umbusko

| Quote gvttreinen (ma 23 mei 2016 23:15:49 www.somda.nl): Als er in tiende van een minuut de drgl gaat gepland worden zou het vreemd zijn om de daadwerkelijke vertrektijd niet in tiende van een minuut te maken.
Dus scherp fluiten en wegrijden, geen (6) seconden later!
Maar dat doet er hier toch helemaal niet toe? Het enige waar het nu over gaat is de communicatie naar de reiziger en die kun je ook bij planning op tienden van een minuut klantvriendelijk houden.
Voorbeeldje: gepland vertrek om 10:30:10, waardoor de vertrekprocedure vóór 10:30 moet starten. Dan communiceer je 10:29 als vertrektijd en vertrek je exact om 10:30:10, iedereen tevreden. (En voor wie roept "de trein vertrok niet om .29": omdat dat dan zo gepland is, zal de daadwerkelijke aankomsttijd bij het volgende station wel weer stroken met de gecommuniceerde aankomsttijd en dus is de trein dan weer op tijd. Geen probleem meer toch?)Quote NSR-fan (ma 23 mei 2016 23:19:44 www.somda.nl):
Reizigers welke al in de trein zitten, willen ook dat de trein op vertektijd vertrekt. De vervoerder en netbeheerder eisen zelfs op de seconden.
Ik zie het probleem niet zo.
Gewoon op tijd komen bij de trein, heb je een zeer krappe overstap, dan loop je een risico dat je de volgende trein mist.
Gelukkig rijden de treinen in een relatief hoge frequentie in Nederland.
Volgens mij zijn er maar heel weinig reizigers die per se een punctualiteit van op de seconde moeten hebben. Dat kun je ook helemaal niet fatsoenlijk meten: vraag 10 personen hoe laat het volgens hun horloge of telefoon is (op de seconde) en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Zelfs de stationsklokken kunnen dat niet fatsoenlijk aan. Bovendien: vertrekpunctualiteit is niet zo interessant (je zit dan toch in de trein), maar aankomstpunctualiteit des te belangrijker.
Wat wil de reiziger wel? Op tijd aankomen waar hij zijn moet, dus geen minuten vertraging. En vooral: zijn volgende trein, bus etc. halen. Deuren dichtgooien voor de neuzen van een overstappende menigte, omdat op de seconde vertrokken moet worden: dan gooi je oorzaak en gevolg door elkaar.Quote NSR-fan (ma 23 mei 2016 23:19:44 www.somda.nl): Ieder weldenkend mens begrijpt dat vertrektijd het moment is dat de trein daadwerkelijk vertrekt. Dat dit niet kan met open deuren, begrijpen ook de meeste.
Dat de deuren dus VOOR vertrektijd gesloten zullen moeten worden, lijkt zeer vanzelfsprekend.
Jawel, daar ben ik het wel mee eens. Maar dat geldt voor heel veel soorten van vervoer en overal is de vertrekprocedure net wat anders. In het kader van klantvriendelijkheid: communiceer hoe laat je in de trein moet zitten, dan ontstaat er geen verwarring en boosheid (de deur ging al een minuut van tevoren dicht!). Het kan best dat dat soms nodig is, maar dat kun je als reiziger die nog een halve minuut naast een stilstaande trein staat niet objectief beoordelen. Alle ophef die daarover ontstaat kun je beter voor zijn. |