rijden. Wanneer gebeurt dat en waarom is dat nog niet gedaan? Heeft de provincie Gelderland hier geen inspraak op?

Zaterdag 02 jan 2010 - 14:26:54
tochjo
tochjo
Het traject Arnhem-Doetinchem wordt onderdeel van de concessie Arnhem Nijmegen die december 2012 ingaat. De Stadsregio Arnhem Nijmegen is de concessieverlener en de provincie Gelderland treedt op als penvoerder (aldus het Bestek Achterhoek Rivierenland). Op de website van de Stadsregio staat onder het kopje Planning geschreven (www.stadsregioarnhemnijmegen.nl):
Als alles volgens planning verloopt, start de aanbesteding in oktober 2010. De gunning van de concessie is oktober 2011. Na ruim een jaar voorbereiding rijden de treinen en bussen dan eind 2012 onder de nieuwe concessiehouder.

Dit lijkt misschien een korte periode, vooral met het oog op de noodzaak voor het bestellen van treinen, maar dat is opgelost doordat in het Bestek Achterhoek Rivierenland de volgende passage is opgenomen:
De Concessiehouder [van de concessie Achterhoek en dus vervoerder op Arnhem-Winterswijk] verplicht zich tot het nemen van een optie voor de Stadsregio voor de levering van materieel ten behoeve van de toekomstige concessiehouder Stadsregio. Het precieze aantal te bestellen treinstellen zal op een later moment door de Stadsregio aan de Concessiehouder worden gemeld. De Stadsregio garandeert jegens de Concessiehouder dat in de aanbestedingsdocumentatie ten behoeve van de aanbesteding die door de Stadsregio wordt georganiseerd de verplichting voor de Concessiehouder Stadsregio is opgenomen dit materieel in te zetten voor het verzorgen van openbaar vervoer. Over de manier waarop de inzet van het materieel door de Concessiehouder Stadsregio (juridisch) zal worden vormgegeven, worden nadere afspraken gemaakt.

Zaterdag 02 jan 2010 - 14:45:00
Dre
Dre
Leuke passage, die dus alleen opgaat als concessie Achterhoek en concessie Stadregio Arnhem Nijmegen door dezelfde vervoerder worden, immers wordt alleen de concessiehouder Achterhoek verplicht een optie te nemen.

Juridisch gezien zijn andere vervoerders niet verplicht een optie te nemen. Zij zullen pas in november 2011 (wanneer de inspraakprocedure van zes weken afgelopen is) materieel bestellen, dat wellicht nog niet eens voor december 2012 geleverd is.

Zaterdag 02 jan 2010 - 14:50:27
waalkade
waalkade
Quote
keesje: Als ik de berichtgeving goed heb gevolgd, moet het KAN beslissen over wie Dtc-Ah gaat rijden. Wanneer gebeurt dat en waarom is dat nog niet gedaan? Heeft de provincie Gelderland hier geen inspraak op?
Wanneer? Niet specifiek Achterhoek, maar voor het hele land: www.kpvv.nl en dan zoeken op poster.
Er is net een "tussen" aanbesteding geweest met een korte looptijd voor het KAN gebied.
Straks moet alles met elkaar in de pas lopen.

Zaterdag 02 jan 2010 - 15:19:26
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Quote
Dre: Leuke passage, die dus alleen opgaat als concessie Achterhoek en concessie Stadregio Arnhem Nijmegen door dezelfde vervoerder worden, immers wordt alleen de concessiehouder Achterhoek verplicht een optie te nemen.
Nee wel goed lezen... er staat dat de houder van de concessie Achterhoek de optie moet nemen en dat de toekomstige houder van de SAN-concessie verplicht is dit materieel te gebruiken voor zijn treindiensten.

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Zaterdag 02 jan 2010 - 17:49:19
fastguy84
fastguy84
Quote
daniel81:
Wat de 'zitplaatsgarantie' betreft: ze kunnen het ook oplossen op de Veoliamanier: je trein volstouwen met plankjes van 20x20 cm en dat 'zitplaatsen' noemen
Dat zal niet gebeuren, zie het bestek:
Quote
C.2.47 In de tweede klasse mogen in de breedte gezien maximaal vier (bijvoorbeeld 2+2) zitplaatsen worden aangeboden.

Zaterdag 02 jan 2010 - 17:52:23
keesje
keesje
Dan kan het nog altijd het plankje van 20x20 cm zijn.

Zaterdag 02 jan 2010 - 18:22:51
fastguy84
fastguy84
Uiteraard, maar ik neem aan dat daniel81 indirect naar de 'vijf-op-een-rij' verwees.

Zaterdag 02 jan 2010 - 18:34:58
ruysdael
ruysdael
Quote
keesje: Leuk als je een kaartje voor vervoerder X hebt en door één of andere seinstoring (toevallig niet zelden tussen Dtc en Ah) komt alleen vervoerder Y langsrijden. Of hoe dat men dan ook denkt te gaan regelen trouwens.
Je koopt toch gewoon een kaartje voor de trein, ongeacht de vervoerder? Dat is nu toch ook daar?


Zaterdag 02 jan 2010 - 18:51:25
daniel81
daniel81
Ja en nee. Er zijn in Gelderland ook allerhande soorten andere kaartjes in omloop. Zo was er de promotie-actie 'Ontdek het OV' (o.i.d.) van de provincie. Gratis kaartjes via internet te bestellen, maar alleen geldig bij bepaalde vervoerders (zo ontdekken 'nieuwe' reizigers inderdaad hoe OV tegenwoordig in elkaar zit ). Ook de Weekenddagkaart was niet bij alle vervoerders geldig.

@fastguy: ik had inderdaad de Velios in gedachten.
Toch eigenlijk te triest voor woorden dat je als overheid daadwerkelijk álles in voorwaarden moet afdwingen ...

Zaterdag 02 jan 2010 - 19:24:48
keesje
keesje
Quote
maccerr:
Quote
keesje: Leuk als je een kaartje voor vervoerder X hebt en door één of andere seinstoring (toevallig niet zelden tussen Dtc en Ah) komt alleen vervoerder Y langsrijden. Of hoe dat men dan ook denkt te gaan regelen trouwens.
Je koopt toch gewoon een kaartje voor de trein, ongeacht de vervoerder? Dat is nu toch ook daar?
Ja nu wel. Maar als de marktwerkinggedachte daar ernstige vormen gaat aannemen dan zou in dat plaatje ook 2 vervoerders met elk hun eigen tarief of acties passen. Leuk die hoge frequenties, maar als je voor een bepaalde vervoerder kiest (of MOET kiezen omdat je bus er nou eenmaal op aansluit), dan is het eigenlijk een halvering van de frequenties.

Zaterdag 02 jan 2010 - 19:29:30
kbrandsma
kbrandsma
De theorie versus praktijk situatie over de optie op treinstellen lijkt mij totaal onpraktisch verzonnen door de provincie, mede omdat totaal onduidelijk is hoeveel treinstellen voor de optie benodigd zijn.

Het lijkt mij het meest logisch dat Arriva deze optie aan heeft moeten bieden aan de provincie, zodat deze optie in de aanbesteding van de lijn Arnhem - Doetinchem voor de nieuwe vervoerder kan worden meegenomen. Maar als er geen vastgesteld aantal treinen is gedefinieerd, dan heb je er als provincie vrij weinig aan.

In deze situatie heeft Arriva een offerte bij de fabrikant welke materieel gaat leveren voor de concessie Achterhoek en Rivierenland aan moeten vragen, maar alleen wat een treinstel in 2011 kost, aangezien het definitieve aantal nog niet bekend is.

Beter was geweest om de keuze voor (nieuw) materiaal op Arnhem - Doetinchem af te laten hangen van de materiaalvoorkeur van de vervoerder in de Achterhoek en Rivierenland, gekoppeld aan een (in de offerte naar de provincie) meegenomen bedrag voor levering van een minimaal aantal stellen voor Arnhem - Doetinchem in 2012. De toekomstige vervoerder (wellicht dezelfde) hoeft dan in 2011, wanneer hij weet hoeveel exacte stellen nodig zijn, alleen nog maar een beperkt aantal stellen door dezelfde fabrikant te laten uitleveren.
Quote
cuijk: Doet niet af aan het feit dat er lang niet is geïnvesteerd in uitbreiding van de infra buiten het kernnet. enkele links van de afgelopen jaren: www.gelderlander.nl
www.gelderlander.nl
www.limburger.nl
In vrijwel alle gevallen zijn deze wensen terecht niet ingewilligd. Na een overbelastingsverklaring moet naar mogelijkheden worden gezocht waardoor de gewenste frequentie wel kan worden uitgevoerd. Als blijkt dat met één passeerspoor van €5 mln de gewenste frequentie kan worden gereden, dan is het (in dit land) niet nodig om voor €20 mln bijvoorbeeld 10 km dubbelspoor aan te leggen. Dat bij vertragingen op trajecten met dubbelspoor beter kan worden bijgestuurd speelt bij dergelijke verschillende bedragen vrijwel geen rol. Vertraging van de dienst speelt op dergelijke trajecten toch maar in 5-10% van de ritten een rol.

Zaterdag 02 jan 2010 - 19:30:13
fastguy84
fastguy84
Heb het bestek doorgelezen (deels) en voor zover ik zie moet de vervoerder in alles zorgen voor de inpassing en uitstraling van het gecombineerde stuk. Dat betekent dus ook dat speciale kaartjes bij beide concessiehouders gelden. Vandaar ook het identieke materieel. Er waren punten te verdienen voor een realistische kijk en goede samenwerking. Verder moet de drgl worden afgestemd en kan pas zodra Ah-Dtc 4 treinen pupr heeft op de SAN-concessie, er een zonetrein komen Ah-Dtc (rechtstreeks) en dan door op het stuk Dtc-Ww (stop), de bedieningsplicht wordt dan bedieningsverbod.
Quote
kbransma: Het lijkt mij het meest logisch dat Arriva deze optie aan heeft moeten bieden aan de provincie, zodat deze optie in de aanbesteding van de lijn Arnhem - Doetinchem voor de nieuwe vervoerder kan worden meegenomen. Maar als er geen vastgesteld aantal treinen is gedefinieerd, dan heb je er als provincie vrij weinig aan.
Is inderdaad de reden, juist daarvoor mag de Stadsregio dit later zelf nog bepalen. Zie dit:
Quote
C.9.12: De Inschrijver geeft in zijn offerte aan welke opties genomen (zullen) worden en op welk moment de Stadsregio uiterlijk bekend moet maken welk aantal treinstellen besteld moet worden.
Dit geeft de Stadsregio de kans om te kijken met hoeveel stellen een dienst gepland moet worden (maakt nl. nogal uit of de winnende concessiehouder voor materieel à la Wadloper DH-I (qua aantal zitplaatsen!) of een SLT V100-achtige variant gaat).

Laatst bewerkt door fastguy84 op Zaterdag 02 jan 2010 om 19:37:24, reden: reactie op kbrandsma toegevoegd

Zaterdag 02 jan 2010 - 19:56:30
keesje
keesje
Quote
fastguy84: Vandaar ook het identieke materieel. Er waren punten te verdienen voor een realistische kijk en goede samenwerking.
Doet Prorail daar dan ook aan mee? Een goede afstemming op papier is leuk, maar hoe denkt men zoiets te gaan doen in de praktijk?
Quote
Verder moet de drgl worden afgestemd en kan pas zodra Ah-Dtc 4 treinen pupr heeft op de SAN-concessie, er een zonetrein komen Ah-Dtc (rechtstreeks) en dan door op het stuk Dtc-Ww (stop), de bedieningsplicht wordt dan bedieningsverbod.
Een zonetrein op Ah-Ww? Bedieningsverbod op tussengelegen stations tussen Ah en Dtc? Soms geloof je je ogen gewoon niet, maar goed, de provincie zal wel een bedrijfsuitje hebben gemaakt in de Efteling en daar het sprookjesbos hebben bezocht.

Eigenlijk geldt opmerking die ik maak op de eerste quote, net zo hard voor deze quote. Afstemming op elkaar en tegelijkertijd bedieningsverboden en -verplichtingen. Dat gaat toch helemaal nergens meer over... Concurrentie is het dan allerminst meer overigens.

Maar misschien is het wel zo'n idioot idee dat ik hoop dat ik het verkeerd begrepen heb.

Laatst bewerkt door keesje op Zaterdag 02 jan 2010 om 19:57:17

Zaterdag 02 jan 2010 - 20:13:46
broek53
broek53
Ik ben de weg in het sprookjesbos ook een beetje kwijt, maar ik moet aannemen dat ik het verkeerd begrijp. Zoals ik het lees zouden er 4 stoptreinen op Doetinchem moeten rijden en daarboven een zonetrein, die ook nog eens geacht worden door te rijden in Didam en Wehl?

Zaterdag 02 jan 2010 - 20:27:36
ettenrail
ettenrail
Hoe ik het lees wordt het:
4x STOP Ah-Dtc
2x Ah-Dtc(Non-Stop) en verder naar Ww (Stop)
Hmm, leuker kunnen we het niet maken en al helemaal niet makkelijker


Zaterdag 02 jan 2010 - 20:33:02
dh3201
dh3201
Door die zonetrein krijgen de reizigers van tussen Dtc en Ww wel een snellere verbinding met Ah doordat die trein niet op al die tussenstations hoeft te stoppen. Die paar reizigers die van een tussenstation tussen Ww en Dtc naar een tussenstation tussen Dtc en Ah moeten, kunnen in Dtc overstappen.

In principe een vergelijkbare situatie als tussen Hdr en Asd. De IC3000 is als zonetrein te zien die tussen Zd en Amr niet overal stopt en tussen Amr en Hdr wel overal. Reizigers tussen bijvoorbeeld Ana en Wm moeten overstappen.

Shqiperise-lopers?

Zaterdag 02 jan 2010 - 20:34:09
ettenrail
ettenrail
Maar als je van Dtc snel naar Ah wil ben je dus verplicht te houden aan die vervoerder (Arriva dus) die maar 2x per uur rijdt terwijl er wel 6x per uur verbinding is.


Zaterdag 02 jan 2010 - 20:34:21
tochjo
tochjo
In het Bestek Achterhoek Rivierenland staat in eenvoudige taal geschreven wat men wil:
In afstemming met de Stadsregio Arnhem Nijmegen is voor de treindiensten Arnhem – Doetinchem (– Winterswijk) een parallelle concessie-indeling gekozen. Dit betekent dat de doorgaande treindiensten Arnhem – Doetinchem – Winterswijk door de provincie worden aanbesteed; de nu bestaande korttrajectdiensten Arnhem – Doetinchem worden (op enkele uitzonderingen na) onderdeel van de concessie Stadsregio. Hiermee krijgt de Stadsregio de mogelijkheid om op termijn de frequentie op het traject Arnhem – Zevenaar – Doetinchem te verhogen naar zes treinen per uur en richting. In die situatie is het denkbaar dat de “doorgaande” en onder deze concessie vallende treindienst Arnhem – Doetinchem – Winterswijk tussen Arnhem en Doetinchem als sneltrein gaat rijden. Dit kan reizigers uit de Achterhoek extra voordelen brengen.

Iedereen hier begrijpt natuurlijk dat het met de huidige infra, enkelspoor tussen Zevenaar en Doetinchem en beperkte kruisingsmogelijkheden (buiten Zv en Dtc alleen te Did en Wl), absoluut onmogelijk is meer dan vier keer per uur per richting te rijden. Als we echter dat even laten voor wat het is en aannemen dat het in de toekomst wel mogelijk wordt, dan is inderdaad een plan dat de treinen Ah-Dtc alle stations bedienen en dat de treinen Ah-Ww (een deel van) de stations tussen Ah en Dtc gaan overslaan. Maar dat zal bij aanvang van de concessie zeker nog niet het geval zijn.

In het Bestek staat bijvoorbeeld verder erg voorzichtig geschreven:
De concessie Stadsregio omvat in eerste instantie 2 ritten per uur en richting tussen Doetinchem en Arnhem met bediening van alle bestaande en toekomstige tussenstations. Het streefbeeld is dit aantal ritten op termijn uit te breiden naar maximaal 4 ritten per uur en richting. Wanneer deze uitbreiding wordt gerealiseerd, is het mogelijk dat de onder deze Concessie vallende treindienst op het traject Doetinchem – Arnhem wordt aangepast tot een zone-trein, die (een deel van) de tussen Doetinchem en Arnhem gelegen stations niet bedient op de tijdstippen dat de concessiehouder Stadsregio een kwartierdienst aanbiedt. In dat geval wordt de bedieningsverplichting voor de betreffende stations en tijdstippen omgezet in een bedieningsverbod. Het Ontwikkelteam zal te zijner tijd de mogelijkheden nader uitwerken, waarbij onder meer de eventuele financiële consequenties en de gevolgen voor de kwaliteit, punctualiteit en reistijd van (de klanten van) beide treindiensten worden onderzocht. De conclusies en aanbevelingen van het Ontwikkelteam worden betrokken in de besluitvorming.

Kortom: niets is zeker.

Zaterdag 02 jan 2010 - 20:39:18
dh3201
dh3201
Quote
ettenrail: Maar als je van Dtc snel naar Ah wil ben je dus verplicht te houden aan die vervoerder (Arriva dus) die maar 2x per uur rijdt terwijl er wel 6x per uur verbinding is.
Hezelfde als nu tussen Rtd en Shl. Als je snel wilt ben je dus 'verplicht' te houden aan NSHispeed die maar 1x per uur rijdt terwijl er wil tig x per uur verbinding is....

Shqiperise-lopers?

Zaterdag 02 jan 2010 - 22:31:05
keesje
keesje
En als je van één van de stations tussen Ah en Dtc naar voorbij Dtc wilt richting Ww, mag je met vervoerder X én te Dtc overstappen (!) vervoerder Y. Tijdwinst?

Leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker?

