Goederenvervoer STAR, zondag 23 oktober
Forum: Dienstregelingen en omlopen - Bijzondere ritten (DRGLs)
13-10-2011 21:02:13
timtrein
timtrein
Historisch (stuk)goederenvervoer tussen Veendam en Musselkanaal

Op zondag 23 oktober worden er weer goederen vervoerd tussen Veendam en Musselkanaal. Behalve de stoomtrein tussen Veendam en Stadskanaal rijdt tussen Stadskanaal en Musselkanaal twee keer een speciale trein waarin personenvervoer en goederenvervoer worden gecombineerd. Tijdens deze twee ritten wordt in de trein uitleg gegeven over de geschiedenis van en het vervoer op de spoorlijn Stadskanaal-Musselkanaal. Deze speciale treinen zullen worden getrokken door de historische STAR-diesellocomotief 12 uit 1955.

Op station Stadskanaal zijn verder allerlei activiteiten die te maken hebben met goederenvervoer uit vervlogen tijden. Zo wordt door de monumentale locomotief 204 uit 1934 met historische goederenwagens gerangeerd. Hoogtepunt hierbij zal zijn de belading van enkele goederenwagens met Trabantjes en historische trekkers. Ook zullen historische auto’s en vrachtwagens hun opwachting maken. Op de stations Stadskanaal, Veendam en Musselkanaal worden door STAR-personeel, zoals in oude tijden, goederen in en uit de treinen geladen. Tenslotte staat in het educatiecentrum bij het station Stadskanaal deze dag een grote H0 modelspoorbaan van Modelspoorgroep De Dwarsliggers opgesteld. Hierop wordt historisch goederenvervoer per spoor uitgebeeld.

Een bijzonderheid is te vinden in de werkplaats te Stadskanaal, waar een speciale stukgoedwagen van de Nederlandse Spoorwegen uit 1953 wordt gereviseerd.

Zie ook http://www.stadskanaalrail.nl voor de dienstregeling