Maak je keuze:

Spoornieuws
Somda nieuws

Direct inloggenBekijk het archief van spoorse nieuwsberichten

Recent spoornieuws

RTV Drenthe Oud-premier Dries van Agt wil getuigen over De Punt
Woensdag 18 jul 2018 20:22
Oud-premier Dries van Agt wil graag getuigen in het proces over de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977. "Ik hoop bijna dat ik word opgeroepen. Dan zal ik vertellen wat de waarheid is", zei Van Agt vandaag in het programma Dit is de Dag.
Lees verder...
 
Leeuwarder Courant Aanrijding met een persoon, vertraging treinverkeer Leeuwarden - Zwolle
Woensdag 18 jul 2018 20:11
Door een aanrijding met een persoon rijden er geen treinen tussen Zwolle en Meppel. De NS meldt dat de reistijd op kan lopen tot 60 minuten.
Lees verder...
 
RTV Oost VVD hekelt 'laconieke houding' ProRail-directeur: Overijssel zit met de gebakken peren
Woensdag 18 jul 2018 18:06
"Het is: foutje, bedankt. Maar wij zitten in Overijssel met de gebakken peren." VVD-Statenlid Gert Brommer noemt de houding van ProRail-directeur Pier Eringa laconiek en stoort zich daar aan. Eringa zei dit weekend in de Stentor dat hij wel klaar is met de discussie die is ontstaan over problemen op trajecten in Overijssel, zoals het Kamperlijntje.
Lees verder...
 
Treinreiziger.nl Dagje uit met de trein met korting
Woensdag 18 jul 2018 11:51
Voordelig een dagje uit met de trein Dat kan elke maand dankzij verschillende aanbiedingen. Meest populair zijn de combideals van lees meer...
Lees verder...
 
Treinreiziger.nl Brand transformatorhuis van ProRail niet veilig geblust
Woensdag 18 jul 2018 11:38
Bij het blussen van een transformatorhuis van ProRail in Hilversum afgelopen zaterdag is een groep brandweermensen ernstig in gevaar gebracht. lees meer...
Lees verder...
 
Treinreiziger.nl NS: extra aandacht airconditioning treinen
Woensdag 18 jul 2018 11:22
De Nederlandse Spoorwegen heeft met het oog op de hoge temperaturen extra aandacht voor de airconditioning in de treinen. Om lees meer...
Lees verder...
 
RTV Noord-Holland ProRail: Minder ongelukken met jongeren bij overwegen
Woensdag 18 jul 2018 09:57
NOORD-HOLLAND Jongeren zijn de afgelopen jaren minder vaak betrokken bij ongevallen op overwegen, zo meldt ProRail vandaag. De spoorwegbeheerder kondigde eerder aan om 'gevaarlijke onbewaakte overwegen', waar de meeste ongelukken zouden gebeuren, aan te gaan pakken. In Noord-Holland gaat dat in totaal om tien onbewaakte overwegen, waaronder in Enkhuizen en Santpoort. Daar wordt de komende jaren beveiliging aangelegd en mogelijk komen er ook spoorwegbruggetjes die onder het spoor door worden getrokken.  Lees ook: Nog tien onbewaakte overwegen in Noord-Holland ProRail is bovendien bezig met veiligheidscampagnes. En dat zou vruchten afwerpen, in elk geval bij jongeren. Zo waren jongeren onder de twintig jaar tussen 2008 en 2017 bij 11,5 procent van het aantal ongevallen betrokken. Lees ook: ProRail pakt onbewaakte overweg aan: "Niet meer van deze tijd" In de tienjaarlijkse periode daarvoor was dat nog 17,7 procent. Ook de groep tussen de twintig en dertig jaar laat een duidelijke verbetering zien; 16,5 procent ten opzichte van 22,1 procent.  Minder ongevallenDaarnaast is het totaal aantal ongevallen op overwegen sterk gedaald. Tussen 1988 en 1997 vonden er nog 1435 ongevallen plaats. Van 2008 tot en met 2017 is dat gedaald naar 417 in tien jaar. De afgelopen vijf jaar is het verder gedaald naar gemiddeld dertig per jaar.  
Lees verder...
 