Zaterdag 02 jan 2010 - 23:42:43
keesje
keesje
Quote
broek53: Ik ben de weg in het sprookjesbos ook een beetje kwijt, maar ik moet aannemen dat ik het verkeerd begrijp. Zoals ik het lees zouden er 4 stoptreinen op Doetinchem moeten rijden en daarboven een zonetrein, die ook nog eens geacht worden door te rijden in Didam en Wehl?
En ook in Dtch, Zv, Dvn en Ahp neem ik aan? Je gaat dan geheid situaties tegenkomen dat sneltreinen moeten kruisen op een station en dan langs of bij het perron tot stilstand komt. Niet instappen! Wij bedienen dit station niet!

Mevrouw van de provincie Marijke van Haaren zal wel teleurgesteld zijn dat haar naam niet op één van de Syntus treinen pronkt. Maar dat belooft doorgaans ook niet veel goeds: want het stel van CXX (5035), waarnaar zij vernoemd was stootte als eerste flink de neus! Kan geen toeval zijn.

Zondag 03 jan 2010 - 17:49:03
keesje
keesje
Syntus gaat het verlies van de consessie aanvechten: www.gelderlander.nl

Maandag 11 jan 2010 - 18:34:03
nickeyboy
nickeyboy
Twitter @menke_nick Youtube treinenbus Flickr 57428273@N07
Biedingen waren niet anoniem

DOETINCHEM - In tegenstelling tot de bewering van de Gelderse gedeputeerde Marijke van Haaren, waren de biedingen voor de concessie voor het openbaar vervoer in Achterhoek/Rivierenland niet anoniem.

Het beoordelingsteam wist welke offertes het zat te beoordelen. Behalve het officiële beoordelingsteam waren er ook externe adviseurs die op specifieke onderdelen punten mochten geven. Ook zij wisten welke offertes zij zaten te beoordelen, aldus woordvoerster Marga Nijenhuis van de provincie.

Directeur Frank de Leeuw van Syntus heeft nooit geloofd dat de biedingen anoniem zijn bekeken. Syntus heeft een zevenhonderd pagina's tellend boekwerk afgeleverd, compleet met logo dat volgens hem onmogelijk geanonimiseerd kan zijn.

Syntus heeft dinsdag een gesprek met gedeputeerde Van Haaren over het verlies van de concessie aan Arriva. "Wij hebben behoefte aan meer informatie", aldus de Leeuw. Afhankelijk van de uitkomst van het gesprek beslist Syntus of het bezwaar maakt of niet.

Bron: De Gelderlander
____________________________________
Ik gok dat de biedingfase nog wel een keer over mag....

Laatst bewerkt door nickeyboy op Maandag 11 jan 2010 om 18:34:48

Maandag 11 jan 2010 - 19:35:28
keesje
keesje
Zóóó leuk, dat spelen met busjes en treintjes... Van Haaren soms belangen bij Arriva?

Woensdag 13 jan 2010 - 12:28:09
maxime
maxime
Jaa he..ik adviseer een modelbaan startset voor mevrouw Van Haren, dan kan ze zelf beslissen wat er rijdt. Dit komt namelijk heel sterk op mij over als een gevalletje persoonlijke voorkeur!

Dit kan nog een leuke zaak worden, want Syntus heeft immers maar met een klein verschil verloren!

Laatst bewerkt door maxime op Woensdag 13 jan 2010 om 12:51:07

Woensdag 13 jan 2010 - 12:37:53
berkel73
berkel73
Denk niet dat Marijke van Haaren een meneer is , maar dat terzijde...

Woensdag 13 jan 2010 - 12:53:19
maxime
maxime
Excuseer

Woensdag 13 jan 2010 - 13:49:45
idolaat
idolaat
Heeft iemand al een reactie van arriva zelf gehoord of gezien? De website van de vervoerder zwijgt namelijk in alle talen..

Woensdag 13 jan 2010 - 13:53:13
willy84
willy84
Zolang het besluit nog niet in rechte onaantastbaar is zal dat ook wel zo blijven...

Woensdag 13 jan 2010 - 13:54:00
keesje
keesje
Waar zouden ze op moeten reageren dan? Het enige dat ik erover heb gelezen is dat ze blij zijn met de gunning. En ik mag aannemen dat je dat bent als vervoerder als je ergens op ingeschreven hebt én de consessie wint.

Woensdag 13 jan 2010 - 14:29:34
idolaat
idolaat
Meestal als een dergelijk bedrijf een grote opdracht binnenhaalt volgt er wel een persbericht o.i.d. En arriva heeft nog niet actief de media hiermee gezocht..

Woensdag 13 jan 2010 - 17:17:59
mren
mren
Quote
willy84: Zolang het besluit nog niet in rechte onaantastbaar is zal dat ook wel zo blijven...
Mensen, dit is het enige juiste antwoorden. Zolang de Alcateltermijn nog niet is verstreken, is er nog niets definitief.

Een niet-anonieme beoordeling is voorzichtig gezegd niet gangbaar, echter niet verboden. Tenzij natuurlijk vooraf kenbaar is gemaakt dat beoordeling geanonimiseerd zou geschieden (wat wel gebruikelijk is).

Woensdag 13 jan 2010 - 20:23:09
daniel81
daniel81
Misschien een rare vraag: Is het toegestaan om in de beoordeling de zittende vervoerder al op voorhand een paar tienden extra te geven? De zittende vervoerder kent het gebied en heeft vanaf dag 1 al relatief goed materieel inzetbaar. De kans op blamages door b.v. buschauffeurs die routes niet kennen, rijtijden die veel te krap gepland zijn, treinen die veel te kort gepland zijn omdat men de vervoersomvang niet goed kent enz, zijn immers veel kleiner als de zittende vervoerder mag blijven rijden.
Je kunt ook andersom redeneren: een nieuwe vervoerder een paar verlies-tienden geven om de opstartproblemen in te calculeren.
(toegegeven: ook zittende vervoerders kunnen opstartproblemen hebben, ik herinner me de stadsbusconcessie Amf waarbij CXX alles overhoop haalde en er mensen veelvuldig achterbleven omdat ze niet in de voorziene taxibusjes pasten ...)

Woensdag 13 jan 2010 - 20:28:13
keesje
keesje
Daar heeft Arriva ook in Dordrecht mee zitten knoeien: rijtijden aanstrakken, routes inkorten, halte's weghalen. Vervolgens boete's incasseren van de opdrachtgever (voor de opdrachtgever ook extra kassa). Personeel dat terecht in opstand komt doordat hun omstandigheden onwerkbaar wordt, reizigers die knettergek worden van de chaos...

Hetzelfde gelazer hebben we ook al op diverse andere consessies gehad om niet in de rode cijfers te komen. Het hoort er kennelijk allemaal bij tegenwoordig. Niet om reizigers van A naar B te brengen, maar domweg om geld te verdienen. Ten koste van heel veel helaas...

Maar leg dat allemaal maar eens uit aan een provinciebestuur met oogkleppen op.

Woensdag 13 jan 2010 - 20:37:55
mren
mren
Quote
daniel81: Misschien een rare vraag: Is het toegestaan om in de beoordeling de zittende vervoerder al op voorhand een paar tienden extra te geven?
Nee. Wel kun je in de selectieronde (let wel: dit is iets anders dan de gunningsronde!) eisen dat bedrijven ervaring hebben met dergelijke projecten.

Nadeel is zo wel dat je mogelijke frisse nieuwkomers buitensluit.

Het past performance-instrument is wel in ontwikkeling, dit zou ook de relaties OG-ON gedurende de concessieperiode ten goede komen. Bij uitknijpen van de OG bij elke tegenslag of de mazen van zaken als minimale bediening opzoeken, zal men bij een volgende aanbesteding op achterstand staan. Dat dit niet met de huidige aanbestedingsregelgeving mogelijk is, is een ander punt dat nog aandacht behoeft de komende jaren.

Woensdag 13 jan 2010 - 22:32:57
kleine_man
kleine_man
Quote
tochjo: In het Bestek Achterhoek Rivierenland staat in eenvoudige taal geschreven wat men wil:
In afstemming met de Stadsregio Arnhem Nijmegen is voor de treindiensten Arnhem – Doetinchem (– Winterswijk) een parallelle concessie-indeling gekozen. Dit betekent dat de doorgaande treindiensten Arnhem – Doetinchem – Winterswijk door de provincie worden aanbesteed; de nu bestaande korttrajectdiensten Arnhem – Doetinchem worden (op enkele uitzonderingen na) onderdeel van de concessie Stadsregio. Hiermee krijgt de Stadsregio de mogelijkheid om op termijn de frequentie op het traject Arnhem – Zevenaar – Doetinchem te verhogen naar zes treinen per uur en richting. In die situatie is het denkbaar dat de “doorgaande” en onder deze concessie vallende treindienst Arnhem – Doetinchem – Winterswijk tussen Arnhem en Doetinchem als sneltrein gaat rijden. Dit kan reizigers uit de Achterhoek extra voordelen brengen.
Even los van alle praktische invullingen qua spoorcapaciteit. Extra treinen tussen Dtc-Zv en Ah zijn zeker in de spits geen overbodige luxe.

Er komen de komende jaren nog minimaal 3 haltes erbij tussen Zv en Ahp. 1 ten westen van Zv, 1 in Westervoort en 1 in Arnhem (aan de zuidkant van Presikhaaf). Een soort "doorgaande" trein zou wel iets van een uitkomst bieden voor de mensen die vanuit Dtc komen.

De treinen vanuit Dtc zitten nu al in de spitsen vanaf Zv vol, en dan moeten de mensen er in Dvn en Ahp er nog bij.

Woensdag 13 jan 2010 - 22:44:28
keesje
keesje
Nou, dan mag men wel eens gaan denken aan wat extra spoortjes en een vrije kruising te Va. De provincie pakt wel uit hoor! Maar... wel zo goedkoop mogelijk natuurlijk!

Woensdag 13 jan 2010 - 23:01:54
jeanpierre
jeanpierre
Even voor de duidelijkheid: Die stations staan op het verlanglijstje van de stadsregio, niet van de provincie.

Woensdag 13 jan 2010 - 23:14:36
mren
mren
Stel je voor dat je zou samenwerken

Woensdag 13 jan 2010 - 23:29:21
jeanpierre
jeanpierre
Hoezo? Die stations liggen op het traject waarvoor de stadsregio verantwoordelijk is, zij moeten dus de haalbaarheid laten onderzoeken. Vanuit de samenwerking wordt gekeken welke treindienst er in de toekomst het beste gereden kan worden. Vandaar de opmerkingen in het bestek over het mogelijk verhogen van de frequentie en het mogelijk laten rijden van een zonetrein. ProRail heeft al een onderzoek(je) gedaan wat er qua infrastructuur nodig is.

Woensdag 13 jan 2010 - 23:42:03
fastguy84
fastguy84
Quote
mren:
Quote
daniel81: Misschien een rare vraag: Is het toegestaan om in de beoordeling de zittende vervoerder al op voorhand een paar tienden extra te geven?
Nee. Wel kun je in de selectieronde (let wel: dit is iets anders dan de gunningsronde!) eisen dat bedrijven ervaring hebben met dergelijke projecten.

Nadeel is zo wel dat je mogelijke frisse nieuwkomers buitensluit.

Het past performance-instrument is wel in ontwikkeling, dit zou ook de relaties OG-ON gedurende de concessieperiode ten goede komen. Bij uitknijpen van de OG bij elke tegenslag of de mazen van zaken als minimale bediening opzoeken, zal men bij een volgende aanbesteding op achterstand staan. Dat dit niet met de huidige aanbestedingsregelgeving mogelijk is, is een ander punt dat nog aandacht behoeft de komende jaren.
Als aanvulling: in deze aanbesteding waren extra punten te verdienen voor een 'realistische' visie (op meerdere onderdelen). De twee partijen, die bij een vrijwel gelijkblijvende vraag om diensten, de meest 'realistische' kijk hebben zijn natuurlijk degene die de diensten nu aanbiedt (Syntus) en degene die de concessie beheert (provincie). Op die manier zit er wellicht iets van voordeel voor de huidige exploitant.

Donderdag 14 jan 2010 - 20:58:29
tochjo
tochjo
Quote
kleine_man: Even los van alle praktische invullingen qua spoorcapaciteit. Extra treinen tussen Dtc-Zv en Ah zijn zeker in de spits geen overbodige luxe.
Daar ben ik het niet mee eens. Zeker zolang er nog enkele stellen rijden, zie ik meer in het verlengen van de huidige treinen. Bovendien zie ik zelden reizigers achterblijven op de perrons. Niet iedereen kan zitten, nee, maar dat is zeker in de spits op een stukje van minder dan een kwartier (Ah-Zv) wel acceptabel. Op Dtc-Zv zie ik helemaal geen problemen.
Quote
minimaal 3 haltes erbij tussen Zv en Ahp. 1 ten westen van Zv
Halte Zevenaar Oost staat, zoals de naam al suggereert, gepland ten oosten van Zv.
Quote
De treinen vanuit Dtc zitten nu al in de spitsen vanaf Zv vol, en dan moeten de mensen er in Dvn en Ahp er nog bij.
Wat is vol? Dvn-Ah is tien minuten, dat is prima te staan. In Ahp gaan er meer mensen uit dan erbij komen.

Donderdag 14 jan 2010 - 21:05:03
daniel81
daniel81
Quote
mren:
Quote
daniel81: Misschien een rare vraag: Is het toegestaan om in de beoordeling de zittende vervoerder al op voorhand een paar tienden extra te geven?
Nee. Wel kun je in de selectieronde (let wel: dit is iets anders dan de gunningsronde!) eisen dat bedrijven ervaring hebben met dergelijke projecten.

Nadeel is zo wel dat je mogelijke frisse nieuwkomers buitensluit.

Het past performance-instrument is wel in ontwikkeling, dit zou ook de relaties OG-ON gedurende de concessieperiode ten goede komen. Bij uitknijpen van de OG bij elke tegenslag of de mazen van zaken als minimale bediening opzoeken, zal men bij een volgende aanbesteding op achterstand staan. Dat dit niet met de huidige aanbestedingsregelgeving mogelijk is, is een ander punt dat nog aandacht behoeft de komende jaren.
Je hebt 'm nu negatief geformuleerd: slecht presteren levert de zittende vervoerder een achterstand op. Bestaat de relatie ook positief?
En: geldt dit alleen bij voor de relatie met je eigen ON of mag je ook oevr de schutting kijken om te onderzoeken hoe de ON daar met z'n OG omgaat?

Laatst bewerkt door daniel81 op Donderdag 14 jan 2010 om 21:05:24

Donderdag 14 jan 2010 - 21:06:35
daniel81
daniel81
Quote
jeanpierre: Hoezo? Die stations liggen op het traject waarvoor de stadsregio verantwoordelijk is, zij moeten dus de haalbaarheid laten onderzoeken. Vanuit de samenwerking wordt gekeken welke treindienst er in de toekomst het beste gereden kan worden. Vandaar de opmerkingen in het bestek over het mogelijk verhogen van de frequentie en het mogelijk laten rijden van een zonetrein. ProRail heeft al een onderzoek(je) gedaan wat er qua infrastructuur nodig is.
Wat ook zou betekenen dat de provinciale trein er niet MAG stoppen? (vgl Ahz) Reizigers? Wat zijn dat?

Donderdag 14 jan 2010 - 23:25:21
mren
mren
Quote
daniel81:
Je hebt 'm nu negatief geformuleerd: slecht presteren levert de zittende vervoerder een achterstand op. Bestaat de relatie ook positief?
En: geldt dit alleen bij voor de relatie met je eigen ON of mag je ook oevr de schutting kijken om te onderzoeken hoe de ON daar met z'n OG omgaat?
Ja, dat systeem wordt (al dan niet expliciet) bij onderhands aanbesteden gebruikt. Idealiter zou je een landelijke database op willen zetten met alle ervaringen uit het verleden, maar zo eenvoudig is dat nog niet omdat elk verhaal twee kanten heeft. Je kan wel vermelden dat een aannemer prutswerk heeft geleverd en dat je gebouw niet aan je eisen voldoet, maar dat kan natuurlijk net zo goed het gevolg zijn van het feit dat jij als OG verkeerde tekeningen of onduidelijke specificaties hebt geleverd. Maar bij openbare aanbestedingen loop je tegen juridische onmogelijkheid aan om op voorhand bepaalde partijen op voorsprong te zetten. Maar daar wordt aan gewerkt (ook door ProRail meen ik).

Op www.pianoo.nl zal e.e.a vast wel wat uitgebreider beschreven staan.

Laatst bewerkt door mren op Donderdag 14 jan 2010 om 23:26:18

Vrijdag 15 jan 2010 - 10:42:11
NDS
NDS
Ik heb me maar weer eens door 2 pagina's reacties heen gewerkt.

Welke vervoerder waar gaat rijden moet ik nog zien, ik heb geen bezwaar tegen 2 vervoerders. Ik wil kunnen kiezen met welke vervoerder ik reis ook of ze nou met de zelfde of andere vervoersbewijzen werken. Als ik een conflict heb met spoor vervoerder a kan ik ook kiezen met vervoerder b te reizen. Goed moet bij worden gezegd dat ze dan wel beide dezelfde stations moeten aan doen om een keuze te hebben.

Nu moet ik tussen Ah en Ahp ook kiezen tussen 2 vervoerders en kan ik met mijn vervoersbewijs wel bij Syntus terecht en niet bij NSR, dus kies ik voor de Syntus trein, werkt prima.

Verder vind ik het idee van een S-bahnlijn naar Doetinchem en een RegionalExpress naar Winterswijk ook totaal geen verkeerd idee. Dat model ken ik van veel Duitse spoorlijnen en naar mijn idee werkt dat prima. Of je daarbij met 1 of 2 vervoerders werkt maar daar niks uit. In Nederland zijn we iets minder ontwikkeld op het gebied van vervoersbewijzen dus valt nog even te bezien of het gaat werken.

Tot zover mijn mening, groetjes Michiel

NDS(Neu Dalhausen Stadbahn); NDS mit uns kommen sie dort

Vrijdag 15 jan 2010 - 13:53:09
gertjan
gertjan
2 vervoerders is erg handig met de invoering van de OVC. Hoe de andere vervoerder het aanpakt weten we nog niet, maar Arriva maakt (net als NSR) gebruik van in-/uitcheck paaltjes op de perrons.
Ik voorzie nu al het probleem dat reizigers bij de verkeerde vervoerder in of uitchecken. En heel zwart/wit gezien, ben je met een niet of foutief ingecheckte kaart een zwartrijder.
Verder zal je wel hetzelfde gedoe als hier krijgen. Elke vervoerder geeft eigen kaartjes af. Voorbeeld, RET-dagkaart. Die is dus alleen bij de RET geldig, ondanks dat er andere vervoerders exact dezelfde route aandoen. Probeer jij als controleur maar eens reizigers wijs te maken dat ze niet mee kunnen, omdat ze een kaart van vervoerder A hebben, en bij vervoerder B willen reizen.

