NS en politiek
Forum: Algemeen - Algemeen
11-10-2017 23:26:04
sjoerd
sjoerd
Quote
Sietse (wo 11 okt 2017 20:52:25 https://www.somda.nl/forum/17302/p628354/): Is het wel zo dat de standaardbediening gratis door NS wordt uitgevoerd? Ik dacht dat NS na de decentralisatie van de Limburgse stoptreinen een hogere concessieprijs moest gaan betalen omdat het HRN hierdoor per saldo winstgevender werd.

Je draait het om: dat NS moet betalen om ergens te rijden, maar het ging erom of een overheid NS betaalt om ergens te rijden. En dat gebeurt niet, want op het hoofdrailnet rijdt NS alle diensten, ook de Sprinters, binnen de concessie. En NS wil best extra treinen rijden, als een overheid ervoor betaalt, zoals nu met de IC-dienst Breda - Dordrecht. Alleen zijn die extra treinen meteen ook extra duur omdat NS er volgens eigen normen gekwalificeerd personeel op laat rijden en daar vallen ook standaard conducteurs onder.
 

22-11-2017 09:16:54
hsl2017
hsl2017
Duitse aanval op NS

Arriva, dochter van Deutsche Bahn, opent in Nederland de aanval op NS. „We willen hier de grootste trein- en busvervoerder worden. Dat kan door bij nieuwe aanbestedingen delen van het hoofdrailnet in te lijven en met eigen flitstreinen op de hsl te rijden.”...
 

22-11-2017 09:38:05
Berk24
Berk24
-

Laatst bewerkt door Berk24 op 22-11-2017 09:38


Quo usque tandem factionem cartellum et officiorum magina, patientia nostra abuditur dum navis praetoria resurrectionis ad profiscendum parata est?
 

22-11-2017 09:39:08
MetroRET
MetroRET
Tja... hadden ze maar beter moeten presteren op die HSL en bij verstoringen geen onlogidche beleidsvoering moeten handhaven.  


22-11-2017 09:40:16
broek53
broek53
Het inlijven van iets, in dit geval delen van het hoofdrailnet, en met eigen materieel ergens heen blitzen, is iets dat ergens in de genen van Duitsers is blijven hangen, kennelijk.
Of het ligt aan de oorlogsverslaggeving van de krant, natuurlijk.

Overigens staat er geen nieuws in dit nieuws, maar het is kennelijk nodig dat Hettinga weer van zich laat horen.
 

22-11-2017 10:30:37
mdeen
mdeen
Misschien is het voor NS wel het beste om open access in de intercities in te voeren, net zoals in Duitsland. Probeer maar te concurreren tegen een totaalrijdend systeem. Zelfs in Duitsland waar je veel meer ruimte voor concurrentie hebt (als in: er is meer plek op het spoor en er zijn meer verbindingen die je kunt oppikken) blijkt dat lastig. Stel je voor hoe lastig dat in Nederland wordt.  

22-11-2017 10:44:38
Klaasje
Klaasje
Behalve dat op de meest lucratieve verbindingen te weinig spoorcapaciteit is om meer treinen te laten rijden zonder dat dit erg vervelende gevolgen heeft als je rekening houdt met een non-discriminatoire capaciteitsverdeling.  

22-11-2017 11:50:35
treinfan
treinfan
Er zijn enkele groepen reizigers die makkelijk binnen te halen zouden moeten zijn, door snellere reistijden aan te bieden. Neem als voorbeeld studenten die massaal in de ochtend naar studentenstad Delft reizen. Een directe verbinding Ut-Dt (over Bkh-Gv of Wspl-Sdm) met gunstige aankomsttijd in Delft (8:30) zou betekenen dat er later in Ut vertrokken kan worden om op tijd op de bestemming te zijn. Het nadeel van deze groep reizigers is dat ze gesponsord door de overheid met een studenten-OV gratis kunnen reizen met NS. Een open-access vervoerder zal niet diezelfde sponsoring van de overheid kunnen vangen.
Flixbus richt zich op (kleinere) andere groepen waarop snellere reistijden te behalen zijn en heeft niet het nadeel dat andere treinen de dienstregeling vermoeilijken. Overigens rijdt de DB ook al bussen op enkele internationale verbindingen in Nederland, waaronder Eindhoven - Antwerpen.
 

