Sparrow86
  | De gemeente Den Haag gaf al eerder aan een vaste intercity verbinding van 1x per uur in te willen stellen met de stad Brussel. Door het verdwijnen van de beneluxtrein en de komst van de Fyra is Den Haag zijn rechtstreekse verbinding verloren met Brussel en voor deze twee politieke centra is dat niet wenselijk. Ook na de vandaag bekend geworden plannen voor een tijdelijke Intercity tussen Den Haag HS en Brussel gaat de gemeente Den Haag, gesteund door vele gemeenten en organisaties, door met het initiatief, dat de naam Lage Landen Lijn heeft gekregen. Er is al ruimte aangevraagd in de dienstregeling en Arriva en Veolia tonen interesse voor exploitatie. Er is echter ook kritiek.
Voor een goed overzicht quote ik dit artikel:
Steun voor Lage Landen Lijn
De Stem van Dordt
01 feb 2013
DORDRECHT - De gemeente Den Haag krijgt steun van Dordrecht en van andere gemeenten en instanties voor het herstel van de verdwenen Beneluxtrein naar Brussel. Het project heeft de naam Lage Landen Lijn gekregen, zo werd vrijdagmiddag duidelijk tijdens een bijeenkomst in Dordrecht. De tegelijkertijd door de regering gepresenteerde tijdelijke trein tussen Den Haag en Brussel (vervanging van de Fyra) vindt de Haagse wethouder Peter Smit ‘een leuke eerste stap, maar volstrekt geen oplossing’.
De initiatiefnemers van de Lage Landen
Lijn.
De Lage Landen Lijn moet de steden in Holland en Vlaanderen weer met elkaar verbinden. De haperende Fyra verbindt alleen Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Brussel met elkaar.
In Dordrecht bleek dat de gemeente Den Haag de steun heeft van onder meer Dordrecht, Rotterdam, Delft, Zoetermeer, Roosendaal en Mechelen. Ook de luchthaven Zaventem, de internationale bedrijven in Zuid-Holland en reizigersvereniging Rover betuigden hier hun steun.
Den Haag heeft een eigen BV opgericht die ervoormoet zorgen dat er weer elk uur een intercity rijdt tussen Den Haag en Brussel. Daarvoor heeft Den Haag zelf ‘treinpaden’ aangevraagd in de dienstregeling. De BV van de Lage Landen Lijn heeft binnenkort gesprekken met ProRail, de mededingingsautoriteit NMA en de Belgische spoorbeheerder Infrabel. Bovendien zijn volgende week de eerste gesprekken met de vijf spoorbedrijven die interesse hebben in het rijden van de trein. Daaronder zijn Veolia en Arriva. Er moet nog een marktverkenning volgen, die vaststelt dat het de Lage Landen Lijn echt een haalbaar project is. Op z’n vroegst rijdt de trein dan vanaf december. “Tot nu toe lijkt dat niet onmogelijk”, zegt de Haagse wethouder Peter Smit.
Steun
Het Haagse initiatief kreeg vrijdag steun van allerlei kanten. Met een videoboodschap was ook oud-Navobaas Jaap de Hoop Scheffer aanwezig. Hij baalt duidelijk van de Fyra, die niet in Den Haag stopt en bovendien met reserveringen en een toeslag op de kaartjes werkt. “Den Haag hoort in het rijtje thuis van de belangrijke internationale steden. Het is merkwaardig dat Den Haag niet meer aangesloten is op het internationale spoorverkeer. Dat is niet alleen schadelijk voor Den Haag, ,aar ook slecht voor het imago van Nederland.” De Hoop Scheffer gebruikte de trein vaak. En zonder te reserveren. “Dan hoef je als een vergadering uitloopt niet om te boeken naar een volgende trein.”
Burgemeester Bast Somers van Mechelen wees op de steun die het herstel van de Beneluxtrein heeft in het Nederlandse en Belgische parlement. “Ik heb in heel mijn politieke loopbaan nog niet zo’n onbegrijpelijke beslissing te zien als het afschaffen van de Beneluxtrein.” Het Haagse plan voor een nieuwe treindienst noemt Somers ‘een geniaal idee’. “Laten we het als steden zelf doen en gebruik maken van de mogelijkheden die in een geliberaliseerde markt aanwezig zijn.”
Alain Vandeplas van de Brusselse luchthaven Zaventem zou graag meer Nederlandse reizigers per trein willen ontvangen. Hij wees erop dat er in Brussel wordt gewerkt aan een nieuw station . Na de opening ervan in 2016 kunnen reizigers uitstappen in het hart van de Europawijk.
Kritisch
Maurits van Witsen, oud hoofd planning en ontwikkeling van NS, is kritisch over het plan voor de Lage Landen Lijn. “Waar is plan B?”, vroeg hij wethouder Smit. Hij twijfelt of er wel voldoende materieel beschikbaar is voor de nieuwe treindienst. Van Witsen vertrouwt erop dat er de komende jaren een hogesnelheidstrein gaat rijden tussen Den Haag en Eindhoven. Reizigers kunnen dan in Rotterdam overstappen op de trein naar Antwerpen en Brussel. Volgens Alain Vandeplan is dat een denkfout. Zakenreizigers willen niet overstappen. Ze willen instappen, de laptop open doen en zich geen zorgen maken over de aansluiting op de volgende trein.
Rover
Voorzitter Arriën Kruijt van reizigersvereniging Rover miste de presentatie over de Lage Landen Lijn. Zijn trein was vertraagd door een wisselstoring. Hij is blij met het initiatief van Den Haag. “Het is een briljante zet om de beide spoorwegen onder druk te zetten”, zegt Kruijt.
“De oude Beneluxtrein moet zo snel mogelijk terug.” Of dat door het initiatief van Den Haag ook daadwerkelijk gaat gebeuren, betwijfelt hij. “Ik geloof dat het in Nederland zal lukken om treinpaden te krijgen. In België is dat een heel ander verhaal. Daar is de NMBS ook de baas van het spoor. Dat is nog een echt ouderwets staatsbedrijf.”
Volgens Kruijt moet we ook over een ander probleem worden nagedacht. “Hoe gaan we om met de hogesnelheidslijn? Zodat de belastingbetalers en de passagiers daar plezier van hebben.” Met de V250 treinen van de Fyra zijn problemen, maar de Thalys en de binnenlandse Fyra-treinen rijden zonder problemen. Dus met die lijn zelf is niets aan de hand.
(Arco van der Lee)
Bron: De Stem van Dordt. |