Nederlandse Spoorwegen Nog meer zomerhitte op komst, NS verhoogt prioriteit van treinairco
Woensdag 18 jul 2018 08:02
In het NS onderhoudsbedrijf in Leidschendam werkt monteur Mike Faas aan de airco’s. In de zomer vindt hij zijn werk extra belangrijk “Als je in de zomer buiten loopt en het is zoals nu bijna dertig graden, dan vind je het natuurlijk heerlijk als je in een koude trein komt. Een airco bestaat uit ontelbaar veel onderdelen. Deze wordt ieder jaar van top tot teen nagekeken. Eens in de drie maanden wordt het filter vervangen, zodat onze reizigers verse lucht krijgen.” Dagelijks werken deze periode extra monteurs verspreid over vier locaties aan het onderhoud en herstel van de airco’s. Stephan Venrooij is verantwoordelijk voor het NS onderhoudsbedrijf in Leidschendam waar veel Sprinters onderhouden worden: “Tijdens de zomer is de airco een belangrijk onderdeel. We willen de reizigers laten reizen in een gekoelde ruimte, dus daar geven we extra aandacht aan. We zorgen ervoor dat in elke dienst en in elk team voldoende monteurs zijn die de airco kunnen behandelen. De conducteur of machinist kan de airco niet instellen. Dat wordt automatisch geregeld. De temperatuur kan per coupé verschillen. Wat de ene reiziger prettig vindt, vindt de ander te koud. Reizigers de coupé kunnen kiezen die ze prettig vinden. In totaal heeft 95% van de treinen airco. De oudere treinen zonder airco rijden vooral sprinterdiensten voor korte afstanden en hebben een raampje dat open kan.
Lees verder...
 
Dagblad van het Noorden Vertraging voor treinreizigers door kapotte trein bij Zuidbroek
Dinsdag 17 jul 2018 16:05
Treinreizigers tussen Groningen en Bad Nieuweschans en tussen Groningen en Veendam lopen dinsdag vertraging op. Op het station in Zuidbroek staat een defecte trein die moet worden weggesleept.
Lees verder...
 
Nederlandse Spoorwegen 21 - 29 juli Werkzaamheden Zaandam - Uitgeest: geen treinen maar bussen
Dinsdag 17 jul 2018 13:53
Van 21 t/m 29 juli voert ProRail onderhoudswerkzaamheden uit aan het spoor tussen Zaandam en Uitgeest en op het emplacement van Uitgeest. Tegelijkertijd vinden er grootschalige werkzaamheden plaats op station Zaandam aan een nieuwe spooroverbouwing en de perronkap. Dit heeft invloed op de dienstregeling tussen Amsterdam-Zaandam-Hoorn en Alkmaar – Den Helder. Zoals andere vertrektijden of –sporen, minder treinen of omreizen. Op het traject Zaandam - Uitgeest rijden er stopbussen in plaats van treinen. Reisadvies Reizigers wordt geadviseerd hun reis van tevoren te plannen via de NS Reisplanner op ns.nl of de NS Reisplanner Xtra app. In het reisadvies is een schatting opgenomen van de extra reistijd. Deze bedraagt circa 15-30 minuten. Reizigers checken bij hun vertrek- en eindstation bij de bus in- en uit. Voor overstappende reizigers op Amsterdam Sloterdijk rijdt NS een speciaal treintje tussen de hoofdentree van station Amsterdam Sloterdijk en de stationsingang Hembooghalte. Daarnaast zet NS extra medewerkers in op station Alkmaar op vrijdag tijdens de Kaasmarkt. Groot onderhoud en spoorvernieuwing door ProRail Het 11 kilometer lange spoor tussen Zaandam en Uitgeest krijgt nieuwe dwarsliggers en nieuwe ballast. Met maar liefst 74 werktreinen is ProRail dag en nacht aan het werk voor dit groot onderhoud. Tegelijkertijd zijn er grote werkzaamheden bij station Zaandam, daar wordt de overbouwing over het spoor aangelegd. Ook zijn er werkzaamheden aan de perronkap op dit station. De werkzaamheden zijn zo gepland dat er vooral in weekenden en tijdens vakanties intensief gewerkt wordt aan het spoor omdat er dan minder reizigers gebruikmaken van de trein en de overlast beperkt blijft. Na deze grootschalige werkzaamheden, zullen er nog verschillende weekendwerkzaamheden volgen dit jaar. De werkzaamheden duren tot eind 2019. Spooroverbouwing Zaandam De nieuwe spooroverbouwing over station Zaandam maakt een snelle verbinding mogelijk tussen het centrum en de westzijde van het station. Ook het station krijgt een opknapbeurt met een nieuwe entree, winkels en horeca. Ook komt er een nieuwe fietsenstalling aan de Houtveldweg voor circa 1400 fietsen. Meer weten Kijk dan op: https://maakstationsgebied.zaanstad.nl/ (link is external)
Lees verder...
 
