Alle forumcategorieën bekijken en reageren in het forum? Registreer een gratis account of log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Voeg discussie toe aan je favorieten

Trein van Bad Bentheim naar Oldenzaal

Dinsdag 18 dec 2007 - 20:23:40
hvondelen
hvondelen
Kansen op trein van Bad-Bentheim naar Oldenzaal
17 dec 2007
Tussen Bad Bentheim en Osnabrück en Bieleveld rijdt sinds kort de Westfalen-Bahn in plaats van de Deutsche Bundesbahn. Doordat er nu een nieuwe vervoerder op dit traject zit (vergelijkbaar met Syntus tussen Zutphen en Oldenzaal) zijn er haalbare mogelijkheden om een internationale treinverbinding te creëren tussen Oldenzaal en Bad Bentheim. Wethouder Pieper van Oldenzaal ziet deze verbinding graag op niet al te lange termijn tot stand komen, en dat kan volgens hem, omdat de trein nu 54 minuten stil staat op het station in Bad Bentheim. Hij wijst op de groei van het aantal inwoners in Bad Bentheim en de toename van het aantal vakantiewoningen over de grens. De nieuwe verbinding kan een belangrijke bijdrage leveren aan het vervoer van het euregionale toeristenvervoer.

Mijn mening op dit stukje, het zal maar de vraag zijn of er veel mensen mee gaan, maar als er één of twee treinen per uur gaan rijden verbeterd dit wel de verbinding met Bad-Bentheim en de rest van NL

Laatst bewerkt door mark op Zondag 15 nov 2009 om 23:16:39

http://www.flickr.com/photos/hvondelen -- De Groeten uit santpoort Noord!

Dinsdag 18 dec 2007 - 20:41:41
taigagaai
Moderator
taigagaai
Flickr taigagaai-83
Niet alleen naar Bentheim, maar je kan ook makkelijker naar bijvoorbeeld Rheine of andere plaatsen. 5 maal daags is ook in mijn ogen te weinig en je hebt volgens mij maar 1 stel meer nodig in de omloop van Zp-Odz om deze dienst door te trekken.
Ik zal er dan ook zeker gebruik van maken. Dan kan ik mooi door mijn deur uit te lopen zo met de trein naar Duitsland

Dinsdag 18 dec 2007 - 21:51:18
mren
mren
Er is al een verbinding Bentheim - Hengelo, alleen deze loopt via Gronau en Enschede

Dinsdag 18 dec 2007 - 22:21:50
steeph82
steeph82
De verbinding van Gronau naar Bentheim is via het spoor ronduit slecht: omrijden via Münster en Rheine. Je kan wel de bus nemen van Gronau naar Bentheim, maar ook die optie is niet optimaal. Ik vraag mij af wat een verbinding tussen Oldenzaal en Bentheim toevoegt. De snelweg tussen beide steden is alles behalve vol, dus de drang om over te stappen naar het OV is niet groot.

Leuk initiatief en als de Regio het financieel ondersteunt, dan graag! Haalbaarheid zie ik echter somber in.

Tevreden over Somda? Overweeg dan eens een vrijwillige donatie, alvast bedankt!


Dinsdag 18 dec 2007 - 22:22:32
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Hmmm hoe wou je van Gronau naar Bentheim dan, via Munster en Rheine?


Dinsdag 18 dec 2007 - 22:24:25
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Trek die Duitse trein dan door naar Hengelo, dan heb je nog wat. Mooi samenwerken met Syntus, spelen die weer wat Lintjes vrij voor andere leuke dingen.

Dinsdag 18 dec 2007 - 23:21:15
kbrandsma
kbrandsma
Op OHIH loopt ook al een dergelijk topic. Het blijkt dus dat de Westfalen-Bahn met nieuw materieel rijd, dat niet met 1,5 kVDC/ATB overweg kan. Door die keertijd van 54 minuten is de tijd er wel, maar de techniek er (nog) niet. Als Syntus naar Bad Bentheim gaat rijden dan zijn de kosten vele malen hoger, gewoonweg omdat er een extra treinstel nodig is.

Woensdag 19 dec 2007 - 00:19:52
NDS
NDS
Los van dat het vanuit Bad Bentheim door trekken van die trein naar Hengelo niet gaat omdat het Duitse materieel dat niet kan, lijkt het mij wel een goede optie.

Ik denk dat er meer mensen op een trein Hengelo-Bad Bentheim-Rheine-Osnabrück-Herfort-Bielefeld zitten te wachten als op een treindienst Zutphen-Hengelo-Bad Bentheim. Die laatste eindigt dan bijna midden in de rimboe waar je over moet stappen op de volgende stopper. De eerste verbind echt vele plaatsen waaronder ook grote plaatsen en belangrijke knooppunten. Het lijkt mij dat dat een rendabelere optie is als de dieselmetro van Syntus door trekken, ook al ligt dit technisch lastigger.

Groetjes Michiel

Woensdag 19 dec 2007 - 03:12:41
mren
mren
Die boemel die door zou kunnen naar Hgl ipv lang te keren in Bh rijdt ook door naar oa Rheine, en vanuit daar kun je alle kanten in. Voor Bentheim zelf hoef je die trein niet te laten rijden.

Voor vrijwel elke verbinding geldt overigens dat aanbod vraag schept, en dan niet een IC 4x per dag, maar een IC elk uur. En de boemel die bij Enschede de grens overgaat is ook aardig druk, en is over het algemeen nog niet heel veel trager voor reizen verder Duitsland in.

Maar voor die vraag er is, moet je wel een fatsoenlijke verbinding bieden, en jarenlang laten rijden, niet zoals dat Syntus gerommel in de marge naar Emmerich.

Woensdag 19 dec 2007 - 09:59:42
rudolfph
rudolfph
Ik zie wel goede kansen voor die verbinding, maar dan moet er wel een doorgaande stoptrein Hengelo-Rheine komen, zonder overstappen in Bh of Odz, welke eventueel aan één of beide kanten van de grens nog verder doorgetrokken wordt. Maar wat je ook doet, een uurdienst is het absolute minimum, waarbij de eerste trein ergens tussen 0600uur en 0700uur rijdt en de laatste na 2200uur, zodat de verbinding ook wat te bieden heeft voor zowel forenzen als dagjesmensen.

Woensdag 19 dec 2007 - 11:22:30
keesje
keesje
De verbinding Hgl-Rheine wordt volgend jaar ook beter met dan 1x per 2 uur een IC tussen deze plaatsen (meer treinen naar Berlijn!).

Zou er veel belengstelling zijn voor een regelmatige (stoptrein)dienst tussen Hgl/Odz en Bh?

Woensdag 19 dec 2007 - 13:17:26
NDS
NDS
Of die behoefte voor alleen dat deel groot zal zijn betwijfel ik, maar kijk ook verder. Een IC dienst is leuk maar het is nog steeds een toeslag trein en Ländertickets zijn er niet in geldig. Een regionale dienst zou( als je die van Bad Bentheim door trekt naar Hengelo) meer plaatsen met elkaar verbinden als alleen Hengelo en Rheine. Je zou dan zelfs met 1x overstappen tot in Aachen kunnen komen voor prijzen die erg aantrekkelijk zijn. Met zo'n RB tot Bielefeld kom je met 1x overstappen in het hele ruhrgebied, de waddenzee kust, Bremen en Braunschweig. Dit krijg je minder als je een trein laat rijden die maar tot Rheine gaat.

Ik zie zelf IC en ICE diensten v/n en door Duitsland nog niet echt als aantrekkelijk vervoer voor een dagje uit, maar dat is mijn mening.

Groetjes Michiel

Donderdag 20 dec 2007 - 02:01:54
ajwkam
ajwkam
Als ik even een luchtballonnetje mag lanceren: 1x per uur in Hengelo het achterste treinstel van de IC Schiphol-Enschede loskoppelen en daarmee naar Bad Bentheim doorrijden en omgekeerd. In combinatie met de Berlijn trein heb je dan mooi elk uur een IC van Schiphol naar Bad Bentheim.

Of als dat iets teveel van het goede is: met een losse Plan V kan je ook een heel mooie pendel opzetten die met een korte keertijd in Bh zowel aansluit op de trein naar Bielefeld als de trein uit Bielefeld (die immers 54 minuten keertijd heeft). RB van/naar Bielefeld in Bentheim op spoor 3, pendel van/naar Hgl op spoor 2 en je hebt een mooie cross-platform overstap. Geen stops in Hengelo-Oost en Oldenzaal omdat je anders inbreuk zou maken op de Syntus-concessie.

Donderdag 20 dec 2007 - 18:53:30
hvondelen
hvondelen
Als er tijd is om de stopper Bielefeld - Bad-Bentheim door te trekken naar Oldenzaal of verder dan zou dat zeker de beste oplossing zijn, het materieel is er al dus dat kan ongewijzigd blijven en anders moet je ook nog in Hengelo gaan (los)koppelen.
Dat laatste kost alleen maar extra tijd en tijd is geld.

http://www.flickr.com/photos/hvondelen -- De Groeten uit santpoort Noord!

Donderdag 20 dec 2007 - 19:05:44
mdj
mdj
Alleen kost het ombouwen van Hgl-Bh iets meer geld, dan het loskoppelen van een IC...

Donderdag 20 dec 2007 - 19:46:49
mdeen
mdeen
De stopper Bielefeld - Bad-Bentheim doortrekken kan niet want dat materieel kan niet onder 1500V rijden. Daar zal nieuw materieel voor gekocht moeten worden (gaat de WFB niet doen) of het bestaande materieel moet omgebouwd worden (als dat al mogelijk is). En dat zijn relatief veel stellen, een uurdienst met een omloop van 2 uur.

Op dit moment is de enige mogelijkheid om of Syntus door te laten rijden of de IC door te trekken. De laatste lijkt me een erg goede oplossing, het kost je alleen een stel (ik neem tenminste aan dat de 1600 op de 1700 keert, in dat geval haal je Bh en terug niet), en dat zal waarschijnlijk de reden zijn dat het nooit gedaan is.
Maar ook Syntus kost het een extra stel als ze doorrijden.

Donderdag 20 dec 2007 - 20:52:09
j.jager
j.jager
Mischien is het een optie om in de toekomst de wat nu de 31200 is, naar Es te laten rijden, i.p.v. Odz, en de eventuele nieuwe vervoerder(als die er komt), laten rijden tussen Zl, en Odz/Bh, i.p.v. wat de nu de 7900 is(Zl/Es). Dan kan de eventuele nieuwe vervoerder gelijk nieuwe treinen bestellen met aanpassingen voor Duitsland.

Donderdag 20 dec 2007 - 21:19:38
floriss
floriss
De vraag naar grensoverschrijdende verbindingen zal altijd vervoer in de marge blijven. Toch wil dat niet zeggen, dat je het dan maar niet moet doen. Ik weet niet of degenen die op 8 december in Venlo zijn geweest, eens hebben gekeken naar de RE Venlo - Hamm. Deze trein zit elke zaterdag tot de nok toe gevuld met Duitsers die inkopen komen doen in Venlo. Dat de snelweg tussen Hengelo en Duitsland nog niet vast staat, wil natuurlijk niet zeggen, dat je als vervoerder dan maar geen broodwinning moet zien in het opzetten van een treindienst.

Persoonlijk zou ik er zeker een voorstander van zijn om de trein van Syntus vanuit Hengelo door te laten rijden naar Bentheim. Dat extra treinstel kunnen ze ongetwijfeld leasen van hun aandeelhouder NS. Een extra DM'90 naar Arnhem - Winterswijk speelt een Lint vrij voor de ritten naar Bentheim.
Wellicht kunnen Syntus en de regionale vervoerder in Duitsland met een scherp geprijsd Euroregio kaartje komen. Zoals ze dat in Limburg ook kennen.

Donderdag 20 dec 2007 - 22:30:23
kbrandsma
kbrandsma
Waar wil je die extra DM'90 voor Arnhem - Winterswijk wegplukken? Arriva kon toch ook niet langer de DM'90's houden omdat die op Lw - Wv nodig waren? Of is er nog reserve?
Quote
j.jager: ...en de eventuele nieuwe vervoerder(als die er komt), laten rijden tussen Zl, en Odz/Bh, i.p.v. wat de nu de 7900 is(Zl/Es). Dan kan de eventuele nieuwe vervoerder gelijk nieuwe treinen bestellen met aanpassingen voor Duitsland.
Zwolle - Enschede is nog tot 2015 in handen van de NS. Voor de tijd zie ik geen investering in nieuw dieselmateriaal verschijnen.

Waarom moeten de (nieuwe) treinen aangepast worden voor Duitsland? Hengelo - Bad Bentheim is toch gewoon op de "Nederlandse" manier aangelegd? Om te voorkomen dat er in Bad Bentheim overgestapt moet worden kun je beter de Duitsers in Nederland door laten rijden (kortste deel van het traject) alleen juist die vervoerder heeft net nieuw materiaal.

Lastige kwestie dus.

Donderdag 20 dec 2007 - 22:33:47
hvondelen
hvondelen
Ja, dat is inderdaad ook een probleempje maar heeft die vervoerder geen diesels dan, die kunnen moeiteloos de grens over net als ander grensoverschrijdend duits materieel.
EN welke vervoerder is dat trouwens?

http://www.flickr.com/photos/hvondelen -- De Groeten uit santpoort Noord!

Donderdag 20 dec 2007 - 22:59:15
floriss
floriss
Quote
kbrandsma: Waar wil je die extra DM'90 voor Arnhem - Winterswijk wegplukken? Arriva kon toch ook niet langer de DM'90's houden omdat die op Lw - Wv nodig waren? Of is er nog reserve?
Ik meen me te kunnen herinneren dat er een aantal maanden geleden, door Syntus extra (2?) DM90 was gehuurd van NS. Maar ik kan me vergissen.

Anderzijds er is natuurlijk nog aardig wat materieel in aantocht, wat in 2008 geleverd moet gaan worden. De spitstreinen bij Leeuwarden zouden dan door ander materieel gereden kunnen worden. Waardoor DM90 naar Syntus kan voor die verbinding naar Bentheim. De verbinding zelf is immers ook niet van vandaag op morgen gerealiseerd.

Laatst bewerkt door floriss op Donderdag 20 dec 2007 om 23:03:19

Donderdag 20 dec 2007 - 23:03:27
j.jager
j.jager
Quote
kbrandsma: Waar wil je die extra DM'90 voor Arnhem - Winterswijk wegplukken? Arriva kon toch ook niet langer de DM'90's houden omdat die op Lw - Wv nodig waren? Of is er nog reserve?.
Als ze de 9100 serie weer laat rijden met electrische treinstellen, dan kan je 8 tot 10 buffels vrijmaken, om ergens anders te gaan rijden. Of de 9100 een kortere keertijd laten hanteren, dat scheelt al gauw 2 tot 3 stellen.

Donderdag 20 dec 2007 - 23:20:27
mark
mark
Quote
j.jager: Mischien is het een optie om in de toekomst de wat nu de 31200 is, naar Es te laten rijden, i.p.v. Odz, en de eventuele nieuwe vervoerder(als die er komt), laten rijden tussen Zl, en Odz/Bh, i.p.v. wat de nu de 7900 is(Zl/Es). Dan kan de eventuele nieuwe vervoerder gelijk nieuwe treinen bestellen met aanpassingen voor Duitsland.
Nou nee, de 7900 is dé serie die Twente verbindt, het aantal doorgaande reizigers Aml-Es is vele malen hoger dan bijvoorbeeld Ddn-Odz.


Donderdag 20 dec 2007 - 23:39:27
dh3201
dh3201
De 7900 wordt straks toch geknipt tussen Nijverdal en Nijverdal West....

Shqiperise-lopers?

Vrijdag 21 dec 2007 - 19:30:20
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Quote
kbrandsma: Waar wil je die extra DM'90 voor Arnhem - Winterswijk wegplukken? Arriva kon toch ook niet langer de DM'90's houden omdat die op Lw - Wv nodig waren?
Volgens mij is de reserve aan Buffels redelijk ruim. Die Buffels heeft Arriva zelf ingeleverd, het zal me niks verbazen als Arriva er nog wel een of twee had kunnen houden.

Vrijdag 21 dec 2007 - 19:53:22
daniel81
daniel81
Quote
hvondelen: Ja, dat is inderdaad ook een probleempje maar heeft die vervoerder geen diesels dan, die kunnen moeiteloos de grens over net als ander grensoverschrijdend duits materieel.
EN welke vervoerder is dat trouwens?
De Westfalenbahn, die alleen beschikken over 19 electrische Flirts (de grote broers van de GTW's). Een van de moederbedrijven van de WFB, Abellio, heeft een paar Lintjes voor de verbinding Bochum-Gelsenkirchen.

Zondag 30 dec 2007 - 12:32:49
floriss
floriss
De 7900 wordt straks toch geknipt tussen Nijverdal en Nijverdal West....

Volgens mij is hier sprake van een tijdelijke situatie ivm het project Nijverdal verdiept waarin de N35 en de spoorlijn in Nijverdal verdiept worden aangelegd. Dit is een tijdelijke knip en geen structurele.

Maar mocht je andere informatie hebben, dan zijn we heel benieuwd.

Laatst bewerkt door floriss op Zondag 30 dec 2007 om 12:33:44

Zondag 30 dec 2007 - 13:34:17
broek53
broek53
Dat is een tijdelijke situatie van een paar jaar, ja . En bij knippen van treindiensten moet je oppassen dat het je uiteindelijk niet meer materieel kost dan een doorgaande dienst, overigens. Zeker met een knip over zo'n korte afstand kost het je vaak ergens een materieelcompositie (afhankelijk uiteraard van de keringen op de knippunten).

Zondag 30 dec 2007 - 13:47:32
floriss
floriss
Tja, het is dan ook geen wens van NS maar van Rijkswaterstaat en de gemeente Hellendoorn. (Overigens een terechte wens naar mijn mening, ik ben afgelopen donderdag in Nijverdal geweest en de situatie met de N35 is echt hopeloos. Een rijksweg dwars door het centrum van een middelgroot dorp.

Qua materieel moet er volgens mij toch wel het eea mogelijk zijn wat betreft materieelcomposities. Door de instroom van de 50 VIRM 4 treinstellen en daaropvolgende 'warme' reserve Plan V, moeten ze wel wat Buffels kunnen kwijtspelen in bijvoorbeeld de 9100.

Bijvoorbeeld voor de door de regio Twente zo gewenste verbinding met Bentheim.

En er gaat neem ik aan ook nog een rekening naar Rijkswaterstaat ten laste van het project voor wat betreft de knip.

Dinsdag 12 aug 2008 - 21:32:17
floriss
floriss
Bijgaand twee berichten uit de Stentor van 12 augustus 2008:

Bericht 1

Kans groeit op meer spoorverkeer

ZUTPHEN/LOCHEM - Het nu ook lándelijke pleidooi van regeringspartijen CDA en ChristenUnie voor internationale uitbreiding van bestaande regionale treinverbindingen komt op een goed moment.

In regionaal en provinciaal verband is de laatste paar jaar al sprake van een groeiende lobby om - succesvolle - treinverbindingen in onder meer de Achterhoek door te trekken, richting Duitsland. Syntuswoordvoerder Ton Boelens reageert maandagavond dan ook 'tevreden en enthousiast' op het nieuwe initiatief.

De initiatiefnota Grenzeloos Genoeg(en) die CDA en CU gisteren in Enschede presenteerden kan een belangrijke steun in de rug zijn, bij deze wens die - hoe dan ook - een zaak van lange(re) adem is. De twee partijen bieden hun nota aan, aan Tweede Kamer en CDA-minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Hiermee wordt de discussie over noodzaak en mogelijkheden naar nationaal niveau getild. In 2005/2006 werd duidelijk dat in de regio Achterhoek steeds meer 'vraag' ontstond naar doortrekking van de Syntuslijn Zutphen-Lochem-Delden-Goor-Hengelo-Oldenzaal, via grensplaats Bad Bentheim naar Rheine in Duitsland. Regio Twente en Euregio stelden daar toen een haalbaarheidsonderzoek naar in. CDA en ChristenUnie pleiten nu voor een spoorverbinding, nog verder langs die lijn naar Osnabrück. Ze vinden in het algemeen dat het reizigersaanbod op de nieuwe regionale lijnen tussen Nederland, Duitsland en België daarvoor groot genoeg is. Na het haalbaarheidsonderzoek in 2006 werd begin dit jaar een vervolgstap gezet: provincie Overijssel, gemeente Oldenzaal en de staatssecretaris van het Duitse Niedersachsen kondigden een Duits-Nederlandse werkgroep aan die moet onderzoeken hoe het grensoverschrijdende openbaar vervoer zo goed mogelijk kan worden ingericht. Die werkgroep is nog bezig haar bevindingen op een rij te zetten.

Woordvoerder Ton Boelens is positief over de ontwikkelingen: "Wij hebben actief meegedaan aan het onderzoek naar de verbinding Zutphen-Hengelo-Rheine. Daar zijn kansen, maar 'mager'. Als er doortrekking zou komen naar Osnabrück ontstaat een beeld met veel meer perspectief. Osnabrück is een zeer aantrekkelijke stad van waaruit veel internationale verbindingen mogelijk zijn."

NS-zegsman Ronals Stevens (voor de helft eigenaar van Syntus) reageert ook positief: "Wij snappen deze ideeën en zullen de initiatiefnota series bekijken en bespreken."

Bericht twee:

Plan: verbinding Zutphen-Osnabrück

ZUTPHEN/LOCHEM - "Trek de (regionale) spoorverbindingen tussen Nederland en Duitsland door en zorg dat er een treinverbinding tot stand komt tussen Zutphen-Lochem, Hengelo en Osnabrück.'' Die suggestie doen regeringspartijen CDA en ChristenUnie in hun nieuwe intitiatiefnota Grenzeloos Genoeg(en). Zij presenteerden het plan vanmiddag op NS-station Enschede.

Syntus en NS bekijken de mogelijkheden.

Dinsdag 12 aug 2008 - 23:09:23
bloober
bloober
Twitter mattlinssen
Een goede aansluiting in Rheine op de trein naar Osnabrück op hetzelfde perron, die ook wacht bij een niet al te grote vertraging, is natuurlijk ook al heel wat. Rheine-Osnabrück is nog best wel een eind om helemaal met je Syntustrein door te knarren, vanuit Nederland.

Groetjes, Bloober

Dinsdag 12 aug 2008 - 23:44:33
maxime
maxime
Osnabrück.....dat is inderdaad nog een heel eind weg. Dit klinkt dus weer als een of ander politiek prestigeprojectje. Laat ze eerst Rheine maar eens halen.

Woensdag 13 aug 2008 - 10:52:11
Dre
Dre
Als ze Bh überhaupt al halen is 't al wat. Sinds 1992 staat met enige regelmaat in lokale kranten dat er weer plannen zijn voor een grensoverschrijdende stoptrein.

Maar Rheine en Osnh met een Lint. Zie ik niet snel gebeuren. Als Syntus überhaupt al de intentie heeft verder dan Bh te rijden kunnen ze daarvoor beter wat Buffels van Ah-Tl en Ah-Ww af halen en inzetten richting Duitsland. 20 km/h verschil scheelt een hoop reistijd op dergelijke lang baanvakken.
Quote
Syntus en NS bekijken de mogelijkheden
Beiden zijn nu niet de meest actieve partij op dit vlak. Syntus zal zich na Ah-Em wel een keer achter de oren krabben. Maarja, een dienst uitvoeren op een dergelijke manier is haast vragen om weinig reizigers.

Woensdag 13 aug 2008 - 11:48:42
hvondelen
hvondelen
Tja je moet ook niet een paar keer per dag een trein laten rijden, als je het dan doet,doe het dan goed en laat gewoon twee keer per uur een trein rijden. Net als de Syntus Zp-Odz, die sluiten dan op elkaar aan, waardoor je ongeveer vanaf heel Nederland een goede halfuurdienst hebt op Rheine of verder, weliswaar met één of meerdere overstappen natuurlijk.

http://www.flickr.com/photos/hvondelen -- De Groeten uit santpoort Noord!

Woensdag 13 aug 2008 - 12:15:08
julius
julius
Quote
Dre:
Quote
Syntus en NS bekijken de mogelijkheden
Beiden zijn nu niet de meest actieve partij op dit vlak. Syntus zal zich na Ah-Em wel een keer achter de oren krabben.
Eigenlijk niet. Gisteren zijn in de Gelderlander twee artikelen verschenen waarin onder andere wordt gesteld dat Syntus nog steeds kansen ziet in een regionale verbinding Arnhem-Emmerich. De artikelen zijn ook op internet geplaatst: www.gelderlander.nl en www.gelderlander.nl

Woensdag 13 aug 2008 - 14:03:24
Dre
Dre
Ja, hoge geloofwaardigheid... ICE's die in Bh een kwartier stil staan om van lok te wisselen. (en die trein ziet forenzen ook niet bepaald als doelgroep).
Quote
hvondelen: waardoor je ongeveer vanaf heel Nederland een goede halfuurdienst hebt op Rheine of verder.
Een halfuursdienst Odz-Rheine is gewoon onnodig. De WFB rijdt nu een uursdienst daar.

Woensdag 13 aug 2008 - 15:24:15
hvondelen
hvondelen
Uit het artikel van de Gelderlander:

"Zo moet de ICE (InterCityExpress) naar Berlijn een kwartier in Bad Bentheim stoppen om de locomotieven te vervangen. Daardoor is deze trein niet aantrekkelijk voor forensen."

Twee fouten in één nog wel!

http://www.flickr.com/photos/hvondelen -- De Groeten uit santpoort Noord!

Woensdag 13 aug 2008 - 15:37:05
lucky
lucky
Och, een kwartier is voor duitsers niks. Ik had RE4411 en RE4430, dezen bleven in Bremen Hbf 17 minuten staan voor deze verder ging, en vervolgens in Oldenburg bleven we nog eens 13 minuten staan.. En ja, dat is planmatig. En stationementen zijn ook regelmatig 3-6 minuten...

Laatst bewerkt door lucky op Woensdag 13 aug 2008 om 15:37:24

Woensdag 13 aug 2008 - 21:14:01
dennis3
dennis3
Wordt dan ook hoog tijd dat eerst het stukje tussen Zutphen en Lochem dan wordt verdubbeld, dan hoeven we niet meer 5 minuten in het weiland bij het voormalige station Laren/Almen te staan wachten.
Het voordeel is dan ook dat de trein naar Hengelo / Oldenzaal een paar minuten later uit Zutphen kan vertrekken zonder dat je een sprintje moeten trekken vanuit de trein uit Arnhem om de trein te halen naar Hengelo / Oldenzaal.

Woensdag 13 aug 2008 - 22:10:20
vinny004
vinny004
Quote
hvondelen: Uit het artikel van de Gelderlander:

"Zo moet de ICE (InterCityExpress) naar Berlijn een kwartier in Bad Bentheim stoppen om de locomotieven te vervangen. Daardoor is deze trein niet aantrekkelijk voor forensen."

Twee fouten in één nog wel!
Nou, er is precies één letter fout...
Laten we nou niet op alle slakken zout leggen. Overigens is de trein niet bijster aantrekkelijk (t.o.v. Gronau - Enschede) voor regionaal verkeer omdat de frequentie zo laag ligt, lijkt mij. Overigens is er sowieso weinig internationaal forensenvervoer en zeker niet per trein, maar dat is eigenlijk een andere discussie.

Woensdag 13 aug 2008 - 22:29:12
hvondelen
hvondelen
Ik bedoel geen typo!

Ik bedoel het verhaaltje zelf, er rijdt geen ICE tussen Shl-Bh-Berlijn en een ICE heeft ook geen locs.

Maarja weer ff ontopic.!

Laatst bewerkt door hvondelen op Woensdag 13 aug 2008 om 22:29:33

http://www.flickr.com/photos/hvondelen -- De Groeten uit santpoort Noord!

Woensdag 13 aug 2008 - 22:33:01
mdj
mdj
Haal je van ICE de laatste E weg en het verhaaltje klopt weer...

Zaterdag 05 sep 2009 - 20:08:11
jzwoferink
jzwoferink
Youtube http://www.youtube.com/user/treinen1225 Flickr http://www.flickr.com/photos/36918689@N08/
In de krant TCTubantia van 4-9-2009 stond vermeld dat de regering geld beschikbaar heeft gesteld voor een treindienst tussen Hengelo naar Bad Bentheim met stops te Hengelo oost en Oldenzaal, De Lutte heeft ook interesse getoond om ook daar een station te openen. Het gaat om een proef voor 3 jaar. Eventueel kan later doorgetrokken worden naar Nordhorn.Wanneer precies en door wie is nog niet bekend

Laatst bewerkt door jzwoferink op Zaterdag 05 sep 2009 om 20:08:56

Zaterdag 05 sep 2009 - 22:21:14
Dre
Dre
Een proef en Syntus... laat me raden, wordt voor die 3 jaar al de nek om gedraaid omdat de vrienden uit Doetinchem het weer vakkundig (net als Ah-Em) vroegtijdig de nek omdraaien.

Doortrekken naar Nordhorn wordt sowieso pas interessant als de busdienst van de VGB tussen Bad Bentheim en Nordhorn wordt opgeheven, zoveel mensenmassa's zijn daar immers niet te vervoeren. Nederland - Bad Bentheim zal in ieder geval in het zomerseizoen in trek zijn, dan wordt Twente overspoelt met toeristen, die ook allemaal een dagje naar 't kasteel in Bad Bentheim willen (of de steengroeves waar ook het Paleis op de Dam zijn oorsprong vindt eens op willen zoeken). Dat gaat met het openbaar vervoer natuurlijk een stuk makkelijker. Anders ben je bij gebrek aan enige vorm van fatsoenlijk openbaar vervoer in de grensstreek al snel op de fiets aangewezen.

Hengelo - De Lutte heeft wat dat betreft een grotere kans van slagen, en is seizoensongebonden. Voor scholieren (die nu veelal per fiets naar Oldenzaal gaan, om daar hun weg richting Hengelo/Enschede te vervolgen middels openbaar vervoer, zullen dankbaar gebruik maken van een eventuele spoorverbinding. Het dorp zit een beetje in de situatie waar Twello tot 2006 in zat, het spoor ligt zo'n beetje in het dorp (althans, loopt er bij De Lutte praktisch langs), maar daarvan kan middels een station niet geprofiteerd worden. Dan had Twello nog het voordeel dat het tussen Apeldoorn en Deventer lag, De Lutte ligt toch een beetje aan het einde van de (Nederlandse) wereld.