Als het zo is, dat er 2 vervoerders komen te rijden op 1 lijn, dan gaat dat een heel leuk feest worden. Zie hiervoor ook Mt - Mtr, Waar zowel NS als Veolia hun diensten vertegenwoordigen. Het is makkelijk te verdelen, 100% van de tarifkosten delen door de aangeboden cappaciteit, maar zoals iedereen weet, elke trein heeft weer een andere bezetting, en het kan makkelijk zijn dat de reizigersaantallen niet overeen komen met de cappaciteit per vervoerder. Gevolg: 2 vervoerders gaan elkaar voor de voet lopen, en de kwaliteit van het OV zal nog slechter worden.

In theorie moet je in een geval van foutief gebruik van de OVC schrijven (€ 35 + ritprijs, zoals in de spoorwegwet/WP2000 staat). Omdat de reiziger het voor zijn/haar gevoel we goed gedaan heeft, krijg je hier veel problemen mee. Reizigers weigeren mee te werken, dus (BOA of niet) er komt politie bij de trein. Dat heeft tot gevolg dat je met vertraging gaat rijden. Er ontstaat een verstoorde dienst. Meer mensen maken dezelfde fout, en het hoeft maar 1 of 2 keer te gebeuren en de reizigers zijn agressief. Gevolg, en sneuvelen elke maand wel een paar controleurs (extra kosten vervoerder). De prijs gaat omhoog, om deze kosten terug te krijgen. Het OV krijgt een slechter imago, alleen maar omdat er 2 kantoren in de regio achterhoek niet duidelijk de plannen op elkaar afstemmen.
Dit gaat dus niet werken.

Laatst bewerkt door gertjan op Vrijdag 15 jan 2010 om 13:58:35

Vrijdag 15 jan 2010 - 15:56:14
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
De OV-chipkaart blijft op stations in het voorstadsverkeer een probleem. Bijvoorbeeld Leidschendam=Voorburg of Arnhem Velperpoort. Je wilt naar de grote stad, maar je weet niet welke trein eerst komt, dus inchecken kan nog niet. Verschijnt dat eenmaal op de CTA of komt de trein eraan, dan moet iedereen dan nog inchecken. Lekker handig...
Als je dan ook nog twee vervoerders op een hele lijn krijgt dan krijg je dat effect nog sterker.

Vrijdag 15 jan 2010 - 21:30:58
daniel81
daniel81
M.i. moet je de reiziger niet opzadelen met het feit dat er überhaupt verschillende vervoerders bestáán. De reiziger maakt een keus tussen auto, (brom)fiets of OV, en niet tussen de rode en de gele trein.
Dat kunnen we inderdaad leren van onze oosterburen: één kaartje waarmee je bij elke vervoerder terechtkan, of het een rode, of een blauwe trein is of een bus of een Schwebebahn. Onbegrijpelijk dat we dát in NL niet voor elkaar krijgen
Overstappen moet zo soepel mogelijk kunnen: tussendoor in- en uitchecken gaat tijd kosten en zal waarschijnlijk vaak gepaard gaan met het missen van de aansluiting. En je betaalt elke keer je opstaptarief.
Kortom: z.s.m. ophouden met die onzin. Aanbesteden, prima, maar houd één lijn dan wel bij één vervoerder of eis dat vervoerbewijzen enz. geheel uitwisselbaar zijn.
@mren: de link werkt niet

Laatst bewerkt door daniel81 op Vrijdag 15 jan 2010 om 21:34:16

Zaterdag 16 jan 2010 - 00:58:13
keesje
keesje
Inherent aan concurrentie in het OV lijkt me: verschillende vervoerders, verschillende vervoersbewijzen, ieder zijn materieelparkje, ... Allemaal in het belang van de reizigers immers. Of huppelt Nederland nou graag achter Brussel aan? Aanbesteden hoeft namelijk niet! En die OV Chip in zijn huidige vorm maakt de problemen alleen nog een tikkie groter.

Zaterdag 16 jan 2010 - 11:35:36
lucky
lucky
Hier in het noorden zijn ze volgens mij wel blij met het aanbesteden. De frequenties op Gn - Lw en Gn - Zb en verder zijn sinds Arriva is gekomen flink verhoogd. Lw - Sk komt daar in de toekomst nog bij.

Zaterdag 16 jan 2010 - 11:37:29
keesje
keesje
Ja dat was ook gebeurd als een andere vervoerder dat had aangeboden, omdat de overheid dat eenmaal eist. Als klant word je gewoon 'veroordeeld' tot de keuze van de overheid.

Overigens is Syntus nog niet klaar met de Provincie Gelderland, en andersom: www.gelderlander.nl en www.destentor.nl

Zaterdag 16 jan 2010 - 11:43:27
lucky
lucky
Jij zegt "aanbesteden hoeft niet". Dat had betekent dat de NS was blijven rijden in het noorden en de provincies nooit meer hadden kunnen eisen?

Laatst bewerkt door lucky op Zaterdag 16 jan 2010 om 11:43:51

Zaterdag 16 jan 2010 - 11:47:22
broek53
broek53
Krek, want de provincies hadden over het openbaar vervoer sowieso niets te zeggen. Maar zeggenschap hoef je niet per aanbesteding te regelen.

Zaterdag 16 jan 2010 - 17:10:06
mren
mren
Quote
daniel81:
@mren: de link werkt niet
Bij mij wel, en ik zit nu op een andere pc dan toen ik die past-performancelink toevoegde.

Vrijdag 16 apr 2010 - 10:36:55
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Op www.gelderlander.nl schrijft ene Nick als reactie: Arriva heeft overigens al een order van 34 GTW-treinstellen geplaatst om in 2012 in te kunnen zetten op de sporen Arnhem-Winterswijk, Winterswijk-Zutphen en Zutphen-Apeldoorn. De huidige LINT'41 en DM'90-treinstellen zullen verdwijnen omdat ze niet aan de nieuwe concessie-eisen voldoen.

Wat gaat er met de Linten gebeuren...sloop

Gérard

Vrijdag 16 apr 2010 - 10:40:07
TheKnitter
TheKnitter
Twitter Du_Knitter
Hoe zit het met Arnhem - Tiel? Blijft dit van Syntus of gaat dit ook naar Arriva?

En dat ze die treinen extra bestellen, is verstandig. De LINT-treinen vind ik persoonlijk erg kut zitten.

En dan zie ik hier Zutphen - Apeldoorn genoemd, gaat Regio NS daar weg en wordt dat ook Arriva?

Vrijdag 16 apr 2010 - 10:47:01
superboer
superboer
Twitter OVMaik Youtube maik17
Arnhem-Tiel en Apeldoorn-Zutphen wordt ook Arriva.

Vrijdag 16 apr 2010 - 10:52:07
reisthijs
reisthijs
Youtube reisthijsnl Flickr ReisThijs
Quote
gvttreinen: Wat gaat er met de Linten gebeuren...sloop
Verkopen natuurlijk, voor deze Linten is vast wel interesse in het buitenland.
En Syntus heeft ze voorlopig ook nog nodig voor Hengelo-Oldenzaal (of wordt die lijn ook binnenkort opnieuw aanbesteed?)

Laatst bewerkt door reisthijs op Vrijdag 16 apr 2010 om 10:52:48

Vrijdag 16 apr 2010 - 11:16:03
broek53
broek53
Linten zijn eigendom van NSFS, bij mijn weten. Daarmee heeft Syntus dat probleem (hoe kom ik van het materieel af?) ten minste niet.

Vrijdag 16 apr 2010 - 12:12:32
SleutelMan
Moderator
SleutelMan
Twitter Blostrupmoen Youtube SleutelMan Flickr sleutelman
mja, dat betekent waarschijnlijk inzet/huur/verkoop naar het buitenland, de enige (regionale) vervoerder die straks niet met GTW rijdt is Connexion dan. (even afgezien van Zp-Odz en Aml-Mrb natuurlijk).

Laatst bewerkt door SleutelMan op Vrijdag 16 apr 2010 om 12:18:31


Vrijdag 16 apr 2010 - 12:25:43
mren
mren
Ja, zo is 1+1=3 (even afgezien van de gevallen waarin het 2 is)

Vrijdag 16 apr 2010 - 13:08:53
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Quote
TheKnitter: Hoe zit het met Arnhem - Tiel? Blijft dit van Syntus of gaat dit ook naar Arriva?

En dat ze die treinen extra bestellen, is verstandig. De LINT-treinen vind ik persoonlijk erg kut zitten.

En dan zie ik hier Zutphen - Apeldoorn genoemd, gaat Regio NS daar weg en wordt dat ook Arriva?
Och het maakt weinig uit in welke trein je zit.
SGMm Lint GTW, ze hebben ongeveer allemaal dezelfde stoelen. Dezelfde steun, misschien is de hardheid wel anders, maar dat zal met die 3 cm dikke zittingen niet uitmaken.
Een goede zithouding heb jezelf in de hand.
Zelfs ik kan met mijn 1.96 prima zitten in een 2 zitter van een lintje.
Wat er nu gebeurd is eigenlijk pure kapitaalvernietiging. Lintjes kunnen nog jaren mee, mits natuurlijk in onderhoud bij een vakkundig onderhoudsbedrijf, en niet zoals nu....


Vrijdag 16 apr 2010 - 13:22:06
maxime
maxime
Zoals al eerder gemeld werd, zijn de Lintjes van NSFS en die zal er vast wel een nieuwe gebruiker voor vinden. In dat geval valt die kapitaalvernietiging waarschijnlijk wel mee...

Vrijdag 16 apr 2010 - 13:24:13
mren
mren
Quote
edje: Lintjes kunnen nog jaren mee, mits natuurlijk in onderhoud bij een vakkundig onderhoudsbedrijf, en niet zoals nu....
Dat is gewoon de invloed van de locale politiek die zo een stempel kan drukken op het plaatselijke OV. De horizon van (veel) politici is bijna per definitie 4 of 8 jaar.

Vrijdag 16 apr 2010 - 13:25:32
MDDM
MDDM
Die Lintjes zijn toch nog lang niet afgeschreven? Dus dan is het alsnog kapitaal vernietiging. Werkeloos aan de kant staan kost ook geld.

Gr Joop mcn Lls

Vrijdag 16 apr 2010 - 13:38:39
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Afschrijvingstermijn van lightrailspul is zondermeer korter dan heavyrailspul, 15 jaar ofzo en de Linten zijn al aardig op weg....
De Linten zijn dan ook gebouwd voor een levensduur van..plm. 15 jaar!
Gérard

Vrijdag 16 apr 2010 - 13:50:55
broek53
broek53
Quote
MDDM: Die Lintjes zijn toch nog lang niet afgeschreven? Dus dan is het alsnog kapitaal vernietiging. Werkeloos aan de kant staan kost ook geld.
Hoor ik hier iemand "DM'90" zeggen ?

Laatst bewerkt door broek53 op Vrijdag 16 apr 2010 om 13:51:12

Vrijdag 16 apr 2010 - 14:02:00
keesje
keesje
Hoppeta, nog maar weer eens wat spul aan de kant en dat vervangen door nieuw materieel met een ander logo d'r op. Wie legt mij uit dat dit goedkoper is zoals menig pro-aanbestedingsbestuurder doet voorkomen?

Vrijdag 16 apr 2010 - 14:17:05
mren
mren
Ik heb geen zin deze discussie over te doen, maar sec het 'fenomeen' aanbestedingen heeft niets te maken met vervanging van materieel.

Vrijdag 16 apr 2010 - 14:17:51
keesje
keesje
Dus als Syntus wel was blijven rijden was de hele vloot LINT-en ook aan de kant gegaan?

Vrijdag 16 apr 2010 - 14:19:51
mren
mren
Onder deze eisen waarschijnlijk wel ja.

Laatst bewerkt door mren op Vrijdag 16 apr 2010 om 14:21:14

Vrijdag 16 apr 2010 - 14:23:34
keesje
keesje
Dan nogmaals de bevestiging dat de overheid aan kapitaalvernietiging doet door zulke eisen in een bestek op te nemen. Het is absurd als je ziet wat er nu al aan prima dieselmaterieel aan de kant staat en dus ook nog gaat.

Vrijdag 16 apr 2010 - 14:24:58
mren
mren
Dat ontken ik ook nergens. Maar dat heeft dus te maken met de gestelde eisen en nadrukkelijk niet met het aanbesteden van de lijnen.

Vrijdag 16 apr 2010 - 14:48:52
broek53
broek53
Krijgen we die non-dicussie (want een discussie tussen gelovigen) nu voor de negentiende of de twintigste keer? In het laatste geval: tracteren!

Vrijdag 16 apr 2010 - 15:38:08
keesje
keesje
Laten we het op de 19e keer houden? Of start jij met de 20e?

Vrijdag 16 apr 2010 - 16:34:11
jeanpierre
jeanpierre
Om even (weer) wat onjuiste beweringen de wereld uit te helpen:
1 Er is geen nieuw materieel geeist;
2 Ook met de nieuwe concessievoorwaarden kunnen Linten blijven rijden (wel op een paar punten aangepast);
3 Arriva heeft nog geen (nieuw) materieel besteld, men is nog in onderhandeling met leasemaatschappijen en fabrikanten.

Nu Syntus de voorlopige voorziening verloren heeft bij de rechtbank (CBB) zal er ongetwijfeld op korte termijn meer openheid gegeven worden over de materieelkeuze en de dienstregeling vanaf december 2012, maar een bestelling is er dus nog niet gedaan.

Zaterdag 17 apr 2010 - 11:22:20
willy84
willy84
zoeken.rechtspraak.nl

Is een link naar de uitspraak. Is wel een lange uitspraak, moet hem nog even lezen.

Zaterdag 17 apr 2010 - 12:49:33
orselinus
orselinus
Quote
keesje: Hoppeta, nog maar weer eens wat spul aan de kant en dat vervangen door nieuw materieel met een ander logo d'r op. Wie legt mij uit dat dit goedkoper is zoals menig pro-aanbestedingsbestuurder doet voorkomen?
Wat wil dan? zoals in het verleden op de diens Zwolle - Roosendaal met matrieel dat op z'n laatste wielen reed? Het werdt toen spottend "de schrootlijn" genoemdLieren, vandaag 65 jaar bevrijd!!

Zaterdag 17 apr 2010 - 12:53:00
keesje
keesje
LINT-en zijn tussen de 5 en 10 jaar oud. Het mat. '54 en M2 begin jaren '90 ietsje pietsje ouder: 30 á 40 jaar.

Dus wie beweert dat LINT met deze leeftijd al rijp is voor de sloop, heeft het niet echt begrepen...

Laatst bewerkt door keesje op Zaterdag 17 apr 2010 om 12:53:52

Zaterdag 17 apr 2010 - 13:18:25
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Er is natuurlijk wel een verschil in degelijkheid he


Zaterdag 17 apr 2010 - 15:05:42
orselinus
orselinus
Quote
Dus wie beweert dat LINT met deze leeftijd al rijp is voor de sloop, heeft het niet echt begrepen...
Als de oudste LINTen 10 jaar zijn en voor een levensduur van 15 jaar geboud zijn zit je op 2/3 van de levensverwachting en moet je nu gaan nadenken over nieuw matrieel.

Zaterdag 17 apr 2010 - 15:11:27
manuel25
manuel25
Flickr 10678580@N06
Inderdaad, je kunt van die Aluminium/Plastic treinen niet verwachten dat ze net zo degelijk zijn als Mat'64 en dus na 50 jaar nog steeds niet op zijn


Zaterdag 17 apr 2010 - 18:00:03
Noodrem
Noodrem
Quote
manuel25: Inderdaad, je kunt van die Aluminium/Plastic treinen niet verwachten dat ze net zo degelijk zijn als Mat'64 en dus na 50 jaar nog steeds niet op zijn
Die vergelijking gaat volgens mij niet helemaal op. Mat'64 is elektrisch materieel wat een heel andere voortdrijvingstechniek kent. Mat'64 is elektrisch voort gedreven, terwijl Lint dat met diesel doet.
Elektrische motoren hebben op een heel andere manier te lijden als diesel motoren, dus die vergelijking kun je natuurlijk niet helemaal trekken.


Zaterdag 17 apr 2010 - 18:05:24
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Toen in de jaren '60 het moderne, lichte mat'64 in dienst kwam vond men die lichtgewicht rommel hélemaal niks, dat zou het écht niet zo lang uithouden als de onverwoestbare, degelijke Hondekoppen...

Zondag 18 apr 2010 - 17:09:08
mren
mren
Quote
Noodrem: Mat'64 is elektrisch materieel wat een heel andere voortdrijvingstechniek kent. Mat'64 is elektrisch voort gedreven, terwijl Lint dat met diesel doet.
Elektrische motoren hebben op een heel andere manier te lijden als diesel motoren, dus die vergelijking kun je natuurlijk niet helemaal trekken.
Plan U's waren natuurlijk ook al binnen 20 jaar verdwenen uit het Nederlandse straatbeeld

Zondag 18 apr 2010 - 21:18:55
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Quote
Noodrem:
Quote
manuel25: Inderdaad, je kunt van die Aluminium/Plastic treinen niet verwachten dat ze net zo degelijk zijn als Mat'64 en dus na 50 jaar nog steeds niet op zijn
Die vergelijking gaat volgens mij niet helemaal op. Mat'64 is elektrisch materieel wat een heel andere voortdrijvingstechniek kent. Mat'64 is elektrisch voort gedreven, terwijl Lint dat met diesel doet.
Elektrische motoren hebben op een heel andere manier te lijden als diesel motoren, dus die vergelijking kun je natuurlijk niet helemaal trekken.
Tja en beide hebben gewoon onderhoud.
Dus het maakt niet uit of het electrisch of diesel is, na een bepaalde periode gaat de tractiemotor of dieselmotor eruit en vervangen voor een nieuw of gereviseerd exemplaar.

