ns1100

| Een interessant bericht uit Dagblad de Limburger d.d. 26-01-2008. Let vooral op de argumenten van de heer Nollen...
Een fraaie trein die vooral lucht verplaatst
Vanaf de opening is er argwaan rond de treinverbinding Maastricht-Brussel. De gemeente Maastricht en de Belgische spoorwegen claimen dat de intercity een succes is. Wie op onderzoek gaat kan zich dat niet voorstellen.
Door John Hoofs
Maastricht - Het loopt dinsdagmorgen tegen achten als ineens de reizigersinformatie op perron 4B van station Maastricht van het bord is verdwenen. Een veertiger uit Roermond met een reiskoffer op wielen fronst onmiddellijk zijn wenkbrauwen en kijkt argwanend zuidwaarts. Als frequent treinreiziger heeft hij een speciale antenne ontwikkeld voor onheil. Uit de richting Eijsden moet de Belgische intercity voor de om 08:07 uur ingeroosterde rit Maastricht - Luik - Brussel komen, maar de stilte is oorverdovend. De trein had al lang binnen moeten zijn.
Ineens zijn daar twee vrouwen met blauwe kostuums en rode hoedjes. Perroninformatrices. De kleinste heeft slecht nieuws: in Visé is een wilde staking uitgebroken in de intercity. Treinbegeleiders hebben het werk neergelegd vanwege de groeiende onveiligheid op het spoor. Een collega is gemolesteerd, een andere bedreigd. Voorlopig komt er geen trein naar Maastricht.
Wat nu? De Roermondenaar gaat zijn Thalys-aansluiting naar Parijs missen, dat staat vast. Samen met acht andere passagiers voor de rit naar Luik is hij ineens overgeleverd aan de heidenen. Geluk bij een ongeluk: het loopt bepaald geen storm op de met veel tamtam in gebruik genomen verbinding. Negen passagiers is een absoluut dieptepunt in drie dagen posten en meetreinen met de Brussel Express. “Ik heb nog nooit gezien dat het druk is”, zei de Roermondenaar een kwartier eerder.
Een week voordien, op woensdag 16 januari, stapten om 07:07 uur in Maastricht ook al bijna geen mensen in de tien forse rijtuigen tellende intercity. Op dat tijdstip verwacht je tientallen reizigers voor de snelle rit zonder overstap naar Brussel. De lijn is immers een succes, lieten NS, gemeente Maastricht en de Belgische railvervoerder NMBS eind 2007 eendrachtig weten. Ze claimen 1800 reizigers per dag te vervoeren tussen Maastricht en Luik, 900 retour dus. Maar als zo vroeg geen mens in de trein stapt, wanneer dan wel? Want een dag eerder kwam de teller om 09:07 uur ook amper boven de dertig reizigers uit.
Gelukkig komt daar een man in kostuum en een aktetas. Zo te zien een vaste klant voor de trip. Klopt. Twee keer per maand reist deze Maastrichtenaar met de intercity via Luik naar Brussel-Zuid, waar hij de TGV naar Parijs neemt. Hij lacht als hij gevraagd wordt waar de andere passagiers zijn. “Nergens”, antwoordt hij. “Hiermee zult u het moeten doen. Het is nog nooit druk geweest in Maastricht. Misschien komt dat nog, maar ik heb het nog niet mogen meemaken.”
De conducteur dan maar. Een Waal, die zijn uiterste best doet om zijn tweetaligheid te etaleren. Druk? In Maastricht? Nooit meneer. “Ik schat dat gemiddeld 25 mensen per uur instappen.” Exact op tijd snerpt hij zijn fluit om de intercity te laten wegrollen. Hij rijdt gelukkig stapvoets, zodat het tellen van het aantal passagiers geen moeite kost: zeventien. In vier rijtuigen zit helemaal geen mens op weg naar Visé en Bressoux, de twee haltes voor Luik. Bepaald geen aantal om de vlag voor uit te steken.
Een fraaie trein die vooral lucht verplaatst dus en die toch een succes wordt genoemd. Dat vraagt om meer uitleg. Meerijden brengt misschien het begin van een antwoord. Op weg naar Visé, waar de intercity voor de eerste keer stopt. Daar wachten wèl veel reizigers voor de rit. Bressoux, de laatste stop voor Luik-Guillemins, brengt amper aanwas. Vergelijkbaar met Maastricht.
Rondvragen dan maar. Kan het kloppen dat de intercity dagelijks tussen Maastricht en Luik 900 mensen op en neer brengt? Ja, zegt een man die vanuit Visé naar zijn werk in Luik treint. Hij geeft toe: als de trein in Visé arriveert, zit er amper iemand in. Is dat erg dan? Nee, dat is zeker niet erg. De rechtstreekse verbinding Maastricht – Luik – Brussel (zonder tussenstop tussen beide Belgische steden) is een aanwinst. Ze moet ook blijven. De schoen wringt bij Eijsden, waar indertijd een comité met de naam Trein Terug in Eijden in het leven werd geroepen om te protesteren tegen de afkoppeling van Nederlands zuidelijkste gemeente van het spoorwegnet. Dan is het extra wrang als vanuit Maastricht amper iemand de intercity neemt.
Nico Nollen van de gemeente Maastricht, Europees lobbyist en ‘trekker’ van de Brussel Express, kent het verhaal en het onuitgesproken verwijt. Toch heeft het een niks met het ander te maken, zegt hij. Maastricht heeft puur geluk dat de NMBS voor een proefperiode van twee jaar wil doorrijden naar Maastricht. Het bedrijf heeft een wettelijke bedieningsplicht voor Visé. De internationale wetgeving maakt het mogelijk om Maastricht aan te doen, maar stoppen in Eijsden is niet mogelijk, omdat de Belgische spoorwegen dan binnen Nederland een lijn gaan runnen. “Juridisch kan dat niet.”
Nollen geeft toe dat de afgelopen dagen sprake is van “een dramaweek”. Stakingen zijn schering en inslag. Treinen vallen te pas en onpas uit. De betrouwbaarheid van de lijn Maastricht – Luik is onderuit gehaald. Dat verklaart volgens hem ook het lage passagiersaantal van de laatste tijd. “Zoals het de laatste weken loopt, is het een beetje triesterig.”
De NMBS is uitermate tevreden over de passagiersaantallen in Visé, “waar veel Limburgers instappen, omdat ze er gratis hun auto kunnen parkeren en het treintarief fors lager ligt dan in Maastricht”. Het doorrijden naar Maastricht moet echter ‘kostenneutraal’ geschieden en er resteren nog elf maanden om daar voor te zorgen.
Nollen becijfert dat er gemiddeld elk uur dertig mensen in Maastricht instappen. “Nee, dat zou je niet zeggen als je gaat kijken in de ochtendspits. Maar dan willen de Belgische spoorwegen ook geen klanten, omdat de treinen dan al uitpuilen. Ze willen extra passagiers in de daluren. Laatst was hij op vrijdagmiddag rond een uur of vijf op het station. “Ik wist niet wat ik zag: zo’n 350 mensen stonden te wachten op de Brussel Express. Bijna allemaal studenten op weg naar huis. Voor hen is die trein een uitkomst.”
Bron: Dagblad de Limburger, editie Maastricht – Heuvelland d.d. 26-01-2008
Laatst bewerkt door ns1100 op Dinsdag 29 jan 2008 om 15:48:35 |