Maar goed, eens in de zoveel tijd hoor je dit soort berichten, laat er nu eerst maar überhaupt een trein rijden tussen Hgl en Bh mét stop in Hglo, Odz en De Lutte.

Zaterdag 05 sep 2009 - 22:51:10
keesje
keesje
Ja, zijn vaak leuke ideeën zodra het weer verkiezingstijd is of zo. Begrijpt de overheid eigenlijk hun eigen paradepaardje eigenlijk nog wel? Het spoor was toch opgeknipt in allerlei consessiegebieden? En als ik het zo lees kan alles en iedereen weer gezellig in elkaars gebied gaan rijden. Lijkt op een situatie van voor dat idealisme!

Zondag 06 sep 2009 - 01:25:01
broek53
broek53
Ik denk dat jij het paradepaardje niet goed begrepen hebt. Dat is namelijk juist meerdere vervoerders op het spoor (concurrentie OP het spoor) en niet meerdere gebieden met verschillende vervoerders (concurrentie OM het spoor). Dat het om praktische redenen, door een effectieve lobby van NS èn door het optreden van Lovers Rail het laatste is geworden, wil niet zeggen dat het ideaal van het eerste dood is, integendeel...

Donderdag 10 sep 2009 - 20:42:41
taigagaai
Moderator
taigagaai
Flickr taigagaai-83
Quote
Dre: Een proef en Syntus... laat me raden, wordt voor die 3 jaar al de nek om gedraaid omdat de vrienden uit Doetinchem het weer vakkundig (net als Ah-Em) vroegtijdig de nek omdraaien.
Als ze het laten bij 4 slagen op de zaterdag en zondag, dan heb je gelijk. Maar ik mag aannemen dat ze het hier anders zullen gaan doen en dat ze lering hebben getrokken uit Ah-Em en dat er meer slagen plaatsvinden op meer dagen in de week.

Donderdag 10 sep 2009 - 23:12:46
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
Quote
mdj: Haal je van ICE de laatste E weg en het verhaaltje klopt weer...
Is er dan ook een eerste E bij ICE?

OT: Zou het niet logischer zijn om de nieuwe Virm-4 aan te passen? Deze is namelijk al voorbereid op meerdere spanningen Overigens hebben ze oa. in Wgm nog wel genoeg ICL/ICK staan... Kwestie van Indusie er onder hangen en rijden want was het niet zo dat de 1600/1700/1800 ookal meerspanningvoorbereiding had zijn grotere broer is/was dat namelijk wel

Laatst bewerkt door dlm4yjp op Donderdag 10 sep 2009 om 23:16:43

Donderdag 10 sep 2009 - 23:25:11
broek53
broek53
Een veel gehoord misverstand. VIRM-4 is nergens voor aangepast en is in dat opzicht helemaal niet anders dan alle VIRM's. En alle VIRMs hebben alleen een ABv6-bak met een verstevigde constructie om op de benedenverdieping een zware transformator kwijt te kunnen. Dat is alles. De 1600-1800 hebben geen schijn van de mogelijkheid om ooit op een andere spanning te kunnen rijden.

Donderdag 10 sep 2009 - 23:26:20
bjornl
bjornl
In welk opzicht is VIRM-4 dan meer voorbereid op 25 kV dan VIRM-1 t/m 3? Van meerspanningsvoorbereiding in de 1600/1700/1800 heb ik nog nooit gehoord. Wat bedoel je met "grotere broer"?

Donderdag 10 sep 2009 - 23:33:08
SleutelMan
Moderator
SleutelMan
Twitter Blostrupmoen Youtube SleutelMan Flickr sleutelman
OT:

zal wel de SNCF BB 22000 zijn, die is geschikt voor 1,5 kV DC en 25 kV AC. Maar goed, de 1600 is afgeleid van de BB 7200 die alleen voor 1,5 kV geschikt is.

(de BB 15000 is dan weer monocourante versie voor 25 kV AC)


Donderdag 10 sep 2009 - 23:46:13
broek53
broek53
Laten we het verder maar OT houden, want als je een regionaal verbindinkje op voorhand super en volledig onrendabel wilt maken, moet je met getrokken treinen of met zware treinstellen gaan rijden...

Vrijdag 11 sep 2009 - 01:46:57
cuneo56
cuneo56
Quote
dlm4yjp:
want was het niet zo dat de 1600/1700/1800 ookal meerspanningvoorbereiding had zijn grotere broer is/was dat namelijk wel
Hier wordt wel even de familie relatie flink door elkaar gehusseld:

Eerst was er de SNCF serie 15000, waarvan één lok de proeflok voor gelijkstroom werd ; de 15007 die als 7003 2 x in Nederland was en het voorbeeld werd voor SNCF serie 7200 resp NS 1600.
Paralel aan de 7200 kwam ook de twee systeem versie 22200 op het spoor.
De proeflok 7003 was trouwens ook sterker dan de 7200 serie, en de NS 1600 is ook weer sterker dan die beide.

Dus i.p.v. grote broer moeten we het hebben over het kleine nichtje

Woensdag 11 nov 2009 - 22:53:34
mren
mren
December 2010 start een uursdienst op Hgl-Odz-Bh, aannemelijk Syntus lints. Proef van 3jr, kosten 6mln, verwachting: 600 reizigers per dag.

Tevreden over Somda? Overweeg dan eens een vrijwillige donatie, alvast bedankt!


Woensdag 11 nov 2009 - 22:57:01
treintim
treintim
Goede zaak, dan hoef ik niet meer verwoede pogingen te doen om de grens over te komen ri. Nederland als ik de laatste Int heel vroeg 's avonds eens gemist heb. Nu Emmerich am Rhein nog, een veel toeristischere stad dan Bh.

Laatst bewerkt door treintim op Woensdag 11 nov 2009 om 22:57:25

Woensdag 11 nov 2009 - 23:09:24
mren
mren
Ik moet het nog zien die 600 man tussen twee dorpen. Enschede is tenminste verbonden met andere grote steden en kent gunstig tarief. Benieuwd of je voor deze nieuwe verbinding aparte kaartjes mag kopen of het Duitse IC-tarief af mag tikken.

Laatst bewerkt door mren op Woensdag 11 nov 2009 om 23:12:53

Donderdag 12 nov 2009 - 08:30:00
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Het worden geen Lintjes in elk geval volgens de krant van vanmorgen:
www.dennistd.nl
www.dennistd.nl


Donderdag 12 nov 2009 - 08:36:52
SleutelMan
Moderator
SleutelMan
Twitter Blostrupmoen Youtube SleutelMan Flickr sleutelman
wat ik dan wel weer interessant vind is het volgende stukje tekst:
Quote
[...]het proefproject, waarbij wel gebruik kan worden gemaakt van een bepaald type elektrisch materieel waarover NS beschikt, [...]
Ben nu wel benieuwd naar die inzet dan. mat'64?


Donderdag 12 nov 2009 - 09:35:14
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Eens kijken, het gaat om een proef.
Dus zal er geen extra materieel deze kant op gehaald worden.
DM'90
SGM
ICM

En natuurlijk kopmaken op spoor 11, dus dan is een trein bestaande uit 4 bakken ook niet handig.

Laatst bewerkt door edje op Donderdag 12 nov 2009 om 09:36:30


Donderdag 12 nov 2009 - 09:36:55
raymond16
raymond16
DM'90 lijkt me nog vrij logisch, gezien het onderhoud toch al naar Hgl gaat en NS een hoop DM'90 overhoudt vanaf volgend jaar.

Donderdag 12 nov 2009 - 09:45:49
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Maar een losse DM'90 mag niet op een baanvak zonder assentellers dacht ik toch? En 2x DM'90 past niet op spoor 11 (81 meter volgens ProRail-lijst).

Het meest waarschijnlijke lijkt me een V'tje, maar in hoeverre die nog vier jaar meekunnen weet ik niet.

Laatst bewerkt door dennistd op Donderdag 12 nov 2009 om 09:46:32


Donderdag 12 nov 2009 - 09:57:42
taigagaai
Moderator
taigagaai
Flickr taigagaai-83
Hint, in Amersfoort staan nog een aantal stellen Plan U Die reden in het verleden ook tussen Hgl en Odz en vertrokken van spoor 11.

Donderdag 12 nov 2009 - 10:16:20
keesje
keesje
En zo kunnen we weer naar het volgende fantasievolle topic.

Donderdag 12 nov 2009 - 11:28:44
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Zucht...
Mag hopen dat het gewoon een SGM-II wordt ofzo, dat ziet er ook nog enigszins wervend uit. Vind het wel opvallend dat een Lint niet toegelaten zou zijn... maar goed, die kan Syntus ook eigenlijk niet missen denk ik.

Donderdag 12 nov 2009 - 12:58:39
mdj
mdj
De proef begint pas in december 2010... En als ik mij niet vergis loopt dan ook de concessie van Zutphen-Oldenzaal af...?

Bij twijfel: gebruik beton.

Donderdag 12 nov 2009 - 13:35:13
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
De concessie voor Zutphen-Hengelo-Oldenzaal loopt tot december 2013, vandaar dat ook de proefperiode van 3 jaar is gekozen met ingang december 2010. Je kunt dan bij een gebleken succes het hele spulletje in één keer met Zp-Hgl-Odz aanbesteden.

Het succes van de verbinding zal zeer sterk afhangen van de tariefintegratie en de marketing. Ik zal dan ook bij de Regio Twente gaan pleiten voor een volledige tariefintegratie a la Enschede-Gronau, waarbij je dus vanaf/tot Hengelo op Duits tarief kunt reizen, inclusief de Ländertickets en het SWT.

Verder lijkt me een zeer actief marketingsbeleid wenselijk, met bijvoorbeeld diverse toeristische aanbiedingen in de prachtige grensstreek.

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Donderdag 12 nov 2009 - 16:00:01
103 220-0
103 220-0
Flickr 99066558@N06
Quote
dennistd: Het worden geen Lintjes in elk geval volgens de krant van vanmorgen:
www.dennistd.nl
www.dennistd.nl
'Want ze zijn te licht voor het Duitse spoor'. Ik snap dat niet, in Duitsland wemelt het van die dingen.

----
Kijk ook eens hier: www.raymondkies.nl

Donderdag 12 nov 2009 - 16:45:37
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Quote
maurits: Het succes van de verbinding zal zeer sterk afhangen van de tariefintegratie en de marketing. Ik zal dan ook bij de Regio Twente gaan pleiten voor een volledige tariefintegratie a la Enschede-Gronau, waarbij je dus vanaf/tot Hengelo op Duits tarief kunt reizen, inclusief de Ländertickets en het SWT.
Begin maar met Oldenzaal; da's het "laatste station voor de grens" en da's wel het minimum denk ik. Maar ben benieuwd!

Donderdag 12 nov 2009 - 18:28:15
kleine_man
kleine_man
Quote
Dre: Een proef en Syntus... laat me raden, wordt voor die 3 jaar al de nek om gedraaid omdat de vrienden uit Doetinchem het weer vakkundig (net als Ah-Em) vroegtijdig de nek omdraaien.
Die "vrienden" uit Doetinchem hebben er alles aan gedaan om er wel een succes van te maken. Het grootste probleem met de rit naar Emmerich waren de paden. Een vertrek rond 8, 11, 15 en 20 uur (zo ff uit mijn hoofd) richting Emmerich en een uurtje later vanuit Emmerich zorgt niet echt voor een antrekkelijk aanbod. Zowel op de heen als terugweg waren er nauwelijks aansluitingen en het treintje vertrok vanuit Emmerich 5 minuten voordat de RE binnen kwam, zodat je minimaal 55 minuten in Emmerich stond te wachten.
De lijn Arnhem-Emmerich heeft best wel potentie. Maar moet wel goed aangepakt worden.

Donderdag 12 nov 2009 - 21:39:29
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
Daarbij wil ik ook even aantekenen dat Syntus de proef Ah-Em helemaal op eigen risico deed, zonder dat hier een initiatief vanuit de overheden achter stond. Uiteindelijk was het niet meer verantwoord om langer door te rijden met lege treinen.

Tariefintegratie is van groot belang. Voor Ah-Em moest je een apart ticket kopen in de trein en werden bijvoorbeeld normale internationale tickets en het SWT niet geaccepteerd. Dit heeft uiteindelijk het treintje de das omgedaan in combinatie met de belabberde aansluitingen en frequentie. Toch zit er ook in Ah-Em meer potentie dan die paar ICE's per dag die er nu rijden.

Voor Hgl-Bh is een uursdienst een rationele frequentie. De tijden komen ongeveer als volgt te liggen (even uitgaande van een stop in Hglo):
Hgl vertrek .33
Hglo stop .36
Odz stop .43
Bh aankomst .55
Bh (Vertrek Westfalenbahn richting Rheine) .57

Bh (Aankomst Westfalenbahn uit Rheine) .03
Bh vertrek .07
Odz stop .19
Hglo stop .26
Hgl aankomst.29

Op deze manier is er naast een geweldige aansluiting op de Westfalenbahn, ook een prima aansluiting op de 1700 vanuit/naar Aml in Hgl (die komt aan om .26 en vertrekt om .37).

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Donderdag 12 nov 2009 - 22:02:45
SchuurB
SchuurB
Twee minuten overstap is wel erg weinig; is het zelfs niet zo dat men in Duitsland een minimumoverstaptijd van 6 minuten hanteert?

Donderdag 12 nov 2009 - 22:57:40
jeanpierre
jeanpierre
Quote
maurits: Daarbij wil ik ook even aantekenen dat Syntus de proef Ah-Em helemaal op eigen risico deed, zonder dat hier een initiatief vanuit de overheden achter stond. Uiteindelijk was het niet meer verantwoord om langer door te rijden met lege treinen.
Pardon!? Ik was zelf betrokken bij dit project en het was puur een initiatief van de overheden en niet van Syntus. Syntus had wel een risico qua reizigersopbrengsten, maar dat waren zij zelf aangegaan. Het was ook verplichte winkelnering omdat Syntus het alleenrecht heeft tussen Arnhem en Zevenaar. Het is vervolgens Syntus zelf geweest die het einde van de treindienst heeft ingeluid door te verzwijgen dat men maar een tijdelijke vergunning had van ProRail om naar Emmerich te rijden. Dit kwam als totale verassing gecombineerd met de slechte reizigersaantallen. Toen konden de overheden niet anders dan de stekker er uithalen. Overigens was ook "Den Haag" tegen dit experiment omdat men bang was dat dit ten koste ging van de goederenpaden voor de Betuweroute.

Donderdag 12 nov 2009 - 23:02:21
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
6 minuten overstaptijd is lichtelijk overdreven voor Bentheim. In de meest ideale situatie parkeert de trein uit Hgl direct achter de Flirt van de Westfalenbahn op spoor 1. Op die manier kan de trapvrije overstap vanuit de bus uit Nordhorn richting Rheine blijven bestaan, en hebben reizigers vanuit Hengelo ruim voldoende aan die twee minuten.

Daarnaast vraag ik me af of de trein Hgl-Bh ook moet stoppen in Hglo, daar win je dan ook een minuut of twee mee.

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Donderdag 12 nov 2009 - 23:12:31
edje
edje
Flickr spoorkeerl
spoor 1 vertrekken richting Nederland is niet mogelijk, alleen op 2 en 3 kun je weer richting Nederland, ook lijkt het me niet handig om met twee treinen die allebei een andere spanning nodig hebben, onder 1 draad te plaatsen, en van de twee gaat vonken.
Beste is
NL stopper op 3
DB stopper op 2
IC aankomst en vertrek richting Duitsland op 1, en aankomst en vertrek naar NL op 3

stop op Hglo, lijkt me haast niet nodig.
Immers zet de trein van Syntus er vlak achter of voor.

Laatst bewerkt door edje op Donderdag 12 nov 2009 om 23:13:27


Donderdag 12 nov 2009 - 23:23:14
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
Quote
jeanpierre: Pardon!? Ik was zelf betrokken bij dit project en het was puur een initiatief van de overheden en niet van Syntus. Syntus had wel een risico qua reizigersopbrengsten, maar dat waren zij zelf aangegaan. Het was ook verplichte winkelnering omdat Syntus het alleenrecht heeft tussen Arnhem en Zevenaar.
Hm, dan moet ik diegene die het mij altijd verteld heeft dat het een eigen initiatief was van Syntus eens navragen. Zojuist wat oude krantenartikelen opgezocht op Stationsweb en hieruit blijkt inderdaad dat toch de overheden erachter zaten.
Quote
edje: spoor 1 vertrekken richting Nederland is niet mogelijk, alleen op 2 en 3 kun je weer richting Nederland, ook lijkt het me niet handig om met twee treinen die allebei een andere spanning nodig hebben, onder 1 draad te plaatsen, en van de twee gaat vonken.
Ehm, ja, daar heb je een punt, laten we van Bh maar geen permanente sloopplek van elektrisch materieel maken .

Laatst bewerkt door admin op Vrijdag 13 nov 2009 om 09:54:53, reden: Quote hersteld

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Donderdag 12 nov 2009 - 23:33:06
broek53
broek53
Zou je denken dat Syntus dan met elektrisch materieel gaat rijden? Eén stel en uiteraard geen reserve?

Donderdag 12 nov 2009 - 23:39:38
SchuurB
SchuurB
Dat beweert de krant halverwege deze pagina: www.dennistd.nl

Wel interessant idee: een combinatie van Syntus en Bentheimer Eisenbahn die met elektrisch NS-materieel gaat rijden.

Donderdag 12 nov 2009 - 23:56:34
mren
mren
Quote
jeanpierre: Het was ook verplichte winkelnering omdat Syntus het alleenrecht heeft tussen Arnhem en Zevenaar.
Dat geldt niet voor internationaal vervoer, dat mag iedereen.

Vrijdag 13 nov 2009 - 00:03:18
broek53
broek53
Quote
SchuurB: Dat beweert de krant halverwege deze pagina: www.dennistd.nl

Wel interessant idee: een combinatie van Syntus en Bentheimer Eisenbahn die met elektrisch NS-materieel gaat rijden.
Tsja. Nou ja. Als men dan zo hangt aan de toelating van bepaald materieel (liever gezegd: verder kennelijk geen moeite voor wil doen om materieel toegelaten te krijgen), dan zal het wel mat '64 worden. Ander elektrisch materieel van NS is er bij mijn weten niet (meer) toegelaten op de grensbaanvakken.

Vrijdag 13 nov 2009 - 00:12:00
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
Voor een proef van drie jaar lijkt Mat '64 me een prima keuze, en zo levert het voor NS toch meer geld op dan dat zo'n stel ergens bewaakt gestald moet worden.

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Vrijdag 13 nov 2009 - 00:12:33
treintim
treintim
Quote
broek53:Ander elektrisch materieel van NS is er bij mijn weten niet (meer) toegelaten op de grensbaanvakken.
Ongereviseerde ICM's nog wel, toch?
Alhoewel het internationale er nu van af lijkt te zijn, zonder enige inzet meer naar het buitenland.

Laatst bewerkt door treintim op Vrijdag 13 nov 2009 om 00:16:30

Vrijdag 13 nov 2009 - 00:43:41
broek53
broek53
Neen, ICM met choppers is bij mijn weten al niet meer toegelaten en daarnaast is tegen die tijd alles wel zo ongeveer gereviseerd - los van het feit dat ik mijn hoed opeet als NS een ICM-stel zou verhuren.

Vrijdag 13 nov 2009 - 00:54:08
treintim
treintim
ICM met choppers niet meer toegelaten? Vorig jaar reden er nog vrolijk viertjes naar Emmerich toe. Dus dan zou dat wel een heel recente niet-meer-toelating zijn..
Verder niet je hoofddeksel opeten, of ben jij soms die machinist met zo'n pet op?

Laatst bewerkt door treintim op Vrijdag 13 nov 2009 om 00:54:50

Vrijdag 13 nov 2009 - 01:04:28
broek53
broek53
Er staat mij bij dat die IC4-en daar dan ook feitelijk illegaal waren - maar ik geef mijn mening graag voor een betere, anders gezegd: ik weet het niet zeker meer.

Vrijdag 13 nov 2009 - 10:06:43
Apda
Apda
Quote
maurits: In de meest ideale situatie parkeert de trein uit Hgl direct achter de Flirt van de Westfalenbahn op spoor 1.
Nog afgezien van het al genoemde verschil in bovenleidingspanning, heeft de Duitse beveiliging standaard geen mogelijkheid om vanaf de vrije baan binnen te komen op bezet spoor.

Vrijdag 13 nov 2009 - 15:53:48
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Eind jaren '90 zijn er toch proefritten gehouden om ICM met choppers toegelaten te krijgen?

Vrijdag 13 nov 2009 - 20:05:17
jeanpierre
jeanpierre
Quote
mren:
Quote
jeanpierre: Het was ook verplichte winkelnering omdat Syntus het alleenrecht heeft tussen Arnhem en Zevenaar.
Dat geldt niet voor internationaal vervoer, dat mag iedereen.
Maar dan wel zonder subsidie. En de gemeenten die meebetaalden, wilden dat er onderweg werd gestopt, en dan kwam alleen Syntus in aanmerking.

Vrijdag 13 nov 2009 - 20:08:16
jeanpierre
jeanpierre
Quote
broek53: Zou je denken dat Syntus dan met elektrisch materieel gaat rijden? Eén stel en uiteraard geen reserve?
Vanaf begin van dit project is de intentie om met electrisch mat te rijden en vanaf het begin zat men met het probleem van reserve ed. Hoe het er nu voorstaat weet ik niet, maar de bedoeling was inderdaad mat'64.

Zondag 15 nov 2009 - 11:42:15
vinny004
vinny004
Quote
broek53: Er staat mij bij dat die IC4-en daar dan ook feitelijk illegaal waren - maar ik geef mijn mening graag voor een betere, anders gezegd: ik weet het niet zeker meer.
Ik heb het idee dat de NS dat ook niet weet...
Ik heb het lichte vermoeden dat er iedere keer een tijdelijke toelating plaatsvind voor IC4. Ik kom af en toe foto's tegen van een dergelijke trein op Arnhem-Emmerich. Aan de andere kant: als er eens een paar dagen ICE's uitvallen merk je vaak dat het stuk Arnhem - Emmerich verbust wordt...

Zondag 15 nov 2009 - 15:02:11
keesje
keesje
Terwijl de laatste invalbeurtjes van ICE's tussen Asd en Em juist werden waargenomen door Plan V en/of T. ICM is ook eens gebeurd maar die gingen tot Ah en niet de grens over.

Tussen Bh en Hgl kan ik me al even geen invalbeurten meer herinneren, maar wel dat er in een niet al te recent verleden wel ICM verscheen (t.b.v. wegleren dacht ik).

Zondag 15 nov 2009 - 15:07:56
mark
mark
De laatste invalbeurt die ik me kan herinneren naar Bh was trein 147 die gereden werd door inderdaad: 3xV


Zondag 15 nov 2009 - 15:19:28
taurus
taurus
Of het legaal was of niet, ik heb in elk geval nog in mijn fotoarchief ICM 4234 samen met de 4046 te Bh Het is al wel een tijd geleden, de foto is van 14 juni 2003.

Zondag 15 nov 2009 - 15:24:39
mark
mark
In maart 2007 heeft stel 4444 ongeveer twee weken tussen Hgl en Bh gependeld i.v.m. de werkzaamheden bij Aml, maar volgens mij was er toen nog geen probleem met toelatingen e.d.


Zondag 15 nov 2009 - 17:09:02
julius
julius
Quote
jeanpierre: Pardon!? Ik was zelf betrokken bij dit project en het was puur een initiatief van de overheden en niet van Syntus. Syntus had wel een risico qua reizigersopbrengsten, maar dat waren zij zelf aangegaan. Het was ook verplichte winkelnering omdat Syntus het alleenrecht heeft tussen Arnhem en Zevenaar. Het is vervolgens Syntus zelf geweest die het einde van de treindienst heeft ingeluid door te verzwijgen dat men maar een tijdelijke vergunning had van ProRail om naar Emmerich te rijden. Dit kwam als totale verassing gecombineerd met de slechte reizigersaantallen. Toen konden de overheden niet anders dan de stekker er uithalen. Overigens was ook "Den Haag" tegen dit experiment omdat men bang was dat dit ten koste ging van de goederenpaden voor de Betuweroute.
Als men daar met vier treinparen in het weekend al bang voor was, zal een nieuwe poging met een aantrekkelijker aanbod ook niet erg kansrijk zijn?
Overigens, het mag per spoor moeizaam gaan, een bus is er vreemd genoeg ook niet. Zou zo'n (snel)bus (Arnhem-)Zevenaar-Emmerich niet haalbaar zijn? Een bus is allicht goedkoper "uit te proberen" dan een trein en zo zou je ook de stationsloze dorpen Elten en Hüthum, waar zover ik weet vrij veel Nederlanders wonen, met Nederland kunnen verbinden.

Laatst bewerkt door julius op Zondag 15 nov 2009 om 17:09:24

Zondag 15 nov 2009 - 17:36:01
lucky
lucky
Je hebt al lijn 91 's-Heerenberg - Emmerich (Aansluiting in 's-Heerenberg richting Doetinchem. Daarnaast heb je lijn 58 Emmerich - Nijmegen. Dus in hoeverre het nuttig is om nog een 3de buslijn vanuit Nederland naar Emmerich te laten lopen is de vraag.

Zondag 15 nov 2009 - 18:22:03
JcJay
JcJay
Quote
keesje: Terwijl de laatste invalbeurtjes van ICE's tussen Asd en Em juist werden waargenomen door Plan V en/of T. ICM is ook eens gebeurd maar die gingen tot Ah en niet de grens over.
Kan me nog herinneren dat er (ik geloof eerder dit jaar) een ICL stammetje tussen Amsterdam en Emmerich reed, met een ICRm-A rijtuig erin. We hadden daar nog een discussie over op Somda of dat legaal was of illegaal ivm het toilet van dat rijtuig... Maar goed, een ICL stammetje laten pendelen tussen Hengelo en Bentheim... dat gaat m niet worden

Laatst bewerkt door JcJay op Zondag 15 nov 2009 om 18:24:36

Zondag 15 nov 2009 - 18:38:38
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Maar er wordt hier gepraat over illegale inzet van materieel op grensbaanvakken.
maar heeft er hier iemand een offcieel lijstje/document daarover, met materieel soorten die wel of niet zijn toegelaten op de baanvakken.
Ik heb zelf 9 jaar bij de NS gewerkt en heb nog nooit gehoord van een lijst van materieel wat niet toegestaan is op grensbaanvakken.
En ik heb genoeg vervangend mat in Bentheim gezien, mat64, ICM, ICL+ICK en ongetwijveld zullen er nog wel meer soorten in Duitsland zijn geweest.
Dus laat eerst maar eens zo'n lijst zien, voordat er nog meer wordt gekletst over wat en niet is toegestaan op grensbaanvakken.


Zondag 15 nov 2009 - 19:07:14
broek53
broek53
Het nummer van het voorschrift heb ik niet paraat, maar het heette van oudsher de TKV (Toelating Krachtvoertuigen). Daarin stonden alle toelatingen met alle uitzonderingen, en onderdeel van de toelating voor elke materieelsoort waren de toelating op raccordementen en de toelating op grensbaanvakken.
Van enig geklets is hier dus geen sprake.

Zondag 15 nov 2009 - 20:17:31
kniesoor
kniesoor
Quote
lucky: Je hebt al lijn 91 's-Heerenberg - Emmerich (Aansluiting in 's-Heerenberg richting Doetinchem. Daarnaast heb je lijn 58 Emmerich - Nijmegen. Dus in hoeverre het nuttig is om nog een 3de buslijn vanuit Nederland naar Emmerich te laten lopen is de vraag.
Nijmegen - Emmerich kost je twee uur. En bovendien, als je uit Zevenaar komt, is het toch een beetje van de zotten dat je eerst naar Nijmegen moet en vervolgens twee uur met de bus, voor een stukje wat je met de auto misschien 20 minuten kost.

Zondag 15 nov 2009 - 20:29:35
AlbertP
AlbertP
Zv en Em liggen op de lijn Bh-Odz? Nee.


Zondag 15 nov 2009 - 23:04:10
lucky
lucky
Quote
kniesoor:
Quote
lucky: Je hebt al lijn 91 's-Heerenberg - Emmerich (Aansluiting in 's-Heerenberg richting Doetinchem. Daarnaast heb je lijn 58 Emmerich - Nijmegen. Dus in hoeverre het nuttig is om nog een 3de buslijn vanuit Nederland naar Emmerich te laten lopen is de vraag.
Nijmegen - Emmerich kost je twee uur. En bovendien, als je uit Zevenaar komt, is het toch een beetje van de zotten dat je eerst naar Nijmegen moet en vervolgens twee uur met de bus, voor een stukje wat je met de auto misschien 20 minuten kost.
Dan neem je natuurlijk lijn 91... is stukken dichterbij dan eerst naar Nm. Beetje kromme vergelijking.

Maandag 16 nov 2009 - 00:32:11
BGM104
BGM104
Emmerich - Zevenaar met lijn 91, lijn 24 en Syntus trein, dit maandag tm vrijdag overdag. Reistijd = 1 uur en 40 min.

Echt een goed alternatief

Een (snel)bus (Arnhem-)Zevenaar-Emmerich kan dus best wel nuttig zijn. Of een trein, net zoals Bad Bentheim - Oldenzaal, waarmee we weer terug on topic zijn. Het is mooi dat er wat gedaan wordt aan de tranentrekkend slechte grensoverschrijdende verbindingen.

Maandag 16 nov 2009 - 06:58:42
spiketrain
Moderator
spiketrain
Twitter Spiketrain Facebook frank.rijsdijk.5 Flickr spiketrain2008/
spiketrain: graag weer ontopic.

Groet, Spiketrain

Maandag 16 nov 2009 - 12:11:09
AlbertP
AlbertP
Precies wat ik met mijn laatste bericht probeerde duidelijk te maken. Om ontopic te beginnen: op welke termijn zal de dienstregeling die op de vorige pagina (somda.nl) is geplaatst, ingaan? Kunnen we dat in de loop van 2010 verwachten of duurt het nog wel een tijdje?


Maandag 16 nov 2009 - 12:43:00
tweetyrock
tweetyrock
December 2010

Zaterdag 20 feb 2010 - 16:39:00
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Uit het mat'64-topic:
Quote
thijs: Nee, er komt dus een kwartierdienst Hgl-Odz. Bestaande serie 31200 Zp-Odz blijft gewoon rijden.
Nee, een halve kwartiersdienst, aangezien de 31500 (Hgl-Bh) maar 1x per uur gaat rijden.