En Manuel25, je kunt beter een treinstel hebben van aluminium, en plastic, want dan weet je zeker dat hij na 30 jaar nog niet doorgeroest is, wat bij veel mat64 ondertussen al lang zo is.


Maandag 19 apr 2010 - 00:39:28
thom
thom
Quote
mren:
Quote
Noodrem: Mat'64 is elektrisch materieel wat een heel andere voortdrijvingstechniek kent. Mat'64 is elektrisch voort gedreven, terwijl Lint dat met diesel doet.
Elektrische motoren hebben op een heel andere manier te lijden als diesel motoren, dus die vergelijking kun je natuurlijk niet helemaal trekken.
Plan U's waren natuurlijk ook al binnen 20 jaar verdwenen uit het Nederlandse straatbeeld
Alsof de techniek van een plan U en een Lint lekker met elkaar te vergelijken zijn...
En daarnaast, een plan U heeft ook tractiemotoren, nieteens gek veel verschillend van plan V...

Maandag 19 apr 2010 - 00:58:49
mren
mren
Dat zeg ik toch ook niet? Maar ik reageer op een bericht waar mat'64 met lint vergeleken wordt, terwijl je -als je dan toch diesel met electisch wil vergelijken- bester mat '64 met plan U kan vergelijken.

Maandag 19 apr 2010 - 21:43:11
thom
thom
Daar zit ookwel weer wat in, maartoch houdt bij Lint en PLan U de overeenkomst verder dan dat er diesel in moet, nogal snel op

Donderdag 22 apr 2010 - 09:49:45
103 220-0
103 220-0
Flickr 99066558@N06
Dat wordt dus DB in de Achterhoek, want zojuist is bekend geworden dat Arriva voor 1,8 miljard in Duitse handen overgaat.

----
Kijk ook eens hier: www.raymondkies.nl

Donderdag 22 apr 2010 - 10:35:03
NDS
NDS
Goed bezig, hoe schakel je 1 van je 2 grootste concurenten( binnen Duitsland) uit, zo dus.

Groetjes Michiel

NDS(Neu Dalhausen Stadbahn); NDS mit uns kommen sie dort

Donderdag 22 apr 2010 - 10:39:47
mich
mich
Flickr 77593728@N08
marktwerking, geweldig

Donderdag 22 apr 2010 - 11:05:13
jacokran
jacokran
Ik kan mij herinneren dat een voorwaarde bij het bod was dat de Duitse tak van Arriva buiten de overname zou blijven. Ik ben benieuwd of dat nog steeds het geval is.

Donderdag 22 apr 2010 - 11:08:03
mdj
mdj
Dat is juist, maar de achterhoek is nog geen Duitsland, al willen sommige beweren van wel. Het kan dus gewoon zijn dat de DB gaat rijden.

Bij twijfel: gebruik beton.

Donderdag 22 apr 2010 - 11:36:36
microshit
microshit
Maar komt dan voortaan overal DB te staan ipv Arrvia? Of komt er een andere naam voor? Ikzelf zie het eigenlijk niet zo zitten om met een vervoerder die Deutche Bahn heet hier in Nederland te worden rondgereden

Donderdag 22 apr 2010 - 11:47:05
keesje
keesje
Quote
mich: marktwerking, geweldig
Wat heeft de reiziger te kiezen dan? Helemaal niks.

Donderdag 22 apr 2010 - 12:03:07
zugführer
zugführer
Quote
microshit: Maar komt dan voortaan overal DB te staan ipv Arrvia? Of komt er een andere naam voor? Ikzelf zie het eigenlijk niet zo zitten om met een vervoerder die Deutche Bahn heet hier in Nederland te worden rondgereden
Misschien kan de NS ergens in Duitsland een regionale vervoerder overnemen?

Donderdag 22 apr 2010 - 12:11:12
train85
train85
Hebben ze al gedaan met Abellio Rail, NedRailways heeft daar de grootste aandelen in, zie: abellio.de het logo met NS teken.

Laatst bewerkt door train85 op Donderdag 22 apr 2010 om 12:12:05


Donderdag 22 apr 2010 - 14:29:34
gerard4653
gerard4653
Quote
microshit: Maar komt dan voortaan overal DB te staan ipv Arrvia? Of komt er een andere naam voor? Ikzelf zie het eigenlijk niet zo zitten om met een vervoerder die Deutche Bahn heet hier in Nederland te worden rondgereden
Wat maakt dat nu uit: door de Britse Arriva of door de DB te worden gereden.
Lijkt me wel leuk overigens.
Maar ik moet nog zien, dat ze niet een of ander fantasienaampje bedenken.

Donderdag 22 apr 2010 - 16:24:59
mren
mren
Quote
mich: marktwerking, geweldig
Ongefundeerde onderbuikgevoelens, geweldig!

Donderdag 22 apr 2010 - 16:26:38
mren
mren
Quote
microshit: Maar komt dan voortaan overal DB te staan ipv Arrvia? Of komt er een andere naam voor? Ikzelf zie het eigenlijk niet zo zitten om met een vervoerder die Deutche Bahn heet hier in Nederland te worden rondgereden
Wat dacht je van NedRailways in het VK dan?

PEG (onder andere Enschede-Dortmund) is ook van Arriva, maar dat staat er ook maar erg klein op.

Donderdag 22 apr 2010 - 16:29:41
ettenrail
ettenrail
Quote
microshit: Ikzelf zie het eigenlijk niet zo zitten om met een vervoerder die Deutche Bahn heet hier in Nederland te worden rondgereden
Want? Ik zie het probleem niet hoor. Heb je iets tegen de DB?

Donderdag 22 apr 2010 - 17:09:28
broek53
broek53
Quote
mren:
Quote
mich: marktwerking, geweldig
Ongefundeerde onderbuikgevoelens, geweldig!
En dat van allebei, helemaal mooi!

Donderdag 22 apr 2010 - 17:15:56
reisthijs
reisthijs
Youtube reisthijsnl Flickr ReisThijs
Volgens een persbericht op de DB-site www.deutschebahn.com blijft het hoofdkantoor van Arriva gewoon in Engeland en blijft de merknaam Arriva gehandhaafd (met uitzondering van de Arriva-onderdelen Duitsland, die zal DB waarschijnlijk moeten afstoten).

Wat Arriva Nederland betreft zal er dus niet meteen van alles gaan veranderen door deze overname.

Donderdag 22 apr 2010 - 18:48:52
manuel25
manuel25
Flickr 10678580@N06
Mooi dat DB nu ook een groot gedeelte van Nederland in handen heeft Nog even en DB rijdt heel nederland, en met een beetje geluk neemt Abellio een groot deel van Duitsland over Wel jammer dat de treinen geen DB huisstijl kregen. Nouja, het Arriva-rood doet er ook al erg aan denken, de kleur stoelen komt ook lekker overeen


Donderdag 22 apr 2010 - 18:53:37
mdj
mdj
Dan krijg je straks in Apd dat je uit een DB-trein komt (17800, of de vervanger daarvan) en weer in een DB-trein gaat zitten (IC 140/240), die dan weer onder de vlag van NS (-hispeed) rijdt.

In Ah heb je hetzelfde, maar "minder" (In 140/240 rijdt immers in plaats van een IC, de ICE's rijden "extra"), uit Winterswijk en Tiel uit een DB-trein onder eigen vlag in een DB-trein zitten (ICE), die weer onder de vlag van NS (-hispeed) rijdt...

Of gaat de DB die treinen ook onder "eigen"vlag rijden?

Bij twijfel: gebruik beton.

Donderdag 22 apr 2010 - 19:24:00
thom
thom
Uiteindelijk houden we gewoon overal dezelfde teintje, alleen met een ander stikertje erop.
Geen reiziger die dat überhaupt door heeft...

En wat boeit het dat de treinen geen DB huisstijl krijgen ?
Daar zit tochook helemaal geen toegevoegde waarde aan? Zit een groene stoel beter dan dezelfde met rode stof bekleed ofzo ?

Oh, en verget niet het gaat om treinen rijden en reizigers vervoeren en daarmee geld verdienen, we hebben het niet over een modelbaan die er leuk uit moet zien...

Laatst bewerkt door thom op Donderdag 22 apr 2010 om 19:24:37

Donderdag 22 apr 2010 - 19:44:48
3222
3222
Volgens de heer Hettinga: De Nederlandse reiziger zal weinig merken van de overname.
Zie: www.telegraaf.nl

Laatst bewerkt door 3222 op Donderdag 22 apr 2010 om 19:45:43

Donderdag 22 apr 2010 - 19:55:16
gerard4653
gerard4653
Quote
thom: Uiteindelijk houden we gewoon overal dezelfde teintje, alleen met een ander stikertje erop.
Geen reiziger die dat überhaupt door heeft...

En wat boeit het dat de treinen geen DB huisstijl krijgen ?
Daar zit tochook helemaal geen toegevoegde waarde aan? Zit een groene stoel beter dan dezelfde met rode stof bekleed ofzo ?

Oh, en verget niet het gaat om treinen rijden en reizigers vervoeren en daarmee geld verdienen, we hebben het niet over een modelbaan die er leuk uit moet zien...
Voor de bedrijven gaat het misschien alleen om treinen rijden, reizigers vervoeren en daarmee geld verdienen.
Maar voor de meesten van ons houdt het daarmee niet op.
Als je hierover niet meer mag opwinden, kan je Somda wel opdoeken.

Donderdag 22 apr 2010 - 20:11:56
microshit
microshit
Quote
ettenrail:
Quote
microshit: Ikzelf zie het eigenlijk niet zo zitten om met een vervoerder die Deutche Bahn heet hier in Nederland te worden rondgereden
Want? Ik zie het probleem niet hoor. Heb je iets tegen de DB?
Nee, ik heb niets tegen DB op zich. Vond het eerder apart dat een bedrijf dat zi Deutche Bahn noemt op het Nederlandse spoor gaat rijden: voor mijzelf "klopt" dat gewoonweg niet helemaal . Op het moment van dat schrijven wist ik ook nog niet hoe dit verder gevolgen zou gaan hebben voor de reizigers.

Donderdag 22 apr 2010 - 20:45:48
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Quote
3222: Volgens de heer Hettinga: De Nederlandse reiziger zal weinig merken van de overname.
He jammer... (slechter had het niet kunnen worden, hooguit beter)

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Donderdag 22 apr 2010 - 22:28:34
R-ekz
R-ekz
Quote
microshit:
Quote
ettenrail:
Quote
microshit: Ikzelf zie het eigenlijk niet zo zitten om met een vervoerder die Deutche Bahn heet hier in Nederland te worden rondgereden
Want? Ik zie het probleem niet hoor. Heb je iets tegen de DB?
Nee, ik heb niets tegen DB op zich. Vond het eerder apart dat een bedrijf dat zi Deutche Bahn noemt op het Nederlandse spoor gaat rijden: voor mijzelf "klopt" dat gewoonweg niet helemaal . Op het moment van dat schrijven wist ik ook nog niet hoe dit verder gevolgen zou gaan hebben voor de reizigers.
Wij zijn bijna net zo Duits als de Duitsers zijn, behalve met voetbal

Vrijdag 23 apr 2010 - 01:24:27
lw-o
lw-o
misschien even een hele andere koppeling, op grenslijnen van arriva. neem bijvoorbeeld groningen leer. zou dit dan ook een effect hebben op treinkaartjes, geldigheid en prijzen daarvan?

Vrijdag 23 apr 2010 - 13:24:04
manuel25
manuel25
Flickr 10678580@N06
Quote
daniël_ddr:
Quote
3222: Volgens de heer Hettinga: De Nederlandse reiziger zal weinig merken van de overname.
He jammer... (slechter had het niet kunnen worden, hooguit beter)
Hoezo, is arriva in Zuid Holland zo slecht? Ik reis dagelijks in Friesland met Arriva en heb bijna totaal geen klachten


Vrijdag 23 apr 2010 - 13:30:04
keesje
keesje
De opstart in Zuid Holland met Arriva en met name de busdiensten in en rond Dordrecht was een groot debacle. Leuk als je een consessie wint, maar dat moet direct over de ruggen van rijdend personeel en dus ook de reizigers worden terugverdiend. Er zijn nog tal van andere dit soort (schandalige) voorbeelden in het land bij concessiewisselingen (Limburg Veolia, Brabantsoap Arriva/BBA/Veolia, Valleilijn CXX, ...).

De opstartproblemen horen er kennelijk standaard bij. Maar inderdaad, na de nodige maanden gemekker en stakingen komt het wel weer op zijn pootjes terecht en gaan we eindelijk tot de orde van de dag: reizigers fatsoenlijk vervoeren en misschien ietsje minder aan de aandeelhoudertjes denken...

Laatst bewerkt door keesje op Vrijdag 23 apr 2010 om 13:30:36

Vrijdag 23 apr 2010 - 15:01:57
mren
mren
En hoeveel van die problemen zijn te wijten aan slecht opdrachtgeverschap waarbij de gunning te dicht op de ingangsdatum van de concessie zit?

Vrijdag 23 apr 2010 - 15:41:37
keesje
keesje
Ja die vergat ik nog. Aan de andere kant: De vervoerders kiezen toch zelf om in te schrijven op een consessie met als ingang datum x? De ellende die daarbij hoort krijgen ze er gratis bij.

Vrijdag 23 apr 2010 - 15:43:07
mren
mren
Ja, maar inschrijving en kans maken is hun broodwinning dus ze moeten wel haast mee doen. Ik denk dat het een niet-vlekkeloze overgang niet enkel aan de ON te wijten is, maar zeker ook aan de OG.

Vrijdag 23 apr 2010 - 20:28:30
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Problemen in Zuid-Holland zijn er nogsteeds, maar wel voornamelijk bij de bus. Door gebrek aan onderhoud krijgen de voertuigen de meest vreemde storingen en worden nu zelfs onderdelen verloren

Wat Achterhoek-Rivierenland betreft: Arriva houdt op 28 april een perspresentatie waarin de highlights uit hun plannen bekendgemaakt worden.
Uit de agenda blijkt trouwens al dat ze met GTW's gaan rijden daar, anders zouden ze geen promovideo van de Spurt gaan vertonen...

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Vrijdag 23 apr 2010 - 22:26:59
mren
mren
Je kan ook redeneren dat Arriva nu enkel over Spurts beschikt om te laten filmen voor een promovideo

Vrijdag 23 apr 2010 - 23:28:12
mich
mich
Flickr 77593728@N08
Nou houd maar rekening met GTW

Zaterdag 24 apr 2010 - 01:32:15
mren
mren
Dat lijkt voor de hand te liggen ivm het bestaande materieelpark, maar ik doelde even op de snelle a -> b redenatie van Daniël die natuurlijk ook een andere kant kan hebben.

Zaterdag 24 apr 2010 - 03:02:16
ruysdael
ruysdael
Quote
manuel25: Mooi dat DB nu ook een groot gedeelte van Nederland in handen heeft
Een groot gedeelte? Wat spoorlijntjes in Groningen en Friesland een decentraal spoorlijntje in Zuid-Holland en een handjevol busconcessies.

Zaterdag 24 apr 2010 - 12:11:36
reisthijs
reisthijs
Youtube reisthijsnl Flickr ReisThijs
Ehm, wat was de titel van dit topic ook alweer? Juist, binnenkort hebben ze dus alweer een groter deel van het Nederlandse OV in handen. Wat het regionaal treinvervoer betreft is Arriva dan verreweg de grootste. Helemaal als ze de concessie voor de Vechtdallijnen zouden winnen.

Zaterdag 24 apr 2010 - 12:41:33
MDDM
MDDM
Voor een klein kaartje waar Arriva nu bussen en treinen rijd zie forum.opeenshadikhet.nl

Gr Joop mcn Lls

Zaterdag 24 apr 2010 - 15:25:16
AlbertP
AlbertP
Kaartje is niks waard. Lees ook bericht eronder.


Zaterdag 24 apr 2010 - 16:24:30
reisthijs
reisthijs
Youtube reisthijsnl Flickr ReisThijs
Kaartje klopt gewoon, is precies het overzicht dat ook op de site van Arriva staat. Iemand heeft alleen de fout gemaakt een lijntje dat een busconcessie voorstelt dezelfde kleur te geven als de treinconcessies.

Zaterdag 24 apr 2010 - 17:33:04
mdj
mdj
Dat lijntje stelt de "HOV"Q-liner-concessie voor die Arriva Touring heeft gewonnen. En aangezien de Qliner als treinvervangend iets wordt gezien, is het niet zo heel raar dat men het een "trein"noemt. Of het ook gelukkig gekozen is om dat zo te doen, is een ander verhaal.

Bij twijfel: gebruik beton.

Zaterdag 24 apr 2010 - 23:52:38
thom
thom
Quote
gerard4653:
Quote
thom: Uiteindelijk houden we gewoon overal dezelfde teintje, alleen met een ander stikertje erop.
Geen reiziger die dat überhaupt door heeft...

En wat boeit het dat de treinen geen DB huisstijl krijgen ?
Daar zit tochook helemaal geen toegevoegde waarde aan? Zit een groene stoel beter dan dezelfde met rode stof bekleed ofzo ?

Oh, en verget niet het gaat om treinen rijden en reizigers vervoeren en daarmee geld verdienen, we hebben het niet over een modelbaan die er leuk uit moet zien...
Voor de bedrijven gaat het misschien alleen om treinen rijden, reizigers vervoeren en daarmee geld verdienen.
Maar voor de meesten van ons houdt het daarmee niet op.
Als je hierover niet meer mag opwinden, kan je Somda wel opdoeken.
Oh, niks mis met het beoefenen van je hobby op welke manier dan ook, dan zou ik hier idd erg verkeerd zitten als ik dat niet kon hebben

Maar waar het mij om ging, is dat soms dat functionele nut van treinen, nogweleens een klein beetje vergeten wordt.
Misschien dat ik dat idd wel erg cru bracht, maar met een beetje realistisch nadenken kun je op je vnigers tellen dat een hoop dingen geen direct nut hebben, wél een boel geld kosten en dus in een commercieel tijdperk als nu dus echt niet zullen gebeuren...