RTV Oost Coffee Central NS-station Almelo weer open na onderzoek: geen link met criminele activiteiten
Dinsdag 17 jul 2018 13:42
Treinreizigers kunnen binnenkort op het NS-station van Almelo weer genieten van hun vertrouwde kopje koffie. The Coffee Central zat ruim een half jaar op slot vanwege een onderzoek naar eventuele criminele activiteiten, maar er blijkt niets aan de hand. Het koffiehuis krijgt nu alsnog de begeerde vergunning. “We hopen een dezer dagen weer de deuren te kunnen openen”, zegt Dilek Icin.
Lees verder...
 
Treinreiziger.nl Werkzaamheden Zwolle afgerond: minder wissels en extra perron
Dinsdag 17 jul 2018 10:34
De werkzaamheden aan het spoor rond Zwolle zijn maandag tijdig afgerond. Het treinverkeer van en naar Zwolle lag 16 dagen lees meer...
Lees verder...
 
Treinreiziger.nl EBS mikt op jaarlijks 3% tot 5% groei in Haaglanden
Dinsdag 17 jul 2018 10:02
De Israëlische vervoerder EBS verwacht in de regio Haaglanden jaarlijks 3 tot 5 procent groei te realiseren. Dat zegt de lees meer...
Lees verder...
 
RTV Noord-Holland Geen treinen tussen Alkmaar en Heerhugowaard
Dinsdag 17 jul 2018 09:26
Een slecht begin van de dag voor sommige treinreizigers. Op dit moment rijden er geen treinen tussen Alkmaar en Heerhugowaard, zo meldt de NS.
Lees verder...
 
RTV Drenthe Treinen Drenthe - Zwolle rijden weer na wisselstoringen [update]
Dinsdag 17 jul 2018 08:31
Treinreizigers hadden vanochtend tijdens de spits moeite om van Drenthe naar Zwolle te komen en omgekeerd.
Lees verder...
 
AT5 Trein bij station Lelylaan stilgezet vanwege 'verdachte situatie'
Dinsdag 17 jul 2018 08:18
Een trein, die op de route tussen Hoorn en Schiphol reed, is tijdelijk stilgezet op station Lelylaan. De reden daarvoor was 'een verdachte omstandigheid', zo meldt de politie. Er is inmiddels een verdachte aangehouden. Het zou gaan om een mogelijk onbekende verwarde man, die mee is genomen naar het politiebureau. Wat er precies aan de hand is, wil de politie nog niet melden. De trein is onderzocht, net als de bagage van de man, maar er werden geen bijzonderheden aangetroffen. Het treinverkeer komt langzamerhand weer op gang.  Trein en bagage van verdachte persoon onderzocht. Geen bijzonderheden aangetroffen. Onderzoek in de trein afgerond. We gaan met een mogelijk onbekende verwarde man naar het bureau. Treinverkeer zal weer op gang komen. Volg daarvoor de dienstregeling van @NS_online — Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) July 17, 2018
Lees verder...
 
Treinenweb.nl ProRail waarschuwt 'peukenschieters' voor brandgevaar
Maandag 16 jul 2018 21:38
Op de sporen langs station Zoetermeer Oost is in de laatste drie maanden acht keer brand ontstaan. De branden zijn veroorzaakt door rokers die hun sigarettenpeuk het spoor in ‘schieten’. Als gevolg daarvan ligt het treinverkeer steeds stil tot de brand is geblust.
Lees verder...
 
RTV Noord-Holland Collegevragen na 'traag handelen' bij brand in elektriciteitshuis langs spoor Hilversum
Maandag 16 jul 2018 20:29
Gemeenteraadslid Bianca Verweij gaat collegevragen stellen naar aanleiding van de vertraging bij het blussen van het transformatorhuis langs het spoor bij Hilversum. Netbeheerder Liander kreeg zaterdag pas rond 11.45 uur het verzoek om een openstaande stroomtoevoer van het elektriciteitshuisje uit te zetten. En dat terwijl de brand al om 9.30 uur was gestart. Als gevolg van de brand rijden er tot vrijdag geen intercity's van en naar Hilversum.
Lees verder...
 
Dagblad van het Noorden Minder treinen en vertraging tussen Meppel en Assen door storing
Maandag 16 jul 2018 17:02
Tussen Meppel en Assen rijden maandag minder treinen door een overwegstoring.
Lees verder...
 
RTV Noord-Holland Tot vrijdag geen Intercity's in Hilversum vanwege brand in elektriciteitshuis
Maandag 16 jul 2018 16:26
Vanwege de brand in het transformatorhuis van ProRail langs het spoor in Hilversum stoppen er tenminste tot vrijdagochtend 20 juli geen Intercity's en internationale treinen in Hilversum. De brand veroorzaakte zaterdag grote schade aan het elektriciteitshuis waardoor herstelwerkzaamheden lang duren.
Lees verder...