Direct inloggenSomda staat voor Spots en OMlopen DAtabase.
Een spot is de vastlegging van treinmaterieel op een bepaald tijdstip op een bepaalde plek. De meeste spots bestaan slechts uit een materieelnummer, een treinnummer, een locatie en eventueel een positie.
Een omloop is de vastlegging van de verschillende diensten die treinmaterieel volgt.

Somda kan spots opslaan en aan de hand hiervan worden omlopen berekend. Het grote voordeel van Somda is dat spots online ingevoerd kunnen worden, het programma is voor vele gebruikers bereikbaar en door iedereen te raadplegen en voor iedereen gratis!

Klik hier voor meer informatie


Nederlandse Spoorwegen NS verzond per ongeluk verkeerde betalingsverzoeken
Vrijdag 12 feb 2016 15:35
Begin februari heeft NS - door een menselijke fout - een brief met betalingsverzoeken verkeerd verzonden. Zo werden de betalingsverzoeken van ongeveer 5.000 NS-klanten -met daarin naam, adres, en bankrekeningnummer- per ongeluk verzonden naar drie klanten voor wie dit niet bestemd was. NS heeft alle betrokken klanten per brief excuses aangeboden. Het is volgens deskundigen erg onwaarschijnlijk dat betrokken klanten nadelige gevolgen zullen ondervinden, toch betreurt NS deze vergissing zeer. We hebben contact opgenomen met de drie personen bij wie de betalingsverzoeken terecht zijn gekomen. Ze zijn gevraagd de gegevens te vernietigen. NS heeft de fout zelf gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en direct controlemaatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen. NS-klanten die vragen hebben over de verkeerde verzending kunnen met telefoonnummer 088-9324302 bellen.
Lees verder...