Achter het Arrive logotje zal tzt wel een DB stickertje prijken, maar daar zal het wel bij blijven

Laatst bewerkt door thom op Zaterdag 24 apr 2010 om 23:53:25

Zondag 25 apr 2010 - 11:38:49
TheKnitter
TheKnitter
Twitter Du_Knitter
Gister met een SYNTUS-machinist geproken te Odz. Hij vond het jammer dat Arriva de concessie heeft gewonnen, maar ook weer begrijpelijk.. Volgens hem zijn de GTW'tjes beter als LINT-en. Hij gunde de Vechtdallijnen ook aan Arriva in verband met het materieel.

Laatst bewerkt door TheKnitter op Zondag 25 apr 2010 om 15:27:01

Zondag 25 apr 2010 - 21:52:46
willy84
willy84
Ik vind het wel goed om te weten dat een machinist er niet negatief tegenover staat.

Waar ik meer naar zit te kijken is dat Arriva erg veel lijntjes rijdt. Noord-Nederland, Dordrecht-Geldermalsen en de Achterhoek. Als daar de Vechtdallijnen bijkomen dan wordt de positie van Arriva erg goed. Niet dat ik daar iets tegen heb hoor. Als ze het goed doen dan juich ik dat alleen maar toe.
Ik kan me nog herinneren dat Arriva dreigde te vertrekken uit Nederland vanwege het busgebeuren in het noorden.

Laatst bewerkt door admin op Zondag 02 mei 2010 om 17:15:34, reden: Het originele bericht is verwijderd

Zondag 25 apr 2010 - 22:48:35
kbrandsma
kbrandsma
Nee, ze dreigden te vertrekken uit Heerenveen, alwaar het hoofdkantoor van Arriva is gevestigd, wanneer ze de concessie Noord en Zuidwest Fryslân niet gegund kregen. Later bij de gunning van de concessie Zuidoost Fryslân aan Qbuzz hetzelfde verhaal.
Na de gunning kwam dhr. Hettinga naar buiten met het verhaal dat het aanwezige personeel in Heerenveen toch een (te) belangrijk bezit is. Logisch, hoogstens een handjevol mensen wil mee naar het Westen.

Zondag 25 apr 2010 - 22:56:23
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Arriva dreigde geen extra investeringen meer te doen als ze de GD-concessie zou verliezen. Dat ging bv. over de spoorlijn naar Stadskanaal en Groningen-Heerenveen. Dit is een "gewone" concessie dus dat heeft daar niet echt mee te maken.

Zondag 25 apr 2010 - 23:25:41
daniel
daniel
En juist dat soort dreigementen in combinatie met de algemene omgangsvormen tussen bedrijf en personeel (en dat dus weer doorwerkend op klanten) maakt Arriva in mijn ogen nog altijd een bijzonder onsympathiek bedrijf.

Overigens is die Syntus-machinist wel erg kortzichtig in zijn opmerkingen als 'ie niet verder komt dan materieel-voorkeuren. Ook andere vervoerders hadden met nieuw materieel op de proppen moeten komen. De beste man zal verstandiger gereageerd hebben als 'ie ook nog even verder keek dan puur het treintjes-rijden. Ik hoop van harte voor het personeel (en de reizigers) dat deze concessie-overgang soepeler verloopt dan we tot nu toe vooral gezien hebben bij Arriva...


Woensdag 28 apr 2010 - 15:26:32
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Het worden dus gewoon GTW'tjes, zie het volgende artikel: portal.ovinnederland.nl

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Woensdag 28 apr 2010 - 17:28:05
mich
mich
Flickr 77593728@N08
zei ik toch (wist t al)

Woensdag 28 apr 2010 - 22:12:53
manuel25
manuel25
Flickr 10678580@N06
Maar 24 stellen? Is dat niet een beetje weinig?

Woensdag 28 apr 2010 - 22:17:47
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Beetje creativiteit met onderhoud (groot onderhoud in de weekenden, kleine klusjes tussen de spitsen) is Arriva goed in. Althans, op de MLL.

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Woensdag 28 apr 2010 - 22:43:08
kbrandsma
kbrandsma
Die creativeit wordt dan wel in enige mate beperkt wanneer het onderhoud van de treinstellen buiten het concessiegebied wordt uitgevoerd (lees: bij Voith in Blerick/Leeuwarden, in plaats van bij Nedtrain in Arnhem/Hengelo).

Woensdag 28 apr 2010 - 23:48:31
manuel25
manuel25
Flickr 10678580@N06
Misschien een reden voor Voith om de werkplaats Hengelo over te nemen van NedTrain, ik hoorde dat er sluitingsplannen voor waren?

Donderdag 29 apr 2010 - 02:45:11
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Hengelo gaat niet dicht, ze hebben nu weer genoeg werk DM'90 enzo.
Voith had wel plannen om in Zutphen wat neer te zetten.


Donderdag 29 apr 2010 - 08:14:53
ettenrail
ettenrail
Quote
kbrandsma: Die creativeit wordt dan wel in enige mate beperkt wanneer het onderhoud van de treinstellen buiten het concessiegebied wordt uitgevoerd (lees: bij Voith in Blerick/Leeuwarden, in plaats van bij Nedtrain in Arnhem/Hengelo).
Dat heb je op de MLL ook, in Ldd om precies te zijn

Laatst bewerkt door ettenrail op Donderdag 29 apr 2010 om 08:15:02

Donderdag 29 apr 2010 - 08:33:06
manuel25
manuel25
Flickr 10678580@N06
@ edje: Zutphen zou zo slecht nog niet zijn, een enorm centraal punt voor de toekomstige Arriva lijntjes en een zee van ruimte, vooral op Zpge.

Laatst bewerkt door manuel25 op Donderdag 29 apr 2010 om 08:33:22

Donderdag 29 apr 2010 - 09:06:19
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Quote
ettenrail: Dat heb je op de MLL ook, in Ldd om precies te zijn
En daarnaast is dat alleen het grote werk, waarvoor de stellen natuurlijk vrijdagavond na de spits al weg kunnen.
Klein onderhoud (en wassen) gebeurd te Rtd en daar ben je vanuit Ddr met een kwartiertje al. Mocht men in de Achterhoek ook voor NedTrain kiezen om het onderhoud te laten doen, dan zou dat dus gewoon in Ah kunnen

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Donderdag 29 apr 2010 - 11:27:42
mich
mich
Flickr 77593728@N08
Quote
manuel25: Maar 24 stellen? Is dat niet een beetje weinig?
dat is zeker weinig, maar ze rekenen op de een of andere manier zo dat ze met die 24 stellen op papier meer capaciteit hebben dan het huidige materieelpark.
Doen ze zo: op papier heeft GTW3: 193 en Dm'90: 135 zitplaatsen.
In de praktijk laad je op een normale manier inclusief staanplaatsen in een GTW3 250 man en in een Dm'90 300.

Zo weten we dus nu al dat je in met name de ochtendspits capaciteitsproblemen gaat krijgen.
Zelfde met de Maaslijn: 18-21 buffels(NS tijd) versus 16 GTW en dan zijn de GTW nog krapper ook. Daardoor nog steeds bijna dagelijks mensen achterlaten in de ochtendspits.

Donderdag 29 apr 2010 - 11:37:43
gerard4653
gerard4653
En zo win je dus een aanbesteding!

Donderdag 29 apr 2010 - 11:43:28
keesje
keesje
Allemaal 'voordelen' voor de reizigers dus. En ook vooral voor de provincie die bij disfunctioneren weer extra kassa heeft in de vorm van boete's. Schieten de reizigers ook al zoveel extra mee op.

Zou toch lachwekkend zijn: "Wegens materieel tekort minder treinen" (of reizigers als haringen in een ton) met een complete vloot DM'90 en LINT aan de kant...

Donderdag 29 apr 2010 - 12:17:06
thom
thom
Quote
manuel25: @ edje: Zutphen zou zo slecht nog niet zijn, een enorm centraal punt voor de toekomstige Arriva lijntjes en een zee van ruimte, vooral op Zpge.
Een zee van ruimte is geen gerantie dat die ruimte ook beshibaar en te koop is natuurlijk...

Donderdag 29 apr 2010 - 14:49:25
manuel25
manuel25
Flickr 10678580@N06
Is er ook nogsteeds sprake van dat er twee verschillende vervoerders op Ah-Dtc komen? Dan zou het samen met het feit dat Zp-Odz nog even Syntus blijft, wel te verklaren dat er nog maar zo weinig besteld is. Ook zullen ze vast wel een stel Lintjes of DM'90s tijdelijk van NSR mogen huren.
Bovendien kan noord Nederland het wellicht doen met een stelletje minder, dan is de dienst daar wellicht wel fatsoenlijk uit te voeren

Donderdag 29 apr 2010 - 18:11:39
raymond16
raymond16
Ah-Dtc moet nog aanbesteed worden door de stadsregio. Dat zou Arriva kunnen winnen, maar ook een andere vervoerder.

Laatst bewerkt door raymond16 op Donderdag 29 apr 2010 om 18:12:00

Donderdag 29 apr 2010 - 19:16:47
kbrandsma
kbrandsma
Quote
manuel25: Is er ook nogsteeds sprake van dat er twee verschillende vervoerders op Ah-Dtc komen? Dan zou het samen met het feit dat Zp-Odz nog even Syntus blijft, wel te verklaren dat er nog maar zo weinig besteld is. Ook zullen ze vast wel een stel Lintjes of DM'90s tijdelijk van NSR mogen huren.
Bovendien kan noord Nederland het wellicht doen met een stelletje minder, dan is de dienst daar wellicht wel fatsoenlijk uit te voeren
Tijdelijk huren schiet je niks mee op, alleen wanneer de aflevering van nieuwe stellen is vertraagd. Je zult uiteindelijk toch de dienst moeten rijden met stellen die in de offerte (en bestek) zijn aangeboden (/gevraagd).
Het zou me niks verbazen als ze hier een paar stelletjes weg trekken. Er zijn notabene net een flink aantal bijgekomen, terwijl je in de pers al geruime tijd niets meer hoort van (te) volle treinen. Die acht stellen lijkt mij ruim voldoende voor twee slagjes Veendam en een slagje Sneek per uur extra.
Nu heb ik totaal geen kijk op de inzet aldaar, maar iemand uit die hoek zou toch wel een inzichtje kunnen maken van de te verwachten indeling op de vier lijnen?

Donderdag 29 apr 2010 - 19:52:05
mren
mren
Quote
gerard4653: En zo win je dus een aanbesteding!
En zo kan je wegens het leveren van een wanprestatie weer buiten worden geschopt.

Donderdag 29 apr 2010 - 20:57:44
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Quote
manuel25: Is er ook nogsteeds sprake van dat er twee verschillende vervoerders op Ah-Dtc komen? Dan zou het samen met het feit dat Zp-Odz nog even Syntus blijft, wel te verklaren dat er nog maar zo weinig besteld is.
De vervoerder op Ah-Ww was verplicht een optie te nemen op materieel voor de treinen Ah-Dtc (uit de andere concessie dus), waar de vervoerder op dat traject dan beschikking over zou moeten kunnen hebben.
Bedoeling van dat alles zal ongetwijfeld zijn dat in het geval dat er werkelijk twee vervoerders komen het materieel wel koppelbaar met elkaar is. Is wel zo handig immers dat een Arriva-trein dan een Veolia-trein (noem maar was als voorbeeldje) kan wegslepen indien nodig.

Edit: en Zp-Odz is zowiezo een andere concessie die apart aanbesteed gaat worden door de regio Twente. Omliggende buslijnen rond die lijn gaan deels wel over naar de concessie Achterhoek-Rivierenland trouwens.

Laatst bewerkt door daniel_ddr op Donderdag 29 apr 2010 om 20:59:10

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Donderdag 29 apr 2010 - 21:03:10
keesje
keesje
Quote
mren:
Quote
gerard4653: En zo win je dus een aanbesteding!
En zo kan je wegens het leveren van een wanprestatie weer buiten worden geschopt.
En dan begint het liedje weer van voor af aan...

Donderdag 29 apr 2010 - 21:15:06
kbrandsma
kbrandsma
Na de financiële injectie bij de busconcessie in Zuid-Limburg zie ik nergens meer vanop.

En ach, zo zijn er wel veel meer zaken waarbij de partij die in eerste instantie het minst aanbied er uiteindelijk met het werk vandoor gaat, waarna de opdrachtgever/gebruiker later alsnog extra werkzaamheden krijgt gepresenteerd.
Alleen wordt er dan niet volgens een bestek gewerkt.

Vrijdag 30 apr 2010 - 22:32:47
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Quote
kbrandsma: Die acht stellen lijkt mij ruim voldoende voor twee slagjes Veendam en een slagje Sneek per uur extra.
Je moet het wel zo rekenen als toen t besteld was, toen reed de extra slag Zb ook nog niet volgens mij. Slag Gn-Vdm zou dacht ik 38 minuten worden met 5 min keertijd in Vdm dus dan heb je al snel 4 composities nodig, waarvan er 1 al reed, dus dat zijn al minstens 3 stellen + evt. 2-3 versterking. Maar nu zit de omloop iets compacter in elkaar dacht ik.

Vrijdag 30 apr 2010 - 22:41:36
NS-APD
NS-APD
Twitter DB4055 Facebook Dave5126
Quote
manuel25: Ook zullen ze vast wel een stel Lintjes of DM'90s tijdelijk van NSR mogen huren.

Nou van de stellen die syntus nu heeft, is niks over na vandaag

Werkzaam bij Arriva

Zondag 02 mei 2010 - 21:23:51
lekbrug
lekbrug
Quote
maccerr:
Quote
manuel25: Mooi dat DB nu ook een groot gedeelte van Nederland in handen heeft
Een groot gedeelte? Wat spoorlijntjes in Groningen en Friesland een decentraal spoorlijntje in Zuid-Holland en een handjevol busconcessies.
pardon? een `decentraal' lijntje? Het economisch zwaartepunt van NL ligt in het midden en zuiden (dus JUIST Gdm-Ddr) en daarom juist investeringen van Prorail (lees: Rijjksoverheid) rond Ut/Gdm.
Jaloers soms, dat hier wel geld te verdienen valt???

Zondag 02 mei 2010 - 21:56:47
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Tja, toch valt Ddr-Gdm echt onder de decentrale spoorlijnen. Sterker nog, NS wilde de treindienst tussen Gr en Gdm ooit zelfs staken op bepaalde momenten.
Gr-Gdm had dan ook niet voor niks een uurdienst buiten de spits in de NS-tijd.
Al zal deels ook meespelen in de exploitatiekosten dat de lijn een nogal onhandige verspitsing in twee richtingen (Gr -> Ddr en Ldm -> Gdm 's ochtends, 's avonds andersom) kent.

Dat Arriva dit nu wel rendabel kan exploiteren zit 'm deels ook in een visgraatachtig model (net als Syntus dus, om bij het onderwerp van dit topic te blijven). Het busnetwerk is enigzins aangepast waardoor er meer reizigers in de tegenspitsrichting gekomen zijn.

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Zondag 02 mei 2010 - 22:37:50
mren
mren
Quote
daniël_ddr:

Dat Arriva dit nu wel rendabel kan exploiteren
Hoe kom je daar bij? Wat is dan rendabel in jouw ogen? Volgens mij wordt Arriva namelijk gewoon betaald om daar te rijden.

Zondag 02 mei 2010 - 22:55:42
gertjan
gertjan
Misschien omdat er een flinke reizigersgroei geweest is

Maarja, als je als NSR daar een uitgeklede treindienst hebt is het niet zo gek dat iedereen de auto pakt. Als je op de halve lijn al aankomt met een cappaciteitsuitbreiding is het ineens weer aantrekkelijk voor de mensen om de auto te laten staan.
Eens kijken hoeveel we kunnen groeien met de kwartierdienst Ddr - Gr. Ook iets wat de NS nooit van plan was

Zondag 02 mei 2010 - 22:59:12
mren
mren
Ja, dat zeg ik toch ook niet, je hoeft niet meteen a la Pavlovhond in de verdediging te schieten hoor.

Mijn vraag blijft: wat is rendabel? En waarom zou Arriva (met die definitie) rendabeler zijn dan NS, om maar eens iets te noemen.

Zondag 02 mei 2010 - 23:50:52
thom
thom
Rendabel lijkt me het pas als de vervoerder de lijn zelfstandig gefinancieerd zou kunnen rijden, zonder daarvoor een vergoeding van de overheid voor nodig te hebben...

En zolang Arriva op Ddr-Gdm rijdt via een betaalde consessie, is die lijn feitelijk niet rendabel...

Dinsdag 04 mei 2010 - 17:55:53
mren
mren
Dat zijn de interessante discussies natuurlijk. Volgens de communis opinio (een ook van het gros van de Tweede Kamer) dient spoorinfra rendabel te zijn en wordt bij weginfra de term 'bereikbaarheid' gebruikt.

En wil je enkel een rendabele treindienst, of ook nog aanleg en onderhoud van het spoor terugverdienen? En betrek je hier ook milieu-aspecten in (beter 100 man in een trein dan 95 extra auto's op de weg). Of het feit dat mensen zonder rijbewijs (waaronder scholieren) door het bestaan van een OV-verbinding wel naar school kunnen. Etc. etc.

Vrijdag 29 okt 2010 - 09:52:51
ZJ37
ZJ37
Misschien oud nieuws maar toch weer actueel: www.gelderlander.nl

Misschien hard wat ik zeg, maar heb het idee dat de provincie Gelderland echt een blad voor de kop heeft om eventueel nóg meer vervoerders over dezelfde lijn te laten rijden. Hoe inefficient kun je zijn als je de hele boel nog verder opsplitst?

Vrijdag 29 okt 2010 - 10:00:47
waalkade
waalkade
Het is niet de provincie maar de stadsregio die mogelijk een derde vervoerder tussen Ah en Ahp laat rijden.

Vrijdag 29 okt 2010 - 12:12:39
rickarends
rickarends
Waarom splitsen ze de lijn niet op in:
Arnhem - Zevenaar (-Emmerich) en
Arnhem - Winterswijk

De dienst Arnhem - Zevenaar (-Emmerich) kan met een stopdienst gereden worden EN met sneller elecktrisch materiaal. Bovendien is dit ook nog eens milieuvriendelijker.