Zaterdag 20 feb 2010 - 16:59:26
bjornl
bjornl
Uit eerdere berichten meende ik begrepen te hebben dat in het "andere halfuur" wel tussen Odz en Hgl gereden werd? Of gingen ze er toen misschien nog van uit dat het een vervanging zou zijn van de huidige dienst?

Zaterdag 20 feb 2010 - 17:13:36
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Komt mij niet bekend voor, volgens mij is er steeds nog sprake geweest van een uursdienst bovenop de bestaande halfuursdienst.


Zaterdag 06 nov 2010 - 00:53:52
waalkade
waalkade
Heb eens bij ns.nl gekeken voor een reisje op 12-12 van Oldenzaal naar Bad Bentheim.
Ze kunnen wel tijden geven maar geen prijs.
Daarvoor verwijzen ze je naar Hispeed, met een drietal vrij hoge prijzen.
Weet iemand al wat het gaat kosten en waar je kaartjes kan kopen?

Zaterdag 06 nov 2010 - 00:58:04
mark
mark
Retourtje Hgl-Bh is een tientje. Vanaf Odz zal het rond de 8 euro zijn.


Zaterdag 06 nov 2010 - 00:58:42
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
Ik heb die vraag al neergelegd bij de vervoerder (Syntus) en opdrachtgever (Regio Twente). Het accepteren van bijvoorbeeld Duitse Ländertickets of het SWT kan zeker bijdragen aan het succes van de verbinding.

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Zondag 07 nov 2010 - 12:41:37
SchuurB
SchuurB
Quote
SchuurB: Twee minuten overstap is wel erg weinig; is het zelfs niet zo dat men in Duitsland een minimumoverstaptijd van 6 minuten hanteert?
Ik quote hier inderdaad mezelf; mijn vermoeden bleek juist: www.drehscheibe-foren.de

De 20100 is inmiddels alweer in Hafas aangepast en staat nu aangegeven als trein tussen Hgl en Odz

Edit: geen idee of dit al bekend was, maar de IC van 7:21 uit Bad Bentheim naar Berlin Ostbahnhof rijdt met ingang van de nieuwe dienstregeling ook niet meer. Zonde.

Laatst bewerkt door SchuurB op Zondag 07 nov 2010 om 13:05:34

Zondag 07 nov 2010 - 17:45:59
HZwoferink
HZwoferink
Twitter HZwoferink Facebook HZwoferink Youtube Betuweroute99 Flickr Betuweroute100
Quote
SchuurB:
Quote
SchuurB: Twee minuten overstap is wel erg weinig; is het zelfs niet zo dat men in Duitsland een minimumoverstaptijd van 6 minuten hanteert?
Ik quote hier inderdaad mezelf; mijn vermoeden bleek juist: www.drehscheibe-foren.de
3 minuten overstap tijd hoeft geen probleem te zijn. Het kan alleen als Syntus op spoor 2 komt en de Westfalenbahn op spoor 3. Een kaartje kun je gewoon in de Westfalenbahn kopen, dus dat is geen probleem Zowel DB, als NS geven nog geen prijs of sporen aan. Misschien is het handig een Duitse kaart automaat in Hgl & Odz te zetten

Laatst bewerkt door HZwoferink op Zondag 07 nov 2010 om 17:47:18

Groeten uit Rijssen, Henk Zwoferink

Zondag 07 nov 2010 - 18:08:50
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
Dan moeten ze eerst maar een DB kaartautomaat uitvinden die met Nederlandse bankpassen omweg kan

Iedere dag sportdag: De hordes met vertragingen en verstoringen ontlopen.

Zondag 07 nov 2010 - 18:11:53
TheKnitter
TheKnitter
Twitter Du_Knitter
Dat zou fijn zijn. Maar die DB automaten werken wel makkelijk. Je kan er ook briefgeld in dumpen.

Zondag 07 nov 2010 - 18:14:10
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
Klopt, maar dat is nou net het gene wat ik niet fijn vindt, los geld...

Iedere dag sportdag: De hordes met vertragingen en verstoringen ontlopen.

Zondag 07 nov 2010 - 18:20:13
kniesoor
kniesoor
Oei, jouw mening is wel van het grootste belang inderdaad.

Veel mensen verkiezen contact geld weer boven een pasje, dus met een beetje goede wil...

Zondag 07 nov 2010 - 18:23:08
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
Ik denk al... wat doen toch al die betaalautomaten hier...
"iedereen betaald toch contant?"

Iedere dag sportdag: De hordes met vertragingen en verstoringen ontlopen.

Zondag 07 nov 2010 - 18:46:06
mdj
mdj
Zet je er een pinapparaat naast, probleem? waar?

Bij twijfel: gebruik beton.

Zondag 07 nov 2010 - 18:50:08
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
Quote
HZwoferink: %Een kaartje kun je gewoon in de Westfalenbahn kopen
Zullen ze heel leuk vinden mdj met jouw theorie...
pinapparaat van zo'n 2,5 ton in de trein.

Laatst bewerkt door dlm4yjp op Zondag 07 nov 2010 om 18:50:40

Iedere dag sportdag: De hordes met vertragingen en verstoringen ontlopen.

Zondag 07 nov 2010 - 19:01:12
mdj
mdj
Tegenwoordig heb je van die kleine zuiltjes (oa bij supermarkten en in duitsland op de U- en S-bahnstations), die zullen vast geen 2,5 ton zijn...

Bij twijfel: gebruik beton.

Zondag 07 nov 2010 - 19:10:51
wilcot
wilcot
Quote
dlm4yjp: Dan moeten ze eerst maar een DB kaartautomaat uitvinden die met Nederlandse bankpassen omweg kan
In Duitsland kun je gewoon pinnen aan de automaat. Dus waarom zou het niet kunnen. Als ik in Kn een SWT koop heb ik nooit een probleem. Wat ze moeten afschaffen om de lijnen rendabel te maken is het extra tarief voor grens-overschrijdend reizen. In Vl staat trouwens een DB-automaat komt deze ook in Odz. In Es staat er toch ook een.

Zondag 07 nov 2010 - 19:18:38
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
De duitse automaten pakken slecht een half handje vol de nederlandse passen, een hoop mensen zijn gewoon dus de dupe als ze daar staan.

@ mdj & kniesoor: waarom jullie zo fel tegen mij keren vraag ik me af, het is immers een eigen keuze via welke manier je wilt betalen.
Echter als je iets aanbied, met notabene het het bekende betaallogo, dan moet je er wel voor zorgen dat die passen dan ook werken.

Iedere dag sportdag: De hordes met vertragingen en verstoringen ontlopen.

Zondag 07 nov 2010 - 19:25:04
SchuurB
SchuurB
@ Henk

Klopt, mij lijkt die overstap ook voldoende, maar daarmee verschijnt de overstap niet in Hafas. Dat weten wij spoorwegnerds, maar weet de ongetrainde reiziger het ook?

Overigens was ik wel te snel met mijn onheilstijding over IC 2243, die is gewoon nog niet ingevoerd: www.drehscheibe-foren.de
Phew

Zondag 07 nov 2010 - 19:31:32
waalkade
waalkade
Andersom, komt er een Nederlandse automaat in Bad Bentheim?
Het lijkt mij voor Bentheimers aantrekkelijker om in Hengelo te winkelen of te roken dan andersom.

Zondag 07 nov 2010 - 20:23:39
wilcot
wilcot
In Kn staat er ook geen nederlands automaat. Ik denk dus van niet. Maar in Vl heb je genoeg tijd om een nederlands kaartje te kopen aan loket of automaat. Zoals ik het nu lees heb je die tijd in Bh niet.

Zondag 07 nov 2010 - 22:33:18
HZwoferink
HZwoferink
Twitter HZwoferink Facebook HZwoferink Youtube Betuweroute99 Flickr Betuweroute100
Een kaartje Bh - Hgl kun je gewoon uit de automaat bij de DB halen Ik weet niet hoe het nu zit, nu de kaartautomaat in Bh een grote software update heeft gehad

@ dlm4yjp, ik heb al lange tijd problemen met mijn europas van de Rabobank, de meeste DB automaten vinden mijn pin terminal niet. Trouwens bij de OBB kan ik wel pinnen

Laatst bewerkt door HZwoferink op Zondag 07 nov 2010 om 22:37:10

Groeten uit Rijssen, Henk Zwoferink

Zondag 07 nov 2010 - 22:38:18
waalkade
waalkade
Ik meen dat je in Leer, een ander grensstation, wel je strippenkaart kan afstempelen. Is te lang geleden dat ik daar geweest ben.
Staan daar nu ondertussen automaten om een Nederlands kaartje te kopen?
Of kan je daar al met de OV-Chip terecht?

Zondag 07 nov 2010 - 22:43:49
waalkade
waalkade
Quote
HZwoferink: @ dlm4yjp, ik heb al lange tijd problemen met mijn europas van de Rabobank, de meeste DB automaten vinden mijn pin terminal niet. Trouwens bij de OBB kan ik wel pinnen
De NS automaten hebben ook moeite met (ING)pinpassen. Ik moest herhaaldelijk op een andere automaat verder om een kaartje te krijgen. Tegenwoordig gebruik ik daarom meestal maar mijn OV-Chip kaart.

Zondag 07 nov 2010 - 22:48:22
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
Dat van de ING is bekend, even een belletje naar de ING doen voor een nieuwe pas!

Iedere dag sportdag: De hordes met vertragingen en verstoringen ontlopen.

Zondag 07 nov 2010 - 22:53:40
mdj
mdj
Zelfs bij mijn oude pas (die blauw/paarse, van de Postbank nog) waarvan de magneetstrip een aantal barsten in zaten, had ik er geen problemen mee...

Nu heb ik die oranje, maar ook daar geen problemen mee.

Bij twijfel: gebruik beton.

Zondag 07 nov 2010 - 22:54:21
gertjan
gertjan
Quote
waalkade: Ik meen dat je in Leer, een ander grensstation, wel je strippenkaart kan afstempelen. Is te lang geleden dat ik daar geweest ben.
Staan daar nu ondertussen automaten om een Nederlands kaartje te kopen?
Of kan je daar al met de OV-Chip terecht?
OV-Chip is bij Arriva Trein nog niet in gebruik, dus in Leer kan je daar dus ook niet mee terecht

- - - Hierlangs afscheuren - - -

Zondag 07 nov 2010 - 23:30:35
Jeffrenzo
Jeffrenzo
Quote
dlm4yjp: Dat van de ING is bekend, even een belletje naar de ING doen voor een nieuwe pas!
zal in sommige gevallen helpen, maar mijn pas is nieuw en doet het net zo rot als de oude

Laatst bewerkt door spiketrain op Zondag 07 nov 2010 om 23:34:17, reden: Grof taalgebruik aangepast.

twitter: http://twitter.com/#!/Dr_Thodt hyves: http://drthodt.hyves.nl/

Zondag 07 nov 2010 - 23:35:23
spiketrain
Moderator
spiketrain
Twitter Spiketrain Facebook frank.rijsdijk.5 Flickr spiketrain2008/
Spiketrain: on-topic a.u.b..

Groet, Spiketrain

Zondag 07 nov 2010 - 23:36:55
dlm4yjp
dlm4yjp
Flickr dlm4yjp
Klopt, het is ook nogsteeds niet bekend waardoor het komt, het enige wat bekend is, is dat het met de beveiligingscode te maken heeft, de ene keer pakt het wel, de andere keer niet. Meerdere banken hebben hier overigens last van

Iedere dag sportdag: De hordes met vertragingen en verstoringen ontlopen.

Maandag 08 nov 2010 - 13:29:01
reisthijs
reisthijs
Youtube reisthijsnl Flickr ReisThijs
Quote
waalkade: Ik meen dat je in Leer, een ander grensstation, wel je strippenkaart kan afstempelen. Is te lang geleden dat ik daar geweest ben.
Staan daar nu ondertussen automaten om een Nederlands kaartje te kopen?
In Leer staan een Nederlandse stempelpaal en een niet in gebruik zijnde Arriva-kaartautomaat. Je kan er wel bij de DB-automaat voordelige kaartjes voor Leer-Groningen krijgen (tarief gebaseerd op de strippenkaart). Zou mooi zijn als dat in Bentheim ook zou kunnen (je kan er nu natuurlijk wel kaartjes naar Hengelo krijgen maar die zijn erg duur voor dat kleine stukje).

Laatst bewerkt door reisthijs op Maandag 08 nov 2010 om 13:30:44

Maandag 08 nov 2010 - 17:40:35
kleine_man
kleine_man
Quote
dlm4yjp: Dan moeten ze eerst maar een DB kaartautomaat uitvinden die met Nederlandse bankpassen omweg kan
Hebben die WFB dingen geen automaat in de trein? Aangezien ze als RB rijden.

Maandag 08 nov 2010 - 21:24:28
gotrain
gotrain
Ik heb gehoord dat je kaartjes (enkeltjes en retourtjes)kunt kopen in de trein kopen bij de treinbegeleider.

Maandag 08 nov 2010 - 21:28:40
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
In de treinen van de WestFalenBahn staat in elk geval een kaartautomaat.


Maandag 15 nov 2010 - 13:56:05
qj7141
qj7141
De provincie Overijssel schrijft: www.overijssel.nl

Maandag 15 nov 2010 - 14:12:11
nielske90
nielske90
Facebook profile.php?id=100000795150858 Flickr nielske1990
Een speciaal fietskaartje van 1 euro en de inzet van een DM'90 die plaats biedt aan 6 fietsen. Volgens mij geen handige combinatie...

Maandag 15 nov 2010 - 14:13:34
mren
mren
"Dag conducteur, doe mij een jaartrajectkaart. Heeft u terug van 1500 euro?"

Maandag 15 nov 2010 - 14:16:38
TheKnitter
TheKnitter
Twitter Du_Knitter
Enkeltje Hgl-Bh zal met de stopper €4,50 kosten. Alleen te koop bij de conducteur. Zal vast weer te maken hebben dat NS alleen het internationale TCV-tarief kent (vergelijkbaar met het Duitse IC-tarief) en wil gebruiken..

De prijzen variëren tussen de €4,50 (enkele reis Hengelo - Bad Bentheim) en € 1.080,- (jaartrajectkaart Hengelo - Bad Bentheim). Tevens zullen er speciale tickets verkrijgbaar zijn, zoals bijvoorbeeld het Syntus Superticket (€12,-) en een speciaal fietsticket (€1,-)
Bron: Provincie Overijssel

Laatst bewerkt door TheKnitter op Maandag 15 nov 2010 om 14:18:31

Maandag 15 nov 2010 - 14:55:46
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Mocht er erg veel toeloop van fietsen zijn dan zou je eventueel met een klein beetje werk de sta-ruimte van de DM'90 ook om kunnen vormen tot fietsenruimte. En daarin kun je er flink wat kwijt.


Maandag 15 nov 2010 - 15:21:07
maxime
maxime
Quote
mren: "Dag conducteur, doe mij een jaartrajectkaart. Heeft u terug van 1500 euro?"
Kan me niet voorstellen dat er mensen zijn met zoveel geld op zak. Een portable pinapparaatje kan hier natuurlijk een oplossing voor zijn.

Maandag 15 nov 2010 - 15:39:26
mren
mren
Jammer dat het Nedersaksenländerticket en normale NL-tarief niet geldig zijn, die dubbele tariefsintegratie werkt op Es-G wel heel goed. Daar is het in vrij willekeurige treinen overdag zo druk dat het aantal reiziers niet eens in een solo DM'90 zou passen.

Laatst bewerkt door mren op Maandag 15 nov 2010 om 15:55:04, reden: aantal zou ipv aantal zouden ;)

Maandag 15 nov 2010 - 15:43:48
SleutelMan
Moderator
SleutelMan
Twitter Blostrupmoen Youtube SleutelMan Flickr sleutelman
waarmee ik me direct afvraag: als ik nu een SOV (of een regulier vervoersbewijs) toon plus een overgangs(grens)kaartje naar Bh, dan mag dat dus niet? Dat zou wel een gemiste kans zijn, dit maakt het nodeloos ingewikkeld (nog afgezien van de trend dat mensen steeds minder contant geld op zak hebben...)


Maandag 15 nov 2010 - 16:15:00
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Quote
mren: Jammer dat het Nedersaksenländerticket en normale NL-tarief niet geldig zijn, die dubbele tariefsintegratie werkt op Es-G wel heel goed.
Ik ben het met je eens dat op dit lijntje het Länderticket geldig zou moeten zijn en in dit geval zowel NRW als Niedersachsen, gezien de verbindingen verderop in Duitsland. En uiteraard ook het Schönes Wochenende. Dan maak je het echt aantrekkelijk.
@dennistd, Notfalls schuiven we de fietsen zo wel in de staruimte. Daar hoeft niets voor te worden aangepast. Op de Emmerlijn is de staruimte ook een ideale fietsplek.
Ik zie het overigens nog wel gebeuren dat er fietscapaciteit te kort is op een mooie dag. Er ontstaan nu schitterende fietsmogelijkheden.

Laatst bewerkt door dvdhoven op Maandag 15 nov 2010 om 16:15:36

Dick van den Hoven

Maandag 15 nov 2010 - 16:43:58
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Quote
dennistd: Mocht er erg veel toeloop van fietsen zijn dan zou je eventueel met een klein beetje werk de sta-ruimte van de DM'90 ook om kunnen vormen tot fietsenruimte. En daarin kun je er flink wat kwijt.
Moet je wel de schuifdeur eruit slopen want nu is de deur naar de sta-ruimte te smal om daar fatsoenlijk met een fiets doorheen te kunnen.

Overigens vind ik het jammer dat ze niet gelijk een proef doen met een station Losser/de lutte


Maandag 15 nov 2010 - 17:16:50
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Je zit met je aansluiting in zowel Hgl als Bh, en die zijn belangrijker dan een station bij De Lutte denk ik.

Over die fietsen: ik zei dus ook met een klein beetje werk, wat dus inhoudt dat die deur breder zal moeten (zoals bij de rolstoelplaats).

Wat ik me wel afvraag: zijn normale kaartjes wel geldig op het gedeelte Hgl-Odz?

Laatst bewerkt door dennistd op Maandag 15 nov 2010 om 17:17:55


Maandag 15 nov 2010 - 17:18:09
kleine_man
kleine_man
Quote
mren: Jammer dat het Nedersaksenländerticket en normale NL-tarief niet geldig zijn, die dubbele tariefsintegratie werkt op Es-G wel heel goed. Daar is het in vrij willekeurige treinen overdag zo druk dat het aantal reiziers niet eens in een solo DM'90 zou passen.
Ik begin toch steeds meer gelijkenis met de dienst Arnhem - Emmerich te zien ..............

Jammer voor al die mensen die hier tijd en energie in steken.

Maandag 15 nov 2010 - 18:49:06
thom
thom
Quote
nielske90: Een speciaal fietskaartje van 1 euro en de inzet van een DM'90 die plaats biedt aan 6 fietsen. Volgens mij geen handige combinatie...
t'Is niet zo dat ineens heel NL met de fiets daar de trein in gaat hoor

Een kaartje van een euro zorgt er niet meteen voor dat heel NL daarheen gaat met de fiets, je hebt dat ding nodig aan het eindpunt, of niet natuurlijk...

Maandag 15 nov 2010 - 18:51:57
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Hier in de regio lopen de nodige fietsroutes, en komen ook de nodige toeristen om te fietsen. Ik denk dat best een flink aantal mensen hiervan gebruik zal gaan maken.


Maandag 15 nov 2010 - 21:01:28
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Denk het niet, het fietsennetwerk in Twente houdt niet echt rekening met de stations in Twente
Het zou wel overdreven zijn om daarvoor een DM'90 aan te gaan passen.

Laatst bewerkt door edje op Maandag 15 nov 2010 om 21:03:24


Maandag 15 nov 2010 - 21:21:57
FourRoses
FourRoses
Bestaat de wadfietser nog? of is deze ook inmiddels geëmigreerd naar Polen..

Laatst bewerkt door FourRoses op Maandag 15 nov 2010 om 21:22:47

Maandag 15 nov 2010 - 21:26:32
TheKnitter
TheKnitter
Twitter Du_Knitter
De Wadfietser staat - als het goed is - nog op de Dgr.
Maar de buffels zullen niet snel aangepast worden, denk ik zo.

Maandag 15 nov 2010 - 21:59:20
bogger
bogger
Quote
SleutelMan: waarmee ik me direct afvraag: als ik nu een SOV (of een regulier vervoersbewijs) toon plus een overgangs(grens)kaartje naar Bh, dan mag dat dus niet? Dat zou wel een gemiste kans zijn, dit maakt het nodeloos ingewikkeld (nog afgezien van de trend dat mensen steeds minder contant geld op zak hebben...)
Goed punt. Kan ik net als in de 140 gewoon mijn kaartje BentheimGrens-Rheine vv. kopen?

Daar heeft zelfs een Duitse HC eens moeilijk over gedaan bij mij. Betrof bovenstaand retour en op de heenweg werd ik niet gecontroleerd. Dat ging er bij de HC niet in en vond het vreemd dat er nog geen stempel opstond (in IC Berlin richting Shl)

Maandag 15 nov 2010 - 22:10:45
JcJay
JcJay
Quote
kleine_man:
Quote
mren: Jammer dat het Nedersaksenländerticket en normale NL-tarief niet geldig zijn, die dubbele tariefsintegratie werkt op Es-G wel heel goed. Daar is het in vrij willekeurige treinen overdag zo druk dat het aantal reiziers niet eens in een solo DM'90 zou passen.
Ik begin toch steeds meer gelijkenis met de dienst Arnhem - Emmerich te zien ..............

Jammer voor al die mensen die hier tijd en energie in steken.
Maarja, Arnhem-Emmerich... Daar reed Syntus enkel in t weekend met wat, 4 slagen als ik me goed herinner... Dat was bij voorbaat al kansloos. Hengelo-Bad Bentheimzie ik enigzins nog een kans van slagen, simpelweg omdat er 7 dagen per week de hele dag een trein zal rijden mét prima aansluiting op RB.

Dinsdag 16 nov 2010 - 17:21:44
kleine_man
kleine_man
Hmmmmm..... Een overstap van 3 minuten is niet echt "goed" te noemen. Helemaal niet als je van spoor 1 naar spoor 2 of 3 (of omgekeerd natuurlijk ) moet. Zeker als je je bedenkt dat je wellicht in die 3 minuten nog een kaartje moet kopen. Dan heb ik de kans op vertraging nog niet meegenomen..........

Maar goed tijd zal het leren. Ik ga het toch ergens in 2011 proberen om daar de grens over te gaan.

Weet iemand hoe het zit met de geldigheid van het kruidvatkaartje?

Dinsdag 16 nov 2010 - 17:56:40
mren
mren
Ik durf de gok wel aan dat het een aparte trein wordt met apart tarief, dus ook geen Kruidvatkaartje (waarschijnlijk zelfs niet eens op Hgl-Odz 'want het is een andere trein').

Woensdag 17 nov 2010 - 11:49:54
reisthijs
reisthijs
Youtube reisthijsnl Flickr ReisThijs
Het enige wat we weten is dat de kaartjes met het speciale voordelige tarief alleen in de trein verkrijgbaar zijn. Over de geldigheid van 'gewone' Nederlandse vervoerbewijzen is niets gezegd...
Quote
kleine_man: Zeker als je je bedenkt dat je wellicht in die 3 minuten nog een kaartje moet kopen.
Niet als je bedenkt dat je ook een kaartje in de trein kan kopen.

Donderdag 18 nov 2010 - 08:01:18
edwin82
edwin82
Facebook http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100001404499151 Youtube https://www.youtube.com/channel/UCDkkgo_OkpPBuqONFHR3DYQ/videos
Vanmorgen heb ik de offline versie van DB reisplanner 2011 gedownload maar wat me opviel was dat de verbinding tussen Hgl en Bh er nog niet in staat. De enige mogelijkheid die wordt gegeven is de 140.

Laatst bewerkt door edwin82 op Donderdag 18 nov 2010 om 08:01:53

Donderdag 18 nov 2010 - 14:05:29
jeanne
jeanne
Dat kan kloppen en staat ook op de site van de DB dat lokaalverkeer nog niet allemaal is opgenomen, maar dat kom nog rond 12/12 met de update.

Donderdag 25 nov 2010 - 21:49:59
waalkade
waalkade
www.grenslandexpress.nl
Voor een euro op de openingsdag kan je mee

Donderdag 25 nov 2010 - 22:12:15
103 220-0
103 220-0
Flickr 99066558@N06
Wat meer info:

Sonntag, 12.12.2010:
Anlässlich der Aufnahme des greunzüberschreitenden Schienenpersonennahverkehrs auf der Strecke Bad Bentheim - Hengelo/NL durch die Bentheimer Eisenbahn AG und Syntus BV bieten die Bentheimer Eisenbahn und wir an diesem Tag Pedelfahrten auf der BE-Strecke zwischen Bad Bentheim und Nordhorn an. Zum Einsatz kommt ein Triebwagen der Baureihe 643 von DB Regio NRW. Auf dem BE-Streckennetz wird an diesem Tag auch der neue Haltepunkt Bad Bentheim Bad in Betrieb genommen. Ausgegeben werden nur am 12.12.2010 besondere Tagesfahrkarten zum Preis von 1,00 Euro (!!), die auf beiden Linien (also sowohl nach Hengelo wie auch nach Nordhorn) gelten. Unser Sonderzug verkehrt ab/bis Münster Hbf - wer Interesse hat, bereits ab/bis Münster zu fahren, melde sich gerne bei uns! Fahrkarten sind direkt im Zug erhältlich.
Nähere Infos zum Fahrplan: siehe Anlage!
www.asm-muenster.de


Donderdag 25 nov 2010 - 22:21:40
TheKnitter
TheKnitter
Twitter Du_Knitter
Ik zit daar te kijken, maar kan het niet echt vinden.. Of ligt dat aan mij?

Donderdag 25 nov 2010 - 22:32:27
train85
train85
Ga naar: www.grenslandexpress.nl daar heb je de meeste info.
Voor tijden van de ritten die extra gaan rijden zal ik deze week hier plaatsen.

www.mat64.nl

Vrijdag 26 nov 2010 - 08:12:03
edwin82
edwin82
Facebook http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100001404499151 Youtube https://www.youtube.com/channel/UCDkkgo_OkpPBuqONFHR3DYQ/videos
Ik heb zojuist de dienstregeling bekeken. Er staat een storende fout in.
De retourrit staat ook beschreven als Hengelo, Oldenzaal en Bad Bentheim ipv andersom.

Woensdag 08 dec 2010 - 20:59:40
frer
frer
Ik heb via bahn.de eens gekeken of men een cross-platform te Bad Bentheim op de WestFalenBahn heeft gecreeërd. En dat is het geval! Aankomst/Vertek Syntus sp3 (*.54/*10); V/A WFB sp2 (*.57/*.04).
Bravo! Dat biedt kansen voor (inter)regionale reizigers, kaartverkoop bij zowel Syntus als WFB in de trein.

Woensdag 08 dec 2010 - 21:10:16
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
Qua aansluitingen vormt het inderdaad een prima verbinding. En door de goede aansluiting op de 1700 in Hgl is het bijvoorbeeld ook een interessante verbinding voor de reizigers tussen Gvc/Rtd en bijvoorbeeld Osnabrück.

Normale internationale treinkaartjes worden overigens ook geaccepteerd op de Grensland Express.

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Woensdag 08 dec 2010 - 22:18:46
HZwoferink
HZwoferink
Twitter HZwoferink Facebook HZwoferink Youtube Betuweroute99 Flickr Betuweroute100
Beetje jammer dat WFB de meeste PIN terminals niet pakt Anders had het nét even iets mooier geweest

Groeten uit Rijssen, Henk Zwoferink

Donderdag 09 dec 2010 - 09:21:22
kleine_man
kleine_man
Maar als je dat van te voren weet, dan kan je genoeg contanten meenemen

Donderdag 09 dec 2010 - 10:17:30
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
Quote
HZwoferink: Beetje jammer dat WFB de meeste PIN terminals niet pakt Anders had het nét even iets mooier geweest
Wellicht gaat dat beter als de EMV-chip (het nieuwe pinnen) straks goed ingevoerd is. Bij veel winkels in Duitsland betaal je al met deze chip als je pint.

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Donderdag 09 dec 2010 - 22:41:17
thom
thom
Die chip werkt in veel winkels al

Donderdag 09 dec 2010 - 23:01:11
wilcot
wilcot
Op DSO word gemeld dat de 12-12 een 643 van DB regio rijdt. Er zouden toch DM'90 gaan rijden?

Donderdag 09 dec 2010 - 23:16:24
train85
train85
DM90 tussen Hgl-Bh en DB643 Nordhorn-Bad Bentheim.

www.mat64.nl

Vrijdag 10 dec 2010 - 09:00:38
TheKnitter
TheKnitter
Twitter Du_Knitter
Quote
wilcot: Op DSO word gemeld dat de 12-12 een 643 van DB regio rijdt. Er zouden toch DM'90 gaan rijden?
Bentheim-Nordhorn met een BR643.
Hengelo-Bentheim met een buffel

Zondag 20 feb 2011 - 18:01:12
mren
mren
Syntus meldt dat op de Grenslandexpres ook het
Schönes-Wochenende-Ticket, het Niedersachsen-Ticket en de BahnCard 100
gelden, en wel tot Hengelo:

www.grenslandexpress.nl

Laatst bewerkt door mren op Zondag 20 feb 2011 om 18:02:48

Vrijdag 08 jul 2011 - 20:46:26
treintim
treintim
Even een topic-kick als het mag... ben namelijk benieuwd waar de Grensland Express wordt gewassen. Rijdt het vaste DM'90-stel elke week van Hengelo naar Enschede op en neer d.m.v. een vaste LM of gaat dit op een andere manier?

Laatst bewerkt door treintim op Vrijdag 08 jul 2011 om 20:46:54

Vrijdag 08 jul 2011 - 21:13:04
NS-APD
NS-APD
Twitter DB4055 Facebook Dave5126
Ga er maar vanuit dat Syntus hem 1x per jaar wast

Werkzaam bij Arriva

Vrijdag 08 jul 2011 - 21:20:57
thom
thom
Vind je dat nou echt lollig? t'Is gewoon onnodig afzeiken van Syntus volgens mij terwijl er gewoon een normale vraag gesteld wordt...

Laatst bewerkt door thom op Vrijdag 08 jul 2011 om 21:22:09

Vrijdag 08 jul 2011 - 21:25:29
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Quote
NS-APD (vr 08 jul 2011 21:13:04 www.somda.nl): Ga er maar vanuit dat Syntus hem 1x per jaar wast
Dat zou alsnóg betekenen dat er eens per jaar een LM naar een wasgelegenheid georganiseerd moet zijn.

Vrijdag 08 jul 2011 - 21:34:00
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Quote
NS-APD (vr 08 jul 2011 21:13:04 www.somda.nl): Ga er maar vanuit dat Syntus hem 1x per jaar wast
Syntus wast hun treinen normaal wel vaker hoor,
De lintjes van Almelo - Marienberg, bijvoorbeeld elke 2 weken.
Vaak op zondagmorgen.

Voor de DM'90 3436 is het een ander verhaal, op zondagmorgen wassen is alleen mogelijk voor 08:30, maar dan is er geen wasbaas op de wasmachine in Enschede.
Volgens mij zal er eerder gewassen worden na afloop van een rijdag.


Vrijdag 08 jul 2011 - 22:30:44
HansBeeker
HansBeeker
Er rijden ook wel eens andere Buffels op de Grensland express.

Vrijdag 08 jul 2011 - 22:42:01
tonnie12
tonnie12
Quote
thom (vr 08 jul 2011 21:20:57 www.somda.nl): Vind je dat nou echt lollig? t'Is gewoon onnodig afzeiken van Syntus volgens mij terwijl er gewoon een normale vraag gesteld wordt...
ga maar n"s kijken in de achterhoek dan zie je hoe schoon de syntustreinen zijn.ronduit smerig.omdat het zo duur is om ze n wasbeurt tegeven wast men ze niet. klaagt men erover dan krijg je "n antwoordt dat men krap in het matrieel zit ofzoiets.terwyl ze s< weekends met bosjes aan de kant staan te nietsen. een omweg van dom bezuinigen en meer niet. dit zegt ook syntuspersoneel.

Vrijdag 08 jul 2011 - 22:48:36
HansBeeker
HansBeeker
Er word wel gewassen. Heb in Winterswijk wel eens een busje gezien met een hogedrukinstallatie, waarmee de treinen werden schoon gespoten.

Laatst bewerkt door spiketrain op Zaterdag 09 jul 2011 om 15:56:38, reden: Passage over taalvaardigheid verwijderd.

Vrijdag 08 jul 2011 - 22:52:56
NS-APD
NS-APD
Twitter DB4055 Facebook Dave5126
Quote
thom (vr 08 jul 2011 21:20:57 somda.nl): Vind je dat nou echt lollig? t'Is gewoon onnodig afzeiken van Syntus volgens mij terwijl er gewoon een normale vraag gesteld wordt...
Het is en blijft echt gewoon lollig!
Syntus afzeiken, Syntus zeikt zich zelf dan af hoor.
De Machinist die de late reserve dienst heeft op zondag,
die is de enige die de 'buffels' kan wassen.
Maar de laatste tijd is er of een machinist die geen bevoegheid heeft voor de wasinstallatie of er moet een Lint naar Blerick toe.
Dus dan komt er ook niks van.
(Ik weet niet hoe dat met standplaats Winterswijk/Zutphen/Goor enz. zit)

En ja het is een normale vraag die er gesteld wordt, en ik geef daar antwoord op zoals elke Machinist zou doen bij Syntus!

Laatst bewerkt door NS-APD op Vrijdag 08 jul 2011 om 22:54:52

Werkzaam bij Arriva

Vrijdag 08 jul 2011 - 22:53:53
NS-APD
NS-APD
Twitter DB4055 Facebook Dave5126
@HansBeeker: Ja maar in Winterswijk mag het niet meer, ivm. milieuverontreiniging.

Werkzaam bij Arriva

Vrijdag 08 jul 2011 - 23:03:18
NS-APD
NS-APD
Twitter DB4055 Facebook Dave5126
Quote
edje (vr 08 jul 2011 21:34:00 somda.nl):
Quote
NS-APD (vr 08 jul 2011 21:13:04 www.somda.nl): Ga er maar vanuit dat Syntus hem 1x per jaar wast
Syntus wast hun treinen normaal wel vaker hoor,
De lintjes van Almelo - Marienberg, bijvoorbeeld elke 2 weken.
Vaak op zondagmorgen.

Voor de DM'90 3436 is het een ander verhaal, op zondagmorgen wassen is alleen mogelijk voor 08:30, maar dan is er geen wasbaas op de wasmachine in Enschede.
Volgens mij zal er eerder gewassen worden na afloop van een rijdag.
Er wordt meestal op zondag gewassen, Een Machinist van Goor, die rijdt een aantal slagen op Hgl-Bh, en komt om 20:30 aan te Hgl,
En heeft dan tot 22:16 de tijd, om het stel te tanken, te wassen en om hem weg te zetten.

Werkzaam bij Arriva

Zaterdag 09 jul 2011 - 02:37:12
treintim
treintim
Nou kijk, antwoorden te over op mijn vraag, allen hartelijk dank.

Zaterdag 09 jul 2011 - 09:16:02
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Quote
HansBeeker (vr 08 jul 2011 22:30:44 www.somda.nl): Er rijden ook wel eens andere Buffels op de Grensland express.
Ja duh, weet ik ook wel, maar in principe wordt de 3436 ingezet vanwege zijn Grensland express kleuren.
Bij onderhoud of defecten, zal er een DM'90 van Syntus worden ingezet.


Zaterdag 09 jul 2011 - 10:55:00
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Quote
NS-APD (vr 08 jul 2011 22:53:53 www.somda.nl): @HansBeeker: Ja maar in Winterswijk mag het niet meer, ivm. milieuverontreiniging.
Waar wil je in Winterswijk een trein wassen? bij de plaatselijke tankstation

Het vuil wat op de lintjes zit, zit er allang muurvast op.
paar jaar geleden door Syntus zelf veroorzaakt, door in een periode waar de trein juist extra vuil wordt, niet te wassen.
Toen de Linten nog in Hengelo in onderhoud waren, werden ze, afhankelijk van hoe smerig en hoeveel tijd er nog was, regelmatig naar Enschede gereden door een Storingsmonteur om daar gewassen te worden.
Het is mij daar zelf al eens overkomen dat van een lint spontaan een spiegel (die ingeklapt was) eraf werd geslagen door de wasborstels.


Zaterdag 09 jul 2011 - 15:37:20
spiketrain
Moderator
spiketrain
Twitter Spiketrain Facebook frank.rijsdijk.5 Flickr spiketrain2008/
Spiketrain: off-topic bericht verwijderd.

Groet, Spiketrain

Zaterdag 09 jul 2011 - 23:10:01
kleine_man
kleine_man
In Arnhem wassen is ook wat moeilijk door de werkzaamheden. In Zutphen is er volgens mij ook geen wasgelegenheid.

Verder klopt het dat Syntus een materieel tekort heeft. Wassen is nu ff heel moeilijk. Nog een goede 18 maanden en dan is het gebeurd met de lintjes in Arnhem. Dan hebben ze stellen over

Wel een andere vraag: Hoe zit het met de bezetting? Zittie een beetje vol?

Zondag 10 jul 2011 - 01:26:58
thom
thom
Quote
NS-APD (vr 08 jul 2011 23:03:18 somda.nl): Ga er maar vanuit dat Syntus hem 1x per jaar wast
Quote
NS-APD (vr 08 jul 2011 21:13:04 www.somda.nl):
Er wordt meestal op zondag gewassen, Een Machinist van Goor, die rijdt een aantal slagen op Hgl-Bh, en komt om 20:30 aan te Hgl,
En heeft dan tot 22:16 de tijd, om het stel te tanken, te wassen en om hem weg te zetten.
Ja, wat wil je hier nu duidelijk maken?

Maandag 11 jul 2011 - 16:03:04
Geerrritt
Geerrritt
Quote
edje (za 09 jul 2011 10:55:00 somda.nl):
Quote
NS-APD (vr 08 jul 2011 22:53:53 www.somda.nl): @HansBeeker: Ja maar in Winterswijk mag het niet meer, ivm. milieuverontreiniging.
Waar wil je in Winterswijk een trein wassen? bij de plaatselijke tankstation .
Als het goed is komt er een wasinstallatie in Winterswijk, er is een aantal maanden geleden in ieder geval een vergunning voor afgegeven als ik me niet vergis.

Maandag 11 jul 2011 - 16:22:19
treintim
treintim
Gisteren (zondagavond) even naar Hgl geweest met de trein en de Grensland Express was aardig vies. Deze werd na einde dienst afgerangeerd en klaargezet voor de volgende dag. De machinist vertelde me dat het stel voorlopig niet meer naar de wasstraat zal gaan, en dat ie normaliter woensdagavond na einde dienst (20:30) naar de wasstraat ging (maar dat gebeurt komende tijd dus niet meer). Het verhaal dat het stel op zondagavond gewassen wordt, kan dus even een streep doorheen.

Laatst bewerkt door treintim op Maandag 11 jul 2011 om 16:22:55

Dinsdag 12 jul 2011 - 16:14:58
mren
mren
Quote
kleine_man (za 09 jul 2011 23:10:01 www.somda.nl):

Wel een andere vraag: Hoe zit het met de bezetting? Zittie een beetje vol?
Veel reizigers van en naar OdZ, nu met prima IC-aansluiting in Hgl

Donderdag 06 dec 2012 - 16:00:32
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Zoals het er nu uitziet is het einde Grensland Express per december 2013 :
www.spoornieuws.nl
Bron: TC Tubantia van vanmorgen


Donderdag 06 dec 2012 - 17:55:51
bnv
bnv
Blijkbaar is men dus niet meer bereid vanaf december 2013 er nog geld in te stoppen. Jammer, maar.............

Optie 1: alsnog sponsors vinden. De Gemeente Oldenzaal heeft zich zeer zeker ingespannen dit project van de grond te krijgen maar als ik kijk naar de financiële situatie van de Gemeente Oldenzaal op dit moment..........en dan heb ik het nog niet eens over de andere deelnemers in dit project.
Optie 2: dienst laten vervallen
Optie 3: doortrekken Regionalzug Rheine-Bentheim naar Hengelo.(dat vereist bicourante stellen zoals die er ook moeten komen op Ah-Emmerik en verder mocht dat werkelijkheid worden).
Optie 4: De 140 serie Shl-Berlin Schlesischer Bahnhof ook in de toekomst laten stoppen en toegankelijk maken voor locaal verkeer Hgl-Odz-Bh, ook qua tariefstelling.

Donderdag 06 dec 2012 - 18:03:20
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Schlesischer Bahnhof was eens, heel lang geleden... Heet nu gewoon Berlin Ostbahnhof.

Het wonderlijke is dat het met Es - Gronau wel gelukt is.
Kennelijk toch geen behoefte aan een verbinding via Bh. Of men vind de overstap in Bh te lastig, dat kan ook.

Laatst bewerkt door dvdhoven op Donderdag 06 dec 2012 om 18:07:22

Dick van den Hoven

Donderdag 06 dec 2012 - 19:00:46
taling
taling
Hengelo - Osnabrück evt.?

Donderdag 06 dec 2012 - 19:07:20
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Enschede-Gronau heeft doordeweeks veel studenten en zaterdags veel winkelpubliek. En aangezien Hengelo en Oldenzaal geen universiteit of hogeschool hebben en ook niet een centrum waar veel mensen gaan winkelen had de Grensland het natuurlijk al moeilijker.

Wat betreft de opties van bnv:
- sponsors vinden gaat niet lukken denk ik, Oldenzaal wil nu zelfs al niet meer reclame gaan maken
- ik vrees dat dat gaat gebeuren
- doortrekken kan prima wat tijd betreft (staat bijna een uur in Bentheim). Er zijn vijf omlopen nodig voor de dienst Bentheim-Bielefeld, dus het aantal bicourante stellen zou beperkt kunnen blijven
- Ik weet niet hoeveel tijd er nodig is voor de locwissel, maar er staat nu 9-10 minuten voor, lijkt me vrij lang. Daar gaat wat tijd vanaf dan, zeker omdat je in Oldenzaal via spoor 1 moet (het perron langs spoor 2 is te kort)

Het zal trouwens nog wel verder bergafwaarts gaan dit jaar, aangezien de overstap vanaf de IC uit het westen van 11 naar 26 minuten gaat en naar de IC ri. het westen wordt de overstap 25 minuten ipv 7..


Donderdag 06 dec 2012 - 19:08:30
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Quote
bnv (do 06 dec 2012 17:55:51 www.somda.nl):
Optie 4: De 140 serie Shl-Berlin Schlesischer Bahnhof ook in de toekomst laten stoppen en toegankelijk maken voor locaal verkeer Hgl-Odz-Bh, ook qua tariefstelling.
Kwestie van een extra stopje te Odz inplannen en klaar toch?


Donderdag 06 dec 2012 - 19:56:11
treinefan
treinefan
Facebook amfktr Flickr 85236002@N07/
Quote
bnv (do 06 dec 2012 17:55:51 somda.nl):
Optie 3: doortrekken Regionalzug Rheine-Bentheim naar Hengelo.(dat vereist bicourante stellen zoals die er ook moeten komen op Ah-Emmerik en verder mocht dat werkelijkheid worden).

Dat is toch die Westfahlenbahn?


Met vriendelijke groet,

Donderdag 06 dec 2012 - 20:23:23
kleine_man
kleine_man
Yep.

Maar waarom bicourante stellen?

Hgl - Odz wordt door Diesels gereden. Dus het baanvak Hgl-Bentheim ombouwen naar Duitse spanning en in Hgl de goederentreinen van lok laten wisselen.

/Terug in droommodus/

Je kan beter crimineel zijn dan arts................ Voorkomen is beter dan genezen

Donderdag 06 dec 2012 - 20:26:39
koosmat64
koosmat64
Quote
AgentX (do 06 dec 2012 19:08:30 somda.nl):
Kwestie van een extra stopje te Odz inplannen en klaar toch?
Dat denk ik ook. Tevens zou dit het probleem van een lege trein oplossen omdat de IC toch goed gevuld zit. Dat er dan wat reizigers zullen in/uitstappen in Odz en de trein er misschien 2 min langer over doet om van Hgl in Bh te komen lijkt mij het probleem niet.

Donderdag 06 dec 2012 - 20:34:01
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Quote
kleine_man (do 06 dec 2012 20:23:23 www.somda.nl): Yep.

Maar waarom bicourante stellen?

Hgl - Odz wordt door Diesels gereden. Dus het baanvak Hgl-Bentheim ombouwen naar Duitse spanning en in Hgl de goederentreinen van lok laten wisselen.

/Terug in droommodus/
Lange goederentreinen zijn in Hengelo vrij lastig af te handelen.

Je kunt wel allemaal dingen willen, maar als er geen behoefte is aan een verbinding Hengelo - Oldenzaal - Bentheim. Dan moet je er geen onnodig geld inpompen.


Donderdag 06 dec 2012 - 20:54:12
daniel81
daniel81
Van Odz een IC-station maken gaan ze echt niet doen.
Er maken dus een paarhonderd mensen per dag gebruik van, van die paarhonderd waarschijnlijk een minderheid naar/van Odz. Ze gaan echt geen IC laten stoppen voor enkele tientallen reizigers per dag.
Een beter compromis is dan bijvoorbeeld om een kaartje Odz-Bh niet via Hgl te berekenen (waarbij je dus Hgl-Odz dubbel betaalt) maar bijvoorbeeld Odz-Bh net zo duur te maken als Hgl-Bh. (nog eerlijker zou zijn om alleen de kilometers Odz-Bh te berekenen maar dat kan weer leiden tot misbruik door Hengeloërs die dan voor de halve prijs naar Bh kunnen reizen)

Donderdag 06 dec 2012 - 20:57:16
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Tsja, maar het zou wel de goedkoopste oplossing zijn. Een hele speciale treindienst opzetten om alleen Odz met Bh te verbinden is m.i. een heel stuk duurder dan een IC daar even een minuutje te laten stoppen.

En het gebeurt in de praktijk meer:
Wd is ook geen IC-station, en toch stopt de 8800 er, en denk maar eens aan de lijn Ut-Lls, waar door de IC's ook op allerlei niet-IC-stations gestopt wordt.

Laatst bewerkt door AgentX op Donderdag 06 dec 2012 om 20:58:05


Donderdag 06 dec 2012 - 21:13:25
dh3201
dh3201
Hoeveel Oldenzalers willen naar Bad Bentheim (en verder) reizen?
Voor die paar zou je ook een bus kunnen laten rijden. Dan heb je ook geen gedoe met bovenleidingspanningen, ATB, Indusi en ander technologisch geneuzel...

Shqiperise-lopers?

Donderdag 06 dec 2012 - 21:16:49
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Dat heb je sowieso niet... De 140 komt daar al langs, stopt er alleen niet. En tot aan het kopspoortje in Bh mag een 1700 gewoon komen, zonder Indusi.


Donderdag 06 dec 2012 - 21:53:04
broek53
broek53
Quote
AgentX (do 06 dec 2012 20:57:16 www.somda.nl): Tsja, maar het zou wel de goedkoopste oplossing zijn. Een hele speciale treindienst opzetten om alleen Odz met Bh te verbinden is m.i. een heel stuk duurder dan een IC daar even een minuutje te laten stoppen.
Ja, wel ja. Wie gaat die IC even een minuutje laten stoppen? Die IC = een internationale verbinding die straks niet eens meer in Bentheim zal stoppen, wat ik je brom. En wat heeft iemand aan vier verbindingen op willekeurige tijdstippen per dag?

Donderdag 06 dec 2012 - 22:05:54
treintim
treintim
De Grensland Express is niet alleen voor het stukje Odz-Bh rechtstreeks opgezet.... Met name dat deze trein veel vaker rijdt en ook op andere tijden dan de 140 (bijv. 's ochtends vroeg als de eerste INT nog van Hgl naar Bh moet rijden, zijn er al heel wat Grensland Expressen Duitsland in gegaan!). De hogere frequentie (+ goed aansluitende treinen te Bh) en de andere tijden dan de INT zijn ook zeer interessant voor doorgaande reizigers. Een betere verbinding met Duitsland ontstond door de Grensland Express. Jammer dat hij weggaat, de doorgaande reisadviezen waar deze trein in verwerkt is, zijn toch behoorlijk wat. Daarnaast is die betrouwbaar (veel meer dan de 140) en goedkoop (veel goedkoper dan de 140). Het gaat in mijn ogen dus toch echt om méér dan dat éne stopje te Odz...

Trouwens laatst gehoord van de treinsteward op de Grensland Express: het aantal reizigers op Odz-Hgl v.v. zou verdubbeld zijn door de hogere frequentie van nu 3 treinen per uur. Vult Syntus dit gat straks met het wegvallen van de Grensland wel weer op, of gaan we weer terug naar 2 x per uur?

Laatst bewerkt door treintim op Donderdag 06 dec 2012 om 22:31:19

Donderdag 06 dec 2012 - 22:59:48
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Dat gat wordt opgevuld door de kwartiersdienst Odz-Go in de spits vanaf december 2013 (onderdeel van de nieuwe consessie Twente). Maar dat is eigenlijk offtopic hier


Vrijdag 07 dec 2012 - 08:46:23
HZwoferink
HZwoferink
Twitter HZwoferink Facebook HZwoferink Youtube Betuweroute99 Flickr Betuweroute100
Quote
broek53 (do 06 dec 2012 21:53:04 somda.nl):
Quote
AgentX (do 06 dec 2012 20:57:16 www.somda.nl): Tsja, maar het zou wel de goedkoopste oplossing zijn. Een hele speciale treindienst opzetten om alleen Odz met Bh te verbinden is m.i. een heel stuk duurder dan een IC daar even een minuutje te laten stoppen.
Ja, wel ja. Wie gaat die IC even een minuutje laten stoppen? Die IC = een internationale verbinding die straks niet eens meer in Bentheim zal stoppen, wat ik je brom. En wat heeft iemand aan vier verbindingen op willekeurige tijdstippen per dag?
Als die trein in Bh niet meer gaat stoppen raakt DB heel wat klanten kwijt die het dure NS tarief omzeilen, maar ook veel Duitse klanten

Groeten uit Rijssen, Henk Zwoferink

Vrijdag 07 dec 2012 - 08:52:16
RSK-Mat92
RSK-Mat92
Flickr RSK1992
Quote
broek53 (do 06 dec 2012 21:53:04 www.somda.nl): Die IC = een internationale verbinding die straks niet eens meer in Bentheim zal stoppen, wat ik je brom.
Interessant nieuwtje. Komt dat door de ICx-treinstellen of komen er andere locs te rijden? Het stoppen van de IC-dienst v.w.b. Bh is overigens wel een mogelijke opsteker voor een stoptrein; die rijdt dan niet meer voor enkel Odz, maar ook voor de rest van de Nederlandse reizigers met bestemming Bh. Zijn dat er eigenlijk meer dan... Zeg Gdk?

Met vriendelijke groet, Robin

Vrijdag 07 dec 2012 - 09:44:45
bnv
bnv
Dat laatste is ook een beetje waaraan ik gedacht had. Op langere termijn, volgens mij vanaf nu al, is het niet erg klantvriendelijk om de 140 serie zo lang in Bentheim te laten staan alleen maar om het nederlandse dienstregelingpatroon ter wille te zijn. Zo zie je maar wat de Hanzelijn allemaal teweeg brengt en hoever de gevolgen daarvan reiken.
Daar zal toch verandering in moeten komen en blijft er een zinvolle invulling over voor wat nu de Westfalenbahn doet vanaf Rheine tot Bentheim: laten doortrekken naar Hgl.
Vraag is natuurlijk het rendement. De vervoersvraag is duidelijk lager dan Es-Münster ca. maar je moet eerst gelegenheid scheppen wil je goed kunnen oordelen.
Westfalenbahn rijdt electrisch, dus een dieselvariant alleen voor het NL deel lijkt uitgesloten.

Al mt al: de mooiste oplossing zou zijn: de 140 rechtstreeks van Hgl naar Rheine laten lopen zonder tussenstops (met DB ICE,dus geen lokwissel in Bh). En een stopdienst Hgl-Rheine en verder, met of zonder Westfalenbahn, wie dan de concessie heeft.

Maar...............dat is waarschijnlijk allemaal veel te ingewikkeld, te duur en het is buitenland. Ook al een spoorbureucratische hobbel van formaat. (zie de Fyra problematiek).

Overigens: de 140 stopte in de 90'er jaren gewoon in Odz. Speling genoeg in de disntregeling, waarom zou dat dan nu ook niet kunnen?

Vrijdag 07 dec 2012 - 10:18:30
daniel81
daniel81
Quote
HZwoferink (vr 07 dec 2012 08:46:23 www.somda.nl): Als die trein in Bh niet meer gaat stoppen raakt DB heel wat klanten kwijt die het dure NS tarief omzeilen, maar ook veel Duitse klanten
Ongetwijfeld waar, maar dat is indertijd ook geen beletsel geweest om Em te schrappen als stopplaats voor de ICE.

Vrijdag 07 dec 2012 - 10:23:27
daniel81
daniel81
Quote
RSK-Mat92 (vr 07 dec 2012 08:52:16 www.somda.nl):
Quote
broek53 (do 06 dec 2012 21:53:04 www.somda.nl): Die IC = een internationale verbinding die straks niet eens meer in Bentheim zal stoppen, wat ik je brom.
Interessant nieuwtje. Komt dat door de ICx-treinstellen of komen er andere locs te rijden? Het stoppen van de IC-dienst v.w.b. Bh is overigens wel een mogelijke opsteker voor een stoptrein; die rijdt dan niet meer voor enkel Odz, maar ook voor de rest van de Nederlandse reizigers met bestemming Bh. Zijn dat er eigenlijk meer dan... Zeg Gdk?
DB heeft geen loks die 200 km/h kunnen én in NL kunnen rijden, dus dit zal naar mijn idee op z'n vroegst bij de introductie van ICx zijn.
Integratie in de Nederlandse drgl is dan eenvoudig, door het kwartier in Bh te schrappen past-ie straks weer precies in het pad van de 1600
Verder rijdt de Grenslandexpres uiteraard nauwelijks voor reizigers Odz-Bh, maar veel meer voor heel Twente naar/van Bh (t.o.v. 140 zoals gezegd hogere frequentie en lagere atrieven).

Het schrappen van de Grenslandexpres zou er overigens wel extra voor pleiten om de Duitse 2243 in Hgl op te starten en dan evt de 243 in te korten tot Hgl.

Vrijdag 07 dec 2012 - 10:43:41
waalkade
waalkade
Quote
daniel81 (vr 07 dec 2012 10:18:30 www.somda.nl):
Quote
HZwoferink (vr 07 dec 2012 08:46:23 www.somda.nl): Als die trein in Bh niet meer gaat stoppen raakt DB heel wat klanten kwijt die het dure NS tarief omzeilen, maar ook veel Duitse klanten
Ongetwijfeld waar, maar dat is indertijd ook geen beletsel geweest om Em te schrappen als stopplaats voor de ICE.
Toch staan er nog steeds relatief veel gele nummerborden geparkeerd bij station Em.
Dat dure NS tarief omzeilen is dus niet verdwenen.
Wat Odz - Bh aangaat, het is jammer, ondanks dat het slechts 3,50 retour is voor een kortingskaarthouder, dat de kaartjes niet in ons nationale systeem zitten.
Zodat bijvoorbeeld een normale reiziger "automatisch" in Bh kan komen.
En zich niet hoeft af te vragen hoe het nu met de kaartjes (of OV-Chip) zit.

Laatst bewerkt door waalkade op Vrijdag 07 dec 2012 om 10:45:24

Vrijdag 07 dec 2012 - 10:49:58
mdj
mdj
Quote
bnv (vr 07 dec 2012 09:44:45 somda.nl): Dat laatste is ook een beetje waaraan ik gedacht had. Op langere termijn, volgens mij vanaf nu al, is het niet erg klantvriendelijk om de 140 serie zo lang in Bentheim te laten staan alleen maar om het nederlandse dienstregelingpatroon ter wille te zijn. Zo zie je maar wat de Hanzelijn allemaal teweeg brengt en hoever de gevolgen daarvan reiken.
Het enige wat wijzigt is dat de 140 op Bh (aankomst)-Hgl(vertrek) in 5 minuten minder doen dan nu. Die 5 minuten komen omdat er een goederenpad achter ligt en daarachter de 7000. De 7000 ligt in Apd weer voor de 1700, dus aanpassen daar gaat lastig.
En verder uiteraard de verlegging naar Asd, en die verbinding wordt sneller dan nu. Maar de DB wilde ook graag naar Asd, dus daar zijn ze nu wel blij mee.

Bij twijfel: gebruik beton.

Vrijdag 07 dec 2012 - 11:28:15
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Quote
waalkade (vr 07 dec 2012 10:43:41 somda.nl):
Wat Odz - Bh aangaat, het is jammer, ondanks dat het slechts 3,50 retour is voor een kortingskaarthouder, dat de kaartjes niet in ons nationale systeem zitten.
Zodat bijvoorbeeld een normale reiziger "automatisch" in Bh kan komen.
En zich niet hoeft af te vragen hoe het nu met de kaartjes (of OV-Chip) zit.
Als je die kaartje nou bij een speciale kaartautomaat of de VVV in Hengelo zou moeten kopen zou dat zo zijn, maar je koopt ze gewoon contant bij de conducteur. Dat kan gewoon niet makkelijker volgens mij..


Vrijdag 07 dec 2012 - 11:53:55
waalkade
waalkade
Inderdaad, gewoon ouderwets bij een zeer vriendelijke conducteur koop je dat kaartje.
Makkelijker gaat het inderdaad niet.
Dat deze service nog bestaat was voor mij al een openbaring.
Maar dat zijn dingen die je wel van te voren weten moet.

Vrijdag 07 dec 2012 - 12:15:18
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Als dat vermeld zou worden op NS.nl en Bahn.de bij de reisplanner zou het we helpen, nu meldt bahn.de alleen 'Fahrradmitnahme begrenzt möglich'. Als je soms ziet wat daar allemaal voor dingen erbij staan kan 'Fahrkartenverkauf beim Zugbegleiter' o.i.d. er ook nog wel bij.


Vrijdag 07 dec 2012 - 12:56:15
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Quote
RSK-Mat92 (vr 07 dec 2012 08:52:16 www.somda.nl):
Quote
broek53 (do 06 dec 2012 21:53:04 www.somda.nl): Die IC = een internationale verbinding die straks niet eens meer in Bentheim zal stoppen, wat ik je brom.
Interessant nieuwtje. Komt dat door de ICx-treinstellen of komen er andere locs te rijden? Het stoppen van de IC-dienst v.w.b. Bh is overigens wel een mogelijke opsteker voor een stoptrein; die rijdt dan niet meer voor enkel Odz, maar ook voor de rest van de Nederlandse reizigers met bestemming Bh. Zijn dat er eigenlijk meer dan... Zeg Gdk?
Leuk, maar wat is er op tegen om met ICx in Bh te stoppen? Dat kan dan in een minuut, bij wijze van spreken.


Vrijdag 07 dec 2012 - 12:59:20
kniesoor
kniesoor
Plus afremmen, optrekken. TOch weer 5 minuten rijtijdverlies. En kennelijk is er nauwelijks behoefte aan een verbinding Odz-Bh. Een oplossing creeëren voor een niet-bestaand probleem is natuurlijk onnodig.

Vrijdag 07 dec 2012 - 13:03:49
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Jeetje wat een ramp.


Vrijdag 07 dec 2012 - 13:14:34
HZwoferink
HZwoferink
Twitter HZwoferink Facebook HZwoferink Youtube Betuweroute99 Flickr Betuweroute100
De trein zal wel moeten stoppen in Bh, want direct doorrijden zoals in Em kan in Bh nog niet...

Groeten uit Rijssen, Henk Zwoferink

Vrijdag 07 dec 2012 - 14:06:37
kniesoor
kniesoor
Quote
AgentX (vr 07 dec 2012 13:03:49 www.somda.nl): Jeetje wat een ramp.
ALs elke plaats op de route van de ICB van een vergelijkbare grootte als Odz een IC-halte wil, wordt je als doorgaande reiziger echt niet blij.

Vrijdag 07 dec 2012 - 14:09:54
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Ik zeg toch ook niet dat de ICB bij elke stoeptegel moet stoppen? Alleen Odz is in dit geval een uitzondering. Nogmaals, het lijkt mij goedkoper om de ICB even in Odz te laten stoppen dan er een geheel nieuwe treindienst voor op te zetten.
Quote
HZwoferink:
De trein zal wel moeten stoppen in Bh, want direct doorrijden zoals in Em kan in Bh nog niet...
Wel met ICx...

Laatst bewerkt door AgentX op Vrijdag 07 dec 2012 om 14:10:23


Vrijdag 07 dec 2012 - 14:10:28
broek53
broek53
vandaar mijn opmerking dat de kans groter is dat de Berlijn-verbinding Bentheim voorbij gaat rijden zodra dat technisch kan, dan de kans dat hij extra in Oldenzaal gaat stoppen.

Vrijdag 07 dec 2012 - 14:34:14
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Quote
AgentX (vr 07 dec 2012 14:09:54 somda.nl):
Quote
HZwoferink:
De trein zal wel moeten stoppen in Bh, want direct doorrijden zoals in Em kan in Bh nog niet...
Wel met ICx...
Ik meen dat het niet mogelijk is om in Bentheim een doorgaande rijweg in te stellen van de Nederlandse naar de Duitse sporen. Eerst moet de trein binnengekomen zijn op één van de omschakelbare sporen, dan kan rijweg pas ingesteld worden en wordt daarmee automatisch de spanning gewisseld.


Vrijdag 07 dec 2012 - 15:09:03
kniesoor
kniesoor
Quote
AgentX (vr 07 dec 2012 14:09:54 www.somda.nl): Ik zeg toch ook niet dat de ICB bij elke stoeptegel moet stoppen? Alleen Odz is in dit geval een uitzondering. Nogmaals, het lijkt mij goedkoper om de ICB even in Odz te laten stoppen dan er een geheel nieuwe treindienst voor op te zetten.
Nieuwe treindienst? Odz - Hgl - Bh? Er is toch nergens sprake van een nieuwe verbinding?

Vrijdag 07 dec 2012 - 15:14:04
waalkade
waalkade
Quote
dennistd (vr 07 dec 2012 14:34:14 www.somda.nl):
Quote
AgentX (vr 07 dec 2012 14:09:54 somda.nl):
Quote
HZwoferink:
De trein zal wel moeten stoppen in Bh, want direct doorrijden zoals in Em kan in Bh nog niet...
Wel met ICx...
Ik meen dat het niet mogelijk is om in Bentheim een doorgaande rijweg in te stellen van de Nederlandse naar de Duitse sporen. Eerst moet de trein binnengekomen zijn op één van de omschakelbare sporen, dan kan rijweg pas ingesteld worden en wordt daarmee automatisch de spanning gewisseld.
Toen de behoefte daar was heeft men Em daar voor omgebouwd. Tegen die tijd zal er voor Bh ook wel een vergelijkbare oplossing komen.

Vrijdag 07 dec 2012 - 15:44:20
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Zou je niet automatisch kunnen omschakelen, en Bh kunnen beschouwen als spanningssluis?

Honderd meter voor Bh stroomafnemer naar beneden, rustig doorrollen tot honderd meter na Bh, omschakelen en weer opbouwen.
Quote
kniesoor (vr 07 dec 2012 15:09:03 www.somda.nl):
Nieuwe treindienst? Odz - Hgl - Bh? Er is toch nergens sprake van een nieuwe verbinding?
Aparte treindienst dan. Een treindienst (naast de 140) die er wel stopt, om zo Odz bereikbaar te houden. Feit is dat die hele Grenslandexpress er niet was geweest als de 140 in Odz had gestopt.


Vrijdag 07 dec 2012 - 16:08:19
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Wat ook nog wel een interessante is voor als de IC niet meer gaat stoppen in Bentheim: de RE uit Braunschweig vanuit Rheine door laten rijden naar Bentheim en Hengelo. Met de huidige tijden van de RE en rijtijden van de WFB en de Grensland zou deze rijden (niet alle stops vermeldt):
Braunschweig v 16.20
Hannover v 17.09
Minden v 17.52
Osnabrück v 18.47 (17 minuten overstap van Bremen/Hamburg)
Rheine v 19.24
Salzbergen v 19.29 (11 minuten overstap naar Emden, 10 minuten van Emden)
Bentheim v 19.40
Oldenzaal v 19.50
Hengelo a 20.00

Hengelo v 18.02
Oldenzaal v 18.12
Bentheim v 18.22
Salzbergen v 18.32 (8 minuten overstap naar Emden, 13 minuten van Emden)
Rheine v 18.38
Osnabrück v 19.16 (22 minuten overstap naar Bremen/Hamburg)
Minden v 20.07
Hannover v 20.50
Braunschweig a 21.41

Laatst bewerkt door dennistd op Vrijdag 07 dec 2012 om 16:13:14


Vrijdag 07 dec 2012 - 16:11:23
mren
mren
Quote
HZwoferink (vr 07 dec 2012 13:14:34 www.somda.nl): De trein zal wel moeten stoppen in Bh, want direct doorrijden zoals in Em kan in Bh nog niet...
Waar een wil is, is een weg. Eurostar rijdt ook gewoon flink door bij het wisselen van spanningen en bovenleidinghoogtes.
Althans, volgens een mooie cabinerit (deze: nvbswinkel.com ) die ik een tijdje terug heb gekeken

Laatst bewerkt door mren op Vrijdag 07 dec 2012 om 16:12:53

Vrijdag 07 dec 2012 - 16:28:11
broek53
broek53
Het lijkt mij ook niet meer dan een geringe aanpassing van de beveiliging van Bentheim om doorgaande bewegingen mogelijk te maken - als dat op de een of andere manier al niet kan. Het omschakelen (rijdend) is altijd een verantwoordelijkheid van de machinist en wordt verder ook niet in systemen beveiligd of afgedwongen.

Vrijdag 07 dec 2012 - 16:35:30
mren
mren
Daarom viel het mij bij die cabinerit op dat dergelijke opdracht met borden aan staan gegeven, terwijl die met niet geringe snelheid worden gepasseerd.

Voor een deel natuurlijk ervaring van de meester en een overspanningsbeveiliging is niet zo moeilijk maar bij een lage bovenleiding zou de stroomafnemer op de hoge stand toch de draad neer kunnen halen lijkt me (maar ik ben geen bvl-expert).

Vrijdag 07 dec 2012 - 16:39:55
broek53
broek53
Van naar beneden halen kan alleen sprake zijn als er een spanningssluis zit, denk ik. Emmerich en Bentheim met hun omschakelbare bovenleiding hebben zulke sluizen niet, dus doet neerhaalgevaar zich niet voor. De stroomafnemers volgen als ze op staan, soepeltjes de hoogte van de bovenleiding, zolang deze maar doorloopt.

Vrijdag 07 dec 2012 - 16:49:21
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
En je kan ze ook gewoon even naar beneden doen op het moment dat je wil gaan omschakelen. Zodra dat gedaan is, panto weer op. Stelt toch niks voor?


Vrijdag 07 dec 2012 - 17:03:23
broek53
broek53
Nu ja, het omschakelen zelf wel, zover ik weet (beveiligingssystemen en de hele boel moten ook mee), maar de stra's neerlaten en weer opzetten is inderdaad niet het grote probleem.

Vrijdag 07 dec 2012 - 17:09:07
waalkade
waalkade
Quote
dennistd (vr 07 dec 2012 16:08:19 www.somda.nl): Wat ook nog wel een interessante is voor als de IC niet meer gaat stoppen in Bentheim: de RE uit Braunschweig vanuit Rheine door laten rijden naar Bentheim en Hengelo. Met de huidige tijden van de RE en rijtijden van de WFB en de Grensland zou deze rijden (niet alle stops vermeldt):
Braunschweig v 16.20
Hannover v 17.09
Minden v 17.52
Osnabrück v 18.47 (17 minuten overstap van Bremen/Hamburg)
Rheine v 19.24
Salzbergen v 19.29 (11 minuten overstap naar Emden, 10 minuten van Emden)
Bentheim v 19.40
Oldenzaal v 19.50
Hengelo a 20.00

Hengelo v 18.02
Oldenzaal v 18.12
Bentheim v 18.22
Salzbergen v 18.32 (8 minuten overstap naar Emden, 13 minuten van Emden)
Rheine v 18.38
Osnabrück v 19.16 (22 minuten overstap naar Bremen/Hamburg)
Minden v 20.07
Hannover v 20.50
Braunschweig a 21.41
Op zich een interessante oplossing.
Onlangs heeft de provincie Gelderland ca 9 miljoen (als ik het goed onthouden heb) gereserveerd om een extra treinstel te kopen voor Ah - Em en verder wanneer zich een exploitant meld.
Een zelfde constructie zou je kunnen toepassen voor Hgl - Bh en verder.
Nu is het aantal reizigers vanaf Bh op de WFB op zich niet zo denderend.
Maar een doorgaande verbinding kan hier zeker wervend werken.

Laatst bewerkt door waalkade op Vrijdag 07 dec 2012 om 17:10:03

Vrijdag 07 dec 2012 - 17:22:20
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Als de kering in Hengelo haalbaar is hoef je maar 4 omlopen van een multicourante loc te voorzien (aangenomen dat de Westfalenbahn met Dosto-rijtuigen gaat rijden). Het is weliswaar een omloop van 8 uur, maar het gaat maar om 4 omlopen vanwege een 2-uursdienst. Heb je een omloop extra dan kun je hem zelfs doortrekken tot Deventer of Apeldoorn (met een betere kering dan 2 minuten).


Vrijdag 07 dec 2012 - 17:24:28
mich
mich
Flickr 77593728@N08
Stroomafnemer moet je zowiezo neerlaten, omdat voor het NL en D net een andere stroomafnemer gebruikt wordt.

Vrijdag 07 dec 2012 - 17:28:44
mren
mren
Quote
dennistd (vr 07 dec 2012 17:22:20 www.somda.nl): Als de kering in Hengelo haalbaar is hoef je maar 4 omlopen van een multicourante loc te voorzien (aangenomen dat de Westfalenbahn met Dosto-rijtuigen gaat rijden). Het is weliswaar een omloop van 8 uur, maar het gaat maar om 4 omlopen vanwege een 2-uursdienst. Heb je een omloop extra dan kun je hem zelfs doortrekken tot Deventer of Apeldoorn (met een betere kering dan 2 minuten).
Dan wordt het nog druk op het spoor als ze ook Gronau-Enschede door gaan trekken naar Hengelo of verder

Vrijdag 07 dec 2012 - 17:35:33
SchuurB
SchuurB
Alleen gaat een kering van 2 minuten nooit lukken, dan kun je beter de WFB doortrekken. Alleen het Hengelose spoor 11 is te kort voor twee stellen. Verder natuurlijk een mooi idee, zou fijn zijn als er nog wat beters mogelijk is dan slechts de ICB.

Vrijdag 07 dec 2012 - 18:11:37
sjoerd
sjoerd
Perron maken langs spoor 1 te Hgl? Zit je dan iets in de weg?

Vrijdag 07 dec 2012 - 18:38:36
SchuurB
SchuurB
Waarschijnlijk de kwartiersdienst van Syntus en daarbij behorende aansluiting van de 7000, maar dat is natuurlijk afhankelijk van hoe het een en ander in detail wordt uitgewerkt.

Vrijdag 07 dec 2012 - 18:50:37
nohab
nohab
Flickr bvisser
Quote
mich (vr 07 dec 2012 17:24:28 www.somda.nl): Stroomafnemer moet je SowieSo neerlaten, omdat voor het NL en D net een andere stroomafnemer gebruikt wordt.
Niet per definitie. ICE3 rijdt bij mijn weten in Nederland en Duitsland met dezelfde stroomafnemer tegen de draad.

Laatst bewerkt door nohab op Vrijdag 07 dec 2012 om 18:50:52

Van het concert des levens heeft niemand het program (Toon Hermans).

Vrijdag 07 dec 2012 - 19:05:05
cuneo56
cuneo56
Nee , ICE 3M heeft voor NL en D aparte stroomafnemers ( helaas).
dat het in principe echter wel kan bewijst de Thalys PBKA!

Laatst bewerkt door cuneo56 op Vrijdag 07 dec 2012 om 19:06:35

Vrijdag 07 dec 2012 - 19:08:01
waalkade
waalkade
Dat heb ik nooit kunnen controleren, de afstand tussen neer en op is daarvoor te groot. In ieder geval heb ik nooit gezien dat de stroomafnemer niet "plat" ging in Em.
Het gebeurt wel dat de "door" schakeling af en toe schijnbaar niet bruikbaar is.
Men stopt dan kort aan het perron. Wanneer dat voorkomt zal ik er eens op letten of men van pantograaf wisselt.

Vrijdag 07 dec 2012 - 19:42:39
bnv
bnv
Quote
waalkade (vr 07 dec 2012 17:09:07 www.somda.nl):
Quote
dennistd (vr 07 dec 2012 16:08:19 www.somda.nl): Wat ook nog wel een interessante is voor als de IC niet meer gaat stoppen in Bentheim: de RE uit Braunschweig vanuit Rheine door laten rijden naar Bentheim en Hengelo. Met de huidige tijden van de RE en rijtijden van de WFB en de Grensland zou deze rijden (niet alle stops vermeldt):
Braunschweig v 16.20
Hannover v 17.09
Minden v 17.52
Osnabrück v 18.47 (17 minuten overstap van Bremen/Hamburg)
Rheine v 19.24
Salzbergen v 19.29 (11 minuten overstap naar Emden, 10 minuten van Emden)
Bentheim v 19.40
Oldenzaal v 19.50
Hengelo a 20.00

Hengelo v 18.02
Oldenzaal v 18.12
Bentheim v 18.22
Salzbergen v 18.32 (8 minuten overstap naar Emden, 13 minuten van Emden)
Rheine v 18.38
Osnabrück v 19.16 (22 minuten overstap naar Bremen/Hamburg)
Minden v 20.07
Hannover v 20.50
Braunschweig a 21.41
Op zich een interessante oplossing.
Onlangs heeft de provincie Gelderland ca 9 miljoen (als ik het goed onthouden heb) gereserveerd om een extra treinstel te kopen voor Ah - Em en verder wanneer zich een exploitant meld.
Een zelfde constructie zou je kunnen toepassen voor Hgl - Bh en verder.
Nu is het aantal reizigers vanaf Bh op de WFB op zich niet zo denderend.
Maar een doorgaande verbinding kan hier zeker wervend werken.
Samenvattende eens even kijken waar we nu zo ongeveer zijn.
Dit hierboven gestelde zou mijn inziens de meest elegante oplossing zijn.
Een paar stelletjes bicourant, samen te bestellen met Ah-Emmerik en verder en voor Hgl-Bh en verder. De 140 kan dan direct Hgl-Rheine doen zonder tussenstop (wordt dan ook een beetje IC waardig).
Let wel: dan moet dat stel van de Westfalenbahn niet van Braunschweig komen (Bwg) want dat is te ver weg om met bijvoorbeeld maar een stel die dienst te kunnen draaien. Ergens moet er dan een breuk komen in die verbinding om het financieel aantrekkelijk te houden. Geldt overigens ook voor Ah-Emmerik, die kan dan niet de hele rit vanaf Koblenz doen.
Doorrijproblematiek in Bentheim laat zich altijd oplossen, is waarschijnlijk tzt. toch nodig ivm. ICx. Perroncapaciteit in Hgl evenzo. Hoe dat laat ik nog open maar als men in Es een en ander voor elkaar kan krijgen om de overstap vanuit Gronau te verbeteren zijn er voor Hgl ook oplossingen te vinden.

Ontwikkel creativiteit in het vinden van oplossingen. Wie kan rendementsberekeningen opstellen die haalbaarheid beproeven en een overzicht op te stellen welke kosten er komen om dit mogelijk te maken? (investeringen + exploitatie). Gevraagd verder lobbyist die budgetten kan lospeuteren bij wie dan ook. Een keer is de economische crisis voorbij.

Vrijdag 07 dec 2012 - 20:46:30
kleine_man
kleine_man
Quote
waalkade (vr 07 dec 2012 19:08:01 www.somda.nl): Dat heb ik nooit kunnen controleren, de afstand tussen neer en op is daarvoor te groot. In ieder geval heb ik nooit gezien dat de stroomafnemer niet "plat" ging in Em.
Het gebeurt wel dat de "door" schakeling af en toe schijnbaar niet bruikbaar is.
Men stopt dan kort aan het perron. Wanneer dat voorkomt zal ik er eens op letten of men van pantograaf wisselt.
De ICE komt gestreken door Em rollen. Een stop zit er niet in. Tenzij het sein een STS natuurlijk

Je kan beter crimineel zijn dan arts................ Voorkomen is beter dan genezen

Zaterdag 08 dec 2012 - 10:43:18
bart84
Moderator
bart84
Jep, vrijdag 30 november nog met ICE 120 ervaren. Echt remmen was het niet, maar de ICE bleef niet op snelheid.

Laatst bewerkt door bart84 op Zaterdag 08 dec 2012 om 10:43:37

Mvg. Bart

Zaterdag 08 dec 2012 - 16:12:20
nohab
nohab
Flickr bvisser
Quote
kleine_man De ICE komt gestreken door Em rollen.
Ja, maar dat bewijst nog niet dat aan het eind niet dezelfde stroomafnemers weer omhoog gaan. En ik meen toch te weten dat dat bij de ICE3 wel het geval is.

Van het concert des levens heeft niemand het program (Toon Hermans).

Zaterdag 08 dec 2012 - 16:27:48
Rinse
Rinse
Nee, dat is niet zo. Vergelijk de baureihe 403 en 406 maar. De baureihe 403 heeft alleen maar stroomafnemers op het tweede en eennalaatste rijtuig zitten terwijl de baureihe 406 ze op alle rijtuigen behalve de koprijtuigen heeft zitten. De stroomafnemers op het 2e en 7e rijtuig zijn voor het rijden in Duitsland (meestal staan alleen die op het 7e rijtuige omhoog), de stroomafnemers op het 3e en 6e rijtuig zijn voor het rijden in Nederland.

Baureihe 403: www.hornbyinternational.com
Baureihe 406: www.hornbyinternational.com

Baureihe 406 in Nederland: www.youtube.com
Baureihe 406 in Duitsland: www.youtube.com

Zaterdag 08 dec 2012 - 19:32:44
Roy
Roy
Zutphen - Oldenzaal doortrekken naar bh zou de makkelijkste optie zijn? Eventueel 1x in het uur ipv 2x.

Zaterdag 08 dec 2012 - 21:25:11
bnv
bnv
Dat lijkt mij toch niet echt. Want dan hadden ze dat al lang gedaan. Zowel Zp-Hgl als Hgl-Bh is Syntus (de laatste in samenwerking met BE).
Interessant is het alleen dan als er een Regionalzug komt vanaf Hgl op z'n minst tot Rheine waarbij de IC in een ruk van Hgl naar Rheine zou kunnen.

Zondag 09 dec 2012 - 09:29:04
279
279
Quote
nohab (za 08 dec 2012 16:12:20 www.somda.nl):
Quote
kleine_man De ICE komt gestreken door Em rollen.
Ja, maar dat bewijst nog niet dat aan het eind niet dezelfde stroomafnemers weer omhoog gaan. En ik meen toch te weten dat dat bij de ICE3 wel het geval is.
dat klinkt toch een beetje ongelovig.
als cuneo56 dat zegt (zie bericht 7/12), dan mag je dat gerust aanenemen!

Zondag 09 dec 2012 - 21:36:29
mich
mich
Flickr 77593728@N08
Vandaag nog in Emmerich staan kijken, en de ICE wisselt toch echt van stroomafnemer.

Zondag 09 dec 2012 - 22:00:16
vrijgezel
vrijgezel
Het heeft ook niet zo zeer met de stroomafnemers zelf te maken, maar meer met de wisselrichter(-s) en snelschakelaar(-s) daarachter. Voor het gelijkspanningsbedrijf zijn de stroomafnemers op de rijtuigen van de onderserie 406 2xx en 406 7xx nodig (waarbij het soms voorkomt dat er op één installatie gereden wordt; er is dan slechts één stroomafnemer tegen de draad). Voor het 15kV bedrijf zijn de stroomafnemers op de rijtuigen 406 1xx en 406 6xx nodig, waarbij één stroomafnemer genoeg is voor het hele achtdelige stel, voor het 25kV bedrijf zijn de stroomafnemers op de rijtuigen 406 3xx resp 406 8xx nodig en ook hier is één stroomafnemer genoeg voor het hele stel. De stroomafnemers voor het 25 kV bedrijf zijn smaller.

Maar ik vrees dat "we" beginnen af te dwalen van Oldenzaal - Bad Bentheim v.v.


Maandag 10 dec 2012 - 17:01:52
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Aardig bericht dat hier wel past, denk ik: www.tubantia.nl
Nu de doorstart van Twente Airport is mislukt , wil men een snelle verbinding met Münster-Osnabrück Airport. Die ligt in de buurt van Greven. Als je daar echt snel heen wilt, dan kun je het beste via Bh en Rheine. Via Gronau zit je op een lijn met max 80 of 100 km/h. In ieder geval niet snel. En als je via Gronau gaat, moet je in Münster kop maken.

Laatst bewerkt door dvdhoven op Maandag 10 dec 2012 om 17:03:55

Dick van den Hoven

Maandag 10 dec 2012 - 18:10:09
john2
john2
dvdhoven, als ik op de link klik, dan krijg ik niet het betreffende artikel wat jij beoogd van Tubantia, maar een tekst op mijn scherm van: Error 503 Service Unavailable.

Maandag 10 dec 2012 - 18:23:30
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Deze doet het beter: www.tubantia.nl

Dick van den Hoven

Maandag 10 dec 2012 - 18:56:29
charta
charta
Quote
bnv (do 06 dec 2012 17:55:51 www.somda.nl): Blijkbaar is men dus niet meer bereid vanaf december 2013 er nog geld in te stoppen. Jammer, maar.............

Optie 1: alsnog sponsors vinden. De Gemeente Oldenzaal heeft zich zeer zeker ingespannen dit project van de grond te krijgen maar als ik kijk naar de financiële situatie van de Gemeente Oldenzaal op dit moment..........en dan heb ik het nog niet eens over de andere deelnemers in dit project.
Optie 2: dienst laten vervallen
Optie 3: doortrekken Regionalzug Rheine-Bentheim naar Hengelo.(dat vereist bicourante stellen zoals die er ook moeten komen op Ah-Emmerik en verder mocht dat werkelijkheid worden).
Optie 4: De 140 serie Shl-Berlin Schlesischer Bahnhof ook in de toekomst laten stoppen en toegankelijk maken voor locaal verkeer Hgl-Odz-Bh, ook qua tariefstelling.
Optie 4 is verreweg het goedkoopste. Er is nog een vijfde optie: De treinen uit Zp doortrekken naar Bh. Kost geen extra materieel.

Maandag 10 dec 2012 - 18:58:12
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Het kost zeker wel extra materieel: het kost een extra omloop (keertijd in Odz is nu 8 minuten).


Maandag 10 dec 2012 - 19:06:49
waalkade
waalkade
En extra verrijdbare trappen in Bh wanneer je met dubbele stellen rijdt.

Maandag 10 dec 2012 - 20:57:59
charta
charta
Quote
dennistd (ma 10 dec 2012 18:58:12 www.somda.nl): Het kost zeker wel extra materieel: het kost een extra omloop (keertijd in Odz is nu 8 minuten).
Het kost een extra compositie als je Zp-Hgl doortrekt naar Bh, maar het DM-90 stel dat nu Hgl-Bh v.v. rijdt, kun je weer inleveren. Per saldo dus geen extra materieel.

Maandag 10 dec 2012 - 21:08:22
Roy
Roy
Je hebt wel 1 extra lint nodig, in de spits wordt altijd met dubbele linten gereden.

Dinsdag 11 dec 2012 - 15:22:05
john2
john2
Quote
dvdhoven (ma 10 dec 2012 18:23:30 www.somda.nl): Deze doet het beter: www.tubantia.nl
Mijn dank is groot.

Dinsdag 11 dec 2012 - 22:04:19
charta
charta
Quote
Roy (ma 10 dec 2012 21:08:22 www.somda.nl): Je hebt wel 1 extra lint nodig, in de spits wordt altijd met dubbele linten gereden.
Als je in een relatie in de ene variant evenveel composities gebruikt als in de andere, moet je de materieelomloop ook met evenveel materieeleenheden kunnen maken.

Dinsdag 11 dec 2012 - 23:26:16
daniel81
daniel81
Quote
charta (ma 10 dec 2012 20:57:59 www.somda.nl):
Quote
dennistd (ma 10 dec 2012 18:58:12 www.somda.nl): Het kost zeker wel extra materieel: het kost een extra omloop (keertijd in Odz is nu 8 minuten).
Het kost een extra compositie als je Zp-Hgl doortrekt naar Bh, maar het DM-90 stel dat nu Hgl-Bh v.v. rijdt, kun je weer inleveren. Per saldo dus geen extra materieel.
Maar dan is het dus geen oplossing, dan kun je net zo goed de huidige dienst voortzetten.

Het hele verhaal van de 140 laten stoppen in Odz kun je helemaal vergeten. Niet zozeer omdat het dienstregelingtechnisch zou kunnen, maar door de manier waarop het treinvervoer in dit continent wordt aangestuurd.
We hebben een nationale overheid die beslist over verbindingen die van nationaal belang zijn, en regionale overheden die het regionale belang vertegenwoordigen. De kans dat de regio op nationaal niveau iets voor elkaar krijgt is al niet zo groot, laat staan voor inetrnationaal verkeer (dat in principe zelfs geheel opengesteld is en niet onder de verantwoordlijkheid van een nationale overheid valt). Met andere woorden: niemand zal NSH willen / kunnen dwingen in Odz te stoppen. En zolang ze daarvan zelf het nut niet inzien, gaat dat dus ook niet gebeuren.

Dinsdag 11 dec 2012 - 23:28:38
broek53
broek53
Zoals gezegd: de kans dat ze straks in Bentheim gaan doorrijden als dat kan, is vele malen groter dan dat ze extra in Oldenzaal gaan stoppen.

Woensdag 12 dec 2012 - 10:33:51
yappa
yappa
Quote
charta (ma 10 dec 2012 20:57:59 www.somda.nl):
Quote
dennistd (ma 10 dec 2012 18:58:12 www.somda.nl): Het kost zeker wel extra materieel: het kost een extra omloop (keertijd in Odz is nu 8 minuten).
Het kost een extra compositie als je Zp-Hgl doortrekt naar Bh, maar het DM-90 stel dat nu Hgl-Bh v.v. rijdt, kun je weer inleveren. Per saldo dus geen extra materieel.
Als ik het goed heb, was het grootste issue dat de Linten Duitsland niet meer In mochten, omdat ze niet meer aan de nieuwste normen voldoen. Daarom is doorrijden vanuit Zp een flink grotere klus dan enkel een los stelletje DM90 laten pendelen vanaf Hengelo.

Woensdag 12 dec 2012 - 10:41:06
waalkade
waalkade
Was er iemand op zijn teentjes getrapt omdat de Flirt bij Venlo de grens niet over mocht?

Laatst bewerkt door waalkade op Woensdag 12 dec 2012 om 10:41:43

Woensdag 12 dec 2012 - 10:43:35
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
In Duitsland rijden genoeg Lintjes rond, dus dat hoeft het probleem niet te zijn. Wat wel een probleem is is de detectie op Oldenzaal-Bentheim. Tot Oldenzaal liggen assentellers, maar verder naar Duitsland niet. In het verleden mocht er daarom bij overbrengingen naar Bentheim niet harder dan 40 km/h gereden worden dacht ik.


Zondag 16 jun 2013 - 14:19:11
DingeZ
DingeZ
Facebook DingeZZ
Ik vraag me zo even af. Elektrisch rijden is een stuk goedkoper dan diesel. Zou het niet een stuk schelen als de grenslandexpress met elektrisch materieel reed? Er hangt immers gewoon 1500V tot in Bh. Dat zou de lijn (eventueel met een beetje subsidie) misschien rendabel kunnen maken.

Zondag 16 jun 2013 - 14:25:03
rolandrail
rolandrail
Flickr 44293295@N02
Als elektrisch rijden een stuk goedkoper zou zijn dan diesel zou Arriva al lang om electrificatie van al hun lijnen gevraagd hebben.

Zondag 16 jun 2013 - 15:27:27
sjoerd
sjoerd
Roland zal wel bedoelen dat er meer komt kijken voor een elektrische dienst voordat deze kan rijden, want dat zal hij ongetwijfeld goed kunnen berekenen. Nu lijkt het net of ik ook thuis beter een dieselaggregaat kan kopen en het inschakelen om stroom op te wekken dan mijn lampje in het stopcontact te prikken.

Zondag 16 jun 2013 - 15:59:09
DingeZ
DingeZ
Facebook DingeZZ
Ik denk dat dat een beetje een scheve vergelijk is. Om een diessellijn om te bouwen zodat er elektrisch gereden wordt is een grote investering. Zowel de infrastructuur als het materieel moet aangepast of vervangen worden. In dit geval is de infrastructuur er al en het huidige stel wordt geleasd, het moet dus mogelijk zijn om dat te vervangen voor iets elektrisch, mits beschikbaar.

Zondag 16 jun 2013 - 16:20:11
HZwoferink
HZwoferink
Twitter HZwoferink Facebook HZwoferink Youtube Betuweroute99 Flickr Betuweroute100
Quote
sjoerd (zo 16 jun 2013 15:27:27 somda.nl): Roland zal wel bedoelen dat er meer komt kijken voor een elektrische dienst voordat deze kan rijden, want dat zal hij ongetwijfeld goed kunnen berekenen. Nu lijkt het net of ik ook thuis beter een dieselaggregaat kan kopen en het inschakelen om stroom op te wekken dan mijn lampje in het stopcontact te prikken.
Zonnepanelen!

Groeten uit Rijssen, Henk Zwoferink

Zondag 16 jun 2013 - 16:30:24
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Deze DM90 gebruiken is de makkelijkste oplossing.
1. Syntus personeel is al bekend met DM90
2. Syntus rijdt al genoeg met diesel, dus 1 stel extra maakt dan ook niet uit.
3. Onderhoud kon gebeuren bij NedTrain in Hengelo, waar ze DM90 van NS toch al in onderhoud hebben.
4. In de tijd dat Syntus nog meer DM90 had, konden ze bij defect van 3436 het stel vervangen voor een gelijkwaardig stel.


Zondag 16 jun 2013 - 17:06:44
DingeZ
DingeZ
Facebook DingeZZ
Dat is allemaal waar, maar maakt het helaas wel moeilijk voor de lijn. Voor de toekomst zou het misschien beter zijn om een IC te hebben die rechtstreeks Hengelo-Rheine doet (ICx) en een stoptrein die vanaf Hengelo (of Oldenzaal) tot ver Duitsland in gaat.

Zondag 16 jun 2013 - 17:46:56
dh3201
dh3201
Internationaal treinverkeer is vrij van concessies. Dus als jij daar brood in ziet: succes.

Shqiperise-lopers?

Zondag 16 jun 2013 - 19:49:48
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Quote
DingeZ (zo 16 jun 2013 17:06:44 www.somda.nl): Dat is allemaal waar, maar maakt het helaas wel moeilijk voor de lijn. Voor de toekomst zou het misschien beter zijn om een IC te hebben die rechtstreeks Hengelo-Rheine doet (ICx) en een stoptrein die vanaf Hengelo (of Oldenzaal) tot ver Duitsland in gaat.
Hoezo maakt dat moeilijk voor het lijntje, denk eerder dat het rare aparte tarief het lastiger maakt. Als het nou allemaal gewoon met de OV-chipkaart kon, was het veel simpeler.
En een IC en een stopper tussen Hengelo en Rheine, denk dat dat een beetje overdreven is in een omgeving waar een mooie autobahn zo goed als parallel loopt aan het spoor.


Zondag 16 jun 2013 - 20:29:30
HZwoferink
HZwoferink
Twitter HZwoferink Facebook HZwoferink Youtube Betuweroute99 Flickr Betuweroute100
Westfalenbahn doortrekken is al meer dan genoeg, wel om het half uur laten rijden. Ene keer naar Bielefeld, andere keer combineren met de RE uit Emden uit Munster. Dan heb je volgens mij een redelijke verbinding

Laatst bewerkt door HZwoferink op Zondag 16 jun 2013 om 20:30:00

Groeten uit Rijssen, Henk Zwoferink

Zondag 16 jun 2013 - 21:11:34
SchuurB
SchuurB
Juist, en dan de trein uit Zp weer naar Es laten rijden.

Donderdag 12 sep 2013 - 23:47:54
alfred
alfred
Vandaag met een dagkaart een beetje door Oost-Nederland geweest, ook een slagje naar Bentheim gemaakt met de Grenzlandexpress. Op de heenweg controle -> no problemo.
Na uurtje in Bh vertoeven weer terug met andere conductrice, doet bij controle zo ineens potje moeilijk over de dagkaart, dat deze niet geldig is op het stuk Odz-Bh

Omdat Bh een station in het buitenland zou zijn ...
Tussen Hgl - Odz is het geen probleem, dan zou de dagkaart gewoon geldig zijn.

Que ?

Uit de media haal ik wel het volgende:
Quote
Treinreiziger schreef op vrijdag 10 december 2010: www.treinreiziger.nl
Treintickets
Vervoerbewijzen kunnen tegen contante betaling in de trein gekocht worden. Een enkele reis van Hengelo naar Bad Bentheim kost € 4,50, een fietskaart kost € 1,00. Alle NS en NS Hispeed vervoerbewijzen worden op deze trein geaccepteerd, echter vervoerbewijzen afgegeven door Syntus zijn niet geldig op de IC Berlijn. Een enkele reis voor de intercity Hengelo - Bad Bentheim kost € 10,60.
Quote
Grensland Express zelf schrijft: www.grenslandexpress.nl
Grensland Tickets
De voordeligste tickets voor de Grensland Express koopt u uitsluitend contant in de trein bij onze Service & Controlemedewerker en niet bij de NS-kaartautomaat.
Quote
Maar Grensland Express schrijft ook:www.grenslandexpress.nl
Zijn de NS dagkaarten ook geldig op de Grensland Express?
Nee, deze dagkaarten zijn niet geldig vanaf het station Oldenzaal naar Bad Bentheim. Van Hengelo naar Oldenzaal is de NS Dagkaart wel geldig.
Ja ja .. heerlijk al die regeltjes en dan daar weer uitzonderingen op maken ...

Ik wist het tot op heden in ieder geval niet.

Laatst bewerkt door alfred op Donderdag 12 sep 2013 om 23:51:30

Donderdag 12 sep 2013 - 23:50:32
ricohallo
ricohallo
Als het goed is is de dagkaart geldig tot de grens en moet je geloof ik het stuk vanaf de grens tot Bh betalen.

Donderdag 12 sep 2013 - 23:59:32
Frontier
Frontier
Quote
alfred (do 12 sep 2013 23:47:54 www.somda.nl): Omdat Bh een station in het buitenland zou zijn ...
En dat is het niet volgens jou?

Nederlandse dagkaarten zijn altijd alleen binnen Nederland geldig, dat zal ongetwijfeld ook in de voorwaarden van jouw dagkaart staan. Als je op school goed hebt opgelet weet je in welk land Bad Bentheim ligt en kun je vervolgens concluderen dat de ene conductrice haar werk beter heeft gedaan dan de andere.

'Every year donkeys and mules kill more people than plane crashes'

Vrijdag 13 sep 2013 - 00:13:42
alfred
alfred
Ja had het inmiddels gevonden en mijn post aangepast ...

Het is allemaal behoorlijk krom:
www.grenslandexpress.nl
- Zijn de NS dagkaarten ook geldig op de Grensland Express?
Nee, deze dagkaarten zijn niet geldig vanaf het station Oldenzaal naar Bad Bentheim. Van Hengelo naar Oldenzaal is de NS Dagkaart wel geldig.

Maar ook het volgende wordt geschreven:
- Zijn de Duitse regionale kaarten ook geldig op de Grensland Express? Nee, deze zijn alleen geldig in Duitsland.


Ik was dus in de veronderstelling dat Bh een 'grensstation' was.

En ja Frontier, inderdaad in het buitenland

Laatst bewerkt door alfred op Vrijdag 13 sep 2013 om 00:22:10, reden: Link toegevoegd.

Vrijdag 13 sep 2013 - 00:17:52
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Het is nog ietsje anders:
Quote
Enkele reis- en retourtickets
Enkele reis- en retourtickets worden rechtstreeks gekocht bij de servicemedewerker in de trein!
Ook fiets- en huisdierkaartjes worden in de trein gekocht. Deze kosten € 1,-.


OV-chipkaart
De OV-chipkaart is alleen geldig op het traject tussen Hengelo en Oldenzaal


NS-vervoerbewijzen
Treinkaartjes uit het NS-kaartassortiment zijn alléén geldig binnen Nederland, dus tussen Hengelo en Oldenzaal. Vanaf Oldenzaal naar Bad Bentheim dient in de trein een vervoerbewijs te worden gekocht.


Syntus vervoerbewijzen
Deze vervoerbewijzen zijn alleen geldig in de bussen en / of treinen binnen het Syntus-gebied.

Syntus Trajectkaart (klik voor meer informatie. NB De Syntus Trajectkaart kunt u bestellen via www.mijnsyntus.nl ).
Syntus-SuperTicket (klik voor meer informatie. NB. Het Syntus-SuperTicket is niet verkrijgbaar bij onze servicemedewerkers in de trein en niet bij de NS-kaartautomaat).Duitse vervoerbewijzen
Deze vervoerbewijzen zijn in Duitsland te koop aan het loket of online te bestellen via www.bahn.de

Schönes wochenende ticket
Niedersachsen ticket

Bron: www.grenslandexpress.nl
Ik haal hieruit dat de Grenslandexpress een uitzondering maakt op de geldigheid tot aan de grens (wat NS dus hanteert), en daarmee bepaalt dat NS-kaartjes en de OV-Chipkaart geldig zijn totaan het laatste station voor de grens, Odz dus.

Laatst bewerkt door AgentX op Vrijdag 13 sep 2013 om 00:18:05

Vrijdag 13 sep 2013 - 00:40:00
alfred
alfred
Quote
Frontier (do 12 sep 2013 23:59:32 www.somda.nl):
En dat is het niet volgens jou?

Nederlandse dagkaarten zijn altijd alleen binnen Nederland geldig, dat zal ongetwijfeld ook in de voorwaarden van jouw dagkaart staan. Als je op school goed hebt opgelet weet je in welk land Bad Bentheim ligt en kun je vervolgens concluderen dat de ene conductrice haar werk beter heeft gedaan dan de andere.
Ja, daar kon ik natuurlijk op wachten, dat had ik ook even anders moeten verwoorden

De vraag wat dan als grensstation wordt aangehouden blijkt dus nu Odz te zijn voor NL-vervoersbewijzen.

En toch wasdit bij de start van de Grensland express volgens mij niet zo.

Vrijdag 13 sep 2013 - 00:55:32
Frontier
Frontier
Grensstation is ook een beetje een stomme term, aangezien geen enkel station precies op de grens van Nederland en het land ernaast ligt. Je Nederlandse dagkaart is geldig tot het laatste station binnen de langsgrenzen, in dit geval Oldenzaal, wat dus in jouw geval het 'grensstation' is. Bij een Duitse dagkaart is het andersom, daar zal de kaart geldig tot de Duitse grens geldig zijn, waar dan dus Bad Bentheim het 'grensstation' is.

'Every year donkeys and mules kill more people than plane crashes'

Vrijdag 13 sep 2013 - 01:05:27
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Nee, niet dus. Je NS-vervoersbewijs is geldig tot aan de grens (tenzij anders vermeld, op bijvoorbeeld actiekaartjes), Odzg (tussen Odz en Bh) dus!

Vrijdag 13 sep 2013 - 01:13:26
Frontier
Frontier
Ja, maar je kan geen kaartje kopen vanaf de grens, die koop je vanaf Oldenzaal, dus dan kan je net zo goed zeggen dat je NS-vervoersbewijs tot daar geldig is, toch?

'Every year donkeys and mules kill more people than plane crashes'

Vrijdag 13 sep 2013 - 01:18:34
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Voor zover ik weet kun je bij de NS-automaat nog altijd een kaartje vanaf de grens kopen.

Hengelo - Bad Bentheim, NS-traject gratis. Je betaalt dan Odzg-Hgl. Net als zoals Rsdg-Atw, en Fvs-Luik.

Vrijdag 13 sep 2013 - 01:30:06
Frontier
Frontier
Ah, daar wel ja, ik zat even alleen aan de Grensland Express kaartjes te denken.

'Every year donkeys and mules kill more people than plane crashes'

Vrijdag 13 sep 2013 - 01:48:18
Amazonous
Amazonous
Dit vind ik dan ook wel komisch:

De voordeligste tickets voor de Grensland Express koopt u uitsluitend contant in de trein bij onze Service & Controlemedewerker en niet bij de NS-kaartautomaat.

Oftewel: ga maar gewoon zitten, en als er een controleur komt dan koop je een extra voordelig kaartje. Euh... juist ja. Mag NSR van mij ook per direct invoeren.

Laatst bewerkt door Amazonous op Vrijdag 13 sep 2013 om 01:48:39

Vrijdag 13 sep 2013 - 07:05:53
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Dat klopt ook in het geval van de Grensland. Je koopt de kaartjes in de trein. Ik heb er nog nooit aan gedacht om iets uit de automaat te halen voor die trein.
En ik heb altijd zeer vriendelijk personeel op de Grensland getroffen.

Dick van den Hoven

Vrijdag 13 sep 2013 - 08:52:09
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Ook vreemd:

Op www.grenslandexpress.nl lees ik:
Schönes wochenende ticket (geldig op het gehele traject Bad Bentheim – Hengelo en alleen op de Grensland Express
Niedersachsen ticket (geldig op het gehele traject Bad Bentheim – Hengelo en alleen op de Grensland Express)

Maar op www.grenslandexpress.nl staat weer:
Zijn de Duitse regionale kaarten ook geldig op de Grensland Express?
Nee, deze zijn alleen geldig in Duitsland.


De genoemde kaartjes waren altijd wel geldig in elk geval.


Vrijdag 13 sep 2013 - 15:30:08
Amazonous
Amazonous
Quote
dvdhoven (vr 13 sep 2013 07:05:53 somda.nl): Dat klopt ook in het geval van de Grensland. Je koopt de kaartjes in de trein. Ik heb er nog nooit aan gedacht om iets uit de automaat te halen voor die trein.
En ik heb altijd zeer vriendelijk personeel op de Grensland getroffen.
Dat snap ik wel, maar ik kan mij voorstellen dat het voor veel dagjesmensen toch een lastig iets is. Immers, iedereen is gewend om vooraf een kaartje te hebben, anders heb je de conducteur op je dak.

Vrijdag 13 sep 2013 - 18:04:40
bloemkool
bloemkool
Als je ervan uitgaat dat dagjesmensen zich niet voorbereiden, dan is het lastig. Maar het lijken mij bij uitstek de reizigers die hun reis wel voorbereiden

Dinsdag 15 okt 2013 - 09:39:12
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Zoals we allen weten, stopt de Grensland met ingang van de nieuwe dienstregeling www.tubantia.nl
In dit artikel werd een interessante andere optie genoemd voor een regionale verbinding Duitsland - Hengelo, nl doortrekken van de RB Münster - Rheine.
Volgens mij krijg je dan overbediening tussen Rheine en Bad Bentheim, als de RB Bad Bentheim - Bielefeld ook blijft rijden. Zo dik lijken de aantallen niet te zijn tussen Rheine en Bad Bentheim. Aan de andere kant, zou als de RB Münster - Rheine in het andere half uur wordt gelegd, de dramatische hoek-om overstap in Salzbergen van/naar het Emsland kunnen worden verbeterd.
Daar heb je nu vanuit het Emsland naar Bad Bentheim ongeveer 50 minuten overstap en vanuit Bad Bentheim naar het Emslannd ongeveer 40 minuten. Als de RB Münster - Rheine in het andere halfuur wordt gelegd, vooropgesteld dat dat kan, dan krijg je een 20/10 minuten overstap. Toch een stuk beter.
Ander voordeel om de RB Münster - Rheine door te trekken, is dat deze een veel kortere loop heeft en dus minder verstoringgevoelig is. Bad - Bentheim - Bielefeld is een flink eind en dus een stuk storinggevoeliger.

Dick van den Hoven

Dinsdag 15 okt 2013 - 10:31:48
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
De overstap in Rheine op de RE naar Braunschweig wordt er alleen maar slechter op dan: drie kwartier in plaats van een half uur. Ik zie meer in de integratie in Zp-Odz. Twee van de vier omlopen gaan dan met in Duitsland toegelaten materieel rijden tot Rheine (met een extra omloop erbij. Je bent dan om .26 in Rheine en vertrekt daar weer om .34, waarmee je veel mooiere aansluitingen hebt.


Dinsdag 15 okt 2013 - 10:34:06
NDS
NDS
Quote
dvdhoven (di 15 okt 2013 09:39:12 somda.nl): Zoals we allen weten, stopt de Grensland met ingang van de nieuwe dienstregeling www.tubantia.nl
In dit artikel werd een interessante andere optie genoemd voor een regionale verbinding Duitsland - Hengelo, nl doortrekken van de RB Münster - Rheine.
Volgens mij krijg je dan overbediening tussen Rheine en Bad Bentheim, als de RB Bad Bentheim - Bielefeld ook blijft rijden. Zo dik lijken de aantallen niet te zijn tussen Rheine en Bad Bentheim. Aan de andere kant, zou als de RB Münster - Rheine in het andere half uur wordt gelegd, de dramatische hoek-om overstap in Salzbergen van/naar het Emsland kunnen worden verbeterd.
Daar heb je nu vanuit het Emsland naar Bad Bentheim ongeveer 50 minuten overstap en vanuit Bad Bentheim naar het Emslannd ongeveer 40 minuten. Als de RB Münster - Rheine in het andere halfuur wordt gelegd, vooropgesteld dat dat kan, dan krijg je een 20/10 minuten overstap. Toch een stuk beter.
Ander voordeel om de RB Münster - Rheine door te trekken, is dat deze een veel kortere loop heeft en dus minder verstoringgevoelig is. Bad - Bentheim - Bielefeld is een flink eind en dus een stuk storinggevoeliger.
Nadeel is wel natuurlijk dat je daarmee "weer" Münster(westf.) bedient wat ook al via Enschede goed bereikbaar is.

Als de RB Bad Bentheim-Bielefeld kan worden door getrokken blijft de door jou genoemde overstap waarschijnlijk bagger maar bedien je ook Osnabrück, Herfort( belangerijk overstap knoop) en Bielefeld.

Dus ja Münster(westf.) zou ik niet zo snel warm voor lopen of je moet het echt voor het Emsland doen.

Groetjes Michiel

Laatst bewerkt door NDS op Dinsdag 15 okt 2013 om 10:35:49, reden: citaat ingevoegd

NDS(Neu Dalhausen Stadbahn); NDS mit uns kommen sie dort

Dinsdag 15 okt 2013 - 10:40:21
daniel81
daniel81
In het Zl-Es topic wordt een Duits artikel geciteerd waarin dit verhaal in een andere context staat.

www.asm-muenster.de

Prioriteit ligt bij electrificatie Münster - Es en ze houden de mogelijkheid open om ook Hgl - Bh te onderzoeken áls er nog eens EU-geld voor beschikbaar komt.

Dinsdag 15 okt 2013 - 10:47:39
NDS
NDS
Lijkt me op dit moment ook de meest slimme optie, de verbinding werkt, is druk en op bepaalde momenten weet men niet waar ze het volk moeten laten. Dat vergeleken met iets waarvan je moet gaan bedenken wat het beste zou kunnen gaan werken om de meeste reizigers te trekken dan weet ik wel waar ik m'n geld op zou zetten.

Groetjes Michiel

NDS(Neu Dalhausen Stadbahn); NDS mit uns kommen sie dort

Zaterdag 19 okt 2013 - 14:48:38
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
In de Eisenbahn Magazin 11/2013 staat een berichtje:
Het land Niedersachsen onderzoekt momenteel de reactivering op 25 spoorlijnen. Eerst had men een veel langere lijst, maar momenteel zijn er 25 overgebleven, waaronder de Bentheimer Eisenbahn. Daarvoor wordt aangegeven dat die goede kansen heeft. En daarmee komt het oorspronkelijke idee van de Grensland Expres weer boven water. Het lag in de bedoeling, die door te trekken naar Nordhorn. En als het personenvervoer gereactiveerd wordt op de Bentheimer, dan is een eventuele doortrekking naar Odz of Hgl best een optie. Je hebt dan geen spanningsprobleem meer, want ik zie nog niet snel een draad boven de Bentheimer verschijnen.
Overigens vraag ik me af welke vervoerspotentie die lijn heeft. Nordhorn is een redelijk grote plaats, maar de overige plaatsen zijn schattige dorpjes, maar of die nou zoveel vervoer opleveren? En ja, is Co - Twente via Bh aantrekkelijk? Op zich wel leuk, dat wel, maar reëel?

Dick van den Hoven

Zaterdag 19 okt 2013 - 15:25:17
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Nee via Marienberg is het veel korter. En dan is het al 1 uur en 30 minuten vanuit Hengelo. Via Bentheim zou om zijn en ik denk ook wel dat je dan langer onderweg bent.

Snelste methode om in Coevorden te komen, is hier gewoon de auto, iets minder dan een uur.


Zaterdag 19 okt 2013 - 16:04:44
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Tsja, dat lees ik vaker op Somda, auto is sneller. Maar er zijn ook mensen, die geen auto hebben.

Dick van den Hoven

Zaterdag 19 okt 2013 - 20:45:23
broek53
broek53
Tuurlijk, maar de vraag is uiteraard overal of er zoveel mensen geen auto hebben dat een per definitie peperdure treinexploitatie rendeert (lees: niet al te onwaarschijnlijk veel verlies maakt, want regionale stoptreinen renderen nooit of te nimmer).

Dinsdag 22 okt 2013 - 10:39:20
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
De Grensland Expres rijdt op 7 december al voor het laatst, een week voor de ingang van de nieuwe dienstregeling dus. De Regio Twente heeft namelijk de fout gemaakt om de concessie op 8 december (tweede zondag) in te laten gaan, in plaats van 15 december (zondag volgend op tweede zaterdag, de goede bepaling van datum). Syntus wil niet eerst een week volgens oude dienstregeling rijden, dus gaat deze trein er ook al vast uit.


Woensdag 27 nov 2013 - 22:50:54
waalkade
waalkade
Even een opwarmertje voor degenen die een DM90 in Bh willen zien.
Voor data zie hierboven.

Woensdag 27 nov 2013 - 23:04:18
bnv
bnv
En de 3436 die daarna terzijde gaat (staat niet in het lijstje van te reviseren stellen).

Donderdag 28 nov 2013 - 08:05:23
phantom
phantom
Youtube juniorfotograaf Flickr 35031078@N08
Quote
waalkade (wo 27 nov 2013 22:50:54 www.somda.nl): Even een opwarmertje voor degenen die een DM90 in Bh willen zien.
Voor data zie hierboven.
Volgens klopt er iets niet,zie geen link en geen data

Doe maar normaal,dan doe je al gek genoeg.

Donderdag 28 nov 2013 - 08:41:34
treintim
treintim
Geen data inderdaad, wel een datum.

Donderdag 28 nov 2013 - 12:48:49
Amazonous
Amazonous
Voor de mensen die echt de laatste rit willen zien, dat is de 20027/20026.

20027
Hgl v 19.33 (11)
Odz + 19.42 (2)
Bh a 19.54

20026
Bh v 20.10
Odz + 20.20 (1)
Hgl a 20.29 (2b)

Donderdag 05 dec 2013 - 16:03:00
seinhuis
seinhuis
De treinstel voor de grenslandexpress staat defect. Daarom rijd er in ieder geval vandaag een bus tussen Oldenzaal en Bad Bentheim.

Ik hoop dat de grenslandexpress nog terug komt, zodat aanstaande zaterdag de laatste rit gemaakt kan worden gemaakt.

Donderdag 05 dec 2013 - 16:31:48
mren
mren
Er zal altijd een laatste rit zijn

Donderdag 05 dec 2013 - 16:34:36
KvdLee
KvdLee
Flickr koendetreinman
In dit geval dan 'geweest zijn'.

Wordt donateur van de BSH! www.bsh-online.nl

Donderdag 05 dec 2013 - 18:11:17
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Quote
seinhuis (do 05 dec 2013 16:03:00 www.somda.nl): De treinstel voor de grenslandexpress staat defect. Daarom rijd er in ieder geval vandaag een bus tussen Oldenzaal en Bad Bentheim.

Ik hoop dat de grenslandexpress nog terug komt, zodat aanstaande zaterdag de laatste rit gemaakt kan worden gemaakt.
In het OD topic van vandaag, 5-12 is aangegeven, dat hij niet meer hersteld wordt.

Dick van den Hoven

Donderdag 05 dec 2013 - 18:13:45
marciekemp
marciekemp
Quote
seinhuis (do 05 dec 2013 16:03:00 somda.nl): De treinstel voor de grenslandexpress staat defect. Daarom rijd er in ieder geval vandaag een bus tussen Oldenzaal en Bad Bentheim.

Ik hoop dat de grenslandexpress nog terug komt, zodat aanstaande zaterdag de laatste rit gemaakt kan worden gemaakt.
De grenslandexpress staat met een motorolielekkage aan de kant en zal ook niet meer gerepareerd gaan worden. Oftewel hij heeft vandaag zijn laatste ritjes gemaakt!

Donderdag 05 dec 2013 - 19:10:14
Dre
Dre
Ehhh... vandaag heeft de trein 20001 (v. Hgl 06:33 uur) ook al niet meer gereden (zie twitteraccount www.twitter.com) . Trein 20026 van 4 december 2013 is derhalve de voorlopige laatste trein Bh-Odz-Hgl geweest.

T/m zaterdag rijdt er nog een busdienst tussen Odz en Hgl (die wordt door twee bussen uitgevoerd).

Donderdag 05 dec 2013 - 23:22:02
marciekemp
marciekemp
Aha ja dat wist ik niet ik dacht dat de 3436 vandaag nog gereden had voor het defect, maar goed het is voor het treinstel in ieder geval einde oefening...

Vrijdag 06 dec 2013 - 09:21:15
adital
adital
Toch lijkt er vandaag weer gewoon een Grensland Express te rijden. 3436 weer opgelapt of heeft men ander materieel geregeld?

Vrijdag 06 dec 2013 - 09:27:51
train85
train85
Volgens de AV (www.ns.nl) zou er wat moeten rijden ja.

Vrijdag 06 dec 2013 - 17:32:38
Dre
Dre
En het is zelfs de 3436 die "back among the living" is (Syntus heeft ook geen andere opties). Pendelt vandaag weer z'n baantjes Hgl-Bh

Vrijdag 06 dec 2013 - 22:52:58
thom
thom
Daarnaast had het stel toch hersteld moeten worden, als je iets terug levert aan de leasemaatschappij behoort het gewoon in dienstvaardige staat te zijn natuurlijk.

Vond het sowieso al knap dat men hier roept dat het ding niet meer op de baan zal komen, terwijl er waarschijnlijk nog geen monteur naar heeft kunnen kijken.

Daarnaast is een uitspraak van bv een Mcn "Die zullen we wel niet meer terug zien" via een paar monden al snel omgedraaid in een volledige waarheid dat het stel onherstelbaar zal zijn en nooit meer op de baan zal komen...

Laatst bewerkt door thom op Vrijdag 06 dec 2013 om 22:53:16

Zaterdag 07 dec 2013 - 00:01:00
seinhuis
seinhuis
Mocht de grensland-trein gemaakt zijn, dan is vandaag de laatste dag dat deze trein zal rijden.

De allerlaatste rit zal zijn:

20027
19.33 Hengelo (11)
19:42 Oldenzaal
19.54 Bad Bentheim

20026
20.10 Bad Bentheim
20.20 Oldenzaal
20.29 Hengelo (2b)

Zaterdag 07 dec 2013 - 07:34:12
martijn
martijn
Is ie weer stuk dan?

Zaterdag 07 dec 2013 - 09:09:33
abbm
abbm
Vandaag is de laatste dag voor de Grenslandexpress.

Zaterdag 07 dec 2013 - 10:33:32
mren
mren
En dat komt weer omdat vandaag de concessies van de Regio Twente ingaan en niet volgende week. De nieuwe drgl gaat in op de zondag volgend op de tweede zaterdag van december en dat is iets anders dan de tweede zondag van december.

Zaterdag 07 dec 2013 - 12:35:50
marciekemp
marciekemp
@thom dit werd gemeld op de interne syntus site dat de grenslandexpress niet meer zou rijden, maar onderhand kennen we syntus wel eerst het ene zeggen en dan het andere doen

Zaterdag 07 dec 2013 - 21:52:40
Dre
Dre
De trein die helaas geen succes mocht worden, de Grensland Express, is niet meer. Net zoals ik op 12.12.2010 een van de eersten was die om 8.43 uur in Oldenzaal instapte, zo was ik vanavond om 19.42 uur een van de laatste instappers richting Bad Bentheim. In Bentheim werd nog netjes gewacht op de vertraagde RegionalBahn uit Bielefeld alvorens om 20.13 uur voor de (voorlopig) laatste keer een trein uit Bentheim naar Oldenzaal vertrok.

Al toeterend werden de laatste kilometers (Hgl-)Odz-Bh en Bh-Odz(-Hgl) afgelegd. Daarbij aanwezig vele kaartverkopers die in de afgelopen drie jaren dienst hebben gedaan op de Grensland Express. Met het stoppen van de Grensland Express zien zij hun baan verdwijnen.

Nu is het afwachten naar het programma van eisen dat voor de Duitse concessie Teutoburger-Wald-Netz wordt opgesteld. Wellicht is het dan vanaf 10 december 2017 weer mogelijk om per trein direct van Oldenzaal naar Bad Bentheim te reizen per trein.

Zaterdag 07 dec 2013 - 22:25:02
bnv
bnv
Met een doorbinding van de Regionalbahn van Bielefeld- Bentheim naar Hengelo met bi-courante stellen bijvoorbeeld.
Zou een mooie en elegante oplossing zijn evenals dat gaat gebeuren op Arnhem-Emmerik en verder.
(zie ook de berichten daarover in dit topic in oktober).

Zondag 08 dec 2013 - 01:27:43
KvdLee
KvdLee
Flickr koendetreinman
Vlak voor d laatste rit werd er even een fotomoment gehouden met t personeel,waarbij de dienstdoende mcn een mooi boek aangeboden kreeg van een journalist. Vervolgens tijd om voor t laatst te vertrekken ri Bh. Ik moet zeggen, het was een spectaculaire rit. De voet van de mcn zat meer op het tyfoonpedaal dan er naast en iedereen was enthousiast. Mooie afsluiting van 3 jaar GE!

Wordt donateur van de BSH! www.bsh-online.nl

Zondag 08 dec 2013 - 11:14:13
dh3201
dh3201
Dat tyfoneren tijdens een laatste rit komt wel vaker voor. O.a. nog meegemaakt met het laatste treinrondje over de Zoetermeerlijn. Met één verschil: dat was rond 2 uur 's nachts

Shqiperise-lopers?

Zondag 08 dec 2013 - 11:19:43
rob46
rob46
Flickr /rob46/
Quote
KvdLee (zo 08 dec 2013 01:27:43 www.somda.nl): Vlak voor d laatste rit werd er even een fotomoment gehouden met t personeel,waarbij de dienstdoende mcn een mooi boek aangeboden kreeg van een journalist. Vervolgens tijd om voor t laatst te vertrekken ri Bh. Ik moet zeggen, het was een spectaculaire rit. De voet van de mcn zat meer op het tyfoonpedaal dan er naast en iedereen was enthousiast. Mooie afsluiting van 3 jaar GE!
Geen krans of ander uiterlijk vertoon op het treinstel.?

57 jaar OV-fotografie.

Zondag 08 dec 2013 - 12:17:42
KvdLee
KvdLee
Flickr koendetreinman
Op de in het vuil geschreven leuzen na niks helaas..

Wordt donateur van de BSH! www.bsh-online.nl

Zondag 08 dec 2013 - 13:41:08
aarclay
aarclay
Twitter AarClay Facebook arienclaij Youtube TreinenWeb Flickr 57636621@N03
Zou anders wel leuk zijn geweest dat ze een groot papieren vel aan de wand hadden gehangen waarop iedereen afscheid kon nemen van de trein.

Bij de Houtense Lightrail mocht iedereen met vingerverf aan de slag om handafdrukken op het treinstelletje te plaatsen.

Choo choo.....

Maandag 09 dec 2013 - 22:11:40
frer
frer
Men is snel met opruimen; de verrijdbare instapbruggen op het perron in Bh zijn al weggehaald.

Maandag 09 dec 2013 - 22:40:31
aarclay
aarclay
Twitter AarClay Facebook arienclaij Youtube TreinenWeb Flickr 57636621@N03
Wat dacht je dan? 'Kom, laten we die nog even lekker staan?'
;)

Choo choo.....

Dinsdag 10 dec 2013 - 11:12:42
rolandrail
rolandrail
Flickr 44293295@N02
Treinstel is ook al de bestickering kwijt.

Dinsdag 10 dec 2013 - 21:43:29
seinhuis
seinhuis
Quote
dh3201 (zo 08 dec 2013 11:14:13 somda.nl): Dat tyfoneren tijdens een laatste rit komt wel vaker voor. O.a. nog meegemaakt met het laatste treinrondje over de Zoetermeerlijn. Met één verschil: dat was rond 2 uur 's nachts
Ook de laatste tramrit van Houten naar Castellum ging voor de omgeving niet onopgemerkt aan toe.

Ach, wat maakt die 1ne keer uit?

Maandag 17 mrt 2014 - 17:33:12
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
De Regio Twente wil per jaar 400.000 euro steken in het doortrekken van de RB Bielefeld-Bad Bentheim. Dat zou dan vanaf december 2017 moeten gebeuren, als daarvan de nieuwe concessie ingaat. Het is wel afhankelijk van of er ook andere (ministerie, provincie en de Duitsers) mee willen betalen: regiotwente.nl


Maandag 17 mrt 2014 - 18:51:39
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Ach wat leuk, daar gaat het materieelspeculaas weer.

Maandag 17 mrt 2014 - 21:23:49
bnv
bnv
Een behoorlijk bedrag maar het geld zal ook wel gaan zitten in de aanschaf van een aantal bicourante stellen en zal het niet alleen een bijdrage in de exploitatiekosten zijn.
Dat eerste is dan overigens een eenmalige uitgave om de investeringen in die stellen te kunnen financieren. Daar zullen ze toch geld voor neer moeten tellen lijkt mij zo. maar als dat bedrag van vier ton per jaar alleen voor de dagelijkse exploitatie is, dan is het wel erg veel.

Toch goed dat zoiets weer van de grond komt. Weliswaar is er relatief minder vraag op deze verbinding dan Es-Gronau en verder, maar een doorgaande verbinding zal veel beter gaan functioneren dan door alleen met een DM 90 op en neer te pendelen tussen Hgl en Bh.
Misschien afgekeken van Arnhem-Emmerik waar dat ook tzt. van start gaat?

Laatst bewerkt door bnv op Maandag 17 mrt 2014 om 21:32:57

Maandag 31 mrt 2014 - 10:49:24
FourRoses
FourRoses
Vandaag nog wat (Duits) nieuws : www.gn-online.de

Maandag 31 mrt 2014 - 15:49:19
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Klinkt heel goed!

Dick van den Hoven

Maandag 31 mrt 2014 - 22:39:16
charta
charta
Die 750 reizigers per dag vind ik wel heel erg optimistisch. Misschien dat het in de zomer nog wat oplevert met een stop in De Lutte en Gildehaus, zodat fietsers en wandelaars daar kunnen in- en uitstappen. Maar als uurdienst die als stoptrein doorrijdt richting Bielefeld zal het alleen van het lokale grensverkeer niet kunnen bestaan.

Dinsdag 01 apr 2014 - 10:29:10
bnv
bnv
Niet zo pessimistisch. Op dit moment is er niets op het terrein van lokaal grensverkeer en verder. Die DM 90 allleen kon het niet trekken want alleen maar aangewezen op lokaal verkeer Hgl-Bh.
Een doorgaaande verbinding zal zeker meer reizigers trekken. Trek een vergelijking met Ah-Emmerik en verder. Daar is nu ook niets en er is zeker potentieel.
Al met al: wil je vraag naar vervoer hebben zal je eerst vraag moeten scheppen. Waarvan acte.

Dinsdag 01 apr 2014 - 12:42:10
jeanne
jeanne
Maar ook een goede tariefstelling, zonder de dure grenstoeslagen, zal daar aan bijdragen.

Jeanne Kok

Dinsdag 01 apr 2014 - 16:34:15
sjoerd
sjoerd
Quote
charta (ma 31 mrt 2014 22:39:16 www.somda.nl): Die 750 reizigers per dag vind ik wel heel erg optimistisch. Misschien dat het in de zomer nog wat oplevert met een stop in De Lutte en Gildehaus, zodat fietsers en wandelaars daar kunnen in- en uitstappen. Maar als uurdienst die als stoptrein doorrijdt richting Bielefeld zal het alleen van het lokale grensverkeer niet kunnen bestaan.
Laten we nu niet bij elke boom gaan stoppen; dan jaag je juist klanten weg. Het moet handiger zijn om de trein te nemen dan de auto. Die wandelaars en fietsers in het buitenseizoen hebben de trein voor hun doel echt niet nodig.

Dinsdag 01 apr 2014 - 16:56:48
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Dat zie je - mijns inziens - verkeerd. Juist bij fietsers was de Grensland flink populair. Odz - Bh is 18 km en dat is een aardig stukkie. Nu gingen veel mensen vanuit Odz en Hgl naar Bh en dan terug of omgekeerd afhankelijk van de wind.
Het kwam geregeld voor dat het hele staplein vol stond met fietsen.
De VVV in Odz promoote de Grensland ook actief voor fietsers.
Persoonlijk betreur ik het einde van de Grensland. Die maakte het mogelijk dat ik in het Emsland kon fietsen en nu wordt dat een stuk lastiger.
Maar stoppen in De Lutte en Gildehaus is onzin.
Als het nu ook nog lukt om op de Bentheimer weer personenverkeer te krijgen, kan een Grensland daar ook van profiteren en omgekeerd. De Bentheimer is zelf al aan het investeren in de infra om reactivatie van het personenverkeer mogelijk te maken. Nu nog hopen dat het land Niedersachsen de BE uitkiest uit de lijst met te reactiveren baanvakken. De kansen staan tot dusver goed.

Dick van den Hoven

Dinsdag 01 apr 2014 - 21:05:13
sjoerd
sjoerd
Met alle respect voor de fietsers en wandelaars, maar voor hen kan men, zoals ook gebleken is, geen treindienst handhaven. Daarvoor zijn toch echt meer reizigers nodig en die gaat men niet hoofdzakelijk in de toeristische hoek opzoeken.

Dinsdag 01 apr 2014 - 21:39:03
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Meeste mensen hebben toch een E-bike, dus tegenwind maakt tegenwoordig ook niet uit. Vroeger fietste ik trouwens regelmatig van Borne naar Bentheim om te spotten. Ritje van 34 km heen en 34 terug. Heerlijk om te doen in de zomer


Woensdag 02 apr 2014 - 12:52:16
FourRoses
FourRoses
Quote
jeanne (di 01 apr 2014 12:42:10 somda.nl): Maar ook een goede tariefstelling, zonder de dure grenstoeslagen, zal daar aan bijdragen.
Sowieso, die grenstoeslagen.. Stamt dat niet uit de tijd dat de grensposten nog werden bemand door norse mannen met glimmende hoge laarzen? De grens tussen Nederland en Duitsland is niet meer dan een ander beleidsgebied. Met andere modaliteiten zoals fiets, auto etc. betaal je immers ook geen toeslag.

Woensdag 02 apr 2014 - 14:21:37
NDS
NDS
Quote
charta (ma 31 mrt 2014 22:39:16 somda.nl): Die 750 reizigers per dag vind ik wel heel erg optimistisch. Misschien dat het in de zomer nog wat oplevert met een stop in De Lutte en Gildehaus, zodat fietsers en wandelaars daar kunnen in- en uitstappen. Maar als uurdienst die als stoptrein doorrijdt richting Bielefeld zal het alleen van het lokale grensverkeer niet kunnen bestaan.
Wat rijd er nu vanuit Bad Bentheim?,.............juist een RB eens per uur naar Bielefeld, dus maak je over dat gedeelte Bad Bentheim-Bielefeld maar geen zorgen.

Groetjes Michiel

NDS(Neu Dalhausen Stadbahn); NDS mit uns kommen sie dort

Donderdag 03 apr 2014 - 10:47:55
martinc
martinc
Klopt helemaal. En laat die trein daar nu een keertijd hebben van meer dan 50 minuten. Dit was ook de reden om te kijken of deze trein niet door kan rijden. Qua exploitatie een kleine toename van de kosten, maar wel vanuit Hengelo straks ieder uur een directe trein naar Biedefeld. Voor het doorrijden wordt er wel een bijdrage gevraagd van de regionale overheden.

Donderdag 03 apr 2014 - 12:02:07
bnv
bnv
Kleine toename kosten......................
Wellicht in de exploitatiekosten maar nog niet in de noodzakelijke investeringsksoten voor een aantal bicourante stellen. Daar zal de Provincie Overijssel voor moeten dokken, al is het maar gedeeltelijk.
En voor diezelfde provincie staan momenteel meer investeringen in het OV te wachten zoals de geplande electrificatie Zwolle-Wierden.
Wellicht is er nu nog geld voordat bezuinigingen in de provinciale budgetten hun aanslag plegen. Tenzij het natuurlijk een bewuste keuze is.

Donderdag 03 apr 2014 - 12:22:58
waalkade
waalkade
Dat er een 1500 volt bovenleiding hangt richting grens is geen keuze van de provincie geweest.
Het lijkt me reëel dat het rijk hierin bijdraagt.

Donderdag 03 apr 2014 - 12:30:56
nohab
nohab
Flickr bvisser
Door wie een besluit uit 1920 is genomen is op deze schaal niet relevant.

Van het concert des levens heeft niemand het program (Toon Hermans).

Donderdag 03 apr 2014 - 12:42:51
waalkade
waalkade
In 1920 had je nog geen grenzeloos Europa, nu wel.

Donderdag 03 apr 2014 - 13:02:30
bnv
bnv
Quote
waalkade (do 03 apr 2014 12:22:58 www.somda.nl): Dat er een 1500 volt bovenleiding hangt richting grens is geen keuze van de provincie geweest.
Het lijkt me reëel dat het rijk hierin bijdraagt.
Bepalend is de financiele verhouding tussen het Rijk en NS over de financiering in de kosten van aanschaf materieel.
Die heb ik in detail zo niet paraat maar als de verantwoordelijkheid voor het regionaal vervoer is overgegaan naar de provincie is de provincie ook verantwoordelijk voor de kosten voor instandhouding (lees: investeringen)en de exploitatie daarvan. Zou kunnen dat het Rijk hierin nog een (klein) aandeel heeft maar dat is mij verder niet bekend.
Let even op en maak een vergelijking met de rol van de Provincie Gelderland voor wat betreft de aanschaf van bi(tri)courante stellen voor de regionale dienst Arnhem-Emmerik en verder.

Donderdag 03 apr 2014 - 13:03:31
broek53
broek53
Quote
waalkade (do 03 apr 2014 12:22:58 www.somda.nl): Dat er een 1500 volt bovenleiding hangt richting grens is geen keuze van de provincie geweest.
Het lijkt me reëel dat het rijk hierin bijdraagt.
Neen, maar het soort beveiliging en de treinbeïnvloeding ook niet. Sterker: het feit dat er daar een spoorlijn werd aangelegd, was ook geen keus van de provincie

Donderdag 03 apr 2014 - 13:40:45
waalkade
waalkade
Quote
bnv (do 03 apr 2014 13:02:30 www.somda.nl):
Quote
waalkade (do 03 apr 2014 12:22:58 www.somda.nl): Dat er een 1500 volt bovenleiding hangt richting grens is geen keuze van de provincie geweest.
Het lijkt me reëel dat het rijk hierin bijdraagt.
Bepalend is de financiele verhouding tussen het Rijk en NS over de financiering in de kosten van aanschaf materieel.
Die heb ik in detail zo niet paraat maar als de verantwoordelijkheid voor het regionaal vervoer is overgegaan naar de provincie is de provincie ook verantwoordelijk voor de kosten voor instandhouding (lees: investeringen)en de exploitatie daarvan. Zou kunnen dat het Rijk hierin nog een (klein) aandeel heeft maar dat is mij verder niet bekend.
Let even op en maak een vergelijking met de rol van de Provincie Gelderland voor wat betreft de aanschaf van bi(tri)courante stellen voor de regionale dienst Arnhem-Emmerik en verder.
Wat dat betreft liggen er wel kansen.
Reken maar dat men graag van het omschakelen van de bovenleiding in Bad Bentheim af wil.
Daarbij een seinverdichting tussen Oldenzaal en Bad Bentheim zal ook wel moeten wanneer de "Noord-Oost" voor het goederenverkeer doorgaat.
Alleen jammer dat de lijn aan de Duitse zijde een paar keer wisselt tussen NRW en Niedersachsen, dat is weer een extra partij die roet in het eten kan gooien.

Donderdag 03 apr 2014 - 15:18:50
nohab
nohab
Flickr bvisser
Quote
waalkade (do 03 apr 2014 12:42:51 www.somda.nl): In 1920 had je nog geen grenzeloos Europa, nu wel.
En? En zo grenzenloos is Europa niet.

Van het concert des levens heeft niemand het program (Toon Hermans).

Donderdag 03 apr 2014 - 18:27:09
seinhuis
seinhuis
Is het niet een idee om 15 kV wisselspanning door te trekken tot Hengelo (laatste stukje enkelsporig met een spanningssluis op het andere spoor voor internationale (goederen)treinen? Dan kan je de trein die nu in Bad Bentheim keert door laten rijden naar Hengelo.

Donderdag 03 apr 2014 - 18:40:10
sjoerd
sjoerd
Heb ik een tijd geleden hier ook al eens gesuggereerd, inclusief halteren op spoor 1 te Hengelo met nieuw eerste perron.

Donderdag 03 apr 2014 - 20:17:50
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Kom je dan niet in de knoop met de ATB, daarom ook geen 15 kV tussen Em en Zv maar 25 kV!

Donderdag 03 apr 2014 - 20:18:55
dh3201
dh3201
Als er in Nederland iets omgeklust wordt naar een andere spanning dan wordt dat enkel 25kV/50Hz. Iets anders schijnt ProRail niet te kennen...

Shqiperise-lopers?

Donderdag 03 apr 2014 - 20:50:31
gvttreinen
gvttreinen
Flickr 47909016@N03
Terwijl er bij Prorail gedachtens zijn om naar 3 kV over de gaan maar dat is een andere topic.

Donderdag 03 apr 2014 - 23:40:05
thom
thom
Quote
waalkade (do 03 apr 2014 12:22:58 somda.nl): Dat er een 1500 volt bovenleiding hangt richting grens is geen keuze van de provincie geweest.
Het lijkt me reëel dat het rijk hierin bijdraagt.
Wees blij, anders had misschien elke provincie al een andere bovenleiding spanning gehad...

Vrijdag 04 apr 2014 - 06:49:50
mdeen
mdeen
Quote
gvttreinen (do 03 apr 2014 20:17:50 somda.nl): Kom je dan niet in de knoop met de ATB, daarom ook geen 15 kV tussen Em en Zv maar 25 kV!
15kV en 25kV hebben allebei dezelfde problemen met ATB. Ook met 25kV 50Hz is ATB niet mogelijk. Maar ook detectie met (75Hz) spoorstroomlopen kan problematisch zijn (al weet ik niet of dat op Hgl - Bh ligt).
Maar ombouwen zul je het traject iig, en of je dan 15kV of 25kV gebruikt is voor de beveiliging dan geen issue meer.

Vrijdag 04 apr 2014 - 10:13:36
daniel81
daniel81
Het verbaast me dat noch hier noch in de politiek niet al een veel simpeler variant is langsgekomen: het toestaan van Ländertickets in de IC vanaf Hgl, liefst tot aan Osnabrück maar in elk geval tot Rheine.
Aangezien de 140/240 een strakke twee-uursdienst rijdt, lijkt me dit een heel goede oplossing. En ook bij DB bespreekbaar, aangezien op diverse andere trajecten deze maatregel inmiddels ook is ingevoerd (ik meen op de lijnen Bremen-Emden en Dortmmund-Paderborn-Warburg)

Voor de enkeling die van Odz naar Bh wil is de buurtbus uit de link van dvdhoven een prima alternatief.

Vrijdag 04 apr 2014 - 16:47:45
kleine_man
kleine_man
Ik vrees dat de DB het probleem niet zozeer zal zijn. HiSpeed zal er meer problemen mee hebben, want dan kunnen ze minder mensen pet ICE vervoeren.

Vrijdag 04 apr 2014 - 19:32:29
daniel81
daniel81
Die volg ik niet helemaal. ICE rijdt tussen Arnhem en Oberhausen en de 14x/24x rijdt Hengelo - Berlijn.
Reizigers richting Ruhrgebied kunnen nu al met Ländertickets via Es en Vl de ICE omzeilen.
Het enige is dat een deel van de huidige reizigers van de 140 dus met goedkopere kaartjes kan gaan reizen, en daar zullen NS en DB dan een compensatie voor krijgen, betaald door NRW, Niedersachsen en Overrijsel. Maar da's naar mijn bescheiden mening een stuk goedkoper dan meerspanningstreinstellen aanschaffen en extra treinen te rijden.

Vrijdag 04 apr 2014 - 20:30:15
fred67nl
fred67nl
Quote
sjoerd (di 01 apr 2014 21:05:13 www.somda.nl): Met alle respect voor de fietsers en wandelaars, maar voor hen kan men, zoals ook gebleken is, geen treindienst handhaven. Daarvoor zijn toch echt meer reizigers nodig en die gaat men niet hoofdzakelijk in de toeristische hoek opzoeken.
Waarbij voor die doelgroep ook de weersomstandigheden meespelen of ze wel of niet die trein gaan gebruiken. Aangezien men over het weer geen controle over heeft, kan je ook niet garanderen dat er dus dagelijks genoeg fietsers en wandelaars mee gaan om zo een stabiel reizigersaantal te krijgen. Want zeg nu zelf, wandelen of fietsen met regen en/of wind is niet zo prettig.

Vrijdag 04 apr 2014 - 21:47:42
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Voor Fietsers, heeft de Bentheimer Eisenbahn een hele mooie oplossing.

De "fietsenbus" www.flickr.com
www.kompetenzzentrum-radverkehr.de
www.grafschaft-bentheim-tourismus.de

Nu alleen nog even een verbinding maken met Oldenzaal.

Laatst bewerkt door edje op Vrijdag 04 apr 2014 om 21:50:59


Vrijdag 04 apr 2014 - 23:34:36
charta
charta
Quote
charta (ma 31 mrt 2014 22:39:16 www.somda.nl): Die 750 reizigers per dag vind ik wel heel erg optimistisch. Misschien dat het in de zomer nog wat oplevert met een stop in De Lutte en Gildehaus, zodat fietsers en wandelaars daar kunnen in- en uitstappen. Maar als uurdienst die als stoptrein doorrijdt richting Bielefeld zal het alleen van het lokale grensverkeer niet kunnen bestaan.
Een wat late reactie naar degenen die op mijn hierboven staande bericht hebben gereageerd: een treinverbinding Hgl-Odz-Bh is gewoon onrendabel. Die grensovergang is voor lokaal verkeer nooit van betekenis geweest en zal het ook nooit worden - niet over de weg en niet over het spoor, tenzij het gekoppeld kan worden aan een snelle verbinding richting Osnabrück en Hannover, maar niet aan een RB naar Bielefeld.

Zaterdag 05 apr 2014 - 01:27:36
Frontier
Frontier
Al die omslachtige plannen, gewoon de 31200 doortrekken van Odz naar Bh.

'Every year donkeys and mules kill more people than plane crashes'

Zaterdag 05 apr 2014 - 09:45:30
waalkade
waalkade
Met een chippaal op een stukje tot 76cm verhoogd perron in Bh.
Ik heb zoiets wel meer gezien in Duitsland, daar zit de S-Bahn ook op een andere perronhoogte als de rest van de treinen.

Zaterdag 05 apr 2014 - 09:56:55
dh3201
dh3201
Als het toch maar om een handje vol reizigers gaat, kan er dan niet gewoon met een bus worden begonnen?
Dan heb je geen technisch geneuzel over de infra. Het asfalt ligt er al en je hebt niks van doen met ATB, Indusi, bovenleidingspanning, bovenleidingsstroomsoort, bovenleidingsfrequentie en weet ik niet wat nog meer.

Shqiperise-lopers?

Zaterdag 05 apr 2014 - 10:04:14
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Een bus is alleen nog onaantrekkelijker dan dat de Grensland was: net zoveel overstappen, maar langere reistijd en mensen willen gewoon niet een stuk met de bus moeten middenin hun reis.


Zaterdag 05 apr 2014 - 10:07:45
V64
V64
En vergeet het meenemen van fietsen niet.

Zaterdag 05 apr 2014 - 10:17:34
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Quote
Frontier (za 05 apr 2014 01:27:36 somda.nl): Al die omslachtige plannen, gewoon de 31200 doortrekken van Odz naar Bh.
Je kunt hem zelfs 1x per uur doortrekken van Odz naar Rheine met 5 ipv de 4 omlopen die er nu zijn. Twee daarvan komen ook nog eens niet over de grens, dus je kunt in principe met drie Indusi-stellen de dienst uitvoeren. In Oldenzaal kun je als je met twee stellen rijdt het achterste stel aftrappen en hier direct de trein uit Duitsland weer mee combineren, zodat je nooit met twee stellen de grens over hoeft (die komen toch niet vol voorlopig).

In Rheine zou je (met stops in De Lutte, Gildehaus, Bentheim, Schüttorf en Salzbergen) om .26 aankomen, mooi op tijd voor de RE naar Hannover van .38. Terug net zo'n mooie aansluiting: RE komt binnen om .23, en de 31200 vertrekt om .34

Op deze manier creëer je voor inwoners van Bentheim ook meteen een goede overstap op de RE in Rheine, nu is dat namelijk ruim een half uur (niet echt aantrekkelijk vind ik)


Zaterdag 05 apr 2014 - 10:57:45
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Opmerkelijk dat iedereen naar het oosten kijkt. Ik kijk ook naar het noorden en vraag me af of er een betere aansluiting op de Emsland lijn is. Die is nu ook bagger, nl 40 en 50 minuten tussen Emsland en WFB in Salzbergen. Als die aansluiting verbetert, kun je ook hoek-om verkeer generen. Nou ja, de Emsland wordt over een tijdje door de WFB geëxploiteeerd, dus wie weet.

Dan nog een opmerking over het gebruik van de ICB.
De perrons in Bad Bentheim en Salzbergen zijn laag en dus is de ICB daar een rijdende berg en voor fietsers bijna niet te doen. Ik spreek uit ervaring, een tijd terug vaker bij Gronau de grens over en dan met een 624 Duitsland in. De trein uit- en in is dan een vreselijke toer. Ik was blij dat de Talent de 624 verving.

Dick van den Hoven

Zaterdag 05 apr 2014 - 11:20:06
dh3201
dh3201
Quote
V64 (za 05 apr 2014 10:07:45 www.somda.nl): En vergeet het meenemen van fietsen niet.
Dat hoeft toch geen probleem te zijn?:
Quote
edje (vr 04 apr 2014 21:47:42 www.somda.nl): Voor Fietsers, heeft de Bentheimer Eisenbahn een hele mooie oplossing.

De "fietsenbus" www.flickr.com
www.kompetenzzentrum-radverkehr.de
www.grafschaft-bentheim-tourismus.de

Nu alleen nog even een verbinding maken met Oldenzaal.


Shqiperise-lopers?

Zaterdag 05 apr 2014 - 23:05:45
charta
charta
Quote
dvdhoven (za 05 apr 2014 10:57:45 www.somda.nl): Opmerkelijk dat iedereen naar het oosten kijkt. Ik kijk ook naar het noorden en vraag me af of er een betere aansluiting op de Emsland lijn is. Die is nu ook bagger, nl 40 en 50 minuten tussen Emsland en WFB in Salzbergen. Als die aansluiting verbetert, kun je ook hoek-om verkeer generen. Nou ja, de Emsland wordt over een tijdje door de WFB geëxploiteeerd, dus wie weet.

Dan nog een opmerking over het gebruik van de ICB.
De perrons in Bad Bentheim en Salzbergen zijn laag en dus is de ICB daar een rijdende berg en voor fietsers bijna niet te doen. Ik spreek uit ervaring, een tijd terug vaker bij Gronau de grens over en dan met een 624 Duitsland in. De trein uit- en in is dan een vreselijke toer. Ik was blij dat de Talent de 624 verving.
De enige redelijk grote plaats aan de Emslandlinie is Lingen. Ik heb nu niet direct het idee dat Bentheim-Lingen zo'n veel gevraagde relatie is. Bentheimers zijn meer georienteerd op Rheine en Nordhorn. Voor die enkele fietser die af en toe in het Emsland gaat fietsen, zal de dienstregeling niet worden aangepast.

Zondag 06 apr 2014 - 01:42:09
scooter
scooter
Meppen,Papenburg,Leer,Emden....

Zondag 06 apr 2014 - 07:50:58
kleine_man
kleine_man
Quote
daniel81 (vr 04 apr 2014 19:32:29 www.somda.nl): Die volg ik niet helemaal. ICE rijdt tussen Arnhem en Oberhausen en de 14x/24x rijdt Hengelo - Berlijn.
Reizigers richting Ruhrgebied kunnen nu al met Ländertickets via Es en Vl de ICE omzeilen.
Het enige is dat een deel van de huidige reizigers van de 140 dus met goedkopere kaartjes kan gaan reizen, en daar zullen NS en DB dan een compensatie voor krijgen, betaald door NRW, Niedersachsen en Overrijsel. Maar da's naar mijn bescheiden mening een stuk goedkoper dan meerspanningstreinstellen aanschaffen en extra treinen te rijden.
De NS wil graag alle reizigers naar Duitsland in de ICE hebben ongeacht waar ze naar toe gaan, tenminste dit was enkele jaren geleden het beleid. Dat ging heel ver en heb het zelf aan den lijve mogen ondervinden. In Duisburg kan je overstappen op de ICE naar Berlijn. Hier zitten genoeg mensen die weten dat deze trein rijdt....... Hoe het nu gaat weet ik niet, ik bestel geen treinkaartjes meer bij NS voor internationale treinreizen.

De IC Amsterdam - Berlijn rijdt op verzoek van de DB die er veel voor over heeft. Zo rijdt de trein in de reguliere IC dienst, is langer dan de DB wenst (9 bakken ipv 6) en mocht de trein afwijkend naar Schiphol rijden "omdat dat de NS beter uitkwam".

Het verbeteren van de dienstverlening (bijv andere tarieven te accepteren) op de IC naar Berlijn is in de ogen van NS dus negatief voor de ICE.

Je kan beter crimineel zijn dan arts................ Voorkomen is beter dan genezen

Maandag 07 apr 2014 - 06:52:36
mdeen
mdeen
Quote
kleine_man (zo 06 apr 2014 07:50:58 somda.nl):
Quote
daniel81 (vr 04 apr 2014 19:32:29 www.somda.nl): Die volg ik niet helemaal. ICE rijdt tussen Arnhem en Oberhausen en de 14x/24x rijdt Hengelo - Berlijn.
Reizigers richting Ruhrgebied kunnen nu al met Ländertickets via Es en Vl de ICE omzeilen.
Het enige is dat een deel van de huidige reizigers van de 140 dus met goedkopere kaartjes kan gaan reizen, en daar zullen NS en DB dan een compensatie voor krijgen, betaald door NRW, Niedersachsen en Overrijsel. Maar da's naar mijn bescheiden mening een stuk goedkoper dan meerspanningstreinstellen aanschaffen en extra treinen te rijden.
De NS wil graag alle reizigers naar Duitsland in de ICE hebben ongeacht waar ze naar toe gaan, tenminste dit was enkele jaren geleden het beleid.
Als dat zo is (niet dat ik het betwijfel) zou NS veel meer moeten inzetten op verleggen van het pad van de ICE. Nu heb je in Duisburg een -4 aansluiting van de ICE naar Frankfurt op de ICE naar Berlijn. Laat de ICE 10 minuten eerder vertrekken en je hebt een veel aantrekkelijkere verbinding.
Dan krijg je zelfs voor Asd en reis die even lang duurt als met de rechtstreekse IC. Vanuit Ut (vanwaar je sowieso moet overstappen als je naar Berlijn wil) is het dan sneller.

Maandag 07 apr 2014 - 12:33:19
daniel81
daniel81
Laten we even teruggaan naar waar het allemaal om begon: het verbeteren van het aanbod voor regionale reizigers in de grensstreek.
Dat heeft 0,0 te maken met de ICE, want een reiziger van Hgl naar Bh heeft niets aan een ICE Ah-Duisburg.

Donderdag 24 apr 2014 - 10:42:28
SchuurB
SchuurB
Dit staat vandaag in de Tubantia: www.tubantia.nl

Donderdag 24 apr 2014 - 10:52:29
daniel81
daniel81
Ik zie een heleboel getallen als exploitatiebijdrage, maar wat kost het ombouwen van de Flirts? Of gaat er in 2017 een nieuwe concessie met nieuw materieel in?

Donderdag 24 apr 2014 - 11:49:09
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Zie o.a. daarvoor de info van de Provincie: spoornieuws.nl

Laatst bewerkt door dennistd op Donderdag 24 apr 2014 om 11:57:19


Donderdag 24 apr 2014 - 23:08:32
jeanne
jeanne
De staten hebben slechts bij monde van een motie www.overijssel.nl/publish/pages/140746/m8_buursink_c_s_-_brief_gs_inzake_treindienst_hengelo-bielefeld-uitwerking_motie_buursink.pdf het college van GS gevraagd om de kansen die de Duitse aanbesteding bied niet te laten lopen. In de motie is ook aangegeven waar de eventueel dekking gevonden moet worden voor een besluit. Een besluit van de staten vraag namelijk veel meer tijd en die kan niet tijdig worden geproduceerd, omdat het aanbesteding traject in Duitsland al op zeer korte termijn start moet gaat. Overigens hebben de staten er best nog wel wat moeite mee, maar willen ook niet nog eens 15 jaar moeten wachten op een volgend moment. Juist omdat men vreest dat een de lokale verbinding geheel weg zal vallen, als er in Bad Bentheim niet meer van locomotief gewisseld moet worden. Formeel is er dus nog niets besloten, maar dat besluit zal later heus nog wel komen.

Laatst bewerkt door jeanne op Zaterdag 26 apr 2014 om 13:00:17

Jeanne Kok

Donderdag 24 apr 2014 - 23:19:54
edje
edje
Flickr spoorkeerl
In de Info van de provincie, zie ik staan dat er aanpassingen moet komen in Hengelo aan de perrons en seinen, nou vraag ik me af. Wat moet er veranderd worden ?


Donderdag 24 apr 2014 - 23:23:03
kleine_man
kleine_man
Quote
daniel81 (do 24 apr 2014 10:52:29 www.somda.nl): Ik zie een heleboel getallen als exploitatiebijdrage, maar wat kost het ombouwen van de Flirts? Of gaat er in 2017 een nieuwe concessie met nieuw materieel in?
Ik ken niet direct de eisen voor de nieuwe concessie. Het belangrijkste punt is wie de treinen gaat financieren.

Is dat Niedersachsen (LNVG) dan is de kans groot dat dit nieuw materieel is.

Gaat een vervoerder de treinen financieren dan zou deze kunnen aanhaken op Eigen uitstaande raamovereenkomsten (Arriva en DB hebben bijvoorbeeld diverse raamovereenkomsten lopen).

Bij het bestellen kan je opnemen dat dit makkelijk om te bouwen is. Deze kosten zullen ook terechtkomen bij Overijsel. Gezien het risicomijdend gedrag in Nederland...........

Je kan beter crimineel zijn dan arts................ Voorkomen is beter dan genezen

Vrijdag 25 apr 2014 - 00:03:02
jeanne
jeanne
Quote
kleine_man (do 24 apr 2014 23:23:03 www.somda.nl):
Bij het bestellen kan je opnemen dat dit makkelijk om te bouwen is. Deze kosten zullen ook terechtkomen bij Overijssel. Gezien het risicomijdend gedrag in Nederland...........
Daar is hier geen sprake van omdat Overijssel een keuze maakt, zij het dat de staten er wel veel moeite mee hebben gezien de eerder dit jaar gemaakte bezuinigingskeuzes op het OV in Overijssel. Het is Ja of Nee en geen ja, maar.

Jeanne Kok

Vrijdag 25 apr 2014 - 01:02:09
Frontier
Frontier
Quote
edje (do 24 apr 2014 23:19:54 www.somda.nl): In de Info van de provincie, zie ik staan dat er aanpassingen moet komen in Hengelo aan de perrons en seinen, nou vraag ik me af. Wat moet er veranderd worden ?
Het perron zal wel verlaagd moeten worden naar Duitse maatstaven, daar kunnen ze dan mooi het zakspoortje voor nemen, dat ligt er anders toch maar werkloos bij. Wat er aan de seinen veranderd zou moeten worden is mij ook een raadsel eerlijk gezegd.

'Every year donkeys and mules kill more people than plane crashes'

Vrijdag 25 apr 2014 - 08:49:06
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Ik vraag me af of het perron verlaagd moet worden. In Enschede is spoor 4 ook niet verlaagd en de Talenten hebben dezelfde norm als de Flirten qua instap. En ook in Münster zijn de perrons (pas vernieuwd) gewoon hoog.
En is er niet een Europese norm van 76cm BS?

Dick van den Hoven

Vrijdag 25 apr 2014 - 09:42:13
daniel81
daniel81
Misschien een heel domme vraag, maar zou het niet goedkoper zijn om in plaats van bicourant materieel, de spanningssluis in Hgl te leggen?

Vrijdag 25 apr 2014 - 10:57:40
sik214
sik214
Kan, maar dan moet je een apart zijperron aanleggen om geen spannings-kruisingen te krijgen.
Daarbij wordt voor 1.500v-materieel Bh dan onbereikbaar (o.a. ICB en goederenvervoerder die met dat materieel straks ook al niet meer naar Em kunnen).

Vrijdag 25 apr 2014 - 12:04:28
broek53
broek53
Bij Zevenaar is de grens door Prorail volledig gesloten voor de Duitse bovenleidingspanning, dus ik denk niet dat ze 'm bij deze grensovergang ineens ver landinwaarts zullen gedogen.

Vrijdag 25 apr 2014 - 14:55:05
gummbahla
gummbahla
Bovendien lijkt me deze oplossing niet goedkoper te zijn dat het ombouwen van een paar treinen.

Vrijdag 25 apr 2014 - 22:38:50
charta
charta
Quote
daniel81 (vr 25 apr 2014 09:42:13 www.somda.nl): Misschien een heel domme vraag, maar zou het niet goedkoper zijn om in plaats van bicourant materieel, de spanningssluis in Hgl te leggen?
Je krijgt dan ook problemen met de serie 140. Die moeten dan meerspanningslocs krijgen. (Ik ga er vanuit dat domme vragen niet bestaan).

Laatst bewerkt door charta op Vrijdag 25 apr 2014 om 22:40:18

Vrijdag 25 apr 2014 - 22:42:54
dh3201
dh3201
Of locwisselen in Hgl i.p.v. Bh...

Shqiperise-lopers?

Vrijdag 25 apr 2014 - 22:50:44
charta
charta
Dan houd je aan de oostzijde altijd de kruising met lijn naar Es.

Zaterdag 26 apr 2014 - 07:03:19
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
En Hgl heeft op dat moment al 10 treinen per uur per richting, dus daar is geen perroncapaciteit voor


Zaterdag 26 apr 2014 - 11:02:47
sjoerd
sjoerd
Dat zou best kunnen, maar dat is het probleem nooit geweest, want dan leggen we er een perron bij. Gebeurde ook te Deventer, Zwolle, Amersfoort, Utrecht, Arnhem, Den Bosch, Breda, Eindhoven, Maastricht, Heerlen, Den Haag HS, Leiden, Zaandam, Alkmaar, Lage Zwaluwe, Dordrecht, Rotterdam CS, Gouda, Woerden, Breukelen, Hilversum, Weesp, en dan ben ik er vast in die paar tellen nog wel een vergeten.

Zaterdag 26 apr 2014 - 14:02:25
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Is in Woerden niet gebeurd hoor. Hoewel, perron 5/6 is later pas gebouwd, maar perron 3/4 is daardoor gesneuveld. Niets veranderd daar dus.

Zaterdag 26 apr 2014 - 14:31:49
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Dus om te voorkomen, dat 6 treinstellen moeten worden ingericht voor diensten op Nederlands grondgebied, willen jullie Hengelo compleet ombouwen. Ik denk dat de kosten voor het ombouwen van de bovenleiding + de kosten van een extra perron, vele malen hoger uitkomt dan het verbouwen van 6 treinstellen.


Zaterdag 26 apr 2014 - 17:43:21
sjoerd
sjoerd
Quote
AgentX (za 26 apr 2014 14:02:25 www.somda.nl): Is in Woerden niet gebeurd hoor. Hoewel, perron 5/6 is later pas gebouwd, maar perron 3/4 is daardoor gesneuveld. Niets veranderd daar dus.
Wel, ik ken de situatie van toen en die van nu heel goed. Op de plek van het tweede perron en het ene tussenspoor liggen nu vier sporen en er is wel degelijk een nieuw perron gebouwd terwijl het aantal perronsporen toenam van drie naar vier. En daar ging het om.

Zondag 27 apr 2014 - 13:20:09
SchuurB
SchuurB
Het probleem is dat sp. 11 te Hgl te kort is voor meer dan een FLIRT en in de spits rijden er enkele omlopen van die RB 61 met twee stellen. Bijplaatsen en aftrappen kost in Duitsland (te) veel tijd en 'tailtracken' in Hgl wordt vast geen succes.

Laatst bewerkt door SchuurB op Zondag 27 apr 2014 om 13:20:37

Zondag 27 apr 2014 - 13:24:29
mkns
mkns
Quote
Bijplaatsen en aftrappen kost in Duitsland (te) veel tijd en 'tailtracken' in Hgl wordt vast geen succes.
Wat is Tailtracken?

Zondag 27 apr 2014 - 13:32:27
SchuurB
SchuurB
Kort gezegd: niet keren langs het perron maar op een speciaal keerspoor buiten het perron.
Procedure: stoppen langs perron, volk eruit, trein leeg naar keerspoor en vlak voor vertrektijd weer voorrijden. Bekendste voorbeeld dat ik in Nederland ken is Breukelen, maar het gebeurt op meer plekken.

Zondag 27 apr 2014 - 13:33:12
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Quote
SchuurB (zo 27 apr 2014 13:20:09 www.somda.nl): Het probleem is dat sp. 11 te Hgl te kort is voor meer dan een FLIRT en in de spits rijden er enkele omlopen van die RB 61 met twee stellen. Bijplaatsen en aftrappen kost in Duitsland (te) veel tijd en 'tailtracken' in Hgl wordt vast geen succes.
Dit verhaal begrijp ik niet. Bijplaatsen en aftrappen van een Flirt gaat snel. Als je uitgaat van het huidige patroon, dan rijdt ie in ongeveer de drgl van de Grensland. Dus tijd genoeg om een stel af te trappen in Bentheim. Op de terugweg, uitgaande van de drgl van de Grensland is er ook weer tijd om te combineren. Iets dergelijks halen ze in Gronau ook uit met de Talenten.

Dick van den Hoven

Zondag 27 apr 2014 - 13:57:40
SchuurB
SchuurB
Je bedoelt dat ze 'm er van achter tegenaan rijden? Dat zou inderdaad kunnen op spoor 1 in Bentheim, die had ik nog niet bedacht. Ik dacht zelf aan Oldenzaal, dan heb je voordeel van het Nederlandse geel-knipper, dat in Duitsland niet bestaat.

Dienstregeling van de Grenslander lijkt me niet zo aantrekkelijk meer, nu er een matige aansluiting bestaat op de IC. Als je het voor elkaar zou krijgen wat eerder in Hgl te zijn (.20 bijv.) en NL-kaartjes in de trein verkoopt, dan kun je er een hoop meer mee. Dan moet je echter zo snel mogelijk door Bentheim. Overigens heb je weinig drgl-vrijheid, je zit in Herford in een knoop en in Salzbergen en Rheine met gelijkvloerse kruisingen.

Zondag 27 apr 2014 - 14:30:19
AgentX
AgentX
Flickr koenbrouwer
Quote
sjoerd (za 26 apr 2014 17:43:21 www.somda.nl):
Quote
AgentX (za 26 apr 2014 14:02:25 www.somda.nl): Is in Woerden niet gebeurd hoor. Hoewel, perron 5/6 is later pas gebouwd, maar perron 3/4 is daardoor gesneuveld. Niets veranderd daar dus.
Wel, ik ken de situatie van toen en die van nu heel goed. Op de plek van het tweede perron en het ene tussenspoor liggen nu vier sporen en er is wel degelijk een nieuw perron gebouwd terwijl het aantal perronsporen toenam van drie naar vier. En daar ging het om.
Neen, er zijn twee sporen met een perron aan de zuidzijde naast gelegd, het huidige spoor 5 (205) en (206) 6. Op de plek van het voormalige tweede perron (langs spoor 204) ligt nu één spoor (spoor 203), niet vier. Er zijn dus altijd al twee perrons geweest. (En een korte periode heeft inderdaad het middenperron er nog gelegen, maar dat is dus later verdwenen)

Zondag 27 apr 2014 - 14:44:51
sjoerd
sjoerd
Tjonge jonge. Je moet maar gelijk willen hebben. Ik heb aan de verbouwing van Woerden (en een drietal andere knelpunten) in de jaren 80 nog wel eens een artikel in Op de Rails gewijd, met de tekeningen erbij. Maar goed, ik laat het hierbij.

Zondag 27 apr 2014 - 18:07:44
jeanne
jeanne
Hoewel afgelopen week de laatste Nederlandse hobbel weggenomen leek te zijn, door aannemen van de motie in de Overijsselse staten, zijn ze er nog geen zins. Deze maand moeten ook Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen nog overeenstemming zien te bereiken over het Duitse gedeelte van de financiering om de dienst van Bielefeld naar Bad-Bentheim door te kunnen trekken naar Hengelo. Er is nog jaarlijks gat ter grote van 200 000 euro niet gedekt. Naar het schijnt is Noordrijn-Westfalen bereid daar van 150 000 euro voor haar rekening te nemen, maar houd Nedersaksen de hand nog op de knip. www.noz.de www.radiobielefeld.de

Laatst bewerkt door jeanne op Zondag 27 apr 2014 om 18:09:12

Jeanne Kok

Dinsdag 29 apr 2014 - 22:02:28
jeanne
jeanne
De verkeersministers van Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen hebben overeenstemming berijkt. "Die Finanzierung der Bahnlinie RB61 von Bielefeld über Osnabrück und Bad Bentheim ins niederländische Hengelo ist geklärt" www.noz.de


Jeanne Kok

Woensdag 30 apr 2014 - 20:47:47
kbrandsma
kbrandsma
Ben ik de enige die zijn vraagtekens heeft bij de door de provincie geraamde 1,5 miljoen euro meerinvesteringen per treinstel?
Dit is toch een idioot hoog bedrag voor extra beveiliging (ATB) en (een beetje) elektronica om 1800V DC om te vormen?

Bovendien heeft men bij Stadler dergelijke treinen al in ontwerp (Arnhem - Emmerich), waarbij het gros van de ontwikkelingskosten bij deze bestelling al is betaald (al kan men hierdoor bij een tweede bestelling een hogere vraagprijs rekenen vanwege concurrentie voordeel), maar dan nog.

Laatst bewerkt door kbrandsma op Woensdag 30 apr 2014 om 20:52:16

Woensdag 30 apr 2014 - 23:39:30
AlexNL
AlexNL
Iedere leverancier heeft die techniek al wel op de plank liggen. De meerprijs zit in integratie van de verschillende technieken (het is wel handig als alles op elkaar past) en zit ook in materieeltoelating.

Als de nieuwe stoptreindienst Hengelo - Bielefeld gaat rijden met hetzelfde materieel als Arnhem - Düsseldorf (d.w.z. FLIRT 3) is het mogelijk om mee te liften op die bestelling en gebruikt te maken van de materieeltoelating die Abellio nodig heeft. Dat trucje hebben Arriva en Veolia in het verleden al geflikt met de GTW's die nu op de decentrale lijnen rondrijden.

Als men voor Hengelo - Bielefeld besluit om ander materieel aan te schaffen geldt dit niet meer. De redenen om te kiezen voor ander materieel kunnen legio zijn, bijvoorbeeld omdat men meer capaciteit nodig heeft (dubbeldeksmaterieel) of omdat een andere leverancier een aantrekkelijker aanbod doet.

Juist omdat er hier nog de nodige vraagtekens zijn wordt er meer geld gereserveerd voor het benodigde materieel. Kiest men uiteindelijk voor een FLIRT 3 dan is er een kans dat dit een leuke financiële meevaller oplevert.

Laatst bewerkt door AlexNL op Woensdag 30 apr 2014 om 23:40:34

Donderdag 01 mei 2014 - 07:04:19
mdeen
mdeen
Quote
kbrandsma (wo 30 apr 2014 20:47:47 somda.nl): Ben ik de enige die zijn vraagtekens heeft bij de door de provincie geraamde 1,5 miljoen euro meerinvesteringen per treinstel?
Ik mis even hoe je aan 1,5 miljoen per treinstel komt? Ik zie 2,55 miljoen per jaar extra exploitatiekosten. Hoe zich dat omslaat naar operationele kosten en aanschafkosten staat er niet bij.

Donderdag 01 mei 2014 - 10:22:35
reisthijs
reisthijs
Youtube reisthijsnl Flickr ReisThijs
Quote
dennistd (do 24 apr 2014 11:49:09 www.somda.nl): Zie o.a. daarvoor de info van de Provincie: spoornieuws.nl
"Om de grensoverschrijdende treindienst mogelijk te maken moeten treinen worden
aangeschaft die zowel voor het Duitse als het Nederlandse stroomsysteem geschikt zijn. Dat
kost per treinstel ongeveer € 1,5 mln en er zijn zes treinstellen nodig."


Maar verderop staat ook dat de aanschafkosten van de treinen niet vaststaan. De provincie wil gewoon het zekere voor het onzekere nemen door nu ruim te reserveren.

Laatst bewerkt door reisthijs op Donderdag 01 mei 2014 om 10:24:43

Zaterdag 03 mei 2014 - 16:11:41
gummbahla
gummbahla
Bij diverse eerdere FLIRT bestellingen lijkt de aanschafprijs rond de 4-5 miljoen euro per stel te schommelen. 30% meerkosten voor zo'n verbouwing lijken mij dan ook wat veel, maar 'better safe than sorry'.

Zondag 04 mei 2014 - 18:19:19
kbrandsma
kbrandsma
Quote
mdeen (do 01 mei 2014 07:04:19 www.somda.nl):
Quote
kbrandsma (wo 30 apr 2014 20:47:47 somda.nl): Ben ik de enige die zijn vraagtekens heeft bij de door de provincie geraamde 1,5 miljoen euro meerinvesteringen per treinstel?
Ik mis even hoe je aan 1,5 miljoen per treinstel komt? Ik zie 2,55 miljoen per jaar extra exploitatiekosten. Hoe zich dat omslaat naar operationele kosten en aanschafkosten staat er niet bij.
spoornieuws.nl
Op pagina 2, 4e alinea staat dit bedrag genoemd.

Maandag 05 mei 2014 - 10:49:24
treinfan
treinfan
Volgens mij staat er dat het aanschaffen van bicourante treinstellen 1,5 miljoen per stuk kost, niet dat het ombouwen van een treinstel 1,5 miljoen kost

[Bezig met laden...]

Maandag 05 mei 2014 - 11:24:27
gummbahla
gummbahla
Zo lijkt het wel ja, maar voor die prijs zou ik ze direct kopen. Het lijkt me dat het toch echt de ombouwkosten betreffen.

Maandag 05 mei 2014 - 14:57:17
jeanne
jeanne
Het bedrag van de meerkosten om door te kunnen naar Hengelo is een optelsom van extra te maken kilometers, aangepast en/of extra materieel. Ik begrijp niet waarom er nu zo in de cijfers om gespit moet worden. Laten we gewoon blij zijn met de bereikte overeenkomst tussen de partijen die deze aanbesteding mogelijk gemaakt hebben en zich op zo'n korte termijn gecommitteerde aan een bepaalde verdelingssleutel. Opzich mag dit al een politiek wonder genoemd worden. Tot dat de RB61 effectief aanbesteed is, wachten we voor nu gewoon eventjes af. Later zien we wel effectief hoe veel geld er bij zal moeten. Misschien moeten de betrokken partijen dan op nieuw nog eens om de tafel!

Laatst bewerkt door jeanne op Maandag 05 mei 2014 om 21:19:47

Jeanne Kok

Donderdag 08 mei 2014 - 22:09:21
kbrandsma
kbrandsma
De reden waarom ik de meerinvesteringen voor bicourant uit het document aanhaal is dat een GTW op basis van de bestellingen van Arriva / Veolia tussen de 3 en 4 miljoen euro per treinstel kost. 1,5 miljoen euro meerinvesteringen per treinstel is dan een enorm bedrag.

Laten we inderdaad afwachten, want wellicht vallen de geraamde meerinvesteringen in werkelijkheid bij de aanbesteding nogal wat lager uit.

Donderdag 08 mei 2014 - 23:46:56
DingeZ
DingeZ
Facebook DingeZZ
Railjournal spreekt over operationele meerkosten waarvan Nederland €1,55m betaald en Duitse overheden €1m. www.railjournal.com

Vrijdag 09 mei 2014 - 11:55:04
jeanne
jeanne
Ja, dat is een bedrag dat men denkt nodig te hebben en komt uit de stukken van de betrokken overheden. Er is nog steeds niet aanbesteed en dus zijn de uitkomsten ook niet definitief. Voorlopig is afwachten het device.

Laatst bewerkt door jeanne op Vrijdag 09 mei 2014 om 11:56:04

Jeanne Kok

Vrijdag 09 mei 2014 - 12:22:30
daniel81
daniel81
Het verwarrende is dat er ogenschijnlijk sprake is van twee bedragen van 1,5 miljoen euro:
1) (om?)bouwkosten per treinstel (+overige eenmalige investeringen?)
2) jaarlijkse benodigde exploitatiebijdrage

Woensdag 11 jun 2014 - 08:02:10
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
En je kon er op wachten. De vraag voor een treinstation bij De Lutte www.tubantia.nl

Dick van den Hoven

Woensdag 11 jun 2014 - 15:19:01
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Volgens mij heeft De Lutte een veel te laag potentieel reizigersaanbod: Er wonen maar 2400 mensen (+ nog 1200 in het buitengebied). Op dit moment is er alleen een buurtbusverbinding met Oldenzaal die in de ochtendspits een halfuursdienst rijdt en daarna tot ongeveer 19u een uursdienst. Op zaterdag ook een uursdienst en op zondag wordt helemaal niet gereden.

De Lutte is nog iets kleiner dan Gramsbergen, dat zo'n 125 reizigers per dag (250 in- en uitstappers) telt. Ook Gramsbergen heeft alleen een buurtbusverbinding. En ook Gramsbergen wordt 1x per uur bediend, net als een eventueel station De Lutte. Ik kom dan ook niet verder dan zo'n 100 reizigers per dag maximaal...

Een station zou wel kunnen trouwens in de dienstregeling: je hebt immers geen overstaptijd in Bentheim meer nodig zoals met de Grensland Express het geval was, en die tijd kun je in een haltering in De Lutte steken.


Vrijdag 13 jun 2014 - 00:12:38
charta
charta
Halte in De Lutte is weggegooid geld. De halte komt buiten het dorp te liggen en her Lutterzand is nog wel "een stief kwartier goans". De buurtbus is een goed alternatief. Ik heb nog nooit gezien dat er reizigers achterbleven.

Zondag 29 jun 2014 - 20:56:53
jeanne
jeanne
De WestfalenBahn heeft de lease uitgeschreven voor het materieel van het Teutoburger Wald-Net met de lijnen:
- RE 78 (Rheda-Wiedenbrueck -) Bielefeld - Nienburg
- RB 61 Bielefeld - Osnabrueck - Hengelo
- RB 65 Muenster - Rheine
- RB 66 Muenster - Osnabrueck
- RB 72 Herford - Altenbeken - Paderborn

Het plakken van de link gaat helaas niet goed!
ht*tp://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:216111-2014:TEXT:*DE:HTML&tabId=1
'copy-paste' zonden de twee *

Laatst bewerkt door jeanne op Zondag 29 jun 2014 om 22:55:49

Jeanne Kok

Zondag 29 jun 2014 - 22:49:22
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Is het al zeker dat de Westfalenbahn gewonnen heeft dan? Begin mei is de aanbesteding pas gestart namelijk.

edit: uit de link van jeanne
Quote
Dieses Vergabeverfahren und eine mögliche Zuschlagserteilung stehen unter dem Vorbehalt der Angebotsabgabe durch die WestfalenBahn GmbH sowie der Zuschlagserteilung an die WestfalenBahn GmbH in der laufenden Teutoburger Wald-Netz-Ausschreibung (Auftragsbekanntmachung 2014/S 086-150932). Insoweit behält sich die WestfalenBahn GmbH vor, die Ausschreibung ganz oder teilweise wieder aufzuheben.
Korte samenvatting: als we de aanbesteding van de lijnen niet winnen gaat deze aanbesteding ook niet door

Laatst bewerkt door dennistd op Maandag 30 jun 2014 om 00:18:40


Donderdag 06 nov 2014 - 14:47:08
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
En Eurobahn heeft de aanbesteding gewonnen: www.ovmagazine.nl

Volgens www.zughalt.de wordt het bestaande materieel overgenomen, maar worden er ook nieuwe Flirts besteld met 266 zitplaatsen ipv 180 nu. Daaruit concluderend kunnen we dus waarschijnlijk 4- of 5-delige Flirt-3-treinstellen in Hengelo verwachten vanaf eind 2017.

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Donderdag 06 nov 2014 - 15:26:45
daniel81
daniel81
Wel aardig dat Syntus dus Hgl-Odz samen met z'n zusje gaat rijden, dat scheelt weer een set chipkaartpalen op Hgl en Odz
En misschien kunnen ze nog wel enkele andere schaalvoordelen verzinnen.

Donderdag 06 nov 2014 - 15:30:38
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Zo, de Eurobahn krijgt dan een groot net! Kunnen ze eventueel doorkoppelingen maken in Münster en Bielefeld.

Dick van den Hoven

Donderdag 06 nov 2014 - 16:20:07
timtrein
timtrein
Flickr timtrein
Weten we ook wie de andere gegadigden waren? Behalve de Westfalenbahn?

Donderdag 06 nov 2014 - 18:41:48
SchuurB
SchuurB
Volgens Sporenplan (het overzicht nuttige perronlengten is onvindbaar) is spoortje 11 te Hgl 84 meter.
De tabel op de.wikipedia.org laat zien dat een FLIRT-4 "ca. 219 Sitzplätze" en een FLIRT-5 "ca. 274 Sitzplätze" heeft. In het laatste geval heb je 90,3 m trein; ik ben benieuwd wat ze de komende 3 jaar uit de hoge hoed gaan toveren.

Donderdag 06 nov 2014 - 18:50:42
sfj
sfj
De pagina is veranderd, ik heb er vorige week nog een excelletje vandaan gehaald: www.prorail.nl
Toevallig opgeslagen op mijn laptop, spoor 11 = 86 meter. Iemand die het wil hebben wil ik het wel mailen

Reacties zijn op persoonlijke titel! Spoorse groeten uit West-Friesland.

Donderdag 06 nov 2014 - 19:01:24
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Een FLIRT-5 komt in dit geval overeen met het aantal zitplaatsen: in beide kopbakken staat één rij stoelen minder vanwege de grotere technische ruimte voor de NL-geschikte stellen. Zie ook deze PDF over de Abellio-stellen: www.stadlerrail.com

Laatst bewerkt door dennistd op Donderdag 06 nov 2014 om 19:01:43


Dinsdag 24 feb 2015 - 20:54:41
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Maar even hier, omdat het enig verband heeft.
In de laatste Eisenbahn Magazin, 3/2015, stond in een kort artikeltje dat met ingang van december 2017 een uurdienst gaat rijden tussen Bad Bentheim en Neuenhaus in aansluiting op de lijn Bielefeld - Hengelo. Tractie wordt een dieselmotorwagen, Vmax wordt 80 km/h. De kosten voor aanpassing van de infrastructuur bedragen € 18 miljoen.
Men heeft nog plannen voor de verdere toekomst, men denkt aan Coevorden, Emmen en zelfs Groningen!!!
Volgens mij moeten ze dan wel rap aankloppen bij de gemeente Coevorden want die wil de brug in de stad slopen en die brug lijkt me redelijk essentieel als je met een reizigerstrein van/naar Coevorden wilt vanuit Bad Bentheim.
Je kunt wel via de nieuwe brug, maar dat wordt een beetje mal met ergens kopmaken. In het slechtse geval wordt dat Gramsbergen of zelfs Hardenberg.
Tussen Emmen en Groningen ontbreken ook nog een aantal kilometers spoor en het is niet afzienbaar dat die er snel komen.

Laatst bewerkt door dvdhoven op Dinsdag 24 feb 2015 om 20:55:07

Dick van den Hoven

Dinsdag 24 feb 2015 - 21:29:39
maurits
maurits
Twitter mauritswever Facebook maurits.wever
Volgens dit artikel uit de Grafschafter Nachrichten (www.gn-online.de) zou de beslissing midden februari vallen, dus inmiddels zou er wel meer bekend moeten zijn.

Groeten uit Villa Spoorzicht (Wd-Ledn, km 30,2)

Dinsdag 24 feb 2015 - 21:40:33
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Ik heb net een kwartier druk lopen zoeken, maar nieuwer dan het artikel dat @maurits hierboven aanhaalt kan ik niet vinden. Blijkbaar is de beslissing dan toch nog niet gevallen (of alleen nog nergens gepubliceerd).


Donderdag 12 mrt 2015 - 16:15:14
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Volgens Tubantia is de kogel door de kerk: www.tubantia.nl

Dick van den Hoven

Zondag 15 mrt 2015 - 22:50:32
jeanne
jeanne
De gunning van Teutoburger - Wald - Netz aan Keolis/Eurobahn gaat een volgende ronde in. De Westfalenbahn gaat ook in hoger beroep de gunning aanvechten.

Jeanne Kok

Dinsdag 14 apr 2015 - 18:13:03
moderator
Moderator
moderator
De berichten over reactivering op de Bentheimer Eisenbahn zijn afgesplitst naar somda.nl

Met vriendelijke groet, Het moderator team

Dinsdag 30 jun 2015 - 22:54:00
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Westfalenbahn heeft het bezwaar tegen de gunning ingetrokken: www.asm-muenster.de
Eurobahn gaat nu gewoon rijden vanaf december 2017: www.noz.de


Dinsdag 30 jun 2015 - 23:09:14
edje
edje
Flickr spoorkeerl
Mooi. Ik hoorde in de wandelgangen dat personeel van Syntus het stuk Bentheim - Hengelo ging rijden. ivm regelgeving en communicatie.


Dinsdag 30 jun 2015 - 23:22:42
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
Zou best kunnen: de machinist uit Bielefeld heeft dan in Bentheim een minuut of 50 pauze, terwijl de Syntus-machinist na 10 minuten weer terug kan naar Hengelo. Zeker icm Zp-Odz, Es-Zl en Zl-Kpn lijkt me zo best een afwisselend en efficiënt rooster te maken.


Woensdag 01 jul 2015 - 06:41:53
Dre
Dre
Benieuwd hoe men het gaat oplossen als de volgende bewering klopt. Uit het volgende artikel www.noz.de blijkt "Weil die Züge über Bad Bentheim hinaus ins niederländische Hengelo fahren sollen, sind speziele Fahrzeuge nötig. Die hätten dem Vernehmen nach bis Januar bestellt sein müssen. Nun arbeitet der Verband NWL an einer Ersatzlösung, damit es doch noch klappt". (oftewel: Bicourante treinstellen met Nederlands beveiligingssysteem zouden in januari 2015 al besteld moeten zijn om m.i.v. december 2017 ook direct zonder enige vorm van 'Ersatzverkehr' naar Hgl te kunnen rijden, er wordt aan een oplossing gewerkt zodat het toch allemaal gaat lukken).

Woensdag 01 jul 2015 - 06:48:27
dvdhoven
dvdhoven
Twitter dvandenhoven Facebook dvdhoven@home.nl
Nou als Syntus mee gaat doen, kan een tijdelijke terugkeer van de Grensland een mogelijkheid zijn. Met een Lint of DM90 Hgl - Bh vv rijden en dan Flirt voor de rest in Duitsland.

Dick van den Hoven

Vrijdag 10 jul 2015 - 13:01:26
bond
bond
Keolis wint definitief de concessie in Teutoburger Wald, daarmee ook RB61 naar Hengelo (m.i.v. december 2017).
Bron: Railwaygazette www.railwaygazette.com

Laatst bewerkt door bond op Vrijdag 10 jul 2015 om 13:19:46

Maandag 14 sep 2015 - 23:31:08
dennistd
dennistd
Youtube dennisted Flickr dennistd
De treinen zijn besteld: www.alpha-trains.eu (Duits) of www.facebook.com (Nederlandse vertaling)