22-11-2017 12:19:30
jeanne
jeanne
Quote
broek53 (wo 22 nov 2017 09:40:16 https://www.somda.nl/forum/17302/p632286/): Het inlijven van iets, in dit geval delen van het hoofdrailnet, en met eigen materieel ergens heen blitzen, is iets dat ergens in de genen van Duitsers is blijven hangen, kennelijk.
Of het ligt aan de oorlogsverslaggeving van de krant, natuurlijk.

Overigens staat er geen nieuws in dit nieuws, maar het is kennelijk nodig dat Hettinga weer van zich laat horen.


Het momentum dat Hettinga kiest heeft gewoon hier mee te maken https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/plenaire_vergaderingen/details?date=27-11-2017#2017A02586


Jeanne Kok
 

22-11-2017 13:47:58
AJT
AJT
Wat ik niet aan Hettinga begrijp is dat hij het niet in een breder perspectief ziet. De NS is van ons allen, van de Staat der Nederlanden en Arriva is van hem. Hettinga denkt alleen aan zijn eigen bedrijf en belang en ziet niet in dat hij daarmee en heel spoorwegbedrijf naar de vernieling helpt, omdat hij zonodig overal wil rijden. Daarbij komt dat de argumenten om marktwerking in te voeren uit zwitserland komen. Daar heb je veel private maatschappijen, maardie beheren slechts de lijnen waar niet ook de SBB rijdt (de Zwitserse variant op Gn-Rd bijvoorbeeld). Zwiserland kent ook veel niet staatsmaatschappijen die van de kantons zijn. Eigenlijk behoort het dus gewoon zo te zijn dat er een NS is en een NS-regio, waarbij de NS het HRN doet en NS-regio de rest. NS-regio wordt dan een dochtermaatschappij van de NS en om arriva tevreden te houden zou de NS de Duitse abellio lijnen moeten ruilen tegen de nu Nederlandse arrivalijnen. Waarom: omdat er Duitse maatschappijen behoren te rijden op Duits spoor en Nederlandse op Nederlands spoor.  

22-11-2017 13:56:24
treinfan
treinfan
Welk logootje er op zo'n trein regionale trein staat (NS, DB, Arriva, Berner Oberland Bahn, SBB, Rigi-Bahnen, etc.) maakt echt niet uit in mijn optiek. Wees wel blij dat maatschappijen tegenwoordig graag ook over de landsgrenzen heen kijken, anders zouden treinverbindingen zoals de RE19 naar Arnhem of binnenkort de internationale stoptrein naar Hengelo niet mogelijk zijn. Als je per se een Nederlandse trein in Nederland zou willen, moet je alle Flirts, SLT, SGMm, Traxx'en, etc. wegdenken, want die zijn in "het buitenland" geproduceerd. Daarin heeft Europees denken echt wel zijn voordelen  

22-11-2017 15:15:34
AJT
AJT
Internationale treindiensten zijn wat mij betreft als puzzelstukjes. De ene grensovergang wordt bediend door DB/NMBS en de andere door NS. Het gaat bij mij zeker om welk logo er op de trein zit, want dat heeft met identiteit te maken, historie en eergevoel. Ook gaat het er mij om: wie krijgt de baten. De baten van deze algemene nationale voorziening, moeten ook naar de staat gaan.  

22-11-2017 21:33:19
cuneo56
cuneo56
Quote
hsl2017 (wo 22 nov 2017 09:16:54 https://www.somda.nl/forum/17302/p632273/): Duitse aanval op NS


Ik krijg hier een raar gevoel bij als ik denk met welke truc de DB z'n concurrent op het lucrative Sylt auto vervoer dwars zit( en de dienstuitvoering daar zwaar onder lijdt)
 

22-11-2017 22:59:59
jeanne
jeanne
Heb je nog eventjes als we over Zwitserland beginnen! Zo van een afstand lijkt het daar allemaal pais en vree, maar dat is bij het normaalspoor schijn wel bedrieglijk. Tot aan de eeuwwisseling ging daar nog enigszins in harmonie maar de nationale vervoerder, de SBB, is al jaren uit op de hegemonie. Hoewel de directie van de Mittel Thurgau Bahn letterlijk en figuurlijk een paar kapitale blunders maakte, is het faillissement van de MThB toch ook niet los te zien van de manipulatieve druk die door de SBB al jaren uitoefent op regionale private vervoerders. Ook de BLS moest wat betreft haar lange afstandsdiensten er in 2004 aan geloven en kreeg in ruil de S-Bahn van Bern terug.

Het “Bundes Ambt für Verkehr” (BAV) heeft op dit moment voor de aankomende komende tien jaar (2018-’27) een concessie te vergeven. De SBB is als de dood dat een ander vervoerder iets van haar af monopolie af snoept. Voorbeeld: In eerste instantie wilde de SBB op de oude Gotthard lijn, na de opening van de basis tunnel, niets attractiefs doen. Dus bedacht de Sud Ost Bahn (SOB) zich goed en wilde met een mooi aanbod in het gat dat ontstond stappen en bracht een passend bod uit. Wat daar nu van lijkt komen is een vorm van "samenwerking" tussen SBB en SOB. Maar wat er werkelijk lijkt te gaan gebeuren is dat de SOB als onderaannemer van de SBB aan de gang mag gaan en niet voor eigen rekening mag gaan rijden.

De BLS wilde ook weer een stukje van het nationale vervoer terug. Ook voor de BLS had de SBB het zelfde deal in petto ala de SOB, maar de Berners (BLS) zijn niet van plan de voor hen zeer nadelige van de zo genaamde coöperatieve samenwerkingsvoorwaarden te accepteren. Het is vooral de dagelijkse leiding van de SBB die geen enkele concurrent duld. De voorzitters van de raden van toezicht (SBB/BLS) hadden zelfs een compromis uitgewerkt, maar de chef van de SBB Herr Meyer blijft volharden. De Berners willen onder geen beding hun kantonnale spoorweg verkwanselen aan de Staat (SBB). Zij zien de voorwaarden de SBB dikteert min of meer als de nagel aan hun doodskist.

Omdat de strijd nog geenszins gestreden is heeft het BAV noodgedwongen moeten besluiten de oude concessie voorlopig maar te handhaven. Zij bestudeerd nu de mogelijkheden voor een nieuwe concessie op een later tijdstip. Dit was Zwitserland even in een notendop, maar er spel speelt nog veel meer rond deze concessie. Teveel voor hier, maar om Zwitserland nu als voorbeeld zien of als ideaal te beschouwen zou ik toch maar niet doen!


Jeanne Kok
 

23-11-2017 06:56:51
Berk24
Berk24
Quote
treinfan (wo 22 nov 2017 13:56:24 https://www.somda.nl/forum/17302/p632339/): Welk logootje er op zo'n trein regionale trein staat (NS, DB, Arriva, Berner Oberland Bahn, SBB, Rigi-Bahnen, etc.) maakt echt niet uit in mijn optiek. Wees wel blij dat maatschappijen tegenwoordig graag ook over de landsgrenzen heen kijken, anders zouden treinverbindingen zoals de RE19 naar Arnhem of binnenkort de internationale stoptrein naar Hengelo niet mogelijk zijn. Als je per se een Nederlandse trein in Nederland zou willen, moet je alle Flirts, SLT, SGMm, Traxx'en, etc. wegdenken, want die zijn in "het buitenland" geproduceerd. Daarin heeft Europees denken echt wel zijn voordelen

Het komt niet door marktwerking of door private maatschappijen dat er tegenwoordig meer internationale stoptreinen rijden. Die internationale stoptreinen rijden (muv Venlo-Mönchengladbach en de verbindingen met België) vooral door druk vanuit de regionale politiek. Bij echte marktwerking zullen de internationale stoptreinen gewoon weer verdwijnen. Wees vooral blij dat de regionale politiek zich bemoeit met internationaal spoorvervoer.


Quo usque tandem factionem cartellum et officiorum magina, patientia nostra abuditur dum navis praetoria resurrectionis ad profiscendum parata est?
 

23-11-2017 07:30:00
mdeen
mdeen
Quote
AJT (wo 22 nov 2017 13:47:58 https://www.somda.nl/forum/17302/p632337/): Waarom: omdat er Duitse maatschappijen behoren te rijden op Duits spoor en Nederlandse op Nederlands spoor.

Eigen volk eerst? NS mag alleen materieel van Beijnes en Werkspoor rijden, KLM hoort ook met Fokker te vliegen en waarom heb jij nooit Daf gereden? Ik neem aan dat je nu wel een auto rijdt die in Born gefabriceerd is?
Prijzenswaardig dat je zo denkt, maar dat soort monopolistisch denken leidt er dus toe dat een aanbieder te veel geld voor zijn diensten kan vragen, wat direkt ten nadele van de klant (de reiziger) is. Of hij moet het omdat hij zo klein is dat hij het anders niet rond kan krijgen (Fokker, Beijnes, Werkspoor).

Quote
treinWees wel blij dat maatschappijen tegenwoordig graag ook over de landsgrenzen heen kijken, anders zouden treinverbindingen zoals de RE19 naar Arnhem of binnenkort de internationale stoptrein naar Hengelo niet mogelijk zijn.

Die rijden alleen omdat de vervoerders daar geld voor krijgen, niet anders. NS had dat ook kunnen doen, het was voor NS zelfs vele malen makkelijker geweest dan voor Abellio (NS) en de Westfalenbahn omdat ze er geen ander materieel voor hadden hoeven bestellen (Emmerich en Bad Bentheim zijn zoals bekend met 1500V-materieel te bereiken). Maar nee, NS was daar niet in geïnteresseerd omdat ze daar geen geld voor kregen.

Quote
AJT (wo 22 nov 2017 15:15:34 https://www.somda.nl/forum/17302/p632358/): Het gaat bij mij zeker om welk logo er op de trein zit, want dat heeft met identiteit te maken, historie en eergevoel. Ook gaat het er mij om: wie krijgt de baten. De baten van deze algemene nationale voorziening, moeten ook naar de staat gaan.

Welk eergevoel krijg je dan bij het zitten in een IC Direct van NS die met pijn en moeite met een opgevoerde lok met 160 km/h de bijgestelde punctualiteitseisen haalt en waarvan de vervoerder prompt roept dat er meer geld in gepompt moet worden wil het beter gaan? Laat staan de belofte dat er 5 jaar geleden al een echte snelle binnenlandse verbinding had moeten zijn? Iets wat Thalys in principe wel gelukt is?
NS prutst net zo hard als andere maatschappijen. NS is echt niet beter dan de rest en er is geen reden om NS voor te trekken. Een concessie die door Arriva gereden wordt levert de overheid net zo veel geld op als wanneer die door NS gereden wordt, en Arriva rijdt ook gewoon met Nederlands personeel.
Het is onzinnig protectionisme om te vinden dat NS als enige kan en moet rijden in Nederland. Je eigen herinneringen vertroebelen je blik. Waarom niet terug naar de tijd van HSM, NRS, NCS en NBDS? Waarom is een spoorwegnet geëxploiteerd door NS beter dan die periode daarvoor of de huidige periode?
 

23-11-2017 08:17:18
Berk24
Berk24
Quote
mdeen (do 23 nov 2017 07:30:00 https://www.somda.nl/forum/17302/p632441/):
Quote
AJT (wo 22 nov 2017 13:47:58 https://www.somda.nl/forum/17302/p632337/): Waarom: omdat er Duitse maatschappijen behoren te rijden op Duits spoor en Nederlandse op Nederlands spoor.

Eigen volk eerst? NS mag alleen materieel van Beijnes en Werkspoor rijden, KLM hoort ook met Fokker te vliegen en waarom heb jij nooit Daf gereden? Ik neem aan dat je nu wel een auto rijdt die in Born gefabriceerd is?
Prijzenswaardig dat je zo denkt, maar dat soort monopolistisch denken leidt er dus toe dat een aanbieder te veel geld voor zijn diensten kan vragen, wat direkt ten nadele van de klant (de reiziger) is. Of hij moet het omdat hij zo klein is dat hij het anders niet rond kan krijgen (Fokker, Beijnes, Werkspoor).


Dit doet mij denken aan America First-politiek van Trump. Verschil met de VS is wel dat de VS vanwege zijn grootte een meer interne economie heeft, waardoor Amerikaanse auto's ed produceren meer loont dan om in Nederland Nederlandse auto's te produceren omdat Nederland juist meer een open economie heeft en alleen de Nederlandse markt te klein is om bijvoorbeeld alleen auto's voor de Nederlandse markt te produceren. Tegenwoordig worden vooral auto's, treinen en bussen in Centraal-Europa gemaakt, vanwege de lagere loonkosten en de makkelijke transportmogelijkheden. Wil je de auto-, trein-, en busproductie naar Nederland verhuizen, dan moet je niet verbaasd zijn dat auto's en openbaar vervoer duurder worden.

Quote

Quote
treinWees wel blij dat maatschappijen tegenwoordig graag ook over de landsgrenzen heen kijken, anders zouden treinverbindingen zoals de RE19 naar Arnhem of binnenkort de internationale stoptrein naar Hengelo niet mogelijk zijn.

Die rijden alleen omdat de vervoerders daar geld voor krijgen, niet anders. NS had dat ook kunnen doen, het was voor NS zelfs vele malen makkelijker geweest dan voor Abellio (NS) en de Westfalenbahn omdat ze er geen ander materieel voor hadden hoeven bestellen (Emmerich en Bad Bentheim zijn zoals bekend met 1500V-materieel te bereiken). Maar nee, NS was daar niet in geïnteresseerd omdat ze daar geen geld voor kregen.


Naar Emmerich kun je niet meer naar toe rijden met Nederlands materieel, omdat Zevenaar-Emmerich onderdeel is geworden van de Betuweroute. Daarnaast is overstappen op kleine stations zoals Emmerich en Bad Bentheim niet heel erg aantrekkelijk, zeker niet als de overstap krap is. De reiziger wil het liefste direct, zonder overstappen naar Oberhausen, respectievelijk Osnabrück. De enige manier om dat te realiseren is om de Duitse treindienst door te trekken. Hiervoor is wel durf en een goed bedrijfsplan voor nodig, om zo subsidie te krijgen voor dit soort verbindingen.

Quote

Quote
AJT (wo 22 nov 2017 15:15:34 https://www.somda.nl/forum/17302/p632358/): Het gaat bij mij zeker om welk logo er op de trein zit, want dat heeft met identiteit te maken, historie en eergevoel. Ook gaat het er mij om: wie krijgt de baten. De baten van deze algemene nationale voorziening, moeten ook naar de staat gaan.

Welk eergevoel krijg je dan bij het zitten in een IC Direct van NS die met pijn en moeite met een opgevoerde lok met 160 km/h de bijgestelde punctualiteitseisen haalt en waarvan de vervoerder prompt roept dat er meer geld in gepompt moet worden wil het beter gaan? Laat staan de belofte dat er 5 jaar geleden al een echte snelle binnenlandse verbinding had moeten zijn? Iets wat Thalys in principe wel gelukt is?
NS prutst net zo hard als andere maatschappijen. NS is echt niet beter dan de rest en er is geen reden om NS voor te trekken. Een concessie die door Arriva gereden wordt levert de overheid net zo veel geld op als wanneer die door NS gereden wordt, en Arriva rijdt ook gewoon met Nederlands personeel.
Het is onzinnig protectionisme om te vinden dat NS als enige kan en moet rijden in Nederland. Je eigen herinneringen vertroebelen je blik. Waarom niet terug naar de tijd van HSM, NRS, NCS en NBDS? Waarom is een spoorwegnet geëxploiteerd door NS beter dan die periode daarvoor of de huidige periode?

Precies, NS heeft op de HSL een wanprestatie geleverd en hoeft van mij niet per se beschermt te worden. Als Arriva kan bewijzen dat zij een betrouwbaardere dienst kunnen leveren tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda met 2x 6-baks Flirt, waarom zou Arriva het dan niet mogen proberen? Met protectionisme schiet niemand iets mee op.


Quo usque tandem factionem cartellum et officiorum magina, patientia nostra abuditur dum navis praetoria resurrectionis ad profiscendum parata est?
 

23-11-2017 08:18:02
treinfan
treinfan
Quote
mdeen (do 23 nov 2017 07:30:00 https://www.somda.nl/forum/17302/p632441/):
Quote
Wees wel blij dat maatschappijen tegenwoordig graag ook over de landsgrenzen heen kijken, anders zouden treinverbindingen zoals de RE19 naar Arnhem of binnenkort de internationale stoptrein naar Hengelo niet mogelijk zijn.

Die rijden alleen omdat de vervoerders daar geld voor krijgen, niet anders. NS had dat ook kunnen doen, het was voor NS zelfs vele malen makkelijker geweest dan voor Abellio (NS) en de Westfalenbahn omdat ze er geen ander materieel voor hadden hoeven bestellen (Emmerich en Bad Bentheim zijn zoals bekend met 1500V-materieel te bereiken). Maar nee, NS was daar niet in geïnteresseerd omdat ze daar geen geld voor kregen.
Je haalt direct een interessant verschil aan met de NS laten rijden met 1500V-materieel: het hebben van een doorgaande stoptreinverbinding, in plaats van dat reizigers moeten overstappen in een station zoals Bad Bentheim dat te weinig perroncapaciteit heeft voor kerende stoptreinen zonder alles om te rangeren.
Bedrijven zoals Keolis, Abellio en Arriva hebben ervaring, kennis en certificaten om in meerdere landen te rijden. Als er een bedrijf is dat nu makkelijk een internationale verbinding Amsterdam - Stockholm (een mooi voorbeeld) zou moeten kunnen opzetten, is dat Arriva. Het zou mooi zijn als zo'n treinverbinding ook daadwerkelijk opgezet zou worden in het beheer van één bedrijf. Helaas lijkt Arriva Nederland alleen af en toe te schreeuwen dat de NS dingen niet goed doet en is de ÖBB hard op zoek naar partnerbedrijven (en vindt daarin gelukkig de NS) die in andere landen mogen rijden.
 

23-11-2017 08:37:17
Berk24
Berk24
DB rijdt ook internationale stoptreinen, bijvoorbeeld tussen Dresden en Breslau, of tussen Rumburk, Bad Schandau en Decin. Maar DB rijdt alleen geen internationale stoptreinen zonder een zak met geld. Maar ook Abellio, Keolis en Arriva rijden geen internationale stoptreinen zonder subsidie. Een goed bedrijfsplan voor een internationale stoptrein moet toch echt komen van de regionale overheden die zo'n internationale stoptrein subsidiëren.


Quo usque tandem factionem cartellum et officiorum magina, patientia nostra abuditur dum navis praetoria resurrectionis ad profiscendum parata est?
 

23-11-2017 08:47:25
AJT
AJT
Als reactie op Jeanne: Het is Europa dat Zwitserland als voorbeeld ziet.
NS faalt wel een beetje op de HSL, maar dat ligt ook aan de politiek( Den Haag). NS is wel beter dan de rest want het heeft comfortabeler materieel. Arriva wil overal het goedkope stadler spul inzetten. Een monopolie van de NS hoeft niet te betekenen dat de prijzen omhoog gaan, die kunnen ook bepaald worden door de politiek. Arriva heeft het monopolie op de noordelijke Nevenlijnen en daar is de prijs van een retourtje Gn-Bf in zes jaar tijd €1,20 duurder geworden.

Ik heb zelf geen auto. Ik vind de teloorgang van Werkspoor en Beijenes erg jammer.
 

23-11-2017 09:11:58
Berk24
Berk24
Plan V en SGM zijn echt niet comfortabeler dan Flirts of GTW's. DM90 heeft wel meer het treingevoel dan een GTW, maar een GTW heeft weer wifi (als het werkt tenminste) en bij een GTW zijn de ruimtes efficiënter benut (geen statafels zoals in de DM90).

Voordeel van de huidige catalogustreinen als de Flirt of GTW is dat een fabrikant een standaardmodel heeft die voor ieder Europees land (m.u.v. de Britse Eilanden) is aan te passen. Zo heb je als fabrikant een afzetmarkt van meer dan 500 miljoen inwoners, in plaats die 15 miljoen inwoners die Werkspoor en Beijenes destijds hadden. Dat heeft voor de fabrikanten veel voordelen, terwijl er nauwelijks nadelen zijn voor de reiziger.


Quo usque tandem factionem cartellum et officiorum magina, patientia nostra abuditur dum navis praetoria resurrectionis ad profiscendum parata est?
 

23-11-2017 09:27:50
AJT
AJT
Plan V en SGM even comfortabel als GTW , nee de beide NS types hadden arko, beter zittende stoelen, GTW zit hard, en een geweldig motorgeluid. WiFi mag geen plus zijn bij het comfort. Het kan immers worden ingebouwd en mag dus niet van invloed zijn op welke trein qua eigenschappen beter is.

Laatst bewerkt door AJT op 23-11-2017 09:28
 

23-11-2017 09:30:32
SunKeeper
SunKeeper
Ik weet niet waar mensen nog met Plan V reizen, maar dat is al een tijdje tot conservenblikjes verbouwd.

DM90 is met een paar weken ook letterlijk uitgerangeerd.
 

23-11-2017 09:32:36
Berk24
Berk24
Quote
AJT (do 23 nov 2017 09:27:50 https://www.somda.nl/forum/17302/p632468/): Plan V en SGM even comfortabel als GTW , nee de beide NS types hadden arko, beter zittende stoelen, GTW zit hard, en een geweldig motorgeluid. WiFi mag geen plus zijn bij het comfort. Het kan immers worden ingebouwd en mag dus niet van invloed zijn op welke trein qua eigenschappen beter is.

Op de Emmerlijn is doordat Plan V vervangen is door GTW de reizigerstevredenheid enorm gestegen, de punctualiteit gestegen en is er reizigersgroei ontstaan. Blijkbaar waarderen de meeste reizigers een GTW meer dan een Plan V.


Quo usque tandem factionem cartellum et officiorum magina, patientia nostra abuditur dum navis praetoria resurrectionis ad profiscendum parata est?
 

23-11-2017 09:59:00
icened
icened
Quote
Berk24 (do 23 nov 2017 08:17:18 https://www.somda.nl/forum/17302/p632452/):
Precies, NS heeft op de HSL een wanprestatie geleverd en hoeft van mij niet per se beschermt te worden. Als Arriva kan bewijzen dat zij een betrouwbaardere dienst kunnen leveren tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda met 2x 6-baks Flirt, waarom zou Arriva het dan niet mogen proberen? Met protectionisme schiet niemand iets mee op.


Ze hoeven NS niet voortdurend het hand boven het hoofd te houden. Maar NS kan met de ICNG de HSL wel verder integreren in het hoofdrailnet waardoor het voor treinreizigers aantrekkelijker wordt via de HSL te reizen vanwege snellere reistijden en geen overstap bij de grote huidige HSL stations.

De HSL wordt voor treinreizigers echt interessant als ze vanaf hun bestemming naar Rotterdam C, Schiphol, Amsterdam C en Breda via de HSL kunnen reizen. Hoeveel mensen buiten de Randstad kennen de Intercity Direct?
 

23-11-2017 10:06:07
mich
mich
Quote
Berk24 (do 23 nov 2017 09:11:58 https://www.somda.nl/forum/17302/p632466/): Plan V en SGM zijn echt niet comfortabeler dan Flirts of GTW's. DM90 heeft wel meer het treingevoel dan een GTW, maar een GTW heeft weer wifi (als het werkt tenminste) en bij een GTW zijn de ruimtes efficiënter benut (geen statafels zoals in de DM90).

Voordeel van de huidige catalogustreinen als de Flirt of GTW is dat een fabrikant een standaardmodel heeft die voor ieder Europees land (m.u.v. de Britse Eilanden) is aan te passen. Zo heb je als fabrikant een afzetmarkt van meer dan 500 miljoen inwoners, in plaats die 15 miljoen inwoners die Werkspoor en Beijenes destijds hadden. Dat heeft voor de fabrikanten veel voordelen, terwijl er nauwelijks nadelen zijn voor de reiziger.


In een DM90 passen meer mensen dan in een GTW3, dus dat die ruimte niet beter benut is is juist andersom. Verder rijdt FLIRT beduidend beter dan een GTW of DM90 of SGM. De geluidsproductie van de laatste drie zijn ook vergelijkbaar, terwijl FLIRT beduidend stiller is.
 

23-11-2017 11:07:15
mdeen
mdeen
Quote
treinfan (do 23 nov 2017 08:18:02 https://www.somda.nl/forum/17302/p632453/):

Je haalt direct een interessant verschil aan met de NS laten rijden met 1500V-materieel: het hebben van een doorgaande stoptreinverbinding, in plaats van dat reizigers moeten overstappen in een station zoals Bad Bentheim dat te weinig perroncapaciteit heeft voor kerende stoptreinen zonder alles om te rangeren.
Bedrijven zoals Keolis, Abellio en Arriva hebben ervaring, kennis en certificaten om in meerdere landen te rijden.

Allemaal geen argumenten waarom NS in de afgelopen 30 jaar niet een verbinding naar Bad Bentheim of Emmerich heeft opgezet. Te weinig perrons had opgelost kunnen worden. Op aansluitende treinen kun je aansluiten. Overstappen moet je toch. NS had er voor kunnen kiezen om een deel van de (koploper-verbinding) i.p.v. naar Nijmegen naar Emmerich te laten rijden.
Maar dat deden ze niet. Er was geen vraag naar en NS kreeg er niet voor betaald.

De enige reden dat NS het toen niet deed was dat ze er geen geld voor kregen. De enige reden dat Abellio en WFB het nu wel doen is dat ze er geld voor krijgen. Niet omdat Abellio en de WFB zo grootmoedig zijn. NS zou het ook doen als ze er aan konden verdienen.

Of niet, en dan komen we op dat andere punt: waarom zouden we alles door NS moeten laten rijden als andere maatschappijen wel willen.
Oh nee: in Duitsland rijdt de DB en in Nederland rijdt de NS en op de grensstations moet je overstappen. Dat is de natuurlijk gang van zaken en die moeten we niet doorbreken (sarcasme).
 

23-11-2017 11:10:45
broek53
broek53
Ik snap niet dat de discussie nu weer eens afzwaait naar een paar lullige grensverbindingen.