De dienst Arnhem - Winterswijk rijdt uiteraard met dieselmateriaal en stopt op Velperpoort en slaat het toekomstige Westervoort en Duiven over. Het eerste stuk sneltrein dus. Vanaf Zevenaar gaat deze verder als stoptrein de achterhoek in.

Voordeel is dat er ook veel meer capaciteit op de lijn Arnhem - Winterswijk omdat er altijd veel mensen reizen op Duiven (en Westervoort)

Groet Rick

Laatst bewerkt door rickarends op Vrijdag 29 okt 2010 om 12:13:40

Vrijdag 29 okt 2010 - 12:43:28
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Kost zo veel wel errug veel capaciteit tussen Ah en Zv.
Voornamijk als Ah - Dtc 4 x per uur rijdt en Ah - Zv (stop) minstens 2 x per uur.
Tel daarbij nog paden voor ICE`s, goederentreinen (die niet via de Betuweroute kunnen) en de NSR treindiensten van/naar Zp die het tussen Ah en Ahp nog ff wat drukker maken.
Niet voor niets is het baanvak overbelast verklaard, zie www.prorail.nl
Leuk plan maar helaas...

Vrijdag 29 okt 2010 - 13:03:51
tochjo
tochjo
Plannen tot zes keer per uur Ah-Zv en overslaan van stations Dvn en Wtv zijn er overigens wel. Men wilde dat vanaf komende december al doen, maar dat gaat niet door, zie www.gelderlander.nl

Vrijdag 29 okt 2010 - 15:37:29
ZJ37
ZJ37
Wat al zeker is is dat Ww-Ah naar Arriva gaat. De vervoerder die Ah-Dtc gaat exploiteren moet dat onder de naam 'Breng' gaan doen, maar of dat dit door Arriva gedaan wordt is nog niet bekend (ik mag in hemelsnaam hopen van wel).

In de concessievoorwaarden staat dat (potentiele) reizigers gebaat zijn bij een duidelijk transportsysteem. Mag ik even hartelijk lachen met het bedenken van een aparte naam voor alleen op het westelijk deel van die lijn?

Met Breng zal vast bedoeld zijn: Brrr Eng!

Vrijdag 29 okt 2010 - 16:14:55
mich
mich
Flickr 77593728@N08
Is ook leuk met de ov-chipkaart, verschillende vervoerders met allemaal de naam Breng...

Vrijdag 29 okt 2010 - 16:19:07
oudeaap
oudeaap
moeten ze nog goed samenwerken ook.. zou sowieso geïntegreerd systeem moeten zijn vind ik; niet opnieuw in en uitchecken bij de vervoerders.

Vrijdag 29 okt 2010 - 16:31:08
reisthijs
reisthijs
Youtube reisthijsnl Flickr ReisThijs
Quote
mich: Is ook leuk met de ov-chipkaart, verschillende vervoerders met allemaal de naam Breng...
De naam Breng zal maar door één vervoerder gebruikt worden (de winnaar van de multimodale concessie van de stadsregio). Je krijgt straks dus Arriva en Breng op Ah-Dtc.

Vrijdag 29 okt 2010 - 16:50:34
kleine_man
kleine_man
Quote
ZJ37: Misschien oud nieuws maar toch weer actueel: www.gelderlander.nl

Misschien hard wat ik zeg, maar heb het idee dat de provincie Gelderland echt een blad voor de kop heeft om eventueel nóg meer vervoerders over dezelfde lijn te laten rijden. Hoe inefficient kun je zijn als je de hele boel nog verder opsplitst?
De boel is al opgesplitst. De diensten tussen Arnhem en Doetinchem vallen onder de busconcessie Tiel-Arnhem-Doesburg-Doetinchem. De diensten Arnhem-Doetinchem-Winterswijk* is een eigen concessie. Gelderland heeft de tweede gegunt aan Arriva en de eerste wordt nog aanbesteed. Dit hoeft niet PER DEFINITIE Arriva te zijn. Dat het geheel onhandig is, is een ander verhaal. Arriva was alleen verplicht om bij de bestelling materieel een optie nemen voor de eventuele "andere" vervoerder. Dat hebben ze netjes gedaan.

* Heb ik het goed als deze concessie verder loopt en dus alles omvat van Arnhem-Doetinchem-Winterswijk-Zutphen-Apeldoorn? Of zit ik er nu helemaal naast?

Vrijdag 29 okt 2010 - 17:29:25
Spartaan
Spartaan
Quote
kleine_man: * Heb ik het goed als deze concessie verder loopt en dus alles omvat van Arnhem-Doetinchem-Winterswijk-Zutphen-Apeldoorn? Of zit ik er nu helemaal naast?
Je zit er bijna helemaal op, ook Arnhem - Elst - Tiel hoort bij deze concessie. Dat geldt overigens ook voor de busdiensten in de Achterhoek (de huidige Syntus-lijnen) en in het Rivierenland (huidige en dus ook toekomstige Arriva-lijnen). Deze concessie is verleend door provincie Gelderland.
De concessie van de Stadsregio omvat alle busdiensten in de regio Arnhem - Nijmegen, die nu als "Breng" gereden worden. Deze concessie is uitgebreid met de ongeveer de helft van de treindiensten Arnhem - Doetinchem.

Vrijdag 29 okt 2010 - 18:40:34
tochjo
tochjo
Quote
oudeaap: zou sowieso geïntegreerd systeem moeten zijn vind ik; niet opnieuw in en uitchecken bij de vervoerders.
In het Bestek staat geschreven (C.5.8):
In het spoorvervoer wordt bij invoering van de OV-chipkaart uitgegaan van in- en uitchecken op de perrons of de toegang tot de perrons. De reiziger moet de kaartleesapparatuur kunnen gebruiken voor beide treindiensten. De Concessiehouder draagt in overleg met ProRail zorg voor de plaatsing van voldoende kaartleesapparatuur om een vlot in- en uitstappen mogelijk te maken.

De reiziger hoeft dus niet te weten met welke vervoerder hij zijn treinreis op (een deel van) het traject Ah-Dtc maakt. In die zin is het systeem wel geïntegreerd. Overstappen van/naar NS betekent nog wel uit- en inchecken.

Vrijdag 29 okt 2010 - 18:50:52
jwalk1
jwalk1
Facebook jenswalk@live.nl
beste mensen,

ik ben wel benieuwd hoe de treinen van breng eruit komen gaan zien. woon zelf vlakbij Nijmegen, en breng rijdt door mijn stadje, en die kleur blijft echt elke dag lelijk dus ik hoop dat ze de treinen geen roze daken e.d. gaan schilderen dat zou echt jammer en lelijk zijn.

groetjes Jens

Vrijdag 29 okt 2010 - 19:00:19
Geerrritt
Geerrritt
C.11.14:
Het materieel wordt uitgevoerd in een kleurstelling die past bij het merk ‘Breng’ en de Strategie- en Ontwikkelingsvisie van de inschrijver.

Dus helaas de lelijke breng kleuren:(

Ik vraag me trouwens af wat er gaat gebeuren met ritnummer 30720, deze start in Ww en gaat richting Ah, maar omdat de 30700 onder Breng gaat vallen (dus Dtc - Ah) vraag ik me af of deze rit dan blijft bestaan

Laatst bewerkt door Geerrritt op Vrijdag 29 okt 2010 om 19:04:48

Vrijdag 29 okt 2010 - 19:11:30
sik214
sik214
Gebruikt Syntus nu eigenlijk de niet-perronsporen in Doetinchem voor het opstellen van materieel? 'k Kan me voorstellen dat dat voor de vervoerder Dtc-Ah wel handig is voor het materieel van de eerste ritten.

Vrijdag 29 okt 2010 - 19:13:10
tochjo
tochjo
De niet-perronsporen zijn niet bereikbaar. Halverwege dit jaar zijn de toeleidende wissels helemaal weggehaald, maar ook daarvoor kon je er feitelijk niets mee. Het materieel van de eerste ritten staat 's nachts over op spoor 3 en 4, dus naast het perron. Beide vervoerders krijgen evenveel ruimte voor het opstellen van treinen.

Vrijdag 29 okt 2010 - 19:15:13
rh_ii
rh_ii
Een kleurstelling die past bij het merk 'Breng' hoeft natuurlijk niet de huidige kleurstelling te zijn. Als deze daarbij ook nog moet passen bij de Strategie- en Ontwikkelingsvisie van de inschrijver maak ik eruit op dat elke inschrijver zelf iets mag verzinnen wat bij 'Breng' zou kunnen passen

Bas

Vrijdag 29 okt 2010 - 19:27:58
dh3201
dh3201
Een roze dak zal wel meevallen, hooguit het bovenste deel van de zijschotten. Het dak zelf zal wel grijs of zo blijven, voorzover het dak toch al niet kunt zien omdat er allerlei apparatuur op staat.

Shqiperise-lopers?

Zaterdag 30 okt 2010 - 00:28:19
kleine_man
kleine_man
Quote
Geerrritt:Ik vraag me trouwens af wat er gaat gebeuren met ritnummer 30720, deze start in Ww en gaat richting Ah, maar omdat de 30700 onder Breng gaat vallen (dus Dtc - Ah) vraag ik me af of deze rit dan blijft bestaan
Die trein rijdt als versterkingstrein. Het kan zijn dat deze trein gewoon blijft rijden en de kosten ervan over de 2 vervoerders gaat (Iets wat Syntus en Connexxion nu doen met bijv de lijnen 26-27-29) of de voorgaande en achterliggende trein worden langer gemaakt.

Zaterdag 30 okt 2010 - 09:05:42
superboer
superboer
Twitter OVMaik Youtube maik17
Trein 30720 rijdt niet omdat er tussen 6u en 6.30u zoveel reizigers zijn. Ik ga er vanuit dat de 30720 vanaf 2012 "gewoon" vanaf Dtc gaat rijden.

Garantie tot aan de voordeur.

Zaterdag 30 okt 2010 - 10:58:18
ZJ37
ZJ37
Al gedacht aan de keringen te Ah? De Ww-trein keert op de Dtc-trein. Hoe gaan ze dat oplossen? Dure lange keringen? Dat ga ja toch niet geloven?

Zaterdag 30 okt 2010 - 11:02:16
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Gun Arriva de BReng concessie en alles is opgelost


Zaterdag 30 okt 2010 - 11:48:09
tochjo
tochjo
Quote
ZJ37: Al gedacht aan de keringen te Ah? De Ww-trein keert op de Dtc-trein. Hoe gaan ze dat oplossen? Dure lange keringen? Dat ga ja toch niet geloven?
De serie 30700 keert op de serie 30700 en de serie 30900 keert op de serie 30900.

Zaterdag 30 okt 2010 - 12:41:48
ZJ37
ZJ37
Ja inderdaad, maar in de daluren en in het weekend keert 309xx Dtc-Ah op 309xx op Ah-Ww en andersom.

Zaterdag 30 okt 2010 - 12:53:46
tochjo
tochjo
De serie 30900 zit in zijn geheel in de concessie Achterhoek Rivierenland en wordt door Arriva uitgevoerd. De serie 30700 zit in de concessie Arnhem Nijmegen.

Zaterdag 30 okt 2010 - 13:46:34
zugführer
zugführer
Quote
edje: Gun Arriva de BReng concessie en alles is opgelost
Is dat wel zo? Moet het materieel voor de BRReng concessie niet in een andere kleurstelling dan dat voor de concessie Ah-Ww?

Zaterdag 30 okt 2010 - 15:53:08
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Zijn er kleureisen voor Ah - Ww dan?


Zondag 31 okt 2010 - 00:17:21
NDS
NDS
Quote
jwalk1: ik ben wel benieuwd hoe de treinen van breng eruit komen gaan zien. woon zelf vlakbij Nijmegen, en breng rijdt door mijn stadje, en die kleur blijft echt elke dag lelijk dus ik hoop dat ze de treinen geen roze daken e.d. gaan schilderen dat zou echt jammer en lelijk zijn.
De treindienst word vanuit Arnhem gereden, je mag er dus dan ook vanuit gaan dat het de Arnhemse Breng kleuren krijgt.

Persoonlijk vind ik het Roze veel mooier dan het licht blauw, maar dat is een kwestie van smaak en over smaak valt niet te twisten, dus een discussie er over heeft weinig zin.

Groetjes Michiel

Laatst bewerkt door admin op Zondag 14 nov 2010 om 19:24:33, reden: Quote ingekort

NDS(Neu Dalhausen Stadbahn); NDS mit uns kommen sie dort

Zondag 31 okt 2010 - 00:31:54
Pim530
Pim530
Facebook profile.php?id=100000577754741&ref=tn_tnmn
Quote
edje: Gun Arriva de BReng concessie en alles is opgelost
Nou nee, want dan nog moet de trein naar Ww in Arriva-kleurstelling zijn, en die tot Dtc in Breng-kleurstelling, die overigens denk ik wit met blauw dak wordt, aangezien rond Nijmegen de 'Breng meiden' rijden en rond Arnhem de 'Breng jongens', iets dat niet toevallig is maar zo gepland


Zondag 31 okt 2010 - 08:37:15
kleine_man
kleine_man
Dat Arnhem blauw is komt doordat de trolleybussen hier al jaren geheel of gedeeltelijk blauw zijn. De kleur is dus met historische besef gekozen

Zondag 31 okt 2010 - 08:39:46
kleine_man
kleine_man
Quote
ZJ37: Ja inderdaad, maar in de daluren en in het weekend keert 309xx Dtc-Ah op 309xx op Ah-Ww en andersom.
Dan is dat sinds kort, want voor de buiten dienststelling van vorige week keerden de series in Arnhem nog steeds op zichzelf. Alleen bij het afbouwen van de ochten- en avondspits en het opbouwen van de avondspits willen er weleens stellen overlopen van de ene naar de andere serie.

Maandag 06 dec 2010 - 12:56:48
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
De (papieren) Gelderlander over onderhoud nieuwe Arriva treinen:

Arriva gaat onderhoud treinen zelf verzorgen

ZUTPHEN/GELDERMALSEN - Spoorvervoerder Arriva Nederland gaat vanaf 2012 haar
eigen treinen onderhouden. Dat gebeurt bij Strukton Rail in Zutphen. Strukton
bouwt hiervoor een nieuwe werkplaats op het voormalige rangeerterrein van Van
Gend& Loos in Zutphen.
De directeuren van beide bedrijven hebben hiervoor zaterdag een contract voor
een periode van vijftien jaar getekend. Het betreft het onderhoud van veertig
treinen die over twee jaar in Overijssel (Vechtdallijnen) en de
Achterhoek/Rivierenland rijden.

Tegen die tijd zal Arriva ook het traject tussen Arnhem en Tiel gaan
exploiteren. Nu al exploiteert de vervoerder het traject tussen Geldermalsen en
Dordrecht.

Algemeen directeur Anne Hettinga van Arriva Nederland denkt dat het eigen
onderhoud ertoe kan bijdragen dat de punctualiteit nog beter wordt. Arriva is
dan voor het onderhoud van de treinstellen niet langer afhankelijk van de
voorzieningen van de NS.

Strukton krijgt in de nieuwe werkplaats bijvoorbeeld de beschikking over een
gloednieuwe installatie om spoorwielen af te draaien. Beschadigde treinwielen
(bijvoorbeeld door bladeren op de rails) kunnen dan snel weer worden afgevlakt.

De nieuwe mogelijkheid versnelt de doorloop van het totale onderhoud- en
reparatieproces. Dat verkleint de kans op uitval van treinen.

Maandag 06 dec 2010 - 20:10:33
thom
thom
Quote
gvttreinen:
Algemeen directeur Anne Hettinga van Arriva Nederland denkt dat het eigen
onderhoud ertoe kan bijdragen dat de punctualiteit nog beter wordt. Arriva is
dan voor het onderhoud van de treinstellen niet langer afhankelijk van de
voorzieningen van de NS.
Oh da's apart van Arriva want volgens mij doet NS namelijk überhaupt al geen enkele vorm van onderhoud, laat staan dat ze daar "afhankelijk" van zijn...

Dan zullen ze Nedtrain wel bedoelen, wat ergens een NS-dochter is, maar dan nog verplicht niemand Arriva om daar afhankelijk van te zijn want da's echt niet de enigste onderhoudspartner die in Nederland te vinden is...

Vage opmerking
Quote
Strukton krijgt in de nieuwe werkplaats bijvoorbeeld de beschikking over een
gloednieuwe installatie om spoorwielen af te draaien. Beschadigde treinwielen
(bijvoorbeeld door bladeren op de rails) kunnen dan snel weer worden afgevlakt.
Afgevlakte wielen zijn anders helemaaaal niet bevorderlijk voor het rijcomfort

Laatst bewerkt door thom op Maandag 06 dec 2010 om 20:12:00

Maandag 06 dec 2010 - 21:35:04
jeanpierre
jeanpierre
Quote
edje: Zijn er kleureisen voor Ah - Ww dan?
Nee, het is ook de stadsregio die afgeweken is van de oorspronkelijke afspraak om alle treinen dezelfde "branding" te geven.

Maandag 06 dec 2010 - 21:39:25
kleine_man
kleine_man
"Even punten scoren over de rug van de NS"

Verder heeft hij wel een klein puntje. "In house" kan bijdragen aan een gevoel van saamhorigheid. Hierdoor kan de treindienst verbeteren.

Aan de andere kant kan het ook gewoon een centenkwestie zijn.

We zullen het zien.

Maandag 06 dec 2010 - 22:14:19
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Tja, hier klaagt Arriva over Nedtrain en aan de andere kant van 't land hebben ze het zelf ingehuurd voor het onderhoud aan de E-GTW's

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Woensdag 08 dec 2010 - 00:55:42
manuel25
manuel25
Flickr 10678580@N06
Het maakt weinig uit wie onderhoud geeft, het ligt er meer aan hoe het geregeld is. Het maakt monteurs niks uit of de trein die ze onderhouden nou van NS is of van Arriva. Het is mooi dat er werk is en dat wordt netjes en kwalitatief goed afgeleverd.
Het ligt hem meer aan de kennis die aanwezig is, hier is het management verantwoordelijk om deze kennis over te brengen naar de monteurs.
Ook het contract; hoevaak onderhoud, welke eisen worden er gesteld en welk tarief, is belangrijk.
Uiteindelijk heeft het weinig met saamhorigheid te maken, immers zullen de monteurs niet snel de trein op gaan om kaartjes te knippen oid.

Laatst bewerkt door manuel25 op Woensdag 08 dec 2010 om 00:58:10

Woensdag 08 dec 2010 - 00:57:05
mren
mren
Op 29 december is te zien hoe onderhoud bij NedTrain in zijn werk gaat!

Woensdag 08 dec 2010 - 07:50:50
MDDM
MDDM
Quote
manuel25: Het ligt hem meer aan de kennis die aanwezig is, hier is het management verantwoordelijk om deze kennis over te brengen naar de monteurs.
Dat is te kort door de bocht. Zeker als je wet dat meer en deel van het management van buiten het spoor komt. Management moet er voor zorgen dat de monteurs bijscholing of her-instructie krijgen.

Gr Joop mcn Lls

Maandag 27 dec 2010 - 23:02:26
tonnie12
tonnie12
Quote
mren: Op 29 december is te zien hoe onderhoud bij NedTrain in zijn werk gaat!
waar en wanneer is dat tezien?

Maandag 27 dec 2010 - 23:03:37
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
www.nvbs.com hier dus, nouhjah, zien is het niet, het is een informatieavond bij de NVBS

Iedere dag sportdag: De hordes met vertragingen en verstoringen ontlopen.

Maandag 27 dec 2010 - 23:06:54
tonnie12
tonnie12
dank voor de info.

Dinsdag 28 dec 2010 - 11:51:31
mren
mren
Quote
dlm4yjp: www.nvbs.com hier dus, nouhjah, zien is het niet, het is een informatieavond bij de NVBS
Er is nog steeds genoeg te zien hoor, vele tientallen foto's van de werkplaatsen, materieel er in en een blik in de NedTrain computersystemen.

Voor verdere vragen, zie www.somda.nl

Dinsdag 28 dec 2010 - 21:07:57
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
Bij kijken denken ik meer aan het in werkelijkheid zien, rondje door de werkplaats bijvoorbeeld Tis maar hoe je het interpreteert

Iedere dag sportdag: De hordes met vertragingen en verstoringen ontlopen.

Dinsdag 28 dec 2010 - 21:18:05
spiketrain
Moderator
spiketrain
Twitter Spiketrain Facebook frank.rijsdijk.5 Flickr spiketrain2008/
Spiketrain: de NVBS-bijeenkomst mag verder worden besproken in www.somda.nl On-topic blijven s.v.p..

Groet, Spiketrain

Woensdag 18 mei 2011 - 07:29:18
ZJ37
ZJ37
Even een kickje: Ah-Dtc gaat gereden worden door Hermes of Keolis, Ah-Ww was al gegund. Zie: www.gelderlander.nl

Ik vraag me sterk af wie hier (behalve de overheid natuurlijk) beter van gaat worden. Niet in de laatste plaats bij (het bijsturen van) verstoringen bijvoorbeeld. Elke vervoerder zijn eigen poppetjes en deelparkjes materieel... Ik zie de bui al hangen.

Woensdag 18 mei 2011 - 07:51:29
jwalk1
jwalk1
Facebook jenswalk@live.nl
ik wist wel dat er het een traject ging worden met 2 regionale vervoerders maar het werden toch Arriva en BRENG? aangezien breng ook het busvervoer regelt en Hermes rijdt alleen maar in Eindhoven?

Woensdag 18 mei 2011 - 07:57:07
martijnmet
Moderator
martijnmet
Twitter martijnmet Flickr martijnmet
Breng is de overkoepelende naam waaronder het OV in de Stadsregio Arnhem Nijmegen rijdt. De bussen worden volgens mij nu gewoon door Novio gereden, maar onder de naam Breng. Dit zal dus ook gelden voor de nieuwe vervoerder op Ah/Dtc.

Volgens het artikel zijn er dus maar twee gegadigden voor de concessie. Je zou zeggen dat het ook een goede mogelijkheid is voor Arriva of Syntus. Want ze zitten er toch al. Maar schijnbaar was het dus toch niet interessant genoeg.


Woensdag 18 mei 2011 - 08:01:47
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Wat betreft de huidige situatie is het een complex gedoe... geloof dat in Arnhem nu Connexxion in opdracht van Novio onder de naam Breng rijdt

Syntus schijnt niet mee te bieden omdat ze nu al moeite hebben de boel onder controle te houden met alles wat ze recent binnengehaald hebben (Veluwe, Overijssel en recent hebben ze ook Twente gewonnen).
Voor Arriva zal het wel niet genoeg opgeleverd hebben... of ze hadden geen zin om treintjes in twee kleuren uit elkaar te houden

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Woensdag 18 mei 2011 - 08:15:11
Geerrritt
Geerrritt
Ik heb gehoord dat Syntus niet mee mocht doen van Keolis (50% eigenaar van Syntus), omdat ze zelf al mee doen. Overigens hoeven het nog steeds geen 2 vervoerders te worden, de winnaar kan natuurlijk ook het treinvervoer aan Arriva uitbesteden.

Laatst bewerkt door Geerrritt op Woensdag 18 mei 2011 om 08:16:57

Woensdag 18 mei 2011 - 08:26:13
jwalk1
jwalk1
Facebook jenswalk@live.nl
Het klopt het wordt gedaan door Novio onder de naam Breng.

Woensdag 18 mei 2011 - 08:26:45
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Praktisch (en lekker voor de reizigers) op b.v. Didam twee OV-Chippalen...voor iedere vervoerder één, moet je van te voren een keus maken met welke maatschappij je gaat reizen.
En Arnhem, 3 verschillende palen!, wordt druk met al die OV-Chippalen, niet vergeten bij de goede paal in/uit te checken!

Woensdag 18 mei 2011 - 08:31:56
stefanvdw
stefanvdw
Ook Zp krijgt drie OVC paaltjes naast elkaar, denk dat dat in het kader is om het OV laagdrempeliger en eenvoudiger te maken.

Ook de bijsturing komt al die vervoerders absoluut niet ten goede; elke vervoerder claimt weer evenveel recht op een punctueel vertrek en treinpaden, en als een trein dan een keer vertraagd wordt staan ze gelijk op hun achterste poten. De partij met de meeste macht(beetje dreigen met NMA enzo) zal dus het meest punctueel vertrekken(zie ook CXX in Amf). Wordt nog een leuke klus voor de VL in Ah... Maargoed, in de Haagse theorie zullen de reizigers hier wel beter van worden *uch*

Woensdag 18 mei 2011 - 08:36:09
ZJ37
ZJ37
Niet te vergeten hoe dat met verstoringen gaat. Wie mag dan blijven rijden, wie niet. Inefficiente inzet van personeel en materieel omdat ze nou eenmaal bij vervoerder A of vervoerder B horen, verschillende bijsturingsorganisaties van verschillende vervoerders... Keringen te Ah van een Ww-trein op een Dtc-trein kan niet meer.

Wat ik me sowieso afvraag is dat hoe het mogelijk is dat twee vervoerders efficienter/goedkoper kunnen werken door scheiding van personeel en materieel. Het lijkt me eerder dat ze elkaar in de weg gaan zitten doordat bijvoorbeeld opstelsporen gezamelijk moeten worden benut (aparte toewijzingen zal in een schaarste aan opstelmogelijkheden al bijna niet kunnen en is bovendien al minstens zo inefficient).

Woensdag 18 mei 2011 - 09:43:09
superboer
superboer
Twitter OVMaik Youtube maik17
Quote
gvttreinen (wo 18 mei 2011 08:26:45 somda.nl): Praktisch (en lekker voor de reizigers) op b.v. Didam twee OV-Chippalen...voor iedere vervoerder één, moet je van te voren een keus maken met welke maatschappij je gaat reizen.
En Arnhem, 3 verschillende palen!, wordt druk met al die OV-Chippalen, niet vergeten bij de goede paal in/uit te checken!
In de Achterhoek komt gewoon 1 paal voor beide vervoerders, daar zijn al afspraken over gemaakt.

Garantie tot aan de voordeur.

Woensdag 18 mei 2011 - 10:09:32
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
gelukkig, men heeft er over nagedacht, scheelt weer

Woensdag 18 mei 2011 - 11:02:09
ZJ37
ZJ37
En dan nog een integraal materieelpark plus personeelsinzet en de boel is weer zoals vanouds!

Woensdag 18 mei 2011 - 12:07:15
superboer
superboer
Twitter OVMaik Youtube maik17
Integraal materieelpark was toch al niet mogelijk, ook niet als Arriva deze concessie had gewonnen. De 'Breng-stellen' mogen namelijk alleen ingezet worden tussen Arnhem en Doetinchem als 307xx. Arriva GTW's zouden tussen Arnhem en Doetinchem(307xx) alleen ingezet mogen worden met (vooraf) toestemming.

Garantie tot aan de voordeur.

Woensdag 18 mei 2011 - 12:09:54
oudeaap
oudeaap
merken en conceptenwaanzin denk ik dan;)

Woensdag 18 mei 2011 - 12:15:39
waalkade
waalkade
Het nog lang geen 2013, tegen die tijd is wellicht het stadsregioconcept verleden tijd.

Woensdag 18 mei 2011 - 12:28:49
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
Quote
superboer (wo 18 mei 2011 12:07:15 www.somda.nl): Integraal materieelpark was toch al niet mogelijk, ook niet als Arriva deze concessie had gewonnen.
Buiten een ander kleurtje of inzetbeperkingen is het materieelpark verder wel integraal. De stadsregio Arnhem-Nijmegen heeft namelijk zelf GTW's besteld voor deze concessie, welke verplicht moeten worden overgenomen door de winnende vervoerder.

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Woensdag 18 mei 2011 - 12:47:03
waalkade
waalkade
Er is een overeenkomst tussen de provincie en de stadsregio.
Even in mijn woorden, de overeenkomst is 6 pagina's.
De provincie schrijft voor dat er een optie genomen wordt door de vervoerder, in dit geval Arriva. De stadsregio schrijft voor dat nu dus Hermes of Keolis deze optie overneemt.

Laatst bewerkt door waalkade op Woensdag 18 mei 2011 om 12:49:06

Woensdag 18 mei 2011 - 12:51:20
ZJ37
ZJ37
Quote
oudeaap (wo 18 mei 2011 12:09:54 www.somda.nl): merken en conceptenwaanzin denk ik dan;)
Dat lijkt me ook. Niemand ligt toch ook wakker van een rode Twente-LINT in de Achterhoek of een LINT met afwijkende kleur tussen Mrb en Aml?

Met al die beperkingen die je daarme oplegt maak je de exploitatie onnodig ingewikkeld en ik vrees dat de reiziger daar sneller op een negatieve manier iets van gaat merken.

Woensdag 18 mei 2011 - 12:58:11
waalkade
waalkade
Als het aan mij had gelegen waren de vervoerders veplicht geweest om minstens een stel in een afwijkende bestickering te laten rond rijden.
Bijvoorbeeld met kabouters en paddestoelen. Meteen binnenin wat leuke "gimmics".
Zou toch voor spotters en rondreizende grootouders met kinderen ideaal zijn.

Woensdag 18 mei 2011 - 19:49:40
dh3201
dh3201
Ach, zolang de stadsregio nog niet de kleur van ALLE treinen binnen het gebied, dus inclusief de intercities en sprinters van NS, voorschrijft...

Shqiperise-lopers?

Woensdag 18 mei 2011 - 20:32:50
daniel81
daniel81
Er zijn wel gevallen bekend van b*ssen, waarbij een b*smaatschappij in de ene regio een tekort aan bussen had elders een overschot, echter wel beplakt met reclame; het was gunstiger voor hen om ritten te laten uitvallen dan om boete te krijgen voor het inzetten van een exemplaar met reclame

Donderdag 14 jul 2011 - 14:47:53
mdj
mdj
Ik denk dat dit topic het dichtstbij komt...

De winnaar van de Concessie Arnhem-Nijmegen, waar ook de treindienst Arnhem-Doetinchem onder hoort, is bekend... Hermes heeft hem gewonnen.

Bij twijfel: gebruik beton.

Donderdag 14 jul 2011 - 16:53:32
mich
mich
Flickr 77593728@N08
Welke treinvervoerder hoort daarbij?

Donderdag 14 jul 2011 - 16:57:04
mdj
mdj
Hermes zelf? (in het achterhoofdhoudende dat Hermes en Novio dochterbedrijven zijn van Connexxion...)

Bij twijfel: gebruik beton.

Donderdag 14 jul 2011 - 17:00:24
ZJ37
ZJ37
Heel benieuwd hoe dat gaat werken: twee vervoerders op dezelfde lijn. Ik houd m'n hart nog eventjes vast...

Donderdag 14 jul 2011 - 17:41:53
kleine_man
kleine_man
Quote
mich (do 14 jul 2011 16:53:32 www.somda.nl): Welke treinvervoerder hoort daarbij?
Keolis. Zit (of zat) ook achter Syntus.

Laatst bewerkt door kleine_man op Donderdag 14 jul 2011 om 17:42:08

Donderdag 14 jul 2011 - 17:43:44
daniel81
daniel81
Ik dacht dat Hermes en Keolis juist tegen elkaar streden om de concessie?
Hermes is geloof ik ooit ontstaan uit 'VSN-1', dat uiteindelijk voor het merendeel Connexxion is geworden.

Laatst bewerkt door daniel81 op Donderdag 14 jul 2011 om 17:45:16

Donderdag 14 jul 2011 - 17:44:43
waalkade
waalkade
Keolis was de tweede bieder, de concurrent van Hermes = CXX.

Donderdag 14 jul 2011 - 19:01:34
sander14
sander14
Flickr 30449936@N02
CXX is zeker geen concurrent van Hermes, als je de site van Hermes opent, krijg je dezelfde opbouw als de site van CXX en daarnaast zijn er ook diverse CXX logo's te vinden op de site, dus het lijkt me onlogisch dat Hermes concurrent is van CXX, terzij ze graag reclame maken voor de concurrent.

Donderdag 14 jul 2011 - 19:01:37
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Quote
ZJ37 (do 14 jul 2011 17:00:24 www.somda.nl): Heel benieuwd hoe dat gaat werken: twee vervoerders op dezelfde lijn. Ik houd m'n hart nog eventjes vast...
verklaar je nader...


Donderdag 14 jul 2011 - 20:17:45
kleine_man
kleine_man
Quote
sander14 (do 14 jul 2011 19:01:34 www.somda.nl): CXX is zeker geen concurrent van Hermes, als je de site van Hermes opent, krijg je dezelfde opbouw als de site van CXX en daarnaast zijn er ook diverse CXX logo's te vinden op de site, dus het lijkt me onlogisch dat Hermes concurrent is van CXX, terzij ze graag reclame maken voor de concurrent.
Ik heb mij vergist . Keolis was de andere bieder. Hermes is een dochter van CXX en nu dus van Veolia.

Donderdag 14 jul 2011 - 20:32:47
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Quote
ZJ37 (do 14 jul 2011 17:00:24 www.somda.nl): Heel benieuwd hoe dat gaat werken: twee vervoerders op dezelfde lijn. Ik houd m'n hart nog eventjes vast...
Tja, gelukkig heeft men wel ingezien dat het handig is om met hetzelfde materieel te gaan rijden bij beide vervoerders...

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Donderdag 14 jul 2011 - 20:35:56
WesselE
WesselE
Flickr Janstanner
Euhm hoezo eigenlijk? Zolang het elkaar maar kan afslepen, zie ik geen enkel probleem in twee verschillende soorten materieel?

'Okeh'

Donderdag 14 jul 2011 - 20:41:57
daniel_ddr
daniel_ddr
Twitter dbleumink Flickr dbleumink
Vooral ook de korte tijd tot de concessie ingaat. Door hetzelfde materieel te gaan gebruiken kon Arriva natuurlijk makkelijker een optie nemen.

Dagelijks Amf-Klp v.v. - Kijk ook eens op http://www.ovinnederland.nl

Donderdag 14 jul 2011 - 21:32:03
kmark
kmark
Flickr markrail
Quote
mich (do 14 jul 2011 16:53:32 somda.nl): Welke treinvervoerder hoort daarbij?
Hermes gaat hier het OV aanbieden onder de naam "Breng" welke alweer even in de stadsregio Arnhem-Nijmegen aanwezig is, dus ook de treinen zullen in de "Breng" uitvoering verschijnen... En het materieel zal hetzelfde zijn als die van Arriva, alleen dan met een ander jasje

Laatst bewerkt door kmark op Donderdag 14 jul 2011 om 21:34:49

Donderdag 14 jul 2011 - 21:39:51
ZJ37
ZJ37
Quote
edje (do 14 jul 2011 19:01:37 www.somda.nl):
Quote
ZJ37 (do 14 jul 2011 17:00:24 www.somda.nl): Heel benieuwd hoe dat gaat werken: twee vervoerders op dezelfde lijn. Ik houd m'n hart nog eventjes vast...
verklaar je nader...
Dat zit hem vooral in de bijstuurbaarheid. Verschillende poppetjes en treintjes met elk eigen labeltjes. Dat zorgt nou niet voor een situatie waarin flexibiliteit verbetert, integendeel.

Nu heb je dat probleem niet, omdat er geen onderscheid is in wie en wat waar mag komen.

Donderdag 14 jul 2011 - 21:41:11
thom
thom
Hoe gaat het met busverkeer bij stremmingen? En wie mag het eerst weer rijden na een stremming? Is een hoop van af te vragen...

Donderdag 14 jul 2011 - 21:50:31
daniel81
daniel81
Toch even wat verschillen:
- capaciteitsverdeling is totaal anders. Twee bussen kunnen probleemloos achter elkaar rijden, bij treinen op een enkelsporig baanvak zit je elkaar al direct in de weg
- Bij een bus check je in bij het instappen, dus kun je zonder problemen in de voorste stappen. Bij een trein moet inchecken vooraf, dus moet je óf goed gokken óf hopen dat je uit de verte duidelijk kunt zien welke kleur trein eraan komt.

Donderdag 14 jul 2011 - 21:55:57
jeanpierre
jeanpierre
Er zijn/komen geen verschillende CiCo-paaltjes, dus dat probleem hebben de reizigers niet.

Donderdag 14 jul 2011 - 22:12:47
daniel81
daniel81
Hoe zit het dan met in/uitchecken tav overstappen?
Geven die paaltjes je altijd het voordeel van de twijfel - kortom als je in Breng instapt en daarna op Arriva overstapt rekent-ie gewoon alsof je alles al met Arriva reed?
En moet je eigenlijk ook uitchecken en weer inchecken als je van een Breng-trein op een Breng-bus overstapt? En ook dan geeft-ie je bij instappen in een Arriva-trein weer het voordeel van de twijfel?

Donderdag 14 jul 2011 - 22:24:44
thom
thom
Quote
daniel81 (do 14 jul 2011 21:50:31 somda.nl): Toch even wat verschillen:
- capaciteitsverdeling is totaal anders. Twee bussen kunnen probleemloos achter elkaar rijden, bij treinen op een enkelsporig baanvak zit je elkaar al direct in de weg
Uiteraard, maar hoe gaat men dat regelen? Voor zelfde geldt vind de 1 het allemaal prima en laat zijn reizigers lekker met de bus van een ander gaan oid...

Donderdag 14 jul 2011 - 22:27:10
ZJ37
ZJ37
Het vergt in ieder geval een goede afstemming van de bijsturingorganisaties, alhoewel ik toch mag hopen dat Hermes en Arriva dit gezamelijk gaan inrichten. Met 3e partij Prorail erbij is de eerste de beste verstoring al goed voor grotere chaos dan vandaag de dag, als ik zo vrij mag zijn dit te veronderstellen.

Laatst bewerkt door ZJ37 op Donderdag 14 jul 2011 om 22:27:54

Donderdag 14 jul 2011 - 22:41:54
jeanpierre
jeanpierre
Veel van dit soort mogelijke problemen zijn al voor de aanbestedingen van start gingen door de overheden geregeld. Deels is dat ook in het bestek terug te vinden. De details gaan nu verder uitgewerkt worden nu beide vervoerders bekend zijn.

Donderdag 14 jul 2011 - 23:31:59
tochjo
tochjo
Quote
thom (do 14 jul 2011 21:41:11 www.somda.nl): Hoe gaat het met busverkeer bij stremmingen? En wie mag het eerst weer rijden na een stremming?
Ik citeer uit het Bestek (www.aanbestedingskalender.nl):

"In geval van verstoring van de dienstuitvoering dient de concessiehouder C2013 (lees: Hermes) binnen 30 minuten na aanvang van de storing vervangend vervoer te organiseren. Dit vervangend vervoer is uiterlijk 60 minuten na aanvang van de storing operationeel. Wanneer binnen 30 minuten na aanvang van de storing voldoende zekerheid bestaat dat de treindienst binnen 60 minuten na aanvang van de storing hervat kan worden hoeft geen alternatief vervoer te worden geregeld. Inschrijver dient hier aandacht aan te besteden in het op te stellen samenwerkingsplan en na gunning hierover afspraken te maken met concessiehouder Achterhoek Rivierenland (lees: Arriva)."

"De kosten van vervangend vervoer dat (op delen van) het traject Arnhem – Doetinchem v.v. wordt ingezet worden naar rato van het in de dienstregeling voorziene aantal ritten verdeeld tussen de concessiehouder C2013 en de concessiehouder Achterhoek Rivierenland."

"Met ProRail dienen – in de Toegangsovereenkomst of daarbuiten – afspraken gemaakt te worden over (...) de te volgen strategie bij verstoringen en het opstarten van de treindienst na verstoringen, waarbij in geval van keuzes vooralsnog prioriteit wordt gegeven aan het herstel van de niet tot de concessie C2013 (die van Hermes) behorende treindienst Arnhem – Winterswijk. Deze keuze kan bij implementatie van de frequentieverhoging op de wel tot deze concessie behorende treindienst Arnhem – Doetinchem v.v. worden heroverwogen."
Quote
daniel81 (do 14 jul 2011 22:12:47 www.somda.nl): Hoe zit het dan met in/uitchecken tav overstappen?
Geven die paaltjes je altijd het voordeel van de twijfel - kortom als je in Breng instapt en daarna op Arriva overstapt rekent-ie gewoon alsof je alles al met Arriva reed?
Er komt één paal voor 'treinreizen op Arnhem-Doetinchem-Winterswijk'. Je kunt dus inchecken in Arnhem, naar Doetinchem met Breng, verder naar Winterswijk met Arriva en in Winterswijk uitchecken. (Beantwoordt dit je vraag?)

Uit het Bestek: "De opbrengstverdeling vindt plaats in twee stappen. De eerste stap betreft de toedeling van vervoeropbrengsten aan de gehele treindienst Arnhem – Doetinchem v.v., bestaande uit de treindiensten van zowel de concessiehouder C2013 als de concessiehouder Achterhoek Rivierenland. De tweede stap betreft de verdeling van opbrengsten tussen beide concessiehouders."

"De onderzoeken die voor het vaststellen van de verdeling van vervoeropbrengsten over beide concessiehouders noodzakelijk zijn worden ten minste iedere twee jaar uitgevoerd. Binnen vier maanden na start van een nieuwe concessie wordt in ieder geval een onderzoek uitgevoerd; de resultaten daarvan worden gebruikt om met terugwerkende kracht tot de start van de betreffende concessie de vervoeropbrengsten te verdelen over beide concessiehouders. Een nieuw onderzoek wordt eveneens gehouden binnen vier maanden na de implementatie van majeure wijzigingen in de treindienst, zoals de geambieerde frequentieverhoging van de door de concessiehouder C2013 uitgevoerde treindienst. De onderzoeken worden steeds in de perioden maart/april of oktober/november gehouden."
Quote
daniel81 (do 14 jul 2011 22:12:47 www.somda.nl): En moet je eigenlijk ook uitchecken en weer inchecken als je van een Breng-trein op een Breng-bus overstapt?
Ja. Net als je bij twee busreizen moet uitchecken in de eerste bus en inchecken in de tweede bus.
Quote
daniel81 (do 14 jul 2011 22:12:47 www.somda.nl): En ook dan geeft-ie je bij instappen in een Arriva-trein weer het voordeel van de twijfel?
Ik snap niet wat je bedoelt.

Vrijdag 15 jul 2011 - 07:55:41
dh3201
dh3201
En ook als je met Arriva van Kesteren naar Arnhem en vervolgens met Breng naar Didam reist, hoef je in Arnhem dus niet uit en in te checken.

Shqiperise-lopers?

Vrijdag 15 jul 2011 - 09:38:13
daniel81
daniel81
Quote
tochjo (do 14 jul 2011 23:31:59 www.somda.nl):
Quote
daniel81 (do 14 jul 2011 22:12:47 www.somda.nl): En ook dan geeft-ie je bij instappen in een Arriva-trein weer het voordeel van de twijfel?
Ik snap niet wat je bedoelt.
Ik wist niet dat je bij bussen altijd moet in- en uitchecken. Mijn vraag was daarom of-ie bij een overstap van Breng-bus op Arrivatrein opnieuw het instaptarief berekent of niet.
Verder heb je m'n vragen uitstekend beantwoord

Vrijdag 15 jul 2011 - 10:10:18
reisthijs
reisthijs
Youtube reisthijsnl Flickr ReisThijs
Om die laatste vraag te beantwoorden moet je eerst weten welk tariefsysteem Arriva gaat gebruiken voor de treinen in de Achterhoek. In het Noorden gebruikt Arriva het NS-systeem, dat is niet handig want daarbij betaal je altijd dubbel bij uit- en inchecken. Als Arriva hetzelfde systeem zou gebruiken als de Breng-bussen dan wordt niet opnieuw het basistarief berekend bij overstappen.

Als er één incheckpaaltje komt voor Ah - Dtc dan moet er ook één gelijk tarief zijn voor de Arriva-treinen en de Breng-treinen.

Vrijdag 15 jul 2011 - 11:52:27
tochjo
tochjo
Voor wat betreft de gelijke tarieven citeer ik nogmaals uit het Bestek:

"Voor de reiziger is het totaal af te rekenen tarief bij het reizen op saldo in een trein van de concessiehouder C2013 altijd gelijk aan het af te rekenen tarief voor dezelfde reis met een trein van de concessiehouder Achterhoek Rivierenland. Dit tarief is als volgt opgebouwd:
Op het traject Arnhem – Didam is in de treinen van beide concessiehouders het door de stadsregio vast te stellen maximumtarief per kilometer van toepassing;
Op het traject Didam – Doetinchem is in de treinen van beide concessiehouders het door de provincie Gelderland vast te stellen maximumtarief per kilometer."

"Voor de reiziger is het tarief voor reizen op saldo bij de concessiehouder C2013 hetzelfde als bij de concessiehouder Achterhoek Rivierenland. De concessiehouder C2013 kan daarnaast eigen proposities aanbieden. Hierover vindt vooraf afstemming met de concessiehouder Achterhoek Rivierenland alsmede beide opdrachtgevers plaats, teneinde tarieven tussen beide concessiehouders zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen."

Vrijdag 15 jul 2011 - 19:10:15
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Quote
tochjo "De onderzoeken die voor het vaststellen van de verdeling van vervoeropbrengsten over beide concessiehouders noodzakelijk zijn worden ten minste iedere twee jaar uitgevoerd.
Geweldig, hebben we een OV-chipkaart, komt er toch weer een verdeelsleutel a la WROOV! Tel uit je winst...

Vrijdag 15 jul 2011 - 22:46:52
kleine_man
kleine_man
Quote
reisthijs (vr 15 jul 2011 10:10:18 www.somda.nl): Om die laatste vraag te beantwoorden moet je eerst weten welk tariefsysteem Arriva gaat gebruiken voor de treinen in de Achterhoek. In het Noorden gebruikt Arriva het NS-systeem, dat is niet handig want daarbij betaal je altijd dubbel bij uit- en inchecken. Als Arriva hetzelfde systeem zou gebruiken als de Breng-bussen dan wordt niet opnieuw het basistarief berekend bij overstappen.

Als er één incheckpaaltje komt voor Ah - Dtc dan moet er ook één gelijk tarief zijn voor de Arriva-treinen en de Breng-treinen.
Dus zal er voor de trein het treintarief (lange afstandstarief van €0,16/km), want Breng rekent in Arnhem voor de bussen het stadstarief van €0,126/km.

Vrijdag 12 mei 2017 - 07:22:07
Kosk96
Kosk96
Nu de consessie met 5 jaar is verlengd kwam bij mij de vraag op of Arriva dan ook toiletten moet inbouwen in de treinen.

Vrijdag 12 mei 2017 - 07:58:49
koekje
koekje
Staat niet in het PvE. Dus nee.

Vrijdag 12 mei 2017 - 11:19:26
MasterE
MasterE
Daarnaast is het verplicht bij nieuw materieel en het huidige materieel pas vanaf 2025.

Mcn Asd

Vrijdag 12 mei 2017 - 11:22:34
jeanpierre
jeanpierre
Dat geldt alleen voor NS, niet voor de regionale vervoerders.

Vrijdag 12 mei 2017 - 13:37:29
MasterE
MasterE
Oké, apart.

Mcn Asd

Vrijdag 12 mei 2017 - 13:43:05
ZJ37
ZJ37
Op de regionale lijnen zijn alleen reizigers die makkelijker hun plasje kunnen ophouden.

Vrijdag 12 mei 2017 - 13:50:48
dh3201
dh3201
Die verplichting is blijkbaar een afspraak tussen twee partijen, dus die geldt alleen voor die partijen en niet automatisch ook voor andere partijen.
Blijkbaar zijn er geen afspraken met Arriva hierover gemaakt, of vindt niemand het belangrijk genoeg om daar afspraken over te maken.

Op metrolijnen, zoals straks tussen Nesselande en Hoek van Holland, zullen er ook alleen reizigers zijn die makkelijker hun plasje kunnen ophouden.

Shqiperise-lopers?

Vrijdag 12 mei 2017 - 14:17:02
ZJ37
ZJ37
Dat is dus ook zo krom aan al die regionale eisen waar de reizigers zelf niks over te zeggen hebben. Evenzo de massaclaim die tegen NS wordt ingediend vanwege treinen die te vol zaten, vervelend inderdaad, maar doe niet alsof dat niet gebeurt bij Arriva. Kortom: het is allemaal zo selectief, terwijl overal mensen moeten worden vervoerd.

Vrijdag 12 mei 2017 - 14:46:48
reisthijs
reisthijs
Youtube reisthijsnl Flickr ReisThijs
Quote
dh3201 (vr 12 mei 2017 13:50:48 www.somda.nl): Blijkbaar zijn er geen afspraken met Arriva hierover gemaakt, of vindt niemand het belangrijk genoeg om daar afspraken over te maken.
Bij de provincie vinden ze het niet belangrijk genoeg om tijdens een lopende concessie de eisen te wijzigen.
Bij nieuwe aanbestedingen worden toiletten wel verplicht.

Vrijdag 12 mei 2017 - 15:22:26
koekje
koekje
Om de (waarschijnlijk) doodsimpele reden dat als je tussentijds de eisen wijzigt, je zelf de portemonnee mag trekken i.p.v. de vervoerder opzadelen met de kosten.

Vrijdag 12 mei 2017 - 16:07:12
sjoerd
sjoerd
De gemeenten in de Achterhoek hadden er toch voor gekozen om bij stations toiletten te bouwen? Ik meen dat er al enkele zijn. Goede keuze want anders krijg je weer dat er mensen gaan zeuren dat ze zich gediscrimineerd voelen omdat ze nooit met de trein gaan en die willen toch ook wat hebben aan openbare toiletten.
Ik zal nooit wennen aan deze claimcultuur. Teveel lieden voelen zich snel achtergesteld.

Vrijdag 12 mei 2017 - 16:41:52
bacr
bacr
Da's gewoon een generatiedingetje @sjoerd

Vrijdag 12 mei 2017 - 16:44:54
martijn
martijn
Toiletten komen inderdaad op 22 Gelderse stations, maar volgens mij is er vooralsnog alleen eentje in Didam neergezet. www.destentor.nl

Vrijdag 12 mei 2017 - 17:50:25
cuneo56
cuneo56
Das toch snel , na zowat 16 jaar met treinen zonder toilet is de eerste gebouwd!

Vrijdag 12 mei 2017 - 18:15:27
umbusko
umbusko
Quote
bacr (vr 12 mei 2017 16:41:52 www.somda.nl): Da's gewoon een generatiedingetje @sjoerd
In dat geval ben ik in de verkeerde generatie geboren. Helemaal eens met Sjoerd.

Vrijdag 12 mei 2017 - 18:32:40
Sietse
Sietse
Quote
ZJ37 (vr 12 mei 2017 14:17:02 www.somda.nl): Dat is dus ook zo krom aan al die regionale eisen waar de reizigers zelf niks over te zeggen hebben. Evenzo de massaclaim die tegen NS wordt ingediend vanwege treinen die te vol zaten, vervelend inderdaad, maar doe niet alsof dat niet gebeurt bij Arriva. Kortom: het is allemaal zo selectief, terwijl overal mensen moeten worden vervoerd.
Over regionale eisen en te volle treinen is nog wel iets te zeggen. De Provincie Gelderland heeft namelijk in tegenstelling tot het Ministerie wel harde afspraken gemaakt over capaciteit. Over het algemeen houdt Arriva zich hier ook keurig aan, zie ik als dagelijkse reiziger op verschillende tijdstippen.

Wat betreft de toiletten op de stations. Naast Did zijn ook Dvn en Dtc hier innmiddels van voorzien. Mogelijk ook Zv maar daar ben ik niet zeker van.

Vrijdag 12 mei 2017 - 18:32:54
sjoerd
sjoerd
En dan schatten jullie mijn leeftijd misschien ook nog verkeerd in, maar dat terzijde.

Zaterdag 13 mei 2017 - 11:26:18
Klaasje
Klaasje
Quote
ZJ37 (vr 12 mei 2017 14:17:02 www.somda.nl): Dat is dus ook zo krom aan al die regionale eisen waar de reizigers zelf niks over te zeggen hebben. Evenzo de massaclaim die tegen NS wordt ingediend vanwege treinen die te vol zaten, vervelend inderdaad, maar doe niet alsof dat niet gebeurt bij Arriva. Kortom: het is allemaal zo selectief, terwijl overal mensen moeten worden vervoerd.
Over het algemeen wordt de vertegenwoordiging van de reizigers in de regio wat meer serieus genomen dan op landelijk niveau. Ik denk toch echt dat je de plank een beetje misslaat.

Zaterdag 13 mei 2017 - 13:00:03
tonnie12
tonnie12
Aalten was het 1e station met toilet in november 2012 geopend.

Zaterdag 13 mei 2017 - 14:53:17
ZJ37
ZJ37
Quote
Klaasje (za 13 mei 2017 11:26:18 www.somda.nl):
Quote
ZJ37 (vr 12 mei 2017 14:17:02 www.somda.nl): Dat is dus ook zo krom aan al die regionale eisen waar de reizigers zelf niks over te zeggen hebben. Evenzo de massaclaim die tegen NS wordt ingediend vanwege treinen die te vol zaten, vervelend inderdaad, maar doe niet alsof dat niet gebeurt bij Arriva. Kortom: het is allemaal zo selectief, terwijl overal mensen moeten worden vervoerd.
Over het algemeen wordt de vertegenwoordiging van de reizigers in de regio wat meer serieus genomen dan op landelijk niveau. Ik denk toch echt dat je de plank een beetje misslaat.
Ik zeg nergens dat er op het HRN betere of slechtere eisen zijn dan bij de regionale concessies; ik vraag me alleen af waarom die eisen zo verschillend zou moeten zijn en tevens waarom er zo'n selectieve verontwaardiging is over het zitplaatstekort naar NS, alsof dat het bij andere vervoerders totaal niet het geval is.

Laatst bewerkt door ZJ37 op Zaterdag 13 mei 2017 om 